Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.05.051

Απάντηση ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021 του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.051, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Αναφέρομαι στις επιστολές σας, ημερομηνίας 17/09/2020 και 6/11/2020 και, αφού καταρχάς απολογηθώ για την καθυστέρηση στην απάντησή μας, σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

Η πρακτική που ακολουθείται σχετικά με την παροχή εκπαίδευσης σε μαθητές και μαθήτριες παραθαλάσσιων (και μη) περιοχών για τους κινδύνους στο νερό από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι μια ποιοτική δραστηριότητα και ανέκαθεν πρόσφερε σημαντική βοήθεια στους νέους και στις νέες, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα, στο πλαίσιο της πρόληψης των ατυχημάτων.

Για την προτεινόμενη εισαγωγή μαθήματος παροχής εκπαίδευσης για τους κινδύνους στο νερό, όσον αφορά στη Μέση Γενική Εκπαίδευση, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό επειδή το Ωρολόγιο (Αναλυτικό) Πρόγραμμα επί της παρούσης είναι πλήρες. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ενθαρρύνει και προτρέπει τους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων τους, να συμπεριλαμβάνουν ενότητες που αφορούν στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, η προτεινόμενη εισαγωγή μαθήματος παροχής εκπαίδευσης για τους κινδύνους στο νερό παίρνει τη μορφή επιλεγμένης δραστηριότητας στο πλαίσιο των δράσεων των σχολικών μονάδων, ενταγμένο στη θεματική του Αναλυτικού Προγράμματος της Φυσικής Αγωγής “Δραστηριότητες Ζωής”, όπου είναι δυνατή η γνωριμία με ποικιλία αθλημάτων τα οποία δεν είναι εφικτό να καλλιεργηθούν στους σχολικούς χώρους (όπως η κολύμβηση).

Επίσης, η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης ενισχύει το μάθημα γνωριμίας με κινδύνους στο νερό με την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Γνωριμία με Αθλήματα Νερού”, για τα παιδιά της Δ΄ και Ε΄ τάξης. Βασικός σκοπός του Προγράμματος είναι η μύηση και γνωριμία των παιδιών με αθλήματα νερού (ιστιοπλοΐα, κανό, κολύμβηση, ιστιοσανίδα, υδατοσφαίριση) με τη βοήθεια εξειδικευμένων εκπαιδευτών των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, με την παράλληλη εκμάθηση κανόνων ασφαλείας σε σχέση με τους κινδύνους στο νερό. Τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα περιλαμβάνει (ανάλογα της διαθεσιμότητας ναυαγοσωστών για απασχόληση σε αυτό) και σταθμό ναυαγοσωστικής/πρώτων βοηθειών από ναυαγοσώστες της Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Γνωριμία με Αθλήματα Νερού” διεξάγεται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και Μάιο-Ιούνιο κάθε σχολικής χρονιάς και σε αυτό συμμετέχουν παιδιά από όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος. Κάθε σχολική χρονιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γύρω στα πέντε χιλιάδες (5000) παιδιά (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Ελεύθερη Αμμόχωστο). Κατά την περσινή χρονιά, το πρόγραμμα δεν λειτούργησε λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Στο ίδιο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Δραστηριότητες Ζωής” του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, τα τελευταία δύο χρόνια, οργανώθηκε και λειτουργεί στην επαρχία Λεμεσού, “Πιλοτικό πρόγραμμα Κολύμβησης” για τα παιδιά της Δ΄ τάξης του δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά τεσσάρων 45λεπτων μαθημάτων κολύμβησης σε Κλειστό Κολυμβητήριο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα με το πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, κατά την περσινή σχολική χρονιά διακόσια είκοσι (220) παιδιά της Δ΄ τάξης. Αρχικά, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του και έπειτα έτυχαν προετοιμασίας από Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής για τα οφέλη της κολύμβησης, τα θέματα ασφάλειας, τη σωστή χρήση των αποδυτηρίων και ντους, κανόνες υγιεινής και προστασίας των ιδιωτικών μερών του σώματος. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα παιδιά έμαθαν βασικές δεξιότητες κολύμβησης καθώς και κανόνες ασφάλειας στο νερό. Το πρόγραμμα λειτούργησε από τον Οκτώβριο του 2019 και διακόπηκε τον Μάρτιο του 2020 λόγω αναστολής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων για το έτος 2021 και κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Υγείας, υπήρξε η πρόθεση εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος ένταξης μαθημάτων κολύμβησης σε όλη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στο παρόν στάδιο και λόγω των μέτρων για την πανδημία το πιλοτικό πρόγραμμα δεν προχώρησε προς υλοποίηση.»

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων