Αρχείο

    

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τo νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2005»

Παρόντες:

Άντρος Κυπριανού, πρόεδρος Αντιγόνη Παπαδοπούλου
Κίκης Γιάγκου Νεόφυτος Κωνσταντίνου
Γιάννος Λαμάρης Γιώργος Περδίκης
Ελένη Μαύρου Ρίκκος Ερωτοκρίτου
Ανδρέας Παπαπολυβίου  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 17 Οκτωβρίου 2005. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου περί Δήμων, έτσι ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα επιλογής σε δήμαρχο, κατά την αποχώρησή του από το αξίωμά του, είτε να λαμβάνει την ετήσια σύνταξή του, όπως προβλέπεται σήμερα στη βασική νομοθεσία, είτε να λαμβάνει μειωμένη σύνταξη μαζί με εφάπαξ ποσό. Επιπρόσθετα, σκοπείται η μεταβίβαση της σύνταξής του στη χήρα ή/και στα τέκνα του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, που παρευρέθηκε ενώπιον της επιτροπής, δήλωσε πως με τον προτεινόμενο νόμο παρέχεται το δικαίωμα στους δημάρχους που αποχωρούν από το αξίωμά τους να έχουν ορισμένες επιλογές σε σχέση με την ετήσια σύνταξη που δικαιούνται να λαμβάνουν. Επιπρόσθετα, γίνεται εισήγηση να προστεθεί πρόνοια στη βασική νομοθεσία που διέπει τους δήμους σύμφωνα με την οποία να μεταβιβάζεται η σύνταξη των δημάρχων στις χήρες ή/και στα τέκνα τους, όπως ισχύει και για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων Κύπρου δήλωσε πως οι πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου αποτελούν παλιό αίτημα που υποβλήθηκε από την Ένωση Δήμων Κύπρου στο Υπουργείο Εσωτερικών, γι’ αυτό και υιοθετούν πλήρως τις πρόνοιές του.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και των μελών της βουλευτών του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Ευρωπαϊκού Κόμματος εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε νόμο, αφού τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2005».

Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στο υπό αναφορά νομοσχέδιο κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.

 

 

18 Οκτωβρίου 2005

 

 

     

    

 
 

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων