Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.02.508

 

Απάντηση ημερομηνίας 22 Μαΐου 2018 του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.508, ημερομηνίας 13 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
 

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση με αρ. Ερ. 23.06.011.02.508 και επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής της Δήλωσης/Διακήρυξης Συνεργασίας στην οποία αναφέρεστε.

Παραμένω στη διάθεση σας σε περίπτωση που χρειασθείτε πρόσθετες πληροφορίες.»

 

Απάντηση ημερομηνίας 31 Ιουλίου 2018 της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.508, ημερομηνίας 13 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση σχετικά με την μη υπογραφή της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για τη Συνεργασία σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και σας πληροφορώ ότι η Διακήρυξη έχει υπογραφεί στις 24 Μαΐου 2018 από την Μόνιμη Αναπληρώτρια Αντιπρόσωπό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Περαιτέρω θέλω να σας πληροφορήσω ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων πριν από την υπογραφή της Διακήρυξης ανέλαβε πρωτοβουλία, ως το αρμόδιο Υπουργείο που είχε την πολιτική ευθύνη για την Κοινωνία της Πληροφορίας, με άλλους αρμόδιους φορείς (ΙΠΕ, ΕΠΣΑ, ΥΕΕΒΤ) για να αποφασισθεί ο συντονισμός ενεργειών σχετικά με την προώθηση των θεμάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μετά από ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων αποφασίσθηκε όπως το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου μου αναλάβει συντονιστικό ρόλο για τα θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο θα ενημερώνεται από τις συζητήσεις που γίνονται στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι εργασίες του παρακολουθούνται από εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

3. Σε συνέχεια των πιο πάνω το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου που δρομολογούν αυτόν τον καιρό, έχουν θέσει τις θεματικές της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Blockchain και της Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων (High Performance Computing) ως άμεση προτεραιότητα ώστε να συμβαδίζουμε με τις στοχεύσεις των δράσεων του “Digital Europe” που πρόσφατα έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, το Τμήμα έχει αρχίσει επαφές με την Ακαδημαϊκή, Επιχειρηματική και Επιστημονική κοινότητα της Κύπρου για σκοπούς συντονισμού ενεργειών για χάραξη κοινών δράσεων και εφαρμογών που θα μπορούν να εφαρμοσθούν στην Κύπρο ή/και να τύχουν χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από προγράμματα του κοινοτικού προϋπολογισμού.

4. Επιπρόσθετα, σας πληροφορώ ότι στο περιθώριο της υπογραφής των Διακηρύξεων κατά της διάρκειας της εκδήλωσης “Digital Day 2018” στις 10/4/18, 11 Κράτη Μέλη (Μάλτα, Σλοβενία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Λετονία και Πολωνία) διαμαρτυρήθηκαν για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να τις πείσουν να υπογράψουν τις Διακηρύξεις αυτές, καθώς η Επιτροπή τους είπε ότι την έχουν ήδη υπογράψει και άλλα Κράτη Μέλη. Επίσης αυτά τα Κράτη Μέλη διαμαρτυρήθηκαν προς την Επιτροπή ότι δεν είχαν τον επαρκή χρόνο για να αξιολογήσουν το περιεχόμενο των Διακηρύξεων και να διαβουλευθούν με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της χώρας του, κάτι που αντανακλά και τη θέση της Κύπρου.»

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων