Αρχείο

Back ] Up ] Next ]    

Εκθέσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για το θέμα που τιτλοφορείται «Η συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και η συμπεριφορά του Ισραηλινού κράτους»

Παρόντες:

Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος

Μη μέλη της επιτροπής:

Δώρος Χριστοδουλίδης

Γιώργος Βαρνάβα

Τάκης Χατζηγεωργίου

Γιώργος Περδίκης

Μάρκος Κυπριανού

Ντίνος Μιχαηλίδης

Αντιγόνη Παπαδοπούλου

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών μελέτησε το πιο πάνω θέμα σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου 2002. Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκε και παρευρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είναι γνωστό, το θέμα είχε εγγραφεί στη Βουλή εκ μέρους όλων των κομμάτων στις 11 Απριλίου 2002. Την ίδια ημερομηνία το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως στην ολομέλεια του σώματος, όπου και εκφράστηκαν κατ’ αρχάς οι απόψεις όλων των πλευρών. Παράλληλα, η ολομέλεια αποφάσισε να παραπέμψει το εν λόγω θέμα για περαιτέρω συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, με την εισήγηση να το μελετήσει στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού και να παρουσιάσει τη σχετική έκθεσή της προς το σώμα εντός μιας εβδομάδας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, στα πλαίσια των όρων εντολής που πήρε από το σώμα, ενημερώθηκε σε πρώτο στάδιο από τον Υπουργό Εξωτερικών πάνω στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με το παλαιστινιακό πρόβλημα, αλλά και αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας μας με το κράτος του Ισραήλ. Η επιτροπή ενημερώθηκε ειδικότερα και για τη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης Σιαρόν, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κλιμακούμενης έντασης του προβλήματος που άρχισε να παρατηρείται από το Σεπτέμβρη του 2000, περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η συνεχής παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, κλιμακώνονται τα εγκλήματα κατά αθώων προσώπων και συντελείται μια εγκληματική γενοκτονία.

Τέλος, η επιτροπή ενημερώθηκε για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των ισραηλινών αρχών εναντίον της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας που επιχείρησε να επισκεφθεί το Ισραήλ, για να συναντηθεί με την παλαιστινιακή αρχή.

Η επιτροπή, κατά την εξέταση του θέματος, είχε επίσης ενώπιόν της τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα, αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου της 9ης Απριλίου 2002 σχετικά με τη Μέση Ανατολή.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και παρακολουθώντας συγκλονισμένη τις συνεχείς πληροφορίες για την κλιμακούμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, μετά από ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων μεταξύ των μελών της θεωρεί ότι τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων της 7ης Φεβρουαρίου και της 4ης Απριλίου 2002 εκφράζουν απόλυτα τα αισθήματα αλλά και τις θέσεις των μελών της επιτροπής για τη συντελούμενη γενοκτονία που η κυβέρνηση Σιαρόν διενεργεί σε βάρος του φίλου παλαιστινιακού λαού καθώς και για την απαράδεκτη πολιορκία του προέδρου της παλαιστινιακής αρχής Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Ακόμα η επιτροπή εκφράζει την καταδίκη της για τη συνεχιζόμενη πολιορκία του ναού της Γεννήσεως του Σωτήρος.

Η επιτροπή εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και υποστηρίζει σθεναρά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ως της μόνης δυνατής λύσης που θα επιφέρει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Επαναλαμβάνοντας και υπερθεματίζοντας το περιεχόμενο των δύο ψηφισμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων και υποστηρίζοντας την άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αρ. 1397, 1402 και 1403, με τα οποία ζητείται η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη, περιλαμβανομένης της Ραμάλα, η επιτροπή επιθυμεί να εκφράσει πρόσθετα τις ακόλουθες θέσεις:

1. Υιοθετεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Απριλίου σχετικά με τη Μέση Ανατολή.

2. Υποστηρίζει οποιαδήποτε ειρηνευτική ενέργεια που θα συμβάλει στην επικράτηση της ειρηνικής και ασφαλούς συνύπαρξης των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και εκφράζει την καταδίκη της σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια που έχει στόχο την απώλεια ζωών αθώων. Με την ευκαιρία αυτή η επιτροπή εκφράζει επίσης την υποστήριξή της προς όλες τις οργανώσεις και τα κινήματα που εργάζονται και υποστηρίζουν με κάθε τρόπο την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή αυτή.

3. Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν τα συμφέροντα της Κύπρου αλλά και των γειτονικών φίλων λαών της, πιστεύει ότι το κυπριακό κοινοβούλιο μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επικράτησης της ειρήνης στην περιοχή και της ειρηνικής συμβίωσης των δύο κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, απευθυνόμενη προς εκείνες τις δυνάμεις μέσα στο ισραηλινό κοινοβούλιο που επιθυμούν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Η επιτροπή εισηγείται την ανάληψη από την ίδια μεσολαβητικού ρόλου, ώστε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού να αναπτυχθεί η κατάλληλη δραστηριότητα και επικοινωνία και να ενεργοποιηθεί και αξιοποιηθεί μέσα από τις φιλειρηνικές δυνάμεις του κοινοβουλίου του Ισραήλ ένας ειρηνικός διάλογος, με στόχο την αρμονική και με ασφάλεια συμβίωση των λαών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

4. Σε σχέση με τη μεταχείριση που έτυχε η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία από τις ισραηλινές αρχές, η επιτροπή τη θεωρεί απαράδεκτη και καταδικαστέα. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν αξιολογείται το επεισόδιο αυτό ως θέμα πρωταρχικής σημασίας, τη στιγμή που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από το αποτρόπαιο έγκλημα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Εν πάση περιπτώσει, έχοντας ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για τα διαβήματα στα οποία προέβη η κυπριακή κυβέρνηση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, η επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για τους χειρισμούς που έγιναν. Επίσης ικανοποιημένη είναι η επιτροπή και από το διάβημα του Προέδρου της Βουλής προς τον ισραηλινό ομόλογό του.

5. Ορμώμενη από το πιο πάνω επεισόδιο, το οποίο εντάσσεται μέσα στη γενικότερη πολιτική Σιαρόν να αγνοεί και να περιφρονεί οποιαδήποτε ενέργεια ή έκκληση του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, η επιτροπή παρατηρεί ότι η φιλία και οι καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών πρέπει να στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και στην αλληλοεκτίμηση. Μέσα από αυτή τη θεώρηση είναι που θα πρέπει να επιζητείται η αμοιβαιότητα στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

6. Τέλος, η επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας και καταδίκης της συμπεριφοράς των ισραηλινών αρχών προς την κυπριακή αντιπροσωπία αποφάσισε να διαβιβάσει στα μέλη του σώματος την έκκληση να απόσχουν από οποιαδήποτε συμμετοχή, είτε με την επίσημη είτε με την προσωπική ιδιότητά τους, στην εκδήλωση που οργάνωσε η ισραηλινή πρεσβεία με την ευκαιρία της ανακήρυξης του κράτους του Ισραήλ. Τη θέση αυτή της επιτροπής ανακοίνωσε ο Προεδρεύων του Σώματος στα πλαίσια της συνεδρίας της Βουλής ημερομηνίας 11 Απριλίου 2002.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, υποβάλλοντας την παρούσα έκθεσή της προς το σώμα, προτίθεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιφυλάσσεται να αναπτύξει την ειρηνευτική δραστηριότητα που η ίδια εισηγείται, εφόσον η εισήγησή της γίνει αποδεκτή από την ολομέλεια του σώματος.

23 Απριλίου 2002

     

Back ] Up ] Next ]    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων