Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το νομοσχέδιο «Ο περί Σφαγείων (Τροποποιητικός) Νόμος του 201

Παρόντες:

Γιάννος Λαμάρης, πρόεδρος Σοφοκλής Φυττής
Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου Φειδίας Σαρίκας
Ανδρέας Κυπριανού Δημήτρης Συλλούρης
Κυριάκος Χατζηγιάννης Γιώργος Περδίκης
Νεόφυτος Κωνσταντίνου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μελέτησε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2012. Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου και της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, παρόλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Σφαγείων Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει ως μέλη του συμβουλίου του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του αντιπροέδρου του, άτομα εκτός των μελών των δημοτικών ή των κοινοτικών συμβουλίων, περιλαμβανομένων των εκπροσώπων των γενικών διευθυντών των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Υγείας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία για την αποφυγή του κενού που παρουσιάζεται κάθε φορά που λήγει η θητεία των δημοτικών και των κοινοτικών συμβουλίων, με αποτέλεσμα το συμβούλιο του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου να παραμένει χωρίς μέλη για σχεδόν έξι μήνες. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, με την υιοθέτηση της προτεινόμενης τροποποίησης καθίσταται δυνατός ο διορισμός στο συμβούλιο αυτό προσώπων με γνώσεις και εμπειρίες αναφορικά με τις εργασίες του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου, που θα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. Περαιτέρω, ο ίδιος εκπρόσωπος, σε σχετική επιστολή του προς την επιτροπή, διαβίβασε παράκληση για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, αφού εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες ο διορισμός του συμβουλίου του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου δήλωσε πρόσθετα στην επιτροπή ότι το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τη δημιουργία νέων σφαγείων, αλλά και των προβλημάτων διαχείρισης που υπήρχαν στο παρελθόν. Συναφώς, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η υιοθέτηση της υπό αναφορά τροποποίησης κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε αφενός το συμβούλιο του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου να μη διακόπτει τις εργασίες του λόγω της διεξαγωγής δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, γεγονός που οδηγεί στη μη έγκαιρη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση και το μέλλον του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου με δυσμενείς επιπτώσεις στη βιωσιμότητά του, και αφετέρου να εφαρμοστούν τα μέτρα που προγραμματίστηκαν, για να ορθοποδήσει το σφαγείο αυτό. Η επιβίωση του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, κρίνεται επιβεβλημένη, ώστε να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να μη δημιουργηθούν μονοπώλια, με αποτέλεσμα το κόστος να το επωμισθούν οι καταναλωτές.

Όλες οι πλευρές που κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής συμφώνησαν με τις πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις πιο κάτω θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εισηγούνται στην ολομέλεια της Βουλής την ψήφιση του υπό αναφορά νομοσχεδίου σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κόμματος και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου αυτού κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

 

 

3 Απριλίου 2012

 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων