Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί των Πράξεων του 25ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (Κυρωτικός) Νόμος του 2016»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Αδάμος Αδάμου
Πρόδρομος Προδρόμου Αθηνά Κυριακίδου
Γιώργος Λουκαΐδης  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2016. Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατά το άρθρο 169(2) του συντάγματος κύρωση των πράξεων του 25ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, το οποίο έγινε στη Ντόχα του Κατάρ στις 11 Οκτωβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η Κύπρος είναι μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης από το 1961 και μετέχει στο συνέδριο των χωρών μελών της αυτής, το οποίο διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και στο οποίο συζητούνται θεσμικά και τεχνικά θέματα. Οι πράξεις που υπογράφηκαν στο τελευταίο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2012, και περιλαμβάνουν το Καταστατικό της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, τους Γενικούς Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, την Παγκόσμια Ταχυδρομική Σύμβαση και το Τελικό Πρωτόκολλό της και τη Συμφωνία για τις Υπηρεσίες Ταχυδρομικών Πληρωμών, τροποποιούν ή αντικαθιστούν τις πράξεις που υπογράφηκαν στο 24ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στη Γενεύη το 2008, και ακολούθως κυρώθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Νόμο υπ’ αρ. 7(ΙΙΙ) του 2012.

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής συμφώνησαν με τις πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ομόφωνα εισηγείται την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συμφωνίας που αναφέρεται σε αυτό.

 

 

5 Απριλίου 2016

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων