Αρχείο

Back ] Up ] Next ]    

Εκθέσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (Κυρωτικός) Νόμος του 2002»

Παρόντες:

Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος

Δημήτρης Συλλούρης

Νίκος Κλεάνθους

Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Σοφοκλής Φυττής

Χρίστος Κληρίδης

Ανδρέας Χρίστου

Ανδρούλα Βασιλείου

Άγις Αγαπίου

 

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2002. Στη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Γιώργος Βασιλείου καθώς και εκπρόσωποι του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Το πιο πάνω νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εξωτερικών και παραπέμφθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στα πλαίσια της διαδικασίας που έχει υιοθετηθεί για την ταχύτερη διεκπεραίωση της εξέτασης νομοσχεδίων που σχετίζονται με την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού, η οποία εγκρίθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1966, καθώς και των τροποποιήσεών της που έγιναν στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1984. Η υπογραφή της πιο πάνω σύμβασης από τη Δημοκρατία αποφασίστηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 51.954 και ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2000.

Η επιψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου από τη Βουλή απαιτείται για την κατά νόμο κύρωση της πιο πάνω σύμβασης με βάση το άρθρο 169(2) του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους πιο πάνω αρμοδίους, η Διεθνής Σύμβαση για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Έργο της εν λόγω σύμβασης είναι η μελέτη σε όλα τα ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού αλλά και των προσκείμενων θαλασσών των θυννοειδών και συγγενών τους ειδών αλλά και άλλων ειδών ιχθύων που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης στους ιχθυότοπους θυννοειδών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού ζήτησε και πήρε πρόσθετα στοιχεία σε σχέση ιδιαίτερα με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υιοθέτηση της πιο πάνω σύμβασης στα συμφέροντα της Κύπρου, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, γι’ αυτό και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του πιο πάνω νομοσχεδίου για την κατά νόμο κύρωση της σύμβασης στην οποία αναφέρεται.

 

11 Φεβρουαρίου 2002

 

     

Back ] Up ] Next ]    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων