Αρχείο

    

Ερωτήσεις

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.001, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2020, των βουλευτών κ. Χρίστου Χρίστου και Λίνου Παπαγιάννη εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και Αμμοχώστου, αντίστοιχα

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει αναλυτικά για τα ακόλουθα:

1. Tον αριθμό και τα ονόματα όλων των φυσικών και νομικών προσώπων των οποίων τα οφειλόμενα φορολογικά χρέη διεγράφησαν μέχρι σήμερα.

2. Το συνολικό ποσό που έχει διαγραφεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.002, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Ο Υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει ότι η φυγοστρατία φέτος κατά την κατάταξη της 2020 ΕΣΣΟ ανέρχεται στο 3,5%. Είναι τελειωτικό το νούμερο ή εκκρεμούν αιτήσεις για απαλλαγές;
 2. Πώς ακριβώς ορίζει τη φυγοστρατία; Στο ποσοστό που έχει δώσει περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχε απόφαση ιατροσυμβουλίου ή υπάρχουν και άλλες; Παρακαλώ όπως μας δοθεί λεπτομερής ενημέρωση.
 3. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση λόγω της αύξησης των διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω Brexit από το 2021. Οι άρρενες στρατεύσιμοι χάνουν την ευκαιρία να φοιτήσουν με τα χαμηλά δίδακτρα, όπως οι συμμαθήτριες τους, λόγω της θητείας τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και τις δηλώσεις που έγιναν στην πλατφόρμα του Υπουργείου ‘Άμυνας, ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 522.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν υπάρχουν αιτήσεις για αναστολή σε σχέση με αυτούς τους 522 και, εάν ναι, σε ποιο αριθμό ανέρχονται; Επιχειρήθηκε έγκριση ιατροσυμβουλίου για κάποιους από αυτούς τους 522;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.003, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Υπάρχει δημόσια παραδοχή ότι είναι άκρως ανησυχητική η εξέλιξη σε σχέση με τον ιό COVID-19. Αντιλαμβάνεστε ότι στον στρατό ο κίνδυνος είναι αυξημένος, λόγω και της διακίνησης στρατιωτών και σε άλλες πόλεις. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει αναλυτικά για τα ακόλουθα:

1. Ποια μέτρα λαμβάνονται στα στρατόπεδα, για να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως αποφασίζονται από τον Υπουργό Υγείας (αποστάσεις σε θαλάμους, σίτιση, χώρους υγιεινής κ.λπ.);

2. Η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε πολυσύχναστους χώρους. Τι γίνεται στα στρατόπεδα;

3. Κατά την κατάταξη της 2020 ΕΣΣΟ έγιναν μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι από το Υπουργείο Υγείας στους στρατιώτες. Τώρα, που υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, τι προτίθεται να πράξει σε σχέση με τα τεστ SARS-COV-2, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι δε θα υπάρξει κίνδυνος διασποράς;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.004, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Αντρέα Φακοντή

«Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των υφιστάμενων σχεδίων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας;

2. Πόσα άτομα έχουν εγκριθεί για το κάθε σχέδιο;

3. Πότε αναμένεται η επαναπροκήρυξη νέου Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και του νέου Σχεδίου Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.005, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει γιατί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση για τα ζητήματα των βάσεων λόγω Brexit δεν τέθηκε το θέμα των Κυπρίων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήταν πολύ λογικό αίτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης!»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.006, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι μεγάλος μέρος του δικτύου ύδρευσης σε χωριά και πόλεις είναι κατασκευασμένο από σωλήνες αμιάντου. Το δίκτυο αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, με συνεχείς βλάβες και διαρροές, διότι τις περισσότερες φορές είναι και πεπαλαιωμένο. Εξ όσων γνωρίζω, παλαιότερα υπήρχε σχέδιο για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης το οποίο ήταν κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Yπάρχει ακόμα σχέδιο για πλήρη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες;

 2. Ποιο είναι το ποσοστό, ανά επαρχία, της χρήσης αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης;

 3. Πώς αντιμετωπίζεται η ανάγκη σε εξαρτήματα και σωλήνες στο υφιστάμενο δίκτυο;

 4. Χρησιμοποιούνται ακόμα εξαρτήματα και σωλήνες από αμίαντο στο δίκτυο ύδρευσης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.007, ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο “Στρατιωτικά Διδάγματα των Επιχειρήσεων στην Κύπρο 20 Ιουλίου-17 Αυγούστου 1974” πριν από περίπου έξι μήνες. Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, παρά τη σημαντικότητα και την εγκυρότητα της έκδοσης, το Υπουργείο Άμυνας όχι μόνο δεν έχει προβάλει και παρουσιάσει την έκδοση, αλλά φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αποσύρει το έργο από την κυκλοφορία. Σε αυτή την έκδοση προλογίζει ο τέως Αρχηγός της ΕΦ, o αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, και το βιβλίο αποτελεί καρπό της Επιτροπής Σύνταξης Μελέτης, η οποία απαρτιζόταν τότε από τους υποστράτηγο Μάριο Μακρυγιάννη, συνταγματάρχη Σοφοκλή Παναγιώτου, αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Χαραλάμπους και τον αντισυνταγματάρχη Άλκη Αλκιβιάδη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχει παρουσιάσει και προβάλει επισήμως την έκδοση του ΓΕΕΦ με τίτλο “Στρατιωτικά Διδάγματα των Επιχειρήσεων στην Κύπρο 20 Ιουλίου-17 Αυγούστου 1974”. Αληθεύει ο ισχυρισμός ότι έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία το έργο αυτό και, εάν όχι, από πού μπορεί το κοινό να αποκτήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.008, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

«Σε σχέση με τα αυξημένα κρούσματα ατυχημάτων σε λεωφορεία που έχουν παρατηρηθεί στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το υπουργείο στην κατεύθυνση της επιμόρφωσης των οδηγών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες των λεωφορείων προς αποφυγή άλλων ατυχημάτων. Περαιτέρω, παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους ελέγχους που προβαίνει το υπουργείο για τη σωστή εφαρμογή της τηλεματικής στις λεωφορειακές συγκοινωνίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.009, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Άννας Θεολόγου

«Σας παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τον αριθμό των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν εργαστεί ως έκτακτοι ή ως εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου ή αορίστου χρόνου πέραν των έξι μηνών στη δημόσια υπηρεσία πριν τον διορισμό τους ως μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.010, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Αντρέα Φακοντή

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην κοινότητα Παναγιάς της επαρχίας Πάφου μού τέθηκε το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου Παναγιάς και των κατοίκων της περιοχής για τροποποίηση των κριτηρίων πρόσληψης εργοδοτουμένων τόσο στο Τμήμα Δασών όσο και σε άλλα τμήματα και υπηρεσίες του κράτους που λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές και έχουν να κάνουν με την προστασία των δασών μας.

Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση όπως τα κριτήρια τροποποιηθούν, κατά τρόπο που να αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα ο αιτητής να είναι μόνιμος κάτοικος των κοινοτήτων οι οποίες γειτνιάζουν με τα δάση μας, νοουμένου ότι αυτός πληρεί τα απαραίτητα προσόντα που καθορίζονται από τα σχέδια υπηρεσίας αναλόγως της θέσης εργασίας.

Η προστασία των δασών μας, της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου μας είναι εξαιρετικής σημασίας. Η εργοδότηση σε συναφή τμήματα και υπηρεσίες του κράτους των ατόμων που διαμένουν στην περιοχή θα συμβάλει περαιτέρω τόσο στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστυφιλίας αλλά κυρίως στην προστασία των δασών μας.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο μελετάται το ενδεχόμενο τροποποίησης των κριτηρίων πρόσληψης ατόμων σε τμήματα και υπηρεσίες του κράτους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων αυτών περιοχών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.011, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Αντρέα Φακοντή

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην κοινότητα Παναγιάς της επαρχίας Πάφου μού τέθηκε το αίτημα των κατοίκων της περιοχής για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Αγροτικού Υγειονομικού Κέντρου Παναγιάς.

Στο Αγροτικό Υγειονομικό Κέντρο Παναγιάς, το οποίο εξυπηρετεί δώδεκα κοινότητες της περιοχής, απασχολούνται ένας ιατρός και ένας νοσηλευτής μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. Λόγω της μεγάλης απόστασης της κοινότητας Παναγιάς από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και του αυξημένου αριθμού κοινοτήτων που εξυπηρετεί το κέντρο, κρίνεται αναγκαίο όπως το Αγροτικό Υγειονομικό Κέντρο Παναγιάς στελεχωθεί με μόνιμο ιατρό και το ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία σταθμού ασθενοφόρου, ως υπήρχε και στο παρελθόν, το οποίο θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι μεγάλος, λόγω της μεγάλης απόστασης μέχρι το νοσοκομείο Πάφου, καθώς και της σοβαρής καθυστέρησης (ένεκα της αυξημένης κίνησης και των πολλών στροφών) που μπορεί να παρουσιαστεί στο δρόμο που συνδέει την εν λόγω περιοχή με την πόλη της Πάφου.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Κατά πόσο μελετάται το ενδεχόμενο περαιτέρω στελέχωσης του Αγροτικού Υγειονομικού Κέντρου Παναγιάς με μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των κατοίκων/ασθενών της περιοχής.

2. Κατά πόσο μελετάται το ενδεχόμενο ενίσχυσης των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών με τη συνεχή παρουσία ασθενοφόρου στην περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.012, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Τα αστικά λεωφορεία οφείλουν να απολυμαίνονται, για να προστατεύσουν το κοινό από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πώς γίνεται ο έλεγχος;

2. Γίνεται σε σωστά χρονικά διαστήματα;

3. Πώς ελέγχετε ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις απολυμάνσεις είναι διάρκειας 2 εβδομάδων όπως προβλέπεται;

4. Τα καινούργια αστικά λεωφορεία λέγεται ότι έχουν σύστημα αυτοαπολύμανσης. Εάν αυτό είναι ορθό, πώς διασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούν τα σωστά χημικά;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.013, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Με το άνοιγμα των αεροδρομίων αρκετές αεροπορικές εταιρείες επανάρχισαν τις πτήσεις τους προς τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Έχει περιέλθει εις γνώσιν μου ότι κάποιες εταιρείες τηρούν τη διαδικασία των απολυμάνσεων σε κάθε πτήση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είτε στις αναχωρήσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο είτε στις αναχωρήσεις από τα αεροδρόμιά μας προς το εξωτερικό. Κάποιες δε εταιρείες δεν τηρούν την εν λόγω διαδικασία.

Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι μέτρα λαμβάνετε, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς οι πτήσεις και, εάν κάποιες εταιρείες δεν τηρούν τα μέτρα, τι προτίθεστε να πράξετε.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.014, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Στην απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.401, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2020, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι στο παρόν στάδιο δεν καθίσταται εφικτός ο υπολογισμός του τελικού κόστους υλοποίησης του περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμου του 2019, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2019, και ότι ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια από την Αρχή για τον εν λόγω σκοπό.

Στη διάρκεια της συζήτησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος στην επιτροπή Υγείας της Βουλής ο πρόεδρος της Ad Hoc Επιτροπής Ηλεκτρονικής Υγείας κ. Σχίζας είχε δηλώσει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους Ευρωπαίους συνεργάτες είχαν εξασφαλίσει με ανταγωνιστικές προτάσεις εξωτερική χρηματοδότηση έργων για την ηλεκτρονική υγεία.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την παρέλευση ενάμιση χρόνου από την ψήφιση της νομοθεσίας, για τα ακόλουθα:

1. Ποιες εξωτερικές χρηματοδοτήσεις είχαν εξασφαλιστεί, με ποια ποσά και πώς αυτά έχουν διατεθεί;

2. Ποιες ενέργειες γίνονται από την Αρχή για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.015, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Πάγιο αίτημα του συνδέσμου “Ασπίδα Ζωής” είναι η σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου με εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού στα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα (ΚΜΝ) για κάθοδο παιδιάτρου και διαιτολόγου με εξειδίκευση στα ΚΜΝ κάθε έξι μήνες, για να παρακολουθεί τους ασθενείς. Πρόκειται για ειδικότητες που δεν υπάρχουν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Ο στόχος είναι να εκπαιδευτεί παιδίατρος και διαιτολόγος από την Κύπρο για απόκτηση της ειδικότητας.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το υπουργείο για το εν λόγω ζήτημα, όπως και για την πλήρωση της θέσης Μεταβολιστή Παιδιάτρου, η οποία έχει προκηρυχθεί στις 24 Ιανουαρίου 2020.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.016, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την επιδοτούμενη θεραπεία για παιδιά με αναπηρίες, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2020, η επίτροπος καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

Ενώ υπάρχει έγκριση για επιδοτήσεις θεραπειών παιδιών με αναπηρία σε υπηρεσίες εκτός των κρατικών νοσηλευτηρίων και εκτός του διδακτικού χρόνου (τα απογεύματα), παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων που υποβάλλονται για τη λήψη των επιδοτήσεων, με επακόλουθο οι γονείς να εξακολουθούν να επωμίζονται οι ίδιοι εξ ολοκλήρου το κόστος των θεραπειών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, επισημαίνεται πως το σχέδιο επιδότησης θεραπειών που εξήγγειλε το υπουργείο αφορούσε μόνο στην περίοδο μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, προφανώς αφού αναμενόταν ότι μέχρι και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2020 θα ετίθετο σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ και θα εντάσσονταν σ’ αυτό και οι αναγκαίες θεραπείες.

Ο χρονικός ορίζοντας ένταξης των συγκεκριμένων θεραπειών στο ΓΕΣΥ φαίνεται ότι παραμένει αβέβαιος, αφού, βάσει της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί πως μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή με την έναρξη της επικείμενης σχολικής χρονιάς, τα παιδιά με αναπηρίες θα μπορούν να λαμβάνουν τις θεραπείες αυτές εκτός των κρατικών νοσηλευτηρίων και, το κυριότερο, σε ώρες που δε θα συμπίπτουν με το σχολικό τους πρόγραμμα.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1. για τις ενέργειες του υπουργείου σε σχέση με την επίσπευση της ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων που εκκρεμούν,

2. πότε αναμένεται να ενταχθούν οι υπό αναφορά θεραπείες υγείας στο ΓΕΣΥ και

3. στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αν θα συνεχιστεί η επιδότηση των θεραπειών, όπως ίσχυε μέχρι και τον Ιούνιο του 2020.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.017, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τους περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2019. Οι εν λόγω κανονισμοί μεταξύ άλλων ρυθμίζουν την αδειοδότηση, τα μέτρα ασφάλειας, την παραγωγή, την εισαγωγή και εξαγωγή, τη συνταγογράφηση, τη διανομή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, από ποιες εταιρείες και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εν λόγω διαδικασία;

2. Σε πόσους ασθενείς έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα;

3. Ποιος ο αριθμός των γιατρών και των φαρμακοποιών που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση για την ορθή χρήση της;

4. Ποιες ενέργειες έχουν προωθηθεί από το υπουργείο για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την ορθή χρήση της;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.018, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Στην κοινότητα Ποταμιάς η αντιαρματική τάφρος, η οποία βρίσκεται δίπλα από σπίτια της κοινότητας κοντά στη νέα οικιστική περιοχή, έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, όπου βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες κουνούπια, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και να εμποδίζεται η ανάπτυξη της περιοχής.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει για αντιμετώπιση του ζητήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.019, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Στο πλαίσιο της προστασίας των ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποια διαδικασία ακολουθείται στις περιπτώσεις εξέτασης/κατάθεσης ανήλικων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης;

2. Ποιοι επαγγελματίες είναι παρόντες στη διαδικασία, έτσι ώστε να προσφερθεί η απαραίτητη ψυχολογική στήριξη στο παιδί, στην περίπτωση που χρειαστεί;

3. Σε πόσες περιπτώσεις έχει εφαρμοστεί η πρακτική της απευθείας σύνδεσης του χώρου όπου πραγματοποιείται η εξέταση/κατάθεση του ανήλικου με τη δικαστική αίθουσα και πώς έχει αξιολογηθεί η διαδικασία;

4. Γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική έχει εφαρμοστεί σε υποθέσεις που εξετάστηκαν από το κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Πότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και στα κακουργιοδικεία των άλλων επαρχιών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.020, ημερομηνίας 18 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Χρίστου

«Αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό για το σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται με την επικινδυνότητα και την ακαταλληλότητα ορεινών δρόμων της επαρχίας Λευκωσίας, πριν θρηνήσουμε θύματα. Ένα έργο που ταυτόχρονα θα διευκολύνει τους κατοίκους της περιοχής.

Ευελπιστούμε στην καίρια παρέμβαση του για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της ορεινής Πιτσιλιάς και οδηγεί τις κοινότητες στον μαρασμό, αφού αρκετοί κάτοικοι αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν λόγω των δρόμων.

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, η κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει τη Λευκωσία με τις κοινότητες της ορεινής Πιτσιλιάς δεν έχει ξεκινήσει.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει σχετικά με το συγκεκριμένο έργο και ταυτόχρονα γιατί συνεχίζει να υπάρχει κωλυσιεργία για τον συγκεκριμένο δρόμο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.021, ημερομηνίας 19 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω σχετικά με τη φορολόγηση του καπνού που χρησιμοποιείται στον ναργιλέ:

1. Η φορολογία εφαρμόζεται με βάση το βάρος ή το καθαρό βάρος του καπνού, εφόσον σε αυτό συχνά υπάρχουν βαριά πρόσθετα;

2. Εξετάζει το υπουργείο οποιεσδήποτε αλλαγές στον υπολογισμό της φορολογίας;

3. Υπάρχουν επιτρεπόμενα πρόσθετα ή συστάσεις προς τους καπνιστές, όσον αφορά τα διάφορα πρόσθετα;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.022, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Από το 2018 παραχωρείται επίδομα ύψους €300 ως κίνητρο στα οροθετικά άτομα, για να είναι συνεπή στη θεραπευτική τους αγωγή. Παράλληλα, αναμενόταν μελέτη για περαιτέρω στήριξη των οροθετικών ατόμων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις που σχετίζονται με την περαιτέρω στήριξη των οροθετικών ατόμων.

Συγκεκριμένα, παρακαλείται όπως μας πληροφορήσει για τα ακόλουθα:

 1. Έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του κινήτρου σε σχέση με τη συνέπεια στη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν;
 2. Ποιος είναι ο αριθμός όσων λαμβάνουν το επίδομα και ποιο το ποσοστό σε σχέση με τους δυνητικούς δικαιούχους;
 3. Υπάρχει πρόθεση για αύξηση του ύψους του ποσού του κινήτρου;
 4. Με ποιους άλλους τρόπους στηρίζονται τα οροθετικά άτομα;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.023, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, οι δικαιούχοι που εγκρίνονται για την παραχώρηση προσφυγικής χορηγίας ενημερώνονται για την έγκριση της αίτησής τους και ταυτόχρονα ότι ο χρόνος καταβολής της ενίσχυσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση. Επίσης, ότι θα ενημερωθούν για την ημερομηνία καταβολής της, όταν η δημοσιονομική κατάσταση του κράτους το επιτρέψει.

Έχοντας υπόψη ότι αποτελούσε προϋπόθεση η αγορά/ανέγερση κατοικίας για την υποβολή αίτησης προς την ΥΜΑΠΕ, έχουν δημιουργηθεί υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των αιτητών προς τράπεζες και άλλους επαγγελματίες της οικοδομικής βιομηχανίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα προκαταρκτικά χρονοδιαγράμματα καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων προσφύγων και τα κονδύλια που υπολογίζεται να απαιτηθούν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.024, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Όπως αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη σε συνεδρίες της επιτροπής Προσφύγων, ποσοστό 1,83% από την κατεχόμενη γη είναι διαφιλονικούμενες περιουσίες, δηλαδή είναι περιουσίες που έχουν δηλωθεί στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία από πέραν του ενός ιδιοκτητών. Από αυτό το 1,15% αφορά περιουσίες στην Αμμόχωστο και το 0,68% περιουσίες στην Κερύνεια. Παράλληλα, το 19,81% των κατεχόμενων περιουσιών δεν έχει δηλωθεί από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Στα πλαίσια των συζητήσεων εκφράσθηκαν διάφορες απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και της ανάγκης να διευκρινιστεί σε ποιους ανήκουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε κάθε περίπτωση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία διερεύνησης του θέματος, τα μέτρα και τον τρόπο αντιμετώπισης των διαφιλονικούμενων περιουσιών, αλλά και των περιουσιών που δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.025, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο που βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης σε δικαιούχους οικιστικών μονάδων σε κυβερνητικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης και τους λόγους για τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί στην έκδοσή τους.

Επίσης, ζητείται να δοθούν πληροφορίες για τα ακόλουθα:

 1. Αναλυτικός κατάλογος του αριθμού των οικιστικών μονάδων ανά κοινότητα/δήμο.
 2. Κατάλογος τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης που εκδόθηκαν και όσων εκκρεμεί η έκδοσή τους.
 3. Το στάδιο που βρίσκεται η έγκριση από τις διάφορες υπηρεσίες (ΥΜΑΠΕ- Πολεοδομία-Κτηματολόγιο).
 4. Ο προβλεπόμενος χρόνος παραχώρησης των τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.026, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Η Οδηγία (EE) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και τη μεταχείριση στον χώρο εργασίας μέσα από τη διευκόλυνση του συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές. Στην Οδηγία αυτή περιλαμβάνεται και η παραχώρηση πληρωμένης γονικής άδειας.

Η Οδηγία τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου 2019 και τα κράτη μέλη οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που προβλέπονται στην Οδηγία μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες και ενέργειες για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας, έτσι που να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται στην Οδηγία. Επίσης, να μας ενημερώσει πότε θα προωθηθεί η παραχώρηση πληρωμένης γονικής άδειας ή αν θα αναμένεται η εφαρμογή της το 2024, όπως προβλέπεται στις πρόνοιες της πιο πάνω Οδηγίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.027, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Σε πολλά κυβερνητικά κτίρια οι αναρτημένες σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι φθαρμένες και λερωμένες.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, για να μην παρουσιάζεται αυτή η προσβλητική εικόνα στα δημόσια κτίρια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.028, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία εφαρμογής του περί Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας Νόμου.

Συγκεκριμένα, να ενημερώσει για τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από την αστυνομία για το 2019 και 2020 σε σχέση με καταγγελίες που αφορούν παραβίαση της πιο πάνω νομοθεσίας και την πορεία εξέτασης/εκδίκασης της κάθε υπόθεσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.029, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Όπως έχω ενημερωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών σε απάντηση ερώτησής μου, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2020, το Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων για Οικογένειες Χαμηλών Εισοδημάτων έχει ανασταλεί από το 2013 και στο παρόν στάδιο παραχωρούνται αδιάθετα/κενά οικόπεδα σε δικαιούχες οικογένειες από υφιστάμενους διαχωρισμούς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως περαιτέρω ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιες είναι οι δικαιούχες οικογένειες;

2. Περιλαμβάνονται στις δικαιούχες οικογένειες και όσες οικογένειες είχαν εγκριθεί για παραχώρηση οικοπέδου πριν από το 2013;

3. Πόσα τέτοια οικόπεδα έχουν διατεθεί από το 2013 μέχρι σήμερα;

4. Πόσα οικόπεδα ακόμα είναι διαθέσιμα σε κάθε κοινότητα ξεχωριστά;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.030, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τερματίστηκε η παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας σε πρόσφυγες δικαιούχους οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης. Σε σχετική έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή είναι παράνομη, αφού η παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία και δεν αφορά τα διάφορα στεγαστικά σχέδια.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να συνεχίσει την παραχώρηση της οικονομικής βοήθειας στους δικαιούχους που αναμένουν εδώ και οκτώ χρόνια την ολοκλήρωση των εργασιών διαχωρισμού των οικοπέδων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.031, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Σε απάντηση, ημερομηνίας 4 Μαρτίου 2020, της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου σε ερώτησή μου σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί Ίσης Αμοιβής μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για την Ίδια Εργασία ή για Εργασία Ίσης Αξίας αναφέρθηκε ότι ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων εκκρεμεί μία καταγγελία για παραβίαση της νομοθεσίας αυτής, η οποία και εξετάζεται.

Παρακαλείται η αρμόδια υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης αυτής και αν εν τω μεταξύ έχουν προκύψει και άλλες καταγγελίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.032, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Σκεύης Κούτρα Κουκουμά

«Οι εργασίες για βελτίωση και ευθυγράμμιση του δρόμου Αυγόρου-Ορμίδειας, που βρίσκεται στα όρια της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, έχουν αρχίσει και συνεχίζονται κανονικά. Δυστυχώς, το τμήμα του δρόμου που εμπίπτει στα όρια της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας είναι εκτός του πιο πάνω έργου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα σε σχέση με το τμήμα του δρόμου Ορμίδειας-Αυγόρου που βρίσκεται στα όρια της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας:

1. Υπάρχει πρόθεση για προώθηση του έργου αυτού;

2. Έχουν γίνει οποιεσδήποτε μελέτες και σχεδιασμοί;

3. Έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των τεμαχίων που απαιτούνται για την ευθυγράμμιση και διαπλάτυνση του δρόμου;

4. Έχει προβλεφθεί οποιοδήποτε κονδύλι για το έργο;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.033, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία δεν καλύπτονται από ασφάλεια εργοδότη. Δηλαδή, εάν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους προκαλέσουν ζημιά σε τρίτο πρόσωπο ή υποστούν βλάβη κ.λπ., αναλαμβάνουν οι ίδιοι να πληρώσουν αποζημίωση μετά από ad hoc απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πληροφορήθηκα για παράδειγμα ότι η αποζημίωση των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Σολέα (2016) δόθηκε μετά από ad hoc απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ένας δεσμευτικός πίνακας αποζημίωσης με κλίμακα αναγωγής της ζημιάς, όπως σύμφωνα με τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία δεν καλύπτονται από ασφάλεια και αν όντως καλύπτεται βλάβη ή ζημιά, στους ιδίους ή σε τρίτους, μόνο από ad hoc αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.034, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020, στις κοινότητες Κούκλια, Μούσερε και Δορά στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού κάηκε έκταση περίπου πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του Κρατικού Δάσους “Ορείτες”, το οποίο είναι καλυμμένο με πεύκα, ελιές, χαρουπιές και άλλη δασική βλάστηση.

Η καμένη έκταση εμπίπτει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δύο πολύ σημαντικές περιοχές του δικτύου “Natura 2000” στην Κύπρο, την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ CY4000002) και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY5000010) Χα Ποτάμι.

Η Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ CY4000002) Χα Ποτάμι έχει έκταση 2 626 εκτάρια. Προτάθηκε ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Μάιο 2004, καθορίστηκε ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο 2008 και κηρύχθηκε ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο 2015.

Η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY5000010) Χα Ποτάμι έχει έκταση 8 032 εκτάρια και καθορίστηκε τον Οκτώβριο 2007 από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, δώδεκα χρόνια μετά την κήρυξη της περιοχής Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ CY4000002) Χα Ποτάμι το Τμήμα Περιβάλλοντος-Department of Environment/Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - Cyprus MOA δεν εξέδωσε το αναγκαίο Διάταγμα Διαχείρισης και Προστασίας της Φύσης, με βάση το άρθρο 15 του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου του 2003.

Επιπλέον, δεκατρία χρόνια μετά την κήρυξη της περιοχής Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY5000010) Χα Ποτάμι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν εξέδωσε το αναγκαίο Διάταγμα Διαχείρισης και Προστασίας Άγριων Πτηνών με βάση το άρθρο 7 του περί Προστασίας και Διαχείρισης Αγρίων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2003.

Παρακαλώ τους αρμόδιους υπουργους να ενημερώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί σημειώθηκε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση και εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων για την περιοχή προστασίας της φύσης και προστασίας των πουλιών στο Χα Ποτάμι, εάν θα επηρεαστεί η διαδικασία έκδοσης των διαταγματων λόγω της καταστροφής του βιοτόπου και εάν τα διαχειριστικά μέτρα θα μπορούσαν να είχαν προλάβει την καταστροφή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.035, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Έχω πληροφορηθεί για την έκδοση άδειας ανέγερσης συμπλέγματος οικοδομών στην περιοχή του κόλπου του Πηλού στην κοινότητα Χλώρακας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο πριν από την έκδοση άδειας για ανέγερση συμπλέγματος οικοδομών έχει ετοιμαστεί περιβαλλοντική μελέτη, δεδομένης της φυσικής βλάστησης και πανίδας της περιοχής, και ποια ήταν η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής, καθώς και εάν έχει διασφαλιστεί η ζώνη προστασίας της παραλίας. Παρακαλώ επίσης όπως ενημερωθούμε κατά πόσο θα συνεχιστεί ο υφιστάμενος πεζόδρομος μπροστά από τον θαλάσσιο κόλπο του Πηλού, όπως προνοούν τα αρχικά σχέδια και, εάν ναι, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.036, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Σε σχέση με τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να διαφοροποιήσει τη διαδικασία έκδοσής τους, ώστε να εκδίδονται μόνο μετά από έλεγχο ότι εφαρμόστηκε στο κτίριο ό,τι είχε υποδειχθεί στα σχέδια και όχι πριν ακόμη κατασκευαστεί το κτίριο, όπως ισχύει σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.037, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Χριστάκη Τζιοβάνη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως απαντήσει τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Πόσες αιτήσεις για παραχώρηση διαβατηρίου έχουν καταχωρισθεί τα τελευταία επτά (7) χρόνια ανά επαρχία;

2. Πόσες έχουν εγκριθεί;

3. Ποιες εταιρείες αφορούν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.038, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη

«Παρακαλούμε όπως ερωτηθεί ο αρμόδιος υπουργός και ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τον σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης αστικών και υπεραστικών λεωφορείων στη Λάρνακα.

Ζητούμε όπως πληροφορηθούμε τα εξής:

 1. Υπάρχει μελέτη μετακίνησης του υφιστάμενου προσωρινού σταθμού;
 2. Έχει εξευρεθεί νέος κατάλληλος χώρος για δημιουργία σταθμού;
 3. Ποιο το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης του έργου;
 4. Ποιο το κόστος υλοποίησης του έργου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.039, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Από παλαιότερη συνάντηση, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2019, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.011.02.241 αναφορικά με την ετοιμασία κανονισμών για τη λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Δασών ετοίμασε σχετικό νομικό πλαίσιο στη βάση της υφιστάμενης δασικής νομοθεσίας με τίτλο “Κανόνες Λειτουργίας των Κατασκηνωτικών Χώρων”. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, το κείμενο θα στελνόταν στη Νομική Υπηρεσία εντός του 2019.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εν λόγω κανονισμοί και αν αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν το τέλος του 2020.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.040, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Εθνική Αρχή Ασφάλειας προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με τη διαρροή εγγράφων σχετικά με τις πολιτογραφήσεις που είναι διαβαθμισμένα ως εμπιστευτικά σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.041, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Άννας Θεολόγου

«Παρακαλείται ο Υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα συνολικά έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τις ποινές βάσει του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Αναμένω την απάντησή σας σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.042, ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

«Σύμφωνα με εισήγηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού προτείνεται ο διορισμόςμόνιμου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο, αφού η συχνή εναλλαγή ψυχολόγων δε βοηθά τα παιδιά να νιώσουν άνετα και να εμπιστευτούν εύκολα ένα άλλο πρόσωπο. Η ραγδαία αύξηση που παρατηρείται σε σχέση με την οικογενειακή, αλλά και σεξουαλική βία καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη μηχανισμών που θα βοηθούν στην πρόληψη αυτών των φαινομένων.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει κατά πόσο είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου να υλοποιήσει την εισήγηση της επιτρόπου και να τοποθετήσει μόνιμους σχολικούς ψυχολόγους στα σχολεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.043, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Έχω γίνει δέκτης καταγγελίας από αστυνομικό σε σχέση με περιστατικό το οποίο συνέβη στις 15 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με την καταγγελία, την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020, μεταφέρθηκαν τρεις νεκροί από το νεκροτομείο Λεμεσού στη Λευκωσία, για να διενεργηθεί εξέτασή τους για κορωνοϊό. Η μεταφορά στη Λευκωσία αποφασίστηκε, γιατί δεν υπήρχε νοσηλευτής στη Λεμεσό που θα μπορούσε να λάβει δείγματα για αναλύσεις. Στη συνέχεια τους μετέφεραν πίσω στο νεκροτομείο Λεμεσού σε δυο διαδρομές (πρώτα μεταφέρθηκαν οι δυο και στη συνέχεια ο τρίτος).

Όπως πληροφορηθήκαμε, η μεταφορά των νεκρών έγινε με ένα συνηθισμένο βαν, ακατάλληλο για τον συγκεκριμένο σκοπό, σε θερμοκρασίες πέραν των 40 βαθμών Κελσίου και ο χώρος όπου τοποθετήθηκαν οι νεκροί επικοινωνούσε με τον χώρο του οδηγού και του συνοδηγού, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να απομονώσουν τον χώρο, τοποθέτησαν σακούλια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το εν λόγω περιστατικό, αν ευσταθούν οι καταγγελίες και γιατί δεν αποφασίστηκε η μεταφορά νοσηλευτή από τη Λευκωσία στη Λεμεσό, έτσι ώστε να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η υγεία των αστυνομικών, πέραν των αχρείαστων εξόδων σε μισθούς και καύσιμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.044, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια της ανάγκης αντιμετώπισης του προβλήματος των παιδικών ατυχημάτων και δηλητηριάσεων, προχώρησε στην επανασύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων. Το 2016 η υπό αναφορά επιτροπή εκπόνησε Σχέδιο Δράσης για τα Παιδικά Ατυχήματα και τις Δηλητηριάσεις, η υλοποίηση του οποίου είχε ως στόχο τη μείωση κατά 30% της παιδικής θνησιμότητας, της συχνότητας και της βαρύτητας των παιδικών τραυματισμών με χρονικό ορίζοντα το 2020.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το ποιες δράσεις έχουν ληφθεί στα πλαίσια του υπό αναφορά σχεδίου δράσης και σε ποιο βαθμό έχει επιτευχθεί ο στόχος της συντονιστικής επιτροπής για μείωση κατά 30% της παιδικής θνησιμότητας, της συχνότητας και της βαρύτητας των παιδικών τραυματισμών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.045, ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Παιδικά Ατυχήματα και τις Δηλητηριάσεις του Υπουργείου Υγείας πληροφορήθηκα ότι δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα καταγραφής παιδικών ατυχημάτων και δηλητηριάσεων. Σύμφωνα με την αρμόδια για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης συντονιστική επιτροπή, κρίνεται αναγκαία η ενιαία και συλλογική καταγραφή τέτοιων στοιχείων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το θέμα και να εξευρεθούν στη συνέχεια τρόποι αντιμετώπισής του. Όταν δημοσιεύτηκε το υπό αναφορά σχέδιο δράσης (Νοέμβριος 2016), στοιχεία για τα παιδικά ατυχήματα και τις δηλητηριάσεις τηρούνταν από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και από την Αστυνομία Κύπρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής παιδικών ατυχημάτων και δηλητηριάσεων και, εάν όχι, αν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.046, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Άννας Θεολόγου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των οχημάτων τύπου “Maserati” τα οποία έχουν εγγραφεί στη Δημοκρατία από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Αναμένω την απάντησή σας σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.047, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

Σημείωση: Η ερώτηση του βουλευτή είναι εμπιστευτική.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.048, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Το τελευταίο διάστημα έχω παρακολουθήσει δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στις οποίες αναφέρεται στην ανάγκη θεσμοθέτησης του διεθνούς αδικήματος του “écocide” (“οικολογική καταστροφή” ή “οικοκτονία” στα ελληνικά), ώστε να αποτελεί μέρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.

Αυτό το ζήτημα δεν είναι καινούριο, καθότι είχε τεθεί από τα πρώτα έτη ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1945), συζητήθηκε αρκετά τη δεκαετία του 1970, ενώ έντονες συζητήσεις είχαν γίνει και κατά την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το 1998, ώστε να περιληφθεί το αδίκημα του écocide ως το πέμπτο αδίκημα που θα είχε δικαιοδοσία το εν λόγω δικαστήριο να εξετάζει. Το θέμα αυτό απασχόλησε και συζητήσεις κατά τη Σύνοδο του COP21.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει επαναφέρει το ζήτημα πολύ πρόσφατα αναφέροντας στις 29 Ιουνίου 2020 ότι θα ηγηθεί πρωτοβουλίας, ώστε το écocide να αναγνωριστεί και να καταστεί διεθνές ποινικό αδίκημα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Δημοκρατία είχε συμμετοχή σε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις στα διεθνή φόρα και ποια η θέση της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.049, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Σάβιας Ορφανίδου

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο για τη σύσταση διαχειριστικής επιτροπής για την Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή του Βασιλικού η οποία θα έχει συντονιστικό ρόλο για θέματα ασφάλειας, υγείας και διαχείρισης στην εν λόγω περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.050, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Σάβιας Ορφανίδου

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει για την πρόοδο σχετικά με τις εργασίες ανέγερσης του νέου Κυπριακού Μουσείου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.051, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ατυχήματα και τις Δηλητηριάσεις στα Παιδιά, η αρμόδια για την υλοποίησή του συντονιστική επιτροπή σημείωσε την ανάγκη εκπόνησης εθνικής πολιτικής η οποία θα καθιστά τα μαθήματα κολύμβησης απαραίτητο μέρος του αναλυτικού προγράμματος των δημόσιων σχολείων ως ένα μέτρο πρόληψης των ατυχημάτων στο νερό. Όπως πληροφορήθηκα από το σχέδιο δράσης, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τα προηγούμενα χρόνια παρείχε εκπαίδευση σε μαθητές σχολείων παραθαλάσσιων περιοχών όσον αφορά στους κινδύνους στο νερό και υπήρχε στόχος να ενταχθεί σχετικό μάθημα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν παρέχεται ακόμη σε μαθητές παραθαλάσσιων περιοχών εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους στο νερό και αν έχουν ενταχθεί τέτοιας μορφής μαθήματα στο αναλυτικό πρόγραμμα όλων των δημόσιων σχολείων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.052, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Έχω πληροφορηθεί για τις μαζικές υλοτομήσεις της μαύρης πεύκης (pinus nigra) στο δάσος Προδρόμου από το Τμήμα Δασών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχουν κοπεί περισσότερα από εκατόν πενήντα δέντρα, αρκετά εκ των οποίων ήταν αιωνόβια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 ως ειδική ζώνη διατήρησης και ζώνη ειδικής προστασίας και ότι η μαύρη πεύκη αποτελεί τύπο οικοτόπου προτεραιότητας και απειλείται σε ευρωπαϊκό έδαφος με εξαφάνιση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Προτίθεται το Τμήμα Δασών να προχωρήσει στην εκκοπή και άλλων δέντρων στην περιοχή αυτή;

2. Ποιοι οι λόγοι λήψης της απόφασης για εκκοπή δέντρων μαύρης πεύκης και στη βάση ποιου σχεδίου λήφθηκε η απόφαση αυτή;

3. Είναι σωστή η πρακτική εγκατάλειψης των κλάδων και των κορυφών από την κόμη των αιωνόβιων πεύκων που υλοτομήθηκαν εντός του δάσους, δεδομένου ότι αυτά μπορεί ευκολότερα να διαβρωθούν από έντομα με κίνδυνο προσβολής όλου του δάσους, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς;

Παρακαλώ επίσης όπως μας αποστείλετε τον συνολικό αριθμό των δέντρων που αποκόπηκαν και την ηλικία αυτών, τον αριθμό εξ αυτών που πωλήθηκαν, το ποσό που εισέπραξε το Τμήμα Δασών από την πώληση αυτή, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που προέβησαν στην αγορά των υλοτομημένων δέντρων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.053, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με τις ανασκαφές στη Γεροσκήπου και τους όρους που έχει προτείνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προκειμένου να συμφωνήσει στην προγραμματιζόμενη ανάπτυξη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.054, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη μεταφορά του Τομέα Ακτινοπροστασίας, Περιβαλλοντικών Θεμάτων και Εξοπλισμών από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει την Βουλή των Αντιπροσώπων για το σκεπτικό της απόφασης και πώς/πότε αναμένεται να υλοποιηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.055, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 8ης Αυγούστου 2020 στην περιοχή του δάσους Ορείτες, αξιοποιώντας τις πρόνοιες του άρθρου 44 του περί Δασών Νόμου, εξέδωσε διατάγματα για απαγόρευση της άσκοπης διακίνησης στους δασικούς δρόμους από τις 8 Αυγούστου μέχρι τις 17 Αυγούστου. Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι το διάταγμα αφορούσε τις ώρες από 8.00 μ.μ. μέχρι 5.00 π.μ. Το διάταγμα επεκτάθηκε στη συνέχεια χρονικά μέχρι και τις 22 Αυγούστου 2020.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει ξανά χρήση του άρθρου 44 για κυκλοφορία εντός των δασικών δρόμων και σε ποιες περιπτώσεις, αν έχει σημειωθεί παραβίαση του διατάγματος και σε ποιες περιπτώσεις και αν έχει αξιολογηθεί το εγκεκριμένο μέτρο στη βάση της μέχρι σήμερα εμπειρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.056, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 8ης Αυγούστου 2020 στην περιοχή του δάσους Ορείτες, ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί την τροποποίηση του άρθρου 315 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τον εμπρησμό, ούτως ώστε να αυξηθεί η ποινή φυλάκισης για το ποινικό αδίκημα του εμπρησμού ιδιωτικού ή κρατικού δάσους από 20 χρόνια σε ισόβια.

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, το έγκλημα του εμπρησμού ιδιωτικού ή κρατικού δάσους έχει εισαχθεί το 2002 στον Ποινικό Κώδικα με ποινή φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια, ενώ από το 2018 η ποινή αυξήθηκε μέχρι τα 20 έτη φυλάκισης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ποινικές υποθέσεις που έχουν παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου από το 2002 μέχρι σήμερα και για τον αριθμό και το είδος των ποινών που επέβαλε το δικαστήριο κατά έτος από τότε μέχρι σήμερα. Επίσης, να μας πληροφορήσει πόσες πυρκαγιές έχουν χαρακτηριστεί από το 2002 μέχρι σήμερα από το Τμήμα Δασών ως εμπρησμοί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.057, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι τομείς της αμπελουργίας και της οινοποιίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ένεκα των επιπτώσεων από την παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού. Φαίνεται ότι η κατακόρυφη πτώση του τουρισμού έχει οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης για τα κυπριακά κρασιά. Μείωση άλλωστε σημειώθηκε και στην εγχώρια κατανάλωση. Δυστυχώς, το γεγονός ότι η κυπριακή αγορά έχει γεμίσει τα τελευταία χρόνια από εισαγόμενα κρασιά, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι εξαγωγές, δημιουργεί περισσότερη πίεση πάνω στην κυπριακή αμπελουργία και οινοποιία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την κατανάλωση κυπριακών κρασιών, αλλά και των εισαγόμενων κρασιών στην Κύπρο τα τελευταία 10 χρόνια και ποια μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση σε συνεργασία με αγροτικές οργανώσεις, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ κ.λπ., ώστε να στηριχθεί η κυπριακή οινοποιία, όπως π.χ. με επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, βραβεία, διαγωνισμούς κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.058, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου έχει αποψιλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της παγοποίησης των προσλήψεων από το 2013 και της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης. Οι ανάγκες για δημιουργία νέων σταθμών πυροσβεστικής είναι εμφανείς, αφού οι πόλεις επεκτείνονται και δημιουργούνται νέες ανάγκες (π.χ. Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού). Επίσης, οι αγροτικές πυρκαγιές (που είναι ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) είναι ακόμη πιο επικίνδυνες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών σταθμών, των πυροσβεστών πλήρους απασχόλησης/μερικής απασχόλησης και των εθελοντών κ.ο.κ.

Επισυνάπτω σχετικές στατιστικές τις οποίες μου έχει προμηθεύσει ομάδα πυροσβεστών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν:

1. υπάρχουν διεθνώς ή ευρωπαϊκά αναγνωρισμένες στατιστικές που να αφορούν τον χρόνο ανταπόκρισης της πυροσβεστικής και, εάν ναι, σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος,

2. υπάρχει διεθνώς ή ευρωπαϊκά αναγνωρισμένη στατιστική κατάταξη που να αφορά τον αριθμό των πυροσβεστών (πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης/εθελοντών) ανά χίλια άτομα, και, εάν ναι, σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος,

3. υπάρχει διεθνώς ή ευρωπαϊκά αναγνωρισμένη στατιστική κατάταξη που να αφορά τον αριθμό πυρκαγιών (ανά πληθυσμό ή έκταση) και, εάν ναι, σε ποια θέση κατατάσσεται η Κύπρος.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.059, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά σε αποθήκη ανακυκλώσιμων αποβλήτων στο Γέρι (16/8), οι δήμαρχοι Ιδαλίου και Γερίου έχουν θέσει για ακόμα μια φορά το ζήτημα για αποχαρακτηρισμό των βιομηχανικών περιοχών που λειτουργούν στα όρια των δήμων τους ως περιοχών βαριάς οχληρίας. Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί πριν από κάποια χρόνια από τους τέσσερις δήμους που επηρεάζονται, δηλαδή τους δήμους Γερίου, Λατσιών, Τσερίου και Ιδαλίου, αλλά είχε απορριφθεί.

Μετά τις εξελίξεις με τα ασφαλτικά εργοστάσια και τα συχνά βιομηχανικά ατυχήματα που προκαλούν ρύπανση που απειλεί τις γειτονικές οικιστικές περιοχές, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να μελετήσει με θετική προσέγγιση το αίτημα των τεσσάρων δήμων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.060, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Ελένης Μαύρου

«Έχουμε πληροφορηθεί ότι πολλά νεαρά ζευγάρια, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες, εγκαταλείπουν τα τελευταία χρόνια την κοινότητα Κοφίνου, λόγω της έλλειψης σπιτιών και της αδυναμίας στέγασής τους σε αυτή.

Σημειώνεται ότι το 2012 είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανέγερση τριών πολυκατοικιών σε κρατικό τεμάχιο στην Κοφίνου, ο οποίος ακυρώθηκε στη συνέχεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Τον δε Νοέμβριο του 2018, σε συνάντηση του τότε Υπουργού Εσωτερικών με το κοινοτικό συμβούλιο Κοφίνου, είχε υπάρξει δέσμευση για επικαιροποίηση των σχεδιασμών και συμπερίληψη της ανέγερσης δυο πολυκατοικιών στους προϋπολογισμούς του 2020, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε.

Καλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας ενημερώσει κατά πόσο το συγκεκριμένο έργο θα προωθηθεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα ή αν η κυβέρνηση προτίθεται να προωθήσει άλλα μέτρα και ποια για απάμβλυνση του προβλήματος και δημιουργία προϋποθέσεων για την παραμονή των νέων στην Κοφίνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.061, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Ελένης Μαύρου

«Το άρθρο 18(1) του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου προνοεί τα ακόλουθα: “Τηρουμένων των διατάξεων των εδαφίων (2) και (3), όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και όσα πρόσωπα έχουν οποιοδήποτε από τους δύο γονείς κυπριακής καταγωγής, αλλά δεν έχουν καταστεί πολίτες της Δημοκρατίας, από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το πεντηκοστό έτος (50ο) της ηλικίας τους, έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στη Δύναμη, όπως προνοείται στον παρόντα Νόμο”.

Οι προϋποθέσεις για την αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης στρατιωτικής υπηρεσίας καθορίζονται στο άρθρο 24 του ίδιου νόμου, όπου μεταξύ άλλων στο εδάφιο 6 του άρθρου προνοούνται τα εξής: “Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να χορηγεί αναβολή εκπλήρωσης υποχρέωσης στρατιωτικής υπηρεσίας σε πολίτες της Δημοκρατίας, κατά κατηγορία ή άτομο, όταν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις ή λόγοι δημόσιου συμφέροντος, που αιτιολογούνται στην απόφαση”.

Καλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας ενημερώσει άμεσα σε πόσες περιπτώσεις έχει χορηγηθεί αναβολή εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ποιους λόγους σε κάθε περίπτωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.062, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Ελένης Μαύρου

«Στην κοινότητα Κοφίνου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια τα αναγκαία έργα υποδομής, περιλαμβανομένων των δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τη δημιουργία βιοτεχνικής ζώνης. Μάλιστα, εξ όσων πληροφορούμαι, είχαν υποβληθεί και αιτήσεις από αρκετούς ενδιαφερόμενους. Εντούτοις, η διαδικασία παραχώρησης των βιοτεχνικών τεμαχίων έχει παγοποιηθεί χωρίς καμιά ενημέρωση, με αποτέλεσμα άτομα που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην περιοχή να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και παράλληλα να παραμένουν εστίες οχληρίας στην κοινότητα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Καλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει για τους λόγους της καθυστέρησης και για το πότε και με ποια διαδικασία θα υλοποιηθεί η παραχώρηση των τεμαχίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.063, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Ελένης Μαύρου

«Καλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας ενημερώσει αναλυτικά για τον αριθμό και το είδος των τουρκοκυπριακών περιουσιών (κατοικιών, εμπορικών υποστατικών, τεμαχίων γης κ.ά.) που έχουν παραχωρηθεί την τελευταία πενταετία για χρήση από τοπικές αρχές και πώς έχουν αυτά αξιοποιηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.064, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Ελένης Μαύρου

«Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (“Ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον”), τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι μόνιμοι βοσκότοποι δε διατίθενται για άλλες χρήσεις. Ενώ όμως παρατηρείται ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Κύπρο και σε κάποιες περιοχές η ζήτηση βοσκοτόπων είναι αυξημένη, έχουμε πληροφορηθεί ότι στην κοινότητα Κοφίνου βοσκότοποι διατίθενται για άλλες χρήσεις.

Καλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας ενημερώσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο του με σκοπό την παραχώρηση των βοσκοτόπων της Κοφίνου σε άτομα που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.065, ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Σάβιας Ορφανίδου

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση σε σχέση με το νομοσχέδιο περί Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, την οποία κλήθηκαν να διεξάγουν οι εμπλεκόμενοι φορείς έπειτα από έκκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε παλαιότερα και βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.066, ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Ένας μεγάλος αριθμός λειτουργιών του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζεται από μηχανογραφικά συστήματα διάφορων τεχνολογιών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Στο υπουργείο εφαρμόζονται διαδικασίες διαχείρισης ασφάλειας πληροφοριών βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, όπως π.χ. τα ISO ή ισοδύναμα;
 2. Πόσα και ποια συστήματα υφίστανται;
 3. Ποια από αυτά είναι διαδικτυακής τεχνολογίας;
 4. Για ποια από τα πιο πάνω συστήματα υλοποιούνται/εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου ασφάλειας πληροφοριών, κυβερνοασφάλειας, διαχείρισης κινδύνου κ.λπ. βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, όπως π.χ. τα ISO ή ισοδύναμα;
 5. Πώς διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία όλων των συστημάτων που υφίστανται στο υπουργείο σας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.067, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Η παιδική πορνογραφία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος και η δραματική αύξηση που παρατηρείται στις υποθέσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, έχει παρατηρηθεί 35% αύξηση στις υποθέσεις διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού από πέρυσι μέχρι φέτος.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Ποια στοιχεία προκύπτουν σε σχέση με τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια;
 2. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει το υπουργείο σε συνεργασία με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να εντοπίζει έγκαιρα τους διακινητές και να τους παραπέμπει στη δικαιοσύνη;
 3. Ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει το υπουργείο, ώστε να οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης, ειδικότερα των γονέων, αλλά και των παιδιών για την ορθή χρήση του διαδικτύου, έτσι ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους από την ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο και να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης, που συνυπάρχει με την τεχνολογική εξέλιξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.068, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

«Η εκδικητική πορνογραφία ή “διαδικτυακός βιασμός”, όπως επίσης αποκαλείται, είναι φαινόμενο διαδικτυακού εκφοβισμού, το οποίο αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόκειται για τη μη συναινετική πορνογραφία που περιλαμβάνει τη δημοσίευση σεξουαλικού περιεχομένου (βίντεο ή φωτογραφιών) χωρίς τη συναίνεση του ατόμου που εμφανίζεται στο πιο πάνω υλικό.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, ώστε το συγκεκριμένο αδίκημα να θεσπιστεί ως ποινικό, όπως έχει παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου;
 2. Ποια στοιχεία προκύπτουν με βάση τις καταγγελίες των δύο τελευταίων χρόνων για το σχετικό θέμα;
 3. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα θύματα δύσκολα προβαίνουν σε καταγγελίες, κυρίως λόγω της ντροπής και της αμηχανίας που τους προκαλεί η εμπλοκή τους, μπορεί να καταγραφεί το φαινόμενο στην Κύπρο στην πραγματική του διάσταση;
 4. Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει άμεσα το “υλικό” μετά από σχετική καταγγελία;
 5. Ποιες οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου για την ενημέρωση, την πρόληψη, τη διαχείριση και γενικότερα την αντιμετώπιση του φαινομένου της εκδικητικής πορνογραφίας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.069, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ορισμένα νοσοκομεία και κλινικές έχουν υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και πρακτικά αποκλείεται η παρουσία των μελλοντικών πατέρων κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΑΥΤ.12/2020, ημερομηνίας 8 Μαΐου 2020, αυτή η πρακτική προσβάλλει το δικαίωμα της μέλλουσας μητέρας να παρευρίσκεται μαζί της κατά τον τοκετό ένα οικείο άτομο, εάν το επιθυμεί. Κάτι τέτοιο στοιχειοθετεί διάκριση, εφόσον η πρακτική αυτή θέτει την έγκυο γυναίκα σε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό, στον οποίο υποβλήθηκε η έκθεση της Αρχής, να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για έκδοση σχετικών οδηγιών προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.070, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης Βασανιστηρίων ΕΜΠ 3/2020, ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου 2020, αναφορικά με το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, καταγράφηκε αυξητική τάση στην εισαγωγή ασθενών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για ψυχιατρική νοσηλεία. Αναφέρεται ότι κατά το έτος 2019 καταγράφηκε αύξηση 34,6% στις εισδοχές ανδρών και 7,7% στις εισδοχές γυναικών σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι εισαγωγές ανέρχονται πλέον σε πέραν των δύο ατόμων την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα στατιστικά στοιχεία των εισδοχών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας τα τελευταία δέκα χρόνια, αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του αριθμού ανδρών και γυναικών και αν υπάρχει όντως αύξηση. Υπάρχουν σχέδια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ή για ανέγερση νέου κτιρίου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.071, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Αναφορικά με το τελευταίο πολύ σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 στον Ακάμα, όταν τετράτροχη μοτοσυκλέτα έπεσε σε γκρεμό, αλλά και σε σχέση με παρόμοια προηγούμενα ατυχήματα στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει έντονη ανησυχία ως προς τον τρόπο διάσωσης των πολυτραυματιών, αλλά και για τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την παραλαβή τους.

Η ιδιομορφία της ευρύτερης περιοχής της χερσονήσου του Ακάμα, σε συνδυασμό με την αυξημένη επισκεψιμότητα που υπάρχει κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνει τις πιθανότητες για ατυχήματα τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Συγκεκριμένα, με βάση επίσημα στοιχεία του Τμήματος Δασών και της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, κατά το 2017 επισκέφθηκαν τον Ακάμα 800 000 τουρίστες. Άρα, πολύ εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, η μεταφορά πολυτραυματιών μετά από σοβαρά ατυχήματα (ειδικά όταν είναι από την πλευρά της θάλασσας), καθώς και ο χρόνος και ο τρόπος της διακομιδής είναι πολύ σημαντικά και κρίσιμα, ώστε αυτή πρέπει να γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια.

Προς τον σκοπό αυτό, κρίνεται σημαντικό να υπάρχει ένα ταχύπλοο σκάφος που να είναι εξοπλισμένο με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (εξοπλισμός που υπάρχει σε ασθενοφόρα) και το οποίο ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής .

Αναμφίβολα, η υποστήριξη που παρέχει μέχρι σήμερα η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία του Λατσιού είναι σημαντική· παρ’ όλα αυτά, επιβάλλεται η αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων με πολύ πιο αναβαθμισμένα μέσα διάσωσης.

Ως εκ τούτου, καλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει το σώμα της Βουλής για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.072, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Ελένης Σταύρου

«Το χωριό Σωτήρα της επαρχίας Λεμεσού έχει συνολική έκταση περίπου 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας περιλαμβάνει εκτάσεις που ανήκουν σε ζώνη προστασίας, με την αγροτική ζώνη να καταλαμβάνει ένα πολύ μικρότερο μέρος. Η εξαιρετικά περιορισμένη αγροτική ζώνη περιορίζει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της κοινότητας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ενδεχόμενες λύσεις που μπορούν να αμβλύνουν το πρόβλημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.073, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Στις 10 Αυγούστου σημειώθηκε έκρηξη σε αυτοκίνητο εταιρείας που μετέφερε φωσφίνη σε κύριο δρόμο της Λεμεσού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος έχει υποχρέωση να εφαρμόζει τις πρόνοιες της συμφωνίας για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών - ADR, παρακαλώ τους αρμόδιους υπουργούς όπως ενημερώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω αναφορικά με το επεισόδιο:

1. Έχει η συγκεκριμένη εταιρεία ορίσει σύμβουλο ασφαλείας για την οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων;

2. Είχε ο οδηγός πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης οδηγού μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων;

3. Ήταν το όχημα συμβατό με τις προδιαγραφές που αναφέρονται στα παραρτήματα της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ADR);

4. Είχε το όχημα πιστοποιητικό έγκρισης οχήματος μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.074, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Ελένης Σταύρου

«Το 2011 το κράτος διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για τοπογραφικές εργασίες διαχωρισμού 200 οικοπέδων στη Σωτήρα Λεμεσού, που προορίζονταν να παραδοθούν σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες, όπως και 10 οικοπέδων που θα παραχωρούνταν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Το 2011 πραγματοποιήθηκε και τελετή από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κατά την οποία παραχωρήθηκαν τα αριθμημένα οικόπεδα προς τους δικαιούχους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Γιατί υπήρξε ματαίωση της απόφασης για παραχώρηση 200 οικοπέδων σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες και αναστολή παραχώρησης 10 οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα;

2. Γιατί δοθήκαν εναλλακτικές λύσεις σε γειτονικές κοινότητες και όχι στη Σωτήρα, όπως ήταν προγραμματισμένο και είχαν εκπονηθεί σχετικές μελέτες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.075, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από καλλιτέχνες που απασχολούνται με την κυπριακή παράδοση (π.χ. ποιητές, μουσικούς παραδοσιακών μουσικών οργάνων κ.ο.κ.) ότι δεν έχουν βοηθηθεί με κανέναν τρόπο από τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό και συγκεκριμένα από τα διατάγματα για απαγόρευση οργάνωσης φεστιβάλ, πανηγυριών κ.λπ. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχα, ενημερώθηκαν από διάφορα κυβερνητικά τμήματα που απευθύνθηκαν ότι δεν εντάσσονται στους καλλιτέχνες και ως εκ τούτου δε δικαιούνται κανένα βοήθημα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο η συνέχιση της κυπριακής λαϊκής παράδοσης έχει τεθεί ως προτεραιότητα από το αρμόδιο υπουργείο και κατά πόσο αξιοποιούνται και υποστηρίζονται επαρκώς όσοι ασχολούνται με την κυπριακή παράδοση, ώστε να καταστεί δυνατό να απασχολούνται και επαγγελματικά, έχοντας ένα ελάχιστο εισόδημα, τέτοιο που να μπορούν να επιβιώσουν, κρατώντας ζωντανή την κυπριακή παράδοση, αλλά και την ιστορία μας μέσα από παραδοσιακά επαγγέλματα που δυστυχώς οδεύουν προς εξαφάνιση. Ποια μέτρα θα παρθούν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τους ανθρώπους που μέσα από φεστιβάλ και πανηγύρια, υπηρετώντας την κυπριακή παράδοση, έβγαζαν ένα μικρό εισόδημα για να ζήσουν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.076, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Ευανθίας Σάββα

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε πρόκειται το υπουργείο του να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και έπειτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο να ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των ναυαγοσωστών, ώστε πλέον να υπάρχει ένα άρτια οργανωμένο σύστημα ναυαγοσωστικής και ασφάλειας στον τόπο μας για πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου περιστατικού στις οργανωμένες παραλίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.078, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Η Οδηγία (EE) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης έχει ως τελευταία ημερομηνία εφαρμογής τον Δεκέμβριο του 2021.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας των προνοιών της Οδηγίας, πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν έντονες συζητήσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τον προγραμματισμό του υπουργείου σε σχέση με τις διαβουλεύσεις και την ετοιμασία του νομοσχεδίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.079, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο ανακοινώθηκε η δημιουργία στη Λάρνακα εκπαιδευτικού κέντρου για θέματα ασφάλειας (κέντρο για την ασφάλεια εδάφους, ανοιχτής θαλάσσης και λιμένων - CYCLOPS). Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιο θα είναι το καθεστώς του κέντρου και στη βάση ποιου νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου θα λειτουργήσει; Στη βάση ποιων κριτηρίων έχει επιλεγεί ο χώρος; Ποιες είναι οι οικονομικές συνεισφορές που θα απαιτηθούν από τη Δημοκρατία για την παροχή γης, διευκόλυνση ταξιδιών και παροχή εκπαιδευτών;

2. Ποια υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας θα εμπλέκονται στη λειτουργία του κέντρου, την παροχή της εκπαίδευσης και την επιλογή των εκπαιδευτών;

3. Έχει εκπονηθεί οποιαδήποτε μελέτη από την κυβέρνηση για τα οφέλη ή τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία του κέντρου αυτού για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της;

4. Πώς συνδέεται η λειτουργία του κέντρου με τη Δήλωση Προθέσεων που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2018 μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Κύπρου, το κείμενο της οποίας δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρά τα επανειλημμένα αιτήματα και τις από πλευράς του υπουργού σχετικές διαβεβαιώσεις;

5. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει αναφέρει στις επίσημες δηλώσεις του ότι το κέντρο θα παρέχει τεχνογνωσία για όλη την υπόλοιπη περιοχή σε θέματα συνοριακής ασφάλειας και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Σε ποια κράτη της περιοχής θα απευθύνεται η παροχή εκπαίδευσης και σε ποια όχι;

6. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το κέντρο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της δράσης “κακόβουλων περιφερειακών δρώντων”. Ποιους δρώντες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αξιολογεί η κυβέρνηση ως “κακόβουλους” και πώς αυτό συμβιβάζεται με τη θέση των ΗΠΑ που αξιολογούν ως τον κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου τη Ρωσική Ομοσπονδία; Κατά το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το κέντρο θα αντιμετωπίσει τη δράση “βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων”. Στη βάση ποιου ορισμού και ποιων κριτηρίων καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία τις οργανώσεις αυτές και σε ποιο βαθμό αυτά ταυτίζονται με τους ορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

7. Πόσο έχει ληφθεί υπόψη ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες θα παρέχουν εκπαίδευση σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, δεν είναι κράτος μέλος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.080, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 26 Αυγούστου 2020 εκδόθηκε διάταγμα απαγόρευσης των διαδηλώσεων, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε, μέσω του οποίου τίθενται ανεπαρκείς προϋποθέσεις για την οργάνωση διαδηλωτών σε ανοικτό χώρο. Η κοινή γνώμη συνέδεε το διάταγμα με την προγραμματιζόμενη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των αυστηρών μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και εμβολίου, που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου 2020 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 στην πλατεία Ελευθερίας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς τα άτομα που συμμετείχαν να λαμβάνουν οποιοδήποτε προστατευτικό μέτρο πέραν των απόλυτα απαραίτητων (π.χ. σωματικής επαφής, όπως αγκαλιές, φιλιά, χειραψίες κ.ά.).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό, τώρα που έχουν περάσει ήδη τρεις βδομάδες και από τις δύο διαδηλώσεις, να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει καταγραφεί έστω και ένα κρούσμα κορωνοϊού σε άτομο που συμμετείχε στις δύο αυτές “αντισυστημικές” διαδηλώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.081, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η μη κυβερνητική οργάνωση “Racism Watch” έχει καταγγείλει ότι η βίαιη απώθηση πλοιαρίου με πρόσφυγες από τη Συρία και τον Λίβανο στα τέλη Αυγούστου από τη Λιμενική Αστυνομία έγινε κατά παράβαση της συνθήκης του ΟΗΕ. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης αυτής είναι ότι οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν τελικά σε παραλία της επαρχίας Αμμοχώστου που ελέγχεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και προωθήθηκαν στο στρατόπεδο “Πουρνάρα” ως πρόσφυγες και ίσως αιτητές πολιτικού ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν περιήλθε εις γνώσιν του το περιστατικό, πώς ερμηνεύει τη στάση των κυπριακών αρχών οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που οι ίδιες στη συνέχεια αναγνώρισαν ως δυνητικούς δικαιούχους διεθνούς προστασίας και ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται στις διαδικασίες της αποτροπής των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες από τη Συρία ή τον Λίβανο κι αν αυτές είναι νόμιμες με βάση τις διεθνείς συνθήκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.082, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει οργανώσει αριθμό επαναπατρισμών προσώπων που βρίσκονταν χωρίς άδεια στην Κύπρο, μέσω αεροπορικών πτήσεων προς διάφορες χώρες, κυρίως προς τη Γεωργία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες τέτοιες επιχειρήσεις έχουν οργανωθεί και προς ποιες χώρες, πόσα άτομα έχουν επαναπατριστεί, πόσα άτομα εισήλθαν στη χώρα νόμιμα και πόσα από παράνομες εισόδους (κατεχόμενα, με σκάφη από θάλασσα κ.λπ.), πόσα από αυτά τα άτομα ήταν αιτητές πολιτικού ασύλου ή καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ποια είναι η εθνολογική διάρθρωση (ανά χώρα προέλευσης) των αιτητών και των κατόχων καθεστώτος διεθνούς προστασίας που επαναπατρίστηκαν με αυτό τον τρόπο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.083, ημερομηνίας 8 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, έχει εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα όσον αφορά την επάρκεια εμβολίων για κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού των παιδιών της χώρας μας. Συγκεκριμένα, η επιστολή αφορά τους εμβολιασμούς στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), τις ελλείψεις που παρατηρούνται, αλλά και την επιβολή ηλικιακών ορίων όσον αφορά τη χορήγησή τους. Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου εγείρει πολύ σοβαρά ζητήματα, αναφέροντας αυτολεξεί τα ακόλουθα:

“Χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου στις 18 Ιουλίου 2020 επιβλήθηκαν ηλικιακά όρια στη διενέργεια των εμβολιασμών που καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Το θέμα των ηλικιακών ορίων είναι διασυνδεδεμένο προφανώς με τις παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις εμβολίων, για τις οποίες κατ’ επανάληψιν κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η προβληματική από της εφαρμογής του ΓΕΣΥ διαδικασία προμήθειας, επάρκειας και διανομής εμβολίων έχει αφήσει έναν σημαντικό αριθμό παιδιών ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι επίνοσα σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως π.χ. ο κοκκύτης (με την έλλειψη του εμβολίου “Tetraxim”) και της ιλαράς (με την έλλειψη του εμβολίου MMR).

Η κατάσταση φαντάζει ακόμα πιο άδικη, όταν αναλογιστείτε πως κάποια παιδιά ξεπέρασαν τα ηλικιακά όρια, λόγω ακριβώς της έλλειψης των εμβολίων που μας χορηγεί το σύστημα. Πόσω δε μάλλον για τους οικονομικά ασθενεστέρους, που καλούνται να πληρώσουν εμβόλια που μέχρι πρόσφατα έκαναν δωρεάν στα κέντρα εμβολιασμών του δημόσιου τομέα, τα οποία δεν εμβολιάζουν πλέον κανένα παιδί, εφόσον έχει ξεπεράσει τα συγκεκριμένα χρονικά όρια. Το δικαίωμα να εμβολιασθεί ένα παιδί που καθυστέρησε να εμβολιασθεί είναι αναφαίρετο και υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς στο πώς να εμβολιάζονται αυτά τα παιδιά”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα ζητήσει από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών να επανεξετάσει την απόφασή της, στην οποία βασίστηκε ο ΟΑΥ, για να επιβάλει τα ηλικιακά όρια, που αυτή τη στιγμή απαγορεύουν σε παιδιάτρους να χορηγήσουν εμβόλια σε παιδιά. Επιπλέον, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που η αγορά εμβολίων για την κυπριακή αγορά αφορά μονοπωλιακή σύμβαση του Υπουργείου Υγείας με μόνο έναν πάροχο, που αποτελεί και τον κύριο λόγο που παρατηρούνται συχνά ελλείψεις στη διάθεση των εμβολίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.084, ημερομηνίας 8 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Σώμα Υγειονομικού της Εθνικής Φρουράς έχει στη διάθεσή του δύο στρατιωτικούς ιατρούς με ειδικότητα στην ψυχιατρική. Ένας εξ αυτών έχει μετατεθεί πρόσφατα σε στρατιωτική μονάδα, όπου του έχουν ανατεθεί καθήκοντα διοικητή λόχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εν λόγω ψυχίατρος, παρά την εκπαίδευσή και την ειδίκευσή του, στην οποία έχει επενδύσει το κράτος, να μην μπορεί να αξιοποιηθεί ως ψυχίατρος και να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, παρά μόνο σε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού (στη συγκεκριμένη ταξιαρχία μόνο) και μάλιστα ως παθολόγος και όχι ως ειδικός ψυχίατρος.

Πέραν τούτου, έχω πληροφορηθεί ότι έχουν προσφερθεί συμβόλαια για αγορά υπηρεσιών σε ιδιώτες/πολίτες ψυχιάτρους, για να καλυφθούν οι ανάγκες της Εθνικής Φρουράς στη στελέχωση της τριμελούς επιτροπής για την εξέταση της ψυχικής ικανότητας όσων καλούνται για στράτευση, πράγμα το οποίο συνεπάγεται επιπλέον κόστος για το κράτος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους ο ένας από τους δύο ψυχίατρους της Εθνικής Φρουράς δεν αξιοποιείται ως τέτοιος, τη στιγμή που οι ανάγκες για τις υπηρεσίες ψυχιάτρου είναι αυξημένες. Παρακαλώ όπως μας αποστείλετε αναλυτική κατάσταση με τον αριθμό των πολιτών ψυχιάτρων στους οποίους έχει προσφερθεί συμβόλαιο αγοράς υπηρεσιών και το κόστος που αυτό συνεπάγεται για το κράτος συνολικά και ανά ψυχίατρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.085, ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, σε ερώτησή μου ως προς τον τύπο και το ύψος των επενδύσεων που αφορούσε στις είκοσι τρεις περιπτώσεις για τις οποίες είχαν δοθεί οδηγίες από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών για επίσπευση (σύμφωνα με την έκθεση ΥΠΕΣ/01/2020 του Γενικού Ελεγκτή), απάντησε ότι οι δεκαοκτώ εξ αυτών των αιτήσεων αφορούν στο καζίνο.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα:

1. Ποια σχέση έχουν με το καζίνο τα δεκαοκτώ άτομα τα οποία υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση;

2. Σε ποιες εταιρείες που σχετίζονται με το καζίνο μετέχουν;

3. Είχε τεθεί ως όρος από την εταιρεία που αδειοδοτήθηκε για το καζίνο για τη συμμετοχή της στον δημόσιο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί να πολιτογραφηθούν οι μέτοχοί της ή οι διευθυντές της;

4. Με βάση ποια κριτήρια έγινε η πολιτογράφηση; Τι είδους και τι ύψους ήταν οι επενδύσεις των συγκεκριμένων δεκαοκτώ ατόμων;

Ανάλογη ενημέρωση να υποβληθεί για τις υπόλοιπες πέντε περιπτώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.086, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Αννίτας Δημητρίου

             «Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1.         Πώς κατανέμονται οι κενές θέσεις που δημιουργούνται στα δημόσια πανεπιστήμια, λόγω των θέσεων που παραχωρούνται από τα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω της διαδικασίας των Παγκύπριων Εξετάσεων;

2.         Πώς διαφυλάσσεται η διαδικασία για να μην υπάρχει διπλοκράτηση θέσεων, με αποτέλεσμα να στερούνται της πρόσβασης στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου οι υποψήφιοι φοιτητές μας;

3.         Να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το πόσες θέσεις δίνονται αρχικά και πόσες χάνονται ανά πρόγραμμα σπουδών τα τελευταία πέντε χρόνια στα δημόσια πανεπιστήμιά μας . Ποια μέτρα λαμβάνονται για αποφυγή αυτού του φαινομένου;

4.         Πόσες θέσεις έχουν δοθεί ανά πρόγραμμα σπουδών από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε υποψηφίους από την Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια και πόσες από αυτές δεν έχουν πληρωθεί (να δοθούν αναλυτικά στοιχεία ανά τμήμα);»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.087, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέφανου Στεφάνου

             «Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει για την εφαρμογή της οποίας έτυχε μέχρι σήμερα ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2017 [Ν. 47(Ι)/2017], ο οποίος ρυθμίζει την κινητικότητα στη δημόσια υπηρεσία και στους οργανισμούς δημόσιου δικαίου.

             Συγκεκριμένα, επιθυμούμε να γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό των αποσπάσεων, τη διάρκεια της απόσπασής τους, πόσοι και ποιοι λειτουργοί της δημόσιας και της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας έχουν αποσπαστεί, στη βάση ποιων αναγκών και κριτηρίων έχουν αποσπαστεί, από πού έχουν αποσπαστεί και πού έχουν μετακινηθεί και ποια καθήκοντα εκτελούν.

             Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζουμε ποια ήταν η άποψη της οικείας υπηρεσίας από όπου έγιναν οι αποσπάσεις, καθώς επίσης αν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι επαρκώς στελεχωμένες ή αν αιτούνται περαιτέρω στελέχωσης.

             Παρακαλούμε όπως έχουμε τις απαντήσεις σας στο χρονικό διάστημα που απαιτούν οι σχετικοί κανονισμοί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.088, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

             «Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει κατά πόσο υπάρχει πρόθεση διαγραφής της Παγκύπριας Ομοσπονδίας ΤΑΕKWON-DO (ITF), καθώς και των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων ΤΑΕKWON-DO (ITF) Σολέας, Ξυλοτύμπου και Μόρφου από το Μητρώο Σωματείων και Ιδρυμάτων.

             Επίσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε κατά πόσο έχετε αποστείλει οποιαδήποτε προειδοποιητική επιστολή προς τα πιο πάνω σωματεία για λήψη διορθωτικών μέτρων, ώστε να μη διαγραφούν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ενασχόλησή τους με το άθλημα.

             Θα ήθελα να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μου για τυχόν διαγραφή των πιο πάνω σωματείων, η οποία αναμφισβήτητα θα επιφέρει πλήγμα στο άθλημα του ΤΑΕKWON-DO στην Κύπρο, καθώς και στους αθλητές κυρίως νεότερης ηλικίας που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα σωματεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.089, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

             «Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει σε σχέση με την Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημόσιων Συμβάσεων για τα ακόλουθα:

1.              Πόσες φορές έχει συνεδριάσει η συγκεκριμένη επιτροπή από την ημέρα της σύστασής της μέχρι σήμερα ανά έτος;

2.              Πόσες υποθέσεις έχει εξετάσει ανά έτος;

3.              Σε ποιες εταιρείες έχει επιβάλει ποινές και τι είδους ποινή έχει επιβληθεί ανά περίπτωση;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.090, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

             «Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1.              για τον αριθμό των πωλήσεων των τοπικών και εισαγόμενων μελιών στην εγχώρια αγορά και

2.              αν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις πωλήσεις του κυπριακού μελιού και σε ποιο ποσοστό

από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, ημερομηνία εφαρμογής του σήματος πιστοποίησης στην ετικέτα επιλεγμένων κυπριακών μελιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.091, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

             «Έχω πληροφορηθεί ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ έχει εγκαταλειφθεί η χρήση πλαστικών κιβωτίων για τη μεταφορά και διάθεση φρούτων και λαχανικών. Οι λόγοι που στηρίζουν αυτή την απόφαση είναι κυρίως περιβαλλοντικοί, αλλά και υγειονομικοί. Τα πολλαπλής χρήσης πλαστικά κιβώτια μπορεί να είναι φορείς παρασίτων και χημικών υπολειμμάτων. Τα πλαστικά επαναχρησιμοποιήσιμα κιβώτια έχουν αντικατασταθεί από ξύλινα ή χάρτινα, τα οποία οδηγούνται στην ανακύκλωση για παραγωγή άλλων υλικών από ξύλο ή χαρτόνι. 

             Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει μελετήσει το θέμα και αν προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.092, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

             «Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα οι ιταλικές τελωνειακές αρχές έχουν κατασχέσει τέσσερις τόνους από παράνομο ψυκτικό αέριο. Περιλαμβανομένου και του παράνομου HCFC, R22, στο λιμάνι του Λιβόρνο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τριακόσιοι κύλινδροι κινεζικής προέλευσης, συνολικού βάρους 3,7 τόνων.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της OLAF και του Γραφείου κατά της Διαφθοράς της ΕΕ, φαίνεται ότι υπάρχει δίκτυο λαθραίας εισαγωγής παράνομων ψυκτικών αερίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

             Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1.              Έχουν εντοπιστεί τέτοια περιστατικά λαθρεμπορίου παράνομων ψυκτικών αερίων στην Κύπρο;

2.              Έχουν εντοπιστεί ποσότητες παράνομων ψυκτικών αερίων στην κυπριακή αγορά;

3.              Έχουν εντοπιστεί υποθέσεις λαθρεμπορίου με τις μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω της τουρκικής κατοχής περιοχές;

4.              Υπάρχουν υποθέσεις που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και, εάν ναι, ποιες, σε πόσες περιπτώσεις υπήρξαν καταδίκες και ποιες ήταν αυτές μέχρι τώρα για λαθρεμπόριο παράνομων ψυκτικών αερίων;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.093, ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

             «Έχω πληροφορηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι υπάρχουν σχέδια για την ανέγερση δύο πολυώροφων κτιρίων στο κρατικό τεμάχιο στο οποίο κτίστηκε το 1967 το ξενοδοχείο “Hilton” στη Λευκωσία. 

             Μαθαίνω ότι σχεδιάζεται επίσης η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης σε χώρο όπου υπάρχει πράσινο και πολλά δέντρα. 

             Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ισχύουν οι πιο πάνω πληροφορίες, ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης και αν έχει εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.094, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Μαρίνου Μουσιούττα

             «Παρακαλώ όπως ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας μάς ενημερώσει:

1.              κατά πόσο οι κανονισμοί απόσπασης εκπαιδευτικών στο υπουργείο ή/και σε άλλες υπηρεσίες έχουν διαφοροποιηθεί (και, αν ναι, ποιες οι διαφορές) και

2.              για τους λόγους απόσπασης αυτών που έχουν αποσπαστεί τη σχολική περίοδο 2020-2021.

Παρακαλώ επίσης τον υπουργό να μας υποβάλει κατάλογο εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι και τα έτη απόσπασής τους, καθώς και να μας αιτιολογήσει την απόσπαση εκπαιδευτικών πέραν των 5 ετών, σε αντίθεση με τις πρόνοιες σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου, και να μας υποβάλει σχετικό κατάλογο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.095, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

             «Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ημερομηνίας 22 Σεπτεμβρίου 2020, αναφορικά με το ζήτημα της παροχής συνοδών/βοηθών σε μαθητές και φοιτητές με αναπηρίες που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτρόπου, παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1.              Είναι στον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου η επέκταση της προστασίας του δικαιώματος στην εκπαίδευση και στα ανώτερα/ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να περιλαμβάνει και την παροχή συνοδών σε μαθητές και φοιτητές με αναπηρία κατά τρόπο υποχρεωτικό, όταν τούτο κριθεί απαραίτητο από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης χωρίς να επωμίζονται οι γονείς το κόστος της παροχής αυτής;

2.              Με βάση το δεδομένο ότι η αξιολόγηση και η απόφαση για παροχή στήριξης, συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών, ανήκουν στην Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, είναι στον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της, της σύνθεσης, της αιτιολογίας που δίδει για τις αποφάσεις της, καθώς και της συγκεκριμένης στήριξης που δίνεται στο κάθε παιδί το οποίο κρίνεται ότι τη χρειάζεται;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.096, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

             «Έχω πληροφορηθεί ότι η Σχολική Εφορία Λάρνακας προωθεί το αίτημα για ανέγερση νέου γυμνασίου στον χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής. Η ανέγερση νέου γυμνασίου στον συγκεκριμένο χώρο επιβάλλεται, γιατί θα εξυπηρετήσει τους μαθητές της εκπαιδευτικής περιφέρειας του Γυμνασίου Δροσιάς, το οποίο θα πρέπει λόγω της ηλικίας και των πολλών κτιριακών προβλημάτων του να εγκαταλειφθεί το συντομότερο δυνατόν.  

             Με την ανέγερση του νέου γυμνασίου θα επιλυθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα που η σχολική εφορία, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς αλλά κυρίως οι μαθητές καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω της ηλικίας του Γυμνασίου Δροσιάς και του μεγάλου αριθμού των μαθητών. Επίσης, σύμφωνα με τη σχολική εφορία, με την ανέγερση του νέου γυμνασίου θα εξωραϊστεί ο συγκεκριμένος χώρος, του οποίου η σημερινή εικόνα  είναι απαράδεκτη. 

             Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προωθείται η ανέγερση του νέου γυμνασίου στον χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.097, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2020, των βουλευτών κ. Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και Πάφου, αντίστοιχα

             «Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσοι έλεγχοι έγιναν προς διαπίστωση της εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας περί της Ενεργειακής Απόδοσης [31(Ι)/2009)] και ειδικώς σε πόσες περιπτώσεις οι αρμόδιοι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί (με βάση το άρθρο 7 του νόμου) ενήργησαν προς εφαρμογή του, ιδιαιτέρως των προνοιών του άρθρου 5(6)(α), καθώς και ποιες επιχειρήσεις καταγγέλθηκαν.

             Ο λόγος για τον οποίο γίνεται το ερώτημα είναι οι πολλαπλές καταγγελίες που έχουν γίνει ότι ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος και δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη σημασία στην εφαρμογή ενεργειακών ελέγχων σε κτίρια, διεργασίες και οχήματα των επιχειρήσεων που δεν εμπίπτουν στις “μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.098, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου

             «Μετά την υποβολή παραπόνου στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο του 2017 από μητέρα παιδιού με αναπηρίες, η οποία υποστήριξε ότι ο χώρος της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοσκομείου δε βρίσκεται εντός του κτιρίου του νοσοκομείου αλλά στον χώρο στάθμευσής του και αποτελείται από ένα λυόμενο κτίριο εντελώς ακατάλληλο για την ιατρική εξέταση και την αναμονή παιδιών με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά με αναπηρίες, η επίτροπος προέβη σε διερεύνησή του.

             Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της επιτρόπου, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2020, με επιστολή του στις 27 Μαρτίου 2020 ο επιστημονικός διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου πληροφόρησε την επίτροπο ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων είχε προχωρήσει στην ανάθεση του έργου σε αρχιτεκτονικό γραφείο, ώστε να ετοιμαστούν οι όροι προκήρυξης του έργου, το οποίο περιλαμβάνει στο ισόγειο του νοσοκομείου το κτίριο των Πρώτων Βοηθειών και στον πρώτο όροφο τη λειτουργία της Παιδονευρολογικής Κλινικής, καθώς  και της Κλινικής Γενετικής και Σπάνιων Νοσημάτων.

             Με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια (2013) από τη στέγαση της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου σε λυόμενες αίθουσες, η οποία θα αποτελούσε προσωρινή λύση, παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.099, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

             «Μετά από παράπονα που έχω λάβει σχετικά με τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1.         Υπάρχει επίσημη απαγόρευση να μεταφέρονται ζώα συντροφιάς στα λεωφορεία; Εάν ναι, αυτή η απαγόρευση ισχύει για όλα τα ζώα ανεξαρτήτως μεγέθους;

2.         Σε περίπτωση που υπάρχει απαγόρευση, υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στους όρους της απαγόρευσης, ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά σε συγκεκριμένα ωράρια; Εξετάζει το υπουργείο την πλήρη άρση της απαγόρευσης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.100, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται “Ο περί Εγγραφής Παροχέων Υπηρεσιών Ασθενοφόρου και Ασθενοφόρων Οχημάτων (Άδεια Λειτουργίας, Έλεγχος και Εποπτεία) Νόμος του 2020”.

Επίσης, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το διαμορφωμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα και με την ομόφωνη θέση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως γίνει ουσιαστική διαβούλευση με όλα τα μέρη και συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι συγκλίνουσες θέσεις εμπλεκόμενων μερών και βουλευτών για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, στην οποία να εμπλακούν όλες οι σχετικές υπηρεσίες, στο πρότυπο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Ελλάδα.   

             Θεωρούμε ότι η δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση και την αποτελεσματικότερη παροχή επείγουσας φροντίδας υγείας προς όφελος των ασθενών και τραυματιών και γενικότερα προς όφελος της δημόσιας υγείας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.101, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

             «Έχω πληροφορηθεί από δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι, πρόσφατα και μετά την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων κατοίκων της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας, το τοπικό κοινοβούλιο του Ναχιτσεβάν (μέρος του κράτους του Αζερμπαϊτζάν) έχει εκδώσει ψήφισμα αναγνώρισης του παράνομου υποτελoύς στην Τουρκία μορφώματος που αποκαλείται “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

             Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες και, εάν ναι, ποια μέτρα λαμβάνονται για απόσυρση των αποφάσεων ή τιμωρία του Αζερμπαϊτζάν από τη διεθνή κοινότητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.102, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

             «Έχω πληροφορηθεί ότι τα ζευγάρια που αιτούνται τεκνοθεσία εξετάζονται για τον ιό HIV.

             Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο το αποτέλεσμα της εξέτασης επηρεάζει την τελική απόφαση για έγκριση του αιτήματος και, εάν ναι, παρακαλώ όπως εξηγηθούν οι λόγοι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.103, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

             «Σύμφωνα με καταγγελίες που έχω λάβει, κατά τη διαδικασία πρόσληψης στη δημόσια υπηρεσία οι υποψήφιοι υποχρεούνται να κάνουν εξέταση για τον ιό HIV.

             Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο η πιο πάνω πληροφόρηση ευσταθεί και, εάν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που χρειάζεται η συγκεκριμένη εξέταση για πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία.

             Παρακαλώ επίσης όπως μας ενημερώσετε κατά πόσο το αποτέλεσμα της ιατρικής εξέτασης επηρεάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο την απόφαση για πρόσληψη των υποψηφίων στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η εχεμύθεια των αποτελεσμάτων σε περίπτωση οροθετικού προσώπου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.104, ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Νίκου Κέττηρου

             «Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη βάση ποιων κριτηρίων επιλέγονται οι χώροι που επισκέπτονται οι μαθητές κατά τις σχολικές εκδρομές και ποιοι είναι αρμόδιοι, για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

             Συνακόλουθα, παρακαλώ όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων με αναλυτικό κατάλογο για τους αριθμούς επισκέψεων μαθητών ανά αρχαιολογικό χώρο και μουσείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.105, ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Νίκου Κέττηρου

             «Έχω λάβει αρκετά παράπονα ότι πολλά καταστήματα σε εμπορικά κέντρα προσφυγικών συνοικισμών παραμένουν αναξιοποίητα είτε γιατί δεν έχουν παραχωρηθεί σε δικαιούχους είτε γιατί δικαιούχοι στους οποίους έχουν παραχωρηθεί με πολύ χαμηλό ενοίκιο δεν τα αξιοποιούν.

             Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των  Αντιπροσώπων αναλυτικά για τους αριθμούς αυτών των καταστημάτων, πόσα, ενώ έχουν παραχωρηθεί, δεν αξιοποιούνται, καθώς και για πόσα υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία ανάκτησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.106, ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Νίκου Κέττηρου

             «Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 2 Οκτωβρίου 2019 οι αρμόδιοι είχαν ενημερώσει την επιτροπή ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρούσαν τάχιστα οι διαδικασίες για λειτουργία έξι επιπρόσθετων πράσινων σημείων, μεταξύ των οποίων και δυο σημείων στη Δερύνεια και το Αυγόρου.

             Εξ όσων πληροφορούμαστε, έναν χρόνο μετά οι διαδικασίες δε φαίνεται να προχωρούν ικανοποιητικά. Η κατάσταση στην επαρχία Αμμοχώστου, η οποία δε διαθέτει πράσινο σημείο, είναι ήδη αφόρητη για τις τοπικές αρχές και τους πολίτες.

             Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για λειτουργία των πράσινων σημείων στην επαρχία Αμμοχώστου και ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσής του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.107, ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Νίκου Κέττηρου

             «Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος των εγκριθέντων κονδυλίων των πιο κάτω υποομάδων δαπανών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και το αντίστοιχο ποσό που τελικά δαπανήθηκε για κάθε έτος για την περίοδο 2014-2020:

1.         Υποδιαίρεση Κεφαλαίου 11 - Δαπάνες Διαχείρισης Κυβερνητικών Οικισμών για Εκτοπισμένους, Ομάδα Δαπανών 03300 - Συντηρήσεις και Επιδιορθώσεις, Υποομάδα δαπανών 3301 - Συντηρήσεις Κτιρίων και Γραφείων.

2.         Υποδιαίρεση Κεφαλαίου 00 - Κεντρικά Γραφεία, Ομάδα Δαπανών 08000 – Ανέγερση, Επεκτάσεις και Βελτιώσεις Κτιρίων, Υποομάδα Δαπανών 08160 - Άλλα Οικοδομικά Έργα.

             Συνακόλουθα, παρακαλώ όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι η εκτίμηση του συνολικού κόστους για τις απαραίτητες ανοικοδομήσεις στους κυβερνητικούς οικισμούς προσφύγων, ώστε οι πρόσφυγες να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.108, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

             «Έχει δημοσιευτεί πρόσφατα ότι έχουν καταγγελθεί γύρω στα 13 500 πρόσωπα για παράβαση των διαταγμάτων που αφορούσαν ατομική προστασία από την επιδημία του κορωνοϊού.  

             Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των αλλοδαπών μεταναστών ή και αιτητών ασύλου που έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.109, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2020,του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα και τις διαδικασίες συντήρησης και διαχείρισης των αποκατεστημένων χωματερών. Παρακαλώ πολύ όπως μας ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους οι χώροι αυτοί στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και  για τους λόγους για τους οποίους το πράσινο που έχει φυτευτεί εκεί έχει αφεθεί να καταστραφεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.110, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα για τα πιο κάτω:

1. Πόσοι τοκετοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια στα δημόσια νοσηλευτήρια και πόσοι στα ιδιωτικά;

2. Πόσοι τοκετοί έχουν πραγματοποιηθεί με καισαρική τομή τα τελευταία τρία χρόνια στα δημόσια νοσηλευτήρια και πόσοι στα ιδιωτικά;

3. Ποια είναι η πολιτική του υπουργείου και ποια μέτρα λαμβάνονται για την ενημέρωση, καθώς και για τη μείωση του αριθμού των τοκετών με καισαρική τομή;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.111, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα για τα πιο κάτω:

1. Πόσες περιπτώσεις παιδικού διαβήτη έχουν εντοπιστεί τα τελευταία τρία χρόνια και σε τι ποσοστό στον συνολικό πληθυσμό των παιδιών;

2. Ποια είναι η πολιτική του υπουργείου και ποια μέτρα λαμβάνονται για την ενημέρωση και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.112, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Η Ιερά Μονή Χρυσορροϊατίσσης στην κοινότητα Παναγιά της επαρχίας Πάφου αντιμετωπίζει σοβαρά κτιριολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα ένα μέρος της να κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ως εκ τούτου, η μονή προχώρησε εδώ και πάρα πολύ καιρό στην εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, οι οποίες και κατατέθηκαν στα αρμόδια τμήματα, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Τμήμα Aρχαιοτήτων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση.

Με βάση αυτά, καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης της ιεράς μονής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.113, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Στο νοσοκομείο Πάφου παρουσιάζονται αρκετά προβλήματα τόσο σε ό,τι αφορά τη στελέχωσή του όσο και σε ό,τι αφορά τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του ανάγκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι, να αντιμετωπίζουν σοβαρή ταλαιπωρία στην εξυπηρέτησή τους.

Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις που παρατηρούνται ως προς τη στελέχωση του νοσοκομείου σε καθημερινή βάση αφορούν τις ειδικότητες του νευρολόγου, ενδοκρινολόγου και ογκολόγου.

Πέραν τούτου, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα κτιριακής υποδομής στη Νεφρολογική Μονάδα, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης, αλλά και προβλήματα στην Καρδιολογική Μονάδα από την έλλειψη εξοπλισμού.

Με βάση αυτά, καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα ποιος σχεδιασμός και ποια χρονοδιαγράμματα υπάρχουν για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.114, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέφανου Στεφάνου

«Σε συνέχεια της ερώτησης με αριθμό 23.06.011.05.087, η οποία σας διαβιβάστηκε μέσω της Βουλής, επιθυμούμε να υποβάλουμε το πρόσθετο ερώτημα κατά πόσον εφαρμόστηκαν σε όλες τις περιπτώσεις αποσπάσεων οι πρόνοιες του περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμου του 2017 [Ν. 47(Ι)/2017], ο οποίος ρυθμίζει την κινητικότητα στη δημόσια υπηρεσία και στους οργανισμούς δημόσιου δικαίου.

Η ανάγκη για την υποβολή ερωτήματος προέκυψε από το γεγονός ότι σε πρόσφατη συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Νοεμβρίου 2020 έγινε παραδοχή από την αρμόδια αρχή ότι για την απόσπαση συγκεκριμένης λειτουργού στο Προεδρικό από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (βλέπε ομάδα Δαπανών 03550 “Συμβουλευτικές Υπηρεσίες/Έρευνες”. Υποομάδα Δαπανών 03380 “Αντιμισθία”) δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η διενέργεια κοινοβουλευτικού ελέγχου για το αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες στις αποσπάσεις που έγιναν στη βάση του περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμου του 2017.

Παρακαλούμε όπως έχουμε την απάντησή σας στο χρονικό διάστημα που προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.115, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει ειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως δεν έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2018/843/ΕΕ ως όφειλε.

Η καταληκτική ημερομηνία ενσωμάτωσης των προνοιών της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 10η Ιανουαρίου 2020. Η Οδηγία αυτή τροποποιεί την Οδηγία 2015/849/ΕΕ, που έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο μεσώ του περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών Νόμου, του περί του Αμετάκλητου του Διακανονισμού στα Συστήματα Πληρωμών και στα Συστήματα Διακανονισμού Αξιογράφων Νόμου, του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου και του περί Ανάκαμψης ΚΕΠΕΥ και Λοιπών Οντοτήτων υπό την Εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για Συναφή Θέματα Νόμου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιοι αρμόδιοι φορείς έχουν αναλάβει την τροποποίηση της κάθε νομοθεσίας ξεχωριστά, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά και τους λόγους για τους οποίους έχει καθυστερήσει η κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.116, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλειψε να κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών (Οδηγία 2016/943). Η Οδηγία για το εμπορικό απόρρητο εναρμονίζει τη νομική προστασία του εμπορικού απορρήτου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και διασφαλίζει επαρκές και συνεκτικό επίπεδο αστικής έννομης προστασίας και αποζημίωσης στην ενιαία αγορά, σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού απορρήτου. Η προθεσμία που είχε καθοριστεί για εναρμόνιση με την Οδηγία έληξε στις 9 Ιουνίου 2018. Η επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 2018 και απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούλιο του 2019.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πιο πάνω αναφερόμενη Οδηγία;

2. Υπάρχουν και άλλα εναρμονιστικά νομοσχέδια που καθυστερούν και, εάν ναι, γιατί;

3. Προγραμματίζεται κάποιο σύστημα διασφάλισης ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί;

4. Πότε αναμένεται να κατατεθεί το πιο πάνω εναρμονιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.117, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέφανου Στεφάνου

«Παρακαλώ τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής όπως καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Μνημόνιο για την Ενίσχυση της Συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε Θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο υπογράφηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020 από τον ίδιο και τον Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.118, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Γεωργιάδου

«Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών ημερομηνίας 2 Νοεμβρίου 2020, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα των οροθετικών ατόμων, προέκυψαν τα σοβαρά ζητήματα του ελέγχου των οίκων ανοχής, καθώς και του δικαιώματος του πελάτη στην ενημέρωσή του για το αν τα προσφέροντα σεξουαλικές υπηρεσίες άτομα είναι οροθετικά.

Η απάντηση η οποία δόθηκε από τον δόκτορα Δημητριάδη, διευθυντή της Γρηγορίου Κλινικής, αναφέρεται σε “μη ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία” και συνεχίζει “Μα, εάν ήταν ποινικοποιημένη, δε θα υπήρχε πρόβλημα”.

Το ζήτημα υφίσταται και αφορά αφενός στην προστασία της ιδιωτικότητας του προσφέροντος σεξουαλικές υπηρεσίες ατόμου και αφετέρου την προστασία της ζωής του αγοράζοντος.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιες διαδικασίες διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας, έχοντας ως γνώμονα και το δικαίωμα του εκδιδόμενου ατόμου στα προσωπικά του δεδομένα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.119, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Μαρίνου Μουσιούττα

Σημείωση: Η ερώτηση του βουλευτή είναι εμπιστευτική.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.120, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Μαρίνου Μουσιούττα

«Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός μάς ενημερώσει με ποιον τρόπο το Τμήμα Τελωνείων προβαίνει σε ελέγχους σχετικά με την παροχή χρωματιστού πετρελαίου στους δικαιούχους και μόνο (φορτηγά, διπλοκάμπινα κ.τ.λ.).

Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια και τα αποτελέσματά τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.121, ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η αίθουσα πολλαπλής χρήσης του κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου, η οποία παραδόθηκε το 2011 και είχε κοστίσει πέραν του €1,2 εκατομ., έχει κριθεί ακατάλληλη και επικίνδυνη λόγω προβλημάτων στην οροφή. Με διάταγμα της επαρχιακής διοίκησης η αίθουσα έχει κλείσει και σφραγιστεί σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοτικού συμβουλίου, η οποία έχει ήδη διαμοιραστεί στους φορολογουμένους.

Έχω πληροφορηθεί επίσης ότι το κοινοτικό συμβούλιο έχει ξεκινήσει μελέτη για την επιδιόρθωση και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας απόδοση ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν και το κόστος για την επανόρθωση των ζημιών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εγκριθεί η δαπάνη από το αρμόδιο υπουργείο για την ανέγερση του κτιρίου, ποια ήταν η οικονομική εισφορά της κυβέρνησης, αν θα διεξαχθεί έρευνα και εκ μέρους του υπουργείου και αν το υπουργείο θα συμβάλει οικονομικά στην επανόρθωση των ζημιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.122, ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι βρίσκεται ακόμη σε ισχύ ο περί Διασφαλίσεως και Προστασίας της Κοινής Ησυχίας Νόμος του 1968 με μια μικρή τροποποίηση το 1974. Ο νόμος κρίνεται ως πεπαλαιωμένος και πρέπει να τύχει επεξεργασίας. Λαμβάνω παράπονα από πολίτες για την οχληρία που προκαλούν οι οικοδομικές εργασίες, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο κατά τις μεσημβρινές ώρες. Ο τρόπος καθορισμού των ωρών κοινής ησυχίας είναι επίσης πεπαλαιωμένος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός για εκσυγχρονισμό της συγκεκριμένης νομοθεσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.123, ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε συνεδρίαση της επιτροπής Υγείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου συζητούνταν τροποποιητική πρόταση νόμου για τον περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο, πληροφορήθηκα ότι η Επίτροπος Νομοθεσίας απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το ενδεχόμενο τροποποίησης της υπό αναφορά νομοθεσίας. Απ’ όσα κατατέθηκαν στη συνεδρίαση, φαίνεται ότι η νομοθεσία χρήζει άμεσης τροποποίησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στο 38%, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας έτσι όπως είναι διατυπωμένες καθιστούν την εφαρμογή της νομοθεσίας και τη συνεπακόλουθη επιβολή ποινών δύσκολες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως έχει λάβει επιστολή από την Επίτροπο Νομοθεσίας σχετικά με την τροποποίηση του περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμου και αν εξετάζει την τροποποίηση της υπό αναφορά νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.124, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προτίθενται να διεξάγουν έρευνα για το κατά πόσο τηρούνταν ή όχι τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού SARS-COV-2 στο σφαγείο CYPRA, καθώς και για τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της εταιρείας, σε περίπτωση που τεκμηριωθεί αμέλεια, αλλά και για τις ποινές που θα επιβληθούν για αυτή την καταστροφή που επήλθε με τα ενενήντα δύο κρούσματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.125, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με την πανδημία του κορωνοϊού, πολλοί επιστήμονες έχουν αναδείξει την ανάγκη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων, το οποίο φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά δυνατό πλέον για την αντιμετώπιση των διάφορων νέων και επικίνδυνων ιών, π.χ. COVID-19.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μια καθολική και αειφόρος αντιμετώπιση των ιών είναι η δημόσια πολιτική προώθησης μέτρων για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων, που θα μπορούσε να δώσει προκαταβολικά την απάντηση στους κινδύνους από νέους κορωνοϊούς κ.λπ. Τέτοια μέτρα πολιτικής έχουν να κάνουν με την υγιεινή διατροφή, άσκηση, αντιμετώπιση του άγχους κ.λπ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στη χώρα μας και, εάν ναι, ποια μέτρα περιλαμβάνει αυτό σε μαζικό και ατομικό επίπεδο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.126, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τη στιγμή που οι επίσημοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναφέρονται στη διεκδίκηση της πάταξης του βέτο, σε περίπτωση που η Commission έχει ήδη προτείνει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, δεν έγινε ορατή μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση διεκδίκησης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που μέχρι και σήμερα ως Κυπριακή Δημοκρατία δε ζητήσαμε στο ECOFIN και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, εάν το Συμβούλιο Κορυφής δεν έπαιρνε θέση, είχαμε ταυτόχρονα το δικαίωμα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όσον αφορά την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, γιατί ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν το πράξαμε;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.127, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Σάβιας Ορφανίδου

«Ενημερωθήκαμε ότι στο ΓΕΣΥ έχουν ενταχθεί θεραπείες για παιδιά με διαγνωσμένες σπάνιες γενετικές παθήσεις, όπως και για περιπτώσεις παιδιών που τελούν υπό διερεύνηση για σπάνιες γενετικές παθήσεις.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει για:

1. τον αριθμό των θεραπειών που θα δικαιούνται τα εν λόγω παιδιά σε ετήσια βάση,

2. το ποσοστό των υπαρχουσών διαγνωσμένων σπάνιων παθήσεων που είναι καταγεγραμμένες στην Κύπρο και οι οποίες θα καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.128, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει πότε συγκεκριμένα και πόσους ελέγχους έκανε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στο σφαγείο CYPRA τα τελευταία 5 χρόνια και ποια τα σχετικά ευρήματα από τους ελέγχους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.129, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει για τα ακόλουθα σε σχέση με τις οφειλές του σφαγείου CYPRA ύψους €1 εκατομμυρίου για κτηνιατρικά τέλη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

Από πότε υπήρχε η οφειλή;

Πότε άρχισε η αποπληρωμή;

Επιβλήθηκαν τόκοι, ώστε το εν λόγω ποσό να μη θεωρείται κρατική ενίσχυση; Το ποσό, υπενθυμίζω, ήταν άτοκο.

Σε τι συμφωνία έχει έλθει η Δημοκρατία με το σφαγείο για αποπληρωμή του ποσού, πότε ξεκίνησε η αποπληρωμή, πότε ολοκληρώνεται η εξόφληση και τι ποσό εκκρεμεί;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.130, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει αν υπήρξαν άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας ζήτησε απόσυρση επιταγής από τράπεζα που είχε ήδη κατατεθεί, όπως έγινε στην περίπτωση του σφαγείου CYPRA, γεγονός που καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Αν αυτό έγινε, παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε ποιες εταιρείες αφορούσε και για τι ποσά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.131, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη

«Μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού στα πλαίσια της πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω για την περίοδο από την 1η έως τις 11 Νοεμβρίου 2020:

1. Τους επιδημιολογικούς δείκτες ανά επαρχία (καμπύλη/charts).

2. Τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων ανά επαρχία.

3. Τον αριθμό των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς με βάση τη διεύθυνση της μόνιμης διαμονής τους.

4. Από ποια επαρχία προέρχονται άτομα που απεβίωσαν λόγω κορωνοϊού;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.132, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη

«Η μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και οι πολλοί κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται οι καρκινοπαθείς της επαρχίας Πάφου για μεταφορά τους για σκοπούς θεραπείας σε άλλες πόλεις επιβάλλουν τη λειτουργία ογκολογικής κλινικής στο κρατικό νοσηλευτήριο Πάφου.

Συνεπώς, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς προγραμματίζει το υπουργείο του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.133, ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη

«Με την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας εδώ και δύο χρόνια αποφασίστηκε όπως το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Συνεπώς, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο αυτή η πρακτική βοήθησε προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών της επαρχίας Πάφου και κατά πόσο προγραμματίζεται η αυτονόμηση/απεξάρτηση του νοσοκομείου Πάφου από το νοσοκομείο Λεμεσού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.134, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λιλλήκα

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει πόσα ζώα ανά έτος και ανά κατηγορία έχουν σφαχτεί από το σφαγείο CYPRA για τα έτη 2015 μέχρι 2020.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.135, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λιλλήκα

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει πόσους εργαζομένους είχε δηλωμένους το σφαγείο CYPRA με πληρωμένες τις κοινωνικές ασφαλίσεις τους για τα έτη 2015 μέχρι 2020. Να μας δοθούν οι αριθμοί ανά έτος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.136, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλείται ο Υπουργός Υγείας να μας ενημερώσει αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους προτίθενται να διεξάγουν έρευνα ως προς το κατά πόσον τηρούνταν ή όχι τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού COVID-19 στο σφαγείο CYPRA, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της εταιρείας, σε περίπτωση που τεκμηριωθεί αμέλεια, αλλά και τις ποινές που θα επιβληθούν για αυτή την καταστροφή που επήλθε με τα 92 κρούσματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.137, ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιαννάκη Γαβριήλ

«Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων τέθηκε επιτακτικά το θέμα για τις ζημιές που υφίστανται οι θερμοσίφωνες σε περιοχές οι οποίες τροφοδοτούνται αποκλειστικά με νερό από την αφαλάτωση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Μετά και την παραδοχή από το αρμόδιο Τμήμα Υδάτων, υπάρχει πρόθεση εξαγγελίας σχετικού σχεδίου επιδότησης όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές, ούτως ώστε να δοθούν κίνητρα σε δικαιούχους να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους κατεστραμμένους θερμοσίφωνες;

Εάν ναι, παρακαλώ να μας καταθέσετε χρονοδιάγραμμα, εάν όχι, παρακαλώ όπως εκπονηθεί μελέτη και όπως μας κοινοποιηθούν τα ευρήματα της έρευνας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.138, ημερομηνίας 23 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπήρξαν οποιεσδήποτε εξελίξεις, ώστε να υπάρξει επέκταση της περιόδου αναστολής καταβολής δόσεων προς τραπεζικά ιδρύματα.

Το θέμα είναι νομοθετικά ρυθμισμένο και δίνεται η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και από αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον και η Κεντρική Τράπεζα δεικνύει ότι η λήψη τέτοιων μέτρων διαφυλάσσει τη σταθερότητα του συστήματος. Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται και η αναστολή καταβολής δόσεων για καθορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε κατά πόσο ως κυβέρνηση προτίθεστε να επεκτείνετε την περίοδο που λήγει τον Δεκέμβριο ασκώντας την εξουσία που σας δίνεται μέσα από τον νόμο. Ως ΑΚΕΛ, εκτιμούμε πως είναι αναγκαία η επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου στοχευμένα για όλους όσοι επηρεάστηκαν και επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας είτε νοικοκυριά είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι οι λόγοι που μας οδήγησαν στη λήψη του μέτρου δεν εξέλιπαν, αλλά αποδεδειγμένα σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις έχουν ενταθεί.

Παρακαλούμε όπως το συντομότερο δυνατό λάβουμε τη σχετική ενημέρωση, δεδομένου και του γεγονότος ότι τον Δεκέμβριο λήγει η ισχύς του μέτρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.139, ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου 2020, των βουλευτών κ. Χρίστου Χρίστου και Λίνου Παπαγιάννη, εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και Αμμοχώστου, αντίστοιχα

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αναλυτική κατάσταση για κάθε έτος ξεχωριστά από το 2012 μέχρι και το 2020 όσον αφορά τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου τα πιο κάτω:

 1. Ονοματεπώνυμο και καταγωγή των μόνιμων μελών της ορχήστρας, καθώς και η αμοιβή τους.
 2. Αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που απασχολούνται στην ορχήστρα, είτε μόνιμοι είτε έκτακτοι συνεργάτες, τα ονόματά τους και η αμοιβή τους.
 3. Ποια η διαδικασία επιλογής των μουσικών και ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.140, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Χρίστου

«Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Τα ποσά που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ΚΟΑ για το 2021 όσον αφορά τις χορηγίες των προσφυγικών ποδοσφαιρικών σωματείων και ομοσπονδιών.

2. Αναλυτική κατάσταση αυτών των χορηγιών και πώς κατανέμονται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.141, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει πώς προτίθεται να ενεργήσει για το θέμα πειθαρχικής διερεύνησης σε σχέση με πεπραγμένα της Γενικής Λογίστριας του κράτους, όπως καταγράφονται στο πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου κατά τη συνεδρία της 26ης Νοεμβρίου 2020.

Το πόρισμα παρέμεινε στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ για 3 χρόνια και, όπως αφέθηκε να νοηθεί κατά την εν λόγω συνεδρία, λόγω παρεξήγησης μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την απάντηση ερωτημάτων που τέθηκαν από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο κανείς από το υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε ούτε επέμενε σε ό,τι ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί, προκειμένου να προχωρήσει η όλη υπόθεση στη βάση των ευρημάτων του πορίσματος.

Αναμένουμε να μας πείτε κατά πόσο προτίθεστε να οδηγήσετε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να γίνει πειθαρχική έρευνα κατά της Γενικής Λογίστριας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.142, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Στην κοινότητα Ορμήδειας πλησίον της περιοχής “Ρομάντζο” λειτουργούσε λατομείο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη συμφωνία του κλεισίματος του λατομείου, τι περιλάμβανε αυτή, κατά πόσο στη συμφωνία υπήρχε πρόνοια για αποκατάσταση του εδάφους με δενδροφύτευση και, εάν ναι, κατά πόσο το Τμήμα Δασών παρακολουθά την όλη διαδικασία αποκατάστασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.143, ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Μετά την απόφαση του δικαστηρίου για κατεδάφιση της αίθουσας “Κτήμα Μακένζυ” το αρμόδιο υπουργείο με διαταγή του ανέλαβε τη φρούρηση του χώρου από το αστυνομικό σώμα από τις 17 Ιανουαρίου 2019 για περίοδο πέντε μηνών.

Όταν εκδιδόταν η διαταγή για εκτέλεση του ειδικού καθήκοντος, έπρεπε να υπήρχε το σχετικό κονδύλι. Πέρασαν έκτοτε δύο χρόνια και οι υπερωρίες των αστυνομικών ακόμη να καταβληθούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι πού ευρίσκεται το όλο θέμα σε συνάρτηση και με την αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο για τη μη καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης των αστυνομικών που εργάστηκαν για τη φύλαξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.144, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, κ. Στέφανου Στεφάνου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης άδειας κατά παρέκκλιση για το σφαγείο CYPRA με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων;

2. Ποια είναι η θέση σας επί του θέματος;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.145, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέφανου Στεφάνου

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 26 Νοεμβρίου 2020 συζητήθηκε η Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το Έτος 2018 [Έλεγχος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, Ειδική Έκθεση, 8.1.2020 (ΚΥ/01/2020)]. Στη συνεδρία ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι το 2015 η φύλαξη των εγκαταστάσεων του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου είχε ανατεθεί στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εντούτοις οι εγκαταστάσεις έμειναν αφύλακτες και εκτεθειμένες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος της περιουσίας του σφαγείου ή να κλαπεί (π.χ. μηχανήματα, κλιματιστικά, έπιπλα κ.ά.).

Τούτων λεχθέντων, παρακαλώ να με ενημερώσετε:

1. αν όντως η ευθύνη για τη φύλαξη του Σφαγείου Κοφίνου είχε ανατεθεί στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και

2. γιατί τελικά το σφαγείο έμεινε χωρίς φύλαξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.146, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Ο Έφορος Φορολογίας έχει υπερεξουσίες σε θέματα ελέγχου των φορολογούμενων πολιτών. Παρακαλώ να μας πείτε για πόσες από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και τεκμηριώθηκε ότι κρατικοί αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε σκάνδαλα (κάποιοι κατέληξαν και στη φυλακή) έχει προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας σε ουσιαστικό έλεγχο φορολογικών δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων και για ποιους έγινε αυτό. Επιπρόσθετα, επισυνάπτω κατάλογο με δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που σχετίζονται με το θέμα των διαβατηρίων. Μάλιστα, ο αριθμός εκδοθέντων διαβατήριων παρουσιάζει αύξηση για κάποια από τα γραφεία σε πιο πρόσφατο κατάλογο. Να μας πείτε αν έχετε ξεκινήσει έλεγχο για οιονδήποτε περιλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο. Η ερώτηση αναφέρεται και για αξιωματούχους που η ανάμιξή τους πλέον είναι αδιαμφισβήτητη και λόγω οπτικού παραγωγής Al Jazeera.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.147, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Κάποιες κοινότητες έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση των λαμπτήρων στους δρόμους με λαμπτήρες LED.

Κάποιες εκ των κοινοτήτων κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό από τον Γενάρη του 2020.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Πόσες συνολικά κοινότητες κατέβαλαν το απαιτούμενο ποσό;

2. Σε ποιες περιπτώσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες;

3. Δεδομένου του ότι σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση αναγκάζεται να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά των κοινοτήτων στην ΑΗΚ, άρα, όσο συντομότερα ολοκληρωθούν οι εργασίες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για το κράτος, πόσες υπολείπονται ακόμα;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.148, ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Από παλαιότερη απάντηση, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2015, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη σε ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη με αριθμό 23.06.010.04.258 αναφορικά με τη διαχείριση οικιακών φαρμάκων, πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες Κύπρου ετοίμασε σχετικό προσχέδιο κανονισμών. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, το προσχέδιο συζητήθηκε στις 12 Ιουνίου 2015 σε συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε απάντηση, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2017, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτησή μου με αριθμό 23.06.011.01.238, ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου 2016, αναφερόταν ότι οι κανονισμοί αναμενόταν να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2017, αφού πρώτα ολοκληρώνονταν οι διαβουλεύσεις με τους άμεσα εμπλεκόμενους και αποστέλλονταν στη συνέχεια στη Νομική Υπηρεσία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί πέντε χρόνια μετά δεν έχουν κατατεθεί ακόμη οι σχετικοί κανονισμοί για την ανακύκλωση φαρμάκων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.149, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει κατά πόσο το Τμήμα Φορολογίας είναι σε θέση να γνωρίζει άμεσα τι ποσά καταβάλλει ως πληρωμές ο ΟΑΥ μηνιαίως στους παρόχους.

Ειδικότερα, να μας ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Αν έχει πρόσβαση σε μια τέτοια πληροφόρηση και, εάν ναι, κατά πόσο την έχει ζητήσει και έχει κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

2. Αν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο άμεσης αποκοπής του οφειλόμενου ποσού και αν αυτό είναι δυνατό να γίνει σε μηνιαία βάση, ως γίνεται και στην περίπτωση της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης σε ετήσια βάση, όπου και θα ελέγχεται αν υπάρχουν υπόλοιπα. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε περιπτώσεις που γιατροί έχουν εγγράψει εταιρείες ακολουθούνται άλλες διαδικασίες.

3. Ποιοι μηχανισμοί έχουν διαμορφωθεί, ούτως ώστε ο Έφορος Φορολογίας να ενημερώνεται από τον ΟΑΥ για τα καταβληθέντα ποσά σε γιατρούς και άλλους συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ παρόχους, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται ότι έχουν καταβληθεί μεγάλα ποσά σε συγκεκριμένους γιατρούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.150, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε ερώτησή μου με αριθμό 23.06.011.04.234, ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου 2019, “τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκδοθεί 47 νέες άδειες οπλοφορίας. Από το σύνολο των 55 αδειών που είναι σε ισχύ οι 7 αφορούν πρώην ή νυν πολιτικά πρόσωπα”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν σε αυτά τα 7 πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και βουλευτές ή στελέχη πολιτικών κομμάτων και αν εξακολουθούν να κατέχουν και σήμερα άδεια οπλοφορίας και για ποιους λόγους. Επίσης, να μας πληροφορήσει από ποια πολιτικά πρόσωπα έχει αφαιρεθεί η άδεια οπλοφορίας, άρα προφανώς σήμερα δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Παρακαλώ όπως κατατεθούν στοιχεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώστε ότι για ευνόητους λόγους δε ζητώ να κατατεθούν τα ονόματα αυτών που σήμερα κατέχουν άδεια οπλοφορίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.151, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Έχει επιβληθεί πρόστιμο από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία το 2014 στην εταιρεία “Cypra Ltd” για ελλιπείς διαδικασίες στις εγκαταστάσεις της στην Κάτω Μονή ύψους €19.000 ευρώ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Πληρώθηκε το πιο πάνω πρόστιμο;

2. Πληρώθηκε μειωμένο πρόστιμο από το αρχικό που επιβλήθηκε και, εάν ναι, ποιο ήταν το ύψος αυτού και γιατί μειώθηκε;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.152, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Το 2013, όταν γινόταν διαπραγμάτευση με την εταιρεία ”Sigan Management Ltd” για τα ζωικά απόβλητα, οι εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου εισηγούνταν ότι οι τιμές της Sigan Management Ltd ήταν υψηλές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς μπορούσε το Γενικό Λογιστήριο να είχε μέτρο σύγκρισης, εφόσον δεν υπήρχε άλλη εταιρεία ή εργοστάσιο στην Κύπρο εκείνη την εποχή, για να κάνει σύγκριση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.153, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Η εταιρεία Cypra Ltd διατηρεί εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι εγκαταστάσεις αυτές ανεγέρθηκαν κατά παράβαση της αρχικής άδειας που παραχωρήθηκε από την τοπική αρχή, ποιά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανέγερση του εργοστασίου με όλες τις άδειες που απαιτούνται και πώς αυτές αποκτήθηκαν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.154, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την εγγυητική επιταγή που εκδόθηκε από την εταιρεία “Cypra Ltd”, κατασχέθηκε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και όδευε σε τράπεζα για εξαργύρωση κατά πόσο το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας παρενέβη με οδηγία και επιστράφηκε. Πού ευρίσκεται η εν λόγω επιταγή, που αποτελεί κρατική περιουσία;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.155, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Η εταιρεία “Cypra Ltd” ή η θυγατρική της “Cypra Bioenergy Ltd” διατηρεί εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει ελεγχθεί αν το προσωπικό που εργοδοτείται εκεί είναι νόμιμο και πότε έχουν γίνει τέτοιοι έλεγχοι, προσκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.156, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο η Cypra Ltd έχει θυγατρικές εταιρείες και, εάν ναι, ποιες είναι αυτές και σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.157, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαδικασίες κατακύρωσης προσφορών για την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων που κατακυρώθηκε στην εταιρεία “Cypra Ltd”, χωρίς να έχει εργοστάσιο και τις σχετικές προβλεπόμενες άδειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.158, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει δοθεί οποιαδήποτε άδεια σε εργοστάσιο για παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο που προέρχεται από την επεξεργασία ζωϊκών και κτηνοτροφικών αποβλήτων από κρεοπωλεία, πτηνοσφαγεία και υπεραγορές σε περιοχή που έχει χωροθετηθεί ως κτηνοτροφική ζώνη στην Αραδίππου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.159, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο η Cypra Ltd έχει θυγατρική εταιρεία τη Cypra Bioenergy Ltd και σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.160, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Το 2014 υπήρχαν δύο υποθέσεις σε επαρχιακά δικαστήρια κατά της εταιρείας “Cypra Ltd” από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και το κοινοτικό συμβούλιο της Κάτω Μονής για ανυπακοή σε διατάγματα δικαστηρίου.

Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να εντοπιστεί, για να του επιδοθούν τα εντάλματα δικαστηρίου, ώστε να αρχίσει η νομική διαδικασία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο τα εντάλματα παραδόθηκαν, αν άρχισαν διαδικασίες στο δικαστήριο και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.161, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Σημείωση: Η ερώτηση της βουλευτού είναι εμπιστευτική.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.162, ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Στις κοινότητες του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς υπάρχουν διάσπαρτες πολλές μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους και την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις τους.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία στο διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς βιοτεχνικής περιοχής θα επιλύσει τα προβλήματα αυτά και θα δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν και άλλες βιοτεχνίες.

Με βάση τα πιο πάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα πώς προσεγγίζει το αίτημα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.163, ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Ηλία Μυριάνθους

«Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα πώς προσεγγίζει το αίτημα για τη δημιουργία στην Τεχνική Σχολή Πόλεως Χρυσοχούς τμήματος γαλακτοκομίας, λαμβανομένου υπόψη ότι στο διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς και κυρίως στις κοινότητες του Ακάμα υπάρχει έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.164, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Κύπρου κ. Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, ενημέρωσε ότι έχει παραληφθεί μια επιστολή αρχικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και στη συνέχεια, στις 13 Νοεμβρίου, από τη Νομική Υπηρεσία, μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου για το εργοστάσιο ασφάλτου το οποίο βρίσκεται στα δημοτικά όρια του δήμου Τσερίου, αλλά επηρεάζει την ποιότητα της ατμόσφαιρας σε μια ευρύτερη περιοχή στους δήμους Ιδαλίου, Γερίου και Λατσιών. Μάλιστα, ανέφερε αυτολεξεί: “Oι οδηγίες που δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία ήταν να γίνει έρευνα. Η έρευνα έγινε και έχει ολοκληρωθεί. Σήμερα ή τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα με τις σχετικές απόψεις και εισηγήσεις της αστυνομίας”. Αργότερα, μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου, πρόσθεσε: “Φαντάζομαι, μετά τη μελέτη της σχετικής έρευνας, αναμένουμε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για τον παραπέρα χειρισμό”.

Σύμφωνα και πάλι με πληροφόρηση από τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας, η αστυνομία μόνο μέσα στο 2020 δέχθηκε σωρεία καταγγελιών και προέβη σε πέντε καταγγελίες κατά της συγκεκριμένης ασφαλτικής μονάδας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εξέλιξη των καταγγελιών που δέχθηκε η αστυνομία σε σχέση με το ασφαλτικό εργοστάσιο στο Τσέρι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.165, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση των προβλημάτων ασθενών με τα γαστρεντερολογικά νοσήματα “Crohn” και “ελκώδης κολίτιδα” στο νοσοκομείο Λεμεσού. Οι ασθενείς που πάσχουν από τα πιο πάνω νοσήματα έχουν ανάγκη δημιουργίας ειδικού χώρου και μηχανημάτων μέτρησης επιπέδου φαρμάκων και αντισωμάτων βιολογικού παράγοντα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.166, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Παναμά για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ναυτικών που εργαστήκαν ή/και εργάζονται σε πλοία με σημαία του Παναμά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.167, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής ανέφερε πως λόγω της πανδημίας αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως ουσιώδεις υπηρεσίες (π.χ. Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) που μεταβαίνουν για υπηρεσιακούς ελέγχους σε εγκαταστάσεις και υποστατικά αναλαμβάνουν και τον έλεγχο των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφορτιστούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η επιστολή στάλθηκε μέσω eoasis στις 5 Οκτωβρίου 2020 από τον Υπουργό Γεωργίας προς τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κ. Χριστόδουλο Πίπη μέσω της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας. Κατέχω καταγγελία ότι ο κ. Πίπης απλώς αρχειοθέτησε την επιστολή, χωρίς να δώσει οδηγίες στους λειτουργούς του Κτηνιατρείου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως είχε αποστείλει επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020 προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να καταθέσει αυτή την επιστολή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία για τις ενέργειες του διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (οδηγίες, εσωτερική εγκύκλιος κ.λπ.) προς πληροφόρηση των λειτουργών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.168, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλείται όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω, όσον αφορά τον εσωτερικό έλεγχο που υπάρχει στα υπουργεία:

1. Το προσωπικό που υπηρετεί είναι μόνιμα εκεί ή εναλλάσσεται με άλλα άτομα του υπουργείου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα;

2. Τυγχάνει εκπαίδευσης το προσωπικό για τη δουλειά που αναλαμβάνει;

3. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες το σύστημα λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου κρίνεται ικανοποιητικό;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.169, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2020, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Σε συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2020, σε κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στις γνωματεύσεις του νομικού του συμβούλου, ανέφερε “σας αποστέλλουμε τον συνολικό αριθμό των πολιτογραφηθέντων προσώπων ανά έτος, αλλά όχι πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν ανά γραφείο, αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου των εν λόγω γραφείων σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ελεγκτών Νόμου του 2017 [53(1)2017] και των περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμών (ΚΔΠ 237/2002) δυνάμει του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2)”.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε απάντηση, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2020, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο “σε ερώτημα που έθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών τηλεφωνικώς απάντησα ότι μπορεί να δώσει στην επιτροπή σας αριθμητικά στοιχεία πολιτογραφήσεων που διεκπεραίωσαν ΔΕΠΕ και ελεγκτικά γραφεία, αφού τα στοιχεία αυτά δεν προσδιορίζουν την ταυτότητα φυσικών προσώπων και ως εκ τούτου δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εξάλλου το Μητρώο Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είναι αναρτημένο και δημόσια προσβάσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών”.

Όσον αφορά στο επαγγελματικό απόρρητο, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ήταν επίσης ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Σε σχέση με τα περί παραβίασης του επαγγελματικού απορρήτου των εν λόγω γραφείων και για τους περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμούς ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος διαφώνησε κάθετα με την άποψη που εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών και απάντησε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στο να δοθεί ο αριθμός των αιτήσεων που υπέβαλε το κάθε γραφείο.

Όσον αφορά στον Γενικό Εισαγγελέα, το μόνο που ανέφερε στη γνωμάτευσή του, ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 2020, προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν “να λάβετε υπόψη την προστασία των όποιων προσωπικών δεδομένων των ατόμων που δυνατόν να επηρεάζονται, καθώς και να ληφθεί υπόψιν ΤΥΧΟΝ παραβίαση του επαγγελματικού/επιχειρηματικού/εμπορικού απορρήτου των παρόχων υπηρεσιών”. Εστιάζω στο “τυχόν”.

Ως εκ τούτου, εγείρεται μείζον θέμα για την άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να καταθέσει στοιχεία σε κοινοβουλευτική επιτροπή, αφού προφανώς έγιναν αυθαίρετες ερμηνείες του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να αποκλείσει πρόσβαση της επιτροπής Ελέγχου στην πληροφόρηση που με βάση τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής και για σκοπούς ελέγχου και διαφάνειας νομιμοποιείται να ζητά.

Καλείται λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών να μας αποστείλει τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν ανά γραφείο, δεδομένου ότι καμία γνωμοδότηση που επικαλέστηκε δεν επιβεβαιώνει τα όσα ισχυρίστηκε στην επιτροπή. Εάν έχει ο υπουργός γνωμάτευση σαφή που να λέει ότι δεν επιτρέπεται να καταθέσει τον αριθμό των αιτήσεων που υπέβαλε το κάθε γραφείο, να μας την καταθέσει, αλλιώς αναμένουμε τα στοιχεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.170, ημερομηνίας 21ης Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Μέσα από την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων για τον κορωνοϊό γίνεται και ένα ερωτηματολόγιο και μέσα από τις απαντήσεις που δίνονται σχηματίζεται η συνολική εικόνα της υγείας τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα στοιχεία που έχει μέχρι σήμερα όσον αφορά τους καπνιστές και μη καπνιστές που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, το ποσοστό μη καπνιστών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό ανέρχεται στο 90% και παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τα ακριβή στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.171, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Νίκου Τορναρίτη

«Ως γνωστό, στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2019 από το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται η ίδρυση αγροτικής τεχνικής σχολής στην περιοχή Σολέας και συγκεκριμένα στη Γαλάτα στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου της κοινότητας.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα, υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας αγροτικής τεχνικής σχολής από τον Σεπτέμβρη του 2021. Στις δύο επιστολές που σας επισυνάπτω (η μία του προέδρου της Σχολικής Εφορείας Σολέας προς τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και η άλλη του Μητροπολίτη Μόρφου προς τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων) είναι ξεκάθαρο πως η ίδρυση της σχολής μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη βάση των πιο κάτω μοντέλων:

α) Στο λύκειο της Ευρύχου, όπως λειτουργεί στο λύκειο Ομόδους ο κλάδος της οινοποιίας-αμπελουργίας. Να μετεξελιχθεί δηλαδή το λύκειο της Ευρύχου σε λύκειο-τεχνική επαγγελματική σχολή εκπαίδευσης και κατάρτισης με έναν κλάδο σπουδών (π.χ. βιολογικές καλλιέργειες).

β) Στο παλαιό δημοτικό σχολείο Γαλάτας με περισσότερους από έναν κλάδο σπουδών (πχ. βιολογικές καλλιέργειες, μελισσοκομία, μηχανική κ.ά.)

Προσωπικά θεωρώ ύψιστης σημασίας τη λειτουργία αγροτικής τεχνικής σχολής, γιατί θα βοηθηθεί μία περιοχή που έχει σοβαρό πρόβλημα αστυφιλίας και οδηγείται σταδιακά στον οικονομικό μαρασμό και την πληθυσμιακή αποψίλωση. Ας μην ξεχνάμε πως η στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής είναι στις προτεραιότητές μας. Επίσης, θεωρώ εφικτό να δημιουργηθεί η σχολή και να λειτουργήσει στο παλαιό δημοτικό σχολείο Γαλάτας, γιατί έτσι θα λειτουργήσουν περισσότεροι κλάδοι σπουδών και τα παιδιά θα έχουν περισσότερες επιλογές. Εξάλλου, αυτή είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ως εκ τούτου, καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι μαθητές του γυμνασίου θα πρέπει να επιλέξουν κλάδους για το λύκειο, γι' αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατό για τη λειτουργία αγροτικής τεχνικής σχολής.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.172, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Σε συνέχεια της ερώτησης με αριθμό 23.06.011.01.655, που έχει σταλεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και της απάντησης που έλαβα, με την οποία πληροφορούμαστε ότι διενεργήθηκε διαγωνισμός αγοράς υπηρεσιών με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά για ετοιμασία εμπεριστατωμένης μελέτης για την κτηνοτροφική ζώνη Αθηένου, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως αποστείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1. την Πολεοδομική-Χωροταξική Μελέτη,

2. τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και

3. την Τεχνοοικονομική Μελέτη και τη Μελέτη Βιωσιμότητας που έγιναν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.173, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι χωμάτινες δεξαμενές υγρών αποβλήτων στο σφαγείο “Cypra” και στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ζωικά απόβλητα και λύματα στην Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας έχουν τη δυνατότητα για αναερόβια επεξεργασία 600 τόνων λυμάτων την ημέρα. Τα υγρά λύματα που παράγει το σφαγείο υπολογίζεται ότι πρέπει να είναι πέραν των 400 τόνων την ημέρα, εάν εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία της σφαγής (π.χ. αν πλένονται τα κρέατα).

Ταυτόχρονα, έχω πληροφορηθεί ότι παραλαμβάνει περί τους 800 τόνους την ημέρα χοιρολύματα από τα πέριξ χοιροστάσια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, τα λύματα που παραλαμβάνει καθημερινά το σφαγείο “Cypra” είναι τα ακόλουθα:

Χοιροστάσιο Τόνοι λυμάτων
“Χρ. Νικοδήμου” 150
“Κάστρος” 100
“Κούσπαρος” 50
“Κ” 50
“Αντωνιάδη” 50
“Νεοφύτου” 50
“Σιούππη” 50
“Αγελαδοτρόφοι” 50

Η παραλαβή των λυμάτων χρεώνεται στον παραγωγό με 2.25 ευρώ τον τόνο. (σύνολο περίπου 650 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο).

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η αρμόδια αρχή είναι τα ακόλουθα:

 1. Πώς είναι δυνατό να επεξεργάζεται 1400 τόνους την ημέρα μία εγκατάσταση που έχει δυναμικότητα 600 τόνων την ημέρα;
 2. Πού αποθηκεύονται οι υπόλοιποι 800 τόνοι λυμάτων την ημέρα; Μήπως απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε άγνωστη τοποθεσία;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.174, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με την επιδημία του κορωνοϊού καταναλώνονται καθημερινώς τον τελευταίο χρόνο μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων παρασκευασμάτων για λόγους απολύμανσης. Τα περισσότερα από αυτά δε φέρουν επαρκή σήμανση στη συσκευασία τους, ενώ εκεί που υπάρχει παρουσιάζονται σημάνσεις τύπου “kills 99,9% of germs”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Κρατικό Χημείο έχει επεκτείνει και εντατικοποιήσει τους ελέγχους του για τα αλκοολούχα παρασκευάσματα για απολύμανση -ιδιαίτερα για αυτά που χρησιμοποιούνται σε άμεση επαφή με τα χέρια ή για απολύμανση των χεριών- σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των υλικών και τη σήμανση της συσκευασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.175, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε Οδηγία με την οποία απαγορεύει τη χρήση των κυνηγετικών σφαιριδίων μολύβδου σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με μόνιμες ή προσωρινές λίμνες. Η Οδηγία καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αναμένω ότι η εφαρμογή της Οδηγίας θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα στις κυπριακές βιομηχανίες φυσιγγίων και στα σκοπευτήρια που γειτνιάζουν με λίμνες (π.χ. Σκοπευτήριο Παραλιμνίου).

Δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μην εφαρμόσει τη νέα Οδηγία, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να είναι έτοιμο το κράτος να υιοθετήσει πλήρως την Οδηγία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.176, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά την εγκατάσταση του σφαγείου CYPRA και του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λύματα/απόβλητα έχουν κατασκευαστεί σαράντα δύο χωμάτινες δεξαμενές με χωρητικότητα πέραν των 3 000 τόνων. Στις λίμνες αυτές αποθηκεύονται λύματα τα οποία εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, όπως π.χ. μεθάνιο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει μελετηθεί το θέμα της εκπομπής των θερμοκηπιακών αερίων από τις σαράντα δύο δεξαμενές λυμάτων του σφαγείου CYPRA και συνολικά το θέμα της εκπομπής αερίων από τη χοιροτροφία, λόγω επεξεργασίας των λυμάτων, το οποίο επηρεάζει την κλιματική κρίση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.177, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι η δεξαμενή του τσιφλικιού του Στροβόλου, ένα μοναδικό έργο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού (αρχές 19ου αιώνα), το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ελαιών του δήμου Στροβόλου, κινδυνεύει να καταστραφεί από την προγραμματιζόμενη κατασκευή της λεωφόρου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας που θα ενώνει τον κόμβο παρά το CINEPLEX με τη λεωφόρο Στροβόλου. Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων προτίθεται να κηρύξει τη δεξαμενή σε αρχαίο μνημείο λόγω της ιστορικής της σημασίας. Έχω πληροφορηθεί επίσης ότι μια ομάδα από κορυφαίους επιστήμονες του τόπου, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες, έχουν απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Μεταφορών και ζητούν την κήρυξη της δεξαμενής σε αρχαίο μνημείο και την ακύρωση του σχεδίου για τη νέα λεωφόρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πρόκειται άμεσα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ομάδας των επιστημόνων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ώστε να κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο η δεξαμενή και να αλλάξουν τα σχέδια και να ακυρωθεί το έργο της κατασκευής της λεωφόρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.178, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής Σολέας που αφορούν τις διεργασίες που εκτελούνται στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας από την εταιρεία Hellenic C.M. Συγκεκριμένα το περιεχόμενο των καταγγελιών αφορά μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Δρομολόγια που εκτελούνται από βυτιοφόρα προς και από το μεταλλείο, χωρίς να φέρουν οποιαδήποτε σήμανση για το φορτίο.

2. Παράτυπη χρήση από την ιδιωτική εταιρεία Hellenic C.M του πρώην δημόσιου σχολείου της κοινότητας Κατυδάτων.

3. Η εταιρεία λειτουργεί χωρίς κανονισμούς εδώ και τρία χρόνια τόσο όσον αφορά την επεξεργασία χρυσού όσο και όσον αφορά την εισαγωγή εξορυκτικών αποβλήτων από τρίτες χώρες, όπως π.χ λατερίτη.

4. Χρήση μπάζων/εξορυκτικών αποβλήτων σε χώρους εκτός του μεταλλείου, όπως γήπεδα και δρόμους στην περιοχή Λινούς/Φλάσους.

5. Παράτυποι εργαζόμενοι από τρίτη χώρα στο μεταλλείο που αντικατέστησαν Κύπριους εργαζόμενους μετά που δηλώθηκαν ως πλεονάζον.

Επιπλέον, καταγγελίες των κατοίκων αναφέρουν ότι οι κατά τα διαστήματα θάνατοι εργαζομένων του λατομείου δεν έχουν διερευνηθεί ως προς την αιτία του θανάτου τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν διερευνηθεί αυτές οι καταγγελίες και, εάν ναι, να παρουσιαστούν στην απάντηση τα αποτελέσματα της διερεύνησης με λεπτομέρειες, γεγονότα και ημερομηνίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.179, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσον αφορά την πρόοδο και τον προγραμματισμό των αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου για τα αδειούχα γυμναστήρια και πότε αναμένεται να κατατεθεί αυτό στη Βουλή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.180, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι την ημέρα των Χριστουγέννων άρχισαν εργασίες για διαχωρισμό έντεκα οικοπέδων σε τεμάχιο γης που εφάπτεται του βόρειου αναχώματος της λίμνης Μαγκλή στη Λακατάμια, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις στους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν ότι προχωρά διά της μεθόδου της σαλαμοποίησης το αρχικό σχέδιο της αποξήρανσης και οικοπεδοποίησης της λίμνης Μαγκλή, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον ιδιοκτήτη της πριν από δέκα χρόνια. Γνωρίζω ότι για χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες για ανταλλαγή της γης με ανάλογης αξίας κρατικής ιδιοκτησίας τεμάχιο, ώστε ο χώρος να περιέλθει στο δημόσιο και να αναπτυχθεί ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και αν προχωρά η υπόθεση της ανταλλαγής γης, ώστε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου το σύνολο της έκτασης της λίμνης Μαγκλή στην περιοχή του δήμου Λακατάμιας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.181, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε περιοχή που διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Φλάσου της επαρχίας Λευκωσίας και συγκεκριμένα κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου έχουν ξεκινήσει εργασίες για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Φαίνεται πως οι εργασίες για τη δημιουργία του πάρκου έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και μήνες. Διαπιστώθηκε ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά το ανάγλυφο της περιοχής και συγχρόνως έχει απομακρυνθεί έκταση φυσικής βλάστησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αρχικά η περιβαλλοντική αρχή είχε ενστάσεις για αυτό το μεγάλο έργο, που κατά την πρώτη αίτηση αναφερόταν στη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) ότι θα επηρέαζε πέραν των πεντακόσιων υγιών πεύκων, με αποτέλεσμα στις 24 Σεπτεμβρίου 2018 να εκδώσει αρνητική γνωμάτευση. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018, υποβλήθηκε νέα αίτηση με μικρότερη κάλυψη του εμβαδού για το έργο (σε 50% αντί σε 70%) και έτσι εκδόθηκε θετική γνωμάτευση, ώστε να επηρεαστούν λιγότερα δέντρα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει εξετάσει επαρκώς το υπουργείο του τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και το οικολογικό αποτύπωμα του έργου αυτού, ποιους όρους αφορούσε η θετική γνωμάτευση και αν παρακολουθείται το έργο, ώστε να τηρούνται αυτοί οι όροι. Εάν δεν τηρούνται οι όροι της ΜΕΕΠ, να πληροφορήσετε τη Βουλή τι σκοπεύετε να κάνετε ως υπουργείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.182, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Πανεπιστήμιο UCLan έχει πραγματοποιήσει σχετική έρευνα με βάση την οποία αποδείχθηκε ότι οι οικιακές βοηθοί στην Κύπρο δουλεύουν κατά μέσο όρο 58 ώρες την εβδομάδα, ήτοι 40% περισσότερο από τις 42 ώρες που προνοεί η σύμβαση εργασίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα μία στις πέντε δηλώνει ότι εργάζεται πέραν των 20 ωρών την εβδομάδα και το 32% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται πάντα ή δεν πληρώνεται πάντα τον μισθό που καταγράφεται στο συμβόλαιό του.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου UCLan και όπως πληροφορούμε έχει κατατεθεί στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει υπόψη της τα πορίσματα της έκθεσης αυτής, εάν αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν με τα στοιχεία που κατέχει το υπουργείο ή υπάρχουν άλλα στοιχεία από άλλες σχετικές έρευνες και τι προτίθεται το υπουργείο να πράξει, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι αδικίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.183, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

Σημείωση: Η ερώτηση του βουλευτή είναι εμπιστευτική.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.184, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και πριν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2050 κατέθεσε αίτημα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε η Κύπρος να περιληφθεί στη γεωγραφική επέκταση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΤS) και του Ταμείου Εκμοντερνισμού (TE).

Παρακαλώ τα αρμόδια υπουργεία να πληροφορήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αίτημα που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας και την αναθεώρηση των ETS και ΤΕ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.185, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως όλοι ξέρουμε, μέσα στον χώρο του εργοστασίου CYPRA στην Κάτω Μονή έχει τοποθετηθεί παράνομα ένας μεγάλος αριθμός από προκατασκευασμένα δωμάτια για τη διαμονή των εργαζομένων.

Υπολογίζεται ότι εκεί βρίσκονται πέραν των τριάντα προκατασκευασμένων δωματίων, όπου εδώ και αρκετά χρόνια κατοικούν αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ο οικισμός αυτός είναι αδειοδοτημένος από τις αρμόδιες αρχές;

2. Ποιες είναι οι υγειονομικές διευθετήσεις, δηλαδή υπάρχει σύστημα αποχέτευσης;

3. Υπάρχουν κοινοί χώροι υγιεινής, παραγωγής φαγητού, αποθήκες κ.λπ.;

4. Εξετάσατε το γεγονός ότι σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων λειτουργούν αναερόβιοι χωνευτήρες (anaerobic digesters), καθώς και τους πιθανούς κινδύνους αυτανάφλεξης/έκρηξης/πυρκαγιάς;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.186, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

«Σε τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, ημερομηνίας 7 Μαΐου 2020, ο τέως γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Γεώργιος Γεωργίου είχε αναφέρει ότι για τη λειτουργία του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (106 ΣΝΕ) εξετάζονταν οι τρεις πιο κάτω επιλογές:

 1. Επαναξιολόγηση της δυνατότητας ανασυγκρότησης του ανθρώπινου δυναμικού και παροχή φροντίδας από το υφιστάμενο στρατιωτικό προσωπικό.
 2. Σύμπραξη με τον ΟΚΥΠΥ για αξιοποίηση της υποδομής.
 3. Αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα με την παροχή της υποδομής.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις σε σχέση με τα πιο πάνω ενδεχόμενα και πότε εκτιμάται να υπάρξει τελική κατάληξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.187, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

«Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τους περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Φαρμακευτική Κάνναβη) (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς. Οι εν λόγω κανονισμοί μεταξύ άλλων ρυθμίζουν την αδειοδότηση, τα μέτρα ασφάλειας, την παραγωγή, την εισαγωγή και εξαγωγή, τη συνταγογράφηση, τη διανομή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

 1. Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για αδειοδότηση καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, από ποιες εταιρείες και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εν λόγω διαδικασία;
 2. Σε πόσους ασθενείς έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα και για ποιες ασθένειες;
 3. Ποιος ο αριθμός των γιατρών και των φαρμακοποιών που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση για την ορθή χρήση της;
 4. Ποιες ενέργειες έχουν προωθηθεί από το υπουργείο για την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με την ορθή χρήση της;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.188, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

            «Τον Ιούνιο του 2018 η Βουλή ψήφισε τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας (ΕΕΨΙ), μιας τριμελούς επιτροπής η οποία αποτελείται μόνο από ψυχιάτρους (του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ή του Υγειονομικού Σώματος της Εθνικής Φρουράς).  Αρμοδιότητα της επιτροπής αυτής είναι να εξετάζει και να επανεξετάζει την ψυχική υγεία των στρατευσίμων, των υπηρετούντων στην Εθνική Φρουρά για εκπλήρωση στρατιωτικής υπηρεσίας και των οπλιτών με σύμβαση, με στόχο τη χορήγηση απαλλαγών ή αναβολών μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά και πραγματικά ψυχικά-ψυχιατρικά νοσήματα, έτσι ώστε οι υπόλοιποι στρατεύσιμοι να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα της ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών.

          Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1.      Έχει μειωθεί ο αριθμός των απαλλαγών και αναβολών μετά τη σύσταση και λειτουργία της εν λόγω επιτροπής;

2.      Ποιος ο αριθμός των απαλλαγών και αναβολών των τελευταίων πέντε ετών (αναλυτικά κατά έτος);

3.      Πώς έχει αξιολογηθεί η διαδικασία ως μέτρο πάταξης της φυγοστρατίας με δεδομένη και την αύξηση του διοικητικού κόστους (η εξέταση προηγουμένως γινόταν από έναν ψυχίατρο);»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.189, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

«Πέντε σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), οι κανονισμοί που έπρεπε να διέπουν τη λειτουργία του δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρά τις δεσμεύσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Τα πολλά προβλήματα λειτουργίας του θεσμού, εκ των οποίων τα σημαντικότερα ο αριθμός των υπηρεσιών, το ωράριο εργασίας, οι άδειες ασθενείας, η ανέλιξη και η επαγγελματική αβεβαιότητα (ένας ΣΥΟΠ μπορεί να υπηρετήσει μέχρι δέκα χρόνια), έχουν οδηγήσει εκατοντάδες ΣΥΟΠ σε αποχώρηση.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

 1. σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση των κανονισμών και πότε αναμένονται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων,
 2. πόσες προσλήψεις έχουν γίνει από την ημερομηνία έναρξης του θεσμού,
 3. πόσες οι αντίστοιχες παραιτήσεις,
 4. ποιος ο αριθμός των υφιστάμενων ΣΥΟΠ και
 5. σε ποια όπλα είναι τοποθετημένοι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.190, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

«Η είδηση του θανάτου ενός άντρα 84 ετών στις 27 Δεκεμβρίου 2020, αφού κειτόταν αβοήθητος για τρεις ημέρες στο πάτωμα του σπιτιού του έπειτα από πτώση, καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τις σοβαρές αδυναμίες και ελλείψεις των κρατικών υπηρεσιών στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ηλικιωμένων, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και επίβλεψη. Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε και αύξηση των περιστατικών ηλικιωμένων που χρήζουν βοήθειας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 ενέκρινε την υπηρεσία “Κόκκινο Κουμπί”, η οποία προνοεί τη δημιουργία ενός κέντρου διαχείρισης κρίσεως, αποτελούμενο από κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές επί 24ώρου βάσεως, το οποίο ένας χρήστης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει. Σύμφωνα με τη διαδικασία η κλήση μεταφέρεται στο κέντρο αυτό και ο λειτουργός με την κλήση θα γνωρίζει ποιος τον καλεί και το ιατρικό του ιστορικό. Δυστυχώς όμως, η υπηρεσία αυτή δεν έχει λειτουργήσει.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου η διενέργεια μιας καταγραφής όσων ηλικιωμένων ζουν μόνοι, με στόχο την τακτική παρακολούθησή τους από τις κρατικές υπηρεσίες και την παροχή της δυνατότητας να αποτείνονται για βοήθεια σε λειτουργό, όταν υπάρχει ανάγκη; Εάν ναι, έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

2. Για ποιους λόγους δεν έχει δημιουργηθεί η υπηρεσία “Κόκκινο Κουμπί”; Είναι στις προθέσεις του υπουργού να προωθήσει τη δημιουργία της και, εάν ναι, πότε;

3. Είναι στον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου η δημιουργία του θεσμού του εθελοντή γείτονα, που θα ενίσχυε τις κρατικές υπηρεσίες σε αυτή την προσπάθεια;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.191, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Μιχάλη Γιωργάλλα

          «Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), οι ΥΚΕ σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου προγράμματος για παιδιά με διαταραχή διαγωγής, μια διάγνωση η οποία αφορά την πλειονότητα των παιδιών που φεύγουν επανειλημμένως από τις κρατικές δομές (στέγες/ξενώνες) στις οποίες φιλοξενούνται ή και από τις ίδιες τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξασφάλισης αριθμού ιδρυματικών λειτουργών, συνοδών και άλλων επαγγελματιών με στόχο την αντιμετώπιση και του εν λόγω φαινομένου.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1.         για το περιεχόμενο του εν λόγω προγράμματος, τον τρόπο λειτουργίας του και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και

2.         πόσοι ιδρυματικοί λειτουργοί, συνοδοί και άλλοι επαγγελματίες θα εργοδοτηθούν και με ποια χρονοδιαγράμματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.192, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Γεωργιάδου

«Πάγιο αίτημα του συνδέσμου “Ασπίδα Ζωής” είναι η σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου με εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού στα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα (ΚΜΝ) για κάθοδο παιδιάτρου και διαιτολόγου με εξειδίκευση στα ΚΜΝ κάθε έξι μήνες, για να παρακολουθεί τους ασθενείς. Πρόκειται για ειδικότητες που δεν υπάρχουν στην Κύπρο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Ο στόχος είναι να εκπαιδευτεί παιδίατρος και διαιτολόγος από την Κύπρο για απόκτηση της ειδικότητας.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το υπουργείο για το εν λόγω ζήτημα, όπως και για την πλήρωση της θέσης Μεταβολιστή Παιδιάτρου, η οποία έχει προκηρυχθεί στις 24 Ιανουαρίου 2020.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.193, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Γεωργιάδου

«Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στις 15 Ιουνίου 2020, υπήρξαν καταγγελίες σε σχέση με το γεγονός ότι μια γυναίκα μπορεί να αποταθεί σε εξειδικευμένα κέντρα και να λάβει το ποσό των €800-€1000, για να παραχωρήσει ωάρια. Λέχθηκε επίσης ότι μοιράζονται φυλλάδια σε φοιτήτριες για σκοπούς διαφήμισης και όχι ενημέρωσης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας απάντησε ότι εποπτικό όργανο αυτής της διαδικασίας είναι το Συμβούλιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ότι το ποσό αυτό καταβάλλεται στις δότριες ως “αποζημίωση”.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα κριτήρια της συγκεκριμένης αποζημίωσης, το ποσοστό του κάθε κριτηρίου επί του συνόλου της αποζημίωσης και αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθείται σε σχέση με την παραχώρηση ωαρίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.194, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Γεωργιάδου

«Μετά την υποβολή παραπόνου στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Σεπτέμβριο του 2017 από μητέρα παιδιού με αναπηρίες, η οποία υποστήριξε ότι ο χώρος της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου δε βρίσκεται εντός του κτιρίου του νοσοκομείου αλλά στον χώρο στάθμευσής του και αποτελείται από ένα λυόμενο κτίριο εντελώς ακατάλληλο για την ιατρική εξέταση και την αναμονή παιδιών με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά με αναπηρίες, η επίτροπος προέβη σε διερεύνησή του.

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην έκθεση της επιτρόπου, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2020, με επιστολή του, ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2020, ο επιστημονικός διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείου πληροφόρησε την επίτροπο ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων είχε προχωρήσει στην ανάθεση του έργου σε αρχιτεκτονικό γραφείο, ώστε να ετοιμαστούν οι όροι προκήρυξης του έργου, το οποίο περιλαμβάνει στο ισόγειο του νοσοκομείου το κτίριο των Πρώτων Βοηθειών και στον πρώτο όροφο τη λειτουργία της Παιδονευρολογικής Κλινικής, καθώς και της Κλινικής Γενετικής και Σπάνιων Νοσημάτων.

Με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη επτά χρόνια (2013) από τη στέγαση της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου σε λυόμενες αίθουσες, η οποία θα αποτελούσε προσωρινή λύση, παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.195, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Γεωργιάδου

«Η εκδικητική πορνογραφία ή “διαδικτυακός βιασμός”, όπως επίσης αποκαλείται, είναι φαινόμενο διαδικτυακού εκφοβισμού, το οποίο αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Πρόκειται για τη μη συναινετική πορνογραφία, που περιλαμβάνει τη δημοσίευση σεξουαλικού περιεχομένου (βίντεο ή φωτογραφιών) χωρίς τη συναίνεση του ατόμου που εμφανίζεται στο πιο πάνω υλικό.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, ώστε το συγκεκριμένο αδίκημα να θεσπιστεί ως ποινικό, όπως έχει παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου;
 2. Ποια στοιχεία προκύπτουν με βάση τις καταγγελίες των δύο τελευταίων χρόνων για το σχετικό θέμα;
 3. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα θύματα δύσκολα προβαίνουν σε καταγγελίες, κυρίως λόγω της ντροπής και της αμηχανίας που τους προκαλεί η εμπλοκή τους, μπορεί να καταγραφεί το φαινόμενο στην Κύπρο στην πραγματική του διάσταση;
 4. Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τη δυνατότητα να “κατεβάσει” άμεσα το υλικό μετά από σχετική καταγγελία;
 5. Ποιες οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου για την ενημέρωση, την πρόληψη, τη διαχείριση και γενικότερα την αντιμετώπιση του φαινομένου της εκδικητικής πορνογραφίας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.196, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Γεωργιάδου

«Η παιδική πορνογραφία αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές ηλεκτρονικού εγκλήματος και η δραματική αύξηση που παρατηρείται στις εν λόγω υποθέσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, έχει παρατηρηθεί 35% αύξηση στις υποθέσεις διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού από πέρυσι μέχρι φέτος.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Ποια στοιχεία προκύπτουν σε σχέση με τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια;
 2. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει το υπουργείο σε συνεργασία με το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να εντοπίζει έγκαιρα τους διακινητές και να τους παραπέμπει στη δικαιοσύνη;
 3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο, ώστε να οργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης ειδικότερα των γονέων, αλλά και των παιδιών για την ορθή χρήση του διαδικτύου, έτσι ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους από την ανάρτηση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο και να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης συνυπάρχει με την τεχνολογική εξέλιξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.197, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Γεώργιου Προκοπίου

«Είναι έκδηλο το γεγονός ότι η Κύπρος ως μια μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μικρή διαπραγματευτική ισχύ, εκ των πραγμάτων υστερεί ως προς την προσβασιμότητα, αλλά και την προμήθειά της με μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, έτσι ώστε να εμβολιαστεί γρηγορότερα ο πληθυσμός.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν μελετάται το ενδεχόμενο ή αν υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να αγοράσουμε ως κράτος, πέρα από τα εμβόλια που αγοράζουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 (εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων) και από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Ισραήλ, η Κίνα, η Ρωσία, η Αμερική, τόσα ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός μας σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών και έτσι να σώσουμε ζωές και παράλληλα να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η οικονομική κρίση, γιατί έτσι ο λαός μας θα επιστρέψει στις εργασίες του.

Επίσης, αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται για τα τεστ θα εξοικονομηθούν και θα δοθούν για την αγορά αυτών των εμβολίων.

Φέρνω ως παράδειγμα το Ισραήλ, που σε μια βδομάδα εμβολίασε τρία εκατομμύρια άτομα από τον πληθυσμό του, σε αντίθεση με την Κύπρο των εξακοσίων-επτακοσίων χιλιάδων, που σε σύγκριση με άλλες χώρες είμαστε μία γειτονιά τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.198, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

« Το Τμήμα Φορολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά, πόσω μάλλον σε περιόδους οικονομικής κρίσης, και μια τέτοια περίοδο περνούμε τα τελευταία χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, ο διορισμός του Εφόρου Φορολογίας με βάση δικαστική απόφαση είναι αντισυνταγματικός. Ως αποτέλεσμα, η Βουλή στο αίτημα του Υπουργού Οικονομικών για προσωρινή ρύθμιση ενός έτους, ώστε να μην παραλύσει το τμήμα, μέχρι να εξευρεθεί συνταγματικά κατάλληλη ρύθμιση, συνεργάστηκε, χωρίς όμως να έχει εκλείψει ο κίνδυνος οι αποφάσεις του εφόρου που θα ληφθούν κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο του ενός έτους να ακυρωθούν από το δικαστήριο με ανάλογο αιτιολογικό όπως και οι προηγούμενές του αποφάσεις.

Γι’ αυτό, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει ως προς τις ενέργειες που έχει κάνει για ρύθμιση του θέματος. Επιπλέον, μας ανησυχεί ότι αυτή η εκκρεμότητα και η αναμονή από πλευράς εφόρου πιθανούεπαναδιορισμού του δύναται να επηρεάσει τις έρευνες, την έκταση των ερευνών,και στο θέμα των παρόχων υπηρεσιών για τις πολιτογραφήσεις, όπου εμπλέκονται ισχυρά ονόματα, ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία και πολιτειακοί αξιωματούχοι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.199, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Όπως έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 4 Νοεμβρίου 2020 να αυξήσει σημαντικά την αμοιβή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις δύο σχεδόν μήνες μετά τον διορισμό τους.

Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, που διεκπεραίωσαν με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο έργο και εργάστηκαν για περίοδο οκτώ μηνών, αμείφθηκαν με το ποσό των €10.000 και συνεπώς εγείρονται ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στα μέλη της επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις τριπλάσια αμοιβή.

Μείζον θέμα φαίνεται επίσης να εγείρεται για τους εν ενεργεία αξιωματούχους που είναι μέλη της επιτροπής, δηλαδή για την κ. Δ. Καλογήρου, τον κ. Π. Ιωάννου και τον κ. Κ. Κυριάκου. Αυτοί έτσι κι αλλιώς πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους. Με ποια λογική πρέπει να τους δοθεί αύξηση ύψους €30.000; Αυτό, κατά την άποψή μου, αλλά και κατά την άποψη γνωστών νομικών, συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος, πέραν φυσικά του γεγονότος ότι μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού τους λόγω του μεγάλου ύψους του ποσού.

Αναμένω το σκεπτικό αυτής της απόφασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.200, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει κατά πόσο υπάρχει αρχείο για τους Βρετανούς υπηκόους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και να μας δώσει τον συγκεκριμένο αριθμό.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου έχουν κάποια δικαιώματα. Συνεπώς, πρέπει να υπάρχει γνώση αν κάποιος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και ωφελείται αυτών των δικαιωμάτων ή αν είναι επισκέπτης/τουρίστας για σύντομο χρονικό διάστημα ή φιλοξενείται για κάποιους μήνες από μόνιμα διαμένοντα πρόσωπα.

Το ερώτημα τίθεται, δεδομένου ότι η Βρετανία έχει εφαρμόσει παρόμοιο πρόγραμμα σε σχέση με Ευρωπαίους υπηκόους που διαμένουν τα τελευταία τρία χρόνια μόνιμα στη Βρετανία.

Αναμένω την απάντησή σας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.201, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

« Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαραυγή”, ημερομηνίας έκδοσης 12 Δεκεμβρίου 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκατάσταση λεπιδοφόρων κονσερτίνων σε σημεία μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και της νεκρής ζώνης κατά μήκος του οδοφράγματος της Ζώδιας μέχρι το Ακάκι και σε σημεία στην Αθηαίνου, με επίκληση τη διέλευση προσφύγων και το λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό να μας ενημερώσει για τους άμεσους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς ή και αποφάσεις για εγκατάσταση κονσερτίνων κατά μήκος της πράσινης γραμμής και αν έχουν ληφθεί υπόψη οι πιθανές πολιτικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παρενέργειες, καθώς και το ζήτημα της πρόσβασης των επηρεαζόμενων γεωργών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης στη νεκρή ζώνη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.202, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Νίκου Τορναρίτη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το στάδιο το οποίο βρίσκεται η εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία “μητρώου περιουσιών κατεχομένων.

Επίσης, παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα επόμενα βήματα τα οποία η κυβέρνηση προγραμματίζει, έτσι ώστε να αρθεί η συνεχιζόμενη αδικία προς τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα εδάφη οι οποίοι δεν έτυχαν οποιασδήποτε αποζημίωσης από την πολιτεία έως τώρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.203, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι όλα τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας έχουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος και συνεπώς να μην είναι εφικτό να εκτελούνται οι εργασίες του στον επιθυμητό βαθμό και πάντα σύμφωνα με την εν ισχύι νομοθεσία που αφορά στις αρμοδιότητές του. Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας του τμήματος όλο και αυξάνεται, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επαρκής επιτήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας από τον κάθε εργοδότη, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιθεωρήσεις υποστατικών για την υγεία και ασφάλεια και συνεπώς την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και την υποβάθμιση των εργασιακών χώρων.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλείται να επιθεωρήσει 105 000 χώρους εργασίας παγκύπρια, που στο σύνολο τους απασχολούν γύρω στους 350 000 εργαζόμενους. Επιπλέον, το τμήμα κλήθηκε από το κράτος να συνδράμει και για την εφαρμογή των διαταγμάτων που εγκρίθηκαν με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις αρμοδιότητες του τμήματος προστίθενται επιπλέον και οι έλεγχοι για ασφάλεια και υγεία σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου.

Το τμήμα αυτό έχει υπό την ευθύνη του σημαντικό αριθμό υποστατικών κατηγορίας SEVESO (υψηλού κινδύνου), καθώς και χιλιάδες μηχανήματα και εξοπλισμό που εμπίπτουν σε κατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως “επιθεωρητέα μηχανήματα”. Περαιτέρω, το τμήμα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία παγκύπριου συστήματος μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, καθώς και τις αρμοδιότητες για την ακτινοπροστασία και την πυρηνική ασφάλεια. Το τελευταίο θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε τις πιθανές συνέπειες για την Κύπρο από τη μελλοντική λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου στα νότια ανατολικά παράλια της Τουρκίας (αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας το 2023).

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβα από την ΠΑΣΥΔΥ, σήμερα απασχολούνται ως δυναμικό μόνο 19 επιθεωρητές στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τρεις εργαζόμενοι δε είναι αποσπασμένοι σε άλλα τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης επιθεωρητών σε όλες τις επαρχίες. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη οργάνωσης και στελέχωσης του συμβουλευτικού οίκου PWC, με τη σύμφωνο γνώμη του αρμόδιου Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας θα έπρεπε να έχουν ως ανθρώπινο δυναμικό 143 εργαζομένους, ενώ υπάρχουν εδώ και καιρό 21 θέσεις κενές, δηλαδή αριθμός που προσεγγίζει με το 1/3 του υφιστάμενου δυναμικού. Σημειώνεται ότι άλλοι εφτά εργαζόμενοι αναμένεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν τα ανωτέρω δεδομένα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αυτής της εξαιρετικά σημαντικής υπηρεσίας, είναι εις γνώση του και πώς έχει μεριμνήσει, ούτως ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.204, ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέφανου Στεφάνου

««Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως προς τον αριθμό αιτήσεων για υποθέσεις που αφορούν νομική αρωγή σε διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου σύμφωνα με το άρθρο 6Ε του περί Νομικής Αρωγής Νόμο του 2002 [165(Ι)/2002], καθώς και πόσες από αυτές τις αιτήσεις έτυχαν έγκρισης.

Επιπρόσθετα, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε ως προς το χρονικό διάστημα που κατά μέσο όρο χρειάζεται από την κατάθεση του αιτήματος νομικής αρωγής μέχρι και την έγκρισή του. Παρακαλούμε όπως το συντομότερο και δη εντός τριάντα ημερών, όπως προβλέπει η κοινοβουλευτική διαδικασία, αποσταλούν στη Βουλή τα ως ανωτέρω στοιχεία».

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.205, ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Το 2015 ο τέως Πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διεθνές συνέδριο στο Ντουμπάι, με στόχο την προώθηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Επειδή το Προεδρικό μέχρι σήμερα δεν απάντησε κατά πόσο ήταν εν γνώσει τους αυτή η δράση του τέως Προέδρου του κοινοβουλίου ή αν ήταν εν αγνοία τους, οπότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα χρήσης τίτλων και εμβλημάτων για δημιουργία εντυπώσεων, παρακαλούμε να μας πείτε αν η αστυνομία προχωρά σε διερεύνηση του θέματος, επιπρόσθετα των υπολοίπων ζητημάτων που βαραίνουν τον τέως Πρόεδρο της Βουλής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.206, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Αντρέα Φακοντή

«Στον προϋπολογισμό του Τμήματος Αρχαιοτήτων για το 2021 περιλαμβάνεται η πρόνοια ύψους €1,61 εκατόμ. “Κατασκευαστικά Έργα-Αρχαιολογικοί Χώροι”. Μεταξύ άλλων, θα καλύψει δαπάνες για τη διεξαγωγή άλλων εργασιών για αναστήλωση και αποκατάσταση αρχαίων μνημείων Β΄ Πίνακα-μη κυβερνητικές περιουσίες. Επίσης στο επεξηγηματικό σημείωμα του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι η επιχορηγούμενη δαπάνη για τα αρχαία μνημεία Β΄ Πίνακα, όπως οι εκκλησίες, τα μνημεία κοινής ωφελείας, οι οικίες λαϊκής αρχιτεκτονικής, τα γεφύρια, νερόμυλοι κ.ά. ή τα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής με εμπορική χρήση, κυμαίνεται πλέον από 50% μέχρι 100%, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιόκτητη, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια η πρόνοια ήταν για χρηματοδότηση μέχρι 50% ή μέχρι €100.000.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι ο χαρακτήρας του σχεδίου άλλαξε πλήρως, αφού πλέον η εξαίρεση γίνεται ο κανόνας και το 50% ως χρηματοδότηση θεωρείται δεδομένο με περιθώριο εξ ολοκλήρου κάλυψης του συνολικού ποσού των κατασκευαστικών έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να υπάρχει και συνεισφορά από τους ιδιοκτήτες των μνημείων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, καθώς και το γεγονός ότι σε πρόσφατη απάντηση του αρμόδιου υπουργού προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσω της διαδικασίας ερωτήσεων και απαντήσεων για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η ανάθεση των εργασιών συντήρησης της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας στον ιδιωτικό τομέα από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου, με συνολικό κόστος το οποίο υπολογίζεται στα €981.498 χωρίς το ΦΠΑ, παρακαλώ όπως ενημερώσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακολούθα:

Στη βάση ποιων κριτηρίων αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού επιχορηγούμενης δαπάνης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού;

Ποια έργα προγραμματίζεται να αποκατασταθούν και να καλυφθούν από το κονδύλι που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2021;

Ποιο το ποσοστό επιχορήγησης και ποιο το ποσό που θα δαπανηθεί για το κάθε έργο ξεχωριστά;

Στο παρελθόν ιερές μητροπόλεις επικαλέστηκαν την αδυναμία κοινοτήτων να χρηματοδοτήσουν τα έργα συντήρησης εκκλησιαστικών μνημείων και, αντί η εκάστοτε ιερά μητρόπολη να επωμισθεί το κόστος, το επωμιζόταν το κράτος και κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος πολίτης. Παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε για το τελικό ποσό επιχορηγούμενης δαπάνης για τις εργασίες συντήρησης της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας και τους λόγους που επιβάλλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος η δαπάνη αυτή να γίνει από το κράτος και όχι την ιερά μητρόπολη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.207, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με βάση τον περί Δασών Νόμο του 2012 [Ν. 25(Ι)/2012] και συγκεκριμένα το άρθρο 5 αυτού, λειτουργεί Δασικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο συμβουλεύει το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή τον υπουργό και/ή τον διευθυντή και/ή την Επιτροπή Επέκτασης των Δασών, αναλόγως της περίπτωσης, σε δασικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την κήρυξη κρατικών δασών, των φυσικών αποθεμάτων, των εθνικών δασικών πάρκων, προστατευτικών δασών και δασικών πάρκων, δασικών μνημείων και φυσικών μικρο-αποθεμάτων, κοινοτικών δασών, την κήρυξη μέρους κρατικού δάσους σε δημόσιο δρόμο, την υιοθέτηση και τροποποίηση της Εθνικής Δασικής Πολιτικής και του Εθνικού Δασικού Προγράμματος και οποιαδήποτε άλλα θέματα τα οποία δύναται να παραπεμφθούν στο εν λόγω σώμα από τον υπουργό ή τον διευθυντή ή να εγερθούν από το ίδιο το σώμα αυτεπάγγελτα.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε έχουμε λάβει ενημέρωση για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις του Δασικού Συμβουλευτικού Σώματος από την καθίδρυσή του μέχρι σήμερα και ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σχετικά με τις υπό αναφορά λειτουργίες του, που απορρέουν μέσα από τον περί Δασών Νόμο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.208, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα, προ μερικών μηνών, τροποποιήθηκε ο περί Αλιείας Νόμος όσον αφορά τις κατηγορίες έκδοσης της άδειας αλιείας.

Έχουμε ενημερωθεί από συνταξιούχους Κύπριους πολίτες που εργάζονταν ως προσωπικό σε σκάφος ιδιοκτησίας και λειτουργίας επαγγελματιών ψαράδων ότι έχουν εξαιρεθεί από την πρόσβαση στην επαγγελματική άδεια ψαρέματος λόγω του γεγονότος ότι είναι πέραν των 65 χρόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περί Αλιείας Νόμο, στο άρθρο 13 (Ειδική Διάταξη), εδάφιο (3)(α)(i) αναφέρεται: “Είναι εγγεγραμμένοι, κατά τη διάρκεια της ισχύος της άδειάς τους, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως ασκούντες το επάγγελμα του αλιέα: Νοείται ότι φυσικά πρόσωπα πέραν των 65 ετών δικαιούνται να συνεχίσουν να κατέχουν επαγγελματική άδεια παράκτιας αλιείας μικρών σκαφών πλήρους απασχόλησης, μόνο εάν κατείχαν τέτοια άδεια τουλάχιστον για 10 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και προσκομίζουν στον Διευθυντή στο τέλος κάθε έτους σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την καλή κατάσταση της υγείας τους”.

Αυτοί οι άνθρωποι σήμερα επιθυμούν να συνεχίσουν ως επαγγελματίες αλιείς, νοουμένου ότι πληρούν βέβαια τα υπόλοιπα κριτήρια της ειδικής διάταξης. Ο νόμος όμως το αποκλείει, όπως έχει ψηφιστεί. Έτσι, υποβάλλω τα εξής ερωτήματα με την παράκληση προς τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

Είναι εις γνώσιν του αρμόδιου υπουργείου ότι υπάρχει αυτή η ομάδα εργαζόμενων ψαράδων που έχει εκφράσει το αίτημα, για να δικαιούται να εξασφαλίσει επαγγελματική άδεια αλιείας;

Έχει σκοπό το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε νέο κύκλο επαφών, ώστε να αξιολογήσει τις τυχόν αδυναμίες της εφαρμογής του περί Αλιείας Νόμου και να τις διορθώσει;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.209, ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ (επισυνάπτεται αντίγραφο), ο Έλληνας επιστήμονας Ιωάννης Κόκκινος κατάφερε να αναπτύξει ένα πλήρες μοντέλο ανθρώπινου όγκου, το οποίο μπορεί να παραμένει αναλλοίωτο για δώδεκα ημέρες και να προσφέρει μια πλήρη εικόνα του όγκου. Το επίτευγμα αυτό παρέχει μεγάλες δυνατότητες για τη δοκιμή της επίδρασης διαφορετικών φαρμάκων στον καρκίνο και υπόσχεται εξατομικευμένες ιατρικές προσεγγίσεις στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ενημερωθεί για αυτή τη νέα ιατρική εξέλιξη και κατά πόσο είναι εφικτό να αξιοποιηθεί και στην Κύπρο η εν λόγω ιατρική ανακάλυψη.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.210, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχθεί παράπονα από μικρούς επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενους των οποίων δε λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα διατάγματα που εκδόθηκαν με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, ότι δεν έχει καταβληθεί το βοήθημα που δικαιούνταν.

Συγκεκριμένα, μερικοί αυτοεργοδοτούμενοι και επιχειρηματίες άθελά τους έχουν υποβάλει αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος προς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ελλιπή ή μερικώς λανθασμένα στοιχεία, με αποτέλεσμα να μην τους καταβληθεί το επίδομα το οποίο δεσμεύτηκε η εκτελεστική εξουσία να καταβάλει.

Σύμφωνα με τα παράπονα αυτών των πολιτών, προφορικά τους απάντησαν από το αρμόδιο υπουργείο ότι για όσες αιτήσεις φέρουν λάθη ή παραλείψεις δε θα τους καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες και, εάν ναι, έχει επεξεργαστεί κάποιον άλλο τρόπο, ώστε να μη μείνουν απλήρωτοι αυτοί οι άνθρωποι, που κάποιοι εξ αυτών έχουν να λάβουν εισόδημα για την οικογένειά τους εδώ και μήνες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.211, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τερματίζεται το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, που αφορούσε την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση κάποιων να προσφύγουν στο δικαστήριο κατά της κυβερνητικής απόφασης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει προσφυγές από ξένους επενδυτές κατά της απόφασης για τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.212, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων και των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, εκκρεμούν αιτήσεις που αφορούν 1 432 πρόσωπα. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων και των προσώπων που εκκρεμούν; Από ποιες χώρες προέρχονται τα πρόσωπα των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις; Ποιοι ήταν οι πάροχοι αυτών των αιτήσεων; Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση και να ληφθούν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για αυτές τις αιτήσεις; Υπάρχει το ενδεχόμενο με τον τερματισμό του προγράμματος να τερματιστεί και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αυτών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.213, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει σωρεία καταγγελιών από φθαρτέμπορες της επαρχίας Λάρνακας, που αφορούν την υπολειτουργία των υποδομών του Κέντρου Χονδρικής Διανομής Φρούτων και Λαχανικών, που από το 1995 βρίσκεται στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αντί ο χώρος να αξιοποιείται εξ ολοκλήρου από τους φθαρτέμπορες, χρησιμοποιείται κατά το 85% για άλλες χρήσεις, όπως αποθήκες, στάθμευση τροχόσπιτων, αποθήκες αυτοκινήτων, βαρκών, οικοδομικών υλικών κ.ο.κ. Επιπλέον, στον χώρο παρατηρείται βρωμιά και ακαθαρσία λόγω της έλλειψης συντήρησης και καθαρισμού του. Αναφορές δείχνουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για τον χώρο είναι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και ο δήμος Λάρνακας.

Ο χώρος δύναται να φιλοξενεί περίπου πενήντα πάγκους φθαρτεμπόρων σύμφωνα με την καταγγελία, ώστε να έχουν οι Κύπριοι παραγωγοί της περιοχής κάποιο εισόδημα, που αυτό θα ήταν απόλυτα θεμιτό. Άλλωστε, για αυτούς δημιουργήθηκε ο χώρος πριν από είκοσι έξι χρόνια και δικαίως αντιδρούν, κατά την άποψή μου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την υφιστάμενη κατάσταση του Κέντρου Χονδρικής Διανομής Φρούτων και Λαχανικών, ποια είναι η πραγματική του χρήση και σε ποια διορθωτικά μέτρα προγραμματίζει να προβεί, ώστε να επιτευχθεί η ορθή χρήση και καθαριότητά του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.214, ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Ελένης Μαύρου

«Οι τρομακτικές σκηνές βίας που είδαμε όλοι το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021, στους δρόμους της πρωτεύουσας, η υπέρμετρη και ανεξήγητη επίθεση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών, ο ξυλοδαρμός και η πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης σε νεαρούς που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα.

Ως εκ τούτου καλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας πληροφορήσει άμεσα για τα ακόλουθα:

Ποιος και στη βάση ποιων πληροφοριών ετοίμασε το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο;

Ποιος έδωσε τις οδηγίες για επίθεση κατά των διαδηλωτών;

Ποιος έδωσε την εντολή για τη χρήση του οχήματος εκτόξευσης νερού “Αίαντας” και στη βάση ποιων κριτηρίων;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.215, ημερομηνίας 17 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά παράνομου πυροβολισμού άγριων πουλιών, όπως μελισσοφάγων και αρπακτικών πουλιών. Πρόσφατο είναι και το θλιβερό περιστατικό με τον πυροβολισμό φλαμίνγκο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται και θα ληφθούν για την αντιμετώπιση και την πάταξη αυτού του φαινομένου;

Ποια είδη και ποιος ο αριθμός των πουλιών άγριας πανίδας που έχουν φιλοξενηθεί και λάβει φροντίδα στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας τα τελευταία 5 χρόνια ανά έτος και πόσα από αυτά δέχθηκαν θεραπεία λόγω πυροβολισμού;

Πόσες καταγγελίες/υποθέσεις έχουν προκύψει για το συγκεκριμένο αδίκημα του παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων, μη θηρεύσιμων, άγριων πουλιών τα τελευταία 10 χρόνια ανά επαρχία;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.216, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Χρίστου

«Έχουμε ενημερωθεί από μερίδα οδηγών ταξί ότι τα νέα κόμιστρα που θα εφαρμοστούν από την 1η Μαρτίου είναι ασύμφορα και παράλογα.

Διά του λόγου του αληθές, σας παραθέτουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Το κόστος της διανομής από το αεροδρόμιο Πάφου στην περιοχή Πέγειας καθορίστηκε στα 20 ευρώ.

Με βάση τα προαναφερόμενα, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες μεταξύ των οδηγών ταξί.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία και ανησυχία μας, ενώ την ίδια στιγμή καλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες και μας ενημερώσει σχετικά με την αδικαιολόγητη επιβολή κομίστρων, που θεωρούμε ότι θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο των οδηγών ταξί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.217, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Χρίστου

«Όπως πληροφορούμαστε, στο εξωτερικό οι αθλητές προπονούνται κανονικά, πόσω μάλλον οι αθλητές των εθνικών ομάδων λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, γι’ αυτό και δικαιολογημένα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια των Κυπρίων αθλητών.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να κατανοήσουν τη σε βάρος των αθλητών μας αδικία, προσεγγίζοντας με ορθολογισμό τον αθλητισμό, δίνοντας τα απαραίτητα κίνητρα στους αθλητές, ακόμα και για εξειδικευμένες προετοιμασίες, ούτως ώστε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε σωστό οι αρμόδιοι να πραγματοποιήσουν άμεσα συναντήσεις με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες, ούτως ώστε να εξεταστούν τα πιο πάνω ζητήματα, που αφορούν την επιβίωση του αθλητισμού στην Κύπρο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.218, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Χρίστου

«Αναγκαζόμαστε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό για ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει λόγω της επικινδυνότητας και της ακαταλληλότητας των δρόμων Λευκωσίας-Παλαιχωρίου.

Ευελπιστούμε στην καίρια παρέμβασή του για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των κοινοτήτων Μιτσερού, Κάτω Μονής, Αγροκηπιάς, Μαλούντας, Κλήρου, Καλού Χωριού, Αγίου Επιφανίου, Φαρμακά, Γουρρίου, Παλαιχωρίου, Αγίου Ιωάννη και Αρεδιού.

Παρά τις δεσμεύσεις, οι εργασίες για δημιουργία νέου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου δεν έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Παρακαλούμε επομένως τον αρμόδιο υπουργό όπως μας ενημερώσει γιατί συνεχίζει να υπάρχει κωλυσιεργία για τον συγκεκριμένο δρόμο, η κατασκευή του οποίου είναι εξαιρετικής σημασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.219, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον Ιούνιο του 2018 το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων συνεδρίασε για την περίπτωση των επεκτάσεων του σφαγείου CYPRA.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σύσταση του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο και για τις ενέργειές του, ώστε να αρθεί η παρανομία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.220, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που έχει εξαιρεθεί η κοινότητα της Αυδήμου από το σχέδιο αναζωογόνησης ακριτικών και ορεινών περιοχών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.221, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χριστιάνας Ερωτοκρίτου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες τιμητικές πολιτογραφήσεις εγκρίθηκαν από το 2013 μέχρι σήμερα δυνάμει του άρθρου 111Α (1) του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου [141(Ι)2002], το οποίο αναστέλλει τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στις παραγράφους 1(α), (β) και (δ) του Τρίτου Πίνακα.

Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω στοιχεία να αναγράφονται αναλυτικά ανά έτος, να περιλαμβάνουν τα ονόματα, την εθνικότητα, καθώς και τους λόγους για τους οποίους παραχωρήθηκε η πολιτογράφηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.222, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι προκύπτει θέμα με την εκχέρσωση μεγάλων εκτάσεων γης σε περίπτωση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων. Πέραν του γεγονότος ότι, για να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο, ξεριζώνεται η φυσική βλάστηση ή καταστρέφονται καλλιέργειες, στη συνέχεια για λόγους ασφάλειας πρέπει η γη αυτή να παραμένει χωρίς βλάστηση (π.χ. λόγοι πυρασφάλειας). Συνήθως, για να γίνει αυτό, οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των φωτοβολταϊκών πάρκων χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες από ζιζανιοκτόνα.

Έχω λάβει πληροφόρηση από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων ότι έχουν υποβληθεί εισηγήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για εναλλακτική/οικολογική διαχείριση του προβλήματος των αγριόχορτων και της φυσικής εποχιακής βλάστησης μέσα στον περιφραγμένο χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Ήδη κάποιοι παραγωγοί, αντί να χρησιμοποιούν χημικά ζιζανιοκτόνα, κόβουν τα χόρτα με τη χρήση χορτοκοπτικών μηχανών. Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο εξωτερικό, όπως π.χ. η χρήση οικόσιτων ζώων ή πτηνών που τρέφονται από τα φρέσκα χόρτα, πριν ακόμα προλάβουν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η μέθοδος αυτή της παράλληλης χρήσης της γης για κτηνοτροφία και παραγωγή ενέργειας έχει ενεργητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όμως στην Κύπρο η εφαρμογή της προσκρούει σε διάφορα πολεοδομικά προβλήματα και αγκυλώσεις. Για παράδειγμα, παραγωγοί που προσπάθησαν να διατηρήσουν παράλληλα στον χώρο του φωτοβολταϊκού πάρκου και κάποια οικόσιτα ζώα, όπως κότες και πρόβατα, αντιμετώπισαν απαγορεύσεις, γιατί σε γεωργική γη δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε κτηνοτροφική δραστηριότητα ή ανέγερση κτηνοτροφικού υποστατικού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του αυτή τη μέθοδο καταπολέμησης των αγριόχορτων εντός φωτοβολταϊκού πάρκου και αν σκοπεύει να δώσει οδηγίες, ώστε να εξεταστεί αυτή η εναλλακτική πρόταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.223, ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει ως κοινοποίηση επιστολή, ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2021, από τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Αγρού προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με την οποία εκφράζεται το παράπονο για τη μη συμπερίληψη της κοινότητας του Αγρού στο σχέδιο στήριξης κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Αγρός είναι μια μεγάλη ορεινή κοινότητα η οποία βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα. Με έκπληξή μου διαπιστώνω ότι η κοινότητα Αγρού δεν έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο στήριξης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους αποκλεισμού του Αγρού από το σχέδιο στήριξης κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών και αν έχει σκοπό να αναθεωρήσει πιθανά λάθη και παραλείψεις όσον αφορά την ένταξη ενδεχομένως και άλλων ορεινών ή ημιορεινών κοινοτήτων της Κύπρου που έμειναν εκτός σχεδίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.224, ημερομηνίας 2 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης υπέβαλε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταγγελία για τον εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία με την καθοδήγηση του κορυφαίου εμπειρογνώμονα Καθηγητή Ε. Kontorovich (πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, ΗΠΑ). Η καταγγελία του κ. Μαυρίδη έτυχε θετικής γνωμοδότησης από τη Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ουδέποτε υπήρξε επίσημη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως καταγγέλλει δημόσια ο ευρωβουλευτής. Πρόσφατα, η επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021, που τελειώνει η θητεία της, θα αποφανθεί για την καταγγελία που αφορά τον τουρκικό εποικισμό της Κύπρου και κατά πόσο θα παραπέμψει το θέμα για εκδίκαση στο δικαστήριο.

Προκαλεί όντως εύλογες απορίες το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καταστεί μέρος της υπόθεσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καταστεί μέρος της υπόθεσης που βρίσκεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά από την καταγγελία του ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.225, ημερομηνίας 5 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των υιοθεσιών που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια ανά έτος, καθώς και ανά έτος τον μέσο όρο των μηνών που διήρκησε η διαδικασία της υιοθεσίας μέχρι την ολοκλήρωσή της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.226, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2021, όπου εξετάστηκε το θέμα της ανάγκης ανέγερσης νέου γυμνασίου στον δήμο Παραλιμνίου λόγω υπερπληθυσμού, αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες στο Γυμνάσιο Δερύνειας, έτσι ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2021 να μετατραπεί σε εξατάξιο σχολείο και να συστεγάζει και τις τάξεις του λυκείου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιος είναι ο αριθμός των δημόσιων σχολείων που λειτουργούν ως εξατάξια και σε ποιες περιοχές βρίσκονται αυτά;

2. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν το υπουργείο στη λήψη απόφασης για συστέγαση του κάθε γυμνασίου και λυκείου σε κάθε περιοχή ξεχωριστά;

3. Υπάρχει σχεδιασμός του υπουργείου για μετατροπή περαιτέρω σχολείων σε εξατάξια;

4. Με ποιο τρόπο το υπουργείο διασφαλίζει την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητριών γυμνασίου με τους μαθητές λυκείου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.227, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των εκτρώσεων που έχουν διενεργηθεί μέσω του γενικού συστήματος υγείας από την ημερομηνία ένταξης των γυναικολόγων σε αυτό ανά μήνα. Σε περίπτωση που έχουν καταγραφεί οι λόγοι, παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε συγκεντρωτικά και για αυτούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.11.05.228, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2021, των βουλευτών κ. Χρίστου Χρίστου και Λίνου Παπαγιάννη εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και Αμμοχώστου, αντίστοιχα

«Εξ αφορμής της παρουσίασης και συζήτησης της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2019 από το μέλος αυτού κ. Λάζαρο Λαζάρου στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ζητούμε από τον αρμόδιο υπουργό τα ακόλουθα:

1. Περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές και ποιες ακριβώς είναι οι αδυναμίες στον ελεγκτικό μηχανισμό της Κύπρου.

2. Αναλυτική κατάσταση των ποσών που έχουμε λάβει ως κράτος από το 2010 μέχρι σήμερα, από ποια ταμεία και πώς κατανεμήθηκαν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.229, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της (www.gov.uk), στο σημείο που πρέπει να δηλωθεί διαβατήριο (Passenger Locator Form), μεταξύ άλλων χωρών στις επιλογές συμπλήρωσης δίνει και την επιλογή “Turkish Republic of Northern Cyprus”, κάτι που θεωρώ πως είναι παράνομο και καταδικαστέο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και από κάθε αναγνωρισμένο κράτος.

Παρακαλώ το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αυτό το μείζον ζήτημα είναι εις γνώση του και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ώστε να διορθωθεί αυτό το τραγικό λάθος από μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.230, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα έχουν ολοκληρωθεί από την εταιρεία “Hellenic Copper Mines” στο νότιο μεταλλείο του Μαθιάτη οι εργασίες που αφορούσαν την μετακίνηση στρώματος από τα υπολείμματα παλαιότερων εκμεταλλεύσεων. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν γίνει καθόλου έργα επαναφοράς του τοπίου και τοπιοτέχνηση. Όπως είναι τώρα η περιοχή, χωρίς επιφανειακή βλάστηση και χωρίς τη συμβολή του ριζικού συστήματος δέντρων, κινδυνεύει από διάβρωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα γίνουν τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ποιος είναι ο αρμόδιος για αυτά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.231, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι τον Μάρτιο του 2020 με το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις και πολιτικές πιέσεις για την εφαρμογή δύο μορφών θεραπείας με χρήση φαρμάκου για τους ασθενείς από κορωνοϊό. Τα δύο ενδεδειγμένα φάρμακα ήταν η υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) και η αζιθρομυκίνη (Zithromax). Εξ όσων γνωρίζω, οι θεραπείες αυτές έχουν δοκιμαστεί χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κατά ανάλογο τρόπο τις τελευταίες μέρες γίνεται πολλή συζήτηση για το φάρμακο που δοκιμάστηκε στο Ισραήλ, για το οποίο δημόσια ανακοινώθηκε ότι θα μετάσχει και η Κύπρος στην εφαρμοσμένη έρευνα για την υιοθέτησή του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν όντως υπάρχουν φαρμακευτικά εργαλεία για την αναχαίτιση των συμπτωμάτων των πασχόντων από COVID-19 και αν υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση των ανωτέρω φαρμάκων στους ασθενείς, νοουμένου ότι τα φάρμακα αυτά έχουν εξεταστεί στην εφαρμοσμένη ιατρική και δεν προκαλούν οποιεσδήποτε άλλες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.232, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

«Παρακαλούμε τoν αρμόδιo υπουργό όπως μας εξηγήσει τους λόγους που η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμών για αγορά οχημάτων (Διαγωνισμός Δ.Ο. 7/2021) και αντιοχλαγωγικών θωρακίσεων (Διαγωνισμός Δ.Ο. 16/2021).

Παρακαλούμε όπως η Βουλή τύχει της δέουσας ενημέρωσης σχετικά με το γιατί προκηρύχθηκε διαγωνισμός αγοράς πέντε οχημάτων που θα μεταφέρουν αντιοχλαγωγικές ομάδες και γιατί υπάρχει ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθευτεί 450 σετ αντιοχλαγωγικών θωρακίσεων. Επιπρόσθετα, ζητείται να δοθεί ενημέρωση στη Βουλή αν υπάρχουν βάσιμες/τεκμηριωμένες προβλέψεις ότι θα υπάρξει ανάγκη χρήσης τέτοιων συστημάτων και αν γι’ αυτό τον λόγο η Δημοκρατία συνεχώς ενισχύεται με τέτοιας κατηγορίας εξοπλισμούς. Παρακαλούμε επίσης να υποδειχθεί στη Βουλή το κονδύλι από το οποίο θα αντληθούν οι πιστώσεις για την αγορά όλων των πιο πάνω.

Αναμένουμε τις απαντήσεις σας εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζονται στον κανονισμό της Βουλής.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις διευκρινίσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.233, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

«Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την τοποθέτηση συρματοπλέγματος μήκους 11 χμ. κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, με στόχο, όπως αναφέρει, να ελέγξει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς τις ελεύθερες περιοχές. Ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα μήκους 2 χμ. στην περιοχή Αστρομερίτη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα εξής:

1. Ποιοι λόγοι οδήγησαν την κυβέρνηση στο να λάβει αυτή την απόφαση; Έχει προηγηθεί κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι το εν λόγω μέτρο θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης;

2. Πόσο αναμένεται να κοστίσει το συγκεκριμένο έργο και από ποιο κονδύλι του προϋπολογισμού για το έτος 2020 ή 2021 εξασφαλίστηκαν οι σχετικές πιστώσεις;

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί σχετικά με την υλοποίηση του εν λόγω έργου και, εάν ναι, ποια ήταν η απάντησή της; Εάν υπάρχει επίσημη καταγεγραμμένη απάντηση, παρακαλώ όπως κατατεθεί.

4. Έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις κοινότητες της περιοχής από το έδαφος των οποίων θα περνά το συρματόπλεγμα για την οριοθέτησή του;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.234, ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει πολλά παράπονα από εθελοντές φιλόζωους σχετικά με την ταλαιπωρία και σύγχυση που υπάρχει για τη διαδικασία στείρωσης των αδέσποτων γάτων. Συγκεκριμένα, υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την αρχή που είναι αρμόδια για τις στειρώσεις, δηλαδή το δημαρχείο ή οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Άλλες πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ένα σχέδιο στειρώσεων που εκκρεμεί η ολοκλήρωσή του και το οποίο θα εφαρμοστεί το 2021.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αρμοδιότητα της εφαρμογής προγράμματος στειρώσεων και πότε θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο στειρώσεων, ώστε να μπορέσουν και οι εθελοντές να προχωρήσουν με τις στειρώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.235, ημερομηνίας 2 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Χρίστου Ορφανίδη

«Το κοινοτικό συμβούλιο Ορμήδειας έχει προσλάβει προσωπικό για εργοδότηση στο κοινοτικό νηπιαγωγείο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πότε προσλήφθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα;

2. Με ποιο καθεστώς εργοδότησης προσλήφθηκαν;

3. Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει και σε ποιες χρονικές περιόδους έγιναν αυτές;

Επίσης, παρακαλώ όπως μας σταλούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που αφορούν τις πιο πάνω προσλήψεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.236, ημερομηνίας 8 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η πρόσφατη τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην περιοχή της κοινότητας Αστρομερίτη για την αποτροπή, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, της διέλευσης παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει θέσει ενώπιον της κυπριακής κοινωνίας το θέμα της μετανάστευσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Τον αριθμό των προσφύγων ανά χώρα προέλευσης και σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία (διά θαλάσσης με βάρκες ή μέσω των κατεχομένων ή ήρθαν νόμιμα και μετά ζήτησαν άσυλο, π.χ. νόμιμοι εργάτες που, όταν έληξε το συμβόλαιό τους, ζήτησαν άσυλο ή φοιτητές σε κολλέγια που ζήτησαν άσυλο κ.ο.κ.).

2. Πόσοι ζήτησαν άσυλο μετά που τους εντόπισε η αστυνομία; Υπάρχουν στοιχεία σε ποια επαρχία εντοπίστηκαν;

3. Τον αριθμό θετικής κατάληξης παραχώρησης ασύλου έναντι συνόλου αιτήσεων.

4. Τον μέσο όρο του χρόνου εξέτασης αίτησης ασύλου.

5. Υπάρχει ή δεν υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία γι’ αυτούς που έρχονται από γνωστές εμπόλεμες περιοχές από τους υπόλοιπους;

6. Υπάρχει ψηφιακό σύστημα χειρισμού των αιτήσεων;

7. Υπάρχει ψηφιακό σύστημα για τους ξένους φοιτητές και τους ξένους εργάτες, ώστε να υπάρχει ειδοποίηση, όταν τελειώνει η βίζα τους ή το συμβόλαιό τους, για να επιβεβαιώνεται η αναχώρησή τους από την Κύπρο;

8. Πόσα κονδύλια απορρόφησε η Κύπρος από την EE; Να κατατεθεί λεπτομερής καταγραφή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.237, ημερομηνίας 9 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 26 Μαρτίου η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Στέλλα Κυριακίδου έλαβε μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΠΑΣΥΚΑΦ με θέμα EU4HEALTH. Στην τοποθέτησή της είπε δημόσια ότι η Κύπρος είναι η πέμπτη χειρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα νέα περιστατικά καρκίνου. Μάλιστα, έχω πληροφορηθεί ότι το γραφείο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβασε την ομιλία της στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ δρ Κωνσταντίνος Μακρής, ο οποίος ανέφερε ότι “σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο 2020 η Κύπρος παρουσίασε την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό νέων περιστατικών καρκίνου μεταξύ των είκοσι επτά ευρωπαϊκών χωρών. Η ανάλυση των στοιχείων του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας δείχνει σχεδόν 5 000 νέα περιστατικά το 2020”.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Υγείας σε πρόσφατες δημόσιες αναφορές του αναφέρει ότι τα νέα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο είναι μόνο 3 300, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πραγματικά στοιχεία, έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, και πιο συγκεκριμένα να διευκρινιστεί αν ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου στην Κύπρο το 2020 ήταν 3 300 ή 5 000.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.238, ημερομηνίας 12 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έχουν προχωρήσει σε μια ενέργεια μεγάλης επικοινωνιακής σημασίας που πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρομαι στην υπόθεση της τηλεοπτικής σειράς “Κάποτε στην Κύπρο”, η οποία έχει στόχο να δυσφημήσει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Πληροφορούμαι ότι η σειρά αυτή πρόκειται να προβληθεί σε 64 χώρες. Είναι προφανές ότι η προβολή αυτής της σειράς θα προκαλέσει δυσφήμιση του κυπριακού αγώνα για ελευθερία και σοβαρά προβλήματα στην κοινή γνώμη ξένων χωρών για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που έχει αναλάβει ή θα αναλάβει, για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την προβολή της τηλεοπτικής σειράς σε πολλές χώρες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.239, ημερομηνίας 19 Απριλίου 2021, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Σε συνέχεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2021, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό το οποίο παραδέχτηκε ο Έφορος Φορολογίας ότι διαμοιράστηκε κατά λάθος σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Κύπρου και σε σχέση με την Κύπρο ως κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παρακαλώ να μας ενημερώσετε πόσα εκατομμύρια έχουν επιστραφεί στο Τμήμα Φορολογίας μετά την αναγνώριση του λάθους και πόσα εκατομμύρια κατακρατούνται ακόμα από τις εταιρείες. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτό; Προτίθεστε να προχωρήσετε σε αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.240, ημερομηνίας 20 Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Νίκου Κέττηρου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων λεπτομερώς για το σχεδιασμό ανέγερσης του κέντρου εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στη Λάρνακα.

Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από κατοίκους της περιοχής ότι στα πλαίσια του πιο πάνω έργου έχει ανεγερθεί υποσταθμός της ΑΗΚ μπροστά από πόρτα εισόδου υφιστάμενων κατοικιών στην οδό Τουζχανέ, έναντι πρώην ΟΗΕ, στη Λάρνακα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.241, ημερομηνίας 21ης Απριλίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι φορολογικές αρχές ευρωπαϊκών κρατών προβαίνουν κάθε χρόνο σε ελέγχους για ανάκτηση φορολογικών οφειλών που δεν έχουν καταβληθεί, συχνά λόγω φοροδιαφυγής. Η πρακτική αυτή επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών να ανακτούν σημαντικά ποσά, τα οποία, αν δε γίνονταν οι εν λόγω έλεγχοι, τα δημόσια οικονομικά θα ζημίωναν. Η πολιτική του εκ των υστέρων αποτελεσματικού ελέγχου δρα επίσης αποτρεπτικά, καθότι συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ελέγχων που έχει διενεργήσει κατά έτος το υπουργείο για την ανάκτηση φορολογικών οφειλών και το ποσό που εισπράχθηκε για κάθε ένα από αυτά τα έτη, κατά τη χρονική περίοδο 2010-2020.»

Απάντηση


 

     

    

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων