Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.02.493

Απάντηση ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου 2019 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.493, ημερομηνίας 4 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και, αφού απολογηθώ για την καθυστέρηση στην απάντησή της, σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

(α) Αναφορικά με την ερώτησή σας αν έχει ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο, για την απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης των πλαστικών τσαντών μεταφοράς στα ταμεία από την 1.7.18, σας ενημερώνω ότι σε συνέχεια της δημοσίευσης των περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Μείωση της Κατανάλωσης Λεπτής Πλαστικής Σακούλας Μεταφοράς) Κανονισμών του 2017 (ΚΔΠ 375/3017) έχει σταλεί επιστολή (24.5.18) σε όλα τα Υπουργεία/Τμήματα/Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και το Γενικό Λογιστήριο, ώστε να εφαρμοστούν οι Κανονισμοί, όπου απαιτείται. Στην εν λόγω επιστολή τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, βάσει των υπό αναφορά Κανονισμών, από την 1.7.18 απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, όπως αυτή ορίζεται στον περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμο, στα σημεία πώλησης προϊόντων και όπου ζητούνται από τον πελάτη οι εν λόγω σακούλες θα πρέπει να χρεώνονται 5 σ/τεμάχιο συν ΦΠΑ.

(β) Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σημειώνεται ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος:

 διοργάνωσε Παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, η οποία έλαβε χώρα από τις 23/6/2018 έως και τις 8/7/2018. Μέσω της εκστρατείας, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό, αφίσες σε πολίτες και μαγαζιά, καθώς και δωρεάν τσάντες επαναχρησιμοποιήσιμες,

 πραγματοποίησε εκ νέου εκστρατεία ενημέρωσης στα πλαίσια της Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2018 (17/11/2018-25/11/2018), καθώς και

 διοργάνωσε και συμμετείχε σε περιβαλλοντικές δράσεις με θέμα τη μείωση της πλαστικής σακούλας, στα σχολεία δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης.

(γ) Όσον αφορά τις βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, οι προδιαγραφές που αναγράφονται στο Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) και συγκεκριμένα για την κατηγορία “σακούλια απορριμμάτων είναι γενικές και αναφέρονται ουσιαστικά σε σακούλια βιοαποικοδομήσιμα ή κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά ή άλλα υλικά και τεχνικές παραγωγής φιλικότερες στο περιβάλλον. Μέχρι σήμερα ως τέτοιες θεωρούνταν οι οξο-διασπώμενες. Σύμφωνα με τις νέες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τις οξο-διασπώμενες σακούλες, και ενόψει σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κοινοβούλιο για το θέμα αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο, ετοιμάζουν νέες προδιαγραφές για τον εν λόγω διαγωνισμό, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

(δ) Στόχος του νέου αυτού νομοθετικού μέτρου, είναι η μείωση της πολύ υψηλής κατανάλωσης/αλόγιστης χρήσης πλαστικών σακουλών μίας χρήσης, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης τους στο περιβάλλον από την ακατάλληλη επεξεργασία τους στο τέλος του κύκλου ζωής τους και την ανθεκτικότητά τους στη φθορά, μέσω της εφαρμογής νέων τακτικών.

Στα πλαίσια της εφαρμογής των ΠΔΣ γίνονται συνεχείς προσπάθειες και εξετάζεται κάθε νέα πρακτική και διαδικασία ώστε τα προϊόντα που προμηθεύεται το κράτος να είναι καταρχήν σε ποσότητα η ελάχιστη απαραίτητη, προκειμένου να προωθείται η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και κατά δεύτερο, να είναι όσο το δυνατό φιλικότερα στο περιβάλλον. Σε αυτά τα πλαίσια θα λειτουργήσει και η προμήθεια για πλαστικές σακούλες.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες επί των πιο πάνω.»

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων