Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί της Ρύθμισης και Λειτουργίας των Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2007»

Παρόντες:

Πάμπης Κυρίτσης, πρόεδρος Χρήστος Στυλιανίδης
Σωτηρούλα Χαραλάμπους Αντώνης Αντωνίου
Ανδρέας Φακοντής Αθηνά Κυριακίδου
Μαρία Κυριακού Ρούλα Μαυρονικόλα
Ιωνάς Νικολάου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μελέτησε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 24 και την 31η Μαΐου 2007.

Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται με το υπό εξέταση νομοσχέδιο είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του, ώστε να επιλυθούν ορισμένα πρακτικά προβλήματα, υπό το φως της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την πρακτική εφαρμογή του κατά τους τελευταίους μήνες.

Όπως είναι γνωστό η Βουλή ψήφισε πέρυσι νόμο για τη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων και των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων τους [Νόμος αριθμός 155(Ι) του 2006]. Συγκεκριμένα, με το υπό αναφορά νομοσχέδιο τα καταστήματα πώλησης μηχανοκίνητων οχημάτων και οι ψαραγορές εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των ειδικών καταστημάτων, αντί των γενικών, ώστε να έχουν δικό τους ξεχωριστό ωράριο λειτουργίας. Επιπρόσθετα, τροποποιείται και το ωράριο λειτουργίας των πρακτορείων στοιχημάτων και επεκτείνεται μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το υπό εξέταση νομοσχέδιο:

1. δημιουργείται νέα κατηγορία ειδικού καταστήματος για την πώληση μηχανοκίνητων οχημάτων. Τα ειδικά καταστήματα της κατηγορίας αυτής θα λειτουργούν με βάση το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, με εξαίρεση την Τετάρτη και το Σάββατο. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη θα κλείνουν στις 7.30 μ.μ. κατά τη χειμερινή περίοδο και στις 8.00 μ.μ. κατά τη θερινή, αντί στις 3.00 μ.μ., ενώ το Σάββατο θα κλείνουν στις 3.00 μ.μ., αντί στις 7.00 μ.μ., και στις 7.30 μ.μ. κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, αντίστοιχα. Όπως εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος, κρίθηκε αναγκαίο τα καταστήματα αυτά να παραμένουν ανοικτά την Τετάρτη το απόγευμα, διότι πολλά συνεργεία αυτοκινήτων εργάζονται αυτή τη μέρα και έτσι θα μπορούν να προμηθεύονται τα ανταλλακτικά/εξαρτήματα που χρειάζονται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.

2. οι ψαραγορές καθίστανται νέα κατηγορία ειδικού καταστήματος. Τα ειδικά αυτά καταστήματα θα λειτουργούν με βάση το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, με μοναδική εξαίρεση την Κυριακή, που θα μπορούν να ανοίγουν στις 5.00 π.μ. και να κλείνουν το αργότερο στις 1.00 μ.μ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανοίγουν οι ψαραγορές την Κυριακή, διότι η διάθεση των σχετικών προϊόντων εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννη, Άγγελος Βότσης, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Βαρνάβα είχαν καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία επίσης προνοούσε για τη δημιουργία ειδικού ωραρίου λειτουργίας για τις ψαραγορές, αλλά δε συζητήθηκε από την επιτροπή, ύστερα από παράκληση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διότι, όπως ο ίδιος εξήγησε με σχετική επιστολή του, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2007, την περίοδο εκείνη ολοκληρωνόταν ο κύκλος διαβουλεύσεων για την ετοιμασία του υπό εξέταση νομοσχεδίου.

3. παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας της ήδη υφιστάμενης κατηγορίας ειδικών καταστημάτων των πρακτορείων στοιχημάτων, έτσι ώστε αυτά, αντί να κλείνουν το αργότερο μέχρι τις 10.00 μ.μ., θα κλείνουν το αργότερο μέχρι τις 12.00 μ.μ. από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή. Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη λόγω του ότι συνήθως πολλοί ποδοσφαιρικοί αγώνες ξεκινούν στις 10.00 μ.μ. και είναι λογικό τα πρακτορεία στοιχημάτων να παραμένουν ανοικτά κατά τη διάρκεια των αγώνων αυτών.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που θα διαθέτουν προς πώληση τα καταστήματα πώλησης μηχανοκίνητων οχημάτων και οι ψαραγορές, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι τα προϊόντα αυτά θα καθοριστούν με την έκδοση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικού διατάγματος περί Καθορισμού των Προϊόντων ή/και Υπηρεσιών που Διατίθενται από τα Ειδικά Καταστήματα, με βάση το άρθρο 26 του βασικού νόμου.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ εξέφρασαν τη συμφωνία τους με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Στα πλαίσια της συζήτησης του υπό αναφορά νομοσχεδίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής, απευθυνόμενοι στους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έθεσαν αριθμό ερωτήσεων που αφορούσαν κυρίως τις προθέσεις του υπουργείου για την πιθανότητα δημιουργίας και άλλης ειδικής κατηγορίας καταστήματος. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις φρουταρίες, οι οποίες θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε ειδική κατηγορία.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφερόμενος στο θέμα των φρουταριών, δήλωσε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή η κατηγορία ειδικού καταστήματος, νοουμένου ότι η δραστηριότητά τους θα περιορίζεται στην πώληση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξαν συναντήσεις με τους φρουταριούχους, αλλά το θέμα παρέμεινε ανοικτό λόγω του ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τον κατάλογο των προϊόντων που τα καταστήματα αυτά θα διαθέτουν προς πώληση.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για πιθανές αδικίες που προκύπτουν από την εδαφική οριοθέτηση στην εφαρμογή των διατάξεων του βασικού νόμου, καθώς και τα προβλήματα που πιθανό να δημιουργούνται για ορισμένες κατηγορίες καταστηματαρχών από τον καθορισμό των τουριστικών ζωνών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεσμεύτηκε να μεταφέρει τους προβληματισμούς της επιτροπής, προκειμένου να μελετηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών και το ενδεχόμενο εδαφικών αναπροσαρμογών.

Με την ευκαιρία της συζήτησης του υπό αναφορά νομοσχεδίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής επανέλαβαν για ακόμα μία φορά τη θέση ότι, παρά το ότι είναι αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από διάφορες ομάδες καταστηματαρχών, οι ίδιοι δε θα προχωρήσουν, χωρίς τη συναίνεση του υπουργείου, στη συζήτηση για περαιτέρω τροποποιήσεις του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμου, διότι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διατάραξης των λεπτών ισορροπιών που επιτεύχθηκαν με μεγάλο κόπο.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος τάσσονται υπέρ της ψήφισης του προτεινόμενου νόμου, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2007».

2. Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

 

5 Ιουνίου 2007

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων