Αρχείο

    

 
Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013 2018
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

Αρχείο 2011

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.499, ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, για θέματα σήμανσης οι Υγειονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν για το 2009 διοικητικό πρόστιμο ή παρουσίασαν στο δικαστήριο 25 υποθέσεις και επεβλήθη συνολικό πρόστιμο €7.240, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 επεβλήθη συνολικό πρόστιμο €17.000 για 61 περιπτώσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες υποθέσεις οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και ποια ήταν η κατάληξη των υποθέσεων αυτών. Επίσης να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογος όλων των υποθέσεων με τις αντίστοιχες καταδίκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.500, ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα προσοχή και ενδιαφέρον την πρόταση του αναγνωρισμένου Κύπριου σκηνοθέτη Χρίστου Σιοπαχά για δημιουργία ταινίας αφιερώματος στον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να κινδυνεύει με ματαίωση. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προβάλλει διάφορες γραφειοκρατικές δικαιολογίες για αυτή την απόφαση, η οποία προκαλεί έκπληξη και απορία. Είναι γεγονός ότι υπήρχε τρόπος, όπως συνέβη και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και η ταινία ντοκιμαντέρ να τύχει επαρκούς χρηματοδότησης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου ή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε χρηματοδοτήθηκε επαρκώς η ταινία αφιέρωμα στον καταξιωμένο Κύπριο ποιητή και λογοτέχνη Κυριάκο Χαραλαμπίδη, καθώς και αν υπάρχει τρόπος να προχωρήσει ομαλά η δημιουργία της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.501, ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή του Γαρύλλη μεταξύ Πάνω Πολεμιδιών και Παλόδιας γίνεται παράνομη απόρριψη μπάζων, αδρανών υλικών και οικιακών αποβλήτων. Παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει τα έργα ανάπλασης της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη και μετατροπής του σε γραμμικό πάρκο, στην περιοχή, η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίων ανάπλασης, η κατάσταση είναι τραγική, αφού έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα προς άρση της παρανομίας η οποία γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.520, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Οι υδρίτες μεθανίου αποτελούν τη νέα μορφή ενεργειακών πόρων που αναδύονται στην παγκόσμια αγορά και αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γεωπολιτικής και τεχνολογικής πλευράς. Οι εκτιμήσεις αποθεμάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αποθεμάτων όλων των λοιπών συμβατικών ενεργειακών αποθεμάτων. Με την υπάρχουσα εξέλιξη τεχνογνωσίας η αξιοποίηση και εκμετάλλευσή τους αναμένεται τα επόμενα 10-15 χρόνια να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά. Υδρίτες μεθανίου έχουν εντοπίσει και εντός του ελληνικού υποθαλάσσιου χώρου, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Καστελόριζου, με τις όποιες γεωστρατηγικής φύσεως συνέπειες για τις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρίτων μεθανίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.521, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη με αρ. 23.06.009.05.01.227 πληροφορήθηκα ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου προγραμματίζει την αντικατάσταση του υποσταθμού κατασκευής ανοικτού τύπου στον Άγιο Γεώργιο Λάρνακας με άλλου κλειστού τύπου, που να συνάδει με την ανάπτυξη της περιοχής, όταν και όποτε εξαντλήσει την ωφέλιμη ζωή του ο νυν εξοπλισμός του σταθμού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να εξαντλήσει την ωφέλιμη ζωή του ο νυν εξοπλισμός του σταθμού στον Άγιο Γεώργιο Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.522, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην κατεχόμενη κοινότητα της Άχνας έχει ανεγερθεί παράνομα από τις κατοχικές αρχές κεραία τηλεπικοινωνιών. Αυτή η ενέργεια αποτελεί τη συνέχεια μιας τακτικής προσπάθειας των Τούρκων να κατακτήσουν και τηλεπικοινωνιακά το σύνολο της κυπριακής επικράτειας. Η κοινοτική αρχή, καθώς επίσης και οι κάτοικοι της Άχνας δικαιολογημένα αντιδρούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθενται να λάβουν μέτρα και να προχωρήσουν σε άμεσες και αποτελεσματικές διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο περιστατικό και αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της τηλεπικοινωνιακής διείσδυσης των τουρκικών εταιρειών στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.523, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ενεργώντας ως πολεοδομική αρχή, απέρριψε το αίτημα του σωματείου “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” Αγίων Τριμιθιάς για ανέγερση ιδιόκτητου εντευκτηρίου για τα μέλη του. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο σύλλογο, ο οποίος αποτελεί ενεργητικό κύτταρο για την κοινότητα και κοιτίδα υγιούς απασχόλησης των νέων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να επανεξετάσει το δίκαιο αίτημα του συλλόγου Ευαγόρα Παλληκαρίδη Αγίων Τριμιθιάς Λευκωσίας για απόκτηση ιδιόκτητου χώρου εντευκτηρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.524, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες και πωλούνται στην Κύπρο δεν έχουν όλα ορθή σήμανση για τον τόπο προέλευσής τους. Η ανεπαρκής ή παραπλανητική σήμανση έχει οδηγήσει πολλές φορές σε προβλήματα υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών. Επίσης, οδήγησε κάποιες μη ευρωπαϊκές χώρες στο να περιορίσουν το εμπόριό τους σε ορισμένες μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σήμανση για τη χώρα προέλευσης (“Made in”) είναι σήμερα υποχρεωτική μόνο για κάποια αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σαφής σήμανση στα προϊόντα για τη χώρα προέλευσής τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες στην ορθή πληροφόρηση, αλλά και να προστατεύονται έναντι των ενδεχόμενων κινδύνων για την υγεία, έναντι των προϊόντων απομίμησης και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση για τη χώρα προέλευσης (“Made in”) όχι μόνο στα αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε προϊόντα όπως υφάσματα, φαρμακευτικά είδη, εργαλεία, έπιπλα κ.τ.λ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.525, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι περισσότερες από 100 000 γυναίκες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν λάβει επίσημη προστασία με βάση την εθνική νομοθεσία των χωρών τους, επειδή αποτελούν θύματα βίας. Όπως πληροφορήθηκα, πολλές χώρες επιθυμούν να επεκτείνουν την προστασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω μιας ευρωπαϊκής εντολής προστασίας την οποία θα εκδίδει κάθε κράτος μέλος, αλλά θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά, ώστε το θύμα να προστατεύεται σε όποιο κράτος μέλος και αν βρεθεί.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κύπρος είναι σε θέση να παρέχει προστασία σε θύματα εγκληματικών ενεργειών τα οποία μετοικούν στην Κύπρο από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία έχουν λάβει επίσημη προστασία με βάση την εθνική νομοθεσία των χωρών τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.526, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχθεί παράπονα ότι μετά από πρόσφατες εργασίες για ολοκλήρωση του δικτύου πεζοδρομίων στα όρια του δήμου Λάρνακας -και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Λαζάρου- έχουν επηρεαστεί τόσο οι φυσικές κατωφέρειες των δρόμων όσο και η απορροφητικότητα των οχετών ομβρίων υδάτων. Αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν προκύψει ήταν το να πλημμυρίσουν σπίτια και υποστατικά στην αρχή αυτού του μήνα λόγω των βροχών και της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του δικτύου οχετών ομβρίων υδάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ευσταθούν οι καταγγελίες αυτές και κατά πόσο πλημμύρισαν υποστατικά είτε λόγω κατασκευαστικών λαθών είτε λόγω αμέλειας των αρμόδιων αρχών να καθαρίσουν εγκαίρως τους οχετούς ομβρίων υδάτων. Παράλληλα, παρακαλώ όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, για να αποφευχθεί η επανάληψη των προβλημάτων που προέκυψαν, καθώς και για το κατά πόσο οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα λάβουν οποιαδήποτε αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.527, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Τουρκία έχει κηρύξει το 2011 έτος της λεγόμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους η Τουρκία αποφάσισε να προωθήσει την κατεχόμενη Κύπρο ως τουριστικό προορισμό. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα για το 2010, το οποίο η Τουρκία είχε κηρύξει “Έτος της Τουρκίας”, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, αφού πολλές χώρες υιοθέτησαν επισήμως τις εκδηλώσεις και συνεργάστηκαν δυναμικά με την Τουρκία στην οργάνωση και επιτυχία τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.529, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το 2004 ψηφίστηκε ο Νόμος αρ. 229(Ι)2004, που προνοούσε την υποβολή αίτησης στους κατά τόπους επάρχους από αγοραστές οικοδομών, για έκδοση ειδικού πιστοποιητικού έγκρισης για οικοδομές στις οποίες λόγω ορισμένων παρατυπιών δεν μπορούσε να δοθεί τελική έγκριση, να εγκριθεί έκδοση τίτλου και τιτλοποίηση. Σκοπός του νόμου ήταν η έκδοση τίτλων και η τιτλοποίηση χιλιάδων αγορών οικοδομών (σε αγοραστές εσωτερικού και εξωτερικού) που εκκρεμούσαν για χρόνια και η προσκόμιση εσόδων στο κράτος. Όλοι οι αιτητές πλήρωσαν με την υποβολή αίτησής τους, σύμφωνα με το νόμο, τέλος που καθορίστηκε τότε στις £250.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα σε παγκύπριο και επαρχιακό επίπεδο:

1. Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στις κατά τόπους επαρχιακές διοικήσεις;

2. Για πόσες οικοδομές εγκρίθηκε η έκδοση ειδικού πιστοποιητικού έγκρισης;

3. Για πόσες οικοδομές εκδόθηκαν ειδικά πιστοποιητικά έγκρισης;

4. Για πόσες οικοδομές εκδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο, μετά την έκδοση ειδικού πιστοποιητικού έγκρισης;

5. Για πόσες οικοδομές έγιναν μεταβιβάσεις τίτλων στους αγοραστές;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.530, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι λάμπες της πόλης εμποδίζουν τη διάσπαση των ρυπογόνων ουσιών που μαζεύονται στη διάρκεια της ημέρας μέχρι και σε ποσοστό 7%, σύμφωνα με προκαταρκτικά πορίσματα μελέτης επιστημόνων της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας, καθώς και του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Συγκεκριμένα, τα φώτα της πόλης καταστρέφουν σημαντικές ποσότητες από τα υπάρχοντα στον αέρα νιτρικά ιόντα, τα οποία θα επενεργούσαν, αν δεν είχαν καταστραφεί, στη διάλυση των μολυσμένων αερίων από αυτοκίνητα και καπνοδόχους, που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την κατάσταση στην Κύπρο.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.544, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε ερώρησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.246 πληροφορήθηκα ότι στις μετρήσεις συγκέντρωσης εκπεμπόμενων ρύπων που έγιναν στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας διαπιστώθηκαν υπερβάσεις των ορίων εκπομπής οξιδίων του αζώτου. Όπως πληροφορήθηκα ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας εισηγήθηκε τη λήψη ποινικών μέτρων εναντίον της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης που καταχωρίστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τις παραβιάσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.551, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2010, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.04.1013 πληροφορήθηκα ότι εξετάζεται το θέμα διασύνδεσης των φραγμάτων της επαρχίας Πάφου (Ασπρόκρεμμου, Ευρέτου και Κανναβιούς) με το Νότιο Αγωγό μέσω του φράγματος Αρμίνου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για την επίτευξη της διασύνδεσης των φραγμάτων και ποια τα πορίσματα των μελετών αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.552, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χαρίλαου Σταυράκη, ημερ. 2 Νοεμβρίου 2010, στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.132, πληροφορήθηκα ότι το θέμα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων γραπτών εξετάσεων ονομαστικά αντί με τον αριθμό πολιτικής ταυτότητας έχει τεθεί στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έχει την ευθύνη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων γραπτών εξετάσεων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος και ποιες είναι οι απόψεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.553, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην απάντηση που έλαβα από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2010, στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.04.1023 πληροφορήθηκα ότι ο περί Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων Νόμος βρισκόταν σε διαδικασία εκσυγχρονισμού. Συγκεκριμένα, πληροφορήθηκα ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ετοιμασίας τροποποιητικού νομοσχεδίου και το νομοσχέδιο βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Στόχος, όπως αναφέρθηκε στην απάντηση της υπουργού, ήταν η προώθηση της ψήφισής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα στο 2010.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή και πότε αναμένεται να κατατεθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.561, ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο “Κοινό μυστικό: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη συνενοχή της Ευρώπης σε παραδόσεις και μυστικές κρατήσεις”, ότι γίνονται μυστικές επιχειρήσεις παράνομης κράτησης και μεταφοράς ανθρώπων από τη CIA. Αρκετοί άνθρωποι έχουν υποστεί εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μυστικής κράτησης από τη CIA, και τα ίχνη ορισμένων παραμένουν άγνωστα. Όλα τα θύματα παράδοσης που έχουν δώσει συνέντευξη στη Διεθνή Αμνηστία έχουν δηλώσει ότι βασανίστηκαν ή υποβλήθηκαν σε άλλου είδους κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Πληροφορήθηκα επίσης ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει συνδράμει στην παράνομη κράτηση και την επακόλουθη παράδοση στο Αφγανιστάν, υπό την ηγεσία της CIA, του Γερμανού υπηκόου Khaled el-Marsi, ο οποίος έχει οδηγήσει την υπόθεση κατά της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πριν από την παράδοση του Γερμανού υπηκόου από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο Αφγανιστάν, το αεροπλάνο, τύπου “Boeing 737”, που τον μετέφερε σταμάτησε στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στην Ισπανία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι εις γνώση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι προσγειώσεις αεροπλάνων της CIA που μεταφέρουν παράνομα υπόπτους και αν, ναι, όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος γίνεται συνένοχη στην έκνομη μεταφορά, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τα βασανιστήρια ανθρώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.576, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από παλαιότερη απάντηση της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.04.1138 με θέμα το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που έγινε την 1η Μαΐου 2010 στην Αμμόχωστο, πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση διερευνάτο από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών. Όπως πληροφορήθηκα, το τμήμα έχει αποστείλει επιστολή προς τους δύο αδειούχους τηλεπικοινωνιακούς παροχείς Cyta και MTN, καθώς και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την ύπαρξη τεχνικών όρων και προδιαγραφών για παραχώρηση άδειας εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε στέγες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις απόψεις των τηλεπικοινωνιακών παροχέων Cyta και ΜΤΝ, καθώς και για τις απόψεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την ανάγκη να τίθενται τεχνικοί όροι και προδιαγραφές για παραχώρηση άδειας για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε στέγες, ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα.»

       Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.577, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Προηγούμενη απάντηση της υπουργού Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλη σε ερώτηση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη με αρ. 23.06.009.05.01.167 αναφέρει τα εξής: “Μετά από παράπονα που εκφράστηκαν από το προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που εργάζεται στο Αεροδρόμιο Λάρνακας για δυσφορία, πονοκεφάλους, ερεθισμό στα μάτια κ.λπ., το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στη διεξαγωγή μελέτης με ιδιωτική εταιρεία σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αέρα σε όλα ανεξαίρετα τα γραφεία της Υπηρεσίας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και των αναλύσεων που έγιναν κατέδειξαν ότι σε ‘συγκεκριμένα γραφεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας οι εναλλαγές του αέρα δεν ήταν ικανοποιητικές, ενώ κάποια χαρακτηριστικά ήταν πέραν των επιτρεπτών ορίων’. Ενόψει των πιο πάνω διαπιστώσεων ζητήθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρείας Hermes η λήψη διορθωτικών μέτρων. Η εταιρεία έχει προβεί στη λήψη διορθωτικών μέτρων ακολουθώντας τις υποδείξεις τόσο του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών όσο και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας”. Στη συνέχεια η κ. υπουργός καταλήγει στο καταληκτικό συμπέρασμα “τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί έχουν επιλυθεί”, χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, καμία ανεξάρτητη μέτρηση της ποιότητας του αέρα μετά την πρώτη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να διεξαχθεί δεύτερη ανεξάρτητη μέτρηση της ποιότητας του αέρα στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.578, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, αν και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και Σεξουαλικής Κακοποίησης (Σύμβαση “Lanzarote”) υπεγράφη στις 25 Οκτωβρίου 2007 από την Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμη δεν έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επικύρωσή της.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί παρατηρείται η σχετική καθυστέρηση.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.579, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι συνεχίζονται οι παραβάσεις στην παραθαλάσσια ζώνη προστασίας στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών στο δήμο Πέγειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, πέρυσι ξεκίνησε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών. Οι εργολάβοι έχουν ανασκάψει πολύ μεγάλη περιοχή ακριβώς δίπλα στον παραθαλάσσιο γκρεμνό, σε προστατευόμενη παραθαλάσσια περιοχή. Έχουν σκάψει με εκσκαφείς πολλά μέτρα κάτω από το επίπεδο που θα κατασκευαστούν οι νέες εξοχικές κατοικίες, αλλάζοντας δραματικά τη φυσική μορφολογία της περιοχής, και έχουν καταστρέψει τη φυσική ακτογραμμή. Οι αρμόδιοι του δήμου Πέγειας ισχυρίζονται ότι αυτή η ανάπτυξη θα αποτελέσει μέρος ενός παραθαλάσσιου μονοπατιού, που θα εκτείνεται από τον Κόλπο των Κοραλλίων μέχρι τον Άγιο Γεώργιο. Αν τέτοιες πρακτικές επιτραπεί να συνεχιστούν, δε θα υπάρχει μέλλον για αυτή την πανέμορφη, μέχρι πρότινος ανέπαφη, ακτογραμμή της Πέγειας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες αρχές προτίθενται να λάβουν μέτρα, για να θέσουν τέρμα στην καταστροφή της παράκτιας ζώνης της Πέγειας, εφαρμόζοντας έτσι το νόμο και προστατεύοντας το περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.580, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.316 πληροφορήθηκα ότι από τις 8 Νοεμβρίου 2010 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας οι μαθητές λαμβάνουν μία φορά τη βδομάδα φρούτο ή λαχανικό σε ατομική συσκευασία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους έχει μειωθεί η διανομή των φρούτων ή λαχανικών στους μαθητές των δημοτικών σχολείων από δύο φορές τη βδομάδα, όπως ίσχυε, όταν είχε λειτουργήσει το πρόγραμμα κατά την πιλοτική εφαρμογή, σε μία φορά τη βδομάδα. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν προδιαγραφές στην προμήθεια των φρούτων ή λαχανικών, ώστε τα φρούτα ή λαχανικά να είναι βιολογικά, δηλαδή απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, και να διασφαλίζεται ότι προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.582, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η εγκατάσταση των μονάδων φωτοεπισήμανσης πρέπει να γίνεται στα λεγόμενα “μελανά σημεία” του οδικού δικτύου, δηλαδή στα σημεία όπου συμβαίνουν ατυχήματα. Σύμφωνα μάλιστα με την αστυνομία, η φωτοεπισήμανση στο παρελθόν έχει μειώσει τα ατυχήματα σε ποσοστό 40%. Είναι λοιπόν προφανές ότι η τοποθέτηση των μονάδων φωτοεπισήμανσης σε σημεία πέραν των λεγόμενων μελανών σημείων μπορεί να μην είναι προτεραιότητα και προφανώς δεν εξυπηρετεί την οδική ασφάλεια. Δίνεται μάλιστα η εντύπωση ότι η τοποθέτηση των μονάδων φωτοεπισήμανσης στο οδικό δίκτυο πέραν των λεγόμενων μελανών σημείων γίνεται με στόχο τις μικροπαραβάσεις και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ποιος είναι ο αριθμός και οι τοποθεσίες των λεγόμενων μελανών σημείων;

2. Έχουν καλυφθεί όλα αυτά τα σημεία με μονάδες φωτοεπισήμανσης στο παρελθόν;

3. Σε ποια άλλα σημεία τοποθετήθηκαν στο παρελθόν μονάδες φωτοεπισήμανσης;

                    4. Υπάρχει πρόθεση να ακολουθηθεί η ίδια τακτική στο μέλλον;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.581, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η Κύπρος βρίσκεται στη μειοψηφία του 30% των χωρών ανά το παγκόσμιο που εξακολουθούν να φθοριώνουν το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με διάφορες ιατρικές μελέτες, η φθορίωση του πόσιμου νερού προκαλεί μείωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών, μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ και καρκίνο και επιπρόσθετα είναι δυνατόν να προκαλέσει δηλητηριάσεις παιδιών. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το όζον για την απολύμανση του πόσιμου νερού. Το όζον εξουδετερώνει τα μικρόβια και καταπολεμά τις τοξικές ουσίες (π.χ. φυτοφάρμακα) που περιέχονται συχνά στο νερό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυπριακή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προσθήκης όζοντος στο νερό για την απολύμανσή του, δεδομένων όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η φθορίωσή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.583, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις διατηρούν καταστήματα πώλησης διάφορων σχετικών με τα ζώα ειδών, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για επίτευξη του σκοπού τους, που δεν είναι άλλος από την προστασία και ευημερία των ζώων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα καταστήματα βοηθούν στις εργασίες των καταφυγίων αδέσποτων ή άρρωστων ζώων, αφού λειτουργούν και ως γραφεία εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων φιλόζωων. Οι άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτά τα καταστήματα είναι εθελοντές και τα εισοδήματα που προέρχονται από τις πωλήσεις χρησιμοποιούνται για διάφορους αγαθοεργούς σκοπούς, όπως η κτηνιατρική περίθαλψη των κακοποιημένων, πληγωμένων και άρρωστων ζώων, η προσωρινή φύλαξη και μεταφορά των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων στα καταφύγια κ.ο.κ.

Δυστυχώς, η Υπηρεσία Φόρου Προστιθέμενης Αξίας επιμένει να ζητά την είσπραξη ΦΠΑ από τις υπηρεσίες και τις πωλήσεις προϊόντων των καταστημάτων αυτών. Επισημαίνω ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ τα εισοδήματα των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που ασχολούνται με την ευημερία των ζώων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει περίπτωση να εξεταστεί το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων, για να εξαιρεθούν από την καταβολή ΦΠΑ τα καταστήματα που λειτουργούν οι φιλοζωικές οργανώσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.584, ημερομηνίας 1ης Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.319, πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Δασών έχει ξεκινήσει τη διενέργεια εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των προνοιών της δασικής νομοθεσίας όσον αφορά την υλοτομία δέντρων και θάμνων εντός και εκτός των κρατικών δασών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων που διενεργεί το Τμήμα Δασών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.639, ημερομηνίας 17 Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

          «Έχω πληροφορηθεί ότι μετά την ψήφιση του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου έχουν εκδοθεί 275 εξώδικα για παραβίαση προνοιών του.  Όπως πληροφορήθηκα, τα στοιχεία που αφορούν το όνομα της επιχείρησης ή του ατόμου που έχει καταγγελθεί, καθώς και η τοποθεσία όπου διαπράχθηκε το αδίκημα δεν έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.  Έχω πληροφορηθεί επίσης ότι, με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα δημοσίευσης στο διαδίκτυο όλων των πληροφοριών για τις εξώδικες καταδίκες που επιβάλλονται στα πλαίσια εφαρμογής του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου, έχει ζητηθεί γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.  

          Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και ποια τα πορίσματά της  αναφορικά με το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.645, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών στους κατοίκους του χωριού Αγία Βαρβάρα των οποίων οι κατοικίες υπέστησαν ζημιές κατά τη θεομηνία του Οκτώβρη του 2009 και, εάν ναι, για τα ποσά που έχουν δοθεί και τον αριθμό των κατοίκων που έχουν αποζημιωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.646, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι για βαρέα αυτοκινούμενα οικοδομικά μηχανήματα, τα οποία ουδέποτε ή πολύ σπάνια χρησιμοποιούν το δημόσιο οδικό δίκτυο, απαιτείται άδεια κυκλοφορίας που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους για αυτά τα οχήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχεδόν ακίνητα ή κινούνται μόνο εντός εργοταξίων, πρέπει να καταβάλλεται τόσο υψηλό τέλος άδειας κυκλοφορίας και να αναφέρει αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αλλαγή αυτής της κατάστασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.647, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Για 36 χρόνια η Τουρκία δεν επιτρέπει στους κατοίκους της Αθηένου (εμπόρους, βιοτέχνες, αγρότες και κτηνοτρόφους) να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία μέσω Πυροϊού. Αυτό το γεγονός επιβαρύνει τους πολίτες με πολύ σημαντικό κόστος, το οποίο μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει. Με την ίδια λογική οι Κυπριακές Αερογραμμές αναμένεται να αποζημιωθούν με ειδική χορηγία λόγω της απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο αποζημίωσης των κατοίκων της Αθηένου για την οικονομική επιβάρυνση που υπόκεινται καθημερινά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.648, ημερομηνίας 23 Φεβρουαρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε παλαιότερη ερώτησή μου, με αρ. 23.06.009.05.01.135, πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος ετοιμάζει προσχέδιο άδειας απόρριψης των αποβλήτων που θα ρυθμίζει το θέμα των ομβρίων υδάτων του αεροδρομίου Λάρνακας. Όπως πληροφορήθηκα, παλαιότερα τα όμβρια ύδατα από τον παλαιό χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών κατέληγαν στη μικρή παραπλήσια αλυκή του αερολιμένα της Λάρνακας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τελικά δόθηκε η άδεια απόρριψης αποβλήτων που ρυθμίζει το θέμα των ομβρίων υδάτων από τον παλαιό χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών και αν εξετάζεται το ενδεχόμενο διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων, μετά από κάποια επεξεργασία, στη θάλασσα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.680, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Οι οικογένειες των υπηρετούντων εθνοφρουρών υφίστανται μια έμμεση φορολόγηση, τόσο με την υποστήριξη των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της θητείας όσο και για άλλα επιπλέον απρογραμμάτιστα έξοδα. Όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης, που μας έχει επηρεάσει όλους.

Από καιρό έπρεπε να είχε διευθετηθεί μια λογική και δικαιότερη αντιμισθία για το χρόνο και την προσπάθεια των εθνοφρουρών, οπωσδήποτε πάνω από τον ελάχιστο μισθό, που να καλύπτει τα τρέχοντα έξοδά τους και να απαλλάσσει τις οικογένειές τους από αυτά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τη μισθοδότηση των εθνοφρουρών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.681, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τριακόσιοι είκοσι δύο εγκλωβισμένοι Καρπασίτες και Μαρωνίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην άσκηση του δημοκρατικού τους δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Οι πλείστοι από αυτούς βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, αντιμετωπίζουν κινησιακά προβλήματα και είναι αδύνατον να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές, για να ψηφίσουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί στους εγκλωβισμένους το δικαίωμα να ψηφίσουν στις 22 Μαΐου σε εκλογικά κέντρα στο Ριζοκάρπασο, στην Αγία Τριάδα και στον Κορμακίτη αντί στη Λευκωσία, στη Λάρνακα και στη Λεμεσό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.682, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην κοινότητα Αθηένου γίνεται ανεξέλεγκτη απόρριψη οικιακών βοθρολυμάτων, υγρών καταλοίπων γαλακτοβιομηχανιών, καθώς και άλλων υγρών ακαθαρσιών σε τοποθεσίες πολύ κοντά στην οικιστική ζώνη. Εδώ και μήνες πανέμορφες αγροτικές και αρχαιολογικές περιοχές στην Αθηένου υποφέρουν και μολύνονται εξαιτίας της ασυνείδητης δράσης κάποιων οδηγών βυτιοφόρων, οι οποίοι, αντί να μεταφέρουν τα λύματα στο σταθμό επεξεργασίας στη Βαθειά Γωνιά, προτιμούν να τα απορρίπτουν έξω από την κοινότητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες των αρμόδιων τμημάτων για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που έχει μετατρέψει τη ζωή εκατοντάδων κατοίκων της Αθηένου σε κόλαση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.683, ημερομηνίας 11 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το πολυδύναμο κέντρο στην κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών έχει κτιστεί σε χώρο πρασίνου, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια. Παράλληλα, έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει παραχωρήσει άδεια, για να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για το πολυδύναμο κέντρο και πάλι σε χώρο πρασίνου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους το Υπουργικό Συμβούλιο έχει παραχωρήσει άδεια στην κοινότητα για δημιουργία χώρου στάθμευσης σε χώρο πρασίνου. Παρακαλώ επίσης όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί, ώστε να σταματήσει την παράνομη ανέγερση του πολυδύναμου κέντρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.689, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλές εταιρείες οργανικών-βιολογικών καλλυντικών και ευρωπαϊκοί οργανισμοί πιστοποίησης έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια για παραπλάνηση των καταναλωτών, αφού ορισμένα από τα πρότυπα σήματα που χρησιμοποιούν επιτρέπουν την παρουσία παραγώγων πετρελαίου που μολύνουν το προϊόν με διοξίνη 1-4. Μάλιστα, ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι συνδυασμένες επιδράσεις που έχουν οι χημικές ουσίες είναι δυνατό να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες, νευρολογικές διαταραχές και καρκίνο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο πλέον ένα κοινώς αποδεκτό σήμα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως πληροφορούμαι, οι διαφορετικοί πιστοποιητικοί οργανισμοί που εκδίδουν διάφορα σήματα συμφώνησαν στο πρότυπο “Cosmus”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εκκρεμούν υποθέσεις καταγγελιών καταναλωτών ενάντια σε εταιρείες οργανικών-βιολογικών καλλυντικών. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει πληροφορηθεί για το σχετικό ISO που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς έχει αυτό διαμορφωθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.690, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα θέσει σε συζήτηση το σχέδιο ψηφίσματος της εισηγήτριας κ. Άννυς Ποδηματά σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την αύξηση των εσόδων από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των εκπομπών CO2. Τα φορολογικά μέσα αυτού του τύπου θα μπορούσε επίσης να αποθαρρύνουν την κερδοσκοπία και να μειώσουν τη ρύπανση.

Στο σχέδιο ψηφίσματος προτείνεται η υιοθέτηση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά περίπου €200 δις ετησίως και να καταστήσει τις κερδοσκοπικές συναλλαγές λιγότερο ελκυστικές. Στο ίδιο ψήφισμα ζητείται ακόμη να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης και προτείνεται η μεγαλύτερη ενσωμάτωση της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” στη φορολογική πολιτική, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εκπομπές CO2.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με βάση τη φορολογική επιβάρυνση των εκπομπών CO2.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.713, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Καλοπαναγιώτης πρόκειται να ξεκινήσουν έργα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία προβόλου πλάτους τριών μέτρων σε ένα από τα πλέον γραφικά δρομάκια του χωριού για τη δημιουργία πέντε χώρων στάθμευσης. Ο πρόβολος θα στηριχτεί σε πυλώνες ύψους περίπου δέκα μέτρων και θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ετοιμαστεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή των αναφερόμενων έργων, καθώς και αν έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.715, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις 10 Δεκεμβρίου 2009 ψηφίστηκε ο περί της Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος [Ν.146(Ι)/2009], ο οποίος ουσιαστικά προνοεί ότι στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία θα τηρείται η ποσόστωση 10% για ανάπηρα άτομα. Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την ψήφιση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εφαρμογή του περί της Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου που αφορά την ποσόστωση των αναπήρων και συγκεκριμένα πόσα ανάπηρα άτομα προσλήφθηκαν με βάση αυτή τη νομοθεσία, καθώς και αν τηρήθηκε η αναλογία του 10% επί του συνόλου των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.716, ημερομηνίας 28 Μαρτίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από την απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη, ημερομηνίας 25 Οκτωβρίου 2010, στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.01.005, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2006, πληροφορήθηκα ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας προέβησαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2006 σε έλεγχο 561 κολυμβητικών δεξαμενών με τη λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακές εξετάσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους έχουν προβεί σε λήψη δειγμάτων νερού από τις κολυμβητικές δεξαμενές τον τελευταίο χρόνο. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων του τελευταίου χρόνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.717, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το χωριό Νατά, αλλά και τα γύρω χωριά της επαρχίας Πάφου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με την παρουσία ποντίκας στα χωράφια. Η κατάσταση μάλιστα έχει οξυνθεί τόσο πολύ, που τα τρωκτικά έχουν επιτεθεί στα δέντρα, με αποτέλεσμα αυτά να ξηραίνονται το ένα μετά το άλλο. Όπως πληροφορήθηκα, το Τμήμα Γεωργίας δεν μπορεί να τις καταπολεμήσει, επειδή βρίσκονται εντός οικιστικών ζωνών. Ενόψει του καλοκαιριού και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που προκαλούν αύξηση της αναπαραγωγής, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων εντός οικιστικών περιοχών, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνουν οι υπηρεσίες αυτές για την απάλειψη του συγκεκριμένου προβλήματος στις προαναφερθείσες περιοχές της επαρχίας Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.718, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί για το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων αναδασμού σε τμήμα ξηρικής περιοχής στην κοινότητα Βουνιού της επαρχίας Λεμεσού και στην κοινότητα Κάτω Κουτραφά της επαρχίας Λευκωσίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τεκμηριώνεται μέσω στρατηγικής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον ότι ο αναδασμός επιβάλλεται να γίνει, αν θα είναι βιώσιμος και αν αποσκοπεί πραγματικά στην αγροτική ανάπτυξη. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο, έτσι ώστε οι περιοχές στις οποίες εκπονείται αναδασμός να μην μετατρέπονται τελικά σε δούρειο ίππο της οικιστικής ανάπτυξης και να μην επιτρέπεται οικοδόμηση για μη αγροτικούς σκοπούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.719, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόκειται να τροποποιηθεί το κυπριακό πρότυπο σκυροδέματος. Η τροποποίηση των απαιτήσεων ενός τεχνικού προτύπου είναι εκ της φύσης της ένα ουσιωδώς τεχνικό θέμα. Όπως πληροφορήθηκα, οι εισηγήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες τεχνικές επιτροπές που διορίστηκαν, για να μελετήσουν το θέμα, δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει εισηγήσεις για τροποποίηση συγκεκριμένων παραμέτρων που αφορούν τη μέγιστη θερμοκρασία του σκυροδέματος και τη μέγιστη περιεκτικότητα ιόντων χλωρίου. Η επέμβαση στα όρια αυτά μειώνει την ποιότητα του σκυροδέματος και συνεπώς και την ασφάλεια των κατασκευών στην Κύπρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις των αρμόδιων τεχνικών επιτροπών για τροποποίηση συγκεκριμένων παραμέτρων που αφορούν τη μέγιστη θερμοκρασία του σκυροδέματος και τη μέγιστη περιεκτικότητα ιόντων χλωρίου.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.721, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.580 πληροφορήθηκα ότι δεν έχει συμπεριληφθεί πρόνοια στους όρους του σχετικού διαγωνισμού για τη διανομή βιολογικών φρούτων και λαχανικών, λόγω του ότι η εγχώρια παραγωγή δε θα μπορούσε να καλύψει τις ποσότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους δεν περιλήφθηκε στους όρους του διαγωνισμού όρος, ώστε ένα ποσοστό των φρούτων ή των λαχανικών που διανέμονται δωρεάν στα δημοτικά σχολεία να είναι βιολογικά. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος του ποσού που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση του πιο πάνω σχεδίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.720, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η ετήσια έκθεση του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στην Κύπρο σχετικά με την αρχαιολογία και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του τμήματος αυτού (ανασκαφές, εκθέσεις, αναστηλώσεις κλπ). Η έκθεση αυτή, ενώ συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα, εκδίδεται σε βιβλίο στην αγγλική. Παλαιότερα εκδιδόταν σε υποδεέστερη μορφή (δακτυλογραφημένο κείμενο σε κόλλες Α4 και χωρίς φωτογραφίες) και στην ελληνική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια καταργήθηκε και αυτή η υποτυπώδης ελληνική έκδοση.

Αν το Τμήμα αρχαιοτήτων θέλει με την αγγλική έκδοση να εξυπηρετεί τους ξένους που ασχολούνται με την αρχαιολογία της Κύπρου, γιατί δεν εκδίδει την ετήσια έκθεσή του σε ένα έντυπο με δίγλωσση μορφή, ελληνικά και αγγλικά, όπως γίνεται με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην υποβαθμίζεται κατάφορα η ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η γλώσσα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι, μέσω των φορολογιών τους, συντηρούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τις δραστηριότητες του;

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η ετήσια έκθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων εκδίδεται μόνο στην αγγλική γλώσσα και πότε θα σταματήσει αυτή η έκνομη πρακτική.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.722, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινόπωρου των ετών 2004, 2005 και 2006 έγιναν από τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες δειγματοληψίες μητρικού γάλακτος από γυναίκες που είχαν γεννήσει στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Γυναίκας στη Βασιλεία. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που είχαν ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη διερεύνηση σε βάθος ζητημάτων σχετικών με τη χρήση διάφορων τύπων καλλυντικών προϊόντων.

Έγιναν συνολικά ογδόντα εννιά αναλύσεις ανά δείγμα γάλακτος. Χημικά από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων έμμονων οργανικών ρύπων (POP), εντοπίστηκαν στα εργαστήρια ανάλυσης στο Freiburg, στο Erlangen και στο Baden. Ο κατάλογος περιελάμβανε τα καλλυντικά φίλτρα UV, συνθετικά αρώματα μόσχου, φυτοφάρμακα, φθαλικά άλατα, parabens, επιβραδυντικά φλόγας (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες) και πολυχλωριωμένα διαφαινύλια (PCB). Τα χημικά στοιχεία στα δείγματα γάλακτος μελετήθηκαν σε σχέση με τις πληροφορίες που λήφθηκαν μέσω του ερωτηματολογίου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στο ανθρώπινο γάλα περιέχεται ένα ευρύ φάσμα χημικών ρυπαντών, ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με το ενδοκρινικό σύστημα. Η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου στα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη. Καλλυντικά φίλτρα UV βρέθηκαν στο 85% των δειγμάτων ανθρώπινου γάλακτος σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με τα PCB.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν υπόψη τους αυτή την έρευνα, η οποία αφορά την παρουσία επικίνδυνων ουσιών που προέρχονται από τα αντηλιακά φίλτρα UV στο ανθρώπινο γάλα, και ποια μέτρα λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της προστασίας της ανθρώπινης υγείας.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.723, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας καταγράφονται βασικές ελλείψεις και αδυναμίες όσον αφορά την προσβασιμότητα του αεροδρομίου για άτομα με αναπηρίες, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που επιβάλλεται διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί αν το αεροδρόμιο είναι κτισμένο βάσει των προνοιών του σχετικού νόμου.

Ένα βασικό πρόβλημα που παρατηρείται είναι η κλίση των γεφυρών του κτιρίου προς και από την πόρτα από την οποία ξεκινούν οι φυσούνες που ενώνονται με τα αεροπλάνα. Ακόμα πιο μεγάλη είναι η κλίση στις γέφυρες αναχωρήσεων. Επίσης, ενώ υπάρχει βοηθητικό κάγκελο-χειρολαβή στο ύψος του χεριού ανθρώπου που περπατά, δεν υπάρχει δεύτερο κάγκελο πιο χαμηλά, για να χρησιμοποιείται από παιδιά ή άτομα σε τροχοκάθισμα. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου υπάρχει μόνο ένας ανελκυστήρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιβάτη με τροχοκάθισμα, η χωρητικότητα του οποίου είναι για μόνο δύο τροχοκαθίσματα, χωρίς να υπάρχει χώρος για άλλα άτομα/συνοδούς. Ένα επιπλέον πρόβλημα εντοπίζεται στους ηλεκτρικούς διαδρόμους, οι οποίοι είναι τόσο στενοί, με αποτέλεσμα, όταν χρησιμοποιούνται από άτομο σε τροχοκάθισμα, να είναι αδύνατο για κάποιον πεζό να το προσπεράσει. Τέλος, ένα πάγιο πρόβλημα των παραπληγικών δε λήφθηκε υπόψη και αυτό αφορά τις ενδείξεις βάρους των αποσκευών στους χώρους ελέγχου αποσκευών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί ψηλά και οι επιβάτες σε τροχοκάθισμα δεν μπορούν να τις διαβάσουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να επιλυθούν όλα τα πιο πάνω προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραπληγικοί. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει το σώμα αν προτίθεται να διατάξει έρευνα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το αεροδρόμιο είναι κτισμένο βάσει των προνοιών του νόμου που αφορά τα δικαιώματα των αναπήρων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.724, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει το μορατόριουμ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη γεωμηχανική. Τα προτεινόμενα σχέδια γεωμηχανικής συχνά εισάγονται ως μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και έχουν σχέση με ύποπτους αεροψεκασμούς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι περιλαμβάνει ακριβώς το μορατόριουμ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη γεωμηχανική και ποιος το έχει υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει το μορατόριουμ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.725, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μελέτη σχετικά με τη λειτουργία κέντρων δηλητηριάσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.726, ημερομηνίας 8 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών των φυτών από την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών κιβωτίων από τους αγρότες και τους εμπόρους. Αρκετές άλλες χώρες έχουν καταργήσει τα επαναχρησιμοποιούμενα κιβώτια ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και έχουν καταφύγει στα ανακυκλώσιμα χάρτινα ή στα ξύλινα κιβώτια. Υπάρχει βεβαίως πάντα και η λύση της απολύμανσης των πλαστικών κιβωτίων πριν αυτά ξαναχρησιμοποιηθούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το θέμα αυτό έχει προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές και αν έχουν προβλεφθεί σχετικά μέτρα προστασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.730, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση από το αρμόδιο κρατικό τμήμα για υλοτόμηση ογδόντα ενήλικων πεύκων στην περιοχή Βίρσαρη στην κοιλάδα του Διαρίζου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που έχουν οδηγήσει το συγκεκριμένο τμήμα στη λήψη αυτής της καταστροφικής περιβαλλοντικά κατά την άποψή μου απόφασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.01.731, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί πως οι υπάλληλοι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου έχουν ειδοποιηθεί ότι θα τερματιστούν οι υπηρεσίες της Γραμμής του Πολίτη του ινστιτούτου στις 22 Ιουλίου 2011. Δεδομένου ότι έχει μηδενιστεί η χορηγία προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου στον προϋπολογισμό του κράτους για το έτος 2011, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το ποιοι ακριβώς είναι οι σχεδιασμοί του κράτους για το συγκεκριμένο ινστιτούτο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι μέλλει γενέσθαι με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου, πώς θα διαχειριστούν τις ευθύνες που έχουν έναντι των υπαλλήλων του ινστιτούτου και ποια κρατική υπηρεσία θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των υπηρεσιών που πρόσφερε μέχρι σήμερα ο οργανισμός αυτός.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.001, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη σε παλαιότερη ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.648 πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος ετοίμασε και απέστειλε στην αρμόδια τεχνική επιτροπή προσχέδιο της άδειας απόρριψης αποβλήτων για το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σύμφωνα με το προσχέδιο της άδειας, τα όμβρια ύδατα από τον παλιό χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών, μετά από μηχανική επεξεργασία σε σύστημα ελαιοδιαχωριστήρων για την κατακράτηση πετρελαιοειδών που τυχόν περιέχονται ως ίχνη στα όμβρια, θα διοχετεύονται στην αλυκή παρά το αεροδρόμιο Λάρνακας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η αρμόδια τεχνική επιτροπή, η οποία τελεί υπό την προεδρία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, έχει εξετάσει το προσχέδιο της άδειας απόρριψης αποβλήτων για το αεροδρόμιο Λάρνακας και αν έχει καταλήξει σε απόφαση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.002, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην απάντηση της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2010, στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.080, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2010, πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων σκόπευε να προωθήσει την κήρυξη του παλιού γεφυριού στο χωριό Κούρδαλι σε Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα. Όπως πληροφορήθηκα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προέβαινε σε εργασίες συντήρησης της εκκλησίας, καθώς και του γεφυριού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει κηρυχθεί το γεφύρι στο χωριό Κούρδαλι σε Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα και κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης τόσο του γεφυριού όσο και της εκκλησίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.003, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλίαδη σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.358 πληροφορήθηκα ότι, μέχρι το Μάρτιο του 2011, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως αρμόδια αρχή για την κλιματική αλλαγή, θα είχε ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης και αν έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση στη γραμματεία της Σύμβασης πριν από το τέλος Μαΐου του 2011, ώστε το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη για λήψη σχετικής απόφασης στη 17η Σύνοδο των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης, που θα γίνει στη Νότιο Αφρική το Δεκέμβριο του 2011.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.004, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση της Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.04.1130, πληροφορήθηκα ότι το γεφύρι πλησίον του χωριού Κάτω Αρχιμανδρίτα της επαρχίας Πάφου, αφού επιθεωρήθηκε και αξιολογήθηκε από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κρίθηκε ως αξιόλογο δείγμα γεφυροποιίας του τέλους της Ενετικής Περιόδου ή των αρχών της Τουρκοκρατίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το προαναφερόμενο γεφύρι έχει ανακηρυχθεί σε Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα μαζί με τον παρακείμενο μύλο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.005, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 7 Απριλίου η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε μία νέα σύμβαση ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η σύμβαση είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο στον κόσμο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της βίας, για την προστασία των θυμάτων και για τον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών/θυτών. Η σύμβαση κατατέθηκε για υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου 2011 και υπεγράφη από 13 χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα υπογραφεί η σύμβαση ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.006, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη σε παλαιότερη ερώτηση του βουλευτή κ. Τάσου Μητσόπουλου με αρ. 23.06.009.04.1369, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2010, πληροφορήθηκα ότι τα αρμόδια τμήματα μελετούσαν τη δυνατότητα τροποποίησης της νομοθεσίας με σκοπό την αύξηση της ελάχιστης επιτρεπόμενης απόστασης αλιείας από τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η προστασία τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο που να τροποποιεί την ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση αλιείας από τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και, εάν ναι, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.007, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από παλαιότερη απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.576 πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από θανατηφόρο εργατικό ατύχημα την 1η Μαΐου 2010 στην Αμμόχωστο, θα αναλάβει το συντονισμό, ώστε μαζί με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν τους σχετικούς τεχνικούς όρους και προδιαγραφές για την εξέταση των αιτήσεων παραχώρησης άδειας εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία των σχετικών τεχνικών όρων και προδιαγραφών για την εξέταση των αιτήσεων παραχώρησης άδειας εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.008, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, πληροφορήθηκα ότι το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα προϊόντα συζητείτο στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις των αρμόδιων επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, αν ναι, ποια είναι η τελική απόφαση που έχει παρθεί αναφορικά με το πιο πάνω θέμα. Επίσης να πληροφορηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να εισαγάγει στην κυπριακή νομοθεσία πρόνοιες που επαναφέρουν την υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης στα προϊόντα (made in).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.010, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από την απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.544, ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2011, πληροφορήθηκα ότι οι ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν τις υπερβάσεις των ορίων εκπομπής οξιδίων του αζώτου στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας εκδικάστηκαν και υπήρξε παραδοχή από μέρους της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου σε όλες τις κατηγορίες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τις ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν τις παραβάσεις των ορίων εκπομπής οξιδίων του αζώτου στις μονάδες 1 και 2 στις 14 Οκτωβρίου 2009, καθώς και στη μονάδα 3 την 21η Οκτωβρίου 2009 στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.009, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κωφών ατόμων που αφορούν:

1. την παραχώρηση δύο μεταφραστών στα κρατικά νοσηλευτήρια, οι οποίοι θα βρίσκονται επί εικοσιτετραώρου βάσεως στο καθήκον για την εξυπηρέτησή τους,

2. την απόκτηση από όλα τα κωφά άτομα κάρτας νοσηλείας, ώστε να μην πληρώνουν για εγγραφή, φάρμακα και άλλα έξοδα,

3. την απόκτηση αφορολόγητου αυτοκινήτου, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ομάδες ατόμων με αναπηρίες,

                             4. την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων και τη λήψη βοήθειας από το Γραφείο Ευημερίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.011, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας αεροδρομίων που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα τα κυπριακά αεροδρόμια να έχουν συντάξει έκθεση σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται σωρεία κενών και παραλείψεων στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας των αεροδρομίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.015, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κομισιόν υιοθέτησε νέους κανόνες, προκειμένου οι Τουρκοκύπριοι αγρότες να εμπορεύονται πατάτες που έχουν καλλιεργηθεί από σπόρο που διατηρείται στα αγροκτήματά τους. Η απόφαση αυτή αναμένεται να δώσει ώθηση στο τοπικό εμπόριο, καθώς οι πατάτες είναι το πιο σημαντικό προϊόν που γίνεται αντικείμενο εμπορίου κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς θα γίνεται ο έλεγχος, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ο σπόρος θα προέρχεται από τα αγροκτήματα των Τουρκοκύπριων αγροτών και όχι από την Τουρκία και ότι δε θα μεταφερθούν πιθανές ασθένειες των φυτών στις ελεύθερες περιοχές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.017, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας ασκεί ελέγχους επιθεωρώντας τους χώρους εργασίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες επιθεωρήσεις έχουν γίνει από το 2009, μετά από την τροποποίηση του περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμου, αν υπάρχουν αποτελέσματα από αυτές τις επιθεωρήσεις και πόσες περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.018, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Εθνική Φρουρά έχει συμβουλευτεί ειδικούς γυμναστές και τα αρμόδια συλλογικά και επιστημονικά τους όργανα για τον καταρτισμό προγράμματος γυμναστικής και ανάπτυξης της σωματικής ικανότητας των εθνοφρουρών.

Κατά τον ίδιο τρόπο παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το διαιτολόγιο των εθνοφρουρών καταρτίζεται με επιστημονικό τρόπο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εκγύμνασης και με βάση μελέτες ειδικών επιστημόνων.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.019, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η ρωσική οργάνωση με το όνομα “International Club Philanthropists Patrons of Europe” προγραμματίζει την κατασκευή μεγάλου οικοδομήματος κοντά στην περιοχή του Πεντακώμου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέατρο, αίθουσες συνεδριάσεων, εστιατόρια και καφετέριες. Προγραμματίζεται επίσης η κατασκευή του υψηλότερου αγάλματος στον κόσμο, που σκοπό έχει να σπάσει το ρεκόρ “Γκίνες”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το έργο έχει ήδη λάβει τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι ενήμερο το υπουργείο του για το έργο που προωθείται για κατασκευή και κατά πόσο έχει προηγηθεί τεχνοοικονομική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.021, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων τα θρησκευτικά σύμβολα και οι εικόνες. Όπως επίσης έχω πληροφορηθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ήδη στείλει εγκύκλιο σε ορισμένα σχολεία αναφορικά με το θέμα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αποφασίσει να απομακρύνει από τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων τα θρησκευτικά σύμβολα και τις εικόνες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.022, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν δεχθεί καταγγελίες για την πώληση της απαγορευμένης στην ευρωπαϊκή αγορά ουσίας “σιβουτραμίνη” σε συμπληρώματα διατροφής που χορηγούνται για αδυνάτισμα. Τα εν λόγω σκευάσματα πωλούνται σε ορισμένα κομμωτήρια και άλλα καταστήματα. Πρόκειται για το προϊόν “Li Da Daida hua Jiao NANG”, το οποίο έχει αποσυρθεί από την κυπριακή αγορά το 2008. Παρά τις τότε αποσύρσεις του προϊόντος, αρκετά τέτοια σκευάσματα εξακολούθησαν να κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και να πωλούνται σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται η πώληση τέτοιων προϊόντων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ελέγξει τις πληροφορίες που αφορούν την παράνομη πώληση προϊόντων που περιέχουν την ουσία “σιβουτραμίνη”. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει αν σκοπεύει να ενημερώσει το κοινό μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικών φυλλαδίων για την επικινδυνότητα των προϊόντων αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.023, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο δρόμος από την αστυνομία Δεκέλειας μέχρι τον κυκλικό κόμβο Δεκέλειας, που βρίσκεται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, είναι σε κακή κατάσταση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει έρθει σε επαφή με τις αρχές των βρετανικών βάσεων, για να τους επισημάνει την ανάγκη επιδιόρθωσης του εν λόγω δρόμου, και κατά πόσο οι βρετανικές βάσεις είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην επιδιόρθωσή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.024, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στα καταστρώματα των αλιευτικών σκαφών εγκαθίστανται συσκευές Globalwave MT3300 κατόπιν οδηγιών του Τμήματος Αλιείας. Η συσκευή ΜΤ3300 λειτουργεί σε συχνότητες 1525-1559 ΜΗΖ και 1626.6-1660.5 ΜΗΖ. Η ακτινοβολία της υφίσταται διάχυση και επηρεάζει όλο το σκάφος και το προσωπικό του. Έχει παρατηρηθεί ότι η ένταση των μικροκυμάτων για τις συχνότητες λειτουργίας της συσκευής ΜΤ3300 είναι πολύ μεγαλύτερη του κρίσιμου ασφαλούς ορίου των 100μW/m2, που καθορίζει το “Medical Authority of the Federal State of Salzburg”. Δεδομένου ότι η ένταση της ακτινοβολίας στο κατάστρωμα είναι πολύ υψηλή, είναι φανερό ότι το προσωπικό των σκαφών θα δέχεται συνεχώς και καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του καθημερινά ακτινοβολία κατά πολύ μεγαλύτερη των κρίσιμων ασφαλών ορίων. Είναι παραδεκτό ότι οι αυξημένες τιμές ακτινοβολίας προκαλούν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες υπηρεσίες σκοπεύουν να απομακρύνουν άμεσα τις συσκευές Globalwave ΜΤ3300, ώστε τα επίπεδα έκθεσης της έντασης των μικροκυμάτων και του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που αυτές προκαλούν να ελαττωθούν και έτσι οι μετρήσεις της ακτινοβολίας παντού στο κατάστρωμα του σκάφους να είναι μικρότερες του κρίσιμου ασφαλούς ορίου που καθορίζει το Bioinitiative Report

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.025, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, μετά τη διάσταση απόψεων που υπήρξε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το ύψος του τελικού προϋπολογισμού για τη διοργάνωση της προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως δοθεί τελικά στη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας ποσό ύψους €61 εκατομ. Σημειωτέον ότι η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας ζητούσε από το Υπουργείο Οικονομικών όπως εγκρίνει προϋπολογισμό ύψους €68,4 εκατομ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια από τα προγραμματιζόμενα έξοδα προτίθεται να μειώσει η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να καταφέρει να αντεπεξέλθει με το μειωμένο προϋπολογισμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.026, ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι o Καναδάς θέλει να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και αρμάτων ή θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία, προερχόμενα από το Αφγανιστάν, θα πλένονται και θα καθαρίζονται στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι κατά το πλύσιμο ελευθερώνονται υπολείμματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για επιπτώσεις από την πιθανή μεταφορά μικροβίων και παρασίτων σε φυτά και στο χώμα μέσω της σκόνης και της λάσπης που υπάρχουν στα θωρακισμένα και άλλα οχήματα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες αρχές έχουν ζητήσει εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε το όλο θέμα να τύχει σωστής διαχείρισης, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει επίσης με ποιο τρόπο θα γίνεται η διαχείριση των υγρών αποβλήτων που θα προκύψουν από το πλύσιμο των διάφορων  οχημάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.031, ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας της “Green Dot” αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς θεσμούς στο στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όμως σημειώνεται σοβαρή καθυστέρηση στην επέκταση του προγράμματος, παρά τα αρκετά χρόνια λειτουργίας του, σε ολόκληρη την Κύπρο. Πάρα πολλές κοινότητες, αλλά και δήμοι (π.χ. Δήμος Πόλης Χρυσοχούς) βρίσκονται ακόμα εκτός των ορίων δράσης της “Green Dot”. Ένας βασικός λόγος για το πρόβλημα της αργής επέκτασης είναι η μη καθολική εφαρμογή της αρχής της ευθύνης του παραγωγού. Φαίνεται ότι δε λαμβάνονται εκείνα τα ενδεδειγμένα οικονομικά και νομικά μέτρα, ώστε όλοι οι παραγωγοί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μία πτυχή του προβλήματος είναι και η χρηματοδότηση των προγραμμάτων της “Green Dot” από τους δήμους ή τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που νομίζω ότι είναι απαράδεκτο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ύψος της κρατικής οικονομικής στήριξης προς την “Green Dot”, το αντίστοιχο ποσό από την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και να αναφέρει γιατί δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε όλοι οι παραγωγοί (εισαγωγείς, έμποροι, διανομείς προϊόντων κ.λπ.) να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της “Green Dot”.»

Απάντηση


 Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.033, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί από την ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους όρους που πρέπει να ισχύουν, ώστε οι αλλοδαποί φοιτητές από τρίτες χώρες να έχουν πρόσβαση στην απασχόληση. Παράλληλα, ενημερώθηκα για τους τομείς ή και τα επαγγέλματα για τα οποία επιτρέπεται η απασχόληση των αλλοδαπών φοιτητών. Οι τομείς αυτοί, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, είναι οι ακόλουθοι: Εμπόριο-επισκευές, υγεία-κοινωνική μέριμνα, δραστηριότητες νοικοκυριών, μεταποίηση, γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία, άλλες δραστηριότητες και επισιτιστικός κλάδος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποια κριτήρια έχουν καθοριστεί οι τομείς και τα επαγγέλματα για τα οποία επιτρέπεται η απασχόληση αλλοδαπών φοιτητών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.034, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η οικονομική ενίσχυση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, για να μπορεί να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες και προγράμματα, στηρίζεται σε έσοδα από εισφορές, χορηγίες, δωρεές, εισφορές “εις μνήμη”, καθώς και στο λαχείο, στην Εκστρατεία Διαφώτισης και Οικονομικής Ενίσχυσης του Συνδέσμου “Μαζί στη Ζωή” και στα έσοδα των εκδηλώσεων. Το κόστος των υπηρεσιών του συνδέσμου, σύμφωνα με τις ελεγχόμενες οικονομικές εκθέσεις του, ανήλθε σε €2 εκατομ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί να δοθεί η κρατική χορηγία στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν σκοπεύει να αυξήσει το ποσό της κρατικής χορηγίας, ώστε να μπορούν να καλύπτονται πλήρως τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος “Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα”.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.035, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι δύο χρόνια μετά την οριστική απόφαση των κρατικών αρχών να κατεδαφιστεί το φράγμα στην εκβολή του ποταμού Χαποτάμι, παρά την Πέτρα του Ρωμιού, που ανεγέρθηκε παράνομα σε κρατική γη για σκοπούς άρδευσης γηπέδων γκολφ, αυτό εξακολουθεί να είναι στη θέση του, επειδή είναι γεμάτο με νερό. Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου κάλεσε την εταιρεία όπως κατεδαφίσει το φράγμα μέχρι την 31η Μαΐου 2009.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η εταιρεία έχει ετοιμάσει την απαιτούμενη μελέτη, έτσι ώστε με την κένωση του φράγματος να καταστεί δυνατή η κατεδάφισή του, όπως αναφερόταν στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης μετρητών, ώστε στο μεταξύ η εταιρεία να χρεώνεται για το νερό που χρησιμοποιεί από το φράγμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.036, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τις έντονες βροχοπτώσεις της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, στις 13 Ιουνίου 2011, σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε ιδιοκτησίες και κατοικίες στο λόφο της Βορόκληνης στην επαρχία Λάρνακας. Φαίνεται ότι στις οικιστικές περιοχές της περιοχής του λόφου της Βορόκληνης δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα ούτε σύστημα αποχετεύσεως των ομβρίων υδάτων. Αντίθετα, η οικιστική ανάπτυξη είναι τόσο άναρχη και απρογραμμάτιστη, που κατέστρεψε τη φυσική κάλυψη και τις φυσικές αντιστάσεις του εδάφους έναντι της διάβρωσης, ενώ παράλληλα έχει ανατρέψει τη φυσική ροή των ομβρίων υδάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα και αν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.037, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα χαμηλά τέλη για την απόρριψη στερεών αποβλήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αξιοποιήσιμα (π.χ. ανακυκλώσιμα) υλικά, στις ελεγχόμενες χωματερές λειτουργούν ως κίνητρο για την απόρριψή τους σ’ αυτές αντί την προώθησή τους για ανακύκλωση. Πολλοί εισηγούνται όπως επιβληθούν άμεσα αυξημένα τέλη σε όλες τις ελεγχόμενες χωματερές, ώστε να οδηγηθούν τα αξιοποιήσιμα υλικά σε άλλες μορφές διαχείρισης, π.χ. στην ανακύκλωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να επιβληθούν αυξημένα τέλη στις χωματερές για την απόρριψη αξιοποιήσιμων αποβλήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.038, ημερομηνίας 24 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Βορόκληνης στη Λάρνακα έχει δημιουργήσει με λαμπτήρες επί της πλαγιάς λόφου που δεσπόζει της κοινότητας μία φωτεινή επιγραφή με το όνομα της κοινότητας. Τυγχάνει να έχω δει αυτή τη φωτεινή επιγραφή και μου έχει θυμίσει -τηρουμένων των αναλογιών- το έγκλημα των Τούρκων στον Πενταδάκτυλο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο χώρος ανήκει στο Τμήμα Δασών και επισήμως χαρακτηρίζεται ως “δασική γη”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως αυτή η γη χαρακτηρίζεται ως “κρατικό δάσος” και αν υπήρξε αδειοδότηση για τοποθέτηση της φωτεινής επιγραφής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.040, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Ευθύμιου Δίπλαρου

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να απορρίψει το αίτημα της Σχολικής Εφορείας Κολοσσίου, η οποία εισηγείται όπως το νέο περιφερειακό λύκειο Κολοσσίου πάρει το όνομα του πολιούχου αγίου της περιοχής και ονομαστεί “Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου”. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως το σχολείο ονομαστεί “Περιφερειακό Λύκειο Κολοσσίου”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.054, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου που προβλέπει για την πρόσληψη και κατάσβεση πυρκαγιών στην ύπαιθρο, οποιοδήποτε πρόσωπο που απορρίπτει αναμμένο σπίρτο ή τσιγάρο ή άλλο αντικείμενο το οποίο δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά στην ύπαιθρο είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή σε χρηματική ποινή όχι μεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων λιρών ή και στις δύο αυτές ποινές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των καταγγελιών που δέχθηκε η αστυνομία αναφορικά με την απόρριψη αναμμένων σπίρτων ή τσιγάρων. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ατόμων που κρίθηκαν ένοχα για τις πιο πάνω πράξεις και καταδικάστηκαν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.055, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν ζητήσει να τους παραχωρηθεί η μέγιστη δυνατή έκταση στους χώρους στάθμευσης και τα ελικοδρόμια κυρίως στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αλλά και της Πάφου. Το ενδιαφέρον αφορά συγκεκριμένη επιχειρησιακή ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για σκοπούς ασκήσεων ή επιχειρήσεων στην περιοχή, δεδομένου και των εξελίξεων στη Συρία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εγκρίθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία η παραχώρηση των χώρων στάθμευσης των αεροδρομίων και ελικοδρομίων της Κύπρου. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γνωρίζει το λόγο για τον οποίο ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η παραχώρηση των αεροδρομίων και ελικοδρομιών της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.056, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετώντας σχετική έκθεση του Σέρβου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Μίλος Αλιγκρούντιτς, κάλεσε με ψήφισμά της όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διερευνήσουν την πιθανότητα χορήγησης του δικαιώματος ψήφου από το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία της δημοκρατίας στην Ευρώπη αφενός η συνεχιζόμενη γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού και αφετέρου η ολοένα και πιο χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές, η οποία οδηγεί στον εντονότερο εκτοπισμό των νέων από την πολιτική διαδικασία. Ένα συναφές θέμα είναι και η παροχή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι από το δέκατο όγδοο έτος, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει τεθεί υπόψη του η ευρωπαϊκή πραγματικότητα για το θέμα της ηλικίας και του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αν έχει πληροφορηθεί για το τελευταίο ψήφισμα της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν προτίθεται να καταθέσει σύντομα σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.057, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στα κράτη μέλη προθεσμία δύο μηνών, για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της σχετικά με την επιβολή ποινικών κυρώσεων κατά της θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών αδικημάτων. Η Οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2010. Ωστόσο, η Κύπρος δεν το έχει πράξει ακόμη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ, καθώς και πότε οι αρμόδιες αρχές προτίθενται να το καταθέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.058, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι αξιολογούνται οι προσφορές που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους οίκους για την ανέλκυση και απομάκρυνση του φορτίου αμιάντου από την είσοδο του λιμανιού Λεμεσού και την τελική διάθεσή του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες είναι οι προδιαγραφές και οι όροι που έχουν τεθεί από την Αρχή Λιμένων Κύπρου για την ανέλκυση, απομάκρυνση και τελική διάθεση του φορτίου αμιάντου και αν και οι έξι προσφοροδότες τηρούν τους όρους και τις προδιαγραφές της Αρχής, καθώς και αν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.065, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε προτάσεις για αυστηρούς κανονισμούς σε σχέση με τη λειτουργία των σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τον αντίκτυπο των σαρωτών σώματος στην ανθρώπινη υγεία. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο αυτών των συσκευών στην υγεία των επιβατών και στα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεξαχθεί και ποια είναι τα πορίσματα της έρευνας αυτής. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν χρησιμοποιούνται στα κυπριακά αεροδρόμια σαρωτές σώματος ή αν σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.075, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Μάρτιο του 2010 η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ως ένθετο σε όλες τις εφημερίδες το έντυπο “Κύπρος και Ομοσπονδία”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κόστος εκτύπωσης και κυκλοφορίας του εν λόγω ενθέτου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.069, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα οι ρωσικές τελωνειακές αρχές επέστρεψαν στην Ιαπωνία μία παρτίδα οχημάτων λόγω υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Ακόμα, πιο πρόσφατα εντοπίστηκε βοδινό κρέας στην Ιαπωνία με πολύ υψηλά ραδιενεργά κατάλοιπα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι ραδιενέργειας στα εισαγόμενα προϊόντα από την Ιαπωνία και ποια είναι τα αποτελέσματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.070, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές σπόρων και φασολιών από την Αίγυπτο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2011, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από τη χώρα αυτή ευθύνονται για την πρόσφατη επιδημία του βακτηρίου “E.coli” στη Γερμανία και άλλες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι σπόροι μοσχοσίταρου που έχουν εισαχθεί στην Ευρώπη μετά το 2009 από την αιγυπτιακή εταιρεία η οποία φέρεται να είναι η πηγή της μόλυνσης πρέπει να αποσυρθούν και να εξεταστούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κύπρος έχει σταματήσει τις εισαγωγές σπόρων μοσχοσίταρου και φασολιών από την Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν έχουν αποσυρθεί οι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν στην αγορά από την Αίγυπτο μετά το 2009.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.071, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τις εκσκαφές για την ανέγερση μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κάτω Πάφο, στην περιοχή των παλιών αποθηκών ΚΕΟ, εντοπίστηκαν αρχαιότητες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές και αν έλαβαν μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.072, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί WWF και “Oceana” υποστηρίζουν, με επιστολή που απέστειλαν στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές, ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο “Ερατοσθένης”, όπως ονομάζεται.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί των μη κυβερνητικών οργανισμών ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη αναφορικά με τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.073, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ελλάδα πρόσφατα έχει ψηφιστεί και έχει απαγορευτεί διά νόμου η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την απαγόρευση της συμμετοχής ζώων σε τσίρκο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.075, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το ραντάρ της στρατιωτικής βάσης Τροόδους παρουσιάζει προβλήματα λειτουργίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να το αντικαταστήσει με καινούριο σύστημα ραντάρ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.074, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 5 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοθετική τροποποίηση της Οδηγίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν εθνικούς περιορισμούς στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει τεθεί υπόψη του η καινούρια απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αν βάσει αυτής προτίθεται να προχωρήσει σε επιβολή προσωρινού εμπάργκο σε όλους τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κηρύσσοντας την Κύπρο ελεύθερη ζώνη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.079, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλοί αιτητές δανείων από τον Κυπριακό Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ενώ έχουν εγκριθεί, έχουν ειδοποιηθεί ότι δεν μπορούν να εισπράξουν τη χορηγία του στεγαστικού προγράμματος για τις κοινότητες που γειτνιάζουν με τη γραμμή αντιπαράταξης. Έχω γίνει αποδέκτης συγκεκριμένων παραπόνων από κατοίκους της περιοχής Τηλλυρίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν καταβάλλονται οι χορηγίες του στεγαστικού προγράμματος για τις κοινότητες που γειτνιάζουν με τη γραμμή αντιπαράταξης, αν παρά το γεγονός αυτό πρόκειται να αρχίσει η καταβολή δόσεων για τα δάνεια και, εφόσον υπάρχουν όλες αυτές οι καθυστερήσεις, πώς επηρεάζεται η οικονομία της μικρής κλίμακας αυτών των κοινοτήτων, αφού περιορίζονται οι οικοδομικές εργασίες και μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας όχι μόνο για το ανειδίκευτο προσωπικό που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές, αλλά και για το εκπαιδευμένο προσωπικό των μικροβιοτεχνιών (π.χ. πελεκάνους, τεχνίτες, κτίστες κτλ.).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.080, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Αγκλεισίδων στην επαρχία Λάρνακας προτίθεται να χρησιμοποιήσει για σκοπούς ύδρευσης ένα παλιό δίκτυο αμιαντοσωλήνων. Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου δε χρησιμοποιούνται για πολύ καιρό οι αμιαντοσωλήνες, αποσπώνται ίνες αμιάντου. Σημειώνεται ότι πάντα το Τμήμα Υδάτων χρησιμοποιούσε τη συνεχή ροή σε αμιαντοσωλήνες ως επιχείρημα, για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες για παρουσία αμιάντων σε πόσιμο νερό. Στην περίπτωση της χρήσης των πεπαλαιωμένων και σε πολύχρονη αχρηστία σωλήνων του δικτύου στις Αγκλεισίδες θα προκύψουν προφανώς κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία για την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να χρησιμοποιήσει έναν παλιό αγωγό από αμιαντοσωλήνες και ποια ήταν η αντίδρασή της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.081, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν δικαιωθεί και έχουν πάρει σχετικές αποζημιώσεις οι συμπατριώτες μας οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την τουρκική εισβολή, αλλά, λόγω του ότι η περιουσία τους είναι στη Νεκρή Ζώνη, δε θεωρούνται πρόσφυγες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.082, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως είναι γνωστό, το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία Συμβουλίου Περιβάλλοντος, που είχε κατατεθεί στις 12 Οκτωβρίου 2006 και συζητήθηκε σε δεκαπέντε συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση στις 29 Ιανουαρίου 2009 χωρίς να δοθεί ποτέ εξήγηση και αιτιολόγηση της απόσυρσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που κρίθηκε ότι απαιτείτο επανεξέταση του αρχικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκ νέου επανεξέταση του νομοσχεδίου και πότε προγραμματίζεται να επανακατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.083, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον έπαρχο Πάφου, ο οποίος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με εγκύκλιο του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για μείωση τελών που επέβαλλε κατά περίπου €1 εκατομ. Με βάση την εγκύκλιο, η οποία εξυπηρετούσε επιχειρηματίες εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, οι έπαρχοι καλούνται να μη λαμβάνουν υπόψη στην επιβολή τελών άδειας οικοδομής την αξία των ανεμογεννητριών και των κινητών μερών τους, αλλά ουσιαστικά να λαμβάνουν μόνο υπόψη τις τσιμεντένιες βάσεις επί των οποίων θα τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες. Ο έπαρχος Πάφου επέμεινε στην επιβολή τέλους περίπου €1,4 εκατομ. και η εταιρεία που λειτούργησε το πάρκο στη Σουσκιού κατέβαλε μεν τα τέλη, αλλά προσέφυγε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι θα απογίνουν οι άλλες αιτήσεις που αφορούν τη λειτουργία αιολικών πάρκων, αφού με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το δημόσιο μπορεί να εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων υπό μορφή τελών άδειας οικοδομής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.122, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 6 Ιουλίου 2011 υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέοι κανόνες για τη σήμανση των τροφίμων. Η ενεργειακή αξία, οι περιεχόμενες ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, υδατανθράκων, σακχάρων, πρωτεϊνών και αλατιού θα είναι ορατές και γραμμένες με σαφήνεια στις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να μπορούν να τις εντοπίζουν ευκολότερα οι καταναλωτές. Παράλληλα, οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι οι πληροφορίες για ουσίες με αλλεργιογόνο δράση πρέπει να παρέχονται και για τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα για τα τρόφιμα που πωλούνται σε εστιατόρια ή καντίνες. Τέλος, οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές δε θα παραπλανώνται από την παρουσίαση της συσκευασίας των τροφίμων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο που να καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των τροφίμων, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

2. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο που να καθορίζει τον τρόπο διάθεσης των πληροφοριών για ουσίες με αλλεργιογόνο δράση για τα τρόφιμα που πωλούνται σε εστιατόρια και καντίνες;

                   3. Ετοιμάζεται νομοσχέδιο που να διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές δε θα παραπλανώνται από την παρουσίαση της συσκευασίας των                      τροφίμων;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.123, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σκοπεύει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εισαγάγει το μάθημα των αγγλικών από την Α΄ τάξη δημοτικού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιοι ήταν οι λόγοι της απόφασής του να εισαγάγει το μάθημα των αγγλικών από την Α΄ τάξη δημοτικού και αν έχει γίνει η απαραίτητη έρευνα που θα δικαιολογεί την απόφαση αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.05.02.124, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση της ερώτησής μου με αριθμό 23.06.009.05.01.472, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου, πληροφορήθηκα ότι το πρώτο κτίριο γραφείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, που αυτή τη στιγμή είναι εγκαταλελειμμένο στο χώρο του παλιού γενικού νοσοκομείου, δεν είναι κηρυγμένο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ως διατηρητέο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να κηρύξει το πρώτο κτίριο γραφείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου ως διατηρητέο, αφού έχει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα, αφού ήταν το πρώτο κτίριο μετεωρολογίας και στέγασε τον πρώτο σταθμό μετεωρολογικών μετρήσεων στο νησί μας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.012, ημερομηνίας 2 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη, ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2011, στην ερώτησή μου με αριθμό 23.06.009.05.01.468, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2010, πληροφορήθηκα ότι η σύμβαση για παροχή υπηρεσιών για διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα υφιστάμενα φράγματα της Κύπρου έχει ανατεθεί στις 12 Ιανουαρίου 2011 στην εταιρεία “G. Karavokyris & Partners Consulting Engineers S.A.”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει λήξει η σύμβαση και ποια είναι τα αποτελέσματα της διερεύνησης της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα υφιστάμενα φράγματα της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.025, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλας Χαραλάμπους, σε ερώτησή μου με αριθμό 23.06.009.05.01.494, πληροφορήθηκα ότι, με βάση τη νομοθεσία περί ετησίων αδειών μετ’ απολαβών του 1967, όπως αυτή τροποποιήθηκε, κάθε εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει εισφορά στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών (ΚΤΑ) η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό των ημερομισθίων των εργοδοτουμένων και ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό ημερών αδείας που ο εργοδοτούμενος δικαιούται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εργοδότης ο οποίος εφαρμόζει σχέδιο αδειών με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι η νομοθεσία προβλέπει δικαιούται να ζητήσει να εξαιρεθεί από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΚΤΑ και του εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό εξαίρεσης. Σε τέτοια περίπτωση, οι απολαβές άδειας για την περίοδο ετήσιας άδειας των εργοδοτουμένων καταβάλλονται απευθείας από τον εργοδότη.

Όταν ο εργοδότης δεν έχει εξασφαλίσει πιστοποιητικό εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΚΤΑ και η εργοδοτούμενη απουσιάζει από την εργασία της λόγω μητρότητας, χωρίς να λαμβάνει αποδοχές από τον εργοδότη για την περίοδο αυτή, δεν καταβάλλονται οποιεσδήποτε εισφορές/τέλη στα ταμεία που διαχειρίζονται ή έχουν την ευθύνη είσπραξης οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών στο Κεντρικό Ταμείο Αδειών. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εργοδοτούμενη να δικαιούται ήμερες ετήσιας άδειας για την περίοδο απουσίας από την εργασία της με άδεια μητρότητας, αφού, με βάση τη νομοθεσία, το χρονικό αυτό διάστημα προσωρινής απουσίας λογίζεται ως περίοδος απασχόλησης, αλλά δε δικαιούται πληρωμή από το ΚΤΑ, αφού δεν έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη της οι ανάλογες εισφορές για την περίοδο που απουσίαζε από την εργασία της. Σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το θέμα αυτό έχει απασχολήσει τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το θέμα θα μελετούσε και το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν το θέμα έχει μελετηθεί από το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και ποιες είναι οι αποφάσεις του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.026, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου έχει απαγορεύσει τη διενέργεια τηλεφωνικού εράνου από τη φιλοζωική οργάνωση “Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου” κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η στάση της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου εκθέτει τις υπόλοιπες επαρχιακές διοικήσεις, οι οποίες με βάση τη νομοθεσία έχουν ήδη παραχωρήσει έγκριση για τη διεξαγωγή του τηλεφωνικού εράνου από τη φιλοζωική οργάνωση “Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να επέμβει, για να άρει την αδικία αυτή εις βάρος των ακτιβιστών των φιλοζωικών οργανώσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.035, ημερομηνίας 11ης Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει αποστείλει επιστολή σε εταιρεία πετρελαιοειδών και την καλεί να διασφαλίσει μαζούτ, δέκα τόνους ημερησίως, για το Τουβλοποιείο Παρασκευαΐδη στη Μια Μηλιά, το οποίο διαχειρίζεται παράνομα Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας και το οποίο είναι δυνατό να αποτελεί επένδυση τουρκικών συμφερόντων. Η ανησυχία των ελληνοκυπριακών τουβλοποιείων είναι η αναμενόμενη νέα εισβολή στην αγορά με τούβλα που δεν υπόκεινται σε τεχνικό έλεγχο κατά την παραγωγή τους, δεν τυγχάνουν ίσης φορολογίας και κυρίως προέρχονται από παράνομη εκμετάλλευση χώματος στα κατεχόμενα, αλλά και παράνομη εκμετάλλευση εργοστασίου που ανήκει σε ελληνοκυπριακά συμφέροντα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αποφάσισε να στείλει επιστολή σε εταιρεία πετρελαιοειδών, για να διασφαλίσει μαζούτ για τη λειτουργία του Τουβλοποιείου Παρασκευαΐδη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.036, ημερομηνίας 11ης Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν κατασκευαστεί δύο παράνομα υποστατικά στην προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα. Οι παράνομοι εστιάτορες επεκτείνουν τις παράνομες δραστηριότητές τους και ανεγείρουν υποστατικά στο χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στη Λάρα, για να προσελκύουν τους επισκέπτες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε άμεσα μέτρα τερματισμού των παράνομων εργασιών και κατεδάφιση των παράνομων υποστατικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.037, ημερομηνίας 11ης Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Κύπρο διατίθεται το πολύ ισχυρό βιοκτόνο με την εμπορική ονομασία “Proctitor”, το οποίο πλασάρεται ως ποντικοφάρμακο. Έχω δεχθεί καταγγελίες από αγοραστές του συγκεκριμένου παρασκευάσματος ότι, παρά το γεγονός ότι στην ετικέτα αναφέρεται ως πικραντική απωθητική ουσία, στην πράξη το έχουν καταναλώσει γάτοι και σκύλοι, με αποτέλεσμα να βρουν οικτρό θάνατο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το “Proctitor” είναι αδειοδοτημένο, ποια είναι η δραστική του ουσία, αν ελέγχεται η αποτελεσματικότητα της πικραντικής/απωθητικής ουσίας και αν χρησιμοποιείται και από ποιους στην Κύπρο.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.038, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει ανασταλεί η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου που θα ξεκινούσε από το νέο κόμβο του ΓΣΠ και θα επεκτεινόταν μέχρι τη Λακατάμια, οδηγώντας σε αποσυμφόρηση την είσοδο της Λευκωσίας και διευκολύνοντας χιλιάδες κατοίκους της δυτικής Λευκωσίας. Με την αναστολή της κατασκευής του παρακαμπτηρίου, οι οδηγοί δε θα βρίσκουν διέξοδο και η κίνηση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, που τώρα έχει διαπλατυνθεί σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας, πάλι θα διοχετεύεται στην είσοδο της Λευκωσίας και στα φώτα της υπεραγοράς Ορφανίδη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η αναστολή της κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου που θα ξεκινούσε από το νέο κόμβο του ΓΣΠ.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.039, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ορισμένοι αγρότες διεκδικούν γη στη νεκρή ζώνη, με σκοπό να λάβουν τις εκταρικές επιδοτήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ). Τα ίδια χωράφια (τα οποία σε μερικές περιπτώσεις ανήκουν σε Τουρκοκύπριους) διεκδικούνται πολλές φορές από πολλούς αγρότες, έτσι στο γραφείο του ΚΟΑΠ φτάνουν διπλές αιτήσεις και οι αρμόδιοι προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του “διαιτητή”. Όπως πληροφορήθηκα, το θέμα αυτό έχει εντοπίσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ζήτησε από τον ΚΟΑΠ να προβαίνει σε περισσότερους ελέγχους στη νεκρή ζώνη ζητώντας περισσότερα στοιχεία για τους αιτητές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό ο ΚΟΑΠ και με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των αγροτών.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.040, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαπιστώθηκε ότι δεκάδες σαμπουάν, λοσιόν, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που διατίθενται στο λιανικό εμπόριο φέρουν λάθος σήμανση ως βιολογικά. Σχετική αγωγή έχει κατατεθεί από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας (CEH) στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Αρκετά από τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που προορίζονται για παιδιά, περιέχουν εν δυνάμει τοξικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών που θεωρούνται ύποπτες ότι προκαλούν άσθμα, διαταραχές ορμονών, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εντοπίστηκαν στην Κύπρο προϊόντα που φέρουν λάθος σήμανση ως βιολογικά. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ετοιμάζεται νομοσχέδιο που να περιγράφει τους κανόνες σήμανσης των βιολογικών προϊόντων προσωπικής φροντίδας.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.041, ημερομηνίας 11 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ξεκινήσει η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης [Νόμος 140(Ι)/2005] για τις επιπτώσεις της έκρηξης στο Μαρί στο φυσικό περιβάλλον σε στεριά, θάλασσα και αέρα και αν σχεδιάζεται η εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης του περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.052, ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα παλιά γεφύρια της Κύπρου δεν τυγχάνουν πλήρους προστασίας από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογο των κηρυγμένων ως αρχαίων μνημείων γεφυριών της Κύπρου και να πληροφορήσει το σώμα για τα ακόλουθα:

1. Ποια παλιά γεφύρια βρίσκονται υπό συντήρηση και ποια κινδυνεύουν με κατάρρευση;

2. Πόσα από αυτά πρέπει να κηρυχθούν αρχαία μνημεία;

                    3. Υπάρχει καθολική καταγραφή αυτού του σημαντικού στοιχείου της κυπριακής αρχιτεκτονικής;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.053, ημερομηνίας 16 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προγραμματίζεται να εκπονηθεί πλήρης επιδημιολογική μελέτη που να αφορά τους κατοίκους της περιοχής Μαρί και να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη λήψη δειγμάτων ούρων και αίματος από τους κατοίκους της περιοχής, ούτως ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις για εντοπισμό χημικών ουσιών που προήλθαν από την έκρηξη, καθώς και αν έχει αποφασιστεί να παρέχεται σε τακτικά διαστήματα δωρεάν κατάλληλη ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.055, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των πρατηρίων πετρελαιοειδών που υπάρχουν στην Κύπρο συγκριτικά με τον αριθμό των πρατηρίων πετρελαιοειδών που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.056, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι για πολλούς λόγους έχει σημειωθεί έξαρση των κλοπών κάθε λογής μεταλλικών αντικειμένων. Διάφοροι αρπάζουν παράνομα από παντού οτιδήποτε μεταλλικό, ανεξαρτήτως αν είναι παλιό ή άχρηστο, καινούριο ή χρήσιμο. Μαζεύουν από μεταλλικές σωλήνες ύδρευσης και αντλίες νερού από τα χωράφια μέχρι καπάκια και σχάρες αποχέτευσης από τους δρόμους των πόλεων. Φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι παράνομοι συλλέκτες μεταπωλούν τα μεταλλικά αντικείμενα σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων στις ελεύθερες ή στις κατεχόμενες περιοχές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέγεθος του προβλήματος και για τα μέτρα που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.057, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω αντιληφθεί ότι οξύνεται το πρόβλημα της υπαίθριας έκθεσης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σε δημόσιους χώρους. Φαίνεται ότι σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία μέσα στις πόλεις όπου σημειώνεται πυκνή κυκλοφορία αυτοκινήτων διάφοροι επιτήδειοι που επιδιώκουν να πουλήσουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μετατρέπουν δημόσιους χώρους, άδεια οικόπεδα και πεζοδρόμια σε αυθαίρετους χώρους έκθεσης αυτοκινήτων προς πώληση. Οι ενέργειες αυτές είναι σαφώς παράνομες και θα έπρεπε ήδη να υπάρξει παρέμβαση των τοπικών αρχών και κατάσχεση των οχημάτων, τα οποία, αφού αφήνονται για ημέρες σε δημόσιους χώρους, πρέπει να θεωρούνται εγκαταλελειμμένα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εντοπίσει το πρόβλημα και αν έχει προβεί σε διαβήματα προς τις τοπικές αρχές, ώστε να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία και να αντιμετωπιστεί δραστικά το φαινόμενο των παράνομων υπαίθριων χώρων πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.058, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν σχεδιάζεται εκπόνηση πλήρους μελέτης στρατηγικού επιπέδου [Ν. αρ. 102(Ι)/2005] για τα επίπεδα ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού-Μαρί, καθώς και αν προγραμματίζεται να εκπονηθεί σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία διαχειριστικής επιτροπής με την ενεργητική και καθοριστική συμμετοχή αντιπροσώπων των κοινοτήτων, ούτως ώστε η χωροθέτηση οποιασδήποτε βιομηχανίας στην περιοχή και η λειτουργία των υφιστάμενων να ελέγχονται από αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.059, ημερομηνίας 25 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί διάφορες πληροφορίες σε σχέση με την αντισεισμική επάρκεια δημόσιων κτιρίων (π.χ. Αρχηγείο Αστυνομίας και ΓΕΕΦ, Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ΄ στη Δασούπολη), αλλά και της γενικότερης σταθερότητας των κτιρίων αυτών, αφού κρίθηκαν ακατάλληλα για αντισεισμική αναβάθμιση. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα δημόσια κτίρια (και σε άλλα που δεν αναφέρονται) ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί τα χρόνια περνούν και δε βλέπουν καμία βελτίωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για την κατεδάφιση ή τη δομική ενίσχυση των δημόσιων αυτών κτιρίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.065, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω προ πολλού διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καταγραφή των πρακτικών των υπηρεσιακών συνεδριάσεων στο δημόσιο τομέα. Προ πολλού έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από κοινοτάρχες ή εκπροσώπους ομάδων πολιτών ότι, παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν σε συνεδριάσεις με υπουργούς, δεν έλαβαν ποτέ το πρακτικό της συνεδρίασης. Παρόμοιες εμπειρίες έχω να καταθέσω και εγώ -ως βουλευτής- προσωπικά. Κατ’ ακρίβειαν, είναι ελάχιστες -ίσως μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- οι περιπτώσεις που έλαβα επίσημο πρακτικό από συνεδρίαση με υπουργό ή άλλο επίσημο της διοίκησης (π.χ. έπαρχο, δήμαρχο κ.λπ.). Σε πολλές τέτοιες συναντήσεις δεν τηρούνται ούτε πρακτικά, ενώ σε άλλες τα πρακτικά γίνονται πολύ εκ των υστέρων και δε διανέμονται στους συμμετέχοντες. Και, όταν πλέον στις ελάχιστες περιπτώσεις αποστέλλονται στους συμμετέχοντες, υπάρχει θέμα διόρθωσής τους και είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτή η κατάσταση που επικρατεί για δεκαετίες στο δημόσιο τομέα είχε την κορύφωσή της στην περίπτωση του τραγικού ατυχήματος στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί. Παρακολουθούμε την παρουσίαση διαφορετικών “πρακτικών” από τις ίδιες συνεδριάσεις, γίνεται λόγος για παραποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων, αμφισβητούνται πρακτικά κ.ο.κ. Το γεγονός αυτό προσθέτει στην απαξίωση της κοινωνίας έναντι της διοίκησης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την καταγραφή, κυκλοφορία και φύλαξη των πρακτικών και επίσημων συνεδριάσεων των οργάνων της διοίκησης στη χώρα μας και, εάν υπάρχει, πώς ελέγχεται η πιστή εφαρμογή του. Εάν πάλι διαπιστώνονται κενά ή παραλείψεις που προέρχονται από νομοθετικές αδυναμίες, πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτές τις αδυναμίες (με νομοθετικά ή/και διοικητικά μέτρα).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.066, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το χοιροστάσιο στην περιοχή “Οβκός” στην Κοκκινοτριμιθιά, που βρίσκεται στο τεμάχιο 78, Φύλλο Σχεδίου 21/58, τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με παράπονο γεωργού της περιοχής. Παρ’ όλα τα επανειλημμένα διαβήματα και τις επιστολές, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν τερματίσει ακόμη τις παρανομίες και αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου χοιροστασίου. Το συγκεκριμένο χοιροστάσιο βρίσκεται σε γεωργική γη όπου δεν επιτρέπεται η λειτουργία χοιροστασίων.

Παρακαλώ των αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να τερματιστεί η λειτουργία του συγκεκριμένου χοιροστασίου.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.067, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε συνέχεια της ερώτησής μου με αρ. 23.06.009.04.083, επανέρχομαι στο θέμα της ορθής λειτουργίας του συστήματος συλλογής και διαχείρισης ψόφιων ζώων και ζωικών αποβλήτων, διότι συνεχίζονται οι καταγγελίες για προβλήματα και ελλείψεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Πόσες φορές ο ανάδοχος απέτυχε να συλλέξει νεκρό ζώο από κτηνοτροφική μονάδα μέσα σε 24 ώρες, πόσες καταγγελίες υπήρξαν και πόσες καταδίκες;

2. Πού βρίσκονται οι δύο αποτεφρωτήρες των ανάδοχων εταιρειών και πόσους τόνους έχουν αποτεφρώσει κατά τα χρόνια λειτουργίας τους ο καθένας;

3. Τι είναι ακριβώς η μέθοδος μεταποίησης/συναποτέφρωσης και τι προνοεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου;

                    4. Πόσοι τόνοι από ψόφια ζώα έχουν κατακαεί με τη μέθοδο της μεταποίησης/συναποτέφρωσης;» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.068, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν φύλλα αμιάντου σε χώρους σχολείων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.069, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί για τα σχέδια ιδιωτικής εταιρείας της Κωνσταντινούπολης για κατασκευή στον κόλπο της Μόρφου διυλιστηρίου και μεγάλων δεξαμενών πετρελαιοειδών. Το θέμα της επαναλειτουργίας του λιμενικού χώρου στο Καραβοστάσι αποτελεί μία μόνιμη τουρκική απειλή. Η περιοχή δεν έχει ακόμη επουλώσει τις πληγές στο φυσικό περιβάλλον από τις δεκαετίες της ληστρικής εκμετάλλευσης από τις ξένες μεταλλευτικές εταιρείες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι ενήμερος για την πρόθεση του ψευδοκράτους να προβεί σε κατασκευή διυλιστηρίου και μεγάλων δεξαμενών πετρελαιοειδών στον κόλπο της Μόρφου. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον τρόπο που προτίθεται να χειριστεί την κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.070, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν όροι και κανονισμοί για το ψάρεμα με καλάμι που να αφορούν τον αριθμό, το είδος και το μέγεθος των ψαριών που επιτρέπεται να αλιεύονται από τους ερασιτέχνες ψαράδες που χρησιμοποιούν ως αλιευτικό εργαλείο το καλάμι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.071, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Χρίστου Πατσαλίδη σε προηγούμενες ερωτήσεις μου με αριθμούς 23.06.009.03.067 (16/07/2009) και 23.06.009.04.045 (17/09/2008) πληροφορήθηκα για τα αποτελέσματα των αναλύσεων από δείγματα που λήφθηκαν από φρούτα και λαχανικά που βρίσκονταν εκτεθειμένα σε φρουταρίες και άλλα καταστήματα πώλησης σε πολυσύχναστους δρόμους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα για τα έτη 2009 και 2010 των αναλύσεων από δείγματα που λήφθηκαν από φρούτα και λαχανικά που βρίσκονταν εκτεθειμένα για πώληση σε χώρους με καυσαέρια. Τέλος, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι αρμόδιες υπηρεσίες προτίθενται να απαγορεύσουν την πώληση φρούτων και λαχανικών σε χώρους που είναι εκτεθειμένοι στο καυσαέριο, δεδομένων των υψηλών ρυπαντικών ουσιών που φαίνεται να υπάρχουν στα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται εκτεθειμένα σε σημεία πώλησης με καυσαέριο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.072, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι με πρωτοβουλία των φαρμακοποιών της περιφέρειας Αττικής στην Ελλάδα ξεκίνησε πρόσφατα (8 Ιουνίου 2011), σε πιλοτική βάση, μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη πρωτοβουλία για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων με την επωνυμία “χάπιend”. Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας του προγράμματος “χάπιend” είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τον κίνδυνο που ενέχει η αλόγιστη απόρριψη των φαρμάκων στο περιβάλλον και η ενημέρωσή τους σχετικά με την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων που διατηρούν στο σπίτι τους. Ειδικοί κάδοι απόρριψης φαρμάκων έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Το πρόγραμμα διεξάγεται πιλοτικά για το χρονικό διάστημα από 8 Ιουνίου έως 31η Δεκεμβρίου 2011.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν καταγραφεί οι ποσότητες των απόβλητων οικιακών φαρμάκων, κατά πόσο υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα στην Κύπρο για την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων και, εάν δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα στην Κύπρο, αν υπάρχει σχεδιασμός να λειτουργήσει σύντομα πρόγραμμα για περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των οικιακών φαρμάκων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.087, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του τέως Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε παλαιότερη ερώτησή μου, με αριθμό 23.06.009.05.01.363, πληροφορήθηκα ότι οι διεργασίες σε επίπεδο ομάδας εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί και ότι σε πολιτικό επίπεδο η Οδηγία έχει ψηφιστεί.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Οδηγία έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με όλες τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες και πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό νομοσχέδιο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.088, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Σεπτέμβριο του 2009 είχα απευθύνει μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων την ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.104 σχετικά με τις έρευνες που διεξάγει η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με το ενδεχόμενο ύπαρξης αυξημένων περιστατικών καρκίνου σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Στην απάντηση του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2010, αναφέρεται ότι είχαν διερευνηθεί έντεκα περιοχές όπου “διαφάνηκε ότι τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίστηκαν στους κατοίκους των περιοχών/κοινοτήτων για τις οποίες έγινε έρευνα ήταν διάφορα και συνήθη είδη καρκίνου που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες και ότι δεν συντρέχουν λόγοι διενέργειας περαιτέρω επιδημιολογικών μελετών”. Για τις έντεκα αυτές περιοχές αναφέρθηκε στην απάντηση του Υπουργού Υγείας ότι “η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας θα συνεχίσει να επιτηρεί τα περιστατικά καρκίνου που θα εμφανισθούν στις περιοχές αυτές κατά τα επόμενα χρόνια και θα ενεργήσει ανάλογα με τα ευρήματα”. Σημειώνεται ότι στην ίδια απάντηση ο Υπουργός Υγείας πληροφόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας άλλα δώδεκα αιτήματα για ισάριθμες περιοχές της Κύπρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας ολοκλήρωσε τη διερεύνηση των δώδεκα αιτημάτων που ήταν υπό διερεύνηση το Φεβρουάριο του 2010 και, εάν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματα;

2. Η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας συνέχισε να επιτηρεί τα περιστατικά καρκίνου στις έντεκα περιοχές τις οποίες είχε εξετάσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 και ιδιαίτερα την περίπτωση του χωριού Αυγόρου, όπου, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του βρόγχου;

3. Γιατί δεν έχει ακόμη θεσπιστεί μία διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων και των τοπικών αρχών για το θέμα των αποτελεσμάτων της προκαταρκτικής εξέτασης των αιτημάτων για επιδημιολογικές έρευνες για τον καρκίνο από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.089, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών σε παλαιότερη ερώτησή μου, με αριθμό 23.06.009.04.862, πληροφορήθηκα ότι η δημιουργία ψηφιακής τράπεζας δεδομένων σχετικά με την ιστορία των απόδημων Κυπρίων θα πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες είναι οι συνθήκες που δεν επιτρέπουν στο Υπουργείο Εξωτερικών τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας δεδομένων σχετικά με την ιστορία των απόδημων Κυπρίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.090, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Κατά την πρόσφατη συζήτηση της δέσμης των οικονομικών μέτρων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε από το διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων ότι ο αριθμός φυσικών προσώπων που δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα πέραν των €60.000 το χρόνο είναι γύρω στις 6 000. Δε δόθηκαν ακριβή στοιχεία σε σχέση με το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας αυτών των περιπτώσεων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου δηλώνεται φορολογητέο εισόδημα πέραν των €80.000, πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις και ποιο το είδος της επαγγελματικής τους ενασχόλησης. Το ίδιο παρακαλώ να γίνει με ακρίβεια και με όσους δηλώνουν εισόδημα πέραν των €60.000 το χρόνο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.091, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αντρέα Δημητρίου σε ερώτησή μου με αριθμό 23.06.009.04.1053 πληροφορήθηκα ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού δε γνωρίζει τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε δασική γη για τη μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας. Μάλιστα ο υπουργός συστήνει “προς τούτο ίσως να πρέπει να ερωτηθεί το Τμήμα Δασών”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποια κριτήρια επιλέχθηκε δασική γη για τη δημιουργία νέων γηπέδων αντισφαίρισης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.092, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το ποδηλατικό δίκτυο που έχει παραδοθεί για χρήση στη Λεμεσό, για εξυπηρέτηση των φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, δε λειτουργεί στην πράξη κυρίως λόγω της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων επί των ποδηλατολωρίδων.

Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιες σκέψεις έχει κάνει για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος (π.χ. μετατροπή τους σε ποδηλατόδρομο ή τοποθέτηση πασσάλων). Παράλληλα, παρακαλώ όπως ενημερωθούμε για τον αριθμό εξωδίκων για παράνομη στάθμευση που έχουν εκδοθεί από την Αστυνομία Λεμεσού και τους οικείους δήμους για παραβίαση της ποδηλατολωρίδας στους συγκεκριμένους δρόμους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.093, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν προκύψει κάποια προβλήματα με τα πέντε νέα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα δύο ελικόπτερα της αστυνομίας, αποκαλύφθηκε ότι κάποια εξαρτήματα των ολοκαίνουριων ελικοπτέρων ήταν μεταχειρισμένα. Όσον αφορά τα τρία ελικόπτερα που αγοράστηκαν για την Εθνική Φρουρά από την ίδια εταιρεία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων περί του αντιθέτου, διαφάνηκε εν τέλει ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν κάδο με δύο τόνους νερό, για να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς δασοπυρόσβεσης. Μάλιστα είχε λεχθεί ότι θα διευθετείτο εκπαίδευση του προσωπικού που θα διαχειριζόταν τα ελικόπτερα στη δασοπυρόσβεση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Για πόσα χρόνια ισχύει η εγγύηση που έχει παραχωρηθεί από την ιταλική εταιρεία “Agusta Westland” για τα πέντε ελικόπτερα που αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία;

2. Για πόσα χρόνια έχει δεσμευτεί για τεχνοεφοδιαστική υποστήριξη η συγκεκριμένη εταιρεία με την Κυπριακή Δημοκρατία;

3. Υπάρχει δέσμευση βάσει συμβολαίου να τύχουν εκπαίδευσης στη δασοπυρόσβεση οι χειριστές των ελικοπτέρων;

4. Υπάρχει δέσμευση βάσει συμβολαίου ότι θα υπάρχει μόνιμος τεχνικός της εταιρείας στην Κύπρο, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες;

5. Τα πέντε ελικόπτερα έχουν όντως προδιαγραφές, για να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς δασοπυρόσβεσης;

6. Υπάρχει δέσμευση βάσει συμβολαίου ότι θα έχουν τη δυνατότητα τα ελικόπτερα να μεταφέρουν κάδο χωρητικότητας δύο τόνων νερού για σκοπούς δασοπυρόσβεσης;

                  7. Ποιες οι δυνατότητες απαίτησης αποζημιώσεων ή/και αντικατάστασης των ελικοπτέρων αυτών, εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές των                    συμβολαίων που                    υπογράφτηκαν;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.094, ημερομηνίας 6 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχει ανακοινώσει την παραχώρηση περίπου €21 εκατομ. σε ποδοσφαιρικά σωματεία της Λεμεσού, για να ανεγείρουν ιδιόκτητα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι από τις δημοσιεύσεις σε διάφορες εφημερίδες και τις φωτογραφίες από τα αρχιτεκτονικά σχέδια και την τρισδιάστατη απεικόνιση των γηπέδων, δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων στην οροφή τους για παραγωγή ηλεκτρισμού κατά το πρότυπο πολλών παρόμοιων ποδοσφαιρικών γηπέδων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας. Μου προκαλεί ιδιαίτερη απορία και προβληματισμό πώς γίνεται στις κατά κανόνα συννεφιασμένες αυτές χώρες να αξιοποιείται η ηλιακή τεχνολογία, ενώ στην Κύπρο, που πνίγεται στον ήλιο, να μη λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό τέτοιων εγκαταστάσεων η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρισμού από τον ήλιο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα επιτρέψει να δοθεί αυτή η χορηγία προς τα τρία ποδοσφαιρικά σωματεία της Λεμεσού, χωρίς να τεθεί ως όρος η εγκατάσταση φωτοβολταϊκής στέγης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.103, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Πτηνολογικού Συνδέσμου η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι πληθυσμοί αρκετών γνωστών ειδών πουλιών που συχνάζουν σε γεωργικές περιοχές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε όλη την Ευρώπη από το 1980 μέχρι το 2009. Η ανάλυση των προκαταρκτικών στοιχείων παρακολούθησης για την περίοδο 2006-2009 για την Κύπρο δείχνει σημαντική πτώση για κοινά είδη όπως το χελιδόνι, η καρακάξα και η καρδερίνα (γνωστή ως “σγαρτίλι”). Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, η πτώση των αριθμών των πουλιών ενδεχομένως να συνδέεται με την εντατικοποίηση της γεωργίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές και αν γίνονται προσπάθειες, ούτως ώστε να αντιστραφεί η κατάσταση της πτωτικής πορείας του αριθμού των πληθυσμών αυτών των πουλιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.104, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το κοινοτικό συμβούλιο Ζυγίου ζητά ως αντιστάθμισμα στο γεγονός ότι θεωρείται πληγείσα περιοχή από την έκρηξη στο Μαρί και στην ύπαρξη των στρατοπέδων και του πεδίου βολής στο Ζύγι όπως ο χώρος του στρατοπέδου που είναι άδειος και ανήκει στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) επιστραφεί και ανταλλαγεί με χαλίτικη γη για διαχωρισμό οικοπέδων για πρόσφυγες. Αλλιώς, ζητούν όπως απαλλοτριωθεί άλλος χώρος από την κυβέρνηση για το σκοπό αυτό, καθότι κυβερνητικά οικόπεδα για πρόσφυγες δεν υπάρχουν πλέον και τα νεαρά ζευγάρια θα αναγκάζονται να ξαναγίνουν πρόσφυγες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να εξετάσει και να ικανοποιήσει το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου Ζυγίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.105, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι είναι θεσμική ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δώσει συγκεκριμένα και σε ποσοστά στοιχεία για τα αποτελέσματα της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΥ στην Κόση. Υπάρχουν επίσης έγκυρες πληροφορίες που αναφέρουν ότι γίνεται απευθείας ταφή εισερχόμενων μικτών απορριμμάτων στο κύτταρο του ΧΥΤΥ, χωρίς να τύχουν οποιασδήποτε διαχείρισης. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε οι τοπικές αρχές δε θα έπρεπε να χρεώνονται πάνω από 25 ευρώ τον τόνο, όσο περίπου κοστίζει στην Πάφο η ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχουν ετοιμαστεί στοιχεία για τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΧΥΤΥ στην Κόση, τι έχει πετύχει ο ΧΥΤΥ τον τελευταίο χρόνο από πλευράς ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, και πόσοι τόνοι έχουν θαφτεί σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ισχύουν οι πληροφορίες για την απευθείας ταφή εισερχόμενων μικτών απορριμμάτων στο κύτταρο του ΧΥΤΥ, καθώς επίσης και αν έχει ετοιμαστεί και σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ετήσια έκθεση με τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ΧΥΤΥ στη Κόση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.115, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ορισμένα προϊόντα όπως το μέλι και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν γύρη που προέρχεται από ποικιλία γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου αποτελούν τρόφιμα που περιέχουν συστατικά παραγόμενα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Συναφώς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η επίμαχη γύρη παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και συνιστά συστατικό του μελιού και των συμπληρωμάτων διατροφής με βάση τη γύρη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται χημικές αναλύσεις του μελιού που κυκλοφορεί στην Κύπρο με σκοπό να διαπιστωθεί αν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.116, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως έχω πληροφορηθεί, σε επιστολή της διευθύντριας του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Πόπης Κανάρη, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2010, προς το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται τα εξής: “Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου και διέπονται από τους περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού) Κανονισμούς του 2004 (Κ.Δ.Π. 668/2004), καθώς επίσης και τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες 2002/95/ΕΚ και 2002/96/ΕΚ σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι αρνητικές επιπτώσεις του υδραργύρου στον άνθρωπο, τα ζώα και το οικοσύστημα είναι γνωστές [...]. Κατά το σπάσιμο της λάμπας, ο υδράργυρος ελευθερώνεται στο περιβάλλον με πιθανότητα έκθεσης του καταναλωτή σε αυτόν είτε με την εισπνοή είτε με την επαφή ή με την κατάποση [...] Όταν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει ενδείκνυται να ακολουθείται μία διαδικασία μείωσης της έκθεσης του ατόμου με τον υδράργυρο και καθαρισμού του περιβάλλοντος και των υλικών με τα οποία ο υδράργυρος ήρθε σε επαφή. Η EPA US (Environmental Protection Agency) και το Health Protection Agency της Αγγλίας έχουν εκδώσει τέτοιες οδηγίες καθαρισμού οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις ενέργειες για καθαρισμό της ατμόσφαιρας και των αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή ο υδράργυρος”.

Η επιστολή αναφέρει επίσης “επειδή ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η προστασία της υγείας του καταναλωτή από την έκθεσή του σε οποιαδήποτε επίπεδα τοξικής/απαγορευμένης ουσίας, εισηγούμαστε όπως για σκοπούς πρόληψης γίνει μία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, πιθανόν σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, η οποία είναι η αρμόδια Αρχή σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για το χειρισμό τέτοιων προϊόντων και αποφυγή έκθεσης στον υδράργυρο, χωρίς όμως η ανακοίνωση να δημιουργήσει οποιαδήποτε αναστάτωση ή πανικό”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το υπουργείο προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για το χειρισμό τέτοιων προϊόντων και την αποφυγή έκθεσης στον υδράργυρο, όπως εισηγήθηκε η διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους πριν από δώδεκα μήνες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.122, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει γίνει εκτίμηση των ενδεχόμενων κινδύνων που υπάρχουν για το περιβάλλον, τους εργαζομένους και τους κατοίκους από τη μετακίνηση των εργοστασίων “Γεωργιάδη” και ΒΙΟΧΡΩΜ στο χωριό Πέρα Χωρίο Νήσου της επαρχίας Λευκωσίας, δεδομένης και της επικινδυνότητας που υπάρχει σε περίπτωση διαρροών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.123, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχεδιασμός για την επίλυση του προβλήματος που αφορά την έκδοση εξώδικης καταγγελίας για παραβάτες της σήμανσης χώρων στάθμευσης που προορίζονται για τα ανάπηρα άτομα.

Ως γνωστό, σε μεγάλους χώρους στάθμευσης ή σε χώρους στάθμευσης δημόσιων κτιρίων, π.χ. νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, κλινικές, γήπεδα κ.ο.κ., η αστυνομία αδυνατεί να παρέμβει και να εκδώσει εξώδικη καταγγελία σε παραβάτες της σήμανσης χώρων στάθμευσης. Το θέμα εκκρεμεί για χρόνια και οι καταγγελίες πληθαίνουν. Είναι βεβαίως θέμα κουλτούρας, αλλά, όταν η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται, η πολιτεία οφείλει να δείξει το σωστό τρόπο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.132, ημερομηνίας 19 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα του ελεγκτικού οίκου KPMG, που πραγματοποιήθηκε μετά από ανάθεση από την κυβέρνηση και η οποία παρουσιάστηκε την 21η Μαρτίου 2011, υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης για τις κυπριακές επιχειρήσεις μέσα από την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας -όπως νόμοι, κανονισμοί, διατάγματα, εγκύκλιοι και εντολές- μέχρι €155 εκατομ. ή 22% της σημερινής συνολικής δαπάνης. Η εξοικονόμηση αυτή προκύπτει κυρίως από την απλοποίηση των διαδικασιών του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και αφορά εισηγήσεις που καλύπτουν όλες τις υπηρεσίες των οκτώ διοικητικών τομέων που εξέτασε ο ελεγκτικός οίκος, αλλά και πιο ειδικές επισημάνσεις, ανάλογα με το διοικητικό τομέα, όπου μπορεί να γίνει μείωση διοικητικού φόρτου άμεσα.

Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η κυβέρνησή μας έχει υιοθετήσει ως εθνικό στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου στην εθνική νομοθεσία κατά 20% μέχρι το 2012.

Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός μάς ενημερώσει για τις διεργασίες που έχουν γίνει, για να προωθηθούν οι εισηγήσεις της συγκεκριμένης μελέτης, και για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί γενικότερα, για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του διοικητικού φόρτου κατά 20% μέχρι το 2012.

Παρακαλώ επίσης όπως κοινοποιηθεί στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων η μελέτη και το πόρισμα που ετοιμάστηκε από τον οίκο KPMG

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.133, ημερομηνίας 19 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία εγκατάστασης και λειτουργίας του διαδικτυακού συστήματος Τράπεζας Νομικής Πληροφόρησης, για το οποίο έχει υπογραφεί συμβόλαιο από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής με την εταιρεία “S&T System Integration & Technology Distribution AG Austria”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.146, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι με τη λειτουργία των ηλεκτρογεννητριών στο Βασιλικό, μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, παρουσιάστηκε ένα νέφος γκριζοκίτρινου χρώματος πάνω από την περιοχή. Φαίνεται ότι οι εξατμίσεις των ηλεκτρογεννητριών δε διαθέτουν οποιοδήποτε φουγάρο με αντιρρυπαντικά φίλτρα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση τόσων πολλών πηγών εκπομπής ρύπων να δημιουργεί ένα χημικό νέφος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα στοιχεία των μετρήσεων, αν λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της ρύπανσης, αν μπορούν να τοποθετηθούν φίλτρα με καταλύτες και αν το καύσιμο μπορεί να αλλάξει, για να περιοριστεί η εκπομπή ρύπων από τις ηλεκτρογεννήτριες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.147, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Κάτω Πύργου εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την απουσία κεντρικού αποχετευτικού συστήματος οικιακών λυμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους σχεδιασμούς αντιμετώπισης του προβλήματος της αποχέτευσης των οικιακών λυμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας, σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.148, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα και διαπίστωσα και από δικές μου παρατηρήσεις ότι έχει αυξηθεί η πληρότητα των αστικών λεωφορείων ιδιαίτερα στην πόλη της Λευκωσίας. Είναι σαφές ότι η οργάνωση των συγκοινωνιών με τις νέες συμβάσεις έδωσε νέα πνοή στη χρήση των λεωφορείων στην πρωτεύουσά μας. Όμως, από την άλλη διαπιστώνω ότι δεν έχει μειωθεί η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων, γιατί σημειώνονται φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της πόλης μας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς τα τελευταία πέντε χρόνια;

2. Ποιο είναι το ποσοστό των μετακινήσεων που γίνονται με δημόσια μέσα μεταφοράς και άλλα μέσα στις κυπριακές πόλεις και στην ύπαιθρο;

                    3. Ποιες είναι αντιστοίχως οι ευρωπαϊκές στατιστικές;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.151, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ψύλλων στα κατοικίδια ζώα εισάγονται ως εντομοκτόνα και όχι ως φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να διατίθενται στην αγορά με ευκολία, η οποία οδηγεί σε κατάχρησή τους. Παράλληλα, καθώς δε θεωρούνται φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν τυγχάνουν των περιορισμών στους οποίους υπόκεινται τα φαρμακευτικά σκευάσματα (απαγόρευση διαφήμισης, περιορισμός όσον αφορά τα σημεία διάθεσης κτλ.).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, ώστε να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση και για την πολιτική άλλων κρατών μελών σχετικά με την κατηγοριοποίηση σκευασμάτων που καταπολεμούν ψύλλους και άλλα παράσιτα σε κατοικίδια ζώα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.152, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του τέως Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε παλαιότερη ερώτησή μου με αριθμό 23.06.009.04.199 πληροφορήθηκα ότι υπήρχαν προκαταρκτικές σκέψεις για τη δημιουργία συμβουλίου/αρχής/σώματος για τη χάραξη ενεργειακής στρατηγικής.

Η Κύπρος χρειάζεται ένα επιστημονικό συμβουλευτικό σώμα που να καθορίζει τους μακροπρόθεσμους στόχους μιας βιώσιμης και αειφόρου πολιτικής στα θέματα ενέργειας, που δε θα αλλάζει άρδην με την αλλαγή κυβέρνησης. Ένα συμβούλιο ενεργειακής στρατηγικής μπορεί να αξιοποιήσει σημαντικούς Κύπριους επιστήμονες που διαπρέπουν στην Κύπρο και το εξωτερικό σε θέματα ενέργειας. Το ΕΤΕΚ έχει ήδη επεξεργαστεί πρόταση, την οποία έχει καταθέσει ενώπιον της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζεται -και, αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται- η δημιουργία συμβουλίου ενεργειακής στρατηγικής, πώς τοποθετείται έναντι της πρότασης του ΕΤΕΚ και, αν θα υλοποιηθεί η πρότασή του, πότε αναμένεται να γίνει αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.165, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου, το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος αποτελείται όχι από περισσότερα από επτά μέλη, που διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 7(1), απαρτία σε όλες τις συνεδριάσεις του ιδρύματος αποτελούν τρία παρόντα μέλη επιπρόσθετα με τον πρόεδρο. Σύμφωνα όμως με τους περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμους του 1988 έως 2002, τα διοικητικά συμβούλια όλων των ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αποτελούνται από εννέα μέλη και δεν ορίζεται πρόνοια για απαρτία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Ελεγκτού, παρ’ όλο που από την ψήφιση του πιο πάνω νόμου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ ανέρχονται σε εννέα, για να αποφευχθεί η αμφισβήτηση της νομιμότητας της σύνθεσής του, πρέπει να γίνει και σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία που αφορά το ΡΙΚ τόσο για την αύξηση του αριθμού των μελών του όσο και για την αύξηση του αριθμού που απαιτείται για την απαρτία στη λήψη αποφάσεων, ώστε οι δύο νόμοι να συνάδουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ετοιμάζεται, για να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία που αφορά το ΡΙΚ για την αύξηση του αριθμού των μελών του και για την αύξηση του αριθμού που απαιτείται για την απαρτία στη λήψη αποφάσεων, όπως συνιστά και η Γενική Ελεγκτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.166, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτω, η εφαρμογή του περί Δασών Νόμου σε ό,τι αφορά το άρθρο (12), το οποίο σχετίζεται με την παράνομη υλοτομία ή κλάδεμα ή ζημιές σε δέντρα, που περιλαμβάνονται σε σχετικό παράρτημα του νόμου, βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια. Δε φαίνεται να έχει γίνει ακόμα αντιληπτό από την κοινωνία, ακόμα και από τις δημόσιες αρχές (τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσιες υπηρεσίες, ημικρατικοί οργανισμοί κ.λπ.) ότι οι εργασίες που επηρεάζουν δέντρα ή η εκκοπή δέντρων σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούν σχετική άδεια από το διευθυντή του Τμήματος Δασών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες του Τμήματος Δασών προς ενημέρωση του κοινού και των εμπλεκομένων σε σχέση με τις πρόνοιες του σχετικού άρθρου του νόμου και να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικό κατάλογο με τις καταγγελίες, τα αδικήματα και τις ποινές που αφορούν εκκοπές ή ζημιές σε δέντρα κατά την περίοδο 2009-2011.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.167, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Οργανισμού Νεολαίας Νόμου, “το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και πέντε μέλη”. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5(5), “απαρτία σε συνεδρίαση του Συμβουλίου αποτελούν ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος και τέσσερα τουλάχιστον μέλη, ενώ αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών”.

Σύμφωνα όμως με τους περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμους του 1988 έως 2002, το διοικητικό συμβούλιο οποιουδήποτε από τα ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αποτελείται από εννέα μέλη και δεν ορίζεται πρόνοια για απαρτία. Για λόγους νομιμότητας της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας πρέπει να γίνει και σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία για τον Οργανισμό Νεολαίας, τόσο για την αύξηση του αριθμού των μελών του όσο και για την αύξηση του αριθμού που απαιτείται για απαρτία στη λήψη των αποφάσεων, ώστε οι δύο νόμοι να συνάδουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ετοιμάζεται, για να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχετική τροποποίηση στη νομοθεσία για τον Οργανισμό Νεολαίας σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μελών του και την αύξηση του αριθμού που απαιτείται για απαρτία στη λήψη των αποφάσεων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.168, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τον περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμο [Ν. Αρ. 108(Ι)/2004], το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ούτως ώστε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 σε κάθε οικισμό στη Δημοκρατία με πληθυσμό άνω των 2 000 κατοίκων και σε κάθε πληθυσμό κάτω των 2 000 κατοίκων ο οποίος εμπίπτει σε ευαίσθητη ζώνη να υφίστανται και να λειτουργούν συστήματα αποχετεύσεως λυμάτων. Ένεκα της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και του μικρού αριθμού των κατοίκων αρκετών κοινοτήτων, το κόστος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων αποδεικνύεται δυσβάστακτο για μικρές κοινότητες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, ούτως ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των μικρών κοινοτήτων με το κόστος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.169, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το ύψος της ειδικής χορηγίας σε συνταξιούχους δεν είναι το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Έχουν τεθεί υπόψη μου περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν €80 και άλλων που έλαβαν €100 ή €130.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς καθορίζεται το ύψος της ειδικής χορηγίας σε συνταξιούχους και γιατί γίνονται αυτές οι διακρίσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.170, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε παλαιότερη απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε ερώτησή μου με αριθμό 23.06.009.05.02.024 πληροφορήθηκα ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αποφάσισε όπως αφαιρέσει σχεδόν όλες τις συσκευές δορυφορικού εντοπισμού τύπου ΜΤ3300 από τα αλιευτικά σκάφη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αποφάσισε όπως αφαιρέσει σχεδόν όλες τις συσκευές δορυφορικού εντοπισμού τύπου ΜΤ3300 από τα αλιευτικά σκάφη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.171, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Υπάρχει η άποψη ότι μία ίσως αποτελεσματική προσέγγιση για πάταξη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από ασυνείδητους εργοδότες θα ήταν η απαίτηση του κράτους για υποχρεωτική έκδοση αποκόμματος μισθοδοσίας από όλους τους εργοδότες. Ακολούθως θα μπορούσε να γίνονται αιφνιδιαστικές επισκέψεις στους χώρους εργασίας και να ζητείται από τους εργαζομένους το σχετικό απόκομμα μισθοδοσίας. Με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαιώνεται ότι τους δόθηκαν οι νόμιμες απολαβές και θα διαπιστώνεται κατά πόσο τους κατατέθηκαν και οι ανάλογες κοινωνικές ασφαλίσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζεται η εισήγηση για υποχρεωτική έκδοση αποκόμματος μισθοδοσίας από όλους τους εργοδότες, με σκοπό την πάταξη του φαινομένου εκμετάλλευσης των εργαζομένων και πότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.176, ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με το άρθρο 4 του περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμου (Ν. 220/88), επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς κατόπιν άδειας από την αρχή τοπικής διοίκησης της περιοχής και με την επίβλεψη της εν λόγω Αρχής κατά την περίοδο που αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου και λήγει τη 15η Μαρτίου με σκοπό την καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων. Η συγκεκριμένη πρόνοια έχει ισχύ μέχρι την 30ή Απριλίου 2012.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των σχετικών αδειών που έχουν εκδώσει οι αρχές τοπικών διοικήσεων για την καύση αποκλαδιών αμπελιών, ελαιόδεντρων και οπωροφόρων δέντρων, αν προωθείται η κομποστοποίηση και με ποιους τρόπους η αρμόδια αρχή ενημερώνει τους γεωργούς για την επιλογή της κομποστοποίησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.177, ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η μελέτη για την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον από την πραγματοποίηση υπεράκτιας ερευνητικής γεώτρησης εντοπισμού υδρογονανθράκων από την εταιρεία “Noble International Ltd” στο τεμάχιο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (MP2011.127.01.01) δε βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος
Περιβάλλοντος, όπως θα έπρεπε σύμφωνα με το άρθρο (21) του Ν. 57(Ι), του 2001 (Περί Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμος του 2001).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τους λόγους για τους οποίους δεν είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος η συγκεκριμένη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.181, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα μέσω του οποίου ζητεί την υιοθέτηση ενός νέου σχεδίου οδικής ασφάλειας και συνιστά την εναρμόνιση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, οδικής σήμανσης, τεχνικών ελέγχων, καθώς και των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων αλκοόλ στο αίμα. Το εν λόγω ψήφισμα, με εισηγητή τον Dieter-Lebrecht Koch, στοχεύει στη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά το ήμισυ, των σοβαρών τραυματισμών κατά 40% και των θανάτων παιδιών κατά 60% μεταξύ 2010 και 2020.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται στο ψήφισμα περιλαμβάνονται και τα εξής:

1. Καθιέρωση υποχρεωτικής οφθαλμολογικής εξέτασης όλων των οδηγών κατηγορίας Α και Β ανά δεκαετία και των οδηγών ηλικίας άνω των 65 ετών ανά πενταετία και καθιέρωση υποχρεωτικού ιατρικού ελέγχου των οδηγών κάποιας ηλικίας.

2. Τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου κατανάλωσης αλκοόλ και ακινητοποίησης του οχήματος (alcolocks).

3. Θέσπιση σε ολόκληρη την ΕΕ ενός ενιαίου ορίου αλκοολαιμίας και ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου περιθωρίου ανοχής 0‰ για μετρήσεις που αφορούν νέους οδηγούς κατά τα πρώτα δύο έτη και επαγγελματίες οδηγούς σε μόνιμη βάση.

4. Θέσπιση πανευρωπαϊκού ορίου ταχύτητας για τις κατοικημένες περιοχές στα 30 χμ./ώρα.

5. Εναρμόνιση των τεχνικών επιθεωρήσεων, των ηλεκτρονικών συστημάτων και των κανόνων χρήσης χειμερινών ελαστικών, με βάση τις καιρικές συνθήκες που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος.

6. Θέσπιση ειδικών συστημάτων ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών με επιβολή βαθμών ποινής (point systems) για τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις ως του αποτελεσματικότερου υποκατάστατου των χρηματικών προστίμων.

7. Πανευρωπαϊκή απαγόρευση της κατασκευής, εισαγωγής και διανομής συστημάτων που προειδοποιούν τους οδηγούς για τον έλεγχο της οδικής κυκλοφορίας (π.χ. συσκευές προειδοποίησης για την ύπαρξη ραντάρ και πρόκλησης παρεμβολών με χρήση λέιζερ ή συστήματα πλοήγησης που προειδοποιούν αυτόματα για ελέγχους της κυκλοφορίας).

8. Ανάπτυξη τεχνικών για τον εντοπισμό οδηγών υπό την επήρεια ναρκωτικών και φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησής τους και υποβολή νομοθετικών προτάσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή απαγόρευσης οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ή των προαναφερθέντων φαρμάκων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ετοιμάζει σχέδιο δράσης για την οδική ασφάλεια που να περιλαμβάνει όλα τα μέτρα του εν λόγω ψηφίσματος, με σκοπό τη μείωση των θανάτων από τροχαία, και πότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.182, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία μεταξύ Μαθιάτη και Αγίας Βαρβάρας (βόρειο και νότιο) αποτελούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα γεωλογικών τομών και μεταλλευτικής ιστορίας που παραμένει αναξιοποίητο. Οι κάτοικοι και οι αρχές των δύο κοινοτήτων αγωνίστηκαν πρόσφατα, ώστε να μην καταστραφεί αυτός ο πολιτιστικός και γεωλογικός πλούτος με την εγκατάσταση στο χώρο του βόρειου μεταλλείου μονάδας επεξεργασίας και απόρριψης οικοδομικών αποβλήτων. Μετά την απόρριψη της αίτησης της εταιρείας προκύπτει το θέμα της ορθολογικής αξιοποίησης των δύο μεταλλείων Μαθιάτη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν σχεδιάζεται η επιστημονική και περιβαλλοντική αξιοποίηση των δύο μεταλλείων της περιοχής Μαθιάτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.183, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται μετρήσεις της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις του ραδιοσταθμού στο Ζύγι από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, καθώς επίσης και σε εγκαταστάσεις άλλων ραδιοσταθμών και αν οι μετρήσεις αυτές υπερβαίνουν τα όρια αναφοράς που καθορίζονται στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1999/519/ΕΕ και των προτύπων της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία (ICNIRP).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.184, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε διάφορες υπηρεσιακές συσκέψεις αναφέρει συνεχώς ότι, λόγω των υφιστάμενων θαλάσσιων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα κατάλληλων ογκολίθων στα λατομεία Μιτσερού, Ανδρολίκου και Ξυλοφάγου. Αναφέρεται μάλιστα ότι δεν μπορεί, τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη αδρανών υλικών, να γίνεται χρήση ογκολίθων για τους κυματοθραύστες. Γίνεται μάλιστα συχνά εισήγηση για εισαγωγή ογκολίθων από το εξωτερικό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η γενική έλλειψη αδρανών υλικών προβληματίζει το υπουργείο του και αν οι σχεδιασμοί ανάπτυξης, ιδιαίτερα έργων όπως οι μαρίνες, τροποποιούνται λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.185, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά από δική μου εισήγηση και μετά από μακρύ αγώνα διάρκειας εννέα ετών, ψηφίστηκε η ραφοποίηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμου, σε κάθε κατάστημα τα διατιθέμενα προς πώληση γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή τα διατιθέμενα προς πώληση τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά τοποθετούνται σε ειδικά διαρρυθμισμένα και ξεχωριστά ράφια από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Στα ράφια πάνω στα οποία τοποθετούνται τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά τοποθετείται σε περίοπτη θέση πινακίδα στην οποία αναγράφεται ευδιάκριτα και ευκρινώς, στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, η φράση “Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα/Τρόφιμα που περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένα Συστατικά”. Η συγκεκριμένη τροποποίηση του νόμου τέθηκε σε ισχύ την 21η Ιουλίου 2011, τρεις μήνες δηλαδή μετά από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα, όπως ορίζει το εδάφιο (3) του άρθρου 22.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, για να διασφαλιστεί ότι σε όλα τα καταστήματα στα οποία διατίθενται προς πώληση διάφορες κατηγορίες εμπορευμάτων τα διατιθέμενα προς πώληση γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή τα διατιθέμενα προς πώληση τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά τοποθετούνται σε ειδικά διαρρυθμισμένα και ξεχωριστά ράφια από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπήρξαν καταγγελίες εναντίον καταστηματαρχών οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου.»

   Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.186, ημερομηνίας 6 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα υδρογονωμένα λίπη (trans fat), γνωστά ως φυτικά λίπη, μαργαρίνες κ.λπ., είναι πολύ επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Σε κάποιες μάλιστα ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορευτεί διά νόμου. Το 2003 η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τα υδρογονωμένα λίπη σε όλα τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα νοσοκομεία κ.λπ., ενώ πολύ πρόσφατα έθεσε και ειδικό φόρο σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη. Η Δανία απαγόρευσε ακόμη και την εισαγωγή τους. Η Αυστρία και η Ελβετία ακολούθησαν το παράδειγμα της Δανίας το 2009.

Όπως δείχνουν διάφορες μελέτες, τα υδρογονωμένα λίπη κρύβονται πίσω από πολλές ασθένειες, ιδιαίτερα ασθένειες που αφορούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 40% των θανάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη “Pelham Barton et al 2011”, φαίνεται ότι η μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 1% μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 30 εκατομ. στερλίνες από θεραπείες που δε θα χρειαστεί να γίνουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των υδρογονωμένων λιπών, δεδομένου ότι η απαγόρευσή τους θα μειώσει τους θανάτους στην Κύπρο και θα εξοικονομηθούν χρήματα από θεραπείες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.221, ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Επανέρχομαι στο θέμα των υπέρβαρων σχολικών τσαντών και στις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια της Κύπρου.

Σε απάντηση παλαιότερης ερώτησής μου με αρ. 23.06.009.02.224, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2007, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού πληροφόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι λαμβάνεται μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του υπαρκτού και σοβαρού προβλήματος των υπέρβαρων τσαντών. Χαρακτηριστικά, στην απάντηση του υπουργού αναφέρεται ότι είχαν γίνει δειγματοληπτικές έρευνες σε διάφορα σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) που είχαν καταδείξει ότι το μέσο βάρος της τσάντας των παιδιών του δημοτικού ήταν 5,6 κιλά και του γυμνασίου 7 κιλά. Σύμφωνα πάντα με την απάντηση του υπουργού, το μέσο βάρος των παιδιών του δημοτικού σχολείου είναι 35 κιλά και του γυμνασίου 58 κιλά και με βάση τις απόψεις των ειδικών το βάρος της σχολικής τσάντας δεν έπρεπε να υπερβαίνει το 10% του βάρους των παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, λόγω και της υπέρβαρης τσάντας πολλά παιδιά πάσχουν από σπονδυλικές παθήσεις και κυρίως από σκολίωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εντοπίζονται αυξημένες σπονδυλικές παθήσεις και ιδιαίτερα σκολίωση στα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, σε ποιο βαθμό τα περιστατικά αυτά οφείλονται στις υπέρβαρες σχολικές τσάντες, καθώς και αν έχουν γίνει έρευνες για το θέμα αυτό και την έκτασή του και ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπέρβαρης τσάντας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.222, ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε παλαιότερη ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.01.145 πληροφορήθηκα ότι η πολεοδομική αρχή δεν είχε λάβει μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2011 γραπτή απάντηση από το Γενικό Εισαγγελέα ως προς το χειρισμό της υπόθεσης αυθαίρετων αναπτύξεων στο εμπορικό κέντρο “Madisons”. Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επίσης πληροφορήθηκα, “είχε δώσει οδηγίες στην Πολεοδομική Αρχή για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των Ιεραρχικών Προσφυγών […] εναντίον των Ειδοποιήσεων Επιβολής με ημερομηνίες 11.11.2009 και 23.12.2009 και της Επιβολής Διοικητικού Προστίμου ημερομηνίας 11.01.2010”.

Στην απάντησή του ο υπουργός μάς πληροφορούσε περαιτέρω ότι εκκρεμούσε ακόμη μέχρι την ημερομηνία απάντησης της ερώτησής μου “η εξέταση των αιτήσεων με αρ. ΛΕΥ/2698/2008 και ΛΕΥ/2699/2008 που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες της ανάπτυξης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας για προσθήκες/μετατροπές σε υφιστάμενη οικοδομή (πρώην Χ.Α.Κ.) και αλλαγή χρήσης από Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου σε Υπεραγορά Τύπου D.I.Y., με χώρο χονδρικού εμπορίου και χώρους αναψυχής/ψυχαγωγίας”. Επίσης, μας πληροφορούσε ότι “στις 21.10.2010 το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων (ΣΥ.ΜΕ.ΠΑ.) έλαβε απόφαση όπως διεξαχθεί Δημόσια Ακρόαση σε σχέση με την αίτηση”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να αποστείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το παραπάνω θέμα και να ενημερώσει το σώμα αν έχουν εξεταστεί οι ιεραρχικές προσφυγές εναντίον των ειδοποιήσεων επιβολής, αν έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις με αρ. ΛΕΥ/2698/2008 και ΛΕΥ/2699/2008, καθώς και αν έχει διεξαχθεί δημόσια ακρόαση και, αν ναι, ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.223, ημερομηνίας 24 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν:

1. γίνεται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ρύπων που εκπέμπονται από τις ψησταριές και τα σουβλατζίδικα,

2. οι ψησταριές και τα σουβλατζίδικα είναι υποχρεωμένα διά νόμου να τοποθετούν φίλτρα στον εξαερισμό τους για μείωση των εκπομπών ρύπων, καθώς και αν καθορίζεται απαιτούμενο ύψος φουγάρων για αποφυγή οχληρίας στα παρακείμενα υποστατικά,

3. υπάρχουν προδιαγραφές για τα κάρβουνα που διατίθενται στην αγορά,

4. υπάρχουν σχετικές μελέτες που να αφορούν την ποιότητα του κρέατος μετά από ψήσιμο στα κάρβουνα,

                   5. υπάρχουν εκθέσεις σχετικές με τα πιθανά προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι ψήστες από την εισπνοή των καπνών, καθώς και οι                    καταναλωτές     κρέατος ψημένου στα κάρβουνα λόγω υπολειμμάτων σωματιδίων από την ατελή καύση των κάρβουνων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.228, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου σε παλαιότερη ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.04.854 πληροφορήθηκα ότι το θέμα που υφίσταται για πολλά χρόνια μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου όσον αφορά τη διοργάνωση των αγώνων αυτοκινήτου στην Κύπρο έχει παραπεμφθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για γνωμάτευση/τοποθέτηση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη σχετική γνωμάτευση/τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα για το πιο πάνω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.229, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να εγκρίνει τη μετατροπή της προσωρινής μονάδας αφαλάτωσης της Πάφου σε μόνιμη με διάρκεια της νέας σύμβασης τα είκοσι πέντε χρόνια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.230, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει υποβάλει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση των ποσοτήτων αφαλατωμένου νερού που παράγεται αυτή τη στιγμή από τις μονάδες αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να ζητά μείωση της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης για το 2012 λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει παρθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση της παραγωγής των ποσοτήτων αφαλατωμένου νερού και ποιες μονάδες αφαλάτωσης αφορά η απόφαση αυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.231, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τη διάρκεια της απογραφής πληθυσμού, που διεξάγεται από τις αρχές Οκτωβρίου, οι λειτουργοί της Στατιστικής Υπηρεσίας υποβάλλουν, ανάμεσα σε άλλα, στους κατοίκους του νησιού και εκ πρώτης όψεως “ακατανόητες” ερωτήσεις. Χαρακτηριστικά, μία ερώτηση αφορά τον/την “αρχηγό της οικογένειας”, όρος ξεπερασμένος και ρατσιστικός.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον τρόπο που συγκροτήθηκε αυτό το ερωτηματολόγιο, με βάση ποιες προδιαγραφές ή πρότυπα, αν υπάρχουν, καθώς και αν λήφθηκαν υπόψη οι πραγματικές συνθήκες των κυπριακών νοικοκυριών. Παρακαλώ επίσης όπως αποστείλετε στη Βουλή των Αντιπροσώπων δείγμα του σχετικού ερωτηματολογίου της απογραφής του πληθυσμού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.232, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η διυπουργική επιτροπή, μετά από πρόταση των τοπικών αρχών της Πάφου, αποφάσισε να παραχωρήσει έκταση χαλίτικης γης βόρεια του Χώρου Υγιεινής Tαφής Απορριμμάτων για την κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή της μονάδας ανακύκλωσης των αδρανών υλικών βρίσκεται σε ζώνη προστασίας της φύσης. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει δοθεί τελική έγκριση για κατασκευή μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών από το Υπουργικό Συμβούλιο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.233, ημερομηνίας 27 Οκτωβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου 2011 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Πέρα Χωρίου Νήσου-Λευκωσίας. Το οδικό δίκτυο παραδίδεται στην κυκλοφορία ένα χρόνο νωρίτερα, αφού το συμβόλαιο προνοούσε παράδοση του έργου τον Οκτώβριο του 2012. Στην επίσπευση του έργου συνέβαλαν οι ρήτρες του συμβολαίου που προέβλεπαν ότι, σε περίπτωση που το έργο παραδοθεί πριν από τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, οι εκτελεστές του έργου θα έπαιρναν φιλοδώρημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το ύψος του φιλοδωρήματος ανέρχεται στα €4.000.000, δηλαδή για κάθε μέρα επίσπευσης της κατασκευής το κράτος καλείται να πληρώσει περίπου €12.000.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων: 1. για το συνολικό κόστος του έργου και τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίστηκε το ύψος του τόσο μεγάλου φιλοδωρήματος στον κατασκευαστή και

2. αν η επίσπευση της κατασκευής του έργου επιφέρει τόσο μεγάλο οικονομικό όφελος στην κυβέρνηση που να δικαιολογεί το ύψος του φιλοδωρήματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.239, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προσφέρουν οι “πράσινες στέγες” σε ελληνικά κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι “πράσινες στέγες” προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Η μείωση του κόστους ενέργειας για ψύξη μπορεί να φτάσει έως και το 40%, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από τη φυτεμένη επιφάνεια, αλλά και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%. Στην Ελλάδα κτίρια με “πράσινη στέγη” είναι το δημαρχείο της Ελευσίνας, το Yπουργείο Οικονομικών και πολλά κτίρια ιδιωτικών φορέων. Τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα αναμένεται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για “πράσινες στέγες” σε δημόσια κτίρια με προϋπολογισμό €20 εκατομ. από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και η Κύπρος προωθεί πρόγραμμα χορηγιών για την εγκατάσταση “πράσινων στεγών”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.240, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει τεθεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών το θέμα της επανεγκατάστασης των Κυπρίων στις κατοικίες τους που βρίσκονται στη ζώνη καταπαύσεως του πυρός στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, δηλαδή στην περιοχή τον έλεγχο της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην οδό Πριάμου στον Άγιο Δομέτιο, αλλά και σε περιοχή της Ομορφίτας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.241, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Μενίκου ενίσταται στην παραχώρηση νερού από τον υδατοφράκτη Ξυλιάτου για την ύδρευση των υφιστάμενων κτηνοτροφικών υποστατικών που λειτουργούν στην περιοχή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της αξιοποίησης του νερού του υδατοφράκτη Ξυλιάτου για υδροδότηση των κοινοτήτων Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Κάτω Μονής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.242, ημερομηνίας 3 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι συγκεκριμένη σπείρα παρανόμων, που απασχόλησε και στο παρελθόν την αστυνομία, καίει κάθε βράδυ καλώδια μέσα στην οικιστική περιοχή στο χωριό Μαθιάτης, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με επικίνδυνους ρύπους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν ατελέσφορη. Οι παράνομοι συνεχίζουν κάθε βράδυ το ρυπογόνο και επικίνδυνο για την υγεία έργο τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, με σκοπό να τερματιστεί η παράνομη δραστηριότητα που επηρεάζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Μαθιάτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.243, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πληροφορήθηκα ότι το κτίριο του Γενικού Χημείου του Κράτους κατατάσσεται στα είκοσι επτά προβληματικά δημόσια κτίρια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένα για τα προβληματικά δημόσια κτίρια, για τις ενέργειες που γίνονται για επιδιόρθωση των προβληματικών δημόσιων κτιρίων, καθώς και για τους σχεδιασμούς μεταστέγασης των υπηρεσιών που στεγάζονται στα εν λόγω κτίρια.»

Απάντηση


 Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.244, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τους θαλάσσιους βιολόγους, το ψάρεμα με γρι-γρι απειλεί τη θαλάσσια ζωή. Ο τρόπος αυτός αλιείας γίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας μέχρι ένα ορισμένο βάθος, όπου συγκεντρώνονται τα ψάρια προσελκυόμενα από δυνατή λάμπα. Πολλές χώρες αναγνωρίζουν ότι η μέθοδος ψαρέματος με γρι-γρι πρέπει να απαγορευτεί. Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη συγκεκριμένη μέθοδο ψαρέματος, το ψάρεμα με γρι-γρι συνεχίζεται στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέγεθος της καταστροφής της παράκτιας αλιείας λόγω του ψαρέματος με γρι-γρι και κατά πόσο έχει διαπιστωθεί αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας της θαλάσσιας ζωής μετά την απαγόρευση του ψαρέματος με γρι-γρι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.245, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των εκπαιδευτών που εργοδοτούνται στο Κέντρο Παραγωγικότητας, τον αριθμό των σεμιναρίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τoν αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν τα σεμινάρια αυτά.

Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτές στο Κέντρο Παραγωγικότητας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.246, ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε παλαιότερη ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.05.02.073, ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2011, πληροφορήθηκα ότι το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης άγριων ζώων από τσίρκα μέσω σχετικής τροποποίησης του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο που να τροποποιεί τον περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο και πότε αναμένεται αυτό να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.260, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 23 Δεκεμβρίου 2009 ψηφίστηκε ο περί Πρόσληψης των Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμος [Ν. 146(Ι)/2009], σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζεται η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που ικανοποιούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ατόμων με αναπηρίες που διορίστηκαν στο δημόσιο τομέα για τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 και 2009, πριν δηλαδή από την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.261, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 26 Οκτωβρίου 2011, με προφορικές ερωτήσεις τους προς το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές έθεσαν το θέμα της αντίστασης ανθρώπων και ζώων στα αντιβιοτικά λόγω της υπερβολικής και “άσκοπης” προληπτικής χρήσης τους, η οποία προκαλεί μείωση της αποτελεσματικότητάς τους. Η αντίσταση ανθρώπων και ζώων στα αντιβιοτικά θεωρείται ότι ευθύνεται για μέχρι και 25 000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι επιβαρύνει τις οικονομίες των κρατών με €1,5 δις σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και απώλεια εργατοωρών. Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προωθήσει την υπεύθυνη χρήση των αντιβιοτικών και να επιταχύνει την έγκριση νέων φαρμάκων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες ενέργειες έχουν γίνει, για να συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ερευνητική πρωτοβουλία κοινού προγραμματισμού “Η μικροβιακή πρόκληση - Μια αναδυόμενη απειλή για την υγεία του ανθρώπου”, με στόχο τη λύση του προβλήματος της κατάχρησης των αντιβιοτικών φαρμάκων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.262, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε το Βρετανό σφετεριστή ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα Γκάρι Ρομπ σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για κατηγορίες που σχετίζονται με το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο χωριό Κλεπίνη της επαρχίας Κερύνειας. Εναντίον του Γκάρι Ρομπ απαγγέλθηκαν έντεκα κατηγορίες, μεταξύ αυτών η εκμετάλλευση και πώληση ακινήτων που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε Ελληνοκυπρίους χωρίς τη συναίνεση των εγγεγραμμένων κατόχων ή κληρονόμων τους. Το δικαστήριο ανέφερε ότι η προβλεπόμενη ποινή που επιβάλλει ο νόμος φτάνει τα δύο χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο €8.500 περίπου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών για το πιο πάνω αναφερόμενο αδίκημα, ιδιαίτερα όσον αφορά την παράνομη αγοραπωλησία ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.263, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 8 Μαρτίου 2011 η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, αφού αξιολόγησε τις υποβληθείσες προσφορές για την αγορά υπηρεσιών συντονιστή οργανωτικών θεμάτων για τις ανάγκες της προεδρίας στις Βρυξέλλες, κατακύρωσε μετά από διαγωνισμό την προσφορά στον κ. Αθανάσιο Καγιάρα. Στη συνέχεια, στις 5 Ιουνίου 2011, ο ανάδοχος υπέβαλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος την παραίτησή του, αθετώντας τις υποχρεώσεις του που προέκυπταν από τη σύμβαση, για την οποία θα έπρεπε να προνοείται κατάθεση εγγυητικής πιστής εκτέλεσης, όπως για όλες τις συμβάσεις του δημοσίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να τροποποιήσει τους κανονισμούς για τις προσφορές (ΚΔΠ 201/2007), προσθέτοντας πρόνοια για κατάθεση εγγυητικής πιστής εκτέλεσης, με σκοπό να μη μένει η Κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη, όπως έμεινε και στην πιο πάνω αναφερόμενη περίπτωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.274, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι με την έναρξη της φετινής κυνηγετικής περιόδου εμφανίστηκε, όπως και κάθε χρόνο, το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας αδέσποτων σκύλων που αφήνονται ελεύθεροι από τους κυνηγούς στην ύπαιθρο, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους πολλών κοινοτήτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Ταμείο Θήρας έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες για τον έλεγχο των αδειών κυνηγιού και τον έλεγχο ηλεκτρονικού τσιπ στα κυνηγόσκυλα και, εάν ναι, ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.275, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η Τουρκία συνεχίζει την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων. Ένα από τα δύο πυρηνικά εργοστάσια που προετοιμάζει η Τουρκία θα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα βόρεια παράλια της Κύπρου. Κατά τη συνάντηση των G20 στις Κάννες ανακοινώθηκε ότι ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα διαβεβαίωσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχιστεί η ιαπωνική βοήθεια προς την Τουρκία, για να ολοκληρώσει πλήρως το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός προθυμοποιήθηκε να προσφέρει στην Τουρκία την τεχνογνωσία που απέκτησε η Ιαπωνία μετά από το πρόσφατο ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση, με σκοπό να σταματήσει την υλοποίηση των σχεδίων της Τουρκίας για κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων της.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.276, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 23 Δεκεμβρίου 2009 ψηφίστηκε ο περί Πρόσληψης των Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμος [Ν. 146(Ι)/2009], σύμφωνα με τον οποίο ρυθμίζεται η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που ικανοποιούν καθορισμένα κριτήρια σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των ατόμων με αναπηρίες που διορίστηκαν στο δημόσιο τομέα τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 και 2009, πριν δηλαδή από την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.277, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1. για τα ποσοστά του πληθυσμού, κατά ηλικία και φύλο, που ζει κάτω από το όριο της φτώχιας στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χρονιές 2009 και 2010 και

                   2. για τα ποσοστά των συνταξιούχων, κατά φύλο, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις                    χρονιές 2009 και                    2010.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.278, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι η αποστολή εναρμονιστικών νομοσχεδίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων γίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με κίνδυνο η Βουλή των Αντιπροσώπων να μην προχωρεί σε ενδελεχή εξέταση νομοσχεδίων, αλλά να ψηφίζει εσπευσμένα νομοσχέδια λόγω του κινδύνου επιβολής προστίμων από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Για να δώσω ένα ενδεικτικό παράδειγμα, η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εναρμονιστεί με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ της 19ης Νοεμβρίου του 2008 σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου το αργότερο μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2010. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στάλθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση στις 20 Οκτωβρίου του 2011.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς τώρα θα έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να ζητήσει από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων να επιβάλει πρόστιμο κατά την πρώτη παραπομπή κράτους μέλους σε αυτό, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση μετά την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης.

Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαδικασίες που εφαρμόζονται, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και πώς σκοπεύει να επιλύσει τα προβλήματα που προφανώς παρεμποδίζουν την έγκαιρη κατάθεση νομοσχεδίων για εξέταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Παράλληλα, παρακαλώ όπως ενημερωθούμε γιατί δεν έχει θεσμοθετηθεί η άμεση γνωστοποίηση των αιτιολογημένων γνωμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.279, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής της κοιλάδας Διαρίζου στην επαρχία Πάφου ότι συνεχίζεται το φαινόμενο της παράνομης λατόμησης των εξαιρετικά σπάνιων γεωλογικών μορφωμάτων. Οι τελευταίες καταγγελίες προέρχονται από την περιοχή της κοινότητας Σταυροκόννου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η αρμόδια υπηρεσία έχει διερευνήσει σχετικές πληροφορίες, κατά πόσο έχουν γίνει καταγγελίες και, εάν ναι, αν υπάρχουν καταδίκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.280, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά σε παλαιότερη ερώτησή μου, με αρ. 23.06.010.01.056, πληροφορήθηκα ότι η αστυνομία έχει προβεί σε εισηγήσεις για τροποποίηση του περί Εμπορίας Παλαιών Μετάλλων Νόμου (Κεφ. 75) με σκοπό τη μείωση της κλοπής και εμπορίας μετάλλων. Η κλοπή και εμπορία μετάλλων βρίσκεται σε έξαρση εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της αύξησης της τιμής των μετάλλων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι εισηγήσεις της αστυνομίας έχουν ληφθεί υπόψη και αν έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει τις εισηγήσεις της αστυνομίας. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τι περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις της αστυνομίας και πότε υπολογίζεται η κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.281, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή της Έγκωμης, πίσω από τις οδούς Πίνδου και Τεμπών, λειτουργεί το εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων “Vesta” κατά τρόπο που προκαλούνται σοβαρά προβλήματα οχληρίας για τους κατοίκους της περιοχής. Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους κατοίκους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή ταλαιπωρούνται από χρόνιες σοβαρές ασθένειες. Στο εργοστάσιο γίνονται εργασίες που παράγουν αναθυμιάσεις και έντονες άσχημες μυρωδιές. Μάλιστα, όπως έχω διαπιστώσει, το εργοστάσιο εργάζεται και τα σαββατοκύριακα, προκαλώντας επιπλέον οχληρία λόγω ηχορρύπανσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ελέγχονται και, εάν ναι, κατά ποιο τρόπο οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης βιομηχανίας, αλλά και γενικά των βιομηχανιών που παράγουν αέριους ρύπους και μυρωδιές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.281, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή της Έγκωμης, πίσω από τις οδούς Πίνδου και Τεμπών, λειτουργεί το εργοστάσιο ηλιακών θερμοσιφώνων “Vesta” κατά τρόπο που προκαλούνται σοβαρά προβλήματα οχληρίας για τους κατοίκους της περιοχής. Σημειώνεται ότι αρκετοί από τους κατοίκους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή ταλαιπωρούνται από χρόνιες σοβαρές ασθένειες. Στο εργοστάσιο γίνονται εργασίες που παράγουν αναθυμιάσεις και έντονες άσχημες μυρωδιές. Μάλιστα, όπως έχω διαπιστώσει, το εργοστάσιο εργάζεται και τα σαββατοκύριακα, προκαλώντας επιπλέον οχληρία λόγω ηχορρύπανσης. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των  Αντιπροσώπων αν ελέγχονται και, εάν ναι, κατά ποιο τρόπο οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης βιομηχανίας και ιδιαίτερα αυτές που παράγουν αέριους ρύπους και μυρωδιές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.282, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Νοεμβρίου υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων που θα προλαμβάνουν το θάνατο των μελισσών και πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειές της, προκειμένου να προστατεύσει το είδος αυτό, που κινδυνεύει να καταστεί είδος προς εξαφάνιση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι η αύξηση της θνησιμότητας των μελισσών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και στη σταθερότητα του περιβάλλοντος, καθώς τα περισσότερα φυτά εξαρτώνται από την επικονίαση των μελισσών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι υπόψη της αρμόδιας υπηρεσίας το εν λόγω ψήφισμα. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την προστασία των μελισσών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.283, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει παραχωρηθεί πολεοδομική άδεια στην εταιρεία “TSP Aeolian Dynamics Ltd” για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή “Αππιδάκι” στα όρια της κοινότητας Αγίας Άννας Λάρνακας εντός του ορίου ασφάλειας του πεδίου βολής Καλού Χωριού Λάρνακας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

1. για τους λόγους που το Υπουργείο Άμυνας έχει συνάψει συμφωνία και παραχωρεί δικαίωμα χρήσης μέρους του πεδίου βολής στην εταιρεία “TSP Aeolian Dynamics Ltd”, δεδομένου του ενδεχόμενου υψηλού κινδύνου που υπάρχει από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών εντός του πεδίου βολής του Καλού Χωριού,

2. για τους λόγους που, ενώ η συμφωνία αναφερόταν σε “ορισμένες ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν οριακά εντός του εδαφικού χώρου του πεδίου βολής”, η πολεοδομική άδεια που δόθηκε προβλέπει “όλες τις ανεμογεννήτριες εντός το πεδίου βολής”,

3. αν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς συμφωνεί με την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου εντός του ορίου ασφαλείας του πεδίου βολής,

4. ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις ζημιές που πιθανόν να προκληθούν σε περιουσίες,

                   5. αν εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάκλησης της πολεοδομικής άδειας, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν από τις γειτονικές                    κοινότητες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.284, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το αμερικανικό State Department έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με θέμα τα ρουσφέτια που φέρεται να δρομολόγησε πρώην Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για την πρόσληψη έκτακτων εργατών το 2009. Με την επιστολή του το αμερικανικό State Department ζητά πληροφόρηση σχετικά με την έκβαση της δίκης της υπόθεσης με τα ρουσφέτια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πότε αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση των δύο κατηγορουμένων. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να αποστείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την απαντητική επιστολή του υπουργείου του προς το αμερικανικό State Department

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.285, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει αποφασίσει να μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται από την αστυνομική δύναμη, προκειμένου να φρουρούνται οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει μειωθεί παράλληλα ο αριθμός των μελών της αστυνομικής δύναμης που είναι τοποθετημένα στην προεδρική φρουρά, καθώς και σε ποιο ποσό ανέρχεται το ετήσιο κόστος της προεδρικής φρουράς τα τελευταία πέντε χρόνια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.286, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποιος έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή οργανωτικών θεμάτων για τις ανάγκες της προεδρίας στις Βρυξέλλες, μετά την παραίτηση του κ. Αθανάσιου Καγιάρα στις 5 Ιουνίου 2011.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.287, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Λόγω του ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση γύρω από το συνολικό αριθμό των αστυνομικών που χρησιμοποιούνται ως φρουροί πολιτικών ή πολιτειακών αξιωματούχων, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συνολικό αριθμό των αστυνομικών που χρησιμοποιούνται ως φρουροί πολιτικών ή πολιτειακών προσώπων. Επίσης, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συνολικό κόστος ανά έτος της φρούρησης των πολιτικών τα τελευταία πέντε χρόνια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.288, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά την πρόσφατη τραγωδία με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, έχει εκδηλωθεί ένα κίνημα διαμαρτυρίας πολιτών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει δημοσιευτεί ότι, για να προστατευθεί ο Πρόεδρος από ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες ενέργειες, καθώς και για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ενισχύθηκε με προσωπικό η προεδρική φρουρά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως ενισχύθηκε η προεδρική φρουρά μετά τα γεγονότα στο Μαρί και, εάν συνέβη κάτι τέτοιο, πόσο έχει επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.289, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ένας αγώνας ταχύτητας αυτοκινήτων στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς με την επωνυμία “Cyprus Golden Stage Rally”. Ο αγώνας μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι “Euronews”. Από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις δόθηκε η εντύπωση ότι ο αγώνας διεξήχθη μέσα στην περιοχή του προστατευόμενου κρατικού δάσους του Ακάμα και της προτεινόμενης περιοχής προστασίας του ευρωπαϊκού προγράμματος “Natura 2000”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διαδρομές του αγώνα “Cyprus Golden Stage Rally”, αν επηρεάστηκαν προστατευόμενες περιοχές και αν έγιναν οι κατάλληλες μελέτες για τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από τον αγώνα αυτοκινήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.290, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως με όγκους στον εγκέφαλο. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε ό,τι αφορά στα παιδιά, των οποίων το μικρότερο και λεπτότερο κρανίο είναι πιο ευάλωτο στην ακτινοβολία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν τεθεί υπόψη του οι μελέτες που αφορούν τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να προκαλεί η χρήση κινητών τηλεφώνων στα παιδιά, καθώς και αν η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό ή αν έχει προγραμματίσει εκστρατείες, με σκοπό να προειδοποιήσει τους γονείς και κυρίως τα παιδιά σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και να τους ενημερώσει για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνουν.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.291, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, στις 17 Νοεμβρίου 2011, τις προτάσεις για επενδύσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε πιλοτικά προγράμματα για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την περίοδο 2011-2013. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που δημιουργήθηκε το 2007, περιλαμβάνει και συνδυάζει πολιτικές για τις θαλάσσιες μεταφορές, τον τουρισμό, την αλιεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξής της στα πιλοτικά αυτά προγράμματα, με σκοπό να επιτευχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.293, ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση έγκριτων Βρετανών ειδικών, η οποία δημοσιεύτηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση “Mobilewise”, η χρήση κινητού τηλεφώνου εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν στοιχεία διαφορετικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία η μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου συνδέεται με την ανάπτυξη μιας σπάνιας μορφής όγκου στον εγκέφαλο που ονομάζεται “γλοίωμα”. Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού και της εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας στους άνδρες, καθώς και εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν μεγάλη χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για υποχρεωτική αναγραφή στο κουτί συσκευασίας του κινητού τηλεφώνου προειδοποιήσεων για τους πιθανούς κινδύνους που εμπεριέχει η χρήση κινητού τηλεφώνου για την υγεία, όπως αναγράφονται και στα πακέτα των τσιγάρων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.294, ημερομηνίας 25 Νοεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και συχνότερα ότι νεαρά άτομα που επιβαίνουν σε μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα. Όπως επισημάνθηκε από το Τμήμα Τροχαίας της αστυνομίας, πολλοί νεαροί χρησιμοποιούν ένα οποιοδήποτε κράνος (ακόμη και από αυτά που χρησιμοποιούνται στα εργοτάξια), με σκοπό να μειώσουν τις πιθανότητες να καταγγελθούν από αστυνομικούς της τροχαίας. Τα κράνη αυτά δεν είναι κατάλληλα για τους μοτοσικλετιστές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν προδιαγραφές για τα κράνη που οφείλουν να χρησιμοποιούν οι μοτοσικλετιστές και οι μοτοποδηλάτες. Εάν όχι, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει τις προδιαγραφές των κρανών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.302, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση κρηπιδώματος στο λιμάνι Λεμεσού υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος το Φεβρουάριο του 2011. Η αρχική ημερομηνία εξέτασης της μελέτης που είχε ορισθεί ήταν η 27η Ιουνίου 2011. Ωστόσο, η εξέταση της περιβαλλοντικής μελέτης αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια ήταν η ημερομηνία που εξετάστηκε τελικά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν προηγήθηκε της δημοσίευσης για υποβολή προσφορών. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή προηγήθηκε η δημοσίευση της υποβολής των προσφορών της εξέτασης της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν αυτό είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και το πνεύμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.303, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών ως Κυπρίων πολιτών που έχουν γίνει από το 2008. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εθνικότητα των ατόμων που έχουν πολιτογραφηθεί ως Κύπριοι πολίτες από το 2008.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.304, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η εταιρεία “Νέμεσις”, που κατασκευάζει το φράγμα στον ποταμό Καρκώτη, έχει εγκαταστήσει εργοτάξιο μέσα στην κοίτη του ποταμού στην περιοχή Κάτω Κουτραφά. Οι εκσκαφείς φαίνεται να έχουν επηρεάσει το φυσικό περιβάλλον μέσα στην κοίτη του χειμάρρου στην περιοχή Κάτω Κουτραφά. Έχουν γίνει καταστροφές στο αρδευτικό κανάλι και έχει επηρεαστεί η δυνατότητα εμπλουτισμού υπόγειων στρωμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνεται εξαγωγή λατομικού υλικού από την κοίτη του ποταμού/χειμάρρου του Κουτραφά και, εάν ναι, αν αυτό είναι νόμιμο. Επίσης, να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν ληφθεί υπόψη οι ζημιές που προκαλούνται στην άρδευση των καλλιεργειών των γεωργών της περιοχής.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.306, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η κοινότητα Καλού Χωριού Κλήρου διαμαρτύρεται, γιατί τα λατομικά δικαιώματα από τη λειτουργία του λατομείου Φαρμακά διατίθενται ως επί το πλείστον στην κοινότητα Φαρμακά, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το λατομείο, ενώ η κοινότητα του Καλού Χωριού Κλήρου, η οποία πάσχει σε μεγαλύτερο βαθμό, επωφελείται ενός πολύ μικρού ποσοστού των δικαιωμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει δυνατότητα για ανακατανομή των δικαιωμάτων, κατά τρόπο που να γίνεται πιο δίκαια η κατανομή μεταξύ των κοινοτήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.307, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου ατόμων που έχουν στεγαστικό δάνειο με χρηματοπιστωτικό οργανισμό, οι υποχρεώσεις του δανείου μεταφέρονται στο/στη σύζυγό της/του. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεώνουν τους πελάτες τους να συνάπτουν συμβόλαια ασφάλειας ζωής με ασφαλιστική εταιρεία, κατά προτίμηση του ίδιου συγκροτήματος. Αντίθετα, οι δημόσιου χαρακτήρα χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (π.χ. Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης) δε ζητούν ασφαλιστική κάλυψη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη για τη σύναψη στεγαστικών δανείων και ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.308, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει δέκτης παραπόνων σε σχέση με τις υποδομές της κτηνοτροφικής ζώνης στο Καλό Χωριό Κλήρου. Το κοινοτικό συμβούλιο κατέθεσε αίτημα για δημιουργία υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να μειωθεί η οχληρία και η ρύπανση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτό το αίτημα της κοινότητας Καλού Χωριού Κλήρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.309, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Καλό Χωριό Κλήρου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τη διέλευση φορτηγών που εξυπηρετούν το λατομείο που βρίσκεται μεταξύ Καλού Χωριού και Φαρμακά. Τα φορτηγά με τη συχνή διέλευσή τους προκαλούν σοβαρούς κινδύνους στους κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα στα παιδιά. Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα. Μετά από πολλές συζητήσεις φαίνεται ότι έχει επιλεγεί η πιο σωστή και από περιβαλλοντικής άποψης όδευση που θα ενώσει το λατομείο απευθείας με τον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να ξεκινήσει το έργο για την κατασκευή του δρόμου που θα παρέχει διέξοδο στα φορτηγά από τα λατομεία Φαρμακά.» 

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.310, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπουργική επιτροπή στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 αποφάσισε την παραχώρηση κρατικής γης στους δήμους Πάφου και Γεροσκήπου για τη δημιουργία χώρου επεξεργασίας αδρανών υλικών. Η απόφαση αυτή αναμενόταν να επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει επικυρωθεί η απόφαση της υπουργικής επιτροπής και αν έχει καθοριστεί η διαδικασία προσφοροδότησης για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας αδρανών υλικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.311, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους οι καθηγητές οι οποίοι εργάζονται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης δεν έχουν πληρωθεί για την εργασία που έχουν προσφέρει από το Σεπτέμβριο του 2011.»

Απάντηση 


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.312, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με το νόμο που προνοεί για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του καπνίσματος [Ν. 75(Ι)/2002], και συγκεκριμένα με το άρθρο 11 αυτού, απαγορεύεται το κάπνισμα από οποιοδήποτε πρόσωπο σε όχημα ιδιωτικής χρήσης στο οποίο επιβαίνει άτομο κάτω των δεκαέξι ετών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των καταγγελιών που έγιναν και αφορούν το κάπνισμα σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης στο οποίο επιβαίνει άτομο κάτω των δεκαέξι ετών, καθώς και για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σύμφωνα με το εδάφιο (2) του άρθρου 12 του νόμου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.313, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο νεόκτιστο Λύκειο Λειβαδιών στη Λάρνακα έχει καταρρεύσει γυψοσανίδα στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του λυκείου εν ώρα λειτουργίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπήρξαν τραυματισμοί από την κατάρρευση της γυψοσανίδας, καθώς και για τις ενέργειες που έγιναν για αποκατάσταση των ζημιών. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους κατάρρευσης της γυψοσανίδας, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο λύκειο έχει χτιστεί πρόσφατα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.314, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων προγραμματίζεται να μεταβιβασθεί από τις επιμέρους επαρχιακές διοικήσεις στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σύμφωνα με τις πρόνοιες σχετικού νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του εν λόγω νομοσχεδίου και πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.315, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλές μεγάλες κοινότητες της υπαίθρου ζητούν όπως δημιουργηθούν σταθμοί πρώτων βοηθειών με ασθενοφόρα ικανά να μεταβαίνουν έγκαιρα επιτόπου και να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε περιστατικά στην ύπαιθρο. Τέτοιας μορφής αίτημα συνάντησα πρόσφατα κατά την περιοδεία μου στα χωριά της περιοχής Ορεινής της επαρχίας Λευκωσίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν οι δυνατότητες ή αν υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία περιφερειακών σταθμών ασθενοφόρων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.316, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνεται καθημερινός έλεγχος, επιτόπου και επί εικοσιτετραώρου βάσεως, από λειτουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας των ερευνητικών γεωτρήσεων που διεξάγονται στην πλατφόρμα “Όμηρος” για ανεύρεση υδρογονανθράκων από την αμερικανική εταιρεία “Noble Energy”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.317, ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η κοινότητα Καλού Χωριού Κλήρου έχει ζητήσει οικονομική και επιστημονική στήριξη, για να αξιοποιήσει τα γεωλογικά μορφώματα της περιοχής του ποταμού της Μαρούλλενας. Το τοπίο σε αυτή την περιοχή είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, προσφέρεται για ειδικής μορφής περιηγήσεις και προσέλκυση επισκεπτών, εάν βεβαίως γίνουν κάποια έργα υποδομής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του το αίτημα του κοινοτικού συμβουλίου Καλού Χωριού Κλήρου και αν αναμένεται να ικανοποιήσει την ανάγκη για οικονομική και επιστημονική στήριξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.318, ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των καταγγελιών που έχουν γίνει από άνδρες οι οποίοι κακοποιήθηκαν είτε σωματικά είτε ψυχολογικά είτε σεξουαλικά από τη σύντροφό τους, τι αφορούσαν οι καταγγελίες αυτές, αν τα θύματα έτυχαν ψυχολογικής στήριξης, καθώς και αν υπάρχει νομοθεσία βάσει της οποίας οι κακοποιημένοι άνδρες μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.334, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η αξία της γης στα κατεχόμενα βασίζεται στην αξία που είχε το 1974 και αναπροσαρμόζεται σε σημερινές τιμές με βάση κάποιους πολλαπλασιαστές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει γίνει συνολική εκτίμηση της αξίας της γης στα κατεχόμενα και, εάν ναι, ποια έχει εκτιμηθεί ότι είναι η αξία της, δηλαδή ποια είναι η αξία της γης στα κατεχόμενα που ανήκει νόμιμα σε Ελληνοκυπρίους ιδιοκτήτες, στο κράτος, στην Εκκλησία κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.335, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο δρόμο Μενεού που οδηγεί στην περιοχή “Φάρος” στα Περβόλια τα κυπαρίσσια έχουν αραιώσει πολύ και είναι καχεκτικά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει διαπιστωθεί από το αρμόδιο τμήμα η καχεκτικότητα των εν λόγω δέντρων και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διάσωσή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.336, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού του 2012, διαπιστώθηκε ότι το κονδύλι που αφορούσε την ανέγερση καταφυγίου για τα θύματα της βίας έχει περικοπεί. Σε σχετική ερώτησή μας δόθηκε η απάντηση ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα ανέγερσης του εν λόγω καταφυγίου, γιατί κρίθηκε σωστότερο να επιχορηγηθεί η δημιουργία καταφυγίου από το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας μέσα στην Οικογένεια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για το συγκεκριμένο έργο, σε ποιο συγκεκριμένο άρθρο υπάρχει η σχετική πρόνοια και πότε αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμησή του, δεδομένου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες από το Τμήμα Πολεοδομίας και Χωροταξίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.337, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας δημιουργεί παρατηρητήριο για τη συνεχή παρακολούθηση/μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων θα καταγράφει σε εικοσιτετράωρη βάση τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές. Το σύστημα προβλέπει την ανάπτυξη ενός δικτύου σταθμών μετρήσεως της ακτινοβολίας που θα καλύπτει όλη τη χώρα, με σκοπό τη συνεχή μέτρηση και καταγραφή των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λπ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να δημιουργήσει παρατηρητήριο για τη συνεχή παρακολούθηση/μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ολόκληρη την Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.338, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, με την ψήφιση του περί της Συνθήκης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και Συναφών Θεμάτων Νόμου, υιοθέτησε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Αναπήρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο βαθμό υπάρχει σύγκρουση της νέας νομοθεσίας με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρίες και ιδιαίτερα με τον περί Νοητικά Καθυστερημένων Ατόμων Νόμο [Ν. 117(Ι)/89], τον περί Ανικάνων Προσώπων Νόμο [Ν. 23(Ι)96] και τον περί Συμβάσεων Νόμο του 1931.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.339, ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι συνεχίζεται η λειτουργία του παράνομου σκυβαλότοπου δυτικά της κοινότητας Ακακίου. Στον πρόχειρο σκυβαλότοπο δεν απορρίπτονται μόνο φυτικά/οργανικά απόβλητα, αλλά ο χώρος λειτουργεί παράνομα ως σκυβαλότοπος στον οποίο εξυπηρετούνται ιδιώτες και εταιρείες από όλη την περιοχή. Παράλληλα, η φωτιά στο συγκεκριμένο χώρο είναι συνεχής, ενώ ο χώρος είναι πηγή μόλυνσης εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τρωκτικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να περιφράξει το χώρο και να τοποθετήσει ελεγχόμενη είσοδο, με σκοπό να επιτυγχάνεται η απόρριψη μόνο μεγάλων αποβλήτων (“πράσινο σημείο”). Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία από την ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των σκυβάλων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.351, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων και άλλων χημικών ενώσεων που περιέχουν φώσφορο στα απορρυπαντικά των πλυντηρίων από τις 30 Ιουνίου 2013. Παρόμοιοι περιορισμοί θα ισχύσουν για τα απορρυπαντικά πιάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν βιομηχανίες στην Κύπρο που παράγουν απορρυπαντικά πλυντηρίων και πιάτων και, εάν ναι, αν επηρεάζονται από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και ποια μέτρα προγραμματίζεται να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν από την εναρμόνιση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.352, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό έως και 95% τα έργα που συμβάλλουν στην αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λεττονία και Ρουμανία, προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική τους ανάκαμψη, επιταχύνοντας τις επενδύσεις και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την αύξηση αυτή των ποσοστών συγχρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης, μπορούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους για τους οποίους η Κύπρος δεν έχει αιτηθεί συμπερίληψής της στις χώρες τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να χρηματοδοτήσει, σε ποσοστό έως και 95%, για έργα που συμβάλλουν στην αγροτική ανάπτυξη

Απάντηση


Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων