Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Κύπρου Νόμος του 2009»

Παρόντες:

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Μαρία Κυριακού
Άγγελος Βότσης Μαρίνος Σιζόπουλος
Σταύρος Ευαγόρου Δημήτρης Συλλούρης, εκπροσωπώντας τον κ. Νίκο Κουτσού
Γιάννος Λαμάρης
Αβέρωφ Νεοφύτου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου και 9 Δεκεμβρίου 2009. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο γενικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Λιμένων Κύπρου ποσού ύψους €5.030.000 και η διάθεσή του για διάφορους σκοπούς και προγράμματα.

Ειδικότερα, οι πρόσθετες δαπάνες προορίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, για τους ακόλουθους σκοπούς:

1. Την παραχώρηση ποσοστού 0,3% επί των βασικών μισθών των υπαλλήλων της Αρχής και του τιμαριθμικού επιδόματος για παρεμφερή ωφελήματα στους υπαλλήλους της Αρχής, ποσά τα οποία θα κατατεθούν σε ειδικό ταμείο αρωγής για τους υπαλλήλους.

2. Την αμοιβή εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση γενικών ρυθμιστικών σχεδίων για τα λιμάνια Πάφου και Λατσιού.

3. Tην αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού, καθώς και τη βελτίωση της αίθουσας επιβατών και των ανοικτών και αποθηκευτικών χώρων του λιμανιού.

4. Tην αναβάθμιση και ανασύνθεση του χερσαίου χώρου και τη διαμόρφωση του θαλάσσιου χώρου του λιμανιού Πάφου.

Στο στάδιο της συζήτησης του υπό αναφορά νομοσχεδίου ο γενικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου ενημέρωσε την επιτροπή ότι το μεγαλύτερο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αποτελεί επαναψήφιση του προϋπολογισμού του 2008, λόγω της μη συμπερίληψης των δαπανών στον αρχικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Ενημερώνοντας περαιτέρω την επιτροπή, ο γενικός διευθυντής της Αρχής ανέφερε ότι αρκετά από τα έργα που αναμένονταν να συμπληρωθούν ή και να αρχίσουν μέσα στο 2008 καθυστέρησαν λόγω διάφορων προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι εργολάβοι κατά την εκτέλεση των έργων.

Κατά τη συζήτηση του θέματος μέλη της επιτροπής έθεσαν το ερώτημα κατά πόσο θα ήταν πιο σωστή πρακτική η ενσωμάτωση των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2010, αντί της ψήφισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2009. Εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων Κύπρου ενημέρωσε σχετικά την επιτροπή ότι ο μεγαλύτερος όγκος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορά πληρωμές που πρέπει να καταβληθούν σε εργολάβους πριν από τη λήξη του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται στους όρους πληρωμής των συμβολαίων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του προέδρου και του μέλους της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, καθώς και του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος εκπροσώπησε το μέλος της επιτροπής κ. Νίκο Κουτσού, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου και εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

 

 

9 Δεκεμβρίου 2009

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων