Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφενός, και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφετέρου, που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Απριλίου 2007 και στην Ουάσινγκτον στις 30 Απριλίου 2007 (Τροποποιητικό Πρωτόκολλο) (Κυρωτικός) Νόμος του 2012»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Σοφοκλής Φυττής
Γιώργος Λουκαΐδης Φειδίας Σαρίκας
Χρίστος Μέσης Δημήτρης Συλλούρης
Αδάμος Αδάμου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου και στις 2 Νοεμβρίου 2012. Στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίασης κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δυνάμει του άρθρου 169.2 του συντάγματος κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφενός, και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφετέρου, που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 25 Απριλίου 2007 και στην Ουάσινγκτον στις 30 Απριλίου 2007. Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή κυρώθηκε με το Νόμο αρ. 9(ΙΙΙ) του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, απώτερος στόχος της αρχικής συμφωνίας είναι η δημιουργία ενός υπερατλαντικού ανοικτού εναέριου χώρου και ειδικότερα η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, με ελεύθερη ροή επενδύσεων και χωρίς κανένα περιορισμό για τις αεροπορικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις εγχώριες αγορές των δύο μερών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο αποτελεί το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας και στηρίζεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του πρώτου σταδίου, επιδιώκοντας έτσι σημαντικότερη πρόοδο στους τομείς αυτούς, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων επενδύσεων και ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά, καθώς και ενίσχυση του πλαισίου της συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια, η αεροπορική ασφάλεια και το περιβάλλον. Το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφασή του Αρ. 70.676, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2010, αποφάσισε την κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της συμφωνίας αυτής.

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της επιτροπής, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε την επιτροπή ότι το υπό κύρωση Πρωτόκολλο αντικαθιστά τις σχετικές διμερείς συμφωνίες των κρατών μελών, κάτι που δεν επηρεάζει την Κύπρο, η οποία δεν έχει κυρώσει ή υπογράψει τέτοια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε περαιτέρω ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όλων των κρατών μελών έχουν σκοπό την εκμετάλλευση της καλύτερης διαπραγματευτικής θέσης που δημιουργείται, μέσα από τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

Στη βάση των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

Ο πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, αντίστοιχα, και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δήλωσαν ότι θα τηρήσουν αποχή κατά την τοποθέτησή τους επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεών της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εισηγείται κατά πλειοψηφία την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση του Τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της συμφωνίας.

 

 

 

 

13 Νοεμβρίου 2012

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων