Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τα νομοσχέδια «Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού του 2013 (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 201 και «Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού του 2014 (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2015»

Παρόντες:

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Γιάννος Λαμάρης
Άγγελος Βότσης Πάμπος Παπαγεωργίου
Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης
Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης
Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού
Σταύρος Ευαγόρου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε τα πιο πάνω νομοσχέδια σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 22 Φεβρουαρίου 2016. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού του 2013 Νόμου, ώστε στα έσοδα του εν λόγω προϋπολογισμού να περιληφθεί πρόνοια ύψους €554.555 για έσοδα που έχουν προκύψει από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού του 2014 Νόμου, ώστε στα έσοδα του εν λόγω προϋπολογισμού να περιληφθεί πρόνοια συνολικού ύψους €343.603 για έσοδα που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του Μακάρειου Αθλητικού Κέντρου (€59.990), από διαφημίσεις (€33.613) και από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (€250.000). Περαιτέρω, με τον προτεινόμενο νόμο σκοπείται η μεταφορά κονδυλίων συνολικού ύψους €1.435.593 από άρθρα του προϋπολογισμού του ΚΟΑ για το έτος 2014, από τα οποία προέκυψαν εξοικονομήσεις, σε άλλα άρθρα του προϋπολογισμού, για τα οποία προέκυψε ανάγκη για επιπρόσθετες δαπάνες, πέρα από τις ήδη εγκεκριμένες, που αφορούν κυρίως επιδιορθώσεις και συντήρηση ιδιόκτητων και άλλων αθλητικών χώρων (€248.000), έξοδα λειτουργίας ιδιόκτητων και άλλων αθλητικών χώρων (€399.990), επιχορηγήσεις προς αθλητικούς φορείς (€232.000) και επιχορηγήσεις για την κατασκευή ή/και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων (€190.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, με βάση τη νομοθεσία για τα στοιχήματα, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων καταβάλλει στον ΚΟΑ ποσοστό ύψους δύο τοις εκατόν (2%) επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, ο οποίος αυτόματα κατανέμει ολόκληρο το ποσό ως ακολούθως:

1. Ποσοστό ύψους 1,5% στην κυπριακή ομοσπονδία που οργανώνει το ετήσιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το οποίο διατίθεται για σκοπούς ενίσχυσης των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ακαδημιών τους.

2. Ποσοστό ύψους 0,5% στις υπόλοιπες κυπριακές ομοσπονδίες ομαδικών αθλημάτων για σκοπούς ενίσχυσης των ομάδων και των ακαδημιών τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο περί Στοιχημάτων Νόμος τέθηκε σε ισχύ μετά την ετοιμασία του προϋπολογισμού του ΚΟΑ για το έτος 2013 και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η περίληψη οποιασδήποτε πρόνοιας σε αυτόν ως προς τα έσοδα από το στοίχημα. Περαιτέρω, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2014, οι προβλέψεις εσόδων από το στοίχημα που περιλήφθηκαν σε αυτόν ήταν χαμηλότερες από τα πραγματικά έσοδα, τα οποία ήταν αυξημένα λόγω της έντονης στοιχηματικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε εξαιτίας του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου.

Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ δήλωσε ότι με τους προτεινόμενους τροποποιητικούς προϋπολογισμούς δεν ζητείται οποιαδήποτε αύξηση στην κρατική χορηγία, αφού οι πρόσθετες δαπάνες που προβλέπονται σε αυτούς καλύπτονται είτε από τα έσοδα από το στοίχημα είτε μέσω της ανακατανομής κονδυλίων, ανάλογα με την περίπτωση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του προέδρου και του μέλους της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, καθώς και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων σε νόμους.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το μέλος της βουλευτής κ. Νίκος Κουτσού, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Πολιτών, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην ολομέλεια του σώματος.

 

23 Φεβρουαρίου 2016

 

 

 

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων