Αρχείο

Back ] Up ] Next ]    

Εκθέσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί της Σύμβασης για Συναίνεση σε Γάμο, Ελάχιστη Ηλικία για Γάμο και Εγγραφή Γάμων (Κυρωτικός) Νόμος του 2002»

Παρόντες:

Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος

Άντρος Κυπριανού

Ελένη Θεοχάρους

Μάρκος Κυπριανού

Τάκης Χατζηγεωργίου

Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2002. Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Με το νόμο που προτείνεται σκοπείται η κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για Συναίνεση σε Γάμο, Ελάχιστη Ηλικία για Γάμο και Εγγραφή Γάμων. Η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη σύμβαση αυτή αποφασίστηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 54.705 και ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2001.

Η επιψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου από τη Βουλή απαιτείται για την κατά νόμο κύρωση της πιο πάνω σύμβασης, με βάση το άρθρο 169(2) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους παρευρισκόμενους στη συνεδρίαση εκπροσώπους, η εν λόγω σύμβαση έχει ως σκοπό την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και ιδιαίτερα την εξασφάλιση πλήρους ελευθερίας στην επιλογή συζύγου, εξαλείφοντας τελείως τους γάμους παιδιών και τον αρραβώνα νεαρών κοριτσιών πριν από την εφηβική ηλικία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, γι’ αυτό και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο, για την κατά νόμο κύρωση της υπό αναφορά σύμβασης.

4 Ιουνίου 2002

     

Back ] Up ] Next ]    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων