Αρχείο

    

Ερωτήσεις

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.001, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηένου κ. Καρεκλά στις 30 Μαρτίου είχε ενημερωθεί για το θέμα της λειτουργίας του κέντρου υγείας στην Αθηένου. Όπως αναφέρθηκε, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Αθηένου, το υπό αναφορά κέντρο θα στεγάσει γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων για γρήγορη και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους σχεδιασμούς ή άλλους προγραμματισμούς που αφορούν το εν λόγω έργο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.002, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας  Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τα θέματα χρηματοδότησης διαφόρων σε δήμους και κοινότητες για τα πιο κάτω:

  1. Γίνεται η οποιαδήποτε παρακολούθηση όσον αφορά τη μετέπειτα χρήση των χώρων αυτών;
  2. Γίνεται σχετική αξιολόγηση για το είδος των έργων που αποδίδουν ή που πρέπει να αποφεύγονται;
  3. Στις περιπτώσεις κατ τέτοια έργα καταλήγουν σε αχρηστία ή σε άλλη άσχετη χρήση ή εκμετάλλευση υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση ή προσπάθεια διόρθωσης των προβλημάτων που ενδεχομένως προκύπτουν;»

    Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.003, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Κατά την υποβολή παραίτησής της από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η τέως υπουργός κ. Έμιλυ Γιολίτη με την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα για ελλιπείς φορολογικές δηλώσεις αξιωματούχων του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν ανώτατα θεσμικά αξιώματα.

Παρακαλούμε όπως ο Υπουργός Οικονομικών μάς ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιοδήποτε έλεγχο στη βάση των σοβαρότατων καταγγελιών της τέως υπουργού.

2. Αν το Τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες, ιδιαίτερα μετά από καταγγελίες που έγιναν στο τμήμα και ήρθαν εις γνώσιν μας, σε σχέση με φορολογικά δεδομένα του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη.»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.004, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με την εξαπάτηση σε βάρος του δημοσίου από τον κ. Γιάννη Γιαννάκη, τέως Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Προτίθεται το κράτος να ανακτήσει τα χρήματα των φορολογουμένων που έλαβε ο κ. Γιαννάκη κάτω από ψευδείς παραστάσεις και να κινηθεί νομικά εναντίον του προς υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.005, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Παύλου Μυλωνά

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν πόσα πληρώνει το κράτος σε νομικές αρωγές για αιτητές πολιτικού ασύλου και σε ποιους δικηγόρους ανατίθενται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.006, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Όπως είναι γνωστό, στις 7 Ιανουαρίου 2020, οι κάτοικοι της Καλαβασού αντιμετώπισαν άσχημες καιρικές συνθήκες και κατά συνέπεια καταστρεπτικές πλημμύρες που επηρέασαν τις περιουσίες τους.

Ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε και με ποιο τρόπο προτίθεται να αποζημιώσει τους πληγέντες, οι οποίοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό.»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.007, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Όπως είναι γνωστό, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πρώην Διανελλείου Σχολής αφορά στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας μετά από την τελευταία διευθέτηση που έχει γίνει.

Με την παρούσα ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αξιοποίηση του χώρου αυτού και κατά πόσον έχουν γίνει οποιεσδήποτε μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση για τη δημιουργία σχολής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.008, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Με βάση τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020 [105(Ι)/2020], που ήταν αποτέλεσμα πρότασης νόμου, δόθηκε δικαίωμα να εγγραφούν αυτοκίνητα που για λόγους τεχνικούς ή λόγω ηλικίας δεν ήταν δυνατό να εγγραφούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πόσα οχήματα έχουν εγγραφεί με βάση τον πιο πάνω τροποποιητικό νόμο.

2. Αν το υπουργείο προτίθεται να επιτρέψει τα οχήματα αυτά να λάβουν μέρος σε μελλοντικό πρόγραμμα απόσυρσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.009, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά

«Στον Κυβερνητικό Οικισμό Ανθούπολης στη Λευκωσία έχουν κενωθεί και επιστραφεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως τα δύο διαμερίσματα που στέγαζαν το κοινοτικό ιατρείο της περιοχής.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τα διαμερίσματα θα διατεθούν στους δικαιούχους του τερματισμένου σχεδίου για παραχώρηση διαμερίσματος σε κυβερνητικό οικισμό και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.010, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά

«Υπάρχει ένας αριθμός εκτοπισμένων οι οποίοι είχαν εγκριθεί για παραχώρηση οικοπέδου στον συνοικισμό αυτοστέγασης “Μάμμαρη Β΄”. Μετά από μεγάλο διάστημα στασιμότητας, το 2017 είχαν ενημερωθεί ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαχωρισμού των οικοπέδων στον συγκεκριμένο συνοικισμό. Σήμερα φαίνεται ότι ο διαχωρισμός έχει τερματιστεί και οι εκτοπισμένοι έχουν ενημερωθεί ότι θα κληθούν να επιλέξουν οικόπεδα σε άλλους συνοικισμούς.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει για το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και θα τερματιστεί η ταλαιπωρία των εκτοπισμένων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.011, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά

«Σε επίσκεψή μας στον Κυβερνητικό Οικισμό Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα εντοπίσαμε μερικές κενές κατοικίες. Κάποιες εξ αυτών, μάλιστα, έχουν σημάδια μακροχρόνιας εγκατάλειψης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει αν υπάρχουν ακατοίκητες κατοικίες στο συγκεκριμένο συνοικισμό οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση εκτοπισθέντων που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο για παραχώρηση κατοικίας σε κυβερνητικό οικισμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.012, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά

«Τον περασμένο Δεκέμβρη ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα κάποιων τουρκοκυπριακών κατοικιών στην επαρχία Λάρνακας για την παραχώρηση των οποίων

έχουν καταθέσει αιτήσεις δεκάδες οικογένειες. Η εξέταση των αιτήσεων καθυστερεί με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει λειτουργός στον οποίο να μπορεί να ανατεθεί ο έλεγχος των αιτήσεων.

Παρακαλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών όπως απαντήσει στα πιο κάτω:

1. Ποια είναι η απαραίτητη στελέχωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών στη Λάρνακα;

2. Πότε προγραμματίζει το Υπουργείο Εσωτερικών την πλήρη στελέχωση της υπηρεσίας, ώστε να προχωρήσουν ομαλά οι εργασίες της και η εξυπηρέτηση των αιτητών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.013, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Κουκουμά

«Στον Κυβερνητικό Οικισμό Αγίων Αναργύρων I στη Λάρνακα εδώ και αρκετά χρόνια εκκρεμεί η κατεδάφιση των πολυκατοικιών που κενώθηκαν στα πλαίσια σχεδίων αναδόμησης. Παρά τον σχεδιασμό και τις κατά καιρούς διακηρύξεις για κατεδάφισή τους και ανέγερση νέων πολυκατοικιών και εμπορικού κέντρου, η κατάσταση παραμένει στάσιμη και σταδιακά καταντά επικίνδυνη για τους κατοίκους της περιοχής. Σε ακτίνα μόλις μερικών μέτρων μάλιστα λειτουργεί η Τεχνική Σχολή Λάρνακας, καθιστώντας απαράδεκτο το γεγονός της εγκατάλειψης μιας υπό κατάρρευση κρατικής υποδομής στην περιοχή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει για την πορεία της κατεδάφισης των συγκεκριμένων πολυκατοικιών, τον σχεδιασμό για την ανέγερση νέων πολυκατοικιών, καθώς και για τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και τη συμπερίληψη των απαραίτητων κονδυλίων στον προϋπολογισμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.014, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Χρίστου Σενέκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στρατηγικό σχέδιο που αφορά την πυρόσβεση και την πυροπραστασία.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου κρίνεται σκόπιμο όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενόψει της θερινής περιόδου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.015, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Το 2015 σταμάτησε η λειτουργία του Δασικού Κολεγίου στον Πρόδρομο. Ακολούθως, το 2019, λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αναβαθμιση του Δασικού Κολεγίου σε σχολή ανώτερης εκπαίδευσης και επαναλειτουργία του προγράμματος σπουδών της δασοπονίας. Ενδιαφέρον για εκπόνηση σχετικού πτυχιακού προγράμματος εξέφρασε και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δεδομένου ότι στο πρόγραμμα σπουδών του Δασικού Κολεγίου περιλαμβανόταν και η κατάρτιση για δασοπυρόσβεση και έχοντας υπόψη την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στα ορεινά χωριά της επαρχίας Λάρνακας, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προχωρήσει και με ποιο τρόπο η απόφαση για το μέλλον του Δασικού Κολεγίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.016, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Σταύρου Παπαδούρη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι διαδικασίες, για να προχωρήσει η εφαρμογή του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, έχουν παγώσει και ότι ως εκ τούτου παρατηρείται μεγάλη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολική ή εν μέρει καταβολή των προς εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους.

Το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε το 2017. Όμως, από τότε μέχρι και σήμερα, οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, και δυστυχώς ούτε έχει ετοιμαστεί από το αρμόδιο υπουργείο ή από την αρμόδια επιτροπή του ταμείου η απαραίτητη αίτηση την οποία θα συμπληρώνουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι αιτούντες καταθέτες. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν καταθέσει σωρεία προτάσεων για την ομαλή αποκατάσταση της αδικίας και άλλες διευκολύνσεις, χωρίς να επηρεαστεί το ταμείο του κράτους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα εξής ερωτήματα:

1. Τι ποσό χρημάτων (μετρητά), τι αριθμός και τι είδος ακινήτων είναι διαθέσιμα σήμερα στο ταμείο;

2. Υπάρχει συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί τα χρήματα;

3. Σε ποιον ανήκει η ακίνητη περιουσία με την οποία προικοδοτήθηκε το ταμείο;

4. Έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των εν δυνάμει δικαιούχων;

5. Πότε θα αρχίσει η εκταμίευση και καταβολή χρηματικών ποσών προς τους δικαιούχους;

6. Ποιες άλλες διευκολύνσεις θα δοθούν στους δικαιούχους, σε περίπτωση που δεν καταβληθεί ολόκληρο το ποσό που έχασαν οι δικαιούχοι;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.017, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Είναι εις γνώσιν μου ότι στο μικρό μέρος της θαλάσσιας περιοχής της Τόχνης στην επαρχία Λάρνακας, λόγω της διάβρωσης που έχει παρατηρηθεί, αναδείχθηκε τοίχος και αρχαία αντικείμενα τόσο στο έδαφος όσο και σε μικρή απόσταση εντός της θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατάφερα να συλλέξω, η περιοχή έχει την ονομασία “Λακκιά” και στην ύστερη Εποχή του Χαλκού και μεταξύ του 1300 - 1100 π.Χ. λειτουργούσε εκεί λιμάνι, που ενδεχομένως να σχετίζεται με τον πλησιέστερο αρχαίο οικισμό της Καλαβασού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Κατά πόσο τα πιο πάνω είναι υπόψη του.

2. Ποια μέτρα λαμβάνονται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού αυτού χώρου.

3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.01.018, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις οφειλές σωματείων που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα και ομοσπονδιών προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) σε ό,τι αφορά ιδιόκτητους χώρους του και συγκεκριμένα:

1. ποια σωματεία και ομοσπονδίες οφείλουν προς τον ΚΟΑ και με ποια αιτιολογία οφειλής και

2. ποια η αναλυτική κατάσταση ανά έτος και ποσό των οφειλών προς τον ΚΟΑ.»

Απάντηση


     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων