Αρχείο

    

Έκθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας για τα νομοσχέδια «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2012» και «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2012»

Παρόντες:

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας:
Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Γιώργος Βαρνάβα, πρόεδρος
Χρήστος Στυλιανίδης Σωτήρης Σαμψών
Γιώργος Λουκαΐδης Ανδρέας Πιτσιλλίδης
Χρίστος Μέσης Ανδρέας Μιχαηλίδης
Αθηνά Κυριακίδου Άριστος Δαμιανού
Δημήτρης Συλλούρης Χρίστος Μέσης
  Νεόφυτος Κωνσταντίνου
  Γιώργος Προκοπίου
  Νίκος Κουτσού

Οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας μελέτησαν από κοινού τα υπό συζήτηση νομοσχέδια σε δύο συνεδρίες τους, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαΐου και στις 8 Ιουνίου 2012. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του πρώτου υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 2/2009 και ημερομηνία 20 Μαΐου 2009, η οποία υπογράφηκε στις 4 Ιουλίου 2011, κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 5/2011 και ημερομηνία 14 Απριλίου 2011.

Σκοπός του δεύτερου υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 2/2009 και ημερομηνία 20 Μαΐου 2009, η οποία υπογράφηκε στις 12 Ιουλίου 2011, κατόπιν της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6/2011 και ημερομηνία 14 Απριλίου 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, η πιο πάνω απόφαση με αριθμό 2/2009 ενέκρινε τη διαπραγμάτευση με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας ασφάλειας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών με αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων, εκτός της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας. Σημειώνεται ότι κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή σχετικά νομοσχέδια για την κύρωση των συμφωνιών που συνήφθησαν με τη Σλοβακία και την Τσεχία, η κύρωση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Κατά την περαιτέρω συζήτηση που πραγματοποιήθηκε επί των δύο νομοσχεδίων, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας ενημέρωσαν την επιτροπή για τα ακόλουθα:

1. Οι εν λόγω συμβάσεις δεν περιορίζονται στη στρατιωτική συνεργασία, αλλά καλύπτουν ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του εξοπλισμού και της βιομηχανίας, καθώς και οποιωνδήποτε τομέων εντός των οποίων υπάρχει πιθανότητα να παραχθούν διαβαθμισμένες πληροφορίες.

2. Το κείμενο των συμφωνιών διαμορφώθηκε με βάση το κείμενο που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διαπραγμάτευση τέτοιων συμφωνιών με τρίτες χώρες.

3. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες παρόμοιας φύσεως με άλλες χώρες και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αριθμό άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας ασφάλειας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών για συνομολόγηση σχετικής σύμβασης.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι οι προτεινόμενες συμφωνίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται η ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, χωρίς όμως να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε πληροφορία διαβαθμισμένη.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των υπό συζήτηση νομοσχεδίων.

Στη βάση των πιο πάνω, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας διαμόρφωσαν τις ακόλουθες θέσεις:

1. Οι πρόεδροι και τα μέλη των επιτροπών βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης των υπό συζήτηση νομοσχεδίων σε νόμους για την κατά νόμο κύρωση των συμφωνιών αυτών.

2. Τα μέλη των επιτροπών βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τα μέλη των επιτροπών βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν τελικά κατά τη συζήτηση των υπό συζήτηση νομοσχεδίων στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω, οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας υποβάλλουν την παρούσα έκθεση στην ολομέλεια της Βουλής για σκοπούς τελικής τοποθέτησης.

12 Ιουνίου 2012

 

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων