Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Χρίστος Κληρίδης

Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.034 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 5 Σεπτεμβρίου 2002.

«Αναφέρομαι σε άρθρο του περιοδικού “Άμυνα και Διπλωματία”, που βρίσκεται στις σελίδες 10-13 του τεύχους που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2002, με τίτλο “Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Η Κερκόπορτα του Αιγαίου”, (επισυνάπτω αντίγραφο), καθώς και σε άλλα πρόσφατα δημοσιεύματα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο, έχοντας υπόψη το περιεχόμενο του άρθρου αυτού και άλλων δημοσιευμάτων, να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

 1. Ποια διαβήματα έγιναν ή γίνονται σε σχέση με τη δημιουργία του λεγόμενου FIR ERCAN (περιοχή ελέγχου κυκλοφορίας) της κατεχόμενης Κύπρου;
 2. Συμμετείχε εκπρόσωπος της Κύπρου κατά τη διάρκεια της 33ης συνεδρίας της ολομέλειας της γενικής συνέλευσης του ICAO, που πραγματοποιήθηκε στο Μοντρεάλ από 29 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου 2001; Δόθηκε απάντηση στα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς από ή εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης; Αν όχι, τι προτίθεται να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα και το έγγραφο/δήλωση που φέρεται να καταχωρίστηκε από την τουρκική πλευρά;
 3. Πώς αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση τις παράνομες πτήσεις από και προς τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας σε ευρωπαϊκούς κι άλλους προορισμούς και ποια μέτρα λήφθηκαν ή πρόκειται να ληφθούν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.046 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 20 Σεπτεμβρίου 2002.

«Αναφορικά με το άρθρο της εφημερίδας “Πολίτης” με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2002 και τίτλο “Η συνεισφορά της Κύπρου στον προϋπολογισμό της ΕΕ: Τι θα δίδει και τι θα παίρνει η Κύπρος”, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατά πόσο είναι ενήμερο για την προκαταρκτική μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία λέει ότι η Κύπρος, ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναμένεται να δώσει πεντακόσια εκατομ. ευρώ στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πάρει πίσω μόνο διακόσια τριάντα εκατομ. ευρώ.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει πως η συνεισφορά της Κύπρου θα ήταν σαράντα εκατομ. ευρώ το χρόνο. Τελικά ποια αναμένεται να είναι η ετήσια καθαρή συνεισφορά της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρώτα αφαιρεθεί το ποσό των εισροών από αυτήν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.055 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 2 Οκτωβρίου 2002.

«1. Εξέταση MRI

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, η κυβέρνηση (κρατικές υπηρεσίες υγείας) δε διαθέτει μηχάνημα για εξέταση MRI. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί πολίτες που χρειάζονται να υποβληθούν σε εξέταση MRI δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να επωμιστούν τα έξοδα της εξέτασης αυτής σε ιδιωτικές κλινικές.

2. Εξέταση για οστεοπόρωση

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες που έχω, η εξέταση αυτή προφανώς δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ιατρικών υπηρεσιών του κράτους. Η οστεοπόρωση είναι ασθένεια που επηρεάζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, γι’ αυτό και η προληπτική αγωγή είναι σημαντική. Από μια άποψη η κυβέρνηση οφείλει να επιδοτεί και τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία της ασθένειας και ίσως είναι σημαντικό να εκσυγχρονιστεί ο κατάλογος, ώστε να συμπεριληφθούν σ’ αυτόν και ασθένειες από τις οποίες πάσχει ο κόσμος σήμερα.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με το ποιες ενέργειες έγιναν ή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για επίλυση των δύο αυτών προβλημάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.062 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 8 Οκτωβρίου 2002.

«Αναφέρομαι στο θέμα των κυπριακών αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα θέματα:

1. Κατά πόσο υπάρχει κατάλογος των κυπριακών αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Σε ποιες περιπτώσεις θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ότι, με βάση την πρόσφατη νομοθεσία (περί Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών Νόμο του 2002), επιβάλλεται να γίνουν διευθετήσεις για επιστροφή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.215 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 3 Φεβρουαρίου 2003.

«Αναφέρομαι στα βιβλία/βοηθήματα που χρησιμοποιούνται για τους μαθητές της πρώτης γυμνασίου και την καταλληλότητά τους.

Έχω υπόψη μου, για παράδειγμα, την Ομήρου “Οδύσσεια”, ένα βιβλίο πεντακοσίων σελίδων με χιλιάδες υποσημειώσεις. Εκτός τούτου, είναι γραμμένη σε γλώσσα κάθε άλλο παρά κατανοητή για παιδιά των δώδεκα ετών, με αποτέλεσμα το κείμενο να μην είναι κατανοητό.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει σχετικά με αυτό το θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.216 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 3 Φεβρουαρίου 2003.

«1. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια και βρίσκεται στην οδό Ξάνθης Ξενιέρου 15 στη Λευκωσία. Απαρτίζεται από δεκαπέντε σωματεία και συντονίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Σύμφωνα με το καταστατικό της, προσφέρονται στέγη και υποστηρικτικές υπηρεσίες στα συστεγαζόμενα σωματεία που ασχολούνται με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η Στέγη δεν είναι λειτουργήσιμο, διότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των δεκαπέντε σωματείων και δε διαθέτει σύστημα κλιματισμού, θέρμανσης, αλλά ούτε και καρέκλες.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναλάβει το ξενοδοχείο “Φιλοξενία”, το οποίο θα ήταν πιο κατάλληλος χώρος για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ποιο είναι το καθεστώς όσον αφορά αυτό το θέμα και τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο;

2. Κρατική Βιβλιοθήκη

Η δεκαετής έλλειψη μιας κρατικής βιβλιοθήκης είναι σοβαρό και αδικαιολόγητο σφάλμα. Μήπως το ξενοδοχείο “Φιλοξενία” προσφέρεται και γι’ αυτό το σκοπό; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για ίδρυση μιας κρατικής βιβλιοθήκης κατά την τελευταία δεκαετία;

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γι’ αυτά τα δύο θέματα το συντομότερο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.218 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 12 Φεβρουαρίου 2003.

«Αναφέρομαι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2002, για την πρόοδο της Κύπρου σχετικά με την πορεία της προς την προσχώρηση.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει ή πρόκειται να λάβει, λαμβανομένου υπόψη ότι, με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, πρέπει να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις στους ακόλουθους τομείς:

1. Οργανισμοί κοινής αγοράς

Στον τομέα της γεωργίας και όσον αφορά την εγκαθίδρυση των οργανισμών κοινής αγοράς χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ετοιμασία ολοκληρωμένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου.

2. Αλιεία

Η διοικητική υποδομή στον τομέα αυτό χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση. Το μητρώο σκαφών αλιείας δεν έχει τεθεί ολοκληρωτικά σε λειτουργία. Έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις αναφορικά με την εγκαθίδρυση του αρχείου για τα αλιευτικά σκάφη (νηολόγια).

3. Ενέργεια

Στον τομέα αυτό η Κύπρος ενθαρρύνεται έντονα, ώστε να διασφαλίσει την προοδευτική δημιουργία αποθεμάτων πετρελαίου και τη δημιουργία αρμόδιας αρχής, σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, πρέπει να γίνουν και προσπάθειες για τη διασφάλιση της ικανότητας αποθήκευσης αποθεμάτων πετρελαίου. Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση όσον αφορά τη νόμιμη ευθυγράμμιση της νομοθεσίας σε σχέση με τα αποθέματα πετρελαίου και την οδηγία για τον ηλεκτρισμό.

4. Ποιότητα αέρα και νερού

Σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα στους σημαντικούς τομείς που αφορούν την ποιότητα του αέρα και του νερού, τον έλεγχο της βιομηχανικής μόλυνσης, τις χημικές ουσίες και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση απορριμμάτων και στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας. Δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο για το περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.219 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 12 Φεβρουαρίου 2003.

«Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει για τα πιο κάτω θέματα:

1. Το πρώτο αφορά την υπεράσπιση της ταυτότητας των θυμάτων εγκλημάτων και τη μεταχείρισή τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, έχω υπόψη μου την υπόθεση βιασμού εικοσιδυάχρονης Αγγλίδας τουρίστριας στη Σωτήρα Αμμοχώστου το Σεπτέμβριο του 2002. Διάφορα τηλεοπτικά κανάλια πρόβαλλαν συνεχώς στις ειδήσεις σκηνές από τη μεταφορά του θύματος με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Παρ’ όλο που το πρόσωπό της δε φαινόταν καλά, στους τηλεθεατές ήταν έκδηλη η αναστάτωση που της προκαλούσε η παρουσία των πολλών δημοσιογράφων και τηλεοπτικών / ραδιοφωνικών συνεργείων που σχολίαζαν / βιντεογραφούσαν την άφιξή της στο νοσοκομείο.

2. Το δεύτερο θέμα αφορά την παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη σκηνή δυστυχημάτων (τροχαίων / εργατικών) πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου. Είναι πολλές οι φορές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας μέλη του αστυνομικού σώματος να μην παρεμποδίζουν τους δημοσιογράφους από του να εισέρχονται στη σκηνή του εγκλήματος/δυστυχήματος και να βγάζουν φωτογραφίες.

3. Το τρίτο θέμα αφορά την είσοδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε κλινικές / νοσοκομεία και τη βιντεογράφηση / φωτογράφιση ατόμων τα οποία μόλις έχουν πληροφορηθεί το θάνατο αγαπημένων τους προσώπων.

Αυτά τα γεγονότα πλήττουν σοβαρά το έργο των ανακριτών, αφού εμποδίζουν την περισυλλογή πολύτιμων τεκμηρίων, όπως επίσης και την αξιοπρέπεια του / των θύματος / θυμάτων.

Και στις τρεις περιπτώσεις γνώμη μου είναι ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής τόσο των θυμάτων όσο και των οικογενειών τους, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας 1960, όπως επίσης και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1950, που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει.

Θα πρέπει να θεσπιστεί νόμος ο οποίος να απαγορεύει την παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη σκηνή εγκλήματος / δυστυχήματος, σε νοσοκομεία / κλινικές / οικίες κ.τ.λ., όταν η παρουσία τους αυτή εμποδίζει το έργο της αστυνομίας και των ανακριτικών αρχών ή όταν η παρουσία αυτή παραβιάζει τις πρόνοιες των πιο πάνω νόμων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.220 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 12 Φεβρουαρίου 2003.

«Αναφέρομαι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2002, για την πρόοδο της Κύπρου σχετικά με την πορεία της προς την προσχώρηση. Στην έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με την έκθεση, μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις στη λειτουργία των αγορών με τη διατήρηση των σχεδίων για τη φιλελευθεροποίηση των τομέων των τηλεπικοινωνιών, των αεροπορικών μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η προσκόλληση στο δημοσιονομικό ενοποιημένο πρόγραμμα θα βοηθήσει στη μείωση του υφιστάμενου ελλείμματος του τρεχούμενου λογαριασμού.

2. Όσον αφορά την τελωνειακή διοίκηση, χρειάζεται επειγόντως η υιοθέτηση της εκκρεμούσας νομοθεσίας προς επίτευξη της ευθυγράμμισης στη διαδικασία εισαγωγής και εξαγωγής, την προσωρινή εισαγωγή, τα πολιτιστικά αγαθά και τις διαδικαστικές πτυχές.

3. Η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί στην πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών εντείνοντας την υιοθέτηση του κεκτημένου και την εγκαθίδρυση Γραφείου Ελεγκτή.

4. Στο κεφάλαιο των μεταφορών και ειδικά στον τομέα της αεροπορίας αναμένεται η εναρμόνιση κάποιας νομοθεσίας. Οι προσπάθειες στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών πρέπει να συνεχιστούν.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει αναφορικά με τα πιο πάνω θέματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.221 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 12 Φεβρουαρίου 2003.

«Αναφέρομαι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2002, για την πρόοδο της Κύπρου σχετικά με την πορεία της προς την προσχώρηση. Στην έκθεση αναφέρονται τα εξής θέματα:

1. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για βελτίωση του συντονισμού και της εποπτείας των συνεργατικών ιδρυμάτων και τραπεζών.

2. Η αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας θα πρέπει να συνεχιστεί όσον αφορά τις υπηρεσίες επιθεώρησης στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών. Παρ’ όλο που η διοικητική ικανότητα για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος έχει περαιτέρω αναβαθμιστεί, μέσω της εργοδότησης επιπρόσθετου προσωπικού, η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει συγκροτημένες προσπάθειες σ’ αυτό τον τομέα.

3. Όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες προς ενδυνάμωση της ικανότητας εφαρμογής σε σχέση με τους ελέγχους στα σύνορα και την καταπολέμηση της πειρατείας και της πλαστογραφίας.

4. Η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθεί στην πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών εντείνοντας την υιοθέτηση του κεκτημένου και την εγκαθίδρυση Γραφείου Ελεγκτή.

5. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας του Γενικού Λογιστηρίου.

6. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι μεγάλη προσοχή απαιτείται όσον αφορά τις αναγκαίες δομές για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μόνο με την ένταξη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για τα πιο πάνω θέματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.226 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 18 Φεβρουαρίου 2003.

«Αναφέρομαι σε ένα θέμα υψίστης σημασίας και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

Έχω παραλάβει επιστολή από κάποιο κ. Τ. George από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στην οποία γίνεται αναφορά στα γεγονότα του 1974, καθώς και σε κάποιο “κύριο D.” ο οποίος, από το περιεχόμενο της επιστολής, πιθανότατα είναι ο κ. Ντενκτάς.

Ο κ. T. George ισχυρίζεται πως ο “κύριος D.” έδωσε οδηγίες να εκτελεστεί μια ομάδα διακοσίων εβδομήντα πέντε έως τριακοσίων δεκαπέντε Κυπρίων, εκ των οποίων οι πλείστοι ήταν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι και οι οποίοι στη συνέχεια θάφτηκαν, ενώ, σύμφωνα με την επιστολή, οι περισσότεροι ακόμα βρισκόντουσαν εν ζωή. Η τοποθεσία η οποία αναφέρεται ως ο τόπος όπου διαπράχθηκε αυτό το συμβάν είναι τα Κόκκινα.

Ο κ. T. George αναφέρει πως τα πιο πάνω του τα είπε ο Τουρκοκύπριος αξιωματικός που είχε διαπράξει την εκτέλεση και η τοποθεσία ταφής είναι στο Safety Deposit της ΑΝΒ CY 4230.

Η επιστολή αυτή αναφέρεται επίσης σε αριθμό αιχμαλώτων μεταξύ εκατόν εβδομήντα και διακοσίων που είχαν σταλθεί σε διάφορες τοποθεσίες στην Τουρκία και συγκεκριμένα:

1. Iskenderun,
2. Osmaniye,
3. Tasucij,
4. Mersin,
5. Sicifke,
6. Adana,
7. Bream.
Σ’ αυτό το σημείο επαναλαμβάνεται η αναφορά στο CY 4230.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τη διερεύνηση αυτού του θέματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.283 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 14 Απριλίου 2003.

«Αναφέρομαι στην έκθεση, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2000 και ημερομηνία δημοσίευσης 15 Ιανουαρίου 2003, της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. [European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT)]. H έκθεση αναφέρεται στην επίσκεψη της αντιπροσωπίας της επιτροπής στην Κύπρο, κατά το διάστημα 22-30 Μαΐου 2000, σε αστυνομικά κρατητήρια, σε αστυνομικούς σταθμούς και στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Κάνοντας αναφορά στην οκταήμερη επίσκεψή της στις ελεύθερες περιοχές, η αντιπροσωπία καταλήγει ότι η σωματική κακοποίηση ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους από τις αστυνομικές αρχές παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο.

Έχοντας μελετήσει προσεκτικά και την έκθεση της κυβέρνησης (Ιανουάριος 2003) προς την επιτροπή, έχω παρατηρήσει ότι τα ακόλουθα θέματα τα οποία αναφέρονται στην έκθεση της επιτροπής δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς/καθόλου στην έκθεση της κυβέρνησης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που πρόκειται να ληφθούν προς αντιμετώπιση των πιο κάτω θεμάτων:

1. Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπίας της επιτροπής στον κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού παρατηρήθηκε αρκετή καθυστέρηση μέχρι να επιτραπεί στην αντιπροσωπία η είσοδος στα κρατητήρια του σταθμού. Η έκθεση επισημαίνει ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη που υπογράφουν τη σύμβαση να διορίζουν μεσάζοντες λειτουργούς, οι οποίοι να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν, όταν παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα.

2. Η έκθεση αναφέρει ότι ο τρόπος καταπολέμησης της κακομεταχείρισης κρατουμένων από τους αστυνομικούς είναι η εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων κατά την πρόσληψη των αστυνομικών και η παροχή επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα σχέδια υπηρεσίας για πρόσληψη στην αστυνομική δύναμη, όπως έχουν, δεν περιλαμβάνουν τέτοια αυστηρά κριτήρια. (Ο υποψήφιος πρέπει να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλού χαρακτήρα, μέχρι τριάντα πέντε ετών και να είναι υγιής). Η έκθεση συνεχίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αποτελούν μέρος της πρακτικής εκπαίδευσης των αστυνομικών. Αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει από την απάντηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή. Γίνεται αναφορά μόνο σε θεωρητική επιμόρφωση, όπως βιβλία και σεμινάρια.

3. Όσον αφορά την εισήγηση για την άμεση λήψη μέτρων από τις κυπριακές αρχές για τη διασφάλιση του δικαιώματος προσώπου που τελεί υπό κράτηση να ειδοποιήσει κάποιον για το γεγονός ότι είναι υπό κράτηση, στην απάντηση της κυβέρνησης δε γίνεται καμιά αναφορά σ’ αυτό το σημείο.

4. Στην υπόδειξη για καταπολέμηση του προβλήματος της υπερπληρότητας στις Κεντρικές Φυλακές η κυβέρνηση απαντά ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την αναπαλαίωση των πτερύγων 5 και 8, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2002. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αυτές;

5. Τι γίνεται με την εισήγηση της αντιπροσωπίας της επιτροπής για τη δημιουργία προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελών του αστυνομικού σώματος;

6. Ποιο είναι το πόρισμα της έρευνας που ανέλαβαν ο Αρχηγός Αστυνομίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με το ψηλό ποσοστό απουσιών του προσωπικού στις Κεντρικές Φυλακές;

7. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την εφαρμογή των παραρτημάτων 63 και 79 των αστυνομικών κανονισμών από τον Ιανουάριο 2002 (έκθεση της κυβέρνησης);

8. Ποιες είναι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της αποκατάστασης ορισμένων ασθενών του ψυχιατρείου Αθαλάσσας, ως επίσης και της εγκατάστασης ορισμένων διανοητικά καθυστερημένων τροφίμων του ψυχιατρείου σε ιδιωτικό ίδρυμα διαμονής;

9. Ποια είναι η πορεία των κανονισμών που θα εφαρμόζονται σύμφωνα με τον περί Ψυχικής Υγείας Νόμο του 1997;

10. Έχει διανεμηθεί το εισαγωγικό δελτίο στους τροφίμους και τις οικογένειές τους;

11. Ποιες αλλαγές έχουν γίνει στη σύνθεση της εποπτικής επιτροπής όσον αφορά την παρουσία υπαλλήλων του ψυχιατρείου σ’ αυτήν και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της;

12. Η επιτροπή εισηγείται ότι στις περιπτώσεις που το δικαστήριο θα αποφασίζει αν θα συνεχίσει ο υποχρεωτικός περιορισμός ασθενούς σε ψυχιατρικό ίδρυμα αυτή θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε έκθεση ανεξάρτητου ψυχίατρου.

13. Αναφορικά με τη μεταχείριση των φυλακισμένων που είναι ψυχικά πάσχοντες, η επιτροπή εισηγείται την ίδρυση επιπρόσθετου κέντρου για τέτοιους ασθενείς. Στην απάντηση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι το αρμόδιο υπουργείο εξέτασε πέρσι το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ειδικού κέντρου για τέτοιες περιπτώσεις. Πώς εξελίσσονται αυτά τα σχέδια;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.008.02.308 που υποβλήθηκε από τo βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 29 Απριλίου 2003.

«Αναφέρομαι στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2000 και ημερομηνία δημοσίευσης 15 Ιανουαρίου 2003, και ειδικότερα της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Μορφών Σκληρής, Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας [European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT)]. Η έκθεση αναφέρεται στην επίσκεψη της αντιπροσωπίας της επιτροπής στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε από τις 22 μέχρι τις 30 Μαΐου 2000 σε αστυνομικά κρατητήρια, σε αστυνομικούς σταθμούς και στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.

Έχοντας μελετήσει προσεκτικά και την έκθεση της κυβέρνησης (Ιανουάριος 2003) προς την επιτροπή, έχω παρατηρήσει ότι θέματα/ερωτήματα που αναφέρονται στην έκθεση της επιτροπής, τα οποία παρατίθενται πιο κάτω, δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς ή δεν έχουν απαντηθεί καθόλου στην έκθεση της κυβέρνησης.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει ή που πρόκειται να λάβει προς αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τα ακόλουθα:

1. Τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αποκατάστασης ορισμένων ασθενών του ψυχιατρείου Αθαλάσσας, όπως και την εγκατάσταση σε ιδιωτικό ίδρυμα διαμονής ορισμένων τροφίμων του ψυχιατρείου που έχουν διανοητική καθυστέρηση (σημ. 53).

2. Την πορεία των κανονισμών που θα εφαρμόζονται από τον περί Ψυχικής Υγείας Νόμο του 1997 (σημ. 55).

3. Το κατά πόσο έχει διανεμηθεί το εισαγωγικό δελτίο στους τροφίμους και τις οικογένειές τους (σημ. 63).

4. Τις αλλαγές που έχουν γίνει στη σύνθεση της εποπτικής επιτροπής όσον αφορά την παρουσία υπαλλήλων του ψυχιατρείου σ’ αυτή και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας της (σημ. 66).

Αναφορικά με τις εισηγήσεις της επιτροπής αναφέρονται επίσης τα ακόλουθα, για τα οποία ζητείται ενημέρωση:

 • Η επιτροπή εισηγείται, στις περιπτώσεις που το δικαστήριο θα αποφασίζει αν θα συνεχίσει ο υποχρεωτικός περιορισμός ασθενούς σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αυτό να έχει πρόσβαση σε έκθεση ανεξάρτητου ψυχιάτρου (σημ. 69).
 • Σχετικά με τη μεταχείριση των φυλακισμένων που είναι ψυχικά πάσχοντες, η επιτροπή εισηγείται την ίδρυση επιπρόσθετου κέντρου για τέτοιους ασθενείς. Σημειώνεται ότι στην απάντηση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μαζί με το Υπουργείο Υγείας εξέτασαν πέρσι το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ειδικού κέντρου για τέτοιες περιπτώσεις (σημ. 72).»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.101 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστο Κληρίδη στις 4 Σεπτεμβρίου 2003.

  «Αναφέρομαι στον αριθμό ατυχημάτων που έχουν σημειωθεί στη λεωφόρο Πουλίου και Καποτά στην Παλλουριώτισσα, από τη συμβολή της με τη λεωφόρο Σαλαμίνος μέχρι τον κυκλοφοριακό κόμβο “ΒΑΤΑ”, στη Λευκωσία, τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων με οχήματα δίκυκλα και πεζούς αυξάνονται στην εν λόγω λεωφόρο.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το εν λόγω θέμα.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.531, ημερομηνίας 29 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα, που συζητήθηκε αρκετές φορές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, «Η απόκρυψη του σοβαρού εγκλήματος και οι πιθανές ευθύνες της αστυνομίας».

  Σε μία από τις συνεδρίες της επιτροπής, στις 24 Οκτωβρίου 2002, αναφέρθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι μετά από έρευνα σε δύο αστυνομικούς σταθμούς, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2002, διαπιστώθηκε ότι σοβαρά εγκλήματα τα οποία καταγγέλθηκαν στους σταθμούς αυτούς, ενώ είχαν καταχωρισθεί στα ημερολόγια των οικείων σταθμών, δεν είχαν καταχωρισθεί στα στατιστικά στοιχεία που αποστέλλονται στο αρχηγείο.

  Ως αποτέλεσμα, και όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας στην επιτροπή, δεν καταχωριζόταν ένας αριθμός καταγγελλόμενων υποθέσεων, οι οποίες ποτέ δεν εξιχνιάζονταν. Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα πως η τακτική αυτή ακολουθείται από το 1980. Στις 9 Οκτωβρίου 2002 συγκλήθηκε σύσκεψη των αστυνομικών διευθυντών όλων των επαρχιών και της ηγεσίας της υπόλοιπης αστυνομικής δύναμης. Στις 9 Οκτωβρίου 2002 δόθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας γραπτές και προφορικές οδηγίες για αναθεώρηση της τακτικής αυτής και για την καταχώριση όλων των αδικημάτων από την ημερομηνία εκείνη. Ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε στην επιτροπή πως η προαναφερθείσα τακτική ακολουθούνταν, «για να παρουσιάζεται μειωμένο το ποσοστό εγκλήματος και αυξημένο το ποσοστό ανίχνευσης».

  Σε νέα συνεδρία της επιτροπής, στις 19 Μαρτίου 2003, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δήλωσε ότι θεωρούσε το όλο θέμα λήξαν, δεδομένου ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας είχε απολογηθεί κατά κάποιο τρόπο, κάνοντας δημόσιες δηλώσεις.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πειθαρχικά και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει ή που προτίθεται να λάβει εναντίον των αστυνομικών αυτών, έχοντας υπόψη ότι η τακτική του να μην καταχωρίζονται από αστυνομικούς καταγγελίες για εγκλήματα συνιστά ποινικό αδίκημα, συγκάλυψη αδικήματος, παραπλάνηση των αρχών και των πολιτών, και κλονίζει την εμπιστοσύνη του λαού στην αστυνομία. Επειδή, λοιπόν, η τακτική αυτή ακολουθούνταν τουλάχιστον από το 1980 μέχρι το 2002, καλείται να εξηγήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων βάσει ποιων στοιχείων θεωρεί το θέμα αυτό λήξαν.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.532, ημερομηνίας 29 Μαρτίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην Οδηγία 93/109/ΕΚ του Συμβουλίου, ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου 1993, σχετικά με τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι κατά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  Τα σημεία που θα ήθελα να επισημάνω είναι τα εξής:

  1. Με βάση το άρθρο 9, υπάρχει υποχρέωση των κρατών μελών για λήψη των αναγκαίων μέτρων για την έγκαιρη εγγραφή των κοινοτικών εκλογέων. Ποια μέτρα λήφθηκαν για τους κοινοτικούς εκλογείς στην Κύπρο; Επιπρόσθετα, ποια μέτρα λήφθηκαν για την εγγραφή των Τουρκοκυπρίων και σε ποια γλώσσα έχουν ενημερωθεί σχετικά;

  2. Το άρθρο 12 λέει ότι: “Το κράτος μέλος της κατοικίας ενημερώνει, εγκαίρως και με την προσήκουσα μορφή, τους κοινοτικούς εκλογείς και εκλόγιμους σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στο κράτος αυτό.”

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή των πιο πάνω υποχρεώσεών του.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.533, ημερομηνίας 2 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού “Economist”, ημερομηνίας 6-12 Μαρτίου 2004, αντίγραφο του οποίου σάς επισυνάπτεται, σε σχέση με την αναθεώρηση του δικαίου για τις πτωχεύσεις δίδεται στους πτωχεύσαντες το δικαίωμα μιας δεύτερης ευκαιρίας μέσα από την παραγραφή χρεών. Στην Κύπρο ο νόμος περί Πτωχεύσεως είναι απηρχαιωμένος και αντικατοπτρίζει παλαιές αντιλήψεις, άσχετες με τις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

  1. Ποια η θέση του για την αναγκαιότητα τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας;

  2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ή έλαβε προς την κατεύθυνση αυτή;»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.534, ημερομηνίας 2 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα των αγνοουμένων του 1974. Έχοντας υπόψη πως ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με επιστολή του, ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου 2003, ζητά από τις δυο πλευρές να προχωρήσουν προς άμεση διερεύνηση του θέματος, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.535, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Με στόχο την αντιμετώπιση του εγκλήματος μέσα από μια ευρύτερη κοινωνικοοικονομική πολιτική, εισηγούμαι την ίδρυση ινστιτούτου αντιεγκληματικής πολιτικής.

  Οι στόχοι θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του πολιτισμικού επιπέδου, η ενδυνάμωση (ποιοτικά και ποσοτικά) του αστυνομικού σώματος για την πρόληψη και διαλεύκανση του εγκλήματος, ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος, η προώθηση σχεδίου προληπτικής αστυνόμευσης, η διαπαιδαγώγηση/επιμόρφωση των πολιτών για αποτελεσματική συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας, η βελτίωση και η ενίσχυση των σχέσεων της αστυνομίας με τους πολίτες και ο εκσυγχρονισμός του ουσιαστικού ποινικού δικαίου, του δικαίου αποδείξεως, της ποινικής δικονομίας και των εξουσιών των δικαστηρίων κατά την επιβολή ποινών.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχει λάβει, για να αντιμετωπίσει τα πιο πάνω θέματα. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει στην ίδρυση του ινστιτούτου αντιεγκληματικής πολιτικής, να μας πληροφορήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλειας και τη μείωση της εγκληματικότητας στον τόπο.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.547, ημερομηνίας 19 Απριλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα της προστασίας του καταναλωτή. Έχοντας διαπιστώσει τα κενά που υπάρχουν στον τομέα αυτό, θα ήθελα να εισηγηθώ όπως υιοθετηθεί η ακόλουθη πολιτική, με βάση τα σημεία που προτείνω:

  1. Συστηματική αγωγή και ενημέρωση των παραγωγών, των κατασκευαστών και των πολιτών σε θέματα κατανάλωσης.

  2. Δικαίωμα αποζημίωσης όσον αφορά τα ελαττωματικά προϊόντα και την παραπλανητική διαφήμιση.

  3. Αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών του κράτους στον υγειονομικό τομέα.

  4. Εκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

  Λόγω της έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί η άγνοιά τους αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης στο έπακρο από μεγάλο αριθμό καταστηματαρχών και βιομηχάνων. Αναφέρομαι για παράδειγμα στην περίπτωση που ένας καταναλωτής αγοράζει ελαττωματικό προϊόν χωρίς να το προσέξει. Όταν το επιστρέψει στον καταστηματάρχη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο καταστηματάρχης όχι μόνο αρνείται την ευθύνη ότι του πούλησε ελαττωματικό προϊόν, αλλά προτείνει μάλιστα να το διορθώσει και να επιβαρύνει τον πελάτη με τα έξοδα επιδιόρθωσης. Επίσης, στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής επιστρέφει το ελαττωματικό προϊόν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και ζητά να του επιστραφούν τα χρήματά του, η επιστροφή χρημάτων γίνεται μόνο σε σπανιότατες περιπτώσεις, αφού τις περισσότερες φορές ο καταναλωτής αναγκάζεται να δεχθεί κουπόνι ίσο με την αξία του εμπορεύματος, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιήσει στο ίδιο κατάστημα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαφορετικά χάνει τα λεφτά του. Δεν έχει δηλαδή την επιλογή ο καταναλωτής να δηλώσει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στα προϊόντα του καταστήματος αυτού και να πάρει πίσω τα λεφτά του.

  Υπάρχει βέβαια ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, αλλά παράπονα γίνονται δεκτά μόνο από καταναλωτές οι οποίοι έχουν πληρώσει συνδρομή στο σύνδεσμο. Πρέπει όμως να υπάρχει σύστημα προστασίας όλων των καταναλωτών και όχι μόνο ορισμένων.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για τα πιο πάνω θέματα.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.568, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, έχοντας τα ακόλουθα δύο, εξίσου σημαντικά, γεγονότα κατά νου:

  1. Το μεγαλύτερο πείραμα σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά έχει γίνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2003, στη Βρετανία από τη Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία. Είχε διάρκεια τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, η καλλιέργεια δύο εκ των τριών μεταλλαγμένων φυτών, που ήταν το αντικείμενο του πειράματος, της ελαιοκράμβης και του ζαχαρότευτλου, αποδεικνύεται πολύ πιο επιβλαβής από τη συμβατική καλλιέργεια. Οι επιστήμονες που έκαναν το πείραμα συμβουλεύουν να μην καλλιεργηθούν αυτά τα φυτά, επειδή παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιβαρυντικά τόσο για τη χλωρίδα όσο και για τα ωφέλιμα έντομα των χωραφιών.

  2. Εν τω μεταξύ, πέρσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που είχε ως αποτέλεσμα την άρση της απαγόρευσης της καλλιέργειας των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων στην ΕΕ. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, επιτρέπεται η πώληση των προϊόντων αυτών, με την προϋπόθεση ότι έχουν σαφή σήμανση.

  Λαμβανομένου υπόψη, λοιπόν, του γεγονότος ότι το μορατόριουμ της ΕΕ για την καλλιέργεια των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων έχει τερματιστεί και έχοντας επίσης υπόψη τα αποτελέσματα του πειράματος της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας της Βρετανίας, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη θέση της κυβέρνησης για το θέμα της καλλιέργειας των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.581, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στους τίτλους ιδιοκτησίας των προσφυγικών συνοικισμών. Από πληροφορίες που έχω, τίτλοι ιδιοκτησίας για αυτές τις κατοικίες έχουν δοθεί μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στους ενοίκους του συνοικισμού “Στρόβολος 3” και σε ενοίκους ορισμένων άλλων συνοικισμών που κτίστηκαν μετά τον εν λόγω συνοικισμό. Οι ένοικοι του συνοικισμού “Στρόβολος 2”, για παράδειγμα, στον οποίο κατοικούν από το 1976, δεν έχουν τέτοιους τίτλους ιδιοκτησίας.

  Έχοντας υπόψη πως εδώ και τριάντα χρόνια σχεδόν οι άνθρωποι αυτοί έχουν επωμισθεί κατά κύριο λόγο από μόνοι τους μεγάλο μέρος των εξόδων συντήρησης αυτών των κατοικιών στις οποίες στην ουσία είναι “φιλοξενούμενοι”, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για αυτό το θέμα.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.582, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι σε ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στους δρόμους μας. Πρόκειται για το θέμα των δικύκλων που κυκλοφορούν τις βραδινές και αυγινές ώρες χωρίς φωτισμό με τους οδηγούς τους να φορούν σκουρόχρωμα ρούχα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

  Επειδή είναι καθημερινό και συχνό φαινόμενο αυτό, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν υπάρχουν περιπολικά που να σταματούν τους παραβάτες και να τους επιβάλλουν πρόστιμο, μιας και η αστυνομία έχει αρχίσει εδώ και καιρό εκστρατεία για την ασφάλεια στους δρόμους.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.583, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι σε φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στους δρόμους της Λευκωσίας. Άτομα που διενεργούν εράνους για διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις ή ακόμα και άτομα που διαφημίζουν προϊόντα κάποιας εταιρείας περπατούν στη μέση του δρόμου, μεταξύ των αυτοκινήτων, όχι μόνο όταν τα φώτα της τροχαίας είναι στο κόκκινο, αλλά ακόμα και όταν είναι στο πράσινο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, προκαλώντας καθυστέρηση και θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους πεζούς και τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το δρόμο, καθώς στέκονται μπροστά από προπορευόμενα οχήματα και ζητούν συνεισφορές ή δωρίζουν διαφημιστικά προϊόντα.

  Επειδή είμαι της άποψης ότι όσον αφορά τους εράνους, όταν κάποιος θέλει να κάνει συνεισφορά, βρίσκει πολλούς τρόπους να το κάνει, αφού αυτό γίνεται και μέσω τηλεφώνου, τηλεοράσεως, ίντερνετ, ραδιοφώνου, σε γραφεία, καταστήματα, σε κιόσκια που είναι στημένα σε κεντρικές οδούς και ακόμα από σπίτι σε σπίτι, δε χρειάζεται κατά την άποψή μου να συνεχιστεί αυτή η επικίνδυνη συνήθεια, εξαιτίας της οποίας πολύ φοβάμαι πως αργά ή γρήγορα θα θρηνήσουμε θύματα.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις οδηγίες που έχει δώσει στους διοργανωτές αυτών των εράνων κ.ά., με σκοπό να μην προβαίνουν σ’ αυτές τις ενέργειες, και ποια μέτρα έχει λάβει η αστυνομία για την εφαρμογή αυτών των οδηγιών, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πεζών και των οδηγών στους δρόμους.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.584, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα της διαφύλαξης των δικαιωμάτων των πολιτών και όλων όσοι επισκέπτονται την Κύπρο για τη θέα προς τη θάλασσα, τον ουρανό, το δάσος και τις άλλες φυσικές καλλονές, έχοντας υπόψη τις άναρχες και αντιαισθητικές κατασκευές που ανεγείρονται συνεχώς. Αυτές οι κατασκευές μειώνουν την ποιότητα ζωής στην Κύπρο και πλήττουν τον τουρισμό, δηλαδή την επένδυση της οικονομίας μας.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει για τον τερματισμό αυτού του φαινομένου.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.585, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα της προστασίας της αγροτικής και δασικής γης από τις συνεχείς ανοικοδομήσεις. Πώς ελέγχονται τα κοινοτικά συμβούλια των χωριών που κηρύσσουν αγροτικές εκτάσεις ως οικιστικές και τις κάνουν οικόπεδα;

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα αυτό.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.586, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στις δύο εκθέσεις των κ. Cuco και Laakso για τον εποικισμό, που, όπως ξέρετε, είναι υπέρ της Κύπρου.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των δύο εκθέσεων στις πρόσφατες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη και στη Λουκέρνη και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αξιοποίησή τους στο μέλλον, νοουμένου ότι στο Σχέδιο Ανάν 5 υπήρχε πρόνοια για παραμονή μεγάλου αριθμού παράνομων εποίκων στα κατεχόμενα, στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.605, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην έλλειψη μέσων συγκοινωνίας στην Κύπρο. Τα λεωφορεία που καλύπτουν τη διαδρομή από και προς τις κύριες πόλεις ή και εντός βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Τα δε δρομολόγιά τους είναι ανεπαρκέστατα.

  Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά. Π.χ. κάποιος που φθάνει στο αεροδρόμιο και θέλει να πάει σε άλλη πόλη πρέπει να πάρει ταξί, το οποίο θα στοιχίσει κατά μέσο όρο £20-30. Το ίδιο ισχύει και για τη διακίνηση από τα λιμάνια μας.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος και την εισαγωγή νέων μέσων συγκοινωνίας.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.606, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πολιτική και τα μέτρα που λαμβάνει, καθώς για την επάρκεια της υφιστάμενης νομοθεσίας σε σχέση και με το κοινοτικό κεκτημένο για θέματα που αφορούν τον υγειονομικό έλεγχο και την επάρκεια των εξής:

  1. Πλανόδιων πωλητών τροφίμων,

  2. μικρών υποστατικών, πολλές φορές υπό μορφή περιπτέρων, τα οποία πωλούν, διαθέτουν και/ή παρασκευάζουν ελαφριά γεύματα,

  3. καφεστιατορίων,

  4. μπαρ, τα οποία όμως διαθέτουν και φαγητό.

  Έχω ιδίαν γνώση των πολύ άσχημων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στους πιο πάνω χώρους και των συνθηκών παντελούς έλλειψης υγιεινής μεθοδολογίας που ακολουθείται στη φύλαξη και παρασκευή ποτών και τροφίμων.

  Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες εν προκειμένω;»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.609, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεζοδρόμια στην Κύπρο. Εκεί όπου υπάρχουν, είναι σε πολλές περιπτώσεις σπασμένα, από καιρού εις καιρόν πλημμυρισμένα από όμβρια ύδατα και ακατάλληλα για χρήση. Χρησιμοποιούνται ακόμα και ως χώρος στάθμευσης από δίκυκλα και αυτοκίνητα, για να μην παραλείψω να αναφερθώ και στις περιπτώσεις οδηγών που χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια ως μία των λωρίδων κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πεζών.

  Επιπρόσθετα, σε μεγάλες περιοχές εντός των πόλεων δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για βελτίωση της κατάστασης.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.646, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφορικά με την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.534, ημερομηνίας 26 Μαΐου 2004, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

  Στην υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Cyprus v Turkey, με αριθμό 00025781/94 και ημερομηνία 10 Μαΐου 2001 (Τέταρτη Διακρατική), το Δικαστήριο επισήμανε:

  “Furthermore, and of relevance to the instant application, in 1981 the United Nations Committee on Missing Persons (‘CMP’) was set up to ‘look into cases of persons reported missing in the inter-communal fighting as well as in the events of July 1974 and afterwards’ and ‘to draw up comprehensive lists of missing persons of both communities, specifying as appropriate whether they are still alive or dead, and in the latter case approximate times of death’. The CMP has not yet completed its investigations.

  80. The Court concludes, accordingly, and subject to its subsequent considerations on the issue of private parties… that the matters complained of in the instant application fall within the “jurisdiction” of Turkey within the meaning of Article 1 of the Convention and therefore entail the respondent State’s responsibility under the Convention.

  Article 2 provides as relevant:

  ‘1. Everyone’s right to life shall be protected by law…’

  136. Having regard to the above considerations, the Court concludes that there has been a continuing violation of Article 2 on account of the failure of the authorities of the respondent State to conduct an effective investigation aimed at clarifying the whereabouts and fate of Greek-Cypriot missing persons who disappeared in life-threatening circumstances.

  (c) Article 5 of the Convention

  1. Everyone has the right to liberty and security of person. No one shall be deprived of his liberty save in the following cases and in accordance with a procedure prescribed by law…

  150. The Court concludes that, during the period under consideration, there has been a continuing violation of Article 5 of the Convention by virtue of the failure of the authorities of the respondent State to conduct an effective investigation into the whereabouts and fate of the missing Greek-Cypriot persons in respect of whom there is an arguable claim that they were in custody at the time they disappeared.”

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

  1. Ενόψει του γεγονότος ότι η τουρκική πλευρά δε συνεργάζεται στο θέμα εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, για να εφαρμοστεί η Απόφαση της Τετάρτης Διακρατικής, που καταδικάζει την Τουρκία στο θέμα αυτό;

  2. Στην παράγραφο 80 της Απόφασης επισημαίνεται πως οι κατηγορίες στην υπόθεση αυτή υπάγονται στη δικαιοδοσία της Τουρκίας, γι’ αυτό και το κράτος αυτό θεωρείται υπεύθυνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1950.

  3. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το άρθρο 2 της Σύμβασης, το οποίο προνοεί για το δικαίωμα στη ζωή, επειδή δεν έχει διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα με σκοπό να διαλευκανθεί η τύχη των αγνοουμένων.

  4. Η Τουρκία έχει παραβιάσει το άρθρο 5 της Σύμβασης, το οποίο προνοεί για το δικαίωμα της ελευθερίας και της ασφάλειας του ατόμου. Δεν έχει διεξαχθεί αποτελεσματική έρευνα με σκοπό να διαλευκανθεί η τύχη των αγνοουμένων, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρισκόντουσαν υπό τουρκική κράτηση όταν εξαφανίστηκαν.

  5. Κατά πόσο θα οργανωθεί η Κύπρος σε διάφορα διεθνή φόρα για την προώθηση της Απόφασης αυτής όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.039, ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Με γνωμάτευσή του, το 1997, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετοχές της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ) κατέχονται δυνάμει κοινωφελούς καταπιστεύματος προς όφελος της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου και όχι υπό αποκλειστικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το όλο θέμα και για τη μέχρι σήμερα διαχείριση των μετοχών προς όφελος της ελληνικής κοινότητας της Κύπρου, τις ζημιές και τα οφέλη που διαπιστώθηκαν, καθώς και για το μέλλον της εταιρείας και των μετοχών της.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.134, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Έχω παρατηρήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κρατών που έχουν επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη και Τιμωρία του Εγκλήματος του Απαρτχάιντ (International Convention on the Suppression and Punishment of the Crime for Apartheid), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιουλίου του 1976 και έχει επικυρωθεί από περισσότερα από εκατό κράτη.

  Καλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη σύμβαση δεν έχει επικυρωθεί ακόμη και αν η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριλαμβάνει στους προσεχείς σχεδιασμούς της την επικύρωση της σύμβασης.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.213, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Έχει καταγγελθεί σε μένα προσωπικά ως βουλευτή ότι μετά από παρέμβαση του ΑΚΕΛ έχει μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που θα απολύονταν από τις Κυπριακές Αερογραμμές από δεκαπέντε σε δώδεκα.

  Προς άρση κάθε αμφιβολίας και για σκοπούς πλήρους διαφάνειας παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

  1. Υπήρξε ή όχι παρέμβαση του ΑΚΕΛ ή οποιωνδήποτε κομμάτων στο όλο θέμα;

  2. Στάλθηκαν ή όχι κάποιες επιστολές από το ΑΚΕΛ ή από άλλα κόμματα σχετικά με τις απολύσεις; Αν ναι, να σταλούν τα αντίγραφα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  Επίσης, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το εν λόγω θέμα.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.396, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στον πολύ μεγάλο αριθμό οδικών έργων που εκτελούνται σε διάφορα σημεία στη Λευκωσία. Αντιλαμβάνομαι τη σημασία και την ανάγκη τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε μικρό χρονικό διάστημα κλείνει ο ίδιος δρόμος και αρχίζουν άλλα οδικά έργα. Εκτός από το γεγονός ότι προκαλείται ταλαιπωρία και αυξημένη κίνηση, τίθεται και το θέμα των καταστηματαρχών, οι οποίοι σε διάστημα δύο-τριών ετών βλέπουν το δρόμο όπου έχουν τα καταστήματά τους να κλείνει τρεις με τέσσερις φορές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι επιχειρήσεις τους. Παράδειγμα είναι η λεωφόρος 28ης Οκτωβρίου στη Μακεδονίτισσα (δήμος Έγκωμης).

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι μέτρα προτίθεται να λάβει για μείωση της ταλαιπωρίας του κοινού και για επιτάχυνση της εκτέλεσης των εν λόγω έργων, μιας και αρχίσουν.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.397, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα των προβλημάτων των εκτοπισθέντων-προσφύγων. Προκειμένου να αποφευχθεί ο εμπαιγμός του προσφυγικού κόσμου και να λυθούν τα κοινωνικά και στεγαστικά του προβλήματα, προτείνω τα ακόλουθα:

  1. Ίση κατανομή των φορολογικών βαρών.

  2. Σχέδιο επαναστέγασης των προσφύγων σε αξιοπρεπές και σύγχρονο περιβάλλον.

  3. Διαγραφή χρεών προς ιδιωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες (όχι μόνο προς τράπεζες).

  4. Αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας στο φορέα ίσης κατανομής και διεύρυνση του ρόλου του φορέα.

  5. Σχέδιο αποζημίωσης σε περίπτωση απώλειας των εισοδημάτων.

  6. Διατήρηση της προσφυγικής ταυτότητας των προσφύγων και των παιδιών τους μέχρι την τελική επιστροφή.

  7. Να δοθεί προσφυγική ταυτότητα σε πολίτες των οποίων η μητέρα είναι πρόσφυγας.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το πιο πάνω θέμα.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.398, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θεσμό της πολιτικής άμυνας, ο οποίος, κατά την άποψή μου, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες. Υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του θεσμού και έργων ανοικοδόμησης στον τομέα αυτό.

  Γι’ αυτό το λόγο θα ήθελα να προτείνω ορισμένα πρακτικά μέτρα εφαρμογής σύγχρονου σχεδίου πολιτικής άμυνας με συγκεκριμένα έργα υποδομής, όπως, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  1. Τροποποίηση των κανονισμών για τις οικοδομές, ώστε η ύπαρξη καταφυγίου στις νέες οικοδομές να είναι υποχρεωτική.

  2. Κατασκευή καταφυγίων, κατάλληλα εφοδιασμένων, που να καλύπτουν τους κατοίκους των υφιστάμενων οικοδομών κατά περιοχή.

  3. Σύστημα εφοδιασμού, ασκήσεων, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των πολιτών.

  4. Σύστημα επιχορήγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης με άμεση εφαρμογή έργων πολιτικής άμυνας.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς αντιμετωπίζει το πιο πάνω θέμα.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.422, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην ερώτηση με αρ. 23.06.008.03.531, που είχα υποβάλει στις 29 Μαρτίου 2004, σχετικά με το θέμα “Η απόκρυψη του σοβαρού εγκλήματος και οι πιθανές ευθύνες της αστυνομίας”.

  Η απάντηση που έλαβα, στις 2 Ιουνίου 2004, από το γενικό διευθυντή του υπουργείου σας αναφέρεται στις οδηγίες που δόθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας για καταγραφή όλων των καταγγελιών από τις 9 Οκτωβρίου 2002. Επίσης, αναφέρεται στο αυξημένο ποσοστό των καταχωρισμένων καταγγελιών τα τελευταία δύο χρόνια.

  Το ότι η αστυνομία καταχωρίζει τις καταγγελίες δεν είναι αξιοσημείωτο, μιας και έχει χρέος και καθήκον να το κάνει. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και που ήταν η ουσία της ερώτησής μου, στην οποία δεν πήρα απάντηση, είναι το γεγονός ότι, με δημόσια παραδοχή σας, αναφέρεται ότι για είκοσι δύο χρόνια συνεχιζόταν η απαράδεκτη τακτική της μη καταχώρισης σοβαρών εγκλημάτων.

  Απόσπασμα της ερώτησής μου, στις 29 Μαρτίου 2004, αναφέρει τα εξής:

  “Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πειθαρχικά και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει ή που προτίθεται να λάβει εναντίον των αστυνομικών αυτών, έχοντας υπόψη ότι η τακτική του να μην καταχωρίζονται από αστυνομικούς καταγγελίες για εγκλήματα συνιστά ποινικό αδίκημα, συγκάλυψη αδικήματος, παραπλάνηση των αρχών και των πολιτών και κλονίζει την εμπιστοσύνη του λαού στην αστυνομία. Επειδή, λοιπόν, η τακτική αυτή ακολουθούνταν από το 1980 μέχρι το 2002, καλείται να εξηγήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων βάσει ποιων στοιχείων θεωρεί το θέμα αυτό λήξαν.”.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που θα ληφθούν για τυχόν πειθαρχική δίωξη των εμπλεκομένων.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.470, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφορικά με τη χάραξη στρατηγικής κοινωνικής πολιτικής για την τρίτη ηλικία, εισηγούμαι διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα:

  1. Καθιέρωση ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για γρήγορη επικοινωνία με υπηρεσίες και μονάδες κοινωνικής πολιτικής.

  2. Αναβάθμιση των κατ’ οίκον υπηρεσιών.

  3. Καθιέρωση της κατ’ οίκον μερικής και παραγωγικής απασχόλησης.

  4. Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης και συμπληρωματικής εκπαίδευσης.

  5. Ειδικά προγράμματα τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει σχετικά με το εν λόγω θέμα.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.471, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην ανάγκη του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

  Προς επίτευξη του στόχου αυτού εισηγούμαι τα εξής:

  1. Τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης με την εισαγωγή τεχνολογίας.

  2. Τη σύσταση εξειδικευμένων τμημάτων δικαστηρίων.

  3. Την εξειδικευμένη μετεκπαίδευση των δικαστών.

  4. Την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού ποσοτικά και ποιοτικά.

  5. Την αναθεώρηση του συστήματος διορισμού ποινικού ανακριτή.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προς αυτή την κατεύθυνση.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.472, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην ανάγκη δημιουργίας στρατηγικής κοινωνικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και προτείνω τα εξής προς επίτευξη του στόχου αυτού:

  1. Εθνικό Ασφαλιστικό Σχέδιο Υγείας.

  2. Πρόνοια για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου.

  3. Παροχή δωρεάν νοσηλείας και ιατρικής περίθαλψης στους άπορους και σύσταση εθνικού καταλόγου απόρων.

  4. Εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των νοσοκομείων.

  5. Ενίσχυση ποσοτικά και ποιοτικά του νοσηλευτικού προσωπικού.

  6. Δημιουργία έργων υποδομής και ανέγερσης σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το σκοπό αυτό.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.473, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2004, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφορικά με το θέμα του επαναπατρισμού Κυπρίων, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό, έχοντας υπόψη το μικρό αριθμό του πληθυσμού μας. Ορισμένα μέτρα τα οποία θα συνέτειναν προς αυτό το στόχο είναι:

  1. Θέσπιση νομοθεσίας για την παροχή κινήτρων για τους επαναπατρισθέντες.

  2. Δημιουργία ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων.

  3. Διευκολύνσεις στην εξεύρεση και διασφάλιση εργασίας.

  4. Φορολογικά κίνητρα και σχέδιο δανειοδότησης για πρώτη στέγη.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το θέμα αυτό.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.513, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι σε συζήτηση που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2004 στο ολλανδικό κοινοβούλιο με θέμα τα συμπεράσματα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

  Σε αναφορά του εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Van Dijk για εκφοβισμό των χριστιανών στην Τουρκία και ότι αυτό θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δε φαίνεται να επαναλειτουργεί, λόγω της έλλειψης πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση.

  Το πιο αξιοσημείωτο σημείο της παρέμβασής του είναι ο ισχυρισμός του ότι οι ομόλογοι του εξ Ελλάδος και Κύπρου δε γνωρίζουν καν για την ύπαρξη της εν λόγω σχολής και ότι δεν ασκούν πίεση για το θέμα.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αυτή η δήλωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ποια η θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με την επαναλειτουργία της σχολής.

  Επισυνάπτω σχετικό κείμενο.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.560, ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο πρόσφατο δυστύχημα που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο των αδερφιών Βασίλη και Αργυρώς Μιχαήλ από τη Λακατάμια. Έχω παρακολουθήσει με προσοχή τις τελευταίες μέρες τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα διάφορα τροχαία ατυχήματα στο νησί.

  Για διευκόλυνση του έργου και καλύτερη διεκπεραίωση των καθηκόντων του αρμόδιου υπουργού σάς επισυνάπτω ανακοίνωση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του αριθμού των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατά το ήμισυ μέχρι το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, ο απολογισμός των τροχαίων ατυχημάτων στα κράτη μέλη είναι 40 000 νεκροί και 1 700 000 τραυματίες το χρόνο.

  Σας επισυνάπτω επίσης αντίγραφο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας, ο οποίος αποβλέπει στη συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες που θα καταβληθούν, ώστε να επιτευχθεί ο κοινοτικός στόχος που προανέφερα μέχρι το 2010. Σημειώνω πως η Κύπρος εκπροσωπείται από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία είναι η μόνη Αρχή ή Οργανισμός που, απ’ ό,τι φαίνεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οδική ασφάλεια. Υπάρχει όμως και η σχετική δέσμευση της ΑΤΗΚ για πάταξη του αριθμού των δυστυχημάτων, την οποία επίσης επισυνάπτω.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν δυνάμει των πιο πάνω.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.596, ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

  1. Τη συνολική έκταση της τουρκοκυπριακής περιουσίας φυσικών και νομικών προσώπων, όπως και του Εβκάφ, στις ελεύθερες περιοχές.

  2. Τη συνολική έκταση της τουρκοκυπριακής περιουσίας η οποία έχει απαλλοτριωθεί για σκοπούς στέγασης/διαμονής Ελληνοκυπρίων από το 1974 και εντεύθεν σε αυτοστεγάσεις, προσφυγικούς καταυλισμούς ή αλλού.

  3. Τη συνολική έκταση της τουρκοκυπριακής περιουσίας η οποία κατέχεται σήμερα με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης από Ελληνοκυπρίους δυνάμει σχετικών προνοιών της νομοθεσίας για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών είτε με ενοίκιο είτε με άδεια του Κηδεμόνα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών είτε άλλως πως.

  4. Αν η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης είναι η κατοχύρωση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές.

  5. Αν η κυβέρνηση δεν ευνοεί μαζικές απαλλοτριώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών.

  6. Με ποιο τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει την επιστροφή όλων των πιο πάνω τουρκοκυπριακών περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες, όπως επιτάσσουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;

                     7. Πώς θα διασφαλίσει τη μεταστέγαση των Ελληνοκύπριων προσφύγων σε κυβερνητική ή άλλη γη για το σκοπό αυτό;»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.597, ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

  1. Τον αριθμό των εποίκων που βρίσκονται σήμερα στα κατεχόμενα μαζί με λεπτομέρειες όλων των στατιστικών που διατηρεί το υπουργείο.

  2. Τον αριθμό των εποίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την περίοδο κατάθεσης του Σχεδίου Ανάν, δηλαδή Νοέμβριο του 2002.

  3. Τον αριθμό των εποίκων ή γόνους εποίκων οι οποίοι αποτάθηκαν και έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα, καθώς και τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν για εξέταση.

  Παρακαλώ όπως στην απάντησή σας δώσετε πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τις καθόδους των εποίκων μαζί με τις χρονικές περιόδους έκαστης καθόδου.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.693, ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής θέματα:

  1. Πόση είναι η ετήσια συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

  2. Πόσο είναι το ποσό το οποίο προνοείται στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως για την Κύπρο;

  3. Ποιο είναι το ποσό το οποίο έχει εισπραχθεί και αναμένεται να εισπραχθεί από την Κύπρο κατά το πρώτο έτος της ένταξής της από τον εν λόγω προϋπολογισμό;

  4. Αναμένεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση μελλοντικά;

  5. Κατά πόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Αυστρία, για μείωση της κρατικής συνεισφοράς κάτω από το 1% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

                      6. Κατά πόσο η κυβέρνηση, όπως ορισμένες χώρες, υποστηρίζει αύξηση του ποσοστού αυτού, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες                    αναπτυσσόμενων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.720, ημερομηνίας 18 Μαρτίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Στο θέμα του διορισμού των καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση, όπως αντιλαμβάνομαι, ακόμα ισχύει η διαδικασία διορισμού με κριτήριο τη χρονολογική σειρά κατάθεσης του πτυχίου.

  Έχοντας υπόψη ότι αυτή η μέθοδος πιθανόν να μην είναι η πιο αξιοκρατική και έχοντας υπόψη τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την ένταξή μας στην ΕΕ, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο υπάρχουν σχέδια για αναθεώρηση/βελτίωση του συστήματος διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.761, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα της οικονομικής στήριξης των εγκλωβισμένων.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα κίνητρα οικονομικής μορφής που δίνει η κυβέρνηση στους εγκλωβισμένους, για να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.792, ημερομηνίας 11 Απριλίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα της θητείας της πολιτικής άμυνας. Έχει περιέλθει στην αντίληψή μου το γεγονός ότι, ενώ είναι υποχρέωση να εκτελούν τη θητεία αυτή οι γυναίκες πολίτες της Δημοκρατίας, υπάρχει ωστόσο μια σοβαρή έλλειψη οργάνωσης στον τομέα αυτό.

  Ορισμένες γυναίκες λαμβάνουν επιστολή και καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα διάρκειας δύο ετών. Η μη συμμόρφωση οδηγεί σε δικαστικά μέτρα εναντίον τους με τιμωρία φυλάκισης και προστίμου και τα επακόλουθα, όπως το να έχει κανείς ποινικό μητρώο και να μη βρίσκει εργοδότηση. Επειδή αντιλαμβάνομαι και εκτιμώ τη σημασία της πολιτικής άμυνας, θεωρώ ότι καλώς υπάρχουν οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης μ’ αυτή την υποχρέωση της γυναίκας πολίτη.

  Αυτό όμως που είναι πιο σοβαρό και καθόλου τιμή δεν περιποιεί ούτε στο θεσμό ούτε στο αρμόδιο υπουργείο, του οποίου ηγείστε, είναι το γεγονός ότι πληθώρα γυναικών που δεν έχουν λάβει ποτέ επιστολή από την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας, για να εκτελέσουν τη θητεία τους, δε συμμορφώνονται με τα πολιτειακά τους καθήκοντα. Είναι χρέος της πολιτείας να τηρεί σωστά και ακριβή αρχεία, ούτως ώστε να καλούνται όλες οι γυναίκες να υπηρετούν την πατρίδα και όχι μόνον ορισμένες. Και ακόμα, στις περιπτώσεις όπου κάποια δεν έχει κληθεί να υπηρετήσει τη θητεία της, έχει τη νομική ευθύνη να παρουσιασθεί εθελοντικά για υπηρεσία και, αν δεν το κάνει, και πάλι σ’ αυτή την περίπτωση να λαμβάνονται δικαστικά μέτρα εναντίον της.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια η θέση του όσον αφορά την υπηρεσία στην πολιτική άμυνα. Είναι τελικά υποχρεωτική η υπηρεσία για όλες τις γυναίκες πολίτες της Δημοκρατίας, με ποινικές διώξεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή είναι υποχρέωση μόνο εκείνων που λαμβάνουν επιστολή;»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.823, ημερομηνίας 16 Μαΐου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφορικά με ασθενείς που χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξουν για οικονομικούς λόγους, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

  1. Τη θέση της κυβέρνησης στις περιπτώσεις που η θεραπεία δεν μπορεί να παρασχεθεί στην Κύπρο λόγω έλλειψης μηχανημάτων ή ιατρικών ειδικοτήτων.

                     2. Κατά πόσο, σε περίπτωση που ένας ασθενής έχει ήδη μεταβεί στο εξωτερικό με έξοδα του κράτους, το κράτος θα συνεχίζει να τον                    στηρίζει οικονομικά και στις μελλοντικές του επισκέψεις σε γιατρούς στο εξωτερικό.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.825, ημερομηνίας 17 Μαΐου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Σύμφωνα με επιστολές που έχω λάβει από καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους, ένας θάλαμος με κρεβάτια στο ογκολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι κλειδωμένος εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται σε θαλάμους άλλων ειδικοτήτων και, ως εκ τούτου, να μην τους παρέχεται η θεραπεία και η φροντίδα για τις οποίες πληρώνουν ως Κύπριοι πολίτες.

  Έχω υπόψη μου και περίπτωση που ασθενής μεταφέρθηκε στον ουρολογικό θάλαμο λόγω του ότι δεν υπήρχαν κρεβάτια στο ογκολογικό τμήμα και εκεί πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του χωρίς φροντίδα γιατρών που γνώριζαν το ιστορικό του.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο ο εν λόγω θάλαμος είναι πλέον ανοικτός και χρησιμοποιείται από τους ασθενείς που τον έχουν ανάγκη, καθώς και για ποιους λόγους παρέμεινε κλειδωμένος τόσους μήνες.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.875, ημερομηνίας 2 Ιουνίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Eurostat” για τα επίπεδα ανεργίας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δέκα από αυτά, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σημειώθηκε αύξηση στα επίπεδα ανεργίας σε περίοδο ενός έτους.

  Το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο για άντρες και γυναίκες αυξήθηκε από 4,8% το Νοέμβριο του 2003 στο 5,3% μέχρι το Νοέμβριο του 2004.

  Πιο αναλυτικά παρατίθενται τα ακόλουθα:

  · Στους άντρες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 4% το Νοέμβριο του 2003 στο 4,2% το Νοέμβριο του 2004.

  · Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 5,8% το Νοέμβριο του 2003 στο 6,7% το Νοέμβριο του 2004.

  · Στα άτομα άνω των 25 ετών το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 4% το Νοέμβριο του 2003 στο 4,7% το Νοέμβριο του 2004.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για πάταξη του φαινομένου της ανεργίας. Το θέμα χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης και, ως εκ τούτου, απαιτείται καλά μελετημένο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους.

  Σας επισυνάπτω στοιχεία, τα οποία κατέχω, για δική σας μελέτη.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.876, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στο θέμα των αναπήρων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

  Εισηγούμαι όπως υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις σε ένα ενιαίο πρόγραμμα δράσης για αντιμετώπιση των προβλημάτων των αναπήρων:

  1. Αναβάθμιση και στελέχωση με κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Μερίμνης Αναπήρων του Υπουργείου Εργασίας.

  2. Συντονισμός των θεμάτων που σήμερα χειρίζονται διάφορα υπουργεία.

  3. Ίσες ευκαιρίες για όλους και εξασφάλιση αξιοπρεπούς παρουσίας και συμμετοχής στην κοινωνία.

  4. Ενισχυμένες φορολογικές απαλλαγές ή ελαφρύνσεις στους αναπήρους πολέμου.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τους αναπήρους.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.877, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο έχει υιοθετηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών των ατόμων.

  Εισηγούμαι όπως υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις:

  1. Δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών μονάδων υπηρεσιών προς ομάδες πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα προβλήματα.

  2. Δημιουργία υποδομής στήριξης αυτών των υπηρεσιών.

  3. Εξειδίκευση προσωπικού για άτομα με ειδικές ανάγκες.

  4. Θεσμικά ισότιμη ένταξη των ατόμων αυτών στην εργασία, στην εκπαίδευση και ισότητα στην αναψυχή κτλ.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδιά του σχετικά με το θέμα αυτό.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.878, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι σε δημοσίευμα του “BBC NEWS online” σχετικά με την αντικολλητική χημική ουσία “Teflon” (επισυνάπτεται).

  Η ουσία αυτή βρίσκεται παντού, στα μαγειρικά σκεύη, στα είδη ένδυσης, ακόμα και στα κτίρια.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελέτες έχουν δείξει ότι μια βασική χημική ουσία στη δημιουργία του “Teflon”, ονόματι “Perfluorooctanoic acid” (PFOA), πιθανώς να είναι καρκινογόνος.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για προστασία των καταναλωτών αναφορικά με το θέμα αυτό.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.880, ημερομηνίας 6 Ιουνίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφορικά με τις πολιτικές που δρομολογούν την ανακατανομή της εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και τον επαναπροσδιορισμό των ευθυνών στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, εισηγούμαι όπως υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις:

  1. Εφαρμογή του νόμου για ίση αμοιβή.

  2. Δημιουργία ίσων ευκαιριών.

  3. Βελτίωση του νόμου που αφορά τη μητρότητα.

  4. Παροχή αποτελεσματικών και όχι αποσπασματικών διευκολύνσεων στην εργαζόμενη μητέρα.

  5. Πρόνοια και κυρώσεις για σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

  6. Επιμόρφωση των πολιτών για την ισότητα των φύλων.

  7. Λήψη μέτρων για βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

  8. Παροχή προσφυγικής ταυτότητας στα παιδιά που μόνο η μητέρα τους είναι πρόσφυγας.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων.»

   

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.928, ημερομηνίας 1ης Ιουλίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Αναφέρομαι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 2004 για τερματισμό των υπηρεσιών των Ακολούθων Τύπου στις πρεσβείες της Κύπρου. Ενώ το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ειδοποίησε τους ενδιαφερομένους ότι η ημερομηνία τερματισμού των συμβολαίων τους θα καθοριζόταν σε μεταγενέστερο στάδιο, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.

  Τα επακόλουθα αυτής της αβεβαιότητας είναι σοβαρά. Από τον ένα μήνα στον άλλο οι άνθρωποι αυτοί δεν ξέρουν πόσος καιρός εργοδότησης τους απέμεινε, έχουν υποχρεώσεις, έχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία στο εξωτερικό, έχουν σπιτονοικοκύρηδες να ειδοποιήσουν εγκαίρως κ.λπ.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους της καθυστέρησης αυτής. Οι συνέπειες έχουν αντίκτυπο στις επαγγελματικές, οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις αυτών των ανθρώπων και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μια απόφαση για το θέμα αυτό το συντομότερο.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.04.929, ημερομηνίας 1ης Ιουλίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρεσβεία μας στο Παρίσι αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

  Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.05.088, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  « Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση, η νυν και/ή η προηγούμενη, σύμφωνα με το φάκελο του υπουργείου σας, ζήτησε ποτέ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και/ή όργανα που το πλαισιώνουν, όπως π.χ. σε επίπεδο νόμιμων αντιπροσώπων, γραπτώς ή προφορικώς, μετά το Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999 μέχρι σήμερα, τα εξής:

  1. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και σε περίπτωση μη αναγνώρισης αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

  2. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Άγκυρας.

  3. Σύνδεση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης (ανάγκη τερματισμού της συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο) με την ενταξιακή της πορεία.

  4. Εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή και της απόφασης της Τιτίνας Λοϊζίδου με αναστολή διαπραγματεύσεων, μέχρι που να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.

  Παρακαλώ στην απάντησή σας όπως πληροφορήσετε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και/ή ιδιαίτερα πρόσφατα της βρετανικής προεδρίας στα πιο πάνω θέματα.

  Παρακαλείται επίσης το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τυχόν παράπονα της κυπριακής κυβέρνησης για το χειρισμό των πιο πάνω θεμάτων από τη βρετανική προεδρία και αν η όλη συμπεριφορά της βρετανικής προεδρίας από την 1η Ιουλίου 2005 μέχρι σήμερα είναι κατά τη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών και της κυπριακής κυβέρνησης συμβατή με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τις συνθήκες του ’60.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.05.128, ημερομηνίας 1ης Νοεμβρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.05.156, ημερομηνίας 28 Νοεμβρίου 2005, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσα διατάγματα απέλασης έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα, όπως δώσει λεπτομέρειες για την υπηκοότητα των ατόμων κατά των οποίων έχουν εκδοθεί τα διατάγματα απελάσεων, καθώς και για τα χρόνια παραμονής ενός εκάστου στην Κυπριακή Δημοκρατία, δίδοντας την ημερομηνία της πρώτης άφιξής τους στην Κύπρο.

  Παρακαλείται παράλληλα όπως πληροφορήσει το σώμα για τους αντίστοιχους αριθμούς και τις λεπτομέρειες ως ανωτέρω για τα προηγούμενα δύο χρόνια πριν από την ένταξη.

  Τέλος, παρακαλείται όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προώθηση της θέσπισης κυπριακής νομοθεσίας για ενσωμάτωση των διάφορων κανονισμών, Οδηγιών και/ή αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και/ή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με το δικαίωμα των αλλοδαπών από τρίτες χώρες που έχουν ζήσει πέραν των πέντε ετών και/ή πέραν των δέκα ετών στην Κυπριακή Δημοκρατία να εξασφαλίζουν πλέον μόνιμη άδεια διαμονής και εργασίας, ποια είναι η τελική πολιτική του υπουργείου για αυτές τις επιπτώσεις και πόσοι οι επηρεαζόμενοι.»

  Απάντηση


  Ερώτηση με αρ. 23.06.008.05.210, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2006, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χρίστου Κληρίδη

  «Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσους Ελληνοποντίους υπολογίζεται ότι έχουμε νόμιμα και πόσους παράνομα στην Κύπρο, ποια η πολιτική του κράτους έναντι των Ελληνοποντίων, αν και σε πόσους δόθηκε η κυπριακή ιθαγένεια και σε πόσους αναμένεται ότι θα δοθεί τέτοια ιθαγένεια και πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της “γκετοποίησης” των Ελληνοποντίων.

  Παρακαλείται, παράλληλα, όπως δώσει επίσης στατιστικά στοιχεία κατά επαρχία, εάν υπάρχουν, τόπων διαμονής και είδος/φύση εργασίας/απασχόλησης Ελληνοποντίων.

  Τέλος, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο όπως δώσει στοιχεία που αφορούν την πολιτική του κράτους για την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση και/ή αποδοχή των Ελληνοποντίων στο κυπριακό κράτος.»

  Απάντηση


       © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων