Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Τάκης Χατζηδημητρίου

Eρώτηση με αρ. 23.06.007.04.017 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 7 Σεπτεμβρίου 1999.

«Υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δε χωρεί ούτε καθυστέρηση ούτε αναμονή. Είναι το καθημερινό μαρτύριο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τον παλιό δρόμο της Μόρφου και ιδιαίτερα από την Κοκκινοτριμιθιά μέχρι τον Αστρομερίτη και, φυσικά, εκείνων που χρησιμοποιούν το δρόμο του Τροόδους.

΄Ομως θα ήθελα να επικεντρωθώ στο δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Αστρομερίτη, που συγκεντρώνει την κίνηση όλων των πολυπληθών κοινοτήτων της περιοχής. Το αδιαχώρητο που παρατηρείται στο δρόμο αυτό καθ΄ όλην τη διάρκεια της εβδομάδας δοκιμάζει καθημερινά τα νεύρα των ανθρώπων και επιβαρύνει την οικονομία του τόπου με τις καθυστερήσεις και τις ουρές που σχηματίζονται. Κοντά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα δυστυχήματα που ένας δρόμος περασμένης εποχής προκαλεί.

Για το δρόμο αυτό υπάρχει εγγεγραμμένο θέμα στη Βουλή και δίνεται με απόφαση του σώματος εξαμηνιαία έκθεση. ΄Ομως τούτο δεν είναι αρκετό. Η θεωρητική κατά εξάμηνον συζήτηση για την κατασκευή του νέου δρόμου Κοκκινοτριμιθιάς-Αστρομερίτη-Μόρφου δε συνοδεύεται από την επίσπευση της κατασκευής του.

Είναι με αυτό το πνεύμα που υποβάλλω επίσημα προς το αρμόδιο υπουργείο την ερώτηση:

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει το αρμόδιο υπουργείο για την επίσπευση της κατασκευής του νέου δρόμου Κοκκινοτριμιθιάς-Αστρομερίτη-Μόρφου και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα;

Σημειώστε ότι οι κάτοικοι της δυτικής επαρχίας Λευκωσίας αισθάνονται παραμελημένοι και ότι κανένα μείζον έργο δεν έχει κατασκευασθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.04.049 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 8 Νοεμβρίου 1999.

«Το διάβημα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς το Μουσείο του Λούβρου μέσω του Γάλλου πρέσβη για την αποστολή στην Κύπρο της Αφροδίτης της Μήλου, για να πλαισιώσει τα καλλιστεία που θα γίνουν το 2000 στην Κύπρο, αποτελεί μια ενέργεια που εκθέτει διεθνώς την Κύπρο και που θα προκαλέσει τουλάχιστον τη θυμηδία των υπευθύνων του μουσείου.

Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής τέχνης και εκφράζει μια εποχή πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας μοναδικής στην ιστορία του ανθρώπου. Ήταν στην εποχή της ένα έργο θρησκευτικής λατρείας, σεβασμού και ανάτασης και έμεινε για τους αιώνες, τους περασμένους και τους μελλούμενους, ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Η σκέψη και μόνο ότι το άγαλμα αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εμπορευματοποίηση της ωραιότητας του ανθρώπινου σώματος και να ταυτιστεί με μια διαφημιστική εκστρατεία που αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό αποτελεί την έκφραση ασύγγνωστης επιπολαιότητας.

Ερωτώ το αρμόδιο τμήμα της κυβέρνησης να μας απαντήσει:

Πότε θα παύσουμε να εκθέτουμε την Κύπρο ως έναν τόπο χωρίς αίσθηση του μέτρου, της ποιότητας και του πολιτισμού;

Πότε θα αντιληφθούμε ότι όλα δεν μπορούν να μπουν στην υπηρεσία των καλλιστείων και ότι η ελληνική μυθολογία, η αρχαία λατρεία και ο ελληνικός πολιτισμός δεν έγιναν για να εξυπηρετήσουν τους διαφημιστές και τα καλλιστεία του 2000;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.04.071 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 14 Ιανουαρίου 2000.

«Δημοσιεύτηκε πρόσφατα στις εφημερίδες ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει γραμματόσημα με την ευκαιρία των καλλιστείων.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά ποιο τρόπο σκέφτεται ή λογαριάζει να τιμήσει τους πνευματικούς ανθρώπους, τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες της Κύπρου που τίμησαν την πατρίδα μας στον εικοστό αιώνα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.04.072 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 20 Ιανουαρίου 2000.

«Επειδή δημιουργήθηκε πολύς θόρυβος γύρω από την τοποθέτηση υπευθύνου στο ‘‘Σπίτι της Κύπρου’’ στην Αθήνα, καλείται το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

α. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή και

β. αν υπήρχε υποψήφιος με περισσότερα προσόντα από την επιλεγείσα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.04.082 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 16 Μαρτίου 2000.

«Τα χωριά της Τηλλυρίας, Πάνω και Κάτω Πύργος, Πηγένια και Μοσφίλι έχουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, ιδιαίτερα αιγοτροφία. Μόνιμο αίτημα αυτής της απομονωμένης περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η τοποθέτηση στην περιοχή ενός κτηνίατρου. Δυστυχώς το αίτημα τούτο δεν έχει ικανοποιηθεί.

Οι περιοδικές επισκέψεις κτηνίατρου έχουν από καιρό διακοπεί.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει το σώμα τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ιδιαίτερα τι σκοπεύει να κάνει για την τοποθέτηση στον Πύργο μόνιμου κτηνίατρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.04.083 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 28 Μαρτίου 2000.

«Σε καταγγελία του το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι γίνονται κατασκευαστικά έργα στην προστατευόμενη περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού. Επιπλέον αναφέρεται ότι οι μπουλντόζες εργάζονται πυρετωδώς μέσα στη ζώνη προστασίας της παραλίας και μέσα σε δασική γη. Είναι αυτές οι πληροφορίες αληθινές;

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει το σώμα το ταχύτερο δυνατό, γιατί αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη ευαισθησία για ό,τι συμβαίνει σε εκείνο το πανέμορφο τοπίο όπου κάποτε γεννήθηκε η θεά της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.001 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 18 Ιουλίου 2000.

«Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έργα τέχνης που βρίσκονται σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους υφίστανται σοβαρή φθορά λόγω των ψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στους χώρους αυτούς. Δε γνωρίζω πόσο τούτο ανησυχεί τους αρμόδιους, αποτελεί όμως μια ακόμη ένδειξη ότι λείπει από την πολιτεία μας ο σεβασμός προς τα έργα πολιτισμού, γεγονός που υποβαθμίζει την ίδια τη ζωή μας.

Παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση μέχρις ότου γίνει πινακοθήκη, όπου θα φιλοξενηθούν τα έργα αυτά.

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να υπήρχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένας κατάλογος των έργων τέχνης που είναι αποθηκευμένα ή εκτίθενται σε διάφορα δημόσια κτίρια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.002 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηγεωργίου στις 2 Αυγούστου 2000.

«Στις 28 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε στις 11.00 π.μ. τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το 2000 για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ωστόσο πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου τρία ραδιοφωνικά κανάλια μετέδιδαν τα αποτελέσματα.

Είναι πασιφανές ότι έγιναν διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Θα ήθελα να γνωρίζω πώς, ποιοι και με ποια ανταλλάγματα άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα, αλλά και γιατί επέλεξαν τα συγκεκριμένα κανάλια.»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.032 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 14 Νοεμβρίου 2000.

«Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2000 οργανώθηκε στη Λευκωσία, στο Δημοτικό Κήπο, εκδήλωση επικοινωνίας με τους ξένους εργαζομένους μέσα στα πλαίσια κατανόησης του πολιτισμού τους.

Η ανθρώπινη προσέγγιση των ξένων εργατών και η πολυπολιτιστική αντίληψη αποτελεί στοιχείο που εμπλουτίζει την κυπριακή κοινωνία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η κυβέρνηση δυστυχώς έχει αποξενωθεί από τέτοιες πρωτοβουλίες και ενέργειες. Τούτο επισημάνθηκε από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Με αυτή την ευκαιρία ρωτούμε την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πού βρίσκεται η δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου αλλοδαπών, που έχει από μακρού αποφασισθεί και για το οποίο έχει εξευρεθεί μάλιστα και ο κατάλληλος χώρος.

Εξακολουθεί η κυβέρνηση να θέλει να λειτουργήσει ένα τέτοιο κέντρο, χωρίς μάλιστα οικονομική επιβάρυνση, ή έχει εγκαταλείψει το σχέδιο, που έπρεπε να προωθηθεί το φθινόπωρο του 1999;

Έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση από την ανθρωπιστική και πολιτιστική προσέγγιση των ξένων εργαζομένων και διατηρεί μόνο τις διωκτικές της αρμοδιότητες και τούτο πώς συμβιβάζεται με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει;

Θα προχωρήσει ή όχι στη δημιουργία του κέντρου αλλοδαπών και ποιος ο σχετικός προγραμματισμός;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.035 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 17 Νοεμβρίου 2000.

«Γνωρίζω ότι για κάποιο χρονικό διάστημα το Γραφείο της Γενικού Ελεγκτού ερευνούσε υπόθεση απάτης εις βάρος του δημοσίου στην κατασκευή του δρόμου Σταυρού της Ψώκας - Πλατιάς Σχινιάς.

Πριν κοινοποιηθεί το πόρισμα της Γενικού Ελεγκτού, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για συμβιβασμό με την εργοληπτική εταιρεία, με καταβολή επιπρόσθετου ποσού ύψους £250.000.

Αν αληθεύει η πληροφορία για μικρότερο πάχος ασφαλτικού οδοστρώματος, τι σημαίνει τούτο για την ποιότητα του δρόμου και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει για την ασφάλεια εκείνων που χρησιμοποιούν το δρόμο;

Επίσης, ποιο κόστος θα έχει για την κυβέρνηση η ανακατασκευή του έργου και πώς αξιολογούνται οι ευθύνες της εργοληπτικής εταιρείας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.036 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 23 Νοεμβρίου 2000.

«Το σχολείο του Αγίου Ιωάννη της Μαλούντας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που αφορούν θέματα ασφάλειας και άλλα που σχετίζονται με τη λειτουργικότητά του.

Σε υπόμνημά του ο σύνδεσμος γονέων καταγράφει τα πιο κάτω προβλήματα:

  1. Ενίσχυση υποστυλωμάτων αίθουσας διδασκαλίας.
  2. Ανέγερση αποχωρητηρίων για τους δασκάλους και μικρής κουζίνας για τις ανάγκες του σχολείου.
  3. Εγκατάσταση κυρτωμάτων μπροστά από το σχολείο.
  4. Επέκταση πεζοδρομίου.
  5. Αγορά επιπρόσθετων ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες του σχολείου.
  6. Συντήρηση παλαιάς αίθουσας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.
  7. Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου.

Πώς πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και ποιος προγραμματισμός υπάρχει;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.037 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 23 Νοεμβρίου 2000.

«Η οικοδόμηση εξοχικών και μη κατοικιών, διεσπαρμένων στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα στην κοιλάδα Κλήρου προς Φικάρδου, δημιουργεί πρόβλημα μόλυνσης των υπόγειων υδάτων εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος.

Πώς αντιμετωπίζει το αρμόδιο υπουργείο τους κινδύνους που προκαλούνται από τα λύματα των βόθρων των πιο πάνω κατοικιών;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.038 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 23 Νοεμβρίου 2000.

«Έχω πληροφορηθεί ότι απέναντι από το Γυμνάσιο Κλήρου υπάρχει φάρμα αλόγων και σύντομα πρόκειται να προστεθεί φάρμα για κοτόπουλα.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πώς επηρεάζει τη λειτουργία του γυμνασίου, καθώς και το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου;»

 Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.050 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου την 21η Φεβρουαρίου 2001.

«Ένα πρόσφατο δυστύχημα στο δρόμο Λευκωσίας - Κοκκινοτριμιθιάς είχε ως επακόλουθο τον ακρωτηριασμό ενός εφέδρου που μετέβαινε στο χώρο άσκησής του.

Επειδή τα θανατηφόρα και σοβαρά δυστυχήματα στο δρόμο αυτό είναι συχνά και επειδή σ’ ένα ορισμένο σημείο η κατάσταση του δρόμου συνιστά παγίδα λόγω χρονιζόντων ημιτελών έργων, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα αποπερατωθεί ο τετραπλής κατεύθυνσης αυτοκινητόδρομος προς τη Μόρφου, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση και ν’ αποφεύγονται τα αυτοκινητικά δυστυχήματα με τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.052 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου την 1η Μαρτίου 2001.

«Παρ’ όλες τις διαψεύσεις της κυβέρνησης για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, οι πληροφορίες γύρω από το θέμα αυτό επιμένουν, τόσο στο διεθνή χώρο όσο και στον εγγύτερό μας κυπριακό και ελληνικό.

Πρόσφατα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής ασχολήθηκε με το θέμα του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και ενώπιόν της κατατέθηκαν ανησυχητικά στοιχεία για εμπλοκή Κυπρίων και κυπριακών κεφαλαίων.

Κατετέθη στην επιτροπή ότι δεκαοκτώ ξενοδοχεία στη Ρόδο αγοράστηκαν σε διπλάσια τιμή από την κανονική και ότι ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στην Κρήτη. Άλλοι κατάθεσαν ότι Κύπριοι εμπλέκονται σε παρόμοια φαινόμενα και στη Λέσβο.

Αλλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ρώσος, πρώην μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας και πρωταγωνιστής σκανδάλου στη χώρα του, Βιτάλι Σμυρνόβ έχει επενδύσει σε εταιρεία της Κύπρου 1.300.000 δολάρια.

Στην αθηναϊκή εφημερίδα “Καθημερινή” δημοσιεύονται φωτοτυπίες με ονόματα Κυπρίων που επιβεβαιούν τις δραστηριότητες του κ. Σμυρνόβ στην Κύπρο.

Ένα τρίτο δημοσίευμα συνδέει την Κύπρο με την διακίνηση χρημάτων γύρω από το σκάνδαλο της εξαγοράς της Γιουγκοσλαβικής Telekom από την αντίστοιχη ιταλική εταιρεία και της διοχέτευσης των χρημάτων μέσω Κύπρου.

Υποθέσεις για πληρωμή χρημάτων για αγορά γης ή επιχειρήσεων πιο ψηλά από την κανονική τιμή καταγγέλθηκαν και στην Κύπρο.

Επειδή η υπόθεση του βρώμικου χρήματος εκθέτει την Κύπρο και διασύρει το λαό της και επειδή οι διαψεύσεις δεν επαρκούν για να απαντήσουν στα όσα πολύ συχνά δημοσιεύονται, παρακαλείται το αρμόδιο υπουργείο να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι επιπλέον λογαριάζει να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να μη γινόμαστε όλοι συνένοχοι κάποιων απατεώνων ή ασυνειδήτων που πλήττουν ηθικά την Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.053 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 7 Μαρτίου 2001.

«Η Βουλή ολοκληρώνει σε λίγες εβδομάδες τη θητεία της, αλλά εκκρεμεί ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί από την κυβέρνηση. Αυτό αφορά την εισήγηση της Βουλής και την απόφαση της κυβέρνησης για ίδρυση κέντρου αλλοδαπών. Το κέντρο αυτό, που θα αυτοχρηματοδοτείτο και θα λειτουργούσε αυτόνομα, θα έδινε την ευκαιρία στους αλλοδαπούς εργαζόμενους να ζουν ως άνθρωποι και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κοινωνία την οποία εξυπηρετούν.

Παρ’ όλο που βρέθηκε ο χώρος και ο Υπουργός Εργασίας κ. Μουσιούττας ανάγγειλε τη λειτουργία του το Νιόβρη του 1999, μέχρι σήμερα τίποτα δεν έγινε και βλέπουμε τους ξένους εργαζόμενους να περιφέρονται σε ανοικτούς χώρους, χωρίς κανένας να νοιάζεται γι’ αυτούς. Αν η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ευθύνη και αν η κοινωνία δεν αντιδρά, τούτο δε δηλώνει επίσημο ρατσισμό;

Πότε αλήθεια θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην εκτέλεση της απόφασής της, αν αληθινά λογαριάζει να την εκτελέσει;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.054 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 7 Μαρτίου 2001.

«Δημοσιεύματα του τύπου συνδέουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο με νέα στρατηγικά σχέδια, παγκόσμιας και διαστημικής εμβέλειας, που ορίζουν διαφοροποιημένη χρήση των βάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη είναι δυνατό να εμπλέξει τις βάσεις σε καταστάσεις επικίνδυνες και ανεπιθύμητες για την Κύπρο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από το ζήτημα αυτό και τι σκοπεύει να κάνει, ώστε να προστατεύσει την Κύπρο από ανεπιθύμητες επιπλοκές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.055 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 7 Μαρτίου 2001.

«Η είδηση ότι το θέατρο ΕΝΑ χρωστά £100.000 στο ΦΠΑ και ότι σύρονται στα δικαστήρια εκλεκτοί λογοτέχνες και διανοούμενοι που προσφέρουν τα έργα τους αμισθί και τιμής ένεκεν, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι πραγματικά εκπληκτική.

Όταν λογαριάσουμε ότι το ελεύθερο θέατρο επιχορηγείται σε σημαντικό βαθμό από το κράτος, η αφαίρεση στη συνέχεια των χρημάτων της επιχορήγησης μέσω του ΦΠΑ αποτελεί μία αντιφατική πολιτική που σημαίνει έλλειψη μίας συγκροτημένης πολιτιστικής πολιτικής.

Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και ποια ανασυγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει για το ζήτημα αυτό;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.007.05.058 που υποβλήθηκε από το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Τάκη Χατζηδημητρίου στις 14 Μαρτίου 2001.

«Είχα διατυπώσει εξαρχής τις ανησυχίες μου για τη δραστηριοποίηση της Κύπρου στον υπεράκτιο τομέα. Τώρα, ύστερα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που δυσφημούν την πατρίδα μας, δε θα έπρεπε η κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τη συνολική της πολιτική;

Ιδιαίτερα, ποια είναι η υπεράκτια εταιρεία MCC Overseas Trade Ltd, η οποία αποκρύπτει μάλιστα την ταυτότητα των ιδιοκτητών της;

Πού βρέθηκαν τα είκοσι πέντε χαρτοκιβώτια λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών που διερευνώνται, όταν μέχρι σήμερα μας λεγόταν ότι όλα ήταν υπό έλεγχο και ότι ουδεμία παρανομία συντελείτο;

Μέσω ποιας τράπεζας γινόταν διαβίβαση χρημάτων της MCC και ποια η εμπλοκή των κυπριακών τραπεζών στα διεθνή οικονομικά σκάνδαλα που καταγγέλλονται σήμερα;»

Απάντηση


     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων