Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφενός, και του Καναδά, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2012»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Σοφοκλής Φυττής
Γιώργος Λουκαΐδης Φειδίας Σαρίκας
Χρίστος Μέσης Δημήτρης Συλλούρης
Αδάμος Αδάμου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δυο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου και 2 Νοεμβρίου 2012. Στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίασης κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η δυνάμει του άρθρου 169.2 του συντάγματος κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των Κρατών Μελών της, αφενός, και του Καναδά, αφετέρου, που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, στόχος της συμφωνίας είναι η προώθηση ενός διεθνούς αεροπορικού συστήματος το οποίο να βασίζεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών στην αγορά, με ελάχιστη κρατική παρέμβαση και ρύθμιση, καθώς και η διευκόλυνση της επέκτασης των δυνατοτήτων των διεθνών αερομεταφορών, συμπεριλαμβανόμενης της ανάπτυξης των

 

αεροπορικών δικτύων μεταφορών, με σκοπό την προσφορά κατάλληλων υπηρεσιών αερομεταφορών των επιβατών και των αποστολέων εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, στόχος της συμφωνίας είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση των αεροπορικών εταιρειών στις αγορές και να επιτευχθεί το άνοιγμα της πρόσβασης στις αγορές, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους καταναλωτές, τις αεροπορικές εταιρείες, τους εργαζομένους και τις κοινωνίες εκατέρωθεν του Ατλαντικού Ωκεανού.

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της επιτροπής η εκπρόσωπος του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε την επιτροπή ότι η υπό κύρωση συμφωνία αντικαθιστά τις σχετικές διμερείς συμφωνίες των κρατών μελών, κάτι που δεν επηρεάζει την Κύπρο η οποία δεν έχει κυρώσει ή υπογράψει τέτοια συμφωνία με τον Καναδά. Η ίδια δήλωσε περαιτέρω ότι οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όλων των κρατών μελών έχουν σκοπό την εκμετάλλευση της καλύτερης διαπραγματευτικής θέσης που δημιουργείται με τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Στη βάση των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

Ο πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συμφωνίας.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις δήλωσαν ότι θα τηρήσουν αποχή κατά την τοποθέτησή τους επί του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεών της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εισηγείται κατά πλειοψηφία την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο.

 

 

 

13 Νοεμβρίου 2012

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων