Αρχείο

    

Ερωτήσεις  

Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.001 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Άριστο Χρυσοστόμου στις 15 Ιουνίου 2001.

«Εντός ενός μηνός είχαμε στη Λεμεσό δεκαέξι πυρκαγιές εκ των οποίων οι δεκαπέντε είχαν ως εστία σκυβαλότοπους. Οι σκυβαλότοποι αποτελούσαν και στα προηγούμενα χρόνια εστίες ανάφλεξης με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, γι’ αυτό καλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή για τα μέτρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες προτίθενται να πάρουν, έτσι ώστε οι σκυβαλότοποι να μην αποτελούν εστίες πυρκαγιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.002 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Στην περιοχή Τηλλυρίας δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Οι ταξιδιώτες προς και από τα ημιεγκλωβισμένα χωριά Πύργος, Πάνω Πύργος, Παχύαμμος, Μοσφίλι και Πηγένια, σε ορεινές διαδρομές πολλών χιλιομέτρων, δεν έχουν τη δυνατότητα, σε περίπτωση κινδύνου ή ανάγκης, να ειδοποιήσουν προς βοήθεια μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες αυτών των περιοχών, δηλαδή των πέριξ του Κάτω Πύργου ορεινών όγκων, της παραλίας, αλλά και της περιοχής μεταξύ Κάτω Πύργου και Κύκκου, πιστεύω ότι καθιστούν επείγουσα την επίσπευση των εργασιών κάλυψής τους από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις και τα σχέδιά του σχετικά με το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.003 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Στην ημικατεχόμενη περιοχή του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός “Ράδιο Πύργος”, με βάση προσωρινή άδεια. Το έργο του τοπικού αυτού σταθμού είναι πολύ σημαντικό. Είναι η μόνη ελληνική φωνή που ακούγεται στον αέρα σε αυτή την απομακρυσμένη κόγχη της κυπριακής επικράτειας, όπου από τον Πομό μέχρι τον Κάμπο τέσσερις χιλιάδες Έλληνες κρατούν ακόμα αντιστεκόμενοι στην παρακμή και την υποβάθμιση.

Πληροφορούμαι ότι καθυστερεί η έγκριση της κανονικής άδειας λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο Πύργος”, λόγω της ολιγωρίας της Πολεοδομίας να παραχωρήσει πολεοδομική άδεια λειτουργίας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιους τρόπους προτίθεται να υποστηρίξει τη λειτουργία του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού “Ράδιο Πύργος”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.004 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Σύμφωνα με πολλές και διάφορες πηγές, η περιοχή της Τηλλυρίας αποτελεί ένα χώρο με πλούσια ιστορική παράδοση. Τα απομεινάρια της ελληνικής ιστορίας αιώνων είναι διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα από την περιοχή κοσμούν το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας.

Η περιοχή αναπτύσσεται σήμερα τουριστικά και υπάρχει η πεποίθηση ότι η ανάδειξη της αρχαιολογικής της σημασίας θα αποτελέσει πρόσθετο στοιχείο προσέλκυσης επισκεπτών. Εντούτοις, εξ όσων πληροφορούμαι, στα σαράντα και πλέον χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πραγματοποιήθηκε στην περιοχή καμιά αρχαιολογική ανασκαφή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες και εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της ηρωικής Τηλλυρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.005 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Κάτω Πύργος, στην περιοχή των καφενείων και της μοναδικής οικολογικής σημασίας αιωνόβιας δρυός, η Πολεοδομία σχεδιάζει την κατασκευή πλακόστρωτης πλατείας. Οι ιδιοκτήτες των καφενείων ανησυχούν ότι τα σχέδια διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας δυνατό να επηρεάσουν τις ιδιοκτησίες τους. Ήδη, ένας εκ των ιδιοκτητών έχει προωθήσει την κήρυξη του καφενείου του σε διατηρητέο.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις της Πολεοδομίας και, αν είναι δυνατό, να λάβει μέτρα, ώστε να μην επηρεαστούν τα παραδοσιακά κτίρια και καφενεία της κεντρικής πλατείας του χωριού.»

Απάντηση


 Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.006 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 15 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι μεγάλος αριθμός εφήβων, που είναι παιδιά με μητέρα Κύπρια και πατέρα Ελλαδίτη, αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα όσον αφορά την υπηρεσία της στρατιωτικής τους θητείας: οφείλουν είτε να υπηρετήσουν για έξι μήνες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είτε να υπηρετήσουν για είκοσι έξι μήνες στην Εθνική Φρουρά.

Έχω την άποψη ότι με αυτά τα δεδομένα οι νεαροί αυτοί προτρέπονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ακόμα και αν επιστρέψουν, μετά την εξάμηνη στρατιωτική τους θητεία, στην Κύπρο, η Εθνική Φρουρά στερείται τις μακρές και σημαντικές υπηρεσίες τους ως εφέδρων στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαστάσεις του προβλήματος και αν υπάρχει βούληση για κάποια πιο αποτελεσματική διευθέτηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.007 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 20 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει εγκριθεί άδεια για άντληση νερού από τον ποταμό Έζουσα στην Πάφο από τη Μητρόπολη Πάφου για άρδευση των γηπέδων γκολφ της Τσάδας, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού Επισκοπή.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού Επισκοπή, σχετικά με το δυσμενή επηρεασμό των ιδιωτικών και κυβερνητικών γεωτρήσεων και τις γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.008 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Άριστο Χρυσοστόμου την 21η Ιουνίου 2001.

«Όλα τα προϊόντα αίματος που παίρνουν οι λευκοπενικοί ή ανοσοευάλωτοι ασθενείς πρέπει να ακτινοβολούνται. Σε ενάντια περίπτωση δυνατό ο ασθενής να πάθει τη λεγόμενη επιπλοκή της αντίδρασης του αίματος έναντι του ξενιστή, που είναι θανατηφόρος.

Η τακτική που ακολουθείται τώρα είναι τα προϊόντα αίματος να αποστέλλονται από τη Λεμεσό στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με ταξί και συνήθως εκτίθενται σε ψηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά τους, με κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια ή να υπάρξει αλλοίωση.

Για να μην εκτίθενται σε κίνδυνο ζωές πασχόντων, είχε αποφασιστεί να εξοπλιστεί η τράπεζα αίματος στη Λεμεσό με συσκευή ακτινοβολίας αίματος. Επειδή έχει ήδη παρέλθει ένας χρόνος από τότε, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή πότε θα εξοπλιστεί η τράπεζα αίματος στη Λεμεσό με συσκευή ακτινοβολίας αίματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.009 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Ιουνίου 2001.

«Πληροφορούμαι ότι στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας έχει δημιουργηθεί μεγάλο οικολογικό πρόβλημα από τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία της Αμερικανικής Μεταλλευτικής Εταιρείας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει μέτρα εναντίον της εταιρείας, διεκδικώντας τις νόμιμες αποζημιώσεις και ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κατεχόμενη Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.010 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Ιουνίου 2001.

«Πληροφορούμαι ότι η Ε.Μ.Ε. κατηγορείται ότι, εν γνώσει των αρμόδιων αρχών, έχει προβεί χωρίς άδεια σε εξόρυξη μπεντονίτη στην περιοχή Κάτω Μονής.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σε σχέση με αυτό το θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.011 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 29 Ιουνίου 2001.

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα, με το τέλος της σχολικής περιόδου, τα σχολικά βιβλία επιστρέφονται και προωθείται η ανακύκλωση του χαρτιού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να προωθήσει ανάλογη διαδικασία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.012 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη στις 10 Ιουλίου 2001.

«Ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κίπρις” αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στα κατεχόμενα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι δηλώσεις και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.013 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κίκη Γιάγκου στις 10 Ιουλίου 2001.

«Αριθμός ψαράδων που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία πήραν επιστολές σύμφωνα με τις οποίες η αίτησή τους για χορήγηση άδειας παράκτιας αλιείας για το 2001 έγινε αποδεκτή. Σε αυτούς όμως οι οποίοι περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπερήλικων συνταξιούχων δε χορηγείται οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια, παρ’ όλον ότι τους παραχωρείται άδεια.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποια επιχειρήματα έχει στηριχτεί η πολιτική του υπουργείου για μη παροχή οικονομικής βοήθειας σε υπερήλικους ψαράδες.

  1. Μπορούν οι ψαράδες αυτοί να στηριχτούν μόνο στη σύνταξη των κοινωνικών ασφαλίσεων;
  2. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή έχουν εξαρτώμενα άτομα;
  3. Μήπως δεν υφίστανται καταστροφές από δελφίνια και χελώνες, όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.014 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κίκη Γιάγκου στις 10 Ιουλίου 2001.

« Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας περιέφραξε το χώρο των γραφείων του με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής έντασης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή για τα ακόλουθα:

  1. Ποια η σκοπιμότητα της επιλογής αυτού του τρόπου περίφραξης;
  2. Σε περίπτωση ατυχήματος ποιος φέρει την ευθύνη;
  3. Βάσει των νόμων, επιτρέπεται η περίφραξη πολυσύχναστων χώρων με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής έντασης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.015 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κίκη Γιάγκου στις 12 Ιουλίου 2001.

« Κατά τη διοργάνωση του διαγωνισμού για τη “Μις Υφήλιος” στην Κύπρο, αγοράστηκαν διάφορα αντικείμενα για τις ανάγκες του διαγωνισμού.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αντικείμενα, με κατάλογο, το κόστος τους, καθώς και για το τι απέγιναν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.01.016 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κίκη Γιάγκου στις 12 Ιουλίου 2001.

« Οι κάτοικοι της συνοικίας Άη Γιάννη στη Λάρνακα μού υποβάλλουν έντονα παράπονα, γιατί αποκόπηκε δρόμος και μετατράπηκε σε αυλή κατοικίας (δρόμος Αλή Τετέ - Κυρίλλου).

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα.»

Απάντηση


 

 
     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων