Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.011.01.239

Απάντηση ημερομηνίας 11 Απριλίου 2017 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.239, ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου 2016, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Ναυάγιο Ζηνοβία

Σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση του Βουλευτή κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) εντός των πεδίων ενδιαφέροντός του, έχει αναπτύξει μια σημαντική δραστηριότητα στους τομείς της έρευνας και της παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και της καταπολέμησης της ρύπανσης από πετρελαιοειδή, στα πλαίσια εφαρμογής διάφορων ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, καθώς και διεθνών και περιφερειακών συμβάσεων (π.χ. Σύμβαση της Βαρκελώνης, REMPEC κλπ).

Σε ό,τι αφορά το ναυάγιο “Ζηνοβία, το οποίο βρίσκεται στον κόλπο της Λάρνακας, το ΤΑΘΕ διενήργησε άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του το έτος 1996, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 300 τόνοι μαζούτ, οι οποίοι αποτελούσαν το σύνολο των εναπομεινάντων καυσίμων του.

Παρόλα αυτά, πιθανώς να υπάρχουν υπολείμματα καυσίμων σε άλλα τμήματα, όπως στις μηχανές ή σε μικρές σωλήνες, τα οποία όμως δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν και να καθαριστούν. Το φαινόμενο που παρατηρείται κατά καιρούς από δύτες είναι αιωρούμενα σταγονίδια προς την επιφάνεια, που οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την πιθανή ύπαρξη μικρών ποσοτήτων πετρελαιοειδών, εγκλωβισμένων σε τμήματα του σκάφους.

Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοειδή γύρω από το ναυάγιο, το οποίο δείχνει ότι τα φαινόμενα αυτά είναι μεμονωμένα και μηδαμινά και δεν προκαλούν οποιαδήποτε σημαντική ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι μικρές αυτές ποσότητες όταν φτάνουν στην επιφάνεια, εξατμίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το ΤΑΘΕ είναι σε εγρήγορση και ελέγχει τακτικά την περιοχή του συγκεκριμένου ναυαγίου, ώστε αν τυχόν παρατηρηθεί οποιαδήποτε ρύπανση από πετρελαιοειδή, να επέμβει άμεσα και να την καταστείλει με τον κατάλληλο εξοπλισμό που διαθέτει. Επιπλέον, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα καταδυτικά κέντρα και τη Λιμενική Αστυνομία, τα οποία ενημερώνουν άμεσα για οποιοδήποτε περιστατικό ρύπανσης από πετρελαιοειδή εντοπιστεί στη θάλασσα.

Με την ευκαιρία αυτή, σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων