Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.01.613

 

Απάντηση ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2017 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.613, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2017, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
 

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και επιθυμώ να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία διερεύνησης υποθέσεων δηλητηρίασης ζώων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να διερευνά κάθε καταγγελία για δηλητηρίαση ζώου/ων. Το πτώμα του ζώου μεταφέρεται από την Αστυνομία στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για διενέργεια νεκροψίας. Σε περίπτωση όπου τα ευρήματα του Κτηνιατρικού Λειτουργού καταδεικνύουν ως πιθανή αιτία θανάτου και τη δηλητηρίαση, αυτός λαμβάνει, σφραγίζει και παραδίδει στην Αστυνομία τα αναγκαία δείγματα για χημικές/τοξικολογικές εξετάσεις. Εξ όσων γνωρίζουμε, τα δείγματα που λαμβάνονται αποστέλλονται από την Αστυνομία στο Κρατικό Χημείο για εξετάσεις, μόνο εάν από τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας προκύπτουν βάσιμες υποψίες ή/και μαρτυρία/ες βάσει των οποίων στοιχειοθετείται ποινική δίωξη συγκεκριμένου υπόπτου.

Με βάση την πληροφόρηση που είχα, το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής Βακτηριολογίας και Παρασιτολογίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κατά τα έτη 2012-2017 έχει διερευνήσει 47 υποθέσεις δηλητηριάσεων ζώων. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 12 είχαν προωθηθεί από την Αστυνομία στο Κρατικό Χημείο, για προσδιορισμό του δηλητηρίου και αφορούσαν σε ανάλυση 17 δειγμάτων στομαχικών περιεχομένων ζώων (16 σκύλων και 1 γάτου). Στα 3 από τα 17 αυτά δείγματα εντοπίστηκε η ουσία Carbofuran, στα 12 η ουσία Methomyl και στα 2 δεν ανιχνεύθηκε κοινό δηλητήριο.

Με την ευκαιρία αυτή σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων