Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για το νομοσχέδιο «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2006»

Παρόντες:

Ιωνάς Νικολάου, πρόεδρος Άριστος Αριστοτέλους
Τάσος Μητσόπουλος Ανδρέας Αγγελίδης
Αριστοφάνης Γεωργίου Νικόλας Παπαδόπουλος

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδριάσεις της, που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Μαρτίου και 11 Ιουνίου 2009. Στις συνεδριάσεις αυτές κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της αστυνομίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αύξηση της μέγιστης προβλεπόμενης από το νόμο ποινής φυλάκισης για τα αδικήματα της αιμομιξίας, της άσεμνης επίθεσης εναντίον γυναίκας και της άσεμνης επίθεσης εναντίον άνδρα, τα οποία προβλέπονται στα άρθρα 147, 151 και 152 του ποινικού κώδικα αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις η ανώτατη ποινή για το αδίκημα της αιμομιξίας αυξάνεται από επτά σε δεκατέσσερα χρόνια φυλάκισης και τα αδικήματα της άσεμνης επίθεσης, τα οποία χαρακτηρίζονται σήμερα ως πλημμελήματα και επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή/και χρηματική ποινή μέχρι £1.500, καθίστανται κακουργήματα, που θα επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι δέκα χρόνια.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το υπό αναφορά νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι τα εν λόγω αδικήματα, που τελούνται για την ικανοποίηση της σεξουαλικής διαστροφής των κατηγορουμένων, προσβάλλουν την περί ηθικής αντίληψη του λαού, ενώ παράλληλα θίγουν βάναυσα το σώμα και την προσωπικότητα των θυμάτων. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα κυπριακά δικαστήρια έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη για επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών σε αυτού του είδους αδικήματα, το ύψος των οποίων να είναι ανάλογο με τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η προτεινόμενη αύξηση των ποινών, ώστε να παρέχεται στα δικαστήρια η ευχέρεια επιβολής της καταλληλότερης ποινής με βάση τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης.

Περαιτέρω, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε στην επιτροπή ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται έξαρση στην τέλεση τέτοιων αδικημάτων και ότι οι ποινές που προβλέπονται στον υφιστάμενο νόμο δε συνάδουν με τις προβλεπόμενες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ποινές για όμοια αδικήματα.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από νομοτεχνική άποψη και αφού τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2009».

16 Ιουνίου 2009

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων