Αρχείο

Back ] Up ] Next ]    

Εκθέσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο Κυρωτικός της Συνθήκης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Αμοιβαία Νομική Συνδρομή σε Ποινικά Θέματα Νόμος του 2002»

Παρόντες:

Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος

Άντρος Κυπριανού

Ελένη Θεοχάρους

Μάρκος Κυπριανού

Τάκης Χατζηγεωργίου

Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και στις 22 Μαΐου 2002. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Με το νόμο που προτείνεται σκοπείται η κύρωση της συνθήκης για αμοιβαία νομική συνδρομή σε ποινικά θέματα μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η συνθήκη αυτή υπογράφηκε με την υπ’ αριθμόν 47.758 και ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 1997 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η επιψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου από τη Βουλή απαιτείται για την κατά νόμο κύρωση της πιο πάνω συνθήκης, με βάση το άρθρο 169(2) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους αρμοδίους, με την πιο πάνω συνθήκη βελτιώνεται η νομική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Κυπριακής Δημοκρατίας, με την κάλυψη ενός κενού που υφίσταται και αφορά τη ρύθμιση της συνεργασίας των αρμόδιων δικαστικών εισαγγελικών αρχών, με στόχο την πρόληψη και διερεύνηση αδικημάτων και την ποινική δίωξη των αδικοπραγούντων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παρόμοιες συμφωνίες, είτε διμερείς είτε με τη μορφή πολυμερών διεθνών συμβάσεων, με πολλές άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Συρία και άλλες χώρες. Οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν στην πάταξη του εγκλήματος επί διεθνούς επιπέδου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, αφού ζήτησε και πήρε πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με το περιεχόμενο ανάλογων κυρωτικών νομοσχεδίων που προβλέπουν τέτοιας φύσης συνεργασία με άλλες χώρες, συμφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του παρόντος νομοσχεδίου, γι’ αυτό και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο για την κατά νόμο κύρωση της συνθήκης στην οποία αφορά.

4 Ιουνίου 2002

     

Back ] Up ] Next ]    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων