Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού του 2009 Νόμος του 2009»

Παρόντες:

Αντιγόνη Παπαδοπούλου, πρόεδρος Μαρία Κυριακού
Σταύρος Ευαγόρου Μαρίνος Σιζόπουλος
Τάκης Χατζηγεωργίου Νίκος Κουτσού
Αβέρωφ Νεοφύτου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 23 Μαρτίου 2009. Στην πρώτη συνεδρίαση κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ).

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το έτος 2009 προβλέπει δαπάνες ύψους €102.011.722 και έσοδα ύψους €102.011.722.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, το κυριότερο μέρος των εσόδων του οργανισμού θα προέλθει από κρατική χορηγία (€95.612.172), ενώ σημαντικά έσοδα θα αποκομισθούν από χρηματοδοτήσεις των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων (€3.404.800) και από τη διαχείριση των υποστατικών του οργανισμού (€1.220.755).

Οι προβλεπόμενες δαπάνες του υπό αναφορά προϋπολογισμού αφορούν κυρίως έξοδα προβολής και δημοσιότητας (€67.880.240), αποδοχές προσωπικού (€14.965.852) και έξοδα οργάνωσης και ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος (€12.189.000).

Στο στάδιο της συζήτησης του εν λόγω προϋπολογισμού, οι εκπρόσωποι του ΚΟΤ ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση του ύψους της κρατικής χορηγίας, καθώς και του ποσού που θα δαπανηθεί για σκοπούς προβολής και δημοσιότητας περιλαμβάνεται στα μέτρα που λαμβάνει ο οργανισμός για αναχαίτιση των πιθανών επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση στον τουρισμό του νησιού. Οι ίδιοι εκπρόσωποι πρόσθεσαν ότι, λόγω και του έντονου ανταγωνισμού που παρατηρείται στη γεωγραφική περιοχή της Κύπρου, η προβολή του τουριστικού προϊόντος καθίσταται ιδιαίτερα απαραίτητη για τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τους πιο πάνω εκπροσώπους, η σημερινή εικόνα της τουριστικής κίνησης της χώρας δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ύφεσης. Παρ’ όλο που, όπως ανέφεραν, οι αεροπορικές αφίξεις των δύο πρώτων μηνών του έτους και οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι παρουσιάζουν μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι, τίποτα δεν προδικάζει την πορεία της θερινής τουριστικής περιόδου, αφού, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των οργανωτών ταξιδίων, η φετινή χρονιά θα χαρακτηριστεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Επιπρόσθετα, οι πιο πάνω εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τόνωση του τουρισμού, εκτιμώντας ότι αυτά θα συντείνουν στη μείωση των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την οικονομική ύφεση. Περαιτέρω, ανέφεραν ότι αποτέλεσε αίτημα τόσο του οργανισμού όσο και της τουριστικής βιομηχανίας τα εν λόγω μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 2009, ημερομηνία κατά την οποία θεωρείται ότι αρχίζει η θερινή τουριστική περίοδος, για σκοπούς καλύτερης εκμετάλλευσής τους. Πέρα από τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, οι ίδιοι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επαφές με το στρατηγικό επενδυτή που διαχειρίζεται τα κυπριακά αεροδρόμια, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους ανά επιβάτη που ταξιδεύει προς την Κύπρο.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά πλειοψηφία της προέδρου της βουλευτού της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, καθώς και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, τάσσεται υπέρ της ψήφισης του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο για την κατά νόμο έγκριση του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για το 2009.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

 

 

 

24 Μαρτίου 2009

 

 

 

 
 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων