Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 7) Νόμος του 2007»

Παρόντες:

Νικόλας Παπαδόπουλος, αναπλ. πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου
Σταύρος Ευαγόρου Μαρία Κυριακού
Γιάννος Λαμάρης Μαρίνος Σιζόπουλος
Τάκης Χατζηγεωργίου Νίκος Κουτσού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 12 και 26 Μαΐου και στις 7 Ιουλίου 2008. Στο στάδιο της μελέτης του νομοσχεδίου κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται με το υπό αναφορά νομοσχέδιο είναι η τροποποίηση του περί Φόρων Κατανάλωσης Νόμου, ώστε να διατηρηθεί η υφιστάμενη πολιτική επιβολής φόρων κατανάλωσης στα οχήματα τύπου pick up, αποφεύγοντας την επιβολή νέων φόρων, η οποία προέκυψε με την τροποποίηση ορισμένων επεξηγηματικών σημειώσεων που θεσπίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Κώδικα Συνδυασμένης Ονοματολογίας, που αφορά τη δασμολογική κατάταξη των οχημάτων.

Στα πλαίσια της εξέτασης του νομοσχεδίου οι βουλευτές μέλη της επιτροπής υπέβαλαν, μεταξύ άλλων, διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους αρμοδίους για σκοπούς πληρέστερης ενημέρωσής τους.

Ειδικότερα, η επιτροπή ζήτησε επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τα οχήματα που επηρεάζονται από την υπό αναφορά νομοθεσία. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατό να παράσχουν τις ζητηθείσες λεπτομέρειες κατά τη συνεδρία της επιτροπής και επιφυλάχθηκαν να αποστείλουν τα εν λόγω στοιχεία γραπτώς.

Συναφώς, το Τμήμα Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών επανήλθε με επιστολή του, ημερομηνίας 1ης Ιουλίου 2008, με την οποία κατέθεσε στην επιτροπή πληροφορίες αναφορικά με τα ακόλουθα:

1. Τα οχήματα των οποίων η κατάταξη και φορολογική μεταχείριση διαφοροποιείται με την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου.

2. Τα οχήματα των οποίων η κατάταξη και φορολογική μεταχείριση δε διαφοροποιείται με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

3. Τα οχήματα που φορολογούνται ανάλογα με τον κυβισμό τους.

4. Τους αντιπροσώπους / εισαγωγείς των υπό αναφορά οχημάτων.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του αναπληρωτή προέδρου της βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, υιοθετεί το σκοπό και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου και εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο, αφού πρώτα τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2008».

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

8 Ιουλίου 2008

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων