Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.01.675

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2017 του Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.675, ημερομηνίας 21ης Μαρτίου 2017, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υγείας, στα ερωτήματα που εγείρει έντιμος βουλευτής κος Γιώργος Περδίκης, είναι η ακόλουθη:

(α) Το 2016 εμφανίστηκε μεμονωμένο περιστατικό από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε κάτοικο Λάρνακας, ηλικίας 75 ετών, ο οποίος στις αρχές Ιουλίου 2016 πήγε σε ταξίδι διακοπών στην Ελλάδα. Με στόχο τον ακριβή καθορισμό του, αν αφορούσε σε εισαγόμενο ή αυτόχθον περιστατικό, έγινε προσπάθεια λήψης αναλυτικού ιστορικού και διενεργήθηκε πλήρης εργαστηριακή διερεύνηση. Για την προέλευση του ιού η διερεύνηση έγινε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων Ελλάδας (ΚΕΕΛΠΝΟ). Εκ των αποτελεσμάτων διαφάνηκε ότι ο ιός δεν είχε σχέση με τον ιό που ενδημεί στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 5 χρόνια, όπου είχαν τέτοια περιστατικά αλλά ανευρίσκεται στην Ιταλία, Τουρκία και Ισραήλ. Το περιστατικό αυτό ήταν μεμονωμένο και δεν υπήρξαν άλλα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά. Σημειώνεται ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είχαν προβεί σε έλεγχο των περιοχών που διέμενε ή περπατούσε (για άσκηση) ο ασθενής και δεν βρέθηκαν στάσιμα νερά ή νεκρά πτηνά.

(β) Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί με τις μεταγγίσεις και μεταμοσχεύσεις. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί. Σε μικρότερο ποσοστό (<1%) κυρίως ηλικιωμένων ή με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ατόμων, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

(γ) Στο παρόν στάδιο δεν παρέχεται κάποια συγκεκριμένη ή ειδική θεραπεία εκτός από υποστηρικτική (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών). Το μοναδικό προληπτικό μέτρο που προωθείται στοχεύει στην ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού και επικεντρώνεται στην αποφυγή έκθεσης του σε περιοχές όπου ενδημούν κουνούπια, ενώ σε προσωπικό επίπεδο στη χρήση εντομοαπωθητικών. Άλλο βασικό μέτρο πρόληψης αποτελεί ο προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών οι οποίοι είτε κατοικούν είτε επισκέπτονται τις προσβεβλημένες περιοχές. Επίσης συστήνεται η τοποθέτηση σητών στα παράθυρα των σπιτιών καθώς και ο καθαρισμός των λιμναζόντων υδάτων και ξερών χόρτων όπου βρίθουν κουνούπια.

2. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο κρίνετε ότι οι ως άνω απαντήσεις δεν είναι επαρκείς ή χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων, παραμένω στη διάθεση σας.»

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων