Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συνθήκης Προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Κυρωτικός) Νόμος του 2012»

Παρόντες:

Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Αδάμος Αδάμου
Χρήστος Στυλιανίδης Σοφοκλής Φυττής
Γιώργος Λουκαΐδης Φειδίας Σαρίκας
Χρίστος Μέσης Δημήτρης Συλλούρης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2012. Στα πλαίσια της συνεδρίασης αυτής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι η δυνάμει του άρθρου 169.2 του συντάγματος κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου του 2011, καθώς και της Τελικής Πράξης της εν λόγω συνθήκης. Ειδικότερα, η συνθήκη προβλέπει ότι η Δημοκρατία της Κροατίας θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου 2013, μετά την κύρωση της συνθήκης από όλα τα κράτη μέλη και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην υπό ένταξη χώρα. Σημειώνεται ότι το σχετικό δημοψήφισμα έχει ήδη διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Κροατίας στις 22 Ιανουαρίου 2012, τα αποτελέσματα του οποίου είναι θετικά προς την ένταξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, η Δημοκρατία της Κροατίας υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 21η Φεβρουαρίου 2003 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν το 2011.

Στα πλαίσια της περαιτέρω εξέτασης του νομοσχεδίου κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της επιτροπής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε την επιτροπή ότι η συνθήκη και η Τελική Πράξη έχουν μέχρι σήμερα κυρωθεί από πέντε κράτη μέλη και ότι η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να επιφέρει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού το μέγεθος και η ιδιοσυγκρασία του πληθυσμού της είναι τέτοια, ώστε να προβλέπεται μειωμένη πιθανότητα μετανάστευσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κροατία μέχρι και την ημερομηνία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιουλίου 2013, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, με την κυρίως έκθεση να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

Συναφώς, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεών της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εισηγείται κατά πλειοψηφία στη Βουλή την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο.

  

 

 

30 Απριλίου 2012

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων