Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.03.281

 

Απάντηση ημερομηνίας 27 Δεκεμβρίου 2018 της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.281, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

 

«Αναφέρομαι στην ερώτηση με αρ. φακ. Ερ. 23.06.011.03.281 και επιθυμώ να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

2. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού ένεκα της ξαφνικής απόφασης που έλαβε η ιδιωτική εταιρεία Cobalt Air Ltd για άμεση αναστολή του πτητικού της προγράμματος από το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου 2018.

3. Η Κυβέρνηση, κατά συνέπεια, αποφάσισε να καλύψει το κόστος επαναπατρισμού των επιβατών που επρόκειτο να ταξιδέψουν με πτήσεις της Cobalt Air από το βράδυ της 17/10/2018 μέχρι και τις 24/10/2018 και με ανακοινώσεις του το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορουν, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) ενημέρωσε σχετικά το επιβατικό κοινό και έδωσε συναφείς οδηγίες προς όσους έχασαν τις πτήσεις τους για το σκοπό αυτό.

4. Οι επιβάτες που θα ταξίδευαν στις 17 ή 18 Οκτωβρίου 2018, με πτήσεις της Cobalt Air Ltd που ακυρώθηκαν, κλήθηκαν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής διαδρομής, σε οικονομική θέση, για τον επαναπατρισμό τους. Ζητήθηκε από τους συγκεκριμένους επιβάτες να παρουσιάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία έκδοσης του εισιτηρίου στο Λογιστήριο του ΥΜΕΕ για την αποζημίωσή τους. Εναλλακτικά, επιβάτες που δεν πρόλαβαν να εκδώσουν εισιτήρια, κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με δύο συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο, με τα οποία συνεργάστηκε το ΥΜΕΕ για το σκοπό αυτό, για εξασφάλιση εισιτηρίων για τον επαναπατρισμό τους.

5. Όσον αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες, Κύπριους ή ξένους, που θα ταξίδευαν με Cobaltair μέχρι και την 24η Οκτωβρίου 2018 και επιθυμούσαν να επιστρέφουν στον τόπο διαμονής τους, ζητήθηκε να επικοινωνήσουν με τα συγκεκριμένα δύο ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο, για να εξασφαλίσουν εισιτήριο μονής διαδρομής για τον επαναπατρισμό τους, το κόστος του οποίου ανέλαβε το Κράτος.

6. Επιβάτες οι οποίοι αγόρασαν εισιτήρια με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες κλήθηκαν να απευθύνονται στις τράπεζές τους για πληροφορίες που αφορούν τυχόν αποζημίωσή τους.

7. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επισημαίνει ότι οι πιο πάνω ρυθμίσεις δεν αποτελούν νομική υποχρέωση του Κράτους αλλά έγιναν για διευκόλυνση των επιβατών. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι εν λόγω διευθετήσεις δεν απαλλάσσουν την Cobaltair Ltd από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις έναντι των πελατών της.

8. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Cobaltair Ltd, ως μια νεοσύστατη κυπριακή αεροπορική εταιρεία, μπορεί να ήταν γνωστές στην αρμόδια Αρχή Αδειών για Αεροπορικές Μεταφορές (ΑΑΑΜ), οφείλω όμως να τονίσω ότι, τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της εν λόγω εταιρείας, που σημειωτέον παρακολουθείτο πολύ στενά από την ΑΑΑΜ, βρίσκονταν πάντοτε μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια των προνοιών του ΕΚ 1008/2008, στην βάση και με τις πρόνοιες του οποίου εκδόθηκε η σχετική άδεια εκμετάλλευσης αερομεταφορέα στην εν λόγω εταιρεία. Επομένως, μέχρι και το βράδυ της 17/10/2018, που η εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστο το πτητικό της πρόγραμμα, δεν υπήρχε λόγος για την έκδοση οποιασδήποτε ανακοίνωσης προς το κοινό.

9. Παραμένω στη διάθεσή σας για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις χρειαστείτε.»

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων