Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2017»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος

Μαρίνος Μουσιούττας

Μάριος Μαυρίδης

Άννα Θεολόγου

Ονούφριος Κουλλά

Γιώργος Περδίκης

Άριστος Δαμιανού

Μη μέλη της επιτροπής:

Αντρέας Καυκαλιάς

Μιχάλης Γιωργάλλας

Άγγελος Βότσης

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε αυθημερόν το πιο πάνω νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας και κηρύχθηκε επείγον. Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τμήματος Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου, ώστε να επιβληθεί φορολογία σε νέα προϊόντα που είτε θα κυκλοφορήσουν είτε έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και τα οποία αποτελούν εναλλακτικές μορφές καπνίσματος (είτε περιέχουν καπνό είτε όχι) και δεν εμπίπτουν στις υφιστάμενες κατηγορίες βιομηχανοποιημένων καπνών.

Ειδικότερα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Δημιουργία νέας κατηγορίας βιομηχανοποιημένων καπνών, με την ονομασία «θερμαινόμενα προϊόντα καπνού» με συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης €150 ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους του μείγματος καπνού.

2. Δημιουργία νέας κατηγορίας άλλων προϊόντων με την ονομασία «υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα» με συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης €0.12 ανά χιλιοστόλιτρο.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού αποτελούν την εξέλιξη της αγοράς στον τομέα των καπνικών προϊόντων. Περιέχουν μείγμα καπνού είτε σε μορφή κυλίνδρου είτε σε άλλες μορφές δοχείων και προορίζονται να καταναλωθούν με τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής η οποία θερμαίνει το μείγμα καπνού και παράγει αερόλυμα, χωρίς την πραγματοποίηση καύσης. Συναφώς, η δημιουργία νέας κατηγορίας βιομηχανοποιημένων καπνών, με την ονομασία «θερμαινόμενα προϊόντα καπνού» κρίνεται αναγκαία λόγω της επικείμενης κυκλοφορίας των εν λόγω προϊόντων στην κυπριακή αγορά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δημιουργία νέας κατηγορίας άλλων προϊόντων με την ονομασία «υγρό για χρήση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα» κρίνεται αναγκαία, καθότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο το οποίο ήδη κυκλοφορεί στην κυπριακή αγορά αποτελεί εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος και έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Σημειώνεται ότι, η πτωτική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση τσιγάρων και στα δημόσια έσοδα, οφείλεται μεταξύ άλλων, στην αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, μέλη της επιτροπής επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να προωθηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, καθότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδεχομένως να προκαλέσει φαινόμενα αισχροκέρδειας και αναστάτωσης στην αγορά.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού διεξήλθε τις επιμέρους πρόνοιες του νομοσχεδίου, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

α. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

β. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τα μέλη της βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω τοποθετήσεων, η επιτροπή με την παρούσα έκθεσή της υποβάλλει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια του σώματος για τη λήψη τελικής απόφασης.

 

22 Σεπτεμβρίου 2017

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων