Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τους κανονισμούς «Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Απολαβές, Επιδόματα και άλλα Οικονομικά Ωφελήματα των Δημόσιων Υπαλλήλων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 201

Παρόντες:

Μάριος Μαυρίδης, αναπλ. πρόεδρος Μαρίνος Μουσιούττας
Ονούφριος Κουλλά Μαρίνος Σιζόπουλος
Στέφανος Στεφάνου Μιχάλης Γιωργάλλας
Άριστος Δαμιανού Γιώργος Περδίκης
Αντρέας Καυκαλιάς Άννα Θεολόγου
Άγγελος Βότσης  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε τους πιο πάνω κανονισμούς σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 17 Σεπτεμβρίου 2018. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και του Γενικού Λογιστηρίου.

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 87 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Απολαβές, Επιδόματα και άλλα Ωφελήματα των Δημόσιων Υπαλλήλων) Κανονισμών, ώστε η άδεια πατρότητας που παραχωρείται σε δημόσιους υπαλλήλους να λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς παραχώρησης μισθοδοτικής προσαύξησης και 13ου μισθού.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, το δικαίωμα άδειας πατρότητας για συνεχόμενη περίοδο δύο εβδομάδων θεσπίστηκε με βάση τις διατάξεις του περί Προστασίας της Πατρότητας Νόμου. Κατά τη διάρκεια της άδειας πατρότητας δεν καταβάλλεται μισθός από την κρατική υπηρεσία, αλλά καταβάλλεται επίδομα πατρότητας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 72% και 100% των αποδοχών του πατέρα, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτωμένων του. Ως εκ τούτου, με τους προτεινόμενους κανονισμούς αναγνωρίζεται η περίοδος της άδειας πατρότητας για σκοπούς παραχώρησης μισθοδοτικής αύξησης και 13ου μισθού κατ’ αναλογία των ρυθμίσεων που ισχύουν σε σχέση με την άδεια μητρότητας με αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2017.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του αναπληρωτή πρόεδρου και του μέλους της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, του μέλους της βουλευτή της Αλληλεγγύης και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εισηγείται στην ολομέλεια του σώματος την έγκριση των υπό αναφορά κανονισμών.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το μέλος της ανεξάρτητη βουλευτής κ. Άννα Θεολόγου επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

25 Σεπτεμβρίου 2018

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων