Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί της Μεταφοράς του Προσωπικού του Ιδρύματος Πολιτισμού στο Υπουργείο Οικονομικών Νόμος του 2018»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Άγγελος Βότσης
Μάριος Μαυρίδης Μαρίνος Μουσιούττας
Ονούφριος Κουλλά Μαρίνος Σιζόπουλος
Στέφανος Στεφάνου Μιχάλης Γιωργάλλας
Αντρέας Καυκαλιάς Άννα Θεολόγου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 14 και την 21η Μαΐου 2018. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η θέσπιση ειδικής νομοθεσίας με την οποία προβλέπεται ο τρόπος ρύθμισης της μεταφοράς του προσωπικού που υπηρετεί στο Ίδρυμα Πολιτισμού στο Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της επικείμενης διάλυσης του ιδρύματος, όπως διαλαμβάνει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προτείνονται ρυθμίσεις, ώστε τέσσερις εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι απασχολούνται στο Ίδρυμα Πολιτισμού, να μεταφερθούν στη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών, να απολαύουν όλων των δικαιωμάτων και ωφελημάτων και να υπόκεινται σε όλες τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των εργοδοτούμενων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία, όπως αυτά καθορίζονται στους βασικούς όρους απασχόλησής τους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με την υπ’ αρ. 79.299 απόφασή του, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2015, αποφάσισε την επ’ αόριστον αναστολή της κατασκευής του έργου ανέγερσης Μεγάρου Πολιτισμού, το διορισμό υπηρεσιακής επιτροπής για υλοποίηση της απόφασης για διάλυση του Ιδρύματος Πολιτισμού και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει σχετική νομοθεσία για τη μεταφορά του προσωπικού του ιδρύματος στη δημόσια υπηρεσία. Όπως η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε, τις ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διάλυση του Ιδρύματος Πολιτισμού ανέλαβαν από κοινού το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ σε σχέση με την περιουσία του ιδρύματος, που ανέρχεται περίπου στα €10 εκατομ., αυτή θα μεταφερθεί στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, το Ίδρυμα Πολιτισμού αποτελεί οργανισμό ιδιωτικού δικαίου και ως εκ τούτου οι τέσσερις εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που απασχολούνταν σε αυτό πρέπει να μεταφερθούν στη δημόσια υπηρεσία για σκοπούς συνέχισης της απασχόλησής τους.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του προέδρου και των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, του μέλους της βουλευτή της Αλληλεγγύης και του μέλους της ανεξάρτητης βουλευτού κ. Άννας Θεολόγου, τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, τα μέλη της βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

6 Ιουνίου 2018

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων