Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2006»

Παρόντες:

Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος Γεώργιος Γεωργίου
Αντρέας Φακοντής Τάσος Μητσόπουλος
Κύπρος Χρυσοστομίδης Φειδίας Σαρίκας
Άριστος Αριστοτέλους

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2006. Στη συνεδρία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της αστυνομίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι να δοθεί η δυνατότητα στην αστυνομία να αποστέλλει τις καταγγελίες που προκύπτουν σε σχέση με τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης τροχαίων παραβάσεων με προσωπική συστημένη ταχυδρομική επιστολή, καθιστώντας τη διαδικασία πιο απλή και αποτελεσματική τόσο σε επίπεδο χρόνου όσο και χρήσης ανθρώπινου δυναμικού, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη του καταγγελλόμενου οχήματος να ειδοποιεί γραπτώς την αστυνομία σε περίπτωση που δεν είναι ο ίδιος ο παραβάτης οδηγός και να δίδει έτσι τα στοιχεία του παραβάτη οδηγού. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για την προστασία του συστήματος από συσκευές ή άλλες επινοήσεις οι οποίες μπορούν να παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του συστήματος, με την απαγόρευση των σχετικών συσκευών και/ή επινοήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημέρωσε την επιτροπή ότι ο μεγάλος αριθμός εξώδικων προστίμων που προέκυψε από τη μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης καθιστά την επίδοση των προστίμων αυτών αδύνατη και τόνισε ότι η πρόταση για εξώδικη ρύθμιση που γίνεται στο φερόμενο ως παραβάτη δεν είναι κλήτευση, όπως αυτή είναι αντιληπτή με τα δεδομένα των δικαστηρίων, αλλά μια πρόταση για εξώδικο συμβιβασμό, την οποία ο πολίτης μπορεί να αποδεχθεί ή μη. Ο ίδιος όμως εκπρόσωπος δήλωσε ότι το σύστημα θα παρακολουθείται κατά την εφαρμογή του στην πράξη, με στόχο τη βελτίωσή του εκεί όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε πρόσθετα την ανάγκη για συνέχιση της διαδικασίας σε περίπτωση που ο φερόμενος ως παραβάτης αρνηθεί ή αμελήσει να παραλάβει την προσωπική συστημένη επιστολή. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο κόστος αγοράς του συστήματος φωτοεπισήμανσης επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένας από τους λόγους που δικαιολογεί την ποινή που προβλέπεται στον προτεινόμενο νόμο σε περίπτωση καταδίκης για παρεμβολή στην ομαλή λειτουργία αυτού.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό αναφορά νομοσχεδίου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, αφού εξέτασε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της διαμόρφωσε τις πιο κάτω θέσεις:

Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό έχει τελικά διαμορφωθεί.

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια του σώματος.

 

20 Δεκεμβρίου 2006

 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων