Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το νομοσχέδιο «Ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2015»

Παρόντες:

Γιάννος Λαμάρης, πρόεδρος Νίκος Νουρής
Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου Αθηνά Κυριακίδου
Χρίστος Μέσης Φειδίας Σαρίκας
Ανδρέας Κυπριανού Δημήτρης Συλλούρης
Κυριάκος Χατζηγιάννης Γιώργος Περδίκης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 19 και στις 26 Μαρτίου 2015. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του ίδιου υπουργείου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό και του Future Worlds Center. To Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στις συνεδρίες της επιτροπής. Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες διεμήνυσε ωστόσο γραπτώς πως συμφωνεί με τις πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών να επιτρέπει την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με εγγραφή σε αλλοδαπούς συζύγους Κυπρίων πολιτών, οι οποίοι παρέμειναν παράνομα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, με βάση τις διατάξεις της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με εγγραφή σε αλλοδαπούς οι οποίοι εισήλθαν ή παρέμειναν παράνομα στη Δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα της εν λόγω διάταξης, μεγάλος αριθμός αιτήσεων που υποβάλλεται από αλλοδαπούς συζύγους Κυπρίων πολιτών οι οποίοι παρέμειναν παράνομα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας με εγγραφή να απορρίπτεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην επιτροπή ο ίδιος εκπρόσωπος από το 2013 έχουν απορριφθεί, λόγω προηγούμενης παράνομης παραμονής, περίπου πεντακόσιες τέτοιες αιτήσεις αλλοδαπών συζύγων Κυπρίων πολιτών. Συναφώς, όπως ανέφερε ο ίδιος, το Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε σκόπιμη την κατάθεση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο σκοπείται η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών να επιτρέπει σε αλλοδαπούς συζύγους Κυπρίων πολιτών να αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα με εγγραφή, παρά το γεγονός ότι για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί παρέμειναν παράνομα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Αναφερόμενος στις εκκρεμούσες αιτήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με εγγραφή σε αλλοδαπούς συζύγους Κυπρίων πολιτών που εμπίπτουν στην ίδια πιο πάνω αναφερόμενη κατηγορία, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτές θα εξεταστούν με βάση το νομοθετικό καθεστώς που θα ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσης της απόφασης, ανεξάρτητα αν αυτό θα είναι διαφορετικό από το ισχύον νομικό πλαίσιο κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης, όπως προνοείται από τον περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμο.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, παρόλο που συμφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου, διατύπωσε παράλληλα την άποψη ότι ο Υπουργός Εσωτερικών πρέπει να παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα με εγγραφή σε οποιοδήποτε αλλοδαπό σύζυγο Κυπρίου πολίτη ο οποίος παρέμεινε παράνομα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση για το σκοπό αυτό, αντί να επαφίεται στην προτεινόμενη με το νομοσχέδιο διακριτική του εξουσία να το πράξει.

Στα πλαίσια της συζήτησης των προνοιών του νομοσχεδίου την επιτροπή απασχόλησε το κατά πόσο αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν για την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με εγγραφή σε αλλοδαπούς συζύγους Κυπρίων πολιτών που παρέμειναν παράνομα στη Δημοκρατία και έχουν απορριφθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας θα είναι δυνατό να επανεξεταστούν στη βάση των νέων προτεινόμενων ρυθμίσεων, καθώς και το κατά πόσο αυτό θα ήταν εφικτό, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας σχετικής αίτησης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του προέδρου και των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και των μελών της βουλευτών του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου και γι’ αυτό εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος δήλωσε πως διαφωνεί με τις πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου, γι’ αυτό και τάσσεται κατά της ψήφισής του σε νόμο.

31η Μαρτίου 2015

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων