Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού και για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2008»

Παρόντες:

Νίκος Κλεάνθους, πρόεδρος Χρήστος Στυλιανίδης
Αθηνά Κυριακίδου Κυριάκος Χατζηγιάννη
Νίκος Κατσουρίδης Φειδίας Σαρίκας
Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου Δημήτρης Συλλούρης
Τάσος Μητσόπουλος  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2008. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας, της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, Εγγράφων και Υλικού και για Συναφή Θέματα, ώστε αυτή να καλύπτει και τις εθνικές διαβαθμισμένες πληροφορίες επιπρόσθετα από τις διαβαθμισμένες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, επεκτείνονται οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας, ώστε να περιλαμβάνουν και τα θέματα που αφορούν το σύστημα διαχείρισης των εθνικών διαβαθμισμένων πληροφοριών πέρα από τις διαβαθμισμένες πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πλαίσια της εξέτασης του υπό αναφορά νομοσχεδίου από την επιτροπή, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών αναφέρθηκαν στη σημασία της προτεινόμενης νομοθεσίας, αφού η τελευταία, όπως δήλωσαν, αναμένεται να καλύψει ένα νομοθετικό κενό που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν με αποσπασματικές ρυθμίσεις σε άλλες νομοθεσίες. Ας σημειωθεί ότι, με τη συμπλήρωση του νομοθετικού αυτού κενού, η σχετική νομοθεσία αναμένεται να καλύψει όλους τους τομείς για τους οποίους υπήρχε αυτή η ανάγκη.

Υπό το φως των πιο πάνω, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και τα μέλη της βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

 

7 Ιουλίου 2008

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων