Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το νομοσχέδιο «O περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011»

Παρόντες:

Πάμπης Κυρίτσης, πρόεδρος Χρήστος Στυλιανίδης
Αντρέας Φακοντής Αντώνης Αντωνίου
Σκεύη Κούτρα Κουκουμά Αθηνά Κυριακίδου
Μαρία Κυριακού Ρούλα Μαυρονικόλα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέτασε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 27 Ιανουαρίου 2011. Στην πρώτη συνεδρία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου για τη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των υπαλλήλων τους, με στόχο την αντιμετώπιση της διαφορετικής εποχικότητας των καταστημάτων επιπλώσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα γενικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτείνεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ειδικού καταστήματος για την πώληση επίπλων, αφού, όπως επισήμανε διευκρινιστικά, στη νέα αυτή κατηγορία δεν εμπίπτουν καταστήματα που πωλούν συναφή με την επίπλωση προϊόντα. Περαιτέρω ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα ειδικά αυτά καταστήματα θα εφαρμόζουν το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, με μοναδική εξαίρεση τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα κατά τις οποίες τα καταστήματα αυτά θα συνεχίζουν κατ’ εξαίρεση να εφαρμόζουν το κανονικό ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων αντί το παρατεταμένο ωράριο μέχρι τις 8 μ.μ. Σε αντιστάθμισμα, πρόσθεσε, τα καταστήματα επίπλων θα μπορούν να λειτουργούν μεταξύ των ωρών 9 π.μ. και 7 μ.μ. κατά τις ακόλουθες τρεις Κυριακές κάθε έτους:

1. Προτελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου.

2. Πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

3. Πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και πρέπει να προωθηθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την προτεινόμενη τροποποίηση.

Τη σύμφωνη γνώμη του εξέφρασε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου, γι’ αυτό και ομόφωνα εισηγείται στην ολομέλεια του σώματος την ψήφισή του σε νόμο, όπως αυτό κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία, αφού τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί της Ρύθμισης και Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2011».

31η  Ιανουαρίου 2011

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων