Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2007»

Παρόντες:

Λευτέρης Χριστοφόρου, πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος
Ντίνος Χατζηνικόλας Γιώργος Βαρνάβα
Ανδρέας Μουσκάλλης  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 11 Δεκεμβρίου 2007. Στα πλαίσια της εξέτασης του νομοσχεδίου κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το Υπουργείο Εξωτερικών, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στις συνεδρίες της επιτροπής.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται με το υπό αναφορά νομοσχέδιο είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, έτσι ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας επί των παραστάσεων της κοινής και εθνικής όψης των κερμάτων ευρώ, καθώς και επί των παραστάσεων των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, το υπό αναφορά νομοσχέδιο προβλέπει ότι το δικαίωμα ελέγχου της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των τραπεζογραμματίων σε ευρώ και της κοινής όψης των κερμάτων σε ευρώ ασκείται εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία τούτο ανήκει, είτε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ίδια αιτιολογική έκθεση, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται ποινές σχετικά με την άνευ άδειας αναπαραγωγή των κερμάτων και των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πριν από την ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να λάβει σχετική θετική γνωμάτευση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και αναμένεται.

Εντούτοις, η εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θεωρείται απαραίτητη η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, διαφορετικά θα υπάρχει κενό στη νομοθεσία και δε θα προβλέπονται κυρώσεις, σε περίπτωση παράνομης αντιγραφής των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ.

Υπό το φως των πιο πάνω, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

 

 

 

11 Δεκεμβρίου 2007

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων