Αρχείο

    

Απάντηση 23.06.010.05.394

Απάντηση ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2016 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.05.394, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2016, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

«Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 23.03.2016, σε σχέση με την πιο πάνω Ερώτηση του Βουλευτή κ. Χατζηγιάννη, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

Όπως γνωρίζετε, η Λίμνη Παραλιμνίου έχει χαρακτηριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), καθώς και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα πουλιά και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.

Επίσης, η περιοχή έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ), βάσει του άρθρου 13 του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου [Ν.153(Ι)/2003], υποχρέωση που προκύπτει από την ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στο παρόν στάδιο είναι υπό ετοιμασία το Διάταγμα Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης (άρθρο 15 του Νόμου), το οποίο στόχο έχει τη θεσμοθέτηση προστατευτικών μέτρων και απαγορεύσεων για τη διασφάλιση της περιοχής.

Όσον αφορά το διαχειριστικό σχέδιο, πληροφορείστε ότι ήδη έχει αρχίσει η υλοποίηση δράσεων, όπως η δημιουργία λιμνίων για την προστασία και εξάπλωση του νερόφιδου natrix natrix cypriaca, η αποκοπή των προσβάσεων μηχανοκίνητων οχημάτων εντός της Λίμνης, ο καθαρισμός από μπάζα και σκουπίδια και η επόπτευση της περιοχής. Επίσης, βρίσκεται υπό εξέταση, μέσω της διαδικασίας χορήγησης πολεοδομικής άδειας, η εφαρμογή μέτρων αναφορικά με τη λειτουργία του σκοπευτηρίου, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός μικρού περιπτέρου πληροφόρησης σε συνεργασία, με το Δήμο Παραλιμνίου, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της Λίμνης και της προστασίας της.

Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για προστασία και διαχείριση της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης της Λίμνης Παραλιμνίου.

Με την ευκαιρία αυτή, σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων