Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το Συντονισμό Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (Κυρωτικός) Νόμος του 2012»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Χρίστος Μέσης
Χρήστος Στυλιανίδης Αθηνά Κυριακίδου
Γιώργος Λουκαΐδης Δημήτρης Συλλούρης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 25 Μαΐου και 8 Ιουνίου 2012. Στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίασης κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η, δυνάμει του άρθρου 169.2 του συντάγματος, κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το Συντονισμό Υπηρεσιών Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, η οποία υπογράφηκε στη Λευκωσία στις 16 Φεβρουαρίου 2012, κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 11/2010 και ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, σκοπός της συμφωνίας είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της συνεργασίας, η αλληλοβοήθεια σε περίπτωση αεροπορικών ή ναυτικών ατυχημάτων, η ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των Υπηρεσιών Έρευνας - Διάσωσης Κύπρου και Ισραήλ. Στη συμφωνία καθορίζονται επίσης οι περιοχές έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, οι οποίες συμπίπτουν με τις περιοχές πληροφοριών πτήσεων (FIR) Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, αντίστοιχα, σύμφωνα με το Σχέδιο Αεροναυτιλίας για την Περιοχή Ευρώπης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της επιτροπής ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ενέργειας, Θαλάσσιας Πολιτικής και Πολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε την επιτροπή ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης ναυτιλιακής και αεροπορικής κίνησης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και του αυξανόμενου αριθμού γεωτρήσεων, οι οποίες σχετίζονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι οποίες διενεργούνται στη λεκάνη της Λεβαντίνης. Ο ίδιος εκπρόσωπος ενημέρωσε περαιτέρω την επιτροπή ότι το Κράτος του Ισραήλ προτίθεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας αυτής εντός του Ιουνίου, έτσι ώστε με την κύρωσή της και από τα δύο μέρη η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ εντός του φετινού καλοκαιριού.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Υπό το φως των πιο πάνω, η επιτροπή διαμόρφωσε τις πιο κάτω θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συμφωνίας.

2. Το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν τελικά κατά τη συζήτηση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεών της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εισηγείται κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συμφωνίας αυτής.

 

 

 

12 Ιουνίου 2012

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων