Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για το νομοσχέδιο «Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2009»

Παρόντες:

Ιωνάς Νικολάου, πρόεδρος Γιαννάκης Θωμά
Τάσος Μητσόπουλος Ανδρέας Αγγελίδης
Αριστοφάνης Γεωργίου Νικόλας Παπαδόπουλος

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, έτσι ώστε οι εμφανίσεις ασκούμενων δικηγόρων ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου να καλύπτονται και να ρυθμίζονται νομοθετικώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με σκοπό την κάλυψη νομικού κενού στον πιο πάνω νόμο, το οποίο επισημάνθηκε γραπτώς από τη Δικαστική Υπηρεσία και το οποίο αφορά την εμφάνιση ασκούμενων δικηγόρων ενώπιον δικαστηρίων κατώτερων του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συγκεκριμένα ενώπιον του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων, του Οικογενειακού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών και του Στρατοδικείου.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ρυθμίζονται οι εμφανίσεις των ασκούμενων δικηγόρων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ενώπιον επαρχιακού δικαστηρίου, χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στα υπόλοιπα δικαστήρια, κατώτερα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή για νομοτεχνικούς λόγους ενοποίησε το κείμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου με το κείμενο πρότασης νόμου με τίτλο «Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2008», το οποίο προωθείται για ψήφιση από την ολομέλεια του σώματος κατά την ίδια συνεδρία, με ξεχωριστή έκθεση της επιτροπής.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του ενοποιημένου κειμένου του νομοσχεδίου και της πρότασης νόμου σε νόμο με τον τίτλο «Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2009».

 

10 Φεβρουαρίου 2009

 

 
 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων