Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για την πρόταση νόμου «Ο περί Φορολογίας των Ιπποδρομιακών Στοιχημάτων και Λαχείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016»

Παρόντες:

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Πάμπος Παπαγεωργίου
Άγγελος Βότσης Νίκος Νικολαΐδης
Πρόδρομος Προδρόμου Γιώργος Περδίκης
Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού
Σταύρος Ευαγόρου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από το βουλευτή κ. Νίκο Νουρή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και το βουλευτή κ. Νεόφυτο Κωνσταντίνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 11 Απριλίου του 2016.

Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο δήμαρχος του δήμου Αγίου Δομετίου και εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Φορολογίας Ιπποδρομιακών Στοιχημάτων και Λαχείων Νόμου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυπριακό ιππόδρομο, ο οποίος έχει πληγεί βαρύτατα από τη μείωση των εσόδων του εξαιτίας της εξάπλωσης του παράνομου και του διαδικτυακού στοιχήματος, αλλά και της οικονομικής κρίσης, να αναπτύξει νέες και βιώσιμες στοιχηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου, καθώς και τα όσα ανέφεραν οι εισηγητές της στα πλαίσια της συζήτησής της ενώπιον της επιτροπής, η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας, η οποία αποτελεί την ιπποδρομιακή αρχή σύμφωνα με το νόμο, έχει αρχίσει την προσπάθεια για εξαγωγή στο εξωτερικό του στοιχήματος σε κυπριακές ιπποδρομίες, γεγονός που συνιστά προβολή τόσο της Κύπρου όσο και των κυπριακών ιπποδρομιών σε χώρες όπως η Νότιος Αφρική, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία, με τις οποίες θα υπάρχει και απευθείας τηλεοπτική σύνδεση για αναμετάδοση των ιπποδρομιών, ώστε να διενεργείται και στοίχημα επ’ αυτών.

Περαιτέρω, από τη μετάδοση των κυπριακών ιπποδρομιών στο εξωτερικό και την επέκταση της στοιχηματικής δραστηριότητας η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να επωφεληθεί και με την εισροή συναλλάγματος, καθώς και με την είσπραξη πρόσθετου φόρου εισοδήματος.

Ως εκ τούτου, επειδή με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η ιπποδρομιακή αρχή είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει φόρο στοιχήματος ύψους 2,8% και επιπρόσθετα δημοτικό φόρο ύψους 1% επί του συνολικού τζίρου και λαμβανομένου υπόψη ότι οι προμήθειες εξωτερικού κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, για να καταστεί βιώσιμο το εγχείρημα, προτείνεται η εξαίρεση του στοιχήματος που διενεργείται στο εξωτερικό από την υποχρέωση καταβολής του φόρου στοιχήματος. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση για καταβολή δημοτικού φόρου με βάση τις διατάξεις του περί Δήμων Νόμου δεν επηρεάζεται με οποιοδήποτε τρόπο.

Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους τόσο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών όσο και οι εκπρόσωποι της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι τόσο στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος όσο και με σχετική επιστολή του, ημερομηνίας 6 Απριλίου 2016, ο δήμαρχος Αγίου Δομετίου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, ο εν λόγω αξιωματούχος ζήτησε όπως διευκρινιστεί κατά πόσο με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο δήμος Αγίου Δομετίου θα εισπράττει τον προβλεπόμενο στον περί Δήμων Νόμο δημοτικό φόρο (ύψους 1%) και επί των εισπράξεων της προμήθειας της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας για στοιχηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται και επί των στοιχηματικών δραστηριοτήτων του εσωτερικού.

Αναφορικά με το ως άνω ειδικότερο ζήτημα, όπως διαφάνηκε μέσα από την όλη συζήτηση, δεν επηρεάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα φορολογικά δικαιώματα του δήμου σε σχέση με το δημοτικό φόρο που επιβάλλεται και συνεπώς ο δήμος θα εισπράττει το φόρο αυτό και επί των νέων στοιχηματικών δραστηριοτήτων στις οποίες θα επεκταθεί ο κυπριακός ιππόδρομος, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάσσονται υπέρ της ψήφισης της πρότασης νόμου σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις τάσσονται εναντίον της ψήφισης της πρότασης νόμου σε νόμο.

3. Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και το μέλος της βουλευτής κ. Νίκος Κουτσού, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Πολιτών, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού με την παρούσα έκθεση υποβάλλει την πρόταση νόμου στην ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης.

 

12 Απριλίου 2016

 

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων