Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων για την πρόταση νόμου που τιτλοφορείται «Ο περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2008»

Παρόντες:

Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος Γεώργιος Γεωργίου
Αντώνης Αντωνίου Τάσος Μητσόπουλος
Αντρέας Φακοντής Φειδίας Σαρίκας
Άριστος Αριστοτέλους Μη μέλη της επιτροπής:
Κλαύδιος Μαυροχάννας Κυριάκος Χατζηγιάννη

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων μελέτησε την υπό αναφορά πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από την ίδια, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2008. Στα πλαίσια της συνεδρίας αυτής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στην επιτροπή εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών του ίδιου υπουργείου, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, των αγροτικών οργανώσεων ΕΚΑ και “Αγροτική”, της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Χοιροτρόφων και της εταιρείας “Travel & Express”. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Αδειών Α΄ και Δ΄ (ΠΣΕΑ), οι αυτοκινητιστικές οργανώσεις ΠΕΕΑ και ΣΕΑΚ, οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ και “Παναγροτικός Σύνδεσμος”, η Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων, ο Σύνδεσμος Πατατοπαραγωγών και η Συντονιστική Επιτροπή Οργανώσεων και Ομάδων Αιγοπροβατοτρόφων, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται με την υπό αναφορά πρόταση νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμου, ώστε να χορηγηθεί άδεια οδικής χρήσης μεταφορέα “Α” σε όσους:

1. αν και κατείχαν άδεια οδικής χρήσης μεταφορέα “Α”, δεν αποτάθηκαν στην αρμόδια αρχή για να εξασφαλίσουν άδεια “Α” μέχρι την 30ή Ιουνίου 2007.

2. έχασαν τις άδειες οδικής χρήσης μεταφορέα “Α”, γιατί δεν κατέβαλαν τα τέλη κυκλοφορίας του φορτηγού οχήματος για τρία συνεχή έτη, με αποτέλεσμα αυτό να διαγραφεί από το μητρώο του εφόρου.

3. έχασαν το δικαίωμα να αποκτήσουν άδεια οδικής χρήσης μεταφορέα “Α” με βάση το άρθρο 4 του περί της Πρόσβασης στο Επάγγελμα του Οδικού Μεταφορέα Νόμου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της υπό αναφορά πρότασης νόμου, η ψήφιση της οποίας, όπως δήλωσαν, θα διορθώσει δυσμενείς συνέπειες από την εφαρμογή της βασικής νομοθεσίας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε να κάνει μικρής έκτασης νομοτεχνικές αλλαγές επί του κειμένου της πρότασης νόμου, ώστε αυτό να καταστεί σαφέστερο, καθώς και να μειώσει το τέλος υποβολής αίτησης για χορήγηση της άδειας “Α” από εκατό ευρώ σε τριάντα.

Υπό το φως των πιο πάνω, η επιτροπή, αφού διαμόρφωσε το κείμενο της πρότασης νόμου σύμφωνα με τις πιο πάνω αποφάσεις της, ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση της πρότασης νόμου σε νόμο.

 

7 Ιουλίου 2008

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων