Αρχείο

    

Κοινή συμπληρωματική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για την πρόταση νόμου «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Πρόσωπων και της Προστασίας των Θυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016»

Παρόντες:

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών:

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών:

Γεώργιος Γεωργίου, πρόεδρος

Δημήτρης Δημητρίου

Άριστος Δαμιανού

Μαριέλλα Αριστείδου, αναπλ. πρόεδρος

Ευανθία Σάββα

Σκεύη Κούτρα Κουκουμά

Ανδρέας Πασιουρτίδης

Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου

Κωστής Ευσταθίου

Χρίστος Ορφανίδης

Μη μέλη της επιτροπής:

Μη μέλη της επιτροπής:

Γιώργος Λουκαΐδης

Γιώργος Λουκαΐδης

 

          Όπως είναι γνωστό, για την πιο πάνω πρόταση νόμου έχει ήδη κυκλοφορήσει στην ολομέλεια της Βουλής σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2019, ωστόσο η συζήτηση της πρότασης νόμου αναβλήθηκε έπειτα από απόφαση της ολομέλειας του σώματος στη συνεδρία της ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2019, με την εισήγηση όπως συζητηθεί από κοινού σε νέα συνεδρία της επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

          Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Νομικών επανεξέτασαν την πρόταση νόμου σε κοινή συνεδρία τους, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2019, στην οποία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Αστυνομίας Κύπρου.  Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία αυτή.

          Σημειώνεται ότι ο σκοπός της πρότασης νόμου, οι απόψεις των εμπλεκομένων, καθώς και τα ζητήματα που απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στα πρώτα στάδια της μελέτης του θέματος περιλαμβάνονται στην αρχική της έκθεση.

          Κατά την επανεξέταση της πρότασης νόμου τις δύο υπό αναφορά κοινοβουλευτικές επιτροπές απασχόλησαν το θέμα της αύξησης των ποινών που προβλέπονται για τα συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς και εισήγηση από τον βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου, η οποία αντικαθιστά το άρθρο 19 του βασικού νόμου που αφορά τον αποκλεισμό ορισμένων υπερασπίσεων για τον κατηγορούμενο.  Στο πλαίσιο της επανεξέτασης της πρότασης νόμου από τις δύο επιτροπές οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τις αυξημένες ποινές που εισηγείται η πρόταση νόμου.

          Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου συμφώνησαν με τον σκοπό και τις επιδιώξεις της πρότασης νόμου.

          Ακολούθως, οι δύο επιτροπές, αφού αντάλλαξαν απόψεις, κατέληξαν στην απόφαση η εισήγηση του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου να μην ενσωματωθεί στο κείμενο της πρότασης νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύμφωνη γνώμη της εισηγήτριας της πρότασης νόμου βουλευτού κ. Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αλλά να τεθεί ως τροπολογία ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

          Εν κατακλείδι, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Νομικών διαμόρφωσαν τις ακόλουθες θέσεις:

1.      Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα μέλη των δύο επιτροπών βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί της  πρότασης νόμου κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια του σώματος.

2.      Τα μέλη των δύο επιτροπών βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος εισηγούνται στη Βουλή την ψήφιση της πρότασης νόμου σε νόμο.

 

10 Ιουλίου 2019

 

 

 

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων