Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων για το νομοσχέδιο «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2009»

Παρόντες:

Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος Τάσος Μητσόπουλος
Αντώνης Αντωνίου Φειδίας Σαρίκας
Αντρέας Φακοντής Μη μέλη της επιτροπής:
Κλαύδιος Μαυροχάννας Σκεύη Κουκουμά
Γεώργιος Γεωργίου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων μελέτησε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 22 Σεπτεμβρίου 2009. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών, κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στην επιτροπή εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (Cyta), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής. Η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ΜΤΝ, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου, ώστε να συμπεριληφθεί σ’ αυτόν ο ορισμός του όρου «εθνική περιαγωγή» και άλλων σχετικών με τον όρο αυτό όρων, με στόχο να διασαφηνιστεί ότι η εθνική περιαγωγή αποτελεί μορφή πρόσβασης για την οποία ο Επίτροπος μπορεί να ασκεί όλες τις εξουσίες που παραχωρούνται σ’ αυτόν από το νόμο.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας κρίθηκε αναγκαία μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην οποία κρίθηκε ότι ο Επίτροπος δεν είχε αρμοδιότητα να προβεί σε έκδοση απόφασης επιβολής ρυθμιστικών υποχρεώσεων για την αγορά πρόσβασης και προέλευσης κλήσεων στα δημόσια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, λόγω μη συμπερίληψης στη βασική νομοθεσία του όρου «εθνική περιαγωγή» και άλλων σχετικών με τον όρο αυτό όρων.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, με πλειοψηφία των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποφάσισε όπως τοποθετηθεί επί των προνοιών του πιο πάνω νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Ο πρόεδρος και το μέλος της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εισηγούνται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία.

 

6 Οκτωβρίου 2009

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων