Αρχείο

    

Κοινή έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών Μελών τους αφενός και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αφετέρου (Κυρωτικός) Νόμος του 2009»

Παρόντες:

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών: Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων:
Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους, πρόεδρος
Σκεύη Κουκουμά Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου
Γιαννάκης Γαβριήλ Γιαννάκης Γαβριήλ, εκπροσωπώντας τον κ. Τάκη Χατζηγεωργίου
Ανδρέας Αγγελίδης Χρήστος Στυλιανίδης
Νίκος Κλεάνθους Δημήτρης Συλλούρης
Γιώργος Βαρνάβα  
Δημήτρης Συλλούρης  

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησαν από κοινού το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες τους, που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2009. Στην πρώτη συνεδρία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον των δύο επιτροπών εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του υπό εξέταση νομοσχεδίου είναι η κύρωση, σύμφωνα με το άρθρο 169.2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών Μελών τους αφενός και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αφετέρου, η οποία υπογράφηκε στο Λουξεμβούργο στις 16 Ιουνίου 2008.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στις δύο επιτροπές ότι η υπό εξέταση συμφωνία έχει τη μορφή κλασικής συμφωνίας σύνδεσης, η οποία θα ενισχύσει τους δεσμούς και θα επεκτείνει τις σχέσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της συμφωνίας, οι στόχοι της σύνδεσης που εγκαθιδρύεται είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι:

1. Η στήριξη των προσπαθειών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

2. Η στήριξη τόσο της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής σταθερότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη όσο και της σταθερότητας στην περιοχή.

3. Η δημιουργία κατάλληλου πλαισίου διεξαγωγής πολιτικού διαλόγου, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη στενών πολιτικών σχέσεων μεταξύ των μερών.

4. Η στήριξη των προσπαθειών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ανάπτυξη της οικονομικής και διεθνούς συνεργασίας της, μεταξύ άλλων, μέσω της εναρμόνισης της νομοθεσίας της με τη νομοθεσία της Κοινότητας.

5. Η στήριξη των προσπαθειών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ολοκλήρωση της μετάβασής της σε μια λειτουργούσα οικονομία της αγοράς και για ανάπτυξη σταδιακά μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Κοινότητας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού έλαβαν υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν τους, διαμόρφωσαν τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, καθώς και το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συμφωνίας.

2. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

3. Τα μέλη των δύο επιτροπών βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

 

 

28 Απριλίου 2009

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων