Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας Σύνδεσης Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κεντρικής Αμερικής, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2015»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Αθηνά Κυριακίδου
Πρόδρομος Προδρόμου Φειδίας Σαρίκας
Αδάμος Αδάμου Δημήτρης Συλλούρης
Μάριος Καρογιάν  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 23 Φεβρουαρίου 2016. Στην πρώτη συνεδρίαση κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατά το άρθρο 169(2) του συντάγματος κύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κεντρικής Αμερικής, αφετέρου, η οποία υπογράφηκε στην Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρας στις 29 Ιουνίου 2012 από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους αντιπροσώπους της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα, της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ, της Δημοκρατίας της Γουατεμάλας, της Δημοκρατίας της Ονδούρας, της Δημοκρατίας της Νικαράγουας και της Δημοκρατίας του Παναμά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, η συμφωνία σύνδεσης αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μερών της μέσω της εγκαθίδρυσης πολιτικού διαλόγου που θα καλύπτει θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόνοιες για την ενίσχυση της συνεργασίας των μερών σε τομείς όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η χρηστή διοίκηση, η δικαιοσύνη, η ελευθερία και ασφάλεια, η κοινωνική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, η μετανάστευση, το περιβάλλον, οι φυσικές καταστροφές και οι κλιματικές αλλαγές, η οικονομική και εμπορική ανάπτυξη, η κοινωνία της γνώσης, η περιφερειακή ολοκλήρωση, ο πολιτισμός και η οπτικοακουστική συνεργασία.

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το εμπορικό τμήμα της συμφωνίας έχει τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή τόσο από τις έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Δεκεμβρίου 2013.

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής συμφώνησαν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά πλειοψηφία του πρόεδρου και του μέλους της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του μέλους της βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κόμματος, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συμφωνίας που αναφέρεται σε αυτό.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των προνοιών του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

 

 

8 Μαρτίου 2016

 

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων