Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Στέλλα Κυριακίδου 

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.049, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2006, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) Κύπρου είναι ο επίσημος φορέας του κράτους ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή, ανάλυση, μελέτη και αξιολόγηση στοιχείων, δεδομένων και πληροφοριών αναφορικά με την κατάσταση των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο. Η ετήσιά του έκθεση δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της έκτασης του φαινομένου στη χώρα μας σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια έγκυρη πηγή πληροφοριών για την αξιολόγηση δράσεων και τη διαμόρφωση πολιτικής από το νομοθέτη, τον ερευνητή, τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τον πολίτη.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο, αναφέρονται στο κεφάλαιο 3.5 Χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης στο νεανικό πληθυσμό και άλλες ειδικές ομάδες τα πιο κάτω: “Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη χρήση ανάμεσα στους εθνοφρουρούς, δεν παραδόθηκαν στο ΕΚΤΕΠΝ επιστημονικά έγκυρα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας”.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν παραδόθηκαν στο ΕΚΤΕΠΝ τα έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον καταρτισμό των δεδομένων του.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.213, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που επηρεάζει μία στις εννέα γυναίκες στον τόπο μας. Το 2006 είχαμε πάνω από 400 νέα περιστατικά και μεγάλο αριθμό υποτροπών (δυστυχώς ακόμη δεν παρέχονται στατιστικά στοιχεία για το δεύτερο).

Σχεδόν όλες οι επηρεαζόμενες γυναίκες υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Το νέο ευρωπαϊκό ψήφισμα του Οκτωβρίου του 2006 ζητά από κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά αυτά σε ειδικές κλινικές μαστού, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έτσι μειώνεται το ποσοστό θνησιμότητας. Οι κλινικές μαστού θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Έχουν εκφραστεί σημαντικές ανησυχίες από γυναίκες για τη χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου του μαστού τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου του μαστού στον τόπο μας και συγκεκριμένα για τα ακόλουθα:

1. Λειτουργούν κλινικές μαστού στα κρατικά νοσηλευτήρια και, αν ναι, σε ποια και πληρούνται οι προδιαγραφές του ευρωπαϊκού ψηφίσματος;

2. Πόσες γυναίκες χειρουργήθηκαν για καρκίνο του μαστού την περίοδο 2005-2006;

3. Πόσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε ολική μαστεκτομή;

4. Ποιος είναι ο αριθμός των μαστεκτομών σε κάθε νοσοκομείο;

5. Πόσοι χειρουργοί χειρούργησαν γυναίκες με καρκίνο του μαστού την περίοδο 2005-2006 στο δημόσιο και πόσοι στον ιδιωτικό τομέα;

                   6. Στα δημόσια νοσηλευτήρια χρησιμοποιείται η μέθοδος της tru-cut βιοψίας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.228, ημερομηνίας 25 Ιανουαρίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω δεχθεί παράπονα από ηλικιωμένα άτομα που διαμένουν στο συνοικισμό “Άσπρες” Στροβόλου για την ελλιπή κάλυψη των βασικών ιατρικών τους αναγκών από τις Ιατρικές Υπηρεσίες στο κοινοτικό ιατρικό τους κέντρο.

Με βάση τα στοιχεία που έχω, ο γιατρός δεν προλαβαίνει να δει ποτέ όλους τους ασθενείς.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να καταθέσει στοιχεία όσον αφορά το συγκεκριμένο υπόκεντρο υγείας, τα άλλα περιφερειακά ιατρικά κέντρα στους συνοικισμούς, αλλά και τα αγροτικά ιατρικά κέντρα, που καλύπτονται με επισκέψεις ιατρών, σε όλες τις κοινότητες όλων των επαρχιών (συχνότητα και χρόνο επισκέψεων ιατρών, αριθμό ασθενών και τηλέφωνα επικοινωνίας).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.250, ημερομηνίας 8 Φεβρουαρίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Διαβάζοντας επιστολή της Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου, που κοινοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, γεννιούνται κάποια ερωτήματα όσον αφορά τη σύμβαση υπηρεσιών που έχει συνάψει το αρμόδιο υπουργείο με ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών για τη λειτουργία μαγνητικού τομογράφου στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι πρόσφατα τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί και έχει ήδη ξεκινήσει η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Τη στιγμή που το κράτος δεν προσφέρει ειδικότητα στην ακτινοδιαγνωστική, πώς μπορεί να χορηγείται πιστοποιητικό εκπαίδευσης για υποειδικότητα της ακτινοδιαγνωστικής, όπως είναι η μαγνητική τομογραφία, σε ακτινολόγους και ακτινογράφους;

2. Με ποια κριτήρια θα χορηγείται πιστοποιητικό ιατρικής εκπαίδευσης από κέντρο ή εταιρεία και όχι από πανεπιστημιακό ίδρυμα ή επιστημονικό οργανισμό;

3. Ποια είναι τα ακαδημαϊκά προσόντα των εκπαιδευτών;

                    4. Ποιο το θεωρητικό και ποιο το πρακτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.291, ημερομηνίας 28 Φεβρουαρίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην κοινότητα Παλαιχωρίου, ενημερώθηκα ότι το μοναδικό ασθενοφόρο που υπήρχε για χρήση από το κοινοτικό ιατρικό κέντρο και εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών της γύρω περιοχής είχε πριν από μερικούς μήνες μεταφερθεί στη Λευκωσία, με το αιτιολογικό να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της μετακόμισης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Έκτοτε δεν έχει επιστραφεί στην κοινότητα, η οποία παραμένει χωρίς ασθενοφόρο.

Μάλιστα, πριν από δύο περίπου βδομάδες υπήρξε περιστατικό όπου ηλικιωμένος που είχε σπάσει το πόδι του είχε ζητήσει να μεταφερθεί με το ασθενοφόρο στο νοσοκομείο και πληροφορήθηκε ότι αυτό δεν υπήρχε. Δυστυχώς, τελικά απεβίωσε μετά την ταλαιπωρία που υπέστη κατά την αναμονή του για ασθενοφόρο από τη Λευκωσία.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Έχει διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατος του ηλικιωμένου;

2. Από πότε απουσιάζει το ασθενοφόρο της κοινότητας με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό το γεγονός;

3. Με ποιο αιτιολογικό δεν αντικαταστάθηκε από άλλο μέσο κατά τη χρήση του για τη μετακόμιση;

4. Πού βρίσκεται τώρα το ασθενοφόρο και για ποιο σκοπό χρησιμοποιείται;

                    5. Με ποιο αιτιολογικό δεν έχει επιστραφεί στην κοινότητα όπου ανήκει;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.316, ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχει εξαγγελθεί εδώ και λίγους μήνες η δημιουργία καταφυγίου για θύματα βίας στο παλιό σπίτι του διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει ζητηθεί γνώμη από ειδικό σε θέματα καταφυγίων θυμάτων βίας προτού προχωρήσει στη δημιουργία καταφυγίου στο εν λόγω σπίτι στον περίγυρο των Κεντρικών Φυλακών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.317, ημερομηνίας 22 Μαρτίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, έγινε αναφορά από λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σε πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου για αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παιδοψυχολόγους ή παιδοψυχιάτρους, με σκοπό την εφαρμογή θεραπευτικών προγραμμάτων για παιδιά θύματα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την αγορά των πιο πάνω προγραμμάτων από τον ιδιωτικό τομέα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.347, ημερομηνίας 11 Απριλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθε στην Κύπρο, με πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ελληνίδα εμπειρογνώμονας σε θέματα παιδικής προστασίας, κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών κ. Ελένη Αγάθωνος-Γεωργοπούλου, η οποία ετοίμασε έκθεση αξιολόγησης των Ιδρυμάτων Παιδικής Προστασίας που λειτουργούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του κράτους.

Στην έκθεση καταγράφονται προβλήματα και ανάγκες όπως και εισηγήσεις για μέτρα προς επίτευξη του στόχου που έθεσε το υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό και τη σωστή λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιες από τις εισηγήσεις που περιέχονται στην έκθεση της εμπειρογνώμονος προγραμματίζει να υιοθετήσει;

                    2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κάθε μέτρου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.348, ημερομηνίας 11 Απριλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η κλινική πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η οποία είναι εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα μηχανήματα, παραμένει κλειστή. Χρησιμοποιούνται περιστασιακά κάποια τμήματά της, αφού δεν έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Το προσωπικό της το μοιράζεται με την ωτορινολαρυγγολογική κλινική.

Οι ασθενείς εγκαυματίες διαμένουν είτε στον παθολογικό θάλαμο, που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου, είτε στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, που δεν προσφέρουν περιβάλλον ασηψίας. Επιπλέον, για να κάνουν την υδροθεραπεία τους στις ειδικές μπανιέρες, μεταβαίνουν στο δεύτερο όροφο διακινούμενοι σε χώρους με επισκέπτες και άλλους ασθενείς, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Οι κατάλληλες συνθήκες ασηψίας (άσηπτο περιβάλλον) τόσο μέσα στους θαλάμους όσο και στους χώρους διέλευσης των ασθενών είναι απαραίτητες, για να αποφεύγονται επιμολύνσεις των ασθενών, ιδιαίτερα των εγκαυματιών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Τον περασμένο Ιούνιο αναφέρθηκε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι η κλινική θα αυτονομείτο και θα λειτουργούσε μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, μετά την αποφοίτηση φοιτητών από τη Νοσηλευτική Σχολή, αλλά και με την εργοδότηση νοσηλευτών αποφοίτων των ΤΕΙ της Ελλάδας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα λειτουργήσει αυτόνομα η κλινική πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των εγκαυματιών από τον κίνδυνο επιμολύνσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.355, ημερομηνίας 26 Απριλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το σχέδιο του κράτους για παροχή οικονομικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία για απόκτηση αυτοκινήτου παρέχει τη δυνατότητα σε δικαιούχους οι οποίοι έχουν εγκριθεί από κυβερνητικό ιατροσυμβούλιο να πάρουν οικονομική βοήθεια για την απόκτηση αυτοκινήτου λόγω μόνιμης αναπηρίας. Μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος από την απόκτηση του προηγούμενου αυτοκινήτου οι δικαιούχοι δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την απόκτηση νέου αυτοκινήτου.

Οι πιο πάνω δικαιούχοι καλούνται κάθε φορά που θα αιτηθούν νέο όχημα να ξαναπεράσουν από τη διαδικασία του κυβερνητικού ιατροσυμβουλίου για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας, παρ’ όλο που η αναπηρία τους θεωρείται, με βάση την έκθεση του ιατροσυμβουλίου, μόνιμη.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να μειώσει την αχρείαστη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία αυτών των ατόμων σε μόνιμη αναπηρία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.413, ημερομηνίας 17 Μαΐου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει εκδώσει τον περασμένο μήνα ανακοίνωση στην οποία δηλώνει την ανησυχία της για τα χαμηλά επίπεδα πρόληψης και καθορίζει τις κατευθύνσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενάντια στο HIV/AIDS μέχρι το τέλος του 2009.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει στην επιτροπή να εντοπίσει τις πιο ευάλωτες ομάδες κάθε κράτους μέλους, ώστε να τους παρέχεται αποτελεσματική πληροφόρηση για τους τρόπους προστασίας, και να αναπτύξει προγράμματα περιορισμού της διάδοσης της ασθένειας, όπως η χρήση προφυλακτικών, η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, η ασφαλής χρήση των ναρκωτικών κ.ά.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που έχει λάβει όσον αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του HIV/AIDS

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.414, ημερομηνίας 17 Μαΐου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τις γυναίκες κρατούμενες στα αστυνομικά κρατητήρια τον τελευταίο χρόνο, για τα ακόλουθα:

1. Πόσες είναι οι γυναίκες κρατούμενες;

2. Για πόσο χρονικό διάστημα κρατούνται;

3. Για ποιους λόγους έγιναν οι συλλήψεις;

                    4. Πόσες είναι οι αλλοδαπές, οι Τουρκοκύπριες και οι Ελληνοκύπριες κρατούμενες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.415, ημερομηνίας 17 Μαΐου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προτίθεται να αρχίσει τις κτιριακές αλλαγές σχετικά με τη διαρρύθμιση του χώρου για τη λειτουργία της παιδοψυχιατρικής κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη στελέχωση της εν λόγω κλινικής, η οποία έχει εξαγγελθεί ότι θα λειτουργήσει στις αρχές του 2008.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.562, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Λόγω της αλλαγής του κλίματος τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αέριων μαζών αιωρούμενης αφρικανικής σκόνης πάνω από την Κύπρο, τα οποία επηρεάζουν και άλλα κράτη της Ευρώπης.

Το 2006 ήταν “Διεθνές Έτος Ερήμων και Ερημοποίησης”. Τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι το ένα τέταρτο της επιφάνειας της γης απειλείται από ερημοποίηση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Πώς και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η Κύπρος από την αφρικανική σκόνη όσον αφορά το οικοσύστημα, τη γεωργία και την υγεία των κατοίκων;

2. Ποια μέτρα λαμβάνονται για αντιστροφή της επέκτασης της γραμμής της ερήμου στην Αφρική μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Έχει προβεί το αρμόδιο υπουργείο σε κάποιες ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος, ως χώρα μέλος που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.563, ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω πληροφορηθεί ότι εθνοφρουροί χειρίζονται μπαταρίες αρμάτων χωρίς να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους από τα οξέα που βρίσκονται μέσα στις μπαταρίες, τα οποία πολλές φορές χύνονται επάνω στις στολές τους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία των εθνοφρουρών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.012, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης Κύπρου έχει ακυρώσει το Ανοικτό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Τροόδους, το οποίο διεξάγεται κάθε Αύγουστο.

Οι λόγοι της ακύρωσης έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα τρία γήπεδα τένις βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και ως εκ τούτου η ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια των αθλητών. Η κακή κατάσταση των γηπέδων οφείλεται, από ό,τι έχω πληροφορηθεί, στην παραμέληση εδώ και χρόνια, από πλευράς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του χώρου που του ανήκει κάτω από την πλατεία Τροόδους (παλιά “Ντόλφιν”) και στην πρόσφατη απόφασή του να διακόψει τη χορηγία του εν λόγω πρωταθλήματος, ενώ ήταν για χρόνια σημαντικός χορηγός.

Το Ανοικτό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Τροόδους αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουρνουά τένις κάθε χρόνο και προσελκύει πολλούς ντόπιους και ξένους τουρίστες δίνοντας ώθηση στο παραμελημένο από το κράτος ορεινό μας θέρετρο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τον προγραμματισμό του για το χώρο κάτω από την πλατεία Τροόδους και ιδιαίτερα τους λόγους για τους οποίους έχει διακόψει τη χορηγία του Ανοικτού Πρωταθλήματος Αντισφαίρισης Τροόδους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.256, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η Υπηρεσία Δημόσιων Βοηθημάτων Ηλικιωμένων και Αναπήρων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας έχει ως στόχο την απεξάρτηση ατόμων από το δημόσιο βοήθημα και την κοινωνική αποκατάστασή τους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια προγράμματα εφαρμόζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.257, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2007, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην έκθεση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού σχετικά με τον προϋπολογισμό του υπουργείου αναφέρεται ότι το Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης Λευκωσίας στελεχώνεται με ένα Λειτουργό Ευημερίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έναν Ψυχολόγο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και ότι το 2006 είχαν αγοραστεί και υπηρεσίες οικογενειακού θεραπευτή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Κατά πόσο η αναφερόμενη στελέχωση ισχύει τόσο για το 2007 όσο και για το 2008.

2. Κατά πόσο οι λειτουργοί που στελεχώνουν το Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης εργάζονται αποκλειστικά στο κέντρο.

3. Πόσες οικογένειες ετησίως έχει εξυπηρετήσει το κέντρο από την έναρξη της λειτουργίας του.

                   4. Ποια διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσει μία οικογένεια για να αποταθεί στο κέντρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.269, ημερομηνίας 3 Ιανουαρίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχουν αρκετοί χρόνιοι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και παραμένουν για μήνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κρατικών νοσοκομείων. Ο λόγος είναι ότι δεν τους παραχωρούνται μηχανήματα για κατ’ οίκον υποστήριξη της αναπνοής.

Η ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών είναι χαμηλή, αφού αναγκάζονται να είναι συνεχώς καθηλωμένοι στα κρεβάτια τους, με άσχημες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πόσοι ασθενείς που χρειάζονται μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής παραμένουν μέσα σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλα τμήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων, λόγω του ότι δεν τους παρέχονται μηχανήματα για κατ’ οίκον υποστήριξη;

2. Πόσο στοιχίζει στο κράτος κάθε ασθενής που καταλαμβάνει κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας για αναπνευστική υποστήριξη;

                   3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για να αντιμετωπίσει αυτές τις περιπτώσεις χρόνιων ασθενών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.272, ημερομηνίας 17 Ιανουαρίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η Κύπρος είναι μία από τις χώρες με σταθερές πολιτικές θέσεις ενάντια στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών φυτών στη γεωργία μας.

Έχω πληροφορηθεί ότι το αρμόδιο υπουργείο πιθανόν να χρησιμοποιήσει, εντός των ερχόμενων εβδομάδων, στη Γ΄ γυμνασίου το βιβλίο βιολογίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας. Στην Ελλάδα υπάρχει συζήτηση κατά πόσο το βιβλίο αυτό θα έπρεπε να αλλάξει, καθότι δεν παρουσιάζει το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων με επιστημονικά αντικειμενικό τρόπο, με επιχειρήματα υπέρ και κατά της χρήσης αυτών. Στο εν λόγω βιβλίο (σελ. 124) παρουσιάζονται μονομερώς απόψεις υπέρ των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, την ώρα που η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Στις επόμενες σελίδες οι μαθητές καλούνται να προβληματιστούν και να διερευνήσουν από μόνοι τους κάποια ζητήματα, ενώ δεν έχει προηγηθεί η παρουσίαση και των δύο απόψεων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Προτίθεται να χρησιμοποιήσει το εν λόγω βιβλίο για τη διδασκαλία του μαθήματος της βιολογίας στη Γ΄ γυμνασίου γι’ αυτή τη σχολική χρονιά αντί κυπριακής έκδοσης;

                   2. Ποια η θέση της αρμόδιας υπηρεσίας και κατά πόσο προτίθεται να τροποποιήσει το συγκεκριμένο κομμάτι του βιβλίου για χρήση του στα                    σχολεία της Κύπρου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.290, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες περιπτώσεις ευρωπαϊκών κρατών στα οποία υφίσταται για τους πολίτες το καθεστώς έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζας), όταν επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Σε ποιες χώρες υφίσταται το προαναφερθέν καθεστώς για τους Κυπρίους πολίτες, ενώ δεν υφίσταται για άλλους Ευρωπαίους πολίτες;

                    2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την απαλλαγή των Κυπρίων πολιτών από την υποχρέωση έκδοσης θεώρησης εισόδου για τρίτες χώρες με                     βάση τον Κανονισμό ΕΚ 851/2005, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ύπαρξη αμοιβαιότητας, και ποια τα διαβήματα στα οποία πρέπει να                     προβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.312, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το πρόβλημα της παχυσαρκίας και ειδικότερα της παιδικής παχυσαρκίας έχει πάρει παγκόσμια διαστάσεις επιδημίας. Η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν κύρια αίτια ασθενειών, που μπορούν να αποφευχθούν, και πρόωρων θανάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το θέμα της διατροφής πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της, με στόχο να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας των Ευρωπαίων πολιτών μέχρι το 2010. Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Δράσης για τη Δίαιτα, τη Σωματική Δραστηριότητα και την Υγεία και άλλες επιτροπές έχουν άμεσο στόχο τη δραστηριοποίηση των κρατών μελών για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Η Λευκή Βίβλος για μία ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή, το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία και η Πράσινη Βίβλος για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης δίνουν ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας στηρίζει αυτές τις ενέργειες με διάφορα προγράμματα.

Με βάση τις στατιστικές, η Κύπρος κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με πρόβλημα παχυσαρκίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο και σε ποιο βαθμό η Κύπρος συμμετέχει στα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατά της παχυσαρκίας, κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένος επιστήμονας που να ασχολείται με τα προγράμματα διατροφής στο αρμόδιο υπουργείο και αν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τη διατροφή το οποίο η Κύπρος εφαρμόζει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.317, ημερομηνίας 21ης Μαρτίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση με αριθμό 64.146 στις 27 Ιουλίου 2006 για τη δημιουργία Κέντρου Αίματος, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2002/98/ΕΚ, 2004/33/ΕΚ, 2005/61/ΕΚ και 2005/62/ΕΚ.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Έχει εφαρμοστεί η πιο πάνω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου;

2. Αν δεν έχει εφαρμοστεί, ποιοι οι λόγοι για τη μη εφαρμογή της;

3. Με ποιους μηχανισμούς και σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται η ασφάλεια, η ποιότητα και η επάρκεια του αίματος χωρίς την εφαρμογή της πιο πάνω απόφασης;

                   4. Θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη εφαρμογή των Οδηγιών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.422, ημερομηνίας 8 Μαΐου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω ενημερωθεί ότι θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία ο νέος Παιδιατρικός Θάλαμος απέναντι από τον Παιδοογκολογικό Θάλαμο στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά του Παιδοογκολογικού Θαλάμου να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον κοινό χώρο έξω από το θάλαμό τους που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα για παιγνίδι και ξεκούραση και θα εγκλωβιστούν σε πολύ περιορισμένο χώρο, λόγω του κινδύνου λοιμώξεων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προγραμματίζεται να γίνει η μεταφορά του Παιδοογκολογικού Θαλάμου σε νέο χώρο και πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των παιδιών του Παιδοογκολογικού μέχρι την τελική μεταφορά των θαλάμων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.433, ημερομηνίας 15 Μαΐου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Τον τελευταίο καιρό είχαμε μεγάλο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα πεζούς.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα ακόλουθα:

1. Τα μέτρα που λαμβάνει για την ασφάλεια των πεζών.

2. Τις έρευνες που έχει διεξαγάγει όσον αφορά τα τροχαία δυστυχήματα των τελευταίων χρόνων με θύματα πεζούς, καθώς και τις αιτίες αυτών των δυστυχημάτων.

3. Τον προγραμματισμό για δημιουργία διαβάσεων πεζών σε κύριους δρόμους.

4. Κατά πόσο προγραμματίζεται συγκεκριμένη εκστρατεία στοχευμένη στους οδηγούς για ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την επικίνδυνη οδήγηση και τη σωστή αντιμετώπιση των πεζών.

Παρακαλείται επίσης ο αρμόδιος υπουργός όπως αποστείλει τις στατιστικές των τελευταίων δέκα χρόνων για τα τροχαία δυστυχήματα με θύματα πεζούς, αιτιολογήσει την τελευταία απόφαση του αρμόδιου τμήματος για επιβολή προστίμων σε πεζούς και καταθέσει τα δεδομένα πάνω στα οποία έχει στηριχθεί αυτή η απόφαση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.465, ημερομηνίας 19 Μαΐου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Αναφορικά με τις διαδικασίες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων για τον Παιδοογκολογικό Θάλαμο στο Μακάρειο Νοσοκομείο, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Τι μέτρα προστασίας λαμβάνονται για το προσωπικό με βάση τον περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμο;

2. Έχει καταρτιστεί το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που χειρίζεται κυτταροστατικά φάρμακα σε διαδικασίες ασφάλειας κατά τη διάλυση των φαρμάκων;

3. Έχει γίνει εκπαίδευση για την αντιμετώπιση διασποράς των κυτταροστατικών φαρμάκων σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακευτικής Ογκολογίας και έχουν αγοραστεί τα ανάλογα πακέτα (spill kits);

                    4. Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου που γίνεται από το υπουργείο τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και για την ποιότητα του                     τελικού προϊόντος αναφορικά με την αγωγή των ασθενών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.474, ημερομηνίας 23 Μαΐου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσα διατάγματα δικαστηρίου έχουν εκτελεστεί για νοσηλεία χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών στο Nοσοκομείο Αθαλάσσας τα τελευταία πέντε χρόνια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.475, ημερομηνίας 23 Μαΐου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο πραγματοποιούνται σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για δασκάλους, καθηγητές, μαθητές και γονείς και, αν ναι, κατά πόσο ανανεώνονται οι γνώσεις αυτές σε τακτικά διαστήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.530, ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω πληροφορίες ότι υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για ορθοπαιδικές επεμβάσεις στο δημόσιο τομέα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί πολίτες που δεν έχουν την οικονομική άνεση να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα ταλαιπωρούνται στην αναμονή για περίοδο πέραν των έξι μηνών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει τροχοδρομηθεί η κάλυψη των εξόδων αυτών των πολιτών, ώστε να πραγματοποιούνται ορθοπαιδικές επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέχρις ότου μικρύνουν οι λίστες αναμονής στο δημόσιο.»

 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.070, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2008, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η εμπορία προσώπων είναι ένα σοβαρό διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οποίο παρουσιάζεται και στην Κύπρο. Με βάση τον περί Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων και Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Ανηλίκων Νόμο, η αστυνομία έχει καθήκον την πρόληψη, αλλά και τη διερεύνηση όλων των αδικημάτων που προκύπτουν από το νόμο και την προώθησή τους για εκδίκαση από τα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων έχει αρμοδιότητα να διατηρεί αρχείο με πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία, να συλλέγει και να επεξεργάζεται σχετικές πληροφορίες, να συντονίζει τις ενέργειες όλων των επαρχιακών διευθύνσεων και άλλων τμημάτων/υπηρεσιών, να διεξάγει και να λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις, να συνεργάζεται και να συμβουλεύει τους ανακριτές των υποθέσεων, να ενεργεί ως συντονιστής μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και ανακριτών, να επικοινωνεί με θύματα, όπου ενδείκνυται, και να διεξάγει συνεντεύξεις, να παρακολουθεί την πορεία διερεύνησης των υποθέσεων μέχρι και την εκδίκασή τους, να μεριμνά για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, να λαμβάνει μέρος σε επιτροπές όπου συζητούνται τα θέματα και να συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες όπως τη EUROPOL, την INTERPOL κ.ά. Επίσης, από ό,τι έχω ενημερωθεί, πολλές φορές χειρίζεται τα θύματα, μέχρι να αναλάβει το Γραφείο Ευημερίας.

Το 2007 το γραφείο χειρίστηκε εκατόν είκοσι οκτώ υποθέσεις και αναγνωρίστηκαν πενήντα τέσσερα θύματα. Το Γραφείο Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της αστυνομίας στελεχώνεται από τρεις μόνο λειτουργούς (μία υπαστυνόμο και δύο αστυνομικούς), που δουλεύουν ώρες γραφείου με βάση το κυβερνητικό ωράριο. Το γραφείο δεν καλύπτεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως με σύστημα βάρδιας, όπως θα έπρεπε, δεδομένης και της φύσης των αδικημάτων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως προς τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, για να δώσει περισσότερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, ειδικά όσον αφορά τη στελέχωση και το ωράριο λειτουργίας του Γραφείου Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων της αστυνομίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.313, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχει περιέλθει εις γνώσιν μου ότι η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δε συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για Μολύνσεις από Λεγεωνέλλα (EWGLI).

Τα κράτη που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ομάδα ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για προστασία από το βακτήριο, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης κτιριακών μονάδων όπου αυτό μπορεί να παρουσιαστεί και λαμβάνοντας μέτρα προστασίας ταξιδιωτών, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών σε κοινή βάση δεδομένων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος δε συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Εργασίας για Μολύνσεις από Λεγεωνέλλα, κατά πόσο έχει υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει και, αν όχι, πότε σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.321, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Με βάση στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά Κύπρου (ΕΚΤΕΠΝ), η χρήση κοινής σύριγγας ανάμεσα σε χρήστες ηρωίνης παρουσιάζει αύξηση και είχε φθάσει το 47,4% το 2006. Τα ποσοστά χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών που είναι θετικοί στην ηπατίτιδα Β και Γ έχουν επίσης αυξητική τάση, ενώ δεν έχουμε στοιχεία για τον ιό HIV. Αντíθετα, τα ποσοστά μóλυνσης που συνδέονται με την ενέσιμη χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζουν μείωση.

Η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης των Γερμανών εμπειρογνωμόνων αναγνωρίζει τη μείωση της βλάβης ως βασική προτεραιότητα. Για σκοπούς μείωσης της βλάβης επιβάλλεται η εισαγωγή προγραμμάτων για την ανταλλαγή ή διανομή αποστειρωμένων βελόνων και συρίγγων, αλλά και προγραμμάτων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για ασφαλή χρήση. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), η Κύπρος είναι η μόνη χώρα από τις είκοσι επτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν παρέχει τέτοια προγράμματα, ενώ το πρόγραμμα υποκαταστάτων λειτουργεί σε πιλοτική βάση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για τη μείωση της βλάβης από την ενδοφλέβια χρήση ουσιών και συγκεκριμένα για τη μείωση των ποσοστών μολύνσεως των χρηστών από τη μη ασφαλή χρήση.»

 Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.353, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Αθηνά Κυριακίδου

« Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη δυνατότητα κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών με βάση τα «δεδουλευμένα» (accrual-basis) και όχι με βάση τις «εισπράξεις-πληρωμές» (cash-basis), έτσι ώστε να δίνεται πιο σφαιρική και αντικειμενική εκτίμηση των δημόσιων οικονομικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.358, ημερομηνίας 5 Φεβρουαρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-government) και η Ηλεκτρονική Συμμετοχική Δημοκρατία (e-democracy) είναι όροι που έχουν να κάνουν με την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο εγκαινιάστηκε ο διαδικτυακός χώρος e-themis, όπου παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο της ελληνικής νομοθεσίας (νόμοι, διατάγματα και κανονιστικές αποφάσεις-κωδικοποιημένα και διαρκώς επικαιροποιημένα με βάση τα διεθνή πρότυπα) για διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Στο ίδιο πρότυπο λειτουργεί εδώ και χρόνια το EUR-Lex που παρέχει άμεση δωρεάν πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις προσπάθειες που καταβάλλει, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, για ανάπτυξη διαρκούς κώδικα νομοθεσίας στο πρότυπο του e-themis και του EUR-Lex και πότε υπολογίζεται ότι θα παρέχει αυτή την υπηρεσία στους Κύπριους πολίτες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.425, ημερομηνίας 9 Μαρτίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εργασίες στο Ιατρικό Κέντρο Έγκωμης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πότε υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει το κέντρο;

2. Ποιες ειδικότητες θα το στελεχώνουν;

3. Πόσους πολίτες υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το κέντρο και σε ποιο βαθμό θα αποφορτίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας;

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς και λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος από το παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στο κέντρο;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.494, ημερομηνίας 29 Απριλίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το πρόβλημα των εξαρτήσεων είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά μαζί με την πρόσφατη έκθεση συστάσεων από τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες/αξιολογητές μάς βάζουν μπροστά στους ίδιους προβληματισμούς όσον αφορά στην ανεξαρτησία, αυτονομία και αναβάθμιση του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, αφού αυτό προεδρεύεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας, το υπουργείο του οποίου αποτελεί ένα από τα υπουργεία που το συμβούλιο καλείται να εποπτεύει.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πότε και με ποιες προτάσεις θα προωθηθεί η νομοθετική αλλαγή η οποία θα προαγάγει την ανεξαρτησία και αυτονομία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και θα κατοχυρώσει το κύρος του έναντι των ελεγχόμενων υπουργείων;

2. Μέχρι τότε με ποιες ενέργειες θα προωθηθεί η ανεξαρτητοποίηση του θεσμού από το Υπουργείο Υγείας και τις διοικητικές του δομές;

3. Πώς διασφαλίζεται ο έλεγχος που θεσμικά οφείλει να ασκεί το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής προς το Υπουργείο Υγείας, όταν ο πρόεδρος του συμβουλίου είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενη αρχή;

                    4. Πώς διασφαλίζεται η συνέχεια και συνέπεια στο έργο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, όταν στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του έχει                      αλλάξει ήδη πέντε προέδρους;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.089, ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην Ετήσια Έκθεση 2008 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων γίνεται αναφορά στο πρώτο Κρατικό Καταφύγιο Θυμάτων Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, το οποίο λειτούργησε το 2008. Στόχος του καταφυγίου είναι η παροχή ασφαλούς χώρου, με κάλυψη των βασικών και ειδικών αναγκών των θυμάτων και η παροχή υπηρεσιών στήριξης και δικτύωσης με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα θύματα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των ατόμων-θυμάτων που διέμειναν στο καταφύγιο κατά το 2008 και ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους (φύλο, ηλικία, υπηκοότητα); Υπάρχει διαχωρισμός των ενοίκων σε σταθερούς και περιστασιακούς;

2. Ποια είναι τα κριτήρια εισδοχής στο καταφύγιο;

3. Ποια είναι η μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής των θυμάτων στο καταφύγιο;

4. Ποιες είναι οι κύριες υπηρεσίες στήριξης και δικτύωσης που προσφέρονται στα θύματα;

5. Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τη λειτουργία του καταφυγίου στη διάρκεια του έτους;

                  6. Πώς αξιολογείται η μέχρι τώρα λειτουργία του καταφυγίου από το διοικητικό και λειτουργικό προσωπικό, αλλά και από τους ενοίκους, όσον                      αφορά στη λειτουργία του και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στήριξης;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.090, ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση για το 2008 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων γίνεται αναφορά στο θεσμό λειτουργών ευημερίας στα σχολεία. Καταγράφεται ότι ο θεσμός αυτός θα εφαρμοζόταν σε πιλοτική βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε δέκα γυμνάσια σε Λάρνακα, Λεμεσό και Λευκωσία. Στόχος του θεσμού είναι η εξεύρεση μηχανισμών μείωσης της προβληματικής συμπεριφοράς και της σχολικής αποτυχίας στους μαθητές και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Εφαρμόστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2009, όπως έχει εξαγγελθεί; Αν όχι, γιατί και, αν ναι, ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται και πώς αξιολογούνται;

2. Βάσει των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος καλύπτονται οι στόχοι για εξεύρεση μηχανισμών έγκαιρου εντοπισμού/χειρισμού, αλλά και πρόληψης των διαρροών των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς/σχολικής αποτυχίας;

3. Εάν καλύπτονται οι στόχοι, ο θεσμός θα αρχίσει να λειτουργεί σε κανονική βάση και σε πόσες σχολικές εγκαταστάσεις ανά επαρχία;

                    4. Αν όχι, ποια άλλα μέτρα θα ληφθούν, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν η έγκαιρη πρόληψη και ο αποτελεσματικός χειρισμός των                      προβληματικών συμπεριφορών και της σχολικής αποτυχίας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.223, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς έχει προχωρήσει αναφορικά με την ένταξη του θέματος της σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο μέχρι και τη μέση εκπαίδευση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.224, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πότε και σε πόσα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έγινε ο τελευταίος έλεγχος βάσει του Περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμου;

                    2. Πόσα ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν παρουσιάσει όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά ασφάλειας και υγιεινής;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.225, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πόσο συχνά γίνονται έλεγχοι για θέματα πυρασφάλειας σε νυχτερινά κέντρα;

2. Πόσα κέντρα έχουν καταγγελθεί ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία σε θέματα πυρασφάλειας;

3. Τι έλεγχος γίνεται για τον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν στα νυχτερινά μουσικοχορευτικά κέντρα;

                    4. Πόσα μουσικοχορευτικά κέντρα έχουν καταγγελθεί ότι υπερβαίνουν τη χωρητικότητα σε άτομα και ποια μέτρα λαμβάνονται;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.254, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί και την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όσον αφορά στην επιβολή οποιασδήποτε μορφής σωματικής τιμωρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.288, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα τροποποιηθούν ξανά οι περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικοί) Κανονισμοί, ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτούς τα άτομα με τύφλωση και να καταργηθεί η διάκριση που υφίστανται, καθώς αποκλείονται από τη δωρεάν περίθαλψη, την οποία δικαιούνται άλλα άτομα με αναπηρίες, καθώς και δημόσιοι λειτουργοί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.607, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

« Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της θέσπισης των κανονισμών που προνοεί ο νόμος για τα κέντρα αναψυχής. Η καθυστέρηση έκδοσης αυτών των κανονισμών δεν επιτρέπει την ομαλή εφαρμογή της νομοθεσίας και οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.608, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2009, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Ποια μέτρα λαμβάνονται, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η στελέχωση των αστυνομικών σταθμών στην περιοχή της Αγίας Νάπας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου ιδιαίτερα κατά τους μήνες Μάρτιο-Οκτώβριο;

2. Ποιος είναι ο αριθμός των μελών της αστυνομικής δύναμης σε αναλογία με τον πληθυσμό στις συγκεκριμένες περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;

                   3. Πού βρίσκεται το θέμα ύπαρξης αστυνομικού της γειτονιάς στο Φρένναρος;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.707, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς θα αναβαθμιστεί η λειτουργία της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ασθενών και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, αφού δεν έχει συμπεριληφθεί αυξημένο ποσό για το 2010, και πόσοι γραμματειακοί λειτουργοί έχουν αποσπαστεί σε αυτή.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.708, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες ενέργειες και δράσεις θα υλοποιηθούν και εντός ποίων χρονοδιαγραμμάτων, μετά την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την ποινική, τη σωφρονιστική και τη μετασωφρονιστική μεταχείριση ουσιοεξαρτώμενων προσώπων και την εισαγωγή και διάθεση ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.709, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα παραληφθεί ο νέος εξοπλισμός για το φυσικοθεραπευτήριο της Πτέρυγας Παραπληγικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.710, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε και με ποιους ειδικούς θα ενισχυθεί η ομάδα ψυχικής υγείας που στελεχώνει τις Κεντρικές Φυλακές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.711, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα της τροποποίησης του περί Περίθαλψης και Μεταχείρισης Τοξικομανών Νόμου (1992), για να επιτραπεί η εφαρμογή της εναλλακτικής ποινής για ουσιοεξαρτώμενα άτομα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.888, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσοι αιφνίδιοι έλεγχοι γίνονται εβδομαδιαία ανά επαρχία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα;

2. Σε ποιους χώρους γίνονται οι έλεγχοι; Παρακαλώ να δοθεί αναλυτική κατάσταση για το είδος και την ονομασία των χώρων.

3. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε χώρους που έχουν ήδη ελεγχθεί; Παρακαλώ να δοθεί αναλυτική κατάσταση για το είδος και την ονομασία των χώρων.

4. Πόσες καταγγελίες έχει δεχθεί η αρμόδια υπηρεσία για παραβίαση του νόμου από πολίτες και/ή ιδιοκτήτες χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα; Αυτές γίνονται επώνυμα ή ανώνυμα;

5. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο των δημόσιων χώρων το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα;

                   6. Μέσα από τους διάφορους ελέγχους που γίνονται ποια επαρχία και ποιο είδος χώρου παρουσιάζουν το πιο μεγάλο πρόβλημα στην                    εφαρμογή της νομοθεσίας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.900, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα της διαπλάτυνσης του δρόμου Λευκωσίας-Ανθούπολης-Κλήρου-Παλαιχωρίου με λωρίδες τετραπλής κατεύθυνσης κυκλοφορίας, για αποφυγή περαιτέρω θανατηφόρων δυστυχημάτων, αφού είναι ένα έργο που έχει προγραμματιστεί από καιρό να ξεκινήσει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.901, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι πρόκειται να πράξει με τα πλεονάζοντα εμβόλια για τη νέα γρίπη, που παραμένουν αχρησιμοποίητα λόγω της μικρής προσέλευσης ατόμων για εμβολιασμό. Τι διευθετήσεις έχουν γίνει για την επιστροφή τους ή την πώλησή τους σε άλλες χώρες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.902, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα δημιουργίας περιφερειακού δημοτικού σχολείου στην Κλήρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.903, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατά πόσο έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη δημιουργία χώρου ταφής τοξικών αποβλήτων στην περιοχή Ιδαλίου και, αν ναι, τι απόβλητα θα θάβονται στον εν λόγω χώρο και σε ποιες ποσότητες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.904, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται στο κρατικό Καταφύγιο Θυμάτων Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης, ώστε τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης τα οποία δε μιλούν ελληνικά ή αγγλικά να έχουν σταθερή ψυχολογική παρακολούθηση και στήριξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.905, ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και ποια είναι αυτά για την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία κατεδάφισης του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.933, ημερομηνίας 9 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η περιοχή γύρω από το κτίριο Τμήματος Πληθυσμού και Μετανάστευσης παρουσιάζει μεγάλο κυκλοφοριακό χάος, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ατόμων που επισκέπτονται το εν λόγω τμήμα, αλλά και των παιδιών του σχολείου της Αμερικάνικης Ακαδημίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι προτίθεται να κάνει για τη μείωση του κυκλοφοριακού χάους που υπάρχει στην περιοχή

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.940, ημερομηνίας 12 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει οριστεί η τοποθεσία στην οποία θα απορριφθούν τα μπάζα από την κατεδάφιση του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.941, ημερομηνίας 12 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας υλοποιεί δυο προγράμματα (“Ουράνιο Τόξο” και “Πολυπολιτισμικό”) για την απασχόληση των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες, με στόχο τη συμφιλίωση εργασίας-οικογένειας των Κυπρίων γυναικών και την ομαλή ένταξη αλλοδαπών γυναικών στην κυπριακή κοινωνία.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προωθούνται τέτοιου είδους προγράμματα σε σχολεία σε όλες τις επαρχίες και, αν ναι, σε ποια σχολεία υλοποιούνται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.955, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιοι καθίστανται υπεύθυνοι για τη μη διερεύνηση της περίπτωσης της για δεκαεπτά χρόνια έγκλειστης γυναίκας σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.956, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία του 2006 έχει υπογραφεί από διάφορα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να κυρώσει την εν λόγω σύμβαση

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.957, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς γίνεται εργοθεραπευτές που εργοδοτούνται στο Υπουργείο Υγείας να τοποθετούνται σε χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα από αντίστοιχους εργοθεραπευτές με τα ίδια προσόντα που εργοδοτούνται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.982, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Βάσει του άρθρου 188 παράγραφος (β) και του άρθρου 189 παράγραφος (β) και (γ) του ποινικού κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα άτομα που διαπράττουν επαιτεία ή εισπράττουν ελεημοσύνη υπόκεινται σε φυλάκιση ή σε χρηματική ποινή. Παρ’ όλα αυτά, γινόμαστε συστηματικά μάρτυρες ενός μεγάλου αριθμού επαιτών σε φώτα τροχαίας, στον περίβολο ιερών ναών, έξω από σχολεία, καφετέριες και πλατείες προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες που χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς. Σε πολλές περιπτώσεις οι επαίτες αυτοί ανήκουν σε οργανωμένη σπείρα επιτήδειων που στόχο έχουν την εκμετάλλευση του πολίτη με οικονομικά κίνητρα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Γίνονται έρευνες για το φαινόμενο της επαιτείας; Διατηρούνται αρχεία;

2. Τι πρόστιμο υποβλήθηκε σε κάθε καταγγελία;

                    3. Ποια μέτρα λαμβάνει το υπουργείο γενικότερα για την πάταξη του φαινομένου αυτού;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1145, ημερομηνίας 12 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα δύο οργανισμοί ανταλλαγής ανθρώπινων οργάνων, η “Eurotransplant” και η “Scandiatransplant”, οι οποίες διευκολύνουν τις ανταλλαγές μοσχευμάτων μεταξύ ορισμένων κρατών μελών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος σε έναν από αυτούς τους δύο οργανισμούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1047, ημερομηνίας 19 Απριλίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε ενδέχεται να εμπλουτίσει τον κατάλογο του κρατικού συνταγολογίου, καθώς και τον κατάλογο επιδότησης για την αναβάθμιση της υφιστάμενης προσφερόμενης θεραπευτικής αγωγής των ασθενών

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1048, ημερομηνίας 19 Απριλίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κοινοποίησαν κοινό ψήφισμα στο Στρασβούργο με το οποίο ζητείται η δημιουργία μίας διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της εμπορίας οργάνων, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των παραβατών. Την εν λόγω σύμβαση έχει υπογράψει η πλειοψηφία των χωρών μελών του οργανισμού και μέχρι στιγμής την έχουν επικυρώσει είκοσι έξι από τα σαράντα επτά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπογράψει την πιο πάνω σύμβαση και, αν ναι, πότε αναμένεται να επικυρωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1049, ημερομηνίας 20 Απριλίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται το θέμα του εμβολιασμού εναντίον του ιού HPV και η εφαρμογή του Προγράμματος Προκλινικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1146, ημερομηνίας 12 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχοντας υπόψη αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως (Αρχής κατά του Ρατσισμού) αναφορικά με τη συμμετοχή μαθήτριας με παραπληγία στη φιλανθρωπική Πτήση Χαράς και Ζωής, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Με ποιες ενέργειες εξασφαλίζεται ισότιμα το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εκδρομές;

2. Ποια μέτρα λαμβάνει, για να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή όλων των παιδιών με αναπηρίες στο σύνολο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εκπαιδευτικού αποκλεισμού;»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1147, ημερομηνίας 12 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε συγκεκριμένη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αναφέρεται στην καλύτερη πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, υπάρχει πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής σύμπραξης για δράση την περίοδο 2009-2013 κατά του καρκίνου. Στην εν λόγω έκθεση καλούνται τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα σχέδια για τον καρκίνο με φιλόδοξο στόχο τη μείωση του προβλήματος του καρκίνου στην Ευρώπη κατά 15% εντός του 2020.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πώς σκοπεύει να προωθήσει την πιο πάνω έκθεση;

2. Ποιος ο προϋπολογισμός για πρόληψη και δράση σε όλους τους χώρους και ποια τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα;

3. Ποια είναι η συνεργασία μεταξύ των διάφορων υπουργείων και φορέων (όπως ο Επίτροπος Περιβάλλοντος);

                   4. Πώς αξιοποιούνται σε συγκεκριμένα προγράμματα διαφώτισης οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (MKO) που στο επίκεντρο των ενεργειών τους                        είναι ο καρκινοπαθής και πώς λειτουργεί το Υπουργείο Υγείας ως συντονιστής;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1154, ημερομηνίας 13 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι η κατάσταση στο θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας δεν έχει ουσιαστικά βελτιωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην παρακολουθούν κανένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ποιες είναι οι αλλαγές που έγιναν στο θάλαμο 14, όπου νοσηλεύονται ενήλικα αυτιστικά άτομα;

2. Έχει προχωρήσει η δέσμευση για μεταφορά των ασθενών σε ξεχωριστό χώρο;

                     3. Λειτουργούν ξεχωριστά προγράμματα θεραπείας για αυτά τα άτομα;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1155, ημερομηνίας 13 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Γνωρίζοντας τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης για τον αριθμό των αλλόγλωσσων μαθητών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία τη χρονιά 2009-2010 και τη ραγδαία αύξηση του αριθμού αυτών των παιδιών, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πόσα τμήματα ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας λειτουργούν και σε ποιες επαρχίες;

2. Έχουν ετοιμαστεί και χρησιμοποιηθεί τα δοκίμια ελληνομάθειας για κατάταξη των μαθητών;

                   3. Έχουν ετοιμαστεί οδηγοί υποδοχής για τους νεοεισερχόμενους αλλόγλωσσους μαθητές και, αν ναι, σε ποιες γλώσσες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1157, ημερομηνίας 13 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχει ψηφιστεί σύσταση για τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με την αξιολόγηση και ρύθμιση των εθνικών κανονισμών τους, ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής μέχρι το 2011. Ταυτόχρονα, έχει ζητηθεί από τα κράτη μέλη να ιεραρχήσουν τις ανάγκες και προτεραιότητές τους στην τηλεϊατρική μέχρι το τέλος του 2009.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει γίνει αυτή η αξιολόγηση και ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχουν προωθηθεί για την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1203, ημερομηνίας 26 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη θεραπευτική κοινότητα “Αγία Σκέπη”, στις 20 Απριλίου 2010, αναφέρθηκε από τον υπεύθυνο ότι το κέντρο λειτουργεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ως στέγη ηλικιωμένων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε το κέντρο να μην εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και να παίρνει την κατάλληλη χορηγία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1215, ημερομηνίας 28 Μαΐου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η μέθοδος αντισύλληψης με coil δεν προσφέρεται από το δημόσιο;

                    2. Ποιες επιλογές μεθόδων αντισύλληψης προσφέρονται από το δημόσιο στις γυναίκες;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1242, ημερομηνίας 2 Ιουνίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα της μηχανογράφησης του αρχείου ασθενών του Κέντρου Υγείας Λατσιών.»

Απάντηση 


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.1247, ημερομηνίας 4 Ιουνίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Αθηνάς Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ποιο λόγο έχει μετακινηθεί το ασθενοφόρο το οποίο βρισκόταν στο Ιατρικό Κέντρο Αγρού και αν υπάρχει πρόθεση επαναφοράς του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.015, ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι στην Κύπρο διαμένουν ασυνόδευτα παιδιά (κάτω των 18 ετών), αιτητές ασύλου, τα οποία παραμένουν στη χώρα μας μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αναλαμβάνουν τα έξοδα διαμονής τους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν όντως υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά στην Κύπρο, πόσα είναι σε αριθμό, πού βρίσκονται ανά επαρχία και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουν εδώ, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.031, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στις επιμέρους δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013 στον τομέα της δημόσιας υγείας, κεφάλαιο “Ψυχική Υγεία”, αναφέρεται η ανάπτυξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η ανάπτυξη του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.032, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε απάντηση, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2010, που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το θεσμό του σχολικού κοινωνικού λειτουργού αναφέρεται ότι ο θεσμός αυτός εφαρμόστηκε πιλοτικά σε δέκα σχολεία.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποια σχολεία εφαρμόστηκε ο θεσμός αυτός, αν έχει γίνει αξιολόγησή του και αν ο θεσμός αυτός θα επεκταθεί και σε άλλες σχολικές μονάδες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.033, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στις επιμέρους δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013 στον τομέα της δημόσιας υγείας, με υπότιτλο “Αλκοολισμός”, αναφέρεται η λειτουργία θεραπευτικής μονάδας για εξαρτημένα από το αλκοόλ άτομα, δυνατότητας 10 κλινών, για εσωτερικό πρόγραμμα απεξάρτησης και αποκατάστασης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η λειτουργία της μονάδας αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.035, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Έχω πληροφορίες ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπήρξαν ελάχιστοι μέχρι και καθόλου πτωματικοί δότες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαδικασίες που ακολουθούν οι συντονιστές μεταμοσχεύσεων ως προς την ενημέρωση οικογενειών πιθανών πτωματικών δοτών, με σκοπό τη συγκατάθεσή τους στη δωρεά οργάνων των συγγενών τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.036, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στις επιμέρους δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013 στον τομέα της δημόσιας υγείας, κεφάλαιο “Μεταφορές - Υγεία και Ασφάλεια”, αναφέρεται η πραγματοποίηση μελέτης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στα εντοπισμένα μελανά σημεία του οδικού δικτύου (2006-2007).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποια είναι τα μελανά σημεία του οδικού δικτύου που έχουν εντοπιστεί;

2. Πώς μεριμνάται η βελτίωση και τήρηση της οδικής ασφάλειας σε αυτά;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.034, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στις επιμέρους δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης 2007-2013 στον τομέα της δημόσιας υγείας, με υπότιτλο “Ανάπτυξη και βελτίωση”, αναφέρεται η προώθηση ανάπτυξης γηριατρικών υπηρεσιών και κατ’ οίκον φροντίδας υγείας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη γηριατρικών υπηρεσιών και κατ’ οίκον φροντίδας υγείας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.138, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην Ετήσια Έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2009 γίνεται αναφορά στην ανεπαρκή παροχή ιατρικής περίθαλψης που παρατηρείται στις Κεντρικές Φυλακές, η οποία οφείλεται στην έλλειψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ιατρών που απασχολείται στις Κεντρικές Φυλακές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.139, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κώδικα πρακτικής των υπηρεσιών ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας που τηρείται στα κρατικά νοσηλευτήρια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.140, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το έτος 2009 αναφέρεται ότι, παρ’ όλο που ο Υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο με βάση την οποία το διαζύγιο ή η ακύρωση του γάμου δε συνεπάγονται ακύρωση του δικαιώματος διαμονής στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μελών της οικογένειας του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία δεν είναι υπήκοοι κρατών μελών, συνεχίζουν να παρουσιάζονται προβλήματα στη διαδικασία ανανέωσης αδειών παραμονής σε συζύγους Κυπρίων ή Ευρωπαίων πολιτών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι μέτρα λαμβάνει για απάμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία ανανέωσης αδειών παραμονής των εν λόγω προσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.141, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση 2009 της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφέρεται ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων δημόσιου βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα άτομα που υπέβαλαν την αίτηση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για την εξέταση των αιτήσεων δημόσιου βοηθήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.228, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το πρόσφατο περιστατικό της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό προκάλεσε επικίνδυνες αναθυμιάσεις από την καύση χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και τη συντήρηση πισινών. Παράλληλα, μελετώντας το Δελτίο Δεδομένων Ασφαλείας της πιο διαδεδομένης μορφής χλωρίνης (Calcium Hypochlorite) φαίνεται ξεκάθαρα ότι η χλωρίνη αυτού του τύπου, η οποία είναι πιθανόν να αποθηκεύεται ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές, μπορεί να αυτοαναφλεγεί μόνο κατά την επαφή της με νερό.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Σε πόσα υποστατικά στην Κύπρο φυλάσσονται χημικά πισίνας ή άλλης χρήσης/μορφής;

2. Υπάρχουν μητρώα καταγραφής του είδους, της ποσότητας και της επικινδυνότητας αυτών των χημικών ουσιών;

3. Σε ποιες περιοχές (βιομηχανικές ή μη) πρέπει να φυλάσσονται τα χημικά αυτά;

4. Κάθε πόσο χρονικό διάστημα επιθεωρούνται τα υποστατικά αυτά και από ποιους;

5. Πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις επιθεωρήθηκαν; Παρουσιάστηκαν οι σχετικές μελέτες εκτίμησης κινδύνου;

6. Τι μέτρα έλαβε η πολιτεία για την προστασία του πολίτη στην περίπτωση καύσης μορφών χλωρίνης και δη Sodium Dichloroisocyanurate, που ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα τοξικά αέρια;

7. Υπήρχε αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στο συγκεκριμένο υποστατικό, όπως άλλωστε προβλέπεται;

                   8. Από τις 4.00 π.μ. που αναφλεγόταν η συγκεκριμένη αποθήκη ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μη λειτουργήσει το                    παρακείμενο σχολείο;»

Απάντηση   


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.357, ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2010, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Βάσει ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι αποδεδειγμένο ότι οι περισσότεροι μαθητές με ειδική μαθησιακή δυσκολία-δυσλεξία αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, όταν εξετάζονται προφορικά, ενώ σε γραπτές εξετάσεις δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω των δυσκολιών τους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Έχει θεσμοθετηθεί η προφορική εξέταση των παιδιών με ειδική μαθησιακή δυσκολία-δυσλεξία στην Κύπρο; Αν όχι, γιατί δεν ακολουθείται το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να θεσμοθετηθεί, ώστε να σταματήσουν να παραβιάζονται τα δικαιώματα των μαθητών με δυσλεξία για ισότιμη εκπαίδευση;

                   2. Πότε θα εφαρμοστεί η χρήση του προδιαγνωστικού εξεταστικού δοκιμίου (“screening test”) για παιδιά, το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.540, ημερομηνίας 17 Ιανουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διευθετήσεις που γίνονται, ώστε, με την επάνοδο κατά τις αρχές του 2011 των δύο ιατρών που έχει στείλει το Υπουργείο Υγείας για εξειδίκευση στην παιδοκαρδιολογία, να είναι έτοιμη για επαναλειτουργία η Παιδοκαρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ από πλευράς σύγχρονου εξοπλισμού και στελέχωσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.541, ημερομηνίας 17 Ιανουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Υπάρχει ένας ουσιαστικός αριθμός ασθενών που λόγω της φύσης της ασθένειά τους αναγκαστικά πρέπει να πηγαίνουν στο εξωτερικό για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία περισσότερο από μία φορά το χρόνο. Η εφαρμογή των κριτηρίων του υφιστάμενου Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στο δημόσιο τομέα στις περιπτώσεις αυτές προϋποθέτει σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πρόθεση να τεθούν ειδικά οικονομικά κριτήρια για αυτή την ομάδα των ασθενών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.558, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσοι οδηγοί εξυπηρετούν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Λακατάμιας για μεταφορά αίματος, αναλωσίμων κ.ο.κ.;

2. Σε πόσα άλλα κέντρα υγείας παρέχεται η πιο πάνω εξυπηρέτηση από τους οδηγούς του Κέντρου Υγείας Λακατάμιας;

3. Πόσα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των πιο πάνω εργασιών και ποιος είναι ο τύπος των εν λόγω αυτοκινήτων;

                   4. Πώς μεταφέρεται το αίμα στα διάφορα κέντρα υγείας; Υπάρχει συνεργασία με γραφεία ταξί για τη μεταφορά;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.575, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της διάνοιξης του δρόμου Ακακίου-Ατσιάς και πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί το εν λόγω έργο;

                   2. Πώς προχωρεί το θέμα της ασφαλτόστρωσης και τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων στο δρόμο Παμπατσιάς-Γαλάτας και εντός ποιων                        χρονοδιαγραμμάτων θα    ολοκληρωθεί το έργο αυτό;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.604, ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της δημογραφικής πολιτικής;

2. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε σύγκληση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής;

3. Ποιες ήταν οι συγκεκριμένες εισηγήσεις που προέκυψαν από τη μελέτη που έγινε από το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.634, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις πρόνοιες που υπάρχουν εντός των σχολικών μονάδων στις περιπτώσεις όπου ένα παιδί παρουσιάζει διαταραχές ψυχικής υγείας, έχει παιδοψυχιατρική παρακολούθηση, αλλά μέχρι να παρουσιάσει βελτίωση παραμένει στο σχολικό πλαίσιο με μεγάλα προβλήματα για το ίδιο, αλλά και για τα υπόλοιπα παιδιά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.635, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις πρόνοιες που παρέχονται σε παιδιά με εξαιρετικές ικανότητες (gifted), για το πώς αξιολογούνται τα παιδιά αυτά και αν υπάρχει δυνατότητα ένα παιδί που ανήκει σε αυτή την ομάδα να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με ξεχωριστούς ρυθμούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.697, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντοπιστεί ότι αριθμός οπλοβομβίδων ARGES EM 01, ελληνικής κατασκευής και προέλευσης, ήταν ελαττωματικές και αν έχει αποσυρθεί αριθμός από αυτές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.029, ημερομηνίας 21ης Ιουνίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιά κρατικά νοσοκομεία και ιδιωτικά νοσηλευτήρια υπάρχουν εξεταστικά κρεβάτια με ρυθμιζόμενο ύψος, καθώς επίσης, αν υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία δε διαθέτουν τέτοιου είδους εξεταστικά κρεβάτια, γιατί τους δίνεται άδεια να λειτουργούν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.062, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί το σχολείο το οποίο λειτουργεί στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ Λευκωσίας και εξυπηρετεί παιδιά που νοσηλεύονται εκεί δεν παραμένει ανοικτό και τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ο σκοπός που υπάρχει το σχολείο σε αυτό το νοσηλευτήριο είναι, για να εξυπηρετεί το άρρωστο παιδί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.011, ημερομηνίας 2 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στο θάλαμο 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας νοσηλεύονται 17 ενήλικα άτομα. Βάσει του περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμου του 1997, τα άτομα με νοητική στέρηση που δεν παρουσιάζουν ψυχιατρική πάθηση δεν μπορεί να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα αυτό, αφού αφορά πιθανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.013, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αποστέλλει ασθενείς στο εξωτερικό, ειδικά στο Ισραήλ, όχι απευθείας αλλά μέσω αντιπροσώπων οι οποίοι εισπράττουν για τη μεσολάβησή τους σχετικές προμήθειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.014, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των τριών λειτουργών υγείας για παρακολούθηση των ασθενών που στέλνονται στο εξωτερικό, ώστε να μην παρακολουθείται η θεραπευτική τους πορεία από λειτουργό ευημερίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.015, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Κατά πόσο έχει διεξαχθεί επιθεώρηση της κεντρικής αποθήκης των Ιατρικών Υπηρεσιών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας και πότε και πόσο συχνά γίνεται αυτός ο έλεγχος, καθώς η Γενική Ελέγκτρια στην έκθεσή της διαπιστώνει ότι αυτό δεν έχει γίνει.

2. Κατά πόσο η κεντρική αποθήκη διαθέτει σύστημα συναγερμού και πυρασφάλειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.016, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έχει γίνει με την έρευνα που αφορά τη μη επιστροφή των πενήντα εννέα επικαλυμμένων στεντ, τα οποία είχαν δοθεί σε ιδιώτη για αποστολή τους στο εξωτερικό για αποστείρωση, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, θέμα για το οποίο έχει ετοιμαστεί έκθεση από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που αφορά πιθανή ποινική ανάκριση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.017, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν τηρείται το μητρώο συμβολαίων ιατρικού εξοπλισμού, καθώς η διαπίστωση της Γενικής Ελεγκτού ήταν ότι το αρχικό μητρώο συμβολαίων που τηρούνταν μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν ελλιπές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.018, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στο συμβόλαιο αγοράς υπηρεσιών για τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις υποχρεώσεις των συμβασιούχων συμπεριλαμβανόταν εκπαίδευση ακτινολόγων και ακτινογράφων στο δημόσιο και απονομή πιστοποιητικών εκπαίδευσης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι έχει γίνει με το θέμα της εκπαίδευσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.019, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει προχωρήσει το έργο της διαπίστευσης των νοσηλευτηρίων, το οποίο είναι σημαντικό για την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς. Η διαπίστευση των νοσηλευτηρίων ήταν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 66.816, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2008, και είχε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2011.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.020, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα του κτιρίου του Υπουργείου Υγείας, ορισμένα από τα οποία αφορούν στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων και που εντοπίστηκαν μετά από επιθεώρηση των κτιρίων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και την Εθνική Αρχή Ασφάλειας το 2009.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.021, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει προχωρήσει η δημιουργία μητρώου στο οποίο να καταχωρίζονται τα σχετικά των συμβάσεων που συνάπτονται με τον ιδιωτικό τομέα για παροχή ιατρικών υπηρεσιών με στόχο μεταξύ άλλων την παρακολούθηση της ημερομηνίας λήξης τους και αν συνεχίζουν να παραπέμπονται ασθενείς από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.022, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιό στάδιο βρίσκεται το θέμα της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο και ποίο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.027, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η συσκευή λέιζερ που παραλήφθηκε στο νοσοκομείο Πάφου στις 22 Φεβρουαρίου 2006 έχει εγκατασταθεί, αν έχει τεθεί σε λειτουργία και αν έχει εκπαιδευτεί οποιοσδήποτε για το χειρισμό της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.028, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς γίνεται αποτελεσματικός έλεγχος της υπερωριακής απασχόλησης ιατρικού προσωπικού, αφού η Γενική Ελέγκτρια διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ιατροί υποβάλλουν αίτημα για υπερωριακή αποζημίωση για μεγάλο αριθμό ωρών εργασίας, χωρίς πάντοτε να υπάρχει το όνομα και η υπογραφή του καλούντος ιατρού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.034, ημερομηνίας 11ης Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ποιο λόγο οι καρκινοπαθείς πρέπει να εξεταστούν από ιατρικά συμβούλια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να παρουσιάσουν νέες εξετάσεις, για να επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν από καρκίνο, τη στιγμή που υπάρχει έκθεση ιατρών που πιστοποιεί την ασθένεια των ατόμων αυτών. Μια τέτοια πρακτική ταλαιπωρεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά αυτή την ομάδα ασθενών και θα ήθελα να ενημερωθώ πώς μπορεί να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.042, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα της υποβολής νομοσχεδίου για σκοπούς κύρωσης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και ποια μέτρα λαμβάνονται, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρίες θα μετέχουν ισότιμα και πλήρως στη διαδικασία εποπτείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 της σύμβασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.043, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα της εγγραφής του συνδέσμου ACCEPT, η αίτηση του οποίου υποβλήθηκε πριν από οκτώ μήνες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.044, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν συνεχίζει να ακολουθείται η “πολιτική ξυρίσματος” όλων των καταδίκων, αλλά και υποδίκων στις Κεντρικές Φυλακές, αν υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες για το λόγο που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο και αν έχει τροποποιηθεί η εγκύκλιος, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.045, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το “Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών” για την ενδοοικογενειακή βία προνοεί για τη δημιουργία δεκαπενταμελούς ομάδας στη Νομική Υπηρεσία με ειδίκευση στην ενδοοικογενειακή βία. Επιπλέον, προνοεί για την ύπαρξη εξειδικευμένου νομικού λειτουργού, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος για νομικές συμβουλές σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία όλο το εικοσιτετράωρο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο ισχύουν τα πιο πάνω.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.046, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Αθλητική Ένωση Μόρφου, στην οδό Δαιδάλου αρ. 3 στη Λευκωσία, έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες από το δήμο Λευκωσίας και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, για να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο χώρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.047, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι τα εξειδικευμένα προσόντα και η κατάρτιση των οικογενειακών συμβούλων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), οι οποίοι, βάσει της νομοθεσίας, έχουν την αρμοδιότητα της αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Πώς εξασφαλίζεται η εξειδίκευση, αφού συχνά οι οικογενειακοί σύμβουλοι μεταφέρονται σε άλλες θέσεις εντός των ΥΚΕ;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.048, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας δημόσιου καταφυγίου για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.049, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η αστυνομία διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό που να χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε αστυνομικό τμήμα, καθώς και αν υπάρχει πάντα γυναίκα αστυνομικός, για να παίρνει κατάθεση από τα θύματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.050, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Υπάρχει συστηματικό πρόγραμμα για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία;

2. Αυτή η κατάρτιση καλύπτει όλους τους επαγγελματίες υγείας παγκύπρια;

                    3. Πότε διενεργήθηκε η τελευταία εκπαίδευση, πού έγινε και ποιες ειδικότητες την παρακολούθησαν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.051, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται, όταν μια γυναίκα είναι θύμα βιασμού;

                    2. Ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα ιατρικής και ψυχολογικής στήριξης;

                    3. Αυτά τα πρωτόκολλα είναι καταγραμμένα;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.054, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι τα κριτήρια και η πολιτική του υπουργείου του όσον αφορά στην κάλυψη των εξόδων για τοποθέτηση σε παιδιά κοχλιακών εμφυτευμάτων και για αναβάθμισή τους κάθε τέσσερα χρόνια, μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχει μεγάλη ομάδα γονιών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά σε αυτές τις θεραπείες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη δεκαοκτώ παιδιά που εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται σε αναμονή για αναβάθμιση των εμφυτευμάτων τους με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.063, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της μελέτης αναφορικά με τη δημιουργία εξειδικευμένων κλινικών για άτομα τρίτης ηλικίας και πώς θα υλοποιηθούν οι εισηγήσεις για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.124, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που ρυθμίζει τις υιοθεσίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.145, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει γραπτώς και θεσμοθετημένη μια ξεκάθαρη πολιτική για τη συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων στα ιδρύματα παιδικής προστασίας και αν τα παιδιά που διαμένουν στα ιδρύματα αυτά έχουν πρόσβαση στην πολιτική αυτή μέσω βιβλιαρίων/φυλλαδίων φιλικών προς το παιδί.

Μια τέτοια πολιτική είναι απαραίτητη εφόσον απορρέει από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών που έχει συνυπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία για τα δικαιώματα των παιδιών και η οποία θέτει ως υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει πως όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας είναι σε θέση να εξασκήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.164, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Αθηνάς Κυριακίδου

«Σύμφωνα με πληροφορίες που μου έχουν μεταφέρει οι κάτοικοι της περιοχής Μαραθάσας, η διαδρομή Λεμίθου-Κυπερούντας, που εκτελούσε δύο φορές την εβδομάδα λεωφορείο, δεν εκτελείται πλέον. Η συγκεκριμένη διαδρομή εξυπηρετούσε κυρίως τους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής Μαραθάσας, καθώς αποτελούσε το μέσο μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο Κυπερούντας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, ιατρός επισκέπτεται τις κοινότητες της περιοχής μια φορά κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η κατάργηση του δρομολογίου τους δημιουργεί ταλαιπωρία και ενδεχομένως περαιτέρω προβλήματα στην υγεία τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ποιο λόγο έχει καταργηθεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο και αν προτίθεται να το επαναφέρει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.188, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 για την Ένταξη των Μεταναστών που Διαμένουν Μόνιμα στην Κύπρο αναφέρονται δεκαεπτά δράσεις που αφορούν την υγεία. Για όλες αυτές τις δράσεις αναφέρεται ότι ο χρόνος υλοποίησης είναι “συνεχής-εφαρμόζεται” με αρμόδιο το Υπουργείο Υγείας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς εφαρμόζονται οι δράσεις αυτές συγκεκριμένα και ποια στοιχεία υπάρχουν για τα προβλήματα υγείας που εντοπίστηκαν από την εφαρμογή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.197, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

« Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Σε ποια επίπεδα βρίσκεται η ποιότητα του παρεχόμενου νερού στα σχολεία (μικροβιολογική και χημική);

2. Ποια είναι η συχνότητα δειγματοληψίας και ποια τα αποτελέσματα από τον έλεγχο;

3. Ποιες ενέργειες κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τη στιγμή λήψης του αποτελέσματος μέχρι την αποκατάσταση της ποιότητας;

4. Ποιες και πόσες επιθεωρήσεις γίνονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες στα κτίρια των σχολείων, ιδίως στο δίκτυο υδατοπρομήθειας και στις υδατοδεξαμενές;

5. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στο νερό και τις καντίνες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2011-2012;

                    6. Πόσες σχολικές μονάδες βρέθηκαν να έχουν προβλήματα με την ποιότητα του νερού τη χρονιά 2010-2011;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.198, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Αθηνάς Κυριακίδου

«Ο Συνεργατισμός πραγματοποίησε έρευνα στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας κατόπιν καταγγελιών για ατασθαλίες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το περιεχόμενο και τα ευρήματα της έρευνας του Συνεργατισμού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.207, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει καθορισμένο και ξεκάθαρο σχέδιο εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.208, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσες συνεδριάσεις πραγματοποίησαν τα ιατρικά συμβούλια κατά τις χρονιές 2009, 2010 και 2011 για την εξέταση καρκινοπαθών και ατόμων που αιτούνται σύνταξης ανικανότητας;

2. Πόσο είναι το κόστος κάθε συνεδρίασης των ιατρικών συμβουλίων για τις πιο πάνω χρονικές περιόδους;

                   3. Πόσοι από αυτούς τους ασθενείς έχουν απορριφθεί τις συγκεκριμένες χρονιές;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.209, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει τους πολίτες πως διαφημίζονται στο διαδίκτυο ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης αίματος ομφάλιου λώρου με πλαστά πιστοποιητικά άδειας και πιστοποιήσεις ποιότητας. Επίσης, παραπέμπει το κοινό να ενημερωθεί για τις αδειοδοτημένες τράπεζες φύλαξης αίματος ομφάλιου λώρου από την ιστοσελίδα του υπουργείου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιο άλλο τρόπο μπορεί να ενημερώνεται το κοινό για τις αδειοδοτημένες τράπεζες φύλαξης αίματος ομφάλιου λώρου πλην του διαδικτύου, αν εκδίδεται έντυπο υλικό για τις εν λόγω αδειοτοτημένες τράπεζες και πού αυτό διανέμεται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.254, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν χαρτογραφημένες οι διαδικασίες που οι διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους εφαρμόζουν σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανήλικους αιτητές πολιτικού ασύλου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.255, ημερομηνίας 9 Νοεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς ασκείται ανεξάρτητος έλεγχος (external monitoring) στα ιδρύματα παιδικής προστασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.272, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Αναφέρομαι στο Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα Ανεξαρτήτως Εισοδημάτων και παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Ποιο κονδύλι διατέθηκε για το συγκεκριμένο επίδομα κατά τις χρονιές 2009, 2010, 2011 και 2012;

2. Πόσα ανήλικα και πόσα ενήλικα άτομα αιτήθηκαν του επιδόματος αυτού κατά τις πιο πάνω περιόδους;

                    3. Πόσα ανήλικα και πόσα ενήλικα άτομα απορρίφθηκαν και πόσα εγκρίθηκαν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.273, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Αναφέρομαι στο Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα Ανεξαρτήτως Εισοδημάτων και παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ανήλικων και ενήλικων ατόμων που πάσχουν από τετραπληγία, καθώς και αυτών που παρουσίασαν τετραπληγία με μηδενική κίνηση στα άκρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου για τις χρονιές 2009, 2010 και 2011.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.292, ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα του ρομποτικού μηχανήματος αυτόματης παράδοσης φαρμακευτικών σκευασμάτων το οποίο εγκαταστάθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το μηχάνημα αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά μέχρι πρόσφατα το κράτος κατέβαλλε ένα μηνιαίο ποσό συντήρησης. Επίσης, θα ήθελα να πληροφορηθώ αν λήφθηκε οποιαδήποτε πρόνοια, για να συνδεθεί το μηχάνημα αυτό με το λογισμικό οποιουδήποτε κρατικού νοσηλευτηρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.325, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται ότι το Νοέμβριο του 2010 η αστυνομία, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, διεξήγαγε ποινική ανάκριση για την επιστροφή των 59 επικαλυμμένων στεντ, καθώς και ότι με τη συμπλήρωσή της θα δίνονταν οδηγίες για τον παραπέρα χειρισμό του θέματος.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται η έκβαση των ανακρίσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.326, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφορικά με τη σύμβαση αρ. 30/06 για αγορά υπηρεσιών διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των κρατικών νοσηλευτηρίων και των κέντρων υγείας σημειώνεται ότι διατάχθηκε διοικητική έρευνα για το θέμα της διαφοροποίησης των τιμών μονάδος της σύμβασης το Δεκέμβριο του 2010.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκβαση της εν λόγω διοικητικής έρευνας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.327, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφορικά με τη σύμβαση για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων για τη διεκπεραίωση βιοχημικών αναλύσεων στα κρατικά νοσοκομειακά εργαστήρια αναφέρεται ότι έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα, για να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν είχε απαντηθεί η επιστολή του αναδόχου της πιο πάνω σύμβασης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκβαση της εν λόγω διοικητικής έρευνας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.328, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφορικά με τη σύμβαση αρ. 16/09 για αγορά υπηρεσιών διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων των κρατικών νοσηλευτηρίων και των κέντρων υγείας σημειώνεται ότι διατάχθηκε έρευνα για τις λανθασμένες εκτιμήσεις των ποσοτήτων των τοξικών αποβλήτων που είχαν περιληφθεί στα έγγραφα του διαγωνισμού.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκβαση της εν λόγω διοικητικής έρευνας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.329, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 όσον αφορά την παρακολούθηση των ασθενών που αποστέλλονται στο εξωτερικό αναφέρεται ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 68.941, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2009, εγκρίθηκε η πρόσληψη τριών λειτουργών υγείας για την εξυπηρέτηση των ασθενών που αποστέλλονται μέσω των διπλωματικών αποστολών της Δημοκρατίας, απόφαση η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έγινε με το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.330, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφορικά με το συμβόλαιο αγοράς υπηρεσιών για τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δεν μπορούσε να αξιολογήσει αν τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης του προσωπικού που χειρίζεται το μαγνητικό τομογράφο ισοδυναμούν με πιστοποιητικά εκπαίδευσης που χορηγούνται από πανεπιστημιακό κέντρο και επομένως αν ο ανάδοχος εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τον όρο εκπαίδευσης του προσωπικού. Για το λόγο αυτό ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Υγείας έχει εισηγηθεί τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκβαση της εν λόγω έρευνας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.331, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 σχετικά με το Αναθεωρητικό Ιατρικό Συμβούλιο αναφέρεται πως στο συμβούλιο δε συμμετέχει ιδιώτης ιατρός, γιατί δεν έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο οι ζητηθέντες κατάλογοι των ειδικών ιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι έγινε για το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.332, ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 σε σχέση με τις δαπάνες για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό αναφέρεται ότι η πρεσβεία στο Λονδίνο έχει απλήρωτα τιμολόγια του 2010, ύψους 1 εκατομ. στερλινών, για νοσήλια σε ένα μόνο νοσοκομείο από το σύνολο των νοσοκομείων με τα οποία συνεργάζεται.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι έγινε με τα απλήρωτα τιμολόγια του συγκεκριμένου νοσοκομείου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.340, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταχωρίσει αριθμό αγωγών στο δικαστήριο και διεκδικεί από το κράτος ποσό ύψους 714.336 για τόκους λόγω καθυστέρησης εξόφλησης τιμολογίων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση γίνονται ενέργειες για εξώδικο διακανονισμό.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έγινε με το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.341, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει αδρανής και αναξιοποίητος εξοπλισμός, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου θα περιέλθει σε αχρηστία. Επίσης, αναφέρεται πως για συγκεκριμένο εξοπλισμό ισχύουν συμβόλαια συντήρησης με σημαντικό κόστος.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι προτίθεται να κάνει για το θέμα αυτό.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.342, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως στο Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπάρχουν αναξιοποίητοι δύο ηλεκτροεγκεφαλογράφοι και ένας κινητός ηλεκτροεγκεφαλογράφος, ενώ πληρώνεται κόστος συντήρησης. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι εξοπλισμός συνολικής αξίας περίπου 105.000 παραμένει στην αποθήκη.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έγινε με το πιο πάνω θέμα.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.343, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως τα συστήματα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παρουσιάζουν βλάβες από τον Ιούλιο του 2010, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, και δεν κατέστη δυνατή η επιδιόρθωσή τους. Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς θα επιλυθεί το θέμα αυτό

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.344, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε θα ολοκληρωθεί η καταχώριση των φακέλων στο σύστημα του Κλάδου Ασύλου του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αφού η Γενική Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή της για το 2010 επισημαίνει ότι αυτή η καθυστέρηση δε βοηθάει την αστυνομία να ελέγξει ποιοι αλλοδαποί είναι παράνομοι και ποιοι όχι

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.345, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός για τον οποίο έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ακαταλληλότητας, σε ορισμένες περιπτώσεις από το 2000, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντικατασταθεί. Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ποιο εξοπλισμό υπάρχει πιστοποιητικό ακαταλληλότητας και αν ακόμη χρησιμοποιείται

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.346, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις φύλαξης, συλλογής και αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εστιών μόλυνσης και μεταφοράς μολυσματικών ασθενειών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς θα επιλυθεί το πιο πάνω πρόβλημα

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.347, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου μία συγκεκριμένη συσκευή λέιζερ παραλήφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2006 και έκτοτε δεν έχει εγκατασταθεί, δεν έχει λειτουργήσει και ούτε έχει εκπαιδευτεί κάποιος για το χειρισμό της, ενώ παράλληλα καταβάλλεται το ποσό των 3.400 ετησίως για τη συντήρησή της.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη συσκευή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.348, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως πριν από τρία χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στάλθηκαν είκοσι τρία κιβώτια από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού τα οποία περιλαμβάνουν δέκα πλήρη αναπνευστικά συστήματα το καθένα και τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι σκοπεύει να κάνει με αυτά τα συστήματα

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.349, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς προχωρεί η πειθαρχική έρευνα για διαπίστωση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από ιατρούς οι οποίοι ενδεχομένως να διενεργούσαν υπερωριακά ιατρικές επεμβάσεις για περιστατικά που δεν ήταν επείγοντα, διεκδικώντας υπερωριακή αποζημίωση

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.350, ημερομηνίας 20 Δεκεμβρίου 2011, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το 2010 αναφέρεται πως παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση αναλωσίμων, τα οποία αποθηκεύονται στους διάφορους θαλάμους και κλινικά εργαστήρια των νοσοκομείων, αφού εκκρεμεί η μηχανογράφησή τους.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.445, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ρούλας Μαυρονικόλα

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων όσον αφορά την ποιότητα των φαρμάκων που χορηγούνται στους υπερτασικούς. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον κατάλογο επιχορηγημένων φαρμάκων, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στους ασθενείς που προμηθεύονται συγκεκριμένα φάρμακα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το σώμα για τα ακόλουθα:

1. Πώς προτίθεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό των υπερτασικών ασθενών που αναγκάζονται να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον ιδιωτικό τομέα, αφού τα καινούρια φάρμακα που χορηγούν τα νοσοκομεία φαίνεται να μην ικανοποιούν τις ανάγκες τους;

2. Με βάση ποια κριτήρια οι υπερτασικοί έχουν εξαιρεθεί από το σχέδιο επιχορήγησης φαρμάκων, γεγονός που τους αναγκάζει να προμηθεύονται από τα νοσοκομεία τα καινούρια φάρμακα, τα οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά την ασθένειά τους;

                    3. Γιατί στον κατάλογο επιχορηγημένων φαρμάκων φαίνεται να έχει μειωθεί το ποσοστό επιχορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων που χορηγούνται σε άλλες κατηγορίες ασθενών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.454, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πώς αντιμετωπίζονται τα ορθοπεδικά προβλήματα παιδιών και ιδιαίτερα παιδιών με ειδικές ανάγκες;

2. Διαθέτει ο δημόσιος τομέας ιατρό με ειδίκευση στην παιδοορθοπεδική;

                    3. Οι ορθοπεδικοί που έρχονται στην Κύπρο, για να χειρουργήσουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, έχουν αναγνωρισμένη ειδικότητα παιδοορθοπεδικού;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.473, ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πόσες προεδρικές χάρες δόθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και ποια αδικήματα αφορούσαν

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.597, ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Καταφθάνουν πολλά παράπονα από πολίτες ότι συνεχώς αλλάζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και καθοδήγηση των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην παρακολούθηση και στον έλεγχο των προβλημάτων που απασχολούν τις οικογένειες, δυσκολίες προσαρμογής των ατόμων στις συνεχείς αλλαγές λειτουργών (όπου πολλές φορές τα άτομα δεν ξέρουν ποίος είναι ο υπεύθυνος λειτουργός τους), καθυστέρηση στην εκτέλεση ενεργειών για βοήθεια, καθυστέρηση στην παροχή επιδομάτων και πολλά άλλα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη συχνότητα αλλαγής των κοινωνικών λειτουργών στις διάφορες οικογένειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.619, ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Πρόσφατα διαπίστωσα ότι μετά από κάθε μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα δημιουργείται τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα η αναχώρηση από το ΓΣΠ να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε, αν υπάρξει ανάγκη, να μπορεί ένα ασθενοφόρο ή ένα αυτοκίνητο που μεταφέρει κάποιο ασθενή να φτάσει γρήγορα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.647, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2010, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο κεφάλαιο ΙΙ Δράση Αστυνομίας”, αναφέρεται πως αποφασίστηκε η υιοθέτηση βασικών αρχών μεταχείρισης κρατουμένων με μεταδοτικά νοσήματα και η προσθήκη τους σε άλλη σχετική αστυνομική διάταξη.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έγινε με το θέμα αυτό

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.648, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2010, στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, στο κεφάλαιο Ι Υγεία”, σημείο 7, διαπιστώνεται η απουσία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εξέτασης των ιατρικών ευθυνών σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την αύξηση της ανασφάλειας των ασθενών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και την προώθηση των όσων επισημαίνονται για το θέμα της ιατρικής αμέλειας από την επίτροπο

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.649, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2010, στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, στο κεφάλαιο ΙΙ Κοινωνική Ευημερία”, σημείο 3, αναφέρεται πως τα ηλικιωμένα πρόσωπα πρέπει να αναγνωριστούν ως μια ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα η οποία χρήζει αυξημένου κρατικού ενδιαφέροντος και παροχής προστασίας στη βάση των ειδικών αναγκών της.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πώς προωθείται η υλοποίηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Ηλικιωμένους 2005-2015;

2. Πώς διασφαλίζονται η πρόληψη, η αποτροπή και η διερεύνηση της βίας που ασκείται έναντι των ηλικιωμένων σε χώρους φιλοξενίας εκτός σπιτιού, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία και ψυχιατρεία; Έχει συμπεριληφθεί αυτή η πρόνοια στις δράσεις του πιο πάνω εθνικού σχεδίου;

3. Πώς προχωρεί ο καταρτισμός αρμόδιας διατμηματικής ομάδας για ανάλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοποίηση των ηλικιωμένων και υλοποίηση μέτρων προς ανάβλυση του προβλήματος

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.650, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2010, στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, στο κεφάλαιο Ι Υγεία”, σημείο 3.1, αναφέρεται πως η επίτροπος εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Υγείας τα ακόλουθα:

1. Την αύξηση του επιδόματος για κάλυψη εξόδων διαμονής και συντήρησης σε άπορους ασθενείς που μεταβαίνουν για θεραπεία στο εξωτερικό.

2. Την τροποποίηση του άρθρου για πρόσθετο επίδομα για τη συνοδεία ασθενούς από συγγενικό πρόσωπο, ούτως ώστε να ωφελούνται και άλλες περιπτώσεις, δηλαδή όχι μόνο περιπτώσεις που ο ασθενής είναι άπορο παιδί.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έγινε με τα πιο πάνω θέματα

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.651, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το 2010, στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, στο κεφάλαιο Ι Υγεία”, σημείο 2, αναφέρεται πως η επίτροπος εισηγήθηκε προς το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) να προχωρήσει στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου που αφορά στην έκτακτη κλήση και προσέλευση των ιατρών στο ΤΑΕΠ. Επίσης, εισηγήθηκε όπως το Υπουργείο Υγείας μεριμνήσει, ώστε σε κάθε νοσοκομείο να υπάρχει πάντοτε ιεραρχικά προϊστάμενος ιατρός, ο οποίος να μπορεί να λάβει άμεσα αποφάσεις, να δώσει οδηγίες και να επιλύσει τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι έγινε με το θέμα αυτό

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.652, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο Ο περί Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Νόμος”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.653, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίων για το σπίτι στο Γέρι το οποίο προορίζεται για την αποκατάσταση των ενοίκων της Στέγης Νέα Ελεούσα”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.751, ημερομηνίας 20 Απριλίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσα άτομα με ψυχιατρικές παθήσεις βρίσκονται σε γηροκομεία κατά τα τελευταία τρία χρόνια σε κάθε επαρχία και ποιες δομές προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για τη στήριξη αυτών των ατόμων

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.778, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κεφάλαιο 7, ενότητα 7.1.2.6 (Μετανάστευση-Πολιτικοί Πρόσφυγες), αναφέρεται πως υπάρχουν περιπτώσεις που, όταν γεννιούνται παιδιά, λόγω των υφιστάμενων διαδικασιών και πρακτικών που απορρέουν από το νόμο “επιτρέπεται” τα παιδιά αυτά να παραμένουν “άγραφα” και επομένως χωρίς πιστοποιητικό γέννησης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πού βρίσκεται το εν λόγω θέμα, αν υπάρχουν “άγραφα” παιδιά σήμερα και ποιες ενέργειες προωθούνται, για να γίνουν οι πρακτικές που ακολουθούνται πιο αποτελεσματικές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.779, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κεφάλαιο 7, ενότητα 7.1.2.9 (Δικαιοσύνη και Δημόσια Τάξη), αναφέρεται περίπτωση ανήλικου παιδιού το οποίο καταδικάστηκε και φυλακίστηκε χωρίς να έχει νομική εκπροσώπηση.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε παιδί το δικαίωμα σε νομική ή άλλη κατάλληλη υποστήριξη για την προετοιμασία της υπεράσπισής του και, εάν στερηθεί της ελευθερίας του, να διασφαλίζεται το δικαίωμα της ταχείας πρόσβασης σε νομική ή άλλη κατάλληλη υποστήριξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.780, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κεφάλαιο 7, ενότητα 7.1.2.4 (Υγεία), αναφέρεται η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της λειτουργίας κέντρων δερματοστιξίας και τοποθέτησης σκουλαρικιού, καθώς και ετοιμασίας προσχεδίου νόμου από το Υπουργείο Υγείας με τίτλο “ο περί Υγειονομικών και άλλων Προϋποθέσεων Ίδρυσης και Λειτουργίας Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Εγγραφής Δερματοστικτοποιών Νόμος”.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πού βρίσκεται το εν λόγω νομοσχέδιο και πότε ενδέχεται να κατατεθεί το τελικό κείμενο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.781, ημερομηνίας 27 Απριλίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στο κεφάλαιο 7, ενότητα 7.1.3, γίνονται σχετικές παρατηρήσεις και εισηγήσεις που αφορούν στη γενικότερη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου “Ευαγγελισμός”.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών, ώστε τα παιδιά του σχολείου να έχουν μια μαθητοκεντρική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.792, ημερομηνίας 3 Μαΐου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε πόσες περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για Υπηρεσίες Υγείας που δεν Προσφέρονται στο Δημόσιο Τομέα κατά τα έτη 2010, 2011 και 2012.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.815, ημερομηνίας 11 Μαΐου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Με τις τελευταίες τροποποιήσεις που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον περί Παιδιών Νόμο απαιτείται από τους ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία η εξασφάλιση πιστοποιητικού καταλληλότητας των κτιρίων. Αυτή η πρόνοια καθιστά τη λειτουργία των σταθμών και των νηπιαγωγείων που ιδρύθηκαν πριν από 5 χρόνια ή και παλαιότερα πρακτικά αδύνατη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού, κατά την ανέγερση των κτιρίων και την ίδρυση και λειτουργία των σταθμών και των νηπιαγωγείων, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση.

Επίσης, η συγκεκριμένη απαίτηση δεν υφίσταται για τη λειτουργία των δημόσιων σταθμών και νηπιαγωγείων, αλλά ούτε και για ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οποιονδήποτε τομέα της κυπριακής οικονομίας και εξυπηρετούν καθημερινά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας (π.χ. τράπεζες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι προτίθεται να κάνει με αυτήν την πρόνοια, ώστε να είναι πρακτικά εφικτή η εξασφάλιση κάποιου πιστοποιητικού για την καταλληλότητα αυτών των κτιρίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.816, ημερομηνίας 11 Μαΐου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Οι υφιστάμενοι σταθμοί και νηπιαγωγεία έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν νόμιμα βάσει των κριτηρίων και των προτύπων που απαιτούνταν από τις αρμόδιες αρχές (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργείο Υγείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Πολεοδομία κ.λπ.).

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συνεχείς τροποποιήσεις ειδικά στις απαιτήσεις για το εμβαδόν σε τετραγωνικά μέτρα των τάξεων και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ζητούν από τους υφιστάμενους σταθμούς και νηπιαγωγεία την αλλαγή/επανέκδοση των αδειών λειτουργίας τους βάσει των νέων δεδομένων. Έτσι στους σταθμούς και τα νηπιαγωγεία που δεν πληρούν τα κριτήρια δεν μπορεί να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα πολλοί σταθμοί και νηπιαγωγεία να κινδυνεύουν να κλείσουν με αλυσιδωτές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι προτίθεται να κάνει με το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.817, ημερομηνίας 11 Μαΐου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ποιες θεραπευτικές δομές και προγράμματα υπάρχουν για τις έφηβες και νεαρές γυναίκες χρήστες ναρκωτικών ουσιών;

2. Ποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες παρέχονται σε αυτά τα άτομα κατά την πορεία της θεραπείας τους

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.933, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ληφθεί απόφαση για ανέγερση μνημείου στο χώρο της έκρηξης στο Μαρί εις μνήμην των 13 ηρώων και, εάν ναι, σε ποίο στάδιο βρίσκεται

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.1095, ημερομηνίας 17 Ιουλίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσα περίπου παιδιά με σχιστίες και άλλες κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες γεννιούνται κάθε χρόνο;

2. Πώς αντιμετωπίζονται θεραπευτικά οι περιπτώσεις των παιδιών αυτών;

3. Σε πόσες περιπτώσεις έχει δοθεί έγκριση για αποστολή παιδιών στο εξωτερικό για εξειδικευμένη θεραπεία

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.083, ημερομηνίας 5 Σεπτεμβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Αναφέρομαι στην επισυναπτόμενη επιστολή της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στο αεροδρόμιο Λάρνακας και παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πώς θα προωθηθούν λύσεις για τα προβλήματα που αναφέρονται.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.148, ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσα δωμάτια και μπάνια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχουν διαμορφωθεί ειδικά, για να εξυπηρετούν ασθενείς με κινητικά προβλήματα (παραπληγικούς κ.ά.);

                  2. Κάθε τμήμα διαθέτει τουλάχιστον ένα δωμάτιο και μπάνιο ειδικά διαμορφωμένο για άτομα με κινητικές αναπηρίες;» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.163, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη διαδικασία που ακολουθείται από την αστυνομία σε σχέση με τη σύλληψη γυναικών, όταν πραγματοποιούνται επιχειρήσεις σε χώρους όπου εκπορνεύονται γυναίκες.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.196, ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσες φορές συνεδρίασε τα τελευταία τρία χρόνια η Εθνική Επιτροπή για το HIV/AIDS και πότε ήταν η τελευταία φορά;

2. Ποιες αποφάσεις πάρθηκαν;

                    3. Ποια τα μελλοντικά σχέδια της επιτροπής και εντός ποιων χρονοδιαγραμμάτων τοποθετούνται;» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.197, ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Μετά από αριθμό παραπόνων ατόμων με θαλασσαιμία ότι συχνά χάνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων MRI στις οποίες υποβάλλονται, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται εκ νέου σε εξέταση MRI, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως συμβαίνει αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.198, ημερομηνίας 17 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το Στρατηγικό Σχέδιο για το AIDS 2011-2014 και ποιες δράσεις περιλαμβάνει.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.205, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (“Lanzarote”), η οποία υπογράφτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 25 Οκτωβρίου 2007, ούτως ώστε να τυγχάνει εφαρμογής μέσω του εθνικού δικαϊκού συστήματος της χώρας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.222, ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών συζητήθηκαν οι διακρίσεις που αφορούν τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού στην Κύπρο και διαπιστώθηκε η αδήριτη ανάγκη να υπάρξουν δράσεις στους τομείς της παιδείας, της αστυνομίας, της εργασίας, της υγείας, της δικαιοσύνης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πρόθεση για σχεδιασμό ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα όπως καταγράφεται στη δική μας κοινωνία και που να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, εκπαίδευση, ενημέρωση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών συμβάσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.236, ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ποιες μορφές βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ των οποίων βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση, και ποια η συχνότητά τους;

2. Ποιες από τις πιο πάνω μορφές βίας έχουν καταγγελθεί; (Να αναφερθούν λεπτομερώς.)

3. Πόσοι από τους δράστες των πιο πάνω υποθέσεων έχουν διωχθεί και καταδικαστεί και τι ποινές έχουν επιβληθεί σ’ αυτούς από το 2009 μέχρι σήμερα;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.237, ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό του ανθρώπινου δυναμικού και τον προϋπολογισμό του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και της Μονάδας Ισότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και της υπουργικής επιτροπής για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επίσης παρακαλείται να ενημερώσει το σώμα αν έχει μελετηθεί η δημιουργία ενός ενοποιημένου σώματος για θέματα ισότητας φύλων και εντός ποιων χρονοδιαγραμμάτων αυτό θα υλοποιηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.238, ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Μετά την αναθεώρηση των θεωρήσεων εισόδου (visa) καλλιτέχνιδων από τρίτες χώρες παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Έχουν καταργηθεί οι ειδικές θεωρήσεις εισόδου για καλλιτέχνιδες βάσει της νομοθεσίας και έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα ελέγχου για αυστηρότερη εφαρμογή της νέας πολιτικής παραχώρησης θεωρήσεων εισόδου;

2. Από την ημέρα εφαρμογής αυτής της πολιτικής έχουν γίνει αξιολογήσεις, για να μελετηθεί ο αντίκτυπος στον περιορισμό του φαινομένου της εμπορίας προσώπων;

                  3. Ποιος είναι ο αριθμός των θυμάτων εμπορίας προσώπων, των παραπόνων για εμπορία, των σχετικών υποθέσεων που έχουν διερευνηθεί, των διώξεων και των                   ποινών που έχουν                     επιβληθεί στους θύτες από το 2009 μέχρι σήμερα

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.239, ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των καταγεγραμμένων υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από το 2009 μέχρι σήμερα σε κάθε επαρχία. Επίσης να μας ενημερώσει για πόσες από αυτές τις υποθέσεις έγιναν διώξεις, πόσες από αυτές κατέληξαν σε καταδίκη και τι ποινές έχουν επιβληθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.240, ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Έχουν εφαρμοστεί συγκεκριμένοι μηχανισμοί αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των επιμέρους δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2007-2013) και ποια τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα;

2. Έχουν σχεδιαστεί και υιοθετηθεί εθνικά σχέδια δράσης εντός του 2010 για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας και της ενδοοικογενειακής βίας;

                    3. Πόσο ανθρώπινο δυναμικό έχει αξιοποιηθεί και πόσο μέρος του προϋπολογισμού έχει δαπανηθεί για την υλοποίηση των δράσεων του δεύτερου ερωτήματός μου; Επιπλέον, υπάρχουν                     μετρήσιμοι δείκτες και χρονοδιαγράμματα για την αξιολόγηση αυτών των δράσεων παγκύπρια

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.241, ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πού βρίσκεται το θέμα του συστήματος Diagnosis-Related Groups (DRGs) ως μεθόδου αποζημίωσης για τα περιστατικά ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, σε συνεργασία με το γερμανικό οργανισμό InEK, στο πλαίσιο του σχετικού συμβολαίου που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2009.

Ειδικότερα, να μας ενημερώσει για τα ακόλουθα:

1. Ποιες ενέργειες έγιναν από τον Οκτώβρη του 2009, όταν υπογράφτηκε το συμβόλαιο, μέχρι σήμερα;

2. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση και ένταξη των περιστατικών στα κατάλληλα DRGs τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;

3. Πότε αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα και ποιο είναι το συνολικό κόστος εφαρμογής του;» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.280, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2012, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ποιους λόγους οι γυναίκες που βιώνουν διάκριση λόγω φύλου δεν παραπέμπουν το θέμα ενώπιον της δικαιοσύνης και ποια μέτρα έχει λάβει το κράτος για την αύξηση της ενημέρωσης των γυναικών, με σκοπό την ενθάρρυνσή τους να αναζητήσουν βοήθεια σε περιπτώσεις όπου παρουσιάζεται διάκριση λόγω φύλου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.425, ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Πόσα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ενήλικα άτομα με ειδικές ανάγκες λειτουργούν παγκύπρια (αναλυτικά για κάθε επαρχία);

2. Ποιες είναι συγκεκριμένα οι ειδικές ανάγκες των ατόμων που απευθύνονται στο κάθε κέντρο ξεχωριστά;

                   3. Πόσα από αυτά τα κέντρα επιχορηγούνται από το κράτος; Να δοθεί αναλυτικά ο κατάλογος των κέντρων αυτών, καθώς και το ποσό της επιχορήγησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.426, ημερομηνίας 31ης Ιανουαρίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια διαδικασία ακολουθείται στην επιλογή ιατρικών κέντρων με σκοπό την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτά τα κέντρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.438, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σε συνέχεια προηγούμενης κοινοβουλευτικής ερώτησης, με αρ. φακ. 23.06.010.02.163, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2012, αναφέρομαι στην πρακτική που ακολουθείται από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας με τη βοήθεια “συνεργατών”, αφενός για τον εντοπισμό και την ποινική δίωξη μαστροπών ή διακινητών, με σκοπό την πάταξη του φαινομένου της πορνείας, και αφετέρου για τη διάσωση πιθανών θυμάτων εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

1. Ποιες εγκύκλιοι υπάρχουν για τον τρόπο διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων με τους “συνεργάτες” της αστυνομίας και σε ποιο βαθμό τηρούνται; Παρακαλώ να κατατεθούν οι εγκύκλιοι αυτοί.

2. Υπάρχει εγχειρίδιο αναγνώρισης θυμάτων εμπορίας και, εάν ναι, αυτό τηρείται; Παρακαλώ να κατατεθεί.

                   3. Τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το θέμα αυτό;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.439, ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Στην επισυναπτόμενη ανακοίνωση της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου αναφέρεται η δυσκολία των ατόμων με αναπηρίες να εξυπηρετηθούν από το σύστημα δημόσιων μεταφορών, αφού τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται δεν είναι προσβάσιμα. Κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της αρχής της ισότητας και των κατοχυρωμένων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πιο πάνω θέμα και τους πιθανούς τρόπους επίλυσής του, με σκοπό την ίση απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και από τα άτομα με αναπηρίες.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.659, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση του νάρκοτεστ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.660, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε αναμένεται να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η νέα Οδηγία 2011/36/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της εμπορίας προσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.661, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσες καισαρικές τομές διενεργούνται στο δημόσιο τομέα σε κάθε νοσοκομείο;

2. Πόσες καισαρικές τομές γίνονται κατά τις απογευματινές ώρες και τα σαββατοκυρίακα

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.095, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Τι συγκεκριμένα μέτρα έχουν παρθεί από την Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα κατά της Εμπορίας Προσώπων από το χρόνο ίδρυσής της μέχρι σήμερα για την υλοποίηση των 9 θεματικών ενοτήτων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2010;

2. Τι μηχανισμό παραπομπής έχουν στη διάθεσή τους τα θύματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη ή και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.251, ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου 2013, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της αναθεώρησης της κυπριακής νομοθεσίας αναφορικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και ιδιαίτερα ως προς:

1. την εξασφάλιση ότι το νομικό πλαίσιο προωθεί τη χρηστή διοίκηση όλων των μορφών ΜΚΟ,

2. την εξάλειψη πρακτικών διακρίσεων μεταξύ διάφορων νομικών μορφών οργανώσεων και

3. την εγκαθίδρυση της ιδιότητας οργανισμών “δημόσιας ωφέλειας” βασισμένης σε κριτήρια τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Επίσης, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει εντός ποιων χρονοδιαγραμμάτων θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.410, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον έλεγχο που διενεργείται στο Ίδρυμα Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα όσον αφορά τα εξής:

1. Τι είδους θεραπευτικά προγράμματα προσφέρονται στα άτομα που φιλοξενούνται στο ίδρυμα;

2. Η χορηγία που παρέχεται από το κράτος προς το ίδρυμα δαπανάται για τα προγράμματα που εφαρμόζονται;

                    3. Ποια είναι η στελέχωση του ιδρύματος από ειδικούς για την εφαρμογή των προγραμμάτων που προσφέρονται

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.432, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να επικαιροποιηθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο των ρευματοπαθών βάσει των νέων ιατρικών εξελίξεων και σύγχρονων θεραπειών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2003 και έκτοτε δεν έχει επιδεχθεί οποιεσδήποτε αλλαγές

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.577, ημερομηνίας 31ης Μαρτίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Ο περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμος προνοεί την έκδοση πιστοποιητικών υγείας του προσωπικού παραγωγής, το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η νομοθεσία όμως επιβάλλει το εν λόγω πιστοποιητικό να υπογράφεται από τον Πρώτο Ιατρικό Λειτουργό του δημόσιου τομέα, έστω και αν το πιστοποιητικό εκδόθηκε από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, η έκδοση του πιστοποιητικού από τον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλότερου κόστους από αυτήν του δημόσιου (επισυνάπτεται σχετική επιστολή).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό το εν λόγω πιστοποιητικό, όταν αυτό εκδίδεται και επιβεβαιώνεται από τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση του κοινού και την ομαλότερη επίλυση τέτοιων πρακτικών θεμάτων ρουτίνας.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους στάλθηκε στον αρμόδιο υπουργό.

Απάντηση


 Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.626, ημερομηνίας 2 Μαΐου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία για διάπραξη αυτόφωρου αδικήματος βίας σε αθλητικούς χώρους, καθώς και για τη διαδικασία προσαγωγής των συλληφθέντων στο δικαστήριο

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.630, ημερομηνίας 5 Μαΐου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Με ποια διαδικασία γίνεται η επιλογή των Κυπρίων ασθενών στους οποίους γίνεται μεταμόσχευση καρδίας, όταν βρεθεί μόσχευμα;

2. Υπάρχει περίπτωση να επισκεφθούν την Κύπρο Κύπριοι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση καρδίας και κατοικούν στο εξωτερικό. Πώς το Υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει ότι έγινε εκπαίδευση ατόμων για ορθή λειτουργία των μηχανημάτων υποστήριξης των ασθενών αυτών

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.645, ημερομηνίας 12 Μαΐου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να κατατεθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον περί Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Νόμο, καθότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεσή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.007, ημερομηνίας 24 Ιουλίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιες ιατρικές και ψυχοσυναισθηματικές αξιολογήσεις εφαρμόζονται για την εξακρίβωση της ηλικίας των πιθανών ανήλικων ασυνόδευτων ατόμων που εισέρχονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που καθορίζουν την ηλικία τους

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.161, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Αναφέρομαι στο πλαίσιο του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με το οποίο θα διατεθούν 3,1 δις σε εθνικά προγράμματα για τη βοήθεια και ανακούφιση των προσφύγων και των αιτητών ασύλου μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Στην Κύπρο θα διατεθούν 32 εκατομ. από αυτό το ταμείο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία ξεχωριστά και ειδικά διαμορφωμένου χώρου για μητέρες και παιδιά ως εναλλακτικού μέτρου αντί της κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια της Μεννόγειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.197, ημερομηνίας 20 Οκτωβρίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει εξειδικευμένη ιατρική κατάρτιση των παροχέων ιατρικής φροντίδας σχετικά με τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, η οποία να μην περιορίζεται σε αμιγώς ιατρικά θέματα, αλλά να καλύπτει και στοιχεία εξοικείωσης με τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και θρησκευτικά γνωρίσματα των θυμάτων, ώστε να μπορούν να τα αντιμετωπίζουν χωρίς προκαταλήψεις και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ευαισθησία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.448, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2015, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν υπάρχει πρόθεση εκπαίδευσης παιδιάτρου και διαιτολόγου σε εξειδικευμένο κέντρο στο εξωτερικό για την παρακολούθηση ανήλικων παιδιών με κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.04.567, ημερομηνίας 13 Μαΐου 2015, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Αναφέρομαι στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014 και συγκεκριμένα στο Μέρος V (Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων) και παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς εφαρμόζεται πρακτικά η εποπτεία του προσώπου που υπόκειται σε αυτήν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.05.01.024, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2016, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρόνο αναμονής των αιτητών για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας και λειτουργικότητας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.086, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2016, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σολέας εξυπηρετούν περίπου 350 μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από τις κοινότητες της Σολέας, της Μαραθάσας και της δυτικής Λευκωσίας μέχρι τον Αστρομερίτη. Η εξυπηρέτηση των μαθητών αυτών αναδεικνύει τη σημαντικότητα της ύπαρξης των εν λόγω σχολείων, τόσο στην πνευματική αναβάθμιση των κοινοτήτων όσο και στην παροχή κινήτρων στις νεαρές οικογένειες, για να παραμένουν στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μελέτη της πιθανής κτηριακής και υλικοτεχνικής ενίσχυσης των σχολείων με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ’ επέκταση της περιφέρειας

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.258, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2016, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον περί Κοινοτικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Νόμο

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.715, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

«Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Αρχής κατά των Διακρίσεων σχετικά με ισχυριζόμενη τρανσφοβική συμπεριφορά υπαλλήλου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γίνεται εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για εκπόνηση σχετικής εγκυκλίου με ρητή αναφορά στην απαγόρευση των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε αναμένεται να εκπονηθεί η εν λόγω εγκύκλιος

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.924, ημερομηνίας 6 Ιουνίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Όπως έχει διαπιστωθεί, οι υφιστάμενοι χώροι φιλοξενίας ενήλικων ατόμων με αναπηρία, κρατικές και μη, δεν εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες που έχει η Κύπρος σε συνάρτηση με τον αριθμό των ατόμων, καθώς και το είδος της αναπηρίας.
 

Συνεπεία αυτού, διαφαίνεται η ανάγκη ολοκληρωμένης χαρτογράφησης των αναγκών σε παγκύπριο επίπεδο και εμπεριστατωμένης μελέτης για τη δημιουργία των απαραίτητων δομών εντός καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.
 

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί με σκοπό τη χαρτογράφηση των αναγκών αυτών.»

 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.945, ημερομηνίας 9 Ιουνίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί με σκοπό τη σύσταση ομάδας ειδικών για αντιμετώπιση περιπτώσεων απαγωγής παιδιών και, εάν έχει συσταθεί, από ποιους αποτελείται.»
 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.965, ημερομηνίας 15 Ιουνίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για τον έλεγχο συγκεκριμένων ιστοσελίδων που ασχολούνται με την πώληση σκύλων/κουταβιών και που σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ράτσες σκύλων απαγορευμένες στην Κύπρο.»

 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.979, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαθέτει τον αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε ψηλά κτήρια και, αν ναι, τι εξοπλισμό συγκεκριμένα.»

 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.008, ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του HIV/AIDS 2016-2021 και πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.011, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2017, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε αναμένεται να επικαιροποιηθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας βάσει των νέων ιατρικών εξελίξεων και σύγχρονων θεραπειών.»

 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.401, ημερομηνίας 1ης Μαρτίου 2018, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Είναι ευρέως γνωστό ότι πολλά από τα καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων (pet shops) διαθέτουν προς πώληση σκύλους οι οποίοι διαμένουν εντός των καταστημάτων αυτών μέχρι να εξευρεθεί αγοραστής, κάποιες φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά και υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, που προκαλούν ανησυχία για την ευημερία των ζώων αυτών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται συγκεκριμένοι ή/και τακτικοί έλεγχοι για τις συνθήκες φύλαξης και τη δέουσα φροντίδα των σκύλων που διατίθενται προς πώληση και, εάν ναι, ποιοι συγκεκριμένοι έλεγχοι γίνονται και αν αυτοί βασίζονται σε πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.525, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2018, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου
 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν πρωτόκολλα χειρισμού ανηλίκων σε περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών, απαγωγών και άλλων περιστατικών, που, όταν επισυμβούν, πιθανόν να κλονίσουν την υγεία του ανηλίκου, στη βάση εφαρμοσμένων πρακτικών που ισχύουν σε άλλες χώρες, αλλά και διεθνών συμβάσεων για την ευημερία και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών. Εάν υπάρχουν, παρακαλώ όπως αυτά κατατεθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακαλώ όπως ενημερωθούμε από τον αρμόδιο υπουργό για την πρόθεση ετοιμασίας τέτοιων πρωτοκόλλων.»
 

Απάντηση

 


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.227, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2018, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου

 

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς καλύπτονται τα έξοδα κήδευσης, στην περίπτωση θανάτου ατόμου που είναι υπό την κηδεμονία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.757, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2019, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου


«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των παιδιών που οι γονείς επιλέγουν να μην εμβολιάζουν, με όλες τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τόσο των συγκεκριμένων παιδιών όσο και των άλλων παιδιών που έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο προτίθεται να μελετήσει την υφιστάμενη διαδικασία λήψης συγκατάθεσης εμβολιασμού από τους γονείς και την πιθανή διαφοροποίησή της ή την προώθηση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, ώστε την ευθύνη για τον μη εμβολιασμό των παιδιών και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν στην υγεία τους να τον έχει ο γονέας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.001, ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2019, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου


«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει προχωρήσει η ετοιμασία πρωτοκόλλου αντιμετώπισης θυμάτων σεξουαλικής βίας, όταν τα θύματα καταφθάνουν στα Τμήματα Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των νοσοκομείων της κάθε επαρχίας, και, εάν ναι, όπως μας κατατεθεί. Επίσης, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως μας πληροφορήσει αν έχουν ενημερωθεί οι λειτουργοί των ΤΑΕΠ για την ύπαρξη του σχετικού πρωτοκόλλου και αν αυτοί έχουν εκπαιδευτεί, ώστε να αντιμετωπίζουν ορθά τέτοια περιστατικά.»
 

Απάντηση


 

 

 

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων