Αρχείο

    

Συμπληρωματική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως για το νομοσχέδιο «Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2008»

Παρόντες:

Ρίκκος Ερωτοκρίτου, πρόεδρος Ανδρέας Θεμιστοκλέους
Γιώργος Περδίκης Νίκος Τορναρίτης
Γιαννάκης Θωμά Ανδρέας Αγγελίδης
Κλαύδιος Μαυροχάννας Μαρίνος Σιζόπουλος

Όπως είναι γνωστό, για το πιο πάνω νομοσχέδιο κυκλοφόρησε στην ολομέλεια της Βουλής σχετική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως τον περασμένο Οκτώβριο. Ύστερα όμως από την αναβολή της συζήτησής του από την ολομέλεια της Βουλής, στις 13 Νοεμβρίου 2008, η επιτροπή επανεξέτασε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2008, για σκοπούς περαιτέρω μελέτης του και για διασαφήνιση της ερμηνείας της πρόνοιας που ρυθμίζει το νομοσχέδιο. Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στην επιτροπή εκπρόσωποι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο γραμματέας και ένα μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) και εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ.

Όπως είναι γνωστό, σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου, κατά τρόπο ώστε ο αριθμός των υποψηφίων που εκάστοτε καλείται σε προφορική εξέταση ενώπιον της ΕΔΥ να μην περιορίζεται στο τριπλάσιο των κενών θέσεων που έχουν δημοσιευθεί, αλλά να είναι τριπλάσιος των θέσεων που έχουν δημοσιευθεί ή κενωθεί ή δημιουργηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο έγινε η δημοσίευση.

Στα πλαίσια της περαιτέρω εξέτασης του υπό αναφορά νομοσχεδίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από το μέλος της ΕΔΥ να αναπτύξει τη σκοπιμότητα της ρύθμισης που προτείνεται στο νομοσχέδιο και περαιτέρω να διασαφηνίσει το περιεχόμενό της. Αναλύοντας τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, το μέλος της ΕΔΥ ανέφερε ενημερωτικά ότι μετά τη δημοσίευση θέσης σήμερα η ΕΔΥ καλεί τον τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων σε προφορική εξέταση για πλήρωσή της, όμως εν τω μεταξύ μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των κενών θέσεων, με αποτέλεσμα η ΕΔΥ να μην έχει τη δυνατότητα να αυξήσει παράλληλα και τον αριθμό των υποψηφίων που θα καλέσει ενώπιόν της για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με την προτεινόμενη ρύθμιση θα μπορεί η ΕΔΥ να καλεί τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων για θέσεις που έχουν κενωθεί ή δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του έτους μέσα στο οποίο έγινε η δημοσίευση. Η διαδικασία αυτή θα αναφέρεται πάντα στην ίδια προκήρυξη των θέσεων με την ίδια διαδικασία και με τους καταλόγους των επιτυχόντων, όπως θα έχουν καταρτιστεί.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ πρόσθεσε ενημερωτικά ότι ανάλογη τροποποίηση έγινε ήδη και στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο για τη διαδικασία που προβλέπεται για την πλήρωση θέσεων, με αποτέλεσμα να μετριαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΔΥ, και ως εκ τούτου δεν αναμένεται ότι με την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου θα επηρεαστεί δυσμενώς η κατάσταση.

Υπό το φως των πιο πάνω, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως διατήρησαν τις τοποθετήσεις τους επί του όλου ζητήματος, όπως αυτές καταγράφηκαν στην έκθεση της επιτροπής που έχει ήδη κυκλοφορήσει, ως ακολούθως:

Ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Συναγερμού επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

 

 

 

25 Νοεμβρίου 2008

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων