Αρχείο

    

Ερωτήσεις κατά Βουλευτή

Βουλευτής: Γιώργος Περδίκης

Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

 Αρχείο 2009

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.282, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φήμες και οι πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των Βρετανών και των Αμερικανών μέσω των βάσεων στην Κύπρο που ενδεχομένως να επηρεάζουν τη βροχόπτωση στο νησί μας και ειδικότερα στην περιοχή της Λεμεσού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχουν τεθεί υπόψη του υπουργείου αυτές οι καταγγελίες και αν έχουν διερευνηθεί καταλλήλως.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.283, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον Ιούλιο του 2007 ανακοινώθηκε η επέκταση του έργου του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου στον ποταμό Πεδιαίο μέχρι την περιοχή Ταμασσού, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί μια διαδρομή μήκους δεκαοκτώ χιλιομέτρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του έργου αυτού, που θα ενώσει ποδηλατικά τη Λευκωσία με μεγάλο αριθμό κοινοτήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.284, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου, τη 18η Δεκεμβρίου κακοποιήθηκε βάναυσα μαθήτρια αφρικανικής καταγωγής από Κυπρίους συνομηλίκους και συμμαθητές της μετά τη λήξη αγώνα πετοσφαίρισης, ο οποίος διεξήχθη στο Στρόβολο μεταξύ των μαθητικών ομάδων Ακακίου και Στροβόλου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), η αστυνομία, η οποία κλήθηκε στη σκηνή, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, παρά μόνο έδωσε στους παραπονουμένους το ειδικό έντυπο για εξέταση του θύματος από ιατρικό λειτουργό και τους συμβούλεψε να αποταθούν στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής, για να υποβάλουν σχετικές καταγγελίες. Η αστυνομία δεν προέβη σε καμία σύλληψη ούτε και σε άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως αυτή ήταν η στάση της αστυνομίας και, αν ήταν διαφορετική, ποια ακριβώς ήταν τα μέτρα που έλαβε και ποια η εν γένει εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.285, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα προέκυψε καταγγελία για παρενόχληση βουδιστών μοναχών από την αστυνομία και το Τμήμα Μεταναστεύσεως. Η καταγγελία αυτή άνοιξε το θέμα της διευκόλυνσης σε άτομα από άλλες θρησκείες (πλην των θρησκειών τις οποίες πρεσβεύουν οι εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου), όπως π.χ. βουδιστές, στην άσκηση των θρησκευτικών τους λειτουργιών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ευσταθούν αυτές οι καταγγελίες και αν όλες οι θρησκείες αντιμετωπίζονται ισότιμα από τις κυπριακές αρχές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.286, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πληροφορίες συνδέουν τα αμερικανικά αεροσκάφη τύπου KC-10 και KC-135 με το πρόγραμμα HAARP και τα χημικά ίχνη (chemtrails), δηλαδή τον ψεκασμό του ουρανού με οξίδια αλουμινίου και βαρίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν στις βρετανικές βάσεις σταθμεύουν ή διακινούνται τέτοιου τύπου αεροσκάφη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.287, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα έχει παγκόσμια δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία λόγω των πληροφοριών που αφορούν ανεξήγητα ίχνη αεροψεκασμών (chemtrails) στον ουρανό. Τέτοια ίχνη αεροψεκασμών εμφανίζονται και στον κυπριακό ουρανό. Γεννιέται το ερώτημα αν οι γραμμές αυτές προέρχονται από αεροσκάφη τα οποία μετέχουν σε οποιεσδήποτε μετεωρολογικές εργασίες ή μετρήσεις ή αν πρόκειται για μέρος του πιθανολογούμενου προγράμματος ψεκασμού με οξίδια αλουμινίου και βαρίου σε clusters πολυμερών ή αν πρόκειται για πρόγραμμα μελέτης των ιδιοτήτων και συμπεριφοράς της ιονόσφαιρας, για ενίσχυση των επικοινωνιών και των συστημάτων παρακολούθησης για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς (το γνωστό HAARP).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γνωρίζει από πού προέρχονται αυτά τα χημικά ίχνη στον κυπριακό ουρανό και αν έχουν μελετηθεί οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.288, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας η άσκηση “Ξαφνική καταιγίδα 2008”, που αφορούσε την αντιμετώπιση του σεναρίου συντριβής αεροσκάφους κατά την προσγείωσή του και διάσωσης επιβατών. Τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι σπάνια και συνήθως προκαλούν το θάνατο ή τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.

Ταυτόχρονα όμως, η φύση του ατυχήματος προσφέρει πολλές δυνατότητες διάσωσης. Προφανώς, η άσκηση σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπούσε, δηλαδή στη διεύρυνση των δυνατοτήτων διάσωσης των επιβατών από ένα τέτοιο ατύχημα. Η εκπαίδευση του προσωπικού, ο κατάλληλος εξοπλισμός, η υποδομή, καθώς και ο επιτυχής συντονισμός και η οργάνωση μπορούν να σώσουν δεκάδες ανθρώπινες ζωές σε τέτοιας μορφής ατυχήματα.

Ένα σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι αν διαθέτουμε τέτοια οργάνωση, εξοπλισμό και προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα και έχοντας τα δεδομένα της άσκησης υπόψη μου, θεωρώ ότι το υποθετικό σενάριο των δεκαέξι επιβατών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο απέχει από την πραγματικότητα. Σε τέτοια ατυχήματα οι επιβάτες που τραυματίζονται και μεταφέρονται στα νοσοκομεία είναι πολύ περισσότεροι (παραδείγματος χάριν τα πρόσφατα περιστατικά στην Ισπανία και στο Ντένβερ του Κολοράντο).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα της άσκησης “Ξαφνική καταιγίδα 2008” και πιο συγκεκριμένα αν η Λάρνακα και η Πάφος διαθέτουν ικανό αριθμό ασθενοφόρων και νοσοκομείων για την αντιμετώπιση ενός επεισοδίου συντριβής αεροπλάνου κατά την προσγείωση ή απογείωση, αφού συνήθως δεκάδες επιβάτες χρειάζονται άμεση μεταφορά στις Πρώτες Βοήθειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.294, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ο κώδων του κινδύνου για τη διαφαινόμενη οριστική εξαφάνιση του κοινού δελφινιού (Delphinus delphis) από τη Μεσόγειο ήχησε πιο ηχηρά από ποτέ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης για τα Θαλάσσια Θηλαστικά, που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης το διήμερο 9-11 Δεκεμβρίου 2008.

Το συγκεκριμένο είδος δελφινιού, που κατά την αρχαιότητα ο πληθυσμός του αριθμούσε πολλά μέλη (εξ ου και η ονομασία του), έχει μειωθεί δραματικά στα νερά της Μεσογείου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του δελφινιού Delphinus delphis στις κυπριακές θάλασσες και ποια μέτρα λαμβάνονται.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.295, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις πηγές χρηματοδότησης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους της Κύπρου. Συγκεκριμένα, αναμένω από τον κύριο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει μέρος των εργασιών των εκταφών, αν συμμετέχει στα έξοδα η τουρκοκυπριακή κοινότητα και υπό ποια ιδιότητα, αν πληρώνει η Τουρκία και ποιες άλλες χώρες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.296, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι του χωριού Δένεια ζητούν όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού προχωρήσει στην επέκταση του γηπέδου μπάσκετ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η παραχώρηση μέρους της κρατικής γης στο οποίο βρίσκονται τα κοινοτικά κτίρια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων του xωριού Δένειας, ώστε να δημιουργηθεί ικανοποιητική υποδομή για τον αθλητισμό στην κοινότητα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.297, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι της Δένειας ζητούν όπως κατασκευαστούν κυρτώματα στις οδούς Γρίβα Διγενή και Χαράλαμπου Μούσκου, για να μειωθεί η ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων και να αυξηθεί η ασφάλεια για τους πεζούς και ιδιαίτερα τα παιδιά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το αίτημα των κατοίκων της Δένειας για κατασκευή κυρτωμάτων στις οδούς Γρίβα Διγενή και Χαράλαμπου Μούσκου πρόκειται να ικανοποιηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.299, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Λόγω των πρόσφατων περιστατικών με τον εντοπισμό διοξινών σε ιχθυάλευρα και σε χοιρινό κρέας, προκύπτει το ερώτημα σε ποιο βαθμό το κρατικό χημείο διαθέτει τον τεχνικό εξοπλισμό και το προσωπικό, για να διεκπεραιώνει σε αποτελεσματικό βαθμό έρευνες για διοξίνες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το βαθμό που το κρατικό χημείο διαθέτει τον εξοπλισμό και τον κατάλληλο αριθμό προσωπικού, για να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο των διοξινών στα τρόφιμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.300, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία και τις κλινικές υπάρχουν πινακίδες που πληροφορούν το κοινό ότι απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι νομικά κατοχυρωμένη η απαγόρευση αυτή, πώς επιβάλλεται στην πράξη, ποιες είναι, αν υπάρχουν, οι ποινές και, αν όλα τα πιο πάνω δεν ισχύουν, μήπως υπάρχει σκέψη για νομική κατοχύρωση της απαγόρευσης της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε κλινικές και νοσοκομεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.301, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι επώνυμο δικηγορικό γραφείο αποτελεί νομικό σύμβουλο του Κυπριακού Οργανισμού (ΚΟΤ) χωρίς να έχει επιλεγεί με οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία και χωρίς να συμβουλεύει αποτελεσματικά τον οργανισμό. Αντιθέτως, ο κακός χειρισμός των υποθέσεων του ΚΟΤ στα δικαστήρια και οι συστηματικά και αποδεδειγμένα λανθασμένες γνωματεύσεις υπήρξαν αιτία απώλειας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιο τρόπο έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου ως επίσημου νομικού συμβούλου του ΚΟΤ και αν η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται η πιο σωστή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.302, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι εις γνώσιν μου ότι έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τουρισμό της Κύπρου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπό την επίβλεψη του δόκτορος Πάνου Πασιαρδή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε χρησιμοποιείται από τον ΚΟΤ, γιατί δεν ακολουθούνται οι συστάσεις της, γιατί στις μετρήσεις περί επιτυχίας ή αποτυχίας χρησιμοποιούνται τόσο απλοϊκές παράμετροι όπως ο αριθμός αφίξεων και το σύνολο εσόδων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και να αφαιρείται το κόστος του τουρισμού, δηλαδή να γίνεται μια συνολική αξιολόγηση του κόστους και των κερδών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.303, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει δέκτης πολλών παραπόνων για ασυνήθιστες προαγωγές στον ΚΟΤ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες προαγωγές έγιναν στον ΚΟΤ τα τελευταία δέκα χρόνια, πόσες προσφυγές έγιναν εναντίον αυτών, πόσες από τις προαγωγές κρίθηκαν από τα δικαστήρια ως παράνομες και, τέλος, ποια μέτρα λήφθηκαν, αφού οι προαγωγές κρίθηκαν ως παράνομες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.304, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το δημόσιο αναγκάστηκε να πληρώσει πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες κυπριακές λίρες σε ιδιωτική εταιρία νεώλκησης στη μαρίνα της Λάρνακας, λόγω κακής διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες έρευνες έχουν διεξαχθεί και ποια μέτρα θα ληφθούν, αν θα ληφθούν, σχετικά με την απώλεια τετρακοσίων χιλιάδων κυπριακών λιρών, λόγω κακής διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΤ για το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.305, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι προτίθεται να πράξει το αρμόδιο υπουργείο για τη συστηματική παραγνώριση δικαστικών αποφάσεων όσον αφορά τη δίκαιη, υπερκομματική και καταλληλότερη στελέχωση σε τεχνικοεπιστημονικό προσωπικό στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.306, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών από πολίτες που διαμαρτύρονται για την υπερβολική συγκέντρωση διαφημιστικών φυλλαδίων στα γραμματοκιβώτιά τους. Ο όγκος του χαρτιού είναι τέτοιος που δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Σημαντικές επιστολές χάνονται μέσα στα πολλά χαρτιά, τα γραμματοκιβώτια μένουν ανοικτά και βρέχονται επιταγές και άλλα σημαντικά έγγραφα και γενικώς δημιουργείται αναστάτωση και εκνευρισμός σε πολλούς πολίτες, που δε θέλουν να γίνονται αποδέκτες όλων αυτών των διαφημιστικών φυλλαδίων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα, ώστε αυτή η δραστηριότητα να τεθεί υπό καθεστώς κανόνων συμπεριφοράς και πρακτικής, για να μην επηρεάζει τις ανέσεις των ιδιοκτητών των γραμματοκιβωτίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.307, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι διάφοροι επιτήδειοι αναμειγνύουν μεταχειρισμένα μηχανέλαια με το πετρέλαιο θέρμανσης και το πωλούν σε κατοικίες, εργοστάσια και θερμοκήπια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γίνονται τακτικοί έλεγχοι της ποιότητας και της σύνθεσης των καυσίμων θέρμανσης στο στάδιο της κατανάλωσης, αν έχουν γίνει καταγγελίες και αν έχει κάποιος τιμωρηθεί, κατά πόσο ελέγχεται πλήρως η διακίνηση των μηχανελαίων στη χώρα και αν παρουσιάζονται, όπως παλαιότερα, φαινόμενα παράνομης διακίνησης και χρήσης μεταχειρισμένων μηχανελαίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.308, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η αστυνομία επρόκειτο να διεξαγάγει έρευνες για το θέμα της εισαγωγής, τον Οκτώβριο του 2008, επτακοσίων ογδόντα αρνιών από την Ελλάδα για την υπεραγορά Carrefour, τα οποία είχε αποδειχθεί ότι δεν είχαν σφαγεί σε εγκεκριμένο σφαγείο και των οποίων τα έγγραφα βρέθηκαν παραποιημένα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και αν τελικά έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, στην Κύπρο ή στην Ελλάδα, οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την απάτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.309, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος των αυτοκινήτων που αποσύρονται και οδηγούνται για ανακύκλωση έχει φθάσει στο 6% του συνολικού αριθμού των αυτοκινήτων. στις σκανδιναβικές χώρες το ποσοστό ανέρχεται στο 20% του συνολικού αριθμού αυτοκινήτων, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο φτωχό 1,5%.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό και το ποσοστό απόσυρσης και ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων στην Κύπρο, πώς συγκρίνεται με το ποσοστό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου για το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.310, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από το 1997 έχει παραχωρηθεί κατόπιν ενοικίασης στη Βρετανία η αποθήκη υπ’ αριθμόν 2 στο λιμάνι Λεμεσού, την οποία οι Βρετανοί χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα για τις ανάγκες των βάσεων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους όρους ενοικίασης της εν λόγω αποθήκης στο λιμάνι Λεμεσού στους Βρετανούς, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει τις δραστηριότητες των Βρετανών και ποιο το ύψος του ενοικίου που καταβάλλεται από τους Βρετανούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.311, ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή Αχέλειας στην Πάφο διαπίστωσα ότι δεν ολοκληρώθηκε η περίφραξη του ανοικτού αρδευτικού καναλιού στο οποίο πριν από ένα χρόνο πνίγηκαν τρία άτομα και κατά καιρούς σημειώνονται διάφορα ατυχήματα, κάποια από τα οποία θανατηφόρα. Η περίφραξη περιορίστηκε μόνο στο χώρο των οικιστικών περιοχών. Παρατήρησα επίσης ότι στο σημείο ακριβώς που έγινε το Μάιο του 2007 το πολύνεκρο ατύχημα υπάρχουν και σήμερα άτομα που ψαρεύουν παράνομα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό ατυχημάτων που συνέβησαν στο κανάλι, πότε θα ολοκληρωθεί το έργο της περίφραξης και εάν λαμβάνονται μέτρα αστυνόμευσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.328, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το σύστημα επεξεργασίας των νερών του ποταμού Γαρύλλη που κατασκευάζει, εκ μέρους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ισραηλιτική εταιρεία δεν έχει πρόνοια για απόρριψη των αποβλήτων που θα προκύψουν, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου έχουν δοθεί, έχει ζητηθεί από το ΣΑΛΑ να τα παραλαμβάνει, αλλά αυτό αρνήθηκε, γιατί θα επηρεαστεί η ποιότητα του δικού του νερού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις πρόνοιες που έχουν ληφθεί για τη διάθεση των αποβλήτων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των νερών του ποταμού Γαρύλλη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.329, ημερομηνίας 20 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σχεδιάζεται η κατεδάφιση του ξενοδοχείου "Φιλοξενία" στη Λευκωσία, προκειμένου να ανεγερθεί ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέλλον του ξενοδοχείου "Φιλοξενία" και του κλειστού πλέον κτιρίου του Συνεδριακού Κέντρου στην Αγλαντζιά, καθώς και για τις προοπτικές αναζωογόνησής τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.331, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πριν από λίγα χρόνια το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων είχε αποσυναρμολογήσει το παλιό αποικιοκρατικό κτίριο της Στατιστικής Υπηρεσίας στην οδό Λόρδου Βύρωνος στη Λευκωσία, προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής χώρος, για να κτιστούν τα νέα πολυτελή γραφεία του Γραφείου Προγραμματισμού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποια η τύχη των αποσυναρμολογημένων υλικών του αποικιοκρατικού κτιρίου της Στατιστικής Υπηρεσίας;

2. Πού βρίσκονται αποθηκευμένες οι πέτρες και τα λοιπά οικοδομικά στοιχεία;

                    3. Προτίθενται επιτέλους να επανακατασκευάσουν το κτίριο σε άλλη θέση;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.332, ημερομηνίας 22 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Ταμείο Θήρας μελετά την επαναφορά του κυνηγιού της αλεπούς. Προβάλλεται ως λόγος η προστασία των περδικιών που εκτρέφονται και προσφέρονται από το Ταμείο Θήρας ως στόχοι στους χιλιάδες κυνηγούς. Επίσης, ακούγεται ότι οι κτηνοτρόφοι, για να αντιμετωπίσουν τις αλεπούδες, χρησιμοποιούν παράνομα δηλητηριώδη δολώματα. Αντί λοιπόν να ληφθούν μέτρα ορθολογιστικής διαχείρισης του κυνηγιού και αντιμετώπισης της παράνομης συμπεριφοράς, φαίνεται ότι η πολιτεία στρέφεται προς την εξολόθρευση της αλεπούς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, αν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με ποια στοιχεία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.333, ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η παρουσία πτηνοτροφικής μονάδας και βιολογικού σταθμού κοντά στο Λύκειο Ανατολικής Πάφου στη Γεροσκήπου προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Οι δύο αυτές μονάδες προκαλούν δυσοσμία και οχληρία, σε βαθμό μάλιστα που παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του λυκείου. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων στην περιοχή, καθώς ένας ανοιχτός οχετός διέρχεται ακριβώς δίπλα από το νέο λύκειο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό που βιώνει καθημερινά το Λύκειο Ανατολικής Πάφου στη Γεροσκήπου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.334, ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέφερε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας (ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2008), ότι έγιναν τρεις καταγγελίες πρατηριούχων καυσίμων για νοθεία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον ακριβή αριθμό των καταγγελιών, τα στοιχεία των κατηγορουμένων και αν υπήρξαν καταδίκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.348, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυπριακή πολιτεία με διάφορα προγράμματα επιχορηγεί την κατασκευή ή ανακατασκευή ξερολιθιών ιδιαίτερα στην περιοχή των αμπελοχωριών. Από την άλλη, επιχορηγείται και η διατήρηση των κοπαδιών αιγών και προβάτων σε ελεύθερη βοσκή, τα οποία όμως καταστρέφουν τελικά τις λιθοδομές. Έχω γίνει αποδέκτης καταγγελιών, που έχουν κατατεθεί και στην αστυνομία, για ζημιές που προκαλούν τα κοπάδια όχι μόνο στις φυτείες, αλλά και στις ξερολιθιές που κτίστηκαν με επιχορήγηση της κυπριακής πολιτείας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πρόγραμμα επιχορήγησης των ξερολιθιών και λιθοδομών και τα μέτρα προστασίας τους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση κοπαδιών αιγοπροβάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.350, ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην κυπριακή οικοδομική αγορά χρησιμοποιούνται αδρανή υλικά (αμμοχάλικα) και τούβλα που προέρχονται από τα κατεχόμενα. Η οικονομική κρίση έχει φαίνεται επιτείνει το φαινόμενο. Πέραν του αθέμιτου ανταγωνισμού, εκφράζονται ανησυχίες για την ποιότητα των υλικών αυτών και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των οικοδομικών έργων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκταση του φαινομένου, αν και κατά πόσο ελέγχεται η κατάσταση και αν όντως δημιουργούνται προβλήματα ποιότητας των οικοδομών από τη χρήση των υλικών αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.361, ημερομηνίας 9 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εγκατέστησε γιγαντοοθόνη σε δημόσιο χώρο απέναντι από το παλιό ΓΣΠ, για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Όμως, η γιγαντοοθόνη βρίσκεται στην πίσω πλευρά ενός χώρου στάθμευσης επί της λεωφόρου Σεβέρη και δύσκολα μπορεί κανείς να την αντιληφθεί. Σε όσες χώρες έχουν τοποθετηθεί τέτοιας μορφής οθόνες, αυτές βρίσκονται σε χώρους στους οποίους το κοινό έχει άμεση και καθημερινή πρόσβαση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε βρέθηκε άλλος πολυσύχναστος και προσβάσιμος στο ευρύ κοινό χώρος, για την τοποθέτηση της γιγαντοοθόνης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.364, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Δεκέμβριο του 2008 ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή στα κατεχόμενα ηλιακού/φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 1MW με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιτρέψει τη μεταφορά των υλικών για την κατασκευή του ηλιακού πάρκου από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, παρά τις διαμαρτυρίες των κυπριακών εταιρειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον όρο η μεταφορά των απαραίτητων υλικών να γίνει οπωσδήποτε από τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.365, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής, που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δε διαθέτουν καθόλου προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η Κύπρος και η Μάλτα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και γιατί δεν καταγράφονται τα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο Αρχείο Πληθυσμιακού Ελέγχου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.367, ημερομηνίας 13 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση έχει αναιρέσει, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 31 Οκτωβρίου 2008, προηγούμενη απόφαση ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2008 για υλοποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη χρηματοδότηση ειδικών μέτρων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ενώ ορθά στις 25 Ιουνίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το φάκελο με τα μέτρα, όπως αυτός καταρτίστηκε από το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΣΑΠ) και προτάθηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, με τη δεύτερη απόφασή του αφαίρεσε από τον εγκεκριμένο φάκελο, ο οποίος είχε ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μέτρο των επενδύσεων για υλικές και άλλες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, υποδομές οινοποιίας και εμπορίας οίνων και το μέτρο της προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η κυβέρνηση αναίρεσε την προηγούμενή της απόφαση για χρηματοδότηση ειδικών μέτρων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, γεγονός που προκάλεσε την απώλεια χρηματοδότησης αξίας πέραν των €10 εκατομ. για την πενταετία 2008-2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.389, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Δεν είναι μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση υπεύθυνη για την καταστροφή της αγοράς ακινήτων. Η καλή φήμη της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκε σε κίνδυνο, λόγω της αποτυχίας των πωλητών να δώσουν τίτλους ιδιοκτησίας σε δεκάδες χιλιάδες αγοραστές (οι επαγγελματίες ανάπτυξης γης κρατούν στα χέρια τους τίτλους ιδιοκτησίας αξίας €4 δις), της ανεπαρκούς εμπιστοσύνης στο νομικό σύστημα και της αδυναμίας των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Πριν από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2008, έπειτα από παράκληση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, η ομάδα παθόντων “Cyprus Property Action Group” (CPAG) κατέθεσε μελέτη με τον τίτλο “Cyprus Property Pitfalls - A Time for Action” (“Παγίδες Αγοράς Ακινήτων - Ώρα για Δράση”) στην κυβέρνηση. Η μελέτη υποδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές γης στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί για άμεση δράση για προστασία των αγοραστών και της διεθνούς φήμης της Κύπρου. Πρόθεση της ομάδας CPAG υπήρξε πάντοτε η συνεργασία με την κυβέρνηση, για να γίνει η Κύπρος ένας πιο ασφαλής τόπος αγοράς ακινήτων. Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση από την κυβέρνηση σε σχέση με τη μελέτη της ομάδας CPAG. Πάρα πολλοί ευρωβουλευτές και Βρετανοί υπουργοί, όπως οι κ. David Miliband και Alistair Darling, αγόρασαν ακίνητα στην Κύπρο, χωρίς ακόμα να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας, και προσέφυγαν στην Ευρώπη για βοήθεια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί και δώσει απαντήσεις στην ομάδα παθόντων CPAG κι αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την προστασία των αγοραστών ακινήτων στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.391, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Σύνδεσμος Αρχαιολόγων Κύπρου εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο καθολικό της μονής Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι εργασίες συνιστούν απαράδεκτη επέμβαση στον ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο του μνημείου και ζητούν από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων να τερματίσει τις εν λόγω επεμβάσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μορφή των συμβάσεων στο μνημείο του καθολικού της μονής Αγίου Ηρακλειδίου και αν σκοπεύει να τερματίσει τις εργασίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.392, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής Παλιομετόχου και ο κοινοτάρχης της κοινότητας καταγγέλλουν τη συστηματική διάχυση υγρών αποβλήτων στη Βιομηχανική Περιοχή Παλιομετόχου από το εργοστάσιο “Κομήτης”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειές του, ώστε να σταματήσει η ρύπανση και οι ένοχοι να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.393, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Βρετανός επιτελάρχης κ. Gerard Hughes της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ ισχυρίστηκε πρόσφατα, μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση, ότι η Τουρκία μείωσε τον αριθμό των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο σε 21.000 στρατιώτες. Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Gerard Hughes προέβη σε σειρά εγκωμιαστικών σχολίων για τον κατοχικό στρατό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δύναμη του κατοχικού στρατού όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά ενισχύεται διαρκώς σε στρατιώτες και υλικό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ και εάν ζητήθηκε η ανάκληση του Βρετανού επιτελάρχη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.393, ημερομηνίας 26 Φεβρουαρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Βρετανός επιτελάρχης κ. Gerard Hughes της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ ισχυρίστηκε πρόσφατα, μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση, ότι η Τουρκία μείωσε τον αριθμό των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο σε 21.000 στρατιώτες. Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Gerard Hughes προέβη σε σειρά εγκωμιαστικών σχολίων για τον κατοχικό στρατό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δύναμη του κατοχικού στρατού όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά ενισχύεται διαρκώς σε στρατιώτες και υλικό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ και εάν ζητήθηκε η ανάκληση του Βρετανού επιτελάρχη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.405, ημερομηνίας 5 Μαρτίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Παφιακό Στάδιο δε διαθέτει αποχωρητήρια γυναικών και αναπήρων. Η έλλειψη αυτή σημειώνεται από το 1982, που λειτούργησε το Παφιακό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει αυτή η σοβαρή κτιριακή έλλειψη και αν αυτό δεν αποτελεί δυσμενή διάκριση ιδιαίτερα για τα ανάπηρα/εμποδιζόμενα άτομα και τις γυναίκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.426, ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ο θάνατος ενός ακόμα κατοίκου από καρδιακό επεισόδιο στην εγκαταλειμμένη Τηλλυρία προκαλεί την έντονη και δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής. Είναι η δεύτερη περίπτωση σε δέκα μέρες που, λόγω της ανεπαρκούς ιατρικής υποδομής και της μεγάλης απόστασης από νοσοκομείο, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα ζωής ή θανάτου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει και να θέσει σε λειτουργία νοσοκομειακό ελικόπτερο, αν θα ζητήσει από τον κ. Ταλάτ το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τουλάχιστο για τα ασθενοφόρα, ή αν θα εξοπλιστεί το νοσοκομείο Κάτω Πύργου με μηχανήματα, εξοπλισμό και προσωπικό για αντιμετώπιση καρδιακών επεισοδίων, για να αποφευχθεί άλλος θάνατος στην περιοχή λόγω της ανεπαρκούς ιατρικής υποδομής και της μεγάλης απόστασης από το πιο κοντινό νοσοκομείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.429, ημερομηνίας 12 Μαρτίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για εξάλειψη της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων, προβλέπεται η θανάτωση των ντόπιων αιγών του Ακάμα. Είναι γνωστό ότι η περιοχή της χερσονήσου Ακάμα ταλαιπωρείται από την υπερβόσκηση, κυρίως από κοπάδια αιγών. Από χρόνια συζητείται η μετακίνηση των αιγών από την περιοχή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν, με την ευκαιρία που δίνεται από το εθνικό σχέδιο για εξάλειψη της τρομώδους νόσου, θα επιδιωχθεί η απομάκρυνση των αιγοπροβάτων από τη χερσόνησο του Ακάμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.430, ημερομηνίας 12 Μαρτίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι οι ντόπιοι ψαράδες διαμαρτύρονται για την καταστροφή του ιχθυοβιότοπου της θαλάσσιας περιοχής Κάτω Πύργου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ψαράδων, η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε την εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου Κάτω Πύργου και τον καθαρισμό του από τα φύκια προχώρησε στην απόρριψη των υλικών του καθαρισμού και της εκσκαφής σε περιοχή που θεωρείται βιότοπος για την ιχθυοπανίδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κατασκευαστική εταιρεία παραβιάζει τους όρους που της έθεσε το Τμήμα Αλιείας και απορρίπτει τα απόβλητα σε μικρότερο βάθος και απόσταση από την ακτή από αυτό που περιλαμβάνουν οι όροι του συμβολαίου. Φαίνεται πως ο έλεγχος που ασκεί το αρμόδιο τμήμα είναι ανεπαρκής, αφού χρειάστηκαν οι καταγγελίες των ψαράδων, για να αποκαλυφθεί η παράνομη και αντιπεριβαλλοντική πράξη του εργολάβου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί το Τμήμα Αλιείας χρειάστηκε τις καταγγελίες των ψαράδων, για να ανακαλύψει την παράνομη και αντιπεριβαλλοντική πράξη του εργολάβου, πώς προτίθεται το τμήμα να τιμωρήσει τον εργολάβο και αν θα αρχίσει συστηματικός έλεγχος των εργασιών του εργολάβου, για να σταματήσει κάθε ρύπανση του ιχθυοβιότοπου Κάτω Πύργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.457, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα αντιπροσωπία του AGBU (Armenian General Benevolent Union) είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους. Φαίνεται ότι σ’ αυτές τις συναντήσεις κύριο θέμα ήταν το μέλλον των εγκαταστάσεων της σχολής “Μελκονιάν” στη Λευκωσία.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις σκέψεις και προτάσεις που υπάρχουν για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της σχολής “Μελκονιάν” και αν υπάρχει ενδεχόμενο συνέχισης της λειτουργίας της ως εκπαιδευτικού κέντρου των Αρμενίων της ανατολικής Μεσογείου και σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τους Αρμένιους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.458, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχωρούν στη διαδικασία προώθησης νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την απαγόρευση χρησιμοποίησης ζώων στα τσίρκα που δίνουν παραστάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία ή σε άλλες δραστηριότητες που στόχο έχουν την ψυχαγωγία κοινού.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει τεθεί και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.480, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε ο διαδικτυακός οργανισμός “www.hotels.com”, οι τιμές στα ελληνικά ξενοδοχεία παρουσίασαν μείωση κατά 7% κατά το τρίμηνο Οκτώβρη-Δεκέμβρη του 2008 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2007.

Πτωτικά φαίνεται να κινήθηκαν οι τιμές των ξενοδοχείων σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση των τιμών ευρωπαϊκών ξενοδοχείων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχουν μειωθεί οι τιμές των κυπριακών ξενοδοχείων κατά ανάλογο τρόπο και σε πιο βαθμό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.484, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών ενημερώθηκε για τις προθέσεις εργολάβου για κοπή αιωνόβιων τρέμιθων στην Έξω Βρύση από το Νοέμβριο του 2008, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα να γίνει η κοπή των δέντρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί το Τμήμα Δασών δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, για να προλάβει το κακό, όταν μπορούσε. Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει το Τμήμα Δασών, με σκοπό να προστατευθούν τα αιωνόβια δέντρα που δεν έχουν ακόμη κοπεί;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.485, ημερομηνίας 22 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Πάφου, το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου έθεσε θέμα, γιατί δεν έχει τηρηθεί στο αναφερόμενο κτίριο η νομοθεσία που αφορά την αγορά και τοποθέτηση έργων τέχνης αξίας ίσης με 1% επί του συνολικού κόστους ανέγερσης του κτιρίου. Δε φαίνεται να έχει προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός για τα δύο νέα αεροδρόμια για την εφαρμογή της σχετικής πρόνοιας του νόμου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά την υποχρέωση της τοποθέτησης έργων τέχνης αξίας ίσης με 1% επί του κόστους ανέγερσης των κτιρίων, όσον αφορά τα κτίρια των νέων αεροδρομίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.486, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Έμπα της Πάφου υπάρχει μία αιωνόβια δρυς, η οποία χρήζει προστασίας και συντήρησης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να λάβει μέτρα προστασίας της αιωνόβιας δρυός στην Έμπα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.487, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί πως σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση στη δημιουργία του καταφυγίου ζώων στο Αρμενοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, για το οποίο παραχωρήθηκε ήδη κρατική γη.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η δημιουργία του καταφυγίου ζώων στο Αρμενοχώρι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.488, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τα τελευταία περιστατικά σε σχέση με τη μεταφορά ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από τον “πολιορκημένο” Κάτω Πύργο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου έχουν επαναφέρει ως ζήτημα ζωής ή θανάτου το θέμα της απόκτησης από την πολιτεία νοσοκομειακού ελικοπτέρου.

Δυστυχώς, με βάση παλαιότερη απόφαση, όπως καταγράφεται σε απάντηση που έλαβα από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη στην ερώτηση με αριθμό 23.06.008.04.518, ημερομηνίας 21ης Ιουλίου 2005, αποκλείσθηκε το πιο πάνω ενδεχόμενο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει ενδεχόμενο επανεξέτασης της απόφασης σχετικά με την απόκτηση νοσοκομειακού ελικοπτέρου, καθώς και αν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν οποιαδήποτε κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.516, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ζητά όπως αυξηθεί το όριο αφυπηρέτησης των μελών του αστυνομικού σώματος, αναφερόμενος σε έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, την οποία διαβίβασε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό Αστυνομίας, που φαίνεται να δικαιώνει το αίτημά τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη θέση του επί του αιτήματος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.517, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι χορηγίες για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών καθυστερούν να παραχωρηθούν στους δικαιούχους, παρά την έγκαιρη έγκριση της σχετικής πρόνοιας του προϋπολογισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των αντιπροσώπων γιατί παρατηρείται κάθε χρόνο η ίδια καθυστέρηση και πότε επιτέλους αναμένεται να επιλυθεί το πρόβλημα της καθυστερημένης παροχής των χορηγιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.518, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ έχουν επιστραφεί οι ιδιοκτησίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους οι οποίες είχαν κρατικοποιηθεί μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιβολή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η κάθε χώρα έχει ακολουθήσει τη δική της μέθοδο, βασισμένη όμως πάντα σε νομικά επιχειρήματα.

Επειδή οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι σήμερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Κύπρος, και επειδή το πρόβλημα της επιστροφής περιουσιών έχει κάποιες ομοιότητες με την περίπτωση της Κύπρου, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έγινε οποιαδήποτε συγκριτική έρευνα σε σχέση με τα προηγούμενα που δημιουργήθηκαν και πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.519, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Γνωρίζω ότι παλαιότερα είχε συζητηθεί η ιδέα να δοθεί το δικαίωμα σε πολίτες να καταγγέλλουν τροχαίες παραβάσεις και να εκδίδουν και εξώδικα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των αντιπροσώπων αν υπάρχει σκέψη να εισαχθεί το μέτρο αυτό, προκειμένου να περιοριστούν οι τροχαίες παραβάσεις, οι οποίες αποτελούν τον κυριότερο λόγο πρόκλησης των οδικών ατυχημάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.520, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Κλωνάρι της επαρχίας Λεμεσού η προστατευόμενη αιωνόβιος δρυς έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από την περσινή πυρκαγιά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες του υπουργείου του, ούτως ώστε να επουλωθούν οι πληγές της δρυός που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά του 2008, και αν υπάρχουν σχέδια να αξιοποιηθεί ο πέριξ χώρος, στον οποίο περιλαμβάνεται και ένα παραδοσιακό λαγούμι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.521, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εκκρεμεί η έκδοση πολλών διαταγμάτων προστασίας αιωνόβιων δέντρων από το Τμήμα Πολεοδομίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί σημειώνεται αυτή η καθυστέρηση, ποια συγκεκριμένα διατάγματα διατήρησης δέντρων ή συστάδων δέντρων καθυστερούν και αν μπορεί να απλοποιηθεί, εκσυγχρονιστεί και επιταχυνθεί η διαδικασία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.522, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Πολεοδομίας έχουν κηρύξει σημαντικό αριθμό αιωνόβιων δέντρων σε διατηρητέα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κατάλογο των διατηρητέων αιωνόβιων δέντρων, ποια είναι τα μέτρα προστασίας τους, ποια τα αποτρεπτικά μέτρα έναντι ζημιών και αν υπάρχει ενιαία σήμανση και πινακίδες πληροφόρησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.523, ημερομηνίας 30 Απριλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια πολύχρονη συζήτηση για την προστασία μιας από τις μοναδικές εναπομείνασες δεντροστοιχίες της Λευκωσίας, αυτής στην οδό Κυριάκου Μάτση στους Αγίους Ομολογητές. Πολλοί θεωρούν ότι τα δέντρα πρέπει να κοπούν, γιατί αποτελούν κίνδυνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και προκαλούν κινδύνους ασφάλειας. Άλλοι θεωρούν αδιανόητο να κοπούν τα μεγάλα και ιστορικά αυτά δέντρα. Υπάρχει βεβαίως και η εισήγηση να μετατραπεί η οδός σε μονόδρομο, να διατηρηθεί ο παραδοσιακός της χαρακτήρας και να επιλυθούν όλα τα ενδεχόμενα οδικά προβλήματα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις θέσεις του υπουργείου του για το μέλλον των δέντρων στην Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία και για την τοποθέτησή του επί της εισήγησης για μονοδρόμηση της οδού, ώστε να διασωθούν τα δέντρα, να παραμείνει ο παραδοσιακός χαρακτήρας και να επιλυθούν τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.537, ημερομηνίας 7 Μαΐου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε αρκετές περιοχές όπου υπήρχαν διενέξεις και συγκρούσεις και όπου ο λαός κλήθηκε με την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης να εγκρίνει λύση που προήλθε από διαπραγματεύσεις για τέτοιας μορφής προβλήματα δεν επετράπη σε εποίκους να συμμετάσχουν σε δημοψηφίσματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δυτικής Σαχάρας, που συχνά αναφέρεται σε σχέση με την Κύπρο. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι ούτε στην περίπτωση της διευθέτησης της υπόθεσης στο Ανατολικό Τιμόρ επιτράπηκε στους εποίκους να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα. Λέγεται μάλιστα ότι στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Ανατολικό Τιμόρ ήταν εμπλεγμένος και ο Αυστραλός Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έγιναν σχετικές μελέτες γύρω από το θέμα αυτό και, εάν όντως οι έποικοι δε συμμετείχαν σε δημοψηφίσματα, να μας εξηγήσει ποια θα είναι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις και δημοψηφίσματος στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.540, ημερομηνίας 12 Μαΐου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων έχει εισηγηθεί τη δημιουργία μελισσοκομικού θεματικού πάρκου σε περιοχή παρά το κτηνιατρείο Αθαλάσσας.

Στο πάρκο αυτό θα μπορούν να γίνονται ερευνητικά προγράμματα, πρακτικές εκπαιδεύσεις κ.λπ. Επίσης, στο πάρκο μπορεί να λειτουργήσει μελισσοκομικό σχολείο, οργανωμένη παραγωγή βασίλισσας μελισσών και να γίνονται επισκέψεις από μαθητές, ερευνητές και κοινό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση συμφωνεί και υποστηρίζει το αίτημα για δημιουργία μελισσοκομικού θεματικού πάρκου στην Αθαλάσσα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.546, ημερομηνίας 19 Μαΐου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα φαινόμενα παρουσίας σκόνης στην ατμόσφαιρα. Η σκόνη (αιωρούμενα σωματίδια) θεωρείται επικίνδυνος ρύπος για τη δημόσια υγεία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η υπερβολική ή η συνεχής εισπνοή σκόνης δημιουργεί σοβαρά αναπνευστικά και αιματολογικά προβλήματα. Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν παρουσιάζονται φαινόμενα πυκνής σκόνης, γι’ αυτό ζητούν να ενημερώνονται έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει ενδεχόμενο να ενταχθεί στο δελτίο ειδήσεων προειδοποίηση για αναμενόμενη παρουσία σκόνης στην ατμόσφαιρα, ώστε τα εν λόγω άτομα να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.547, ημερομηνίας 22 Μαΐου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πριν από μερικές μέρες έλαβα παράπονα από γονείς ιστιοπλόων, οι οποίοι καταγγέλλουν ενέργειες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους ιστιοπλόους μας και θέτουν κωλύματα στην ανάπτυξη του αθλήματος της ιστιοσανίδας στο νησί μας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί άλλαξαν τα ωράρια του Κρατικού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου, γεγονός που δυσκολεύει την πραγματοποίηση των προπονήσεων των ιστιοπλόων, γιατί απομακρύνθηκε ο μοναδικός ειδικός διπλωματούχος προπονητής ιστιοπλοΐας και γιατί το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο Λεμεσού κλείνει τις Κυριακές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.552, ημερομηνίας 29 Μαΐου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι στο ύψωμα “Φανός” στην περιοχή Αγίας Νάπας είναι εγκατεστημένες πάρα πολλές κεραίες τηλεπικοινωνιών, αλλά και άλλων ηλεκτρονικών μέσων (π.χ. ραντάρ). Παράλληλα, με γρήγορους ρυθμούς, η περιοχή αναπτύσσεται οικιστικά και εμφανίζονται όλο και περισσότερες κατοικίες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται δύο καταστάσεις, οι οποίες κατά την άποψή μου δε συνάδουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για ζώνη ασφαλείας (buffer zone) και εάν υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ κεραιών και κατοικιών.

Επίσης, θα ήθελα να πληροφορηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων εάν γίνονται μετρήσεις, από ποιους γίνονται και ποια είναι τα αποτελέσματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.561, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο γνωστό ποταμάκι στα Καληδόνια, που καταλήγει στους ομώνυμους καταρράκτες, πολλοί, ιδιαίτερα αλλοδαποί, επιδίδονται σε παράνομο ψάρεμα πέστροφας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση του συχνού φαινομένου της παράνομης αλίευσης στον ποταμό των Καληδονίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.562, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από το 1999 οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που διέμεναν στον οικισμό “Βερεγγάρια” στα Πολεμίδια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους για λόγους ασφάλειας. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο χώρος μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης και οχληρίας με τις άκρως επικίνδυνες στέγες αμιάντων, τις ποντίκες και τα ερπετά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε έρευνα που να εξετάζει τη σχέση μεταξύ των υποστατικών αμιάντου και των κρουσμάτων καρκίνου που παρουσιάζονται στην περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.563, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από ομάδα ανθρώπων που επισκέφτηκαν πρόσφατα τα κατεχόμενα ότι το φυτοφάρμακο “λανέιτ” πωλείται εκεί ανεξέλεγκτα. Δηλητηριάζονται σκύλοι και γάιδαροι για λόγους εκδίκησης ή “καθαριότητας”. Πολύ συνηθισμένη είναι η δηλητηρίαση κοτόπουλων, με σκοπό να δηλητηριαστούν τα ζώα που θα φάνε τα πτώματα. Δυστυχώς, δεν μπορεί να απαγορευτεί τελείως η χρήση του “λανέιτ”, από τη στιγμή που είναι τόσο εύκολο να το προμηθευτεί κανείς από τα κατεχόμενα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τα μέτρα που παίρνουν οι κυπριακές αρχές για έλεγχο των αυτοκινήτων που έρχονται από τα κατεχόμενα, για να αποφευχθεί η “εισαγωγή” του “λανέιτ” στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και ποια μέτρα μπορούν να παρθούν για παντελή απαγόρευση της χρήσης του “λανέιτ” στην Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχομένων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.564, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι σε πολλές περιοχές του νησιού μας (π.χ. The Mall of Cyprus) χρησιμοποιούνται προβολείς που φωτίζουν τον ουρανό κατά τη διάρκεια της νύχτας με δέσμες φωτός. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο φωτισμός αυτός προκαλεί αντανακλάσεις σε αυτοκινητόδρομους (π.χ. Λύμπια) και προβλήματα στις νυκτερινές πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια για τη χρήση προβολέων και αν αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πράγματι αδειοδοτηθεί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.565, ημερομηνίας 11 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε τρεις περιπτώσεις απορρίφθηκε η χρηματοδότηση της παραγωγής “Αυξεντίου, ένα Requiem για Ήρωες”, που αφορά την απόδοση τιμών στον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Γρηγόρη Αυξεντίου. Το έργο θα παρουσίαζε μεγάλη χορωδία, συμφωνική ορχήστρα, εκκλησιαστικό όργανο και τραγουδιστές (σοπράνο και βαρύτονος). Περιγράφει την ιστορία των πενήντα τελευταίων χρόνων τη πατρίδας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η παραγωγή δεν ήταν υψηλού κόστους, παρά την υψηλή της ποιότητα, αλλά απορρίφθηκε λόγω θεματικής. Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα θέματα που αφορούν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αποκλείονται από τα “Κύπρια”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί το έργο “Αυξεντίου, ένα Requiem για Ήρωες ” δεν έτυχε χορηγίας από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαίτερα να δικαιολογηθεί το επιχείρημα περί “ακατάλληλης” θεματικής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.566, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από το Γεωλογικό Όμιλο Λευκάρων ότι σε περιοχή όπου λειτουργούν θερμοκήπια, στην τοποθεσία “Χωράφια του Αντζιέλου”, σημειώνεται σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος, αφού υπάρχουν παντού ακαθαρσίες, εγκαταλελειμμένα πλαστικά μπουκάλια από υπολείμματα χημικών κ.λπ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση της ρύπανσης στην τοποθεσία “Χωράφια του Αντζιέλου”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.567, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής αλουμινίου στην Κύπρο. Το έργο αυτό κρίνεται γιγάντιο για τα δεδομένα της Κύπρου. Εάν όντως υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, πρόκειται για ένα έργο που θα απορροφήσει όλη την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια της Κύπρου, ενώ οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πραγματική πρόταση για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου, αν έχουν μελετηθεί οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές παράμετροι και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.568, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, 600 τόνοι τοξικών αποβλήτων διοχετεύτηκαν στις 22 Απριλίου 2009 από το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Λάρνακας μέσα στο ευαίσθητο περιβάλλον της Αλυκής Λάρνακας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το περιστατικό και για τις διαδικασίες εφαρμογής της νομοθεσίας και τιμωρίας των ενόχων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.569, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή κ. Τάσου Μητσόπουλου με αρ. 23.06.009.03.233 σχετικά με το ποσοστό ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Πολυνείκης παρέθεσε στοιχεία που αφορούν την ανακύκλωση συσκευασιών. Όμως το σύνολο των απορριμμάτων δεν είναι μόνο τα απόβλητα συσκευασιών που συλλέγονται με βάση τον περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών Νόμο [Ν. αρ. 32(Ι)/2002].

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποσοστό ανακύκλωσης όλων των οικιακών και βιομηχανικών απορριμμάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.621, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκδίδει άδειες εκπομπής αερίων αποβλήτων για βιομηχανίες και εργοτάξια, κατ’ εφαρμογή των προνοιών του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμου [Νόμος Αρ. 187 (1)/2002], με την επιφύλαξη της υποχρέωσης για εξασφάλιση των οποιωνδήποτε άλλων αδειών που απαιτούνται δυνάμει άλλων νόμων. Τελικά, όπως και στη γνωστή περίπτωση του εργοστασίου “Astrasol” στα Λατσιά, εργοστάσια που δεν εξασφάλισαν πολεοδομικές ή οικοδομικές άδειες κατέχουν άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σωρεία προβλημάτων και τραγελαφικών καταστάσεων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γνωρίζει την πιο πάνω τακτική, σε ποιο βαθμό και σε ποια εργοστάσια έχουν δημιουργηθεί οι εν λόγω καταστάσεις και αν αναμένεται να τροποποιήσει την τακτική του υπουργείου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.622, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι προωθούνται και στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κτλ.), νομοθετικές ρυθμίσεις, για να απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας για την αγορά κάρτας τηλεφώνου (τύπου “So Easy”). Φαίνεται ότι στην Κύπρο μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ζήτημα ταυτοποίησης των 450 000 καρτών τηλεφώνου. Ο λόγος της ενέργειας αυτής είναι η κατάργηση της ανωνυμίας στα κινητά τηλέφωνα, με στόχο τον περιορισμό της εγκληματικότητας. Ας σημειωθεί ότι η προπληρωμένη τηλεφωνία και στην Κύπρο είναι μεγαλύτερη από τη συνδρομητική, αφού ξεπερνά σε αριθμό τις κανονικές συνδέσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το υπουργείο του προβληματίζεται από τις εξελίξεις στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από το φαινόμενο της αύξησης της παρενόχλησης με τη χρήση τηλεφώνων που λειτουργούν με κάρτα και αν σχεδιάζει παρόμοιας μορφής διαδικασία ελέγχου των κινητών τηλεφώνων με προπληρωμένη κάρτα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.03.623, ημερομηνίας 8 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Κύπρο εκατομμύρια ελαστικά διατίθενται ανεξέλεγκτα για παράνομες και εξαιρετικά ρυπογόνες καύσεις σε σκυβαλότοπους ή κτηνοτροφικές μονάδες, για παράνομες χρήσεις ή απλώς απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην κυπριακή ύπαιθρο.

Οι έντονες κινητοποιήσεις των κατοίκων της Μαραθούντας στην Πάφο, η κακόβουλη πυρκαγιά στο σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη σε σωρό εκατομμυρίων ελαστικών και η πρόσφατη απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης να μη δέχεται πλέον στους σκυβαλότοπους τα ελαστικά έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε δραματικό αδιέξοδο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να δημιουργήσει χώρους προσωρινής παραλαβής των ελαστικών σε κλειστά εμπορευματοκιβώτια, όπως συμβαίνει με τον αμίαντο, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, σε βιομηχανικές περιοχές, μέχρι τη λειτουργία των εργοστασίων ανακύκλωσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.022, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού ζητά την παραγωγή ούμπρας και ποιες είναι οι συνέπειες της δημιουργίας πολλών μικρών λατομείων ούμπρας καθ’ όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.023, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών για τον αριθμό των παστεριώσεων του φρέσκου γάλακτος που προσφέρεται στον Κύπριο καταναλωτή. Κάποιοι μιλούν και για περιπτώσεις επαναπαστερίωσης για όγδοη φορά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν επιτρέπεται η επαναπαστερίωση του φρέσκου γάλακτος και εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε προδιαγραφές, όροι και κανονισμοί.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.024, ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από την 1η Αυγούστου το πρόγραμμα ανακύκλωσης θα έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν τα σκουπίδια τους και να τα διαθέτουν για ανακύκλωση. Η μόνη πόλη που δε θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης θα είναι η πόλη της Λάρνακας, παρ’ όλο που πολλοί κάτοικοι της περιοχής το ζητούν απεγνωσμένα εδώ και μήνες.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων της “Green Dot” στη Λάρνακα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.026, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων προχωρεί στην ανακατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού, δημιουργώντας δύο επιπλέον λωρίδες, από το ύψος της Αλάμπρας μέχρι και την είσοδο της Λευκωσίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει λάβει υπόψη τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, καθώς και γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει τη χρηματοδότηση του έργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.027, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το ξύλινο σκάφος “Χελάνδριον” (πρώην “Σειρήν”), το οποίο έχει ιστορική σημασία, διότι χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του πρώτου φορτίου οπλισμού για την ΕΟΚΑ το 1954 και μετέφερε τον αρχηγό Διγενή στην Κύπρο, βρίσκεται εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, στην υγρασία, τη βροχή και τη ζέστη, σε ανοικτό χώρο στη Λεμεσό. Η άποψη των ειδικών είναι ότι το ιστορικό αυτό σκάφος πρέπει να τύχει συντήρησης και στέγασης σε κατάλληλο χώρο, που να προσφέρεται για επίσκεψη και για παρουσίαση των συνταρακτικών γεγονότων που το συνοδεύουν ιστορικά. Η χρήση πολυμέσων (βίντεο, ηλεκτρονικών προβολών ήχου και εικόνας κτλ.) είναι ιδιαίτερα δυνατή και σε αυτή την περίπτωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να προστατευθεί το σκάφος “Σειρήν” ή “Χελάνδριον” και να αναδειχθεί η ιστορική σημασία του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.028, ημερομηνίας 10 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης που εστιάζεται σε μια μεγάλη καμπάνια για την προώθηση του ελαιολάδου σε τέσσερις μεγάλες περιοχές της υφηλίου, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αυτό δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου κ. Mohammed Sbitri. Όπως είπε ο κ. Sbitri, το συμβούλιο έχει εκπονήσει μελέτη για την προβολή σ’ αυτές τις περιοχές και προσδοκά να ξεκινήσει την καμπάνια στις αρχές του 2010, αμέσως μόλις εξειδικευτούν επιμέρους σημεία του σχεδίου προβολής από ειδική εταιρία σύμβουλο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην προβολή του προϊόντος στη Βομβάη της Ινδίας, καθώς και στα γενικότερα στοιχεία και τις ενέργειες που σχετίζονται με την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας και της κατανάλωσης του ελαιολάδου και των παραγώγων του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της Κύπρου με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιολάδου και αν συμμετέχουμε -και με ποιο τρόπο- σε αυτή την εκστρατεία προβολής της κατανάλωσης ενός προϊόντος το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της κυπριακής αγροτικής παραγωγής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.029, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το παλιό πετρόκτιστο γεφύρι στο χωριό Χρυσοχού της Πάφου κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω της αύξησης του αριθμού των οχημάτων που το χρησιμοποιούν. Το γεφύρι κτίστηκε την εποχή της Αγγλοκρατίας για τη διέλευση κάρων και όχι αυτοκινήτων, ενώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της λειτουργίας του περιφερειακού διαμετακομιστικού σταθμού στερεών οικιακών αποβλήτων, έχει αυξηθεί η διακίνηση σ’ αυτό των φορτηγών απορριμματοφόρων. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του γεφυριού είναι υπαρκτός. Επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα υποστήριξης. Πρέπει επίσης να προωθηθεί η κατασκευή νέου γεφυριού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του παλιού γεφυριού της Χρυσοχούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.034, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρησιακή δραστηριότητα και έχουν αξιοποιήσει τις πρόνοιες του σχεδίου για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στοιχεία φορολογούνται επί των εσόδων πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος προς το δίκτυο της ΑΗΚ. Αυτό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Η κυβέρνηση πρέπει να απαλλάξει από το φόρο εισοδήματος την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μη φορολογείται το ποσό της επιδότησης ή της επιχορηγουμένης τιμής της κιλοβατώρας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί φορολογείται με αυτό τον άδικο τρόπο η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.035, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι αρχές των βρετανικών βάσεων αποστέλλουν διατάγματα (στα αγγλικά “ordinances”) στους κατοίκους ή ιδιοκτήτες τεμαχίων γης με τα οποία τους καλούν, αν επιθυμούν να ανεγείρουν οικοδομή, να απευθυνθούν στις δικές τους λεγόμενες “αρχές”, για να εκδώσουν τη σχετική άδεια. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η τακτική παραβιάζει τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν γνωρίζει περί των διαταγμάτων που εκδίδουν οι αρχές των βρετανικών βάσεων και αν όντως αυτή η τακτική παραβιάζει τις συνθήκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.037, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην Κύπρο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων γάτων. Δυστυχώς, η αντίδραση από ασυνείδητους πολίτες στα προβλήματα που δημιουργούνται είναι οι μαζικές δηλητηριάσεις των ζώων αυτών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων γάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.038, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σύμφωνα με το Παράρτημα Κ της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι αρχαιολογικοί χώροι εντός των βρετανικών βάσεων ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν και πότε η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδίκησε την εφαρμογή των προνοιών της εν λόγω συνθήκης σε ό,τι αφορά τις αρχαιότητες και τα αρχαιολογικά ευρήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.039, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι προφανές ότι οι δήμοι και οι κοινότητες αδυνατούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων. Υπάρχει η εισήγηση να δοθεί το δικαίωμα στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμόζουν ειδική φορολογία, για να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα ευημερίας των ζώων.

Παρακαλώ των αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς αντιμετωπίζει αυτή την εισήγηση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.040, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η κεραία αναμετάδοσης του ΡΙΚ στο ύψωμα “Σωτήρα” στα Λεύκαρα έχει τοποθετηθεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πραγματικά για τη συγκεκριμένη κεραία δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.041, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κοινοτικοί επισκέπτες της Κύπρου δικαιούνται για τους πρώτους έξι μήνες παρουσίας τους στο νησί να κυκλοφορούν με την άδεια οδήγησης που εξέδωσε η χώρα τους. Μετά τους έξι μήνες παραμονής τους, η άδεια οδήγησης μετατρέπεται αυτόματα σε κυπριακή. Ως αποτέλεσμα τούτου πολλοί οδηγοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένοι από τους οποίους οδηγούν λεωφορεία ή φορτηγά, χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί με βάση τις κυπριακές συνθήκες, οδηγούν στους κυπριακούς δρόμους δημιουργώντας κίνδυνο οδικής ασφάλειας. Όσον αφορά τους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, πληροφορούμαι ότι λειτουργεί δίκτυο παράνομης έκδοσης αδειών οδήγησης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειές του όπως αντιμετωπιστούν τα πιο πάνω φαινόμενα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.042, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ομολογεί ότι ένα ποσοστό 5% έως 10% των αναγκών των διαφόρων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών σε αυτοκίνητα μπορεί να καλυφθεί από υβριδικά αυτοκίνητα. Ο κ. υπουργός διατείνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κυβερνητικών αυτοκινήτων είναι οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς ή διπλοκάμπινα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον ακριβή αριθμό και είδος των κυβερνητικών αυτοκινήτων ανά τμήμα, καθώς επίσης αν είναι δυνατό να καθοριστεί όπως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, π.χ. 5%, των νέων αγορών κυβερνητικών αυτοκινήτων είναι υβριδικής ή ηλεκτρικής τεχνολογίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.043, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και κάτοικοι της Κακοπετριάς για τη λειτουργία ιχθυοτροφείου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των Κακοπετριτών, το ιχθυοτροφείο, το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού, περίπου ένα χιλιόμετρο από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης, λειτουργεί παράνομα. Υποστηρίζουν ότι κτίστηκε αυθαίρετα, χωρίς την εξασφάλιση οποιασδήποτε σχετικής άδειας. Καταγγέλλουν ακόμα ότι το ιχθυοτροφείο αντλεί παράνομα νερό από τον ποταμό, εκφράζοντας φόβους ότι ενδεχόμενη μόλυνση του ποταμού από τη λειτουργία του ιχθυοτροφείου θα είναι καταστροφική για την κοινότητα της Κακοπετριάς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν διερευνηθεί οι καταγγελίες των κατοίκων Κακοπετριάς και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της διερεύνησης.»

Απάντηση


ρώτηση με αρ. 23.06.009.04.044, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς σχεδιάζει η πολιτεία να τιμήσει τον αείμνηστο λόγιο, συγγραφέα και ερευνητή δόκτορα Κώστα Κύρρη και αν προτίθεται να απαλλοτριώσει και αξιοποιήσει αναλόγως την κατοικία του στην Αγλαντζιά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.045, ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση στην ερώτησή μου με αριθμό 23.06.009.03.067, ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τη διερεύνηση υπονοιών για επηρεασμό από τα καυσαέρια των λαχανικών και φρούτων που εκτίθενται σε χώρους δίπλα από οδικές αρτηρίες, ο αρμόδιος υπουργός πληροφόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι τα επίπεδα της παρουσίας των ρυπαντικών ουσιών μολύβδου, καδμίου και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων ήταν υψηλότερα από τα συνήθη. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού, ημερομηνίας 15 Ιουνίου 2009, το 2007 έγιναν μόνο δεκαενννέα δειγματοληψίες και το 2008 μόνο δέκα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να δώσει λεπτομερή κατάλογο των αποτελεσμάτων των αναλύσεων αυτών και να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε διεξάγονται περισσότερες αναλύσεις για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.050, ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο του έργου διαμετακομιστικών σταθμών του συστήματος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων για τις επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου (στις περιοχές Ξυλοφάγου και Σκαρίνου), κινδυνεύει η χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτό δε συμπληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, που είναι το χρονικό όριο μέχρι το οποίο μπορεί αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπαρκτός και ποιες ενέργειες γίνονται, για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.051, ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει υποβάλει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία πέντε περιφερειακών χώρων (καταφυγίων) φυλάξεως αδέσποτων σκύλων. Η πρόταση ετοιμάστηκε σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Ένωση Δήμων, το υπουργείο σε συνεννόηση με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος επρόκειτο να καθορίσει σύσκεψη περί τα τέλη Ιουνίου 2009 μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για εξέταση του θέματος. Υποτίθεται ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα έπρεπε με πρωτοβουλία των δήμων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου να γίνουν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό, ώστε να προετοιμαστούν οι θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει εγκριθεί η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή περιφερειακών καταφυγίων αδέσποτων σκύλων και εάν έχει προχωρήσει όντως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.052, ημερομηνίας 20 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3(2) του περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμου (Ν. 5/85) όπως τροποποιήθηκε (με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2002), καθώς και το άρθρο 3(2) του Νόμου 117(Ι)/2002 όπως τροποποιήθηκε (με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2003), τόκοι που αποκτά ταμείο προνοίας υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά με ποσοστό ύψους 3%. Οποιοιδήποτε άλλοι τόκοι, συμπεριλαμβανομένων τόκων που αποκτά ταμείο συντάξεως, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά με ποσοστό 10%.

Για να θεωρείται ένα ταμείο ως εγκεκριμένο για σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων των νομοθεσιών του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων μέχρι και το φορολογικό έτος 2002, πρέπει, σύμφωνα με το άρθρο 19(1)(ε) του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου (Ν. 58/61) όπως τροποποιήθηκε (και ίσχυε μέχρι το 2002), να εγκριθεί από τον Έφορο Φόρου Εισοδήματος βάσει προϋποθέσεων που ο ίδιος θέτει. Από το φορολογικό έτος 2003 που τέθηκε σε ισχύ ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος [Ν. 118(Ι)/2002] όπως τροποποιήθηκε, το ταμείο είναι εγκεκριμένο, σύμφωνα με το άρθρο 14(3), χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ως προς το ποιος εγκρίνει το ταμείο (ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο ταμείο έφορος ή ο Έφορος Φόρου Εισοδήματος).

Σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2008, η ερμηνεία του όρου “εγκεκριμένο” όπως αναφέρεται στο Νόμο 118(Ι)/2002 είναι ασαφής και γίνεται εισήγηση για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας “με σαφείς και απερίγραπτες λέξεις, ώστε να μην υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ως προς την έννοια του όρου ‘εγκεκριμένο’”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να προχωρήσει τάχιστα στην προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να προσδιορίζεται ποια ταμεία είναι εγκεκριμένα και ποια όχι και να αρθεί η νομική ασάφεια που υφίσταται από το 2003, με αποτέλεσμα να προκύπτει άνιση φορολογική μεταχείριση των ταμείων που ιδρύθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.058, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το λατομείο στην τοποθεσία “Χορτερή” στα Πυργά έχει επέμβει και κατέστρεψε κυβερνητική (χαλίτικη) γη, ενώ οι ποσότητες του υλικού που λατομείται είναι υπερδιπλάσιες των επιτρεπομένων από την άδειά του.

Από μια μικρή εκσκαφή οι εργασίες έχουν μετατρέψει το ύψωμα “Χορτερή” σε κρανίου τόπο. Σύννεφα σκόνης καλύπτουν την περιοχή, η διέλευση των φορτηγών επηρεάζει την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της κοινότητας και το περιβάλλον καταστρέφεται ανεπιστρεπτί.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτράπηκε η παράνομη λατομία και εάν μελετήθηκε η νομιμοποίηση της παράβασης μέσω της εξέτασης αίτησης για επέκταση του λατομικού δικαιώματος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.059, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το 2007 ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εφαρμόσει πρόγραμμα συλλογής όλων των παλιών και εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους σε πόλεις και χωριά και στη φύση. Είχε μάλιστα προχωρήσει έρευνα από τις επαρχιακές διοικήσεις, είχαν εντοπιστεί και καταγραφεί τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και είχε γίνει μια πρώτη εκτίμηση του κόστους της εργασίας. Από τότε φαίνεται ότι δεν έγιναν και πολλά πράγματα, αφού ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων συνεχώς αυξάνεται, αυξάνοντας τα προβλήματα οχληρίας, ρύπανσης και τους κινδύνους μολύνσεων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος συλλογής και ανακύκλωσης των οχημάτων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε ανοικτούς χώρους στην ύπαιθρο και στις πόλεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.060, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Λευκωσίας (Ανθούπολη, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος κ.λπ.) για τη χρόνια κατάσταση δυσοσμίας και οχληρίας που κυρίως τις νύκτες κατακλύζει τις περιοχές αυτές. Πηγή της οχληρίας φαίνεται να είναι κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στα δυτικά της Λευκωσίας και ιδιαίτερα στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας στα χωρητικά όρια του Παλιομετόχου και της Κοκκινοτριμιθιάς. Οι χοιροτροφικές αυτές μονάδες λειτουργούν με παράνομες επεκτάσεις και χωρίς σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Επίσης, παραβιάζουν τη νομοθεσία και πολλές φορές απορρίπτουν ψόφια ζώα σε λάκκους, όπου γίνονται βορά για αδέσποτους σκύλους. Άλλες φορές καίνε τα ψοφίμια πάνω σε σωρούς λαστίχων.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, για να θέσει τέλος σ’ αυτή τη χρόνια κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.061, ημερομηνίας 24 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Συγγενών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ΕΛΑ-ΖΩ, όχι μόνο δεν προχωρούν τα έργα διαμόρφωσης του υπογείου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ένα σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό κέντρο, αλλά το τμήμα αποψιλώνεται μέρα με τη μέρα από το έμπειρο ιατρικό προσωπικό του. Στον τεράστιο φόρτο εργασίας καλείται να ανταποκριθούν ελάχιστοι γιατροί, οι οποίοι με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού διεξάγουν έναν ηρωικό αγώνα.

Παράλληλα φαίνεται να έχουν εξασκηθεί πιέσεις από τα γνωστά οικονομικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η διαδικασία έγκρισης της στρατηγικής για τον καρκίνο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για μια πλήρη μελέτη την οποία συνέταξαν επιφανείς επιστήμονες μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις και με τη συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τον καρκίνο και αφορά τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης βραχυπρόθεσμης, αλλά και μακροπρόθεσμης κρατικής πολιτικής για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Να σημειωθεί ότι η στρατηγική για τον καρκίνο εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 12 Ιουνίου 2008, ενώ ο Υπουργός Υγείας την εξήγγειλε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 10 Οκτωβρίου 2008, με τη δημόσια υπόσχεση ότι θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα του 2008 και ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα δημιουργηθεί ακτινοθεραπευτικό τμήμα με τρεις γραμμικούς επιταχυντές.

Δυστυχώς, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες καθυστερεί αδικαιολόγητα η έγκριση και εφαρμογή της στρατηγικής για τον καρκίνο, αφήνοντας τους ασθενείς στα χέρια ενός συγκεκριμένου ιδιωτικού μονοπωλίου, το οποίο απορροφά μεγάλα κρατικά κονδύλια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να προωθηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο η στρατηγική για τον καρκίνο και πότε αναμένεται να προωθηθεί η διαμόρφωση του υπόγειου χώρου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε ένα πλήρες ακτινοθεραπευτικό κέντρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.062, ημερομηνίας 24 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ιδιοκτήτες των επαύλεων που κτίστηκαν στην περιοχή “Θαλασσινές Σπηλιές” στην Πέγεια δημιούργησαν πρόσβαση με ράμπα προς την ακτή, αφού κατέστρεψαν όλο το ανάγλυφο των βράχων, ενώ έσκαψαν μεγάλο όρυγμα και τοποθέτησαν σωλήνες αποχετεύσεων. Η διοχέτευση της όποιας μορφής λυμάτων προς την ακτή των Θαλασσινών Σπηλιών απαγορεύεται, αφού η περιοχή έχει κηρυχθεί μνημείο της φύσης και προστατεύεται από αυστηρή νομοθεσία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για αυτή την παρανομία και εάν έχει επανέλθει το φυσικό περιβάλλον στην προηγούμενη κατάσταση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.063, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι διατυπώνονται πολλά παράπονα, ιδιαίτερα από τους κατοίκους Παναγιάς, Κάτω Πύργου και Κάμπου, ότι δεν έγιναν οι κατάλληλες σε αριθμό προσλήψεις έκτακτων δασοπυροσβεστών από τις περιοχές τους, αλλά ευνοήθηκαν άλλες περιοχές με βάση κομματικά κριτήρια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μεθοδολογία των προσλήψεων στο Τμήμα Δασών και πώς απαντά στις κατηγορίες για ευνοιοκρατία στις προσλήψεις έκτακτων δασοπυροσβεστών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.064, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Ποιες οι ενέργειες του υπουργείου προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του κοινού για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, καθώς και τα ευεργετικά αποτελέσματα της νέας νομοθεσίας;

                    2. Γιατί καθυστερεί η έγκριση στρατηγικής για αντιμετώπιση του καπνίσματος;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.065, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων έχει προτείνει τη δημιουργία ξενοδοχειακού επιμελητηρίου. Εξ όσων πληροφορούμαι, πρόκειται για ένα χρήσιμο θεσμό, που λειτουργεί ήδη με επιτυχία εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες και αποτελεί ένα θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα τουρισμού. Το ξενοδοχειακό επιμελητήριο θα έχει διά νόμου μέλη του όλα τα ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα της χώρας μας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την άποψη της κυβέρνησης επί της εν λόγω πρότασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.066, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πραγματικά δεδομένα σε σχέση με την οριοθέτηση της περιοχής προστασίας της φύσης από το ευρωπαϊκό δίκτυο “Natura 2000” στη χερσόνησο του Ακάμα και πώς απαντά στις καταγγελίες των κοινοταρχών Κάθικα και Ίνειας ότι έχουν ευνοηθεί συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες γης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.067, ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή του χωριού Τρούλλοι ο κρατήρας εκσκαφής του λατομείου ούμπρας έχει ιδιαίτερο γεωλογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Για σκοπούς προστασίας και ανάδειξης της περιοχής ως πόλου έλξης επισκεπτών, η κοινοτική αρχή καταβάλλει προσπάθειες αξιοποίησης της τεχνητής λίμνης. Όμως δυστυχώς ο κρατήρας έγινε χώρος απόρριψης των αδρανών υλικών που προκύπτουν από την επεξεργασία ούμπρας από παρακείμενο εργοστάσιο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία και ανάδειξη του κρατήρα του λατομείου ούμπρας στο χωριό Τρούλλοι Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.068, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 7 Ιουλίου το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τη χρηματοδότηση σαράντα επτά προγραμμάτων ενέργειας με το ποσό των €3,98 δις, στα πλαίσια του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης. Υποτίθεται ότι αυτή η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο του πακέτου προτάσεων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προηγούμενο Δεκέμβρη, και στοχεύει στην επίτευξη ενεργειακής επάρκειας και μείωσης των θερμοκηπιακών αερίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών θα διατεθεί για την υποδομή του φυσικού αερίου (δεκαοκτώ έργα χρηματοδοτούνται με €1,44 δις), ενώ €1 δις ακόμη θα δαπανηθεί σε δεκατρία προγράμματα δέσμευσης του διοξιδίου του άνθρακα. Επιπλέον, εννιά προγράμματα παραγωγής ηλεκτρισμού θα χρηματοδοτηθούν με €910 εκατομ. και €565 εκατομ. θα διατεθούν για πέντε θαλάσσια αιολικά πάρκα. Μόνο €15 εκατομ. θα διατεθούν για δύο μικρά έργα σε νησιά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κύπρος θα επωφεληθεί και πώς από τα €3,98 δις και τα δεκαοκτώ προγράμματα ενέργειας που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.069, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει παραχωρήσει προσωρινή άδεια στην Ολυμπιακή Επιτροπή για την επέκταση δύο υφιστάμενων γηπέδων πετόσφαιρας παραλίας (beach volley), την τοποθέτηση κινητών κερκίδων και την κατασκευή δύο μικρότερων γηπέδων. Η άδεια δόθηκε αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειές του να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να τεθεί τέρμα σε αυτή την παράνομη κατάσταση, που προκαλεί οχληρία και φθορά στο παράλιο περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.070, ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τις τελευταίες εβδομάδες στους δύο σκυβαλότοπους/χωματερές που δέχονται τα οικιακά απορρίμματα των δύο μεγάλων πόλεων της Κύπρου
(Λευκωσίας, Λεμεσού) σημειώθηκαν περιστατικά ανάφλεξης των σκουπιδιών. Τα σκουπίδια καίγονταν για πολλές μέρες πνίγοντας στους καπνούς κατοικημένες περιοχές και ρυπαίνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ότι η Κύπρος οφείλει σε λίγα χρόνια (2013) να κλείσει οριστικά τις χωματερές της, διαφορετικά θα υποστεί βαριές ποινές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες του υπουργείου του, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής της στρατηγικής για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος του 2013. Παράλληλα, παρακαλώ όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα απάμβλυνσης των προβλημάτων (όπως π.χ. πυρκαγιές) που λαμβάνονται, εάν λαμβάνονται, σε δεκάδες κοινοτικές ή περιφερειακές χωματερές ή σκυβαλότοπους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.071, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Σεπτέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία των επάρχων και διαπιστώθηκε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία των πρατηρίων πετρελαιοειδών είναι απαρχαιωμένη και χρήζει πλήρους αναθεώρησης. Στην εν λόγω σύσκεψη λήφθηκε απόφαση όπως η ευθύνη της ρύθμισης της λειτουργίας των πρατηρίων μετακινηθεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Προς τούτο το Υπουργείο Εσωτερικών θα ετοιμάσει προσχέδιο της σχετικής νομοθεσίας, που θα αποτελέσει τη βάση για συζήτηση και επεξεργασία από όλους τους ενδιαφερομένους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προχώρησε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προώθηση της σχετικής νομοθεσίας που να ρυθμίζει τη λειτουργία των πρατηρίων πετρελαιοειδών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.078, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2008, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο αστυνομικός σταθμός Κακοπετριάς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της συγκέντρωσης πολλών παραθεριστών και της αύξησης της τροχαίας κίνησης στην περιοχή. Το ίδιο πρόβλημα στελέχωσης εκτιμώ ότι θα έχουν και οι αστυνομικοί σταθμοί άλλων ορεινών θερέτρων που καλούνται να αντιμετωπίσουν την πολυκοσμία της καλοκαιρινής περιόδου, που συνεπάγεται την αύξηση των παραπόνων και περιστατικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσον αφορά τα μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού του αστυνομικού σταθμού Κακοπετριάς, αλλά και των άλλων σταθμών των ορεινών περιοχών για αντιμετώπιση των αναγκών της καλοκαιρινής περιόδου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.079, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τριάντα τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ελληνική Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με την κυκλοφορία στην Ελλάδα του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου Lebaycid (με δραστική ουσία το fenthion), το οποίο έχει ήδη απαγορευτεί στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί και στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.082, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Τούρκοι έχουν εκσυγχρονίσει και ενισχύσει την περίφραξη της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου με νέα σύγχρονη περίφραξη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει ενημερωθεί για τις νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ποια ήταν η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.083, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι το σύστημα συλλογής και διαχείρισης ψόφιων ζώων και ζωικών αποβλήτων παρουσιάζει αδυναμίες. Πρώτον, δεν υπάρχει έλεγχος αν τα οχήματα μεταφοράς πληρούν τις προδιαγραφές. Έχω καταγγελίες για φορτηγά που είναι ξεσκέπαστα ή μη στεγανά, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσοσμία και εκροή αποβλήτων κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.

Επίσης, έχω πληροφορηθεί ότι τα ψόφια ζώα συλλέγονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες κάθε σαρανταοκτώ ώρες, γεγονός που προκαλεί σε συνθήκες καλοκαιριού σήψη και δυσωδία. Τέλος, πληροφορούμαι ότι ο αποτεφρωτήρας των ψόφιων ζώων στην Κοφίνου δεν εργάζεται με βάση τους όρους του αρχικού συμβολαίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι ενημερωμένος για αυτές τις αδυναμίες του συστήματος συλλογής ζωικών αποβλήτων και ψόφιων ζώων και αν σκοπεύει να προωθήσει μέτρα για απάμβλυνση και επίλυση των προβλημάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.084, ημερομηνίας 3 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποίησε την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου υπ’ αριθμόν 733/2004, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Προσφύγων Αμμοχώστου στις 16 Ιουλίου 2008, μετά από προσφυγή της εν λόγω επιτροπής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.085, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντησή του, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2008, ο Υπουργός Υγείας κ. Χρίστος Πατσαλίδης, στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.02.559, ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2008, που υπέβαλα μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, μας πληροφορεί ότι το Υπουργείο Υγείας θα διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης αυξημένων περιστατικών καρκίνου στο προσωπικό του Σφαγείου με επί τόπου επίσκεψη και καταγραφή των περιστατικών από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας - Αρχείο Καρκίνου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει προχωρήσει η έρευνα του Υπουργείου Υγείας για τα κρούσματα καρκίνου ανάμενα στους εργαζομένους στο Σφαγείο Κοφίνου και ποια ήταν τα αποτελέσματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.086, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την ποινικοποίηση της απόρριψης αποτσίγαρων σε δημόσιους χώρους, αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών ότι ήδη απαγορεύεται με αυστηρές ποινές η απόρριψη αποτσίγαρων σε δασικές περιοχές. Εντούτοις, δεν έχω διαπιστώσει οποιαδήποτε πληροφοριακή πινακίδα ή προειδοποίηση σε καμιά δασική περιοχή, ενώ ακόμα και σε μονοπάτια της φύσης διαπιστώνεται η απόρριψη χιλιάδων αποτσίγαρων. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτσίγαρα ενοχοποιούνται για την πρόκληση μεγάλου ποσοστού πυρκαγιών, σύμφωνα πάντα με στοιχεία που κατέθεσε το Τμήμα Δασών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ακριβές νομοθετικό πλαίσιο και γιατί δε γίνεται η κατάλληλη ενημέρωση των περιηγητών και επισκεπτών των κυπριακών δασών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.087, ημερομηνίας 4 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις κτηνοτροφικές περιοχές σημειώνεται πρόβλημα διαχείρισης των υπολειμμάτων των πλαστικών σάκων συσκευασίας των ζωοτροφών. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα συλλογής και διαχείρισης (π.χ. ανακύκλωσης) των πλαστικών αυτών αποβλήτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν υπάρχει πρόνοια γι’ αυτό το θέμα και εάν λειτουργεί σύστημα περισυλλογής των πλαστικών υπολειμμάτων των σάκων συσκευασίας των ζωοτροφών, καθώς και ποια αρχή είναι υπεύθυνη γι’ αυτό το έργο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.088, ημερομηνίας 5 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 12 Ιουλίου 2007 η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε το Ν124(Ι)/2007 που αναφέρεται ως “Ο περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμος του 2007”, μετά από διεξοδική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου, η ημερομηνία εφαρμογής του έπρεπε να καθοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εξ όσων πληροφορούμαι, ο νόμος δεν τέθηκε σε ισχύ, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο παρέλειψε να αποφασίσει για την εφαρμογή του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί παρέλειψε να προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την πρόταση για εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την ηχορρύπανση από τα κέντρα αναψυχής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.091, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα προσφυγικά ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν ως πάγιο και πιεστικό αίτημα την κρατική υποστήριξη για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν καταγραφεί οι στεγαστικές ανάγκες των προσφυγικών ποδοσφαιρικών σωματείων και αν υπάρχει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.092, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην παραλία Μαζωτού παρουσιάζεται μεγάλη διάβρωση από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται γόνιμη γη και να τίθενται σε κίνδυνο ιδιωτικές ιδιοκτησίες και καλλιέργειες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή κυματοθραυστών ή άλλων έργων για αντιμετώπιση της θαλάσσιας διάβρωσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.093, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Κρατικό Χημείο έχει ανακαλύψει αρσενικό σε υψηλή περιεκτικότητα και στις τρεις γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί για ύδρευση η κοινότητα Μάμμαρη. Συγκεκριμένα, στο ένα πηγάδι βρέθηκε περιεκτικότητα 18 mg αρσενικού στο λίτρο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Από πότε πίνουν νερό με υψηλό ποσοστό αρσενικού στο Μάμμαρη;

2. Πότε είχε γίνει η τελευταία χημική ανάλυση του πόσιμου νερού του χωριού και σε ποιο επίπεδο βρέθηκε τότε η περιεκτικότητα σε αρσενικό;

                    3. Ποια άλλα βαριά μέταλλα έχουν ανιχνευθεί στις τελευταίες αυτές αναλύσεις;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.094, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχτεί παράπονα από διάφορες κοινότητες ότι δε γίνεται επαρκής έλεγχος στο νερό ύδρευσης. Βάση στα παράπονα αυτά δίνει και η πρόσφατη ανακάλυψη από το Κρατικό Χημείο υψηλής περιεκτικότητας αρσενικού σε τρεις γεωτρήσεις της κοινότητας Μάμμαρη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο ανάλυσης του νερού;

2. Μπορούν να γίνονται δύο αναλύσεις της ποιότητας, μία πριν και μία μετά τη χλωρίωση;

3. Μπορούν να εντατικοποιηθούν οι αναλύσεις;

                    4. Μπορεί το κοινοτικό συμβούλιο να ενημερώνεται για την εργαστηριακή ανάλυση κι όχι μόνο για την πορισματική ανάλυση;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.095, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ευρώπη έχει αρχίσει να διαδίδεται ο θεσμός της πιστοποίησης των τραπεζών με Πιστοποιητικά Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Τέτοια πιστοποιητικά πληροφορούμαι ότι είναι το ISO 14001 και το ΕΜΑS.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει και στην Κύπρο αυτή η τάση και ποιες κυπριακές τράπεζες έχουν Πιστοποιητικά Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 ή/και ΕΜΑS

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.099, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην έκθεση της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων αναφορικά με τις προϋποθέσεις χειρισμού ταχύπλοου σκάφους για Κυπρίους και αλλοδαπούς αναφέρεται ότι γίνεται γενικευμένη ευνοϊκή μεταχείριση μιας ομάδας προσώπων, υπό τη μορφή μιας εξαίρεσης στην εφαρμογή του νόμου, η οποία δεν είναι δεκτική λογικής δικαιολόγησης και δεν είναι συμβατή με το σκοπό του νόμου, που είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας τόσο των ιδίων των χειριστών ταχύπλοων σκαφών όσο και όλων των παρευρισκομένων στις παραλίες.

Η έκθεση καταλήγει ότι το πιο πάνω ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις με στόχο τόσο την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων που αποτείνονται προς ενοικίαση και χρήση ταχύπλοων σκαφών, αλλά και την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού πλαισίου ασφάλειας από τη χρήση τέτοιων σκαφών από όλους τους χειριστές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να εισηγηθεί τροποποίηση του σχετικού νόμου, ούτως ώστε να αρθεί η αδικία ή η διάκριση κατά των Κυπρίων, χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια των χειριστών ταχύπλοων σκαφών ή των λουομένων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.100, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω λάβει καταγγελία ότι αρκετοί Πόντιοι, Αρμένιοι, Ρώσοι, Γεωργιανοί οι οποίοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Αρκετοί μάλιστα χρησιμοποιούν το παράνομο λιμάνι της Κερύνειας, για να διασχίσουν στη συνέχεια οδικώς την Τουρκία και να πάνε στις χώρες τους. Πολλοί δε από αυτούς εργάζονται σε επιχειρήσεις εκτοπισθέντων (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από Ελληνοκυπρίους και άλλους διαμένοντες νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.101, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Την έντονη αντίδραση του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Αγροτικών Προϊόντων ΔΗΩ, αλλά και του ευρωπαϊκού τμήματος της IFOAM (International Federation of Organic Agriculture) προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτραπεί η διάθεση κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα. Έτσι, ανοίγει ένα παράθυρο για ένα νέο νομικό πλαίσιο για το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα, τη στιγμή μάλιστα που τον περασμένο Μάρτιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε ταχθεί κατά της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα.

Επειδή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της IFOAM, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κλωνοποίηση των ζώων είναι εντελώς αμφιλεγόμενες και το Συμβούλιο των Υπουργών δεν έλαβε υπόψη του τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η οποία πρότεινε την υλοποίηση περαιτέρω ερευνών για τον αντίκτυπο της κλωνοποίησης στα ζώα, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απόφαση για δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα, η οποία δημιουργεί σοβαρές ενστάσεις από πολλές πλευρές όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.102, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή Ζακακίου εντοπίζονται αυξημένα κρούσματα καρκίνου. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες από ειδικό, παρατηρείται εδώ και καιρό μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καρκίνου πέραν των αναμενόμενων. Δικαιολογημένα οι γιατροί, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη διενέργεια μιας πλήρους και ανεξάρτητης επιδημιολογικής μελέτης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει στη διεξαγωγή πλήρους και ανεξάρτητης επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή Ζακακίου Λεμεσού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.103, ημερομηνίας 12 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία ποινικής δίωξης για την υπόθεση Κίτα παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συνολικό κόστος της υπόθεσης αυτής για την Κυπριακή Δημοκρατία, από το στάδιο της καταδίωξης του δραπέτη μέχρι σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.104, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλές κοινότητες, οργανωμένα σύνολα ή και μεμονωμένα άτομα έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας την εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών κυρίως λόγω της εμφάνισης αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου σε συγκεκριμένες περιοχές. Για την αντιμετώπιση αυτών των αιτημάτων, το υπουργείο, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή από εμπειρογνώμονες και επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων η οποία μελετά τα δεδομένα της κάθε περίπτωσης με βάση ειδικό σχετικό πρωτόκολλο (Πρωτόκολλο Παστίδη).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με τα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για την εξέταση των αιτημάτων πολλών κοινοτήτων, ομάδων πολιτών ή οργανώσεων για εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών και ειδικότερα για τον αριθμό των παραπόνων και τη χωροθέτησή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.105, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις περιπολίες της μέχρι το τέλος του 2009. Οι αρχές της πόλης έχουν ήδη παραγγείλει στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία “Mitsubishi” δέκα ηλεκτροκίνητα τετράθυρα iMiEV, τα τρία από τα οποία προορίζονται για την αστυνομία, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει μηδενικές εκπομπές καθώς χρησιμοποιεί μπαταρία λιθίου-ιόντων, έχει τελική ταχύτητα 130 χιλιόμετρα την ώρα και μπορεί να ταξιδεύει 160 χιλιόμετρα μετά από οκτάωρη φόρτιση σε οικιακή πρίζα, μειώνοντας τα έξοδα χρήσης κατά 66% σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα ακολουθήσει το πρότυπο της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ και στην Κύπρο, προωθώντας τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την αστυνομική δύναμη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.106, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλοί από τους Βρετανούς που ήταν εγκατεστημένοι στο νησί μας και τώρα φεύγουν, λόγω της οικονομικής κρίσης, αφήνουν εγκαταλελειμμένα τα κατοικίδιά τους. Στο θέμα αναφέρονται δημοσιεύματα της εφημερίδας “Times” του Λονδίνου. Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ από την Κύπρο γίνεται λόγος σε συγκεκριμένα περιστατικά εγκατάλειψης σκύλων από Βρετανούς που επαναπατρίζονται.

Πολλοί Βρετανοί που αποχωρούν από την Κύπρο αποθαρρύνονται από τη δαπάνη μεταφοράς των κατοικίδιων ζώων τους, το κόστος της οποίας φτάνει στα €1.743 για ένα μέσου μεγέθους σκυλί.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ποιες είναι οι πραγματικές του διαστάσεις και ποια μέτρα λαμβάνονται για αντιμετώπισή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.107, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Εξ΄ όσων πληροφορούμαι η κοινότητα Γερίου ζητά την ασφαλτόστρωση δημόσιου δρόμου που ενώνει το χωριό με τον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λάρνακας στην περιοχή του υψώματος “Άρωνας”. Ένα μικρό μέρος του δρόμου διέρχεται από τη λεγόμενη “νεκρή ζώνη”. Η ασφαλτόστρωση του δρόμου θα επιτρέψει τη χρησιμοποίησή του από τους οδηγούς που κατευθύνονται προς τη Λευκωσία, ενώ από πολιτική άποψη θα προωθήσει την πρόταση για άνοιγμα των οδοφραγμάτων Αγλαντζιάς-Πυροΐου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται και πότε να ανταποκριθεί θετικά στο δικαιολογημένο αίτημα της κοινότητας Γερίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.108, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την καλλιέργεια μπανανών, ενώ παράλληλα πληρώνει για την απόσυρση του προϊόντος αυτού λόγω μη διάθεσής του στην αγορά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιο το ύψος των επιδοτήσεων για την καλλιέργεια μπανανών;

2. Υπάρχουν πλεονάσματα παραγωγής που αποζημιώνονται;

3. Έγινε οποιαδήποτε τεχνικοοικονομική μελέτη για το θέμα της καλλιέργειας μπανάνας σε σχέση με την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.109, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το φυτοφάρμακο με την εμπορική ονομασία “καρπενταζίμ” με τη δραστική ουσία “thiophanate methyl” κατηγορείται ως υπεύθυνο για καρκινογένεση. Σύμφωνα με πληροφορίες μου, το φυτοφάρμακο αυτό δεν έπρεπε να πωλείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 30 Ιουνίου του 2008.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν το φυτοφάρμακο αυτό ή η εν λόγω δραστική ουσία κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.110, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το πιο χαρακτηριστικό αρχαίο μνημείο της περιοχής Τηλλυρίας είναι τα απομεινάρια του μεσαιωνικού παρατηρητηρίου σε λόφο που δεσπόζει της κοιλάδας του Κάτω Πύργου. Τα ερείπια του κτίσματος έχουν κηρυχθεί σε αρχαίο μνημείο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η κυβέρνηση προτίθεται να βοηθήσει την κοινοτική αρχή στην τοπιοτέχνηση και αξιοποίηση της κορυφής του λόφου με τα ερείπια, ούτως ώστε να είναι προσβάσιμος σε επισκέπτες και να καταστεί πόλος έλξης για τους περιηγητές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.111, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το σημερινό νομικό πλαίσιο που διέπει το υποβρύχιο ψάρεμα με προβολέα, εάν παραβιάζεται, πόσες καταγγελίες έχουν γίνει και πώς ελέγχεται η εφαρμογή της νομοθεσίας σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές, όπως π.χ. η χερσόνησος του Ακάμα, οι ακτές της Τηλλυρίας, το Κάβο Γκρέκο κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.112, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία των γηπέδων γκολφ στην Κύπρο, των οικισμών γηπέδων γκολφ και των αφαλατώσεων, καθώς και με τις υποχρεώσεις των κατασκευαστικών εταιρειών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.113, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης της Κύπρου ετοιμάστηκε σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2006/32/ΕΚ. Ο στόχος της Κύπρου για εξοικονόμηση ενέργειας είναι το 10% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2016, με έτος αναφοράς το 2007. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2008. Άρα, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια, θα έπρεπε η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας για αυτό το έτος να ανέρχεται σε 47 Ktoe, στόχος που κανονικά πρέπει να έχει επιτευχθεί, καθώς διάγουμε οικονομική κρίση και περισυλλογή εξόδων (π.χ. περιορισμοí έργων, καταναλωτικών εξόδων κ.λπ.).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο βαθμό έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.114, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 4 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε από το μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου το πρώτο επιστημονικό συνέδριο με θέμα την ιστορία και τον αρχαιολογικό πλούτο του διαμερίσματος Τηλλυρίας, υπό την αιγίδα του πανιερότατου μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν το υπουργείο έχει ενημερωθεί για τα πορίσματα του συνεδρίου, καθώς και εάν προτίθεται να εφαρμόσει πολιτική προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου της Τηλλυρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.115, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Τηλλυρίας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα μετά την κατάργηση των κοινοτικών σφαγείων. Είναι αναγκασμένοι να οδηγούν τα ζώα τους προς σφαγή για πολλές ώρες προς το πιο κοντινό αδειοδοτημένο σφαγείο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα σχέδια του υπουργείου προς αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων Κάτω Πύργου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.116, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθεί στην περιοχή Τηλλυρίας σταθμός της Λιμενικής Αστυνομίας, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά της και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Μόρφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.117, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη διά νόμου επιτρεπόμενη απόσταση από την ακτή όπου επιτρέπεται η τοποθέτηση δικτύων για ψάρεμα και κατά πόσο ελέγχεται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες αρχές. Παρακαλώ επίσης όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των καταγγελιών που έγιναν μέχρι σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.118, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην απάντηση, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2008, στην ερώτηση που υπέβαλα στις 17 Ιουλίου 2006 στη Βουλή των Αντιπροσώπων (αρ. 23.06.009.01.001) σχετικά με τη χρήση συσκευών εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας, λαμπών τεχνητού μαυρίσματος και σολάριουμ με σκοπό την επίτευξη και διατήρηση του μαυρίσματος, για λόγους αισθητικής, καθώς και τους κινδύνους εμφάνισης κακοήθους μελανώματος του δέρματος.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων μετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας αγοράς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο υπηρεσίες θα προχωρούσαν “κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2008 σε από κοινού επισκέψεις σε χώρους διάθεσης συσκευών και παροχής υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος”. Στα πλαίσια των επισκέψεων θα γινόταν ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται και θα τους υποδεικνύονταν τυχόν παραλείψεις. Επίσης, ο υπουργός πληροφόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι μέσα στο 2009 “θα γίνουν νέες επισκέψεις για επιβεβαίωση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις, ενώ παράλληλα θα γίνουν και μετρήσεις ακτινοβολίας”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τον αριθμό και το είδος τους, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών και της εκστρατείας ενημέρωσης των δύο υπηρεσιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.119, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις παραλίες της περιοχής Κάτω Πύργου-Πηγενιών παρατηρείται πολύ έντονα το φαινόμενο της διάβρωσης. Κάποιοι από τους λόγους που προκάλεσαν τη διάβρωση, σύμφωνα με μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι ο ανεπιτυχής σχεδιασμός και η ελλιπής εκτέλεση έργων αντιμετώπισης της διάβρωσης, καθώς και η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου. Για αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Κάτω Πύργου έχει αποφασιστεί η κατασκευή κυματοθραυστών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε πρόκειται να ξεκινήσουν και πότε πρόκειται να ολοκληρωθούν τα έργα αντιμετώπισης της διάβρωσης στις ακτές της Τηλλυρίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.120, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με βάση το άρθρο 13 του περί Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Νόμου [Αρ. 140(Ι)/2005], η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος εξέδωσε γνωμάτευση, στις 3 Δεκεμβρίου 2008, σε σχέση με την αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας κατασκευής γηπέδου γκόλφ δεκαοκτώ οπών και μονάδας αφαλάτωσης της εταιρείας “Medgolf Properties” στην Τερσεφάνου, η οποία περιλαμβάνει σωρεία όρων και πίνακα έγγραφων δράσεων (τριάντα συνολικά σχέδια), που έπρεπε να υποβληθούν με την έκδοση της πολεοδομικής άδειας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου της εταιρείας “Medgolf Properties” στην Τερσεφάνου και αν έχουν υιοθετηθεί και υλοποιηθεί οι όροι που τέθηκαν με τη γνωμάτευση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.121, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Πρωθυπουργός της μεγαλύτερης αυστραλιανής ομοσπονδιακής πολιτείας, της Νέας Νότιας Ορλεάνης, ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση της προμήθειας εμφιαλωμένου νερού σε όλα τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Αυστραλό περιφερειακό Πρωθυπουργό, τα πλαστικά μπουκάλια ρυπαίνουν το περιβάλλον, δεν είναι ασφαλή για την υγεία και απαιτούν για την κατασκευή τους μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν μελετηθεί οι ευρύτερες περιβαλλοντικές, υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη χρήση των πλαστικών φιαλών εμφιαλωμένου νερού, σε ποιο βαθμό υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού στην Κύπρο και αν υπάρχει η πρόθεση για λήψη οποιωνδήποτε μέτρων μείωσης της παραγωγής και κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.122, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η περιοχή Τηλλυρίας πρόκειται να υποστεί στα επόμενα χρόνια ισχυρές αναπτυξιακές πιέσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που σήμερα διαθέτει ως προορισμός για ήπιο τουρισμό και αναψυχή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πολεοδομικά και άλλα μέτρα που λαμβάνονται, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της “ανάπτυξης”, μέσω της εκπόνησης ενός τοπικού σχεδίου για την Τηλλυρία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.123, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η κοινότητα Κάτω Πύργου ταλαιπωρείται από την έλλειψη κεντρικού αποχετευτικού συστήματος οικιακών λυμάτων, με αποτέλεσμα τα λύματα, ιδιαίτερα των παραθαλάσσιων ξενοδοχειακών μονάδων, να καταλήγουν σε ρυάκι στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου ή να διαρρέουν προς τη θάλασσα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους σχεδιασμούς αντιμετώπισης του προβλήματος της αποχέτευσης των οικιακών λυμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.124, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή του χωριού Μανσούρα Τηλλυρίας έχουν εντοπιστεί αρχαίοι λαξευτοί τάφοι σε παραθαλάσσια τοποθεσία, η οποία απειλείται από άμεση τουριστική/οικιστική ανάπτυξη.

Επειδή η περιοχή Τηλλυρίας στερείται αξιόλογων τουριστικών αξιοθεάτων, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να κηρύξει την εν λόγω τοποθεσία σε μνημείο Πίνακα Α, δηλαδή να απαλλοτριωθεί και να αξιοποιηθεί ως αρχαίο μνημείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.125, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω παρατηρήσει ότι οι Βρετανοί προβαίνουν σε κάποιας μορφής επέκταση των πομπών του ραδιοφωνικού σταθμού στο Ζύγι.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν τα έργα έχουν εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε τι ακριβώς στοχεύουν και αν θα αυξηθεί η εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, για τα οποία παρακαλώ επίσης τον υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.126, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα επίπεδα εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις εξής εγκαταστάσεις:

1. Κεραίες και ραδιοφωνικός πομπός των Βρετανών στο Ακρωτήρι.

2. Κεραίες και ραδιοφωνικοί πομποί στον Άγιο Νικόλαο Αμμοχώστου.

3. Κεραίες και ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Ζύγι.

4. Κεραίες και ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Κάβο Γκρέκο.

5. Κεραίες στον αμερικανικό σταθμό της Μακεδονίτισσας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.127, ημερομηνίας 13 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 20 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το πρώτο θεσμικό eHealth Congress, που αφορούσε τη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού δικτύου παροχής υπηρεσιών και πληροφόρησης μεταξύ των υγειονομικών μονάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Φαίνεται ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η σύνδεση όλων των τύπων υγειονομικών μονάδων (νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία κ.λπ.) μέσω της τεχνολογίας των επικοινωνιών και η αρχειοθέτηση όλων των δεδομένων που αφορούν τον ιατρικό φάκελο των ασθενών, τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, της δημόσιας υγείας, των νοσολογικών βάσεων δεδομένων, των επιδημιολογικών βάσεων δεδομένων κ.ο.κ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να αξιοποιήσει τα πορίσματα του εν λόγω συνεδρίου και, αν ναι, με ποιο ακριβώς τρόπο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.128, ημερομηνίας 14 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με απάντηση, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2007, του Υπουργού Υγείας στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.009.01.115, το Γενικό Χημείο του Κράτους, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, εκπονεί και φέρει εις πέρας ετήσια προγράμματα ελέγχου τροφίμων για παρουσία σε αυτά γενετικών τροποποιήσεων. Όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων διαβιβάζονται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, που είναι και η αρμόδια αρχή για τη λήψη των ενδεικνυόμενων σύμφωνα με τη νομοθεσία μέτρων, όπως επί παραδείγματι την απόσυρση, δέσμευση ή καταστροφή τροφίμων που βρίσκονται να περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς χωρίς να δηλώνεται στην ετικέτα, καθώς επίσης και την ενδεχόμενη δημοσιοποίηση του ονόματος της εταιρείας που παράγει το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα αποτελέσματα των ερευνών του Γενικού Χημείου του Κράτους και των ενεργειών των Υγειονομικών Υπηρεσιών σε σχέση με την παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών σε προϊόντα διατροφής από το έτος 2003 μέχρι το 2009, δίνοντας αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.129, ημερομηνίας 19 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ορισμένοι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν το φυτοφάρμακο με την επωνυμία “Carbofuran”, προκειμένου να δηλητηριάσουν ζώα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο θεωρείται τοξικό και αν επιτρέπεται ελεύθερα η πώλησή του στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.130, ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι με την καύση των πλαστικών συσκευασιών στους σκυβαλότοπους παράγονται επικίνδυνα υποπροϊόντα. Για παράδειγμα, το υλικό PVC απελευθερώνει κατά την καύση του καρκινογόνο διοξίνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τερατογενέσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου, σε έρευνα που έγινε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη χωματερή στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης, το 2006, μετρήθηκαν να εκλύονται δώδεκα γραμμάρια διοξίνης την ημέρα, τα οποία προκάλεσαν τερατογενέσεις σε κοπάδι αιγοπροβάτων που βοσκούσε στην περιοχή. Η διοξίνη πέρασε στο κρέας και στο γάλα των αιγοπροβάτων και κατέληξε τελικώς στον άνθρωπο. Υπενθυμίζω ότι φέτος το καλοκαίρι σημειώθηκε μεγάλος αριθμός από πυρκαγιές στους κυπριακούς σκουπιδότοπους και οι ανησυχίες των κατοίκων των πέριξ περιοχών για ρύπανση από διοξίνες είναι πολύ μεγάλες και δικαιολογημένες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει μετρήσεις στον αέρα, το νερό και το χώμα στις περιοχές πέριξ των σκυβαλότοπων ή και στο γάλα και το κρέας ζώων που βοσκούν στις περιοχές αυτές και, αν έχουν γίνει τέτοιες μετρήσεις, ποια ήταν τα αποτελέσματά τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.131, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση στην ενημέρωση της κοινοτικής αρχής Μάμμαρη για τον εντοπισμό του στοιχείου “αρσενικό” σε όρια πέραν των επιτρεπομένων, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες μου οι πρώτες ενδείξεις ήταν εις γνώσιν των αρμοδίων από το τέλος του 2008.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.132, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο φαίνεται να επιλύει πολλά προβλήματα που αφορούν τη χωροθέτηση πάρκων ανεμογεννητριών και αμβλύνει τις αντιδράσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ανάλογη γενική χωροταξική πολιτική και περιορίστηκε μόνο στην έκδοση εντολών από τον Υπουργό Εσωτερικών που καλύπτουν πολύ ελλιπώς το θέμα της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.151, ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πληροφορήθηκα ότι το Μάρτιο του 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για την υποβάθμιση των γεωργικών γαιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στη νότια Ευρώπη. Το ψήφισμα προνοεί τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για την ξηρασία και την ενίσχυση της ικανότητας συντονισμένης αντίδρασης για την καταπολέμηση των πυρκαγιών από την Ένωση.

Στο εν λόγω ψήφισμα οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα γεωργικά εδάφη της νότιας Ευρώπης είναι περισσότερο ευάλωτα στην αλλαγή του κλίματος. Ζητούν δε να συμπεριληφθούν σαφώς στους προσανατολισμούς και στις μεθόδους διαχείρισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής αρχές και μέσα για την προστασία του κλίματος γενικότερα και για τον περιορισμό των συνεπειών που προκαλεί η υποβάθμιση του εδάφους ειδικότερα.

Άλλες προτάσεις των ευρωβουλευτών περιλαμβάνουν:

· την καθιέρωση αποτελεσματικότερων συστημάτων άρδευσης, καλύτερα προσαρμοσμένων στο εκάστοτε είδος καλλιέργειας,

· την υλοποίηση προγραμμάτων αναδάσωσης των οριακών ή/και μολυσμένων εδαφών,

· τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη φυλογενετικών πόρων από τους αγρότες και τους κηπουρούς, καθώς και από τα μικρά και μεσαία φυτώρια.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, τέλος, από την Επιτροπή, επ’ ευκαιρία της πρότασής της για ένα νέο ορισμό των ορεινών, των νησιωτικών και των άλλων περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα, η οποία προβλέπεται να υιοθετηθεί το 2009, να συμπεριλάβει, μεταξύ των βασικών παραμέτρων αξιολόγησης, το βαθμό κινδύνου υποβάθμισης του εδάφους και ερημοποίησης των υπό παρακολούθηση περιοχών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για υλοποίηση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.169, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση στην ενημέρωση της κοινοτικής αρχής Μάμμαρη για τον εντοπισμό αρσενικού στο νερό σε τιμές πέραν των επιτρεπομένων, αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι πρώτες ενδείξεις ήταν υπόψη των αρμοδίων από το τέλος του 2008.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.170, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού ΜΟΝ810 της εταιρείας “Monsanto”, παρά το γεγονός ότι αυτή έτυχε αδειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία ακολούθησε το παράδειγμα της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες έχουν ήδη απαγορεύσει την καλλιέργεια του ΜΟΝ810.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται η κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες συχνά υιοθετεί κοινή στάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και να απαγορεύσει στη χώρα μας την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού ΜΟΝ810.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.171, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) της Ελλάδας άρχισε πρόσφατα να κατασκευάζει στο νησί της Ικαρίας το πρώτο υβριδικό έργο που χρησιμοποιεί αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Το έργο χρησιμοποιεί μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ένα αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στο νησί, για να αντλεί νερό από το χαμηλότερο σημείο σειράς δεξαμενών νερού στο ψηλότερο, από όπου επιστρέφει παράγοντας πολλαπλάσια ενέργεια. Η αρχική εγκατεστημένη ενέργεια σε ανεμογεννήτριες είναι της τάξης των 2,4 MW, ενώ το υβριδικό σύστημα συνδυασμένων ανεμογεννητριών και μικρού υδροηλεκτρικού φράγματος αναμένεται να είναι ισχύος 6 MW σε εικοσιτετράωρη βάση. Ουσιαστικά, οι αποταμιευτές νερού μετατρέπονται σε συσσωρευτές ενέργειας, αντιμετωπίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία του αιολικού συστήματος να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες νηνεμίας. Παρόμοια υβριδικά συστήματα συνδυασμού αιολικών πάρκων με φωτοβολταϊκά ή μικρά υδροηλεκτρικά γνωρίζω ότι λειτουργούν ήδη σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια για εφαρμογή υβριδικών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην Κύπρο και αν υπάρχει η δυνατότητα ή ειδική πρόνοια χορηγίας από το σχέδιο χορηγιών για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.172, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως πληροφορήθηκα πρόσφατα, ο Έλληνας Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε απόφαση για νέους όρους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μέχρι 10KW στις ταράτσες και τις στέγες των κτιρίων. Η απόφαση απλοποιεί τη διαδικασία και διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εγκατάσταση οικιακών, μικρής ισχύος, φωτοβολταϊκών συστημάτων. Εξ όσων πληροφορούμαι, καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι και προδιαγραφές για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών και έτσι περιορίζεται το πεδίο άσκησης της διακριτικής εξουσίας των εποπτικών αρχών. Συνεπώς, για αυτά τα μικρά έργα καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Μεταφέροντας τη συγκεκριμένη πολιτική στην Κύπρο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να καταργηθεί η πολεοδομική άδεια μέσω της έκδοσης εντολής από τον υπουργό, όπως έγινε και με το γνωστό παράδειγμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες από το 2003 καταργήθηκε η υποχρέωση έκδοσης πολεοδομικής άδειας για ύψος ιστού μικρότερου των έξι μέτρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση εντολής που να περιορίζει τις απαιτούμενες άδειες και να μειώνει τη γραφειοκρατία στην τοποθέτηση των μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.173, ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα έχω πληροφορηθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν εξώδικο πρόστιμο €350 σε χοιροστάσιο που διοχέτευε λύματα σε παρακείμενο χωράφι παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία [106(Ι)/2002]. Έχω την άποψη ότι αυτή η ποινή δεν είναι αποτρεπτική ούτε παραδειγματική. Δε λειτουργεί προληπτικά ούτε δημιουργεί αντικίνητρο για την παρανομία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει σκέψη για αύξηση των εξώδικων ποινών, καθώς και όπως καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογο των εξώδικων προστίμων που επιβλήθηκαν από την εφαρμογή του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου του 2002 μέχρι σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.174, ημερομηνίας 7 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυβέρνησης αναφορικά με την ύπαρξη πληροφοριών για παράνομη πολιτογράφηση 15 000 εποίκων από το κατοχικό καθεστώς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.176, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο ζήτημα της εκβάθυνσης του λιμενίσκου των Κοκκίνων και αν έγιναν οποιαδήποτε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.177, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα της αποκάλυψης της εν ψυχρώ δολοφονίας πέντε αιχμαλώτων πολέμου στο Τζιάος.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.178, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής Ορόκληνης συχνά διαμαρτύρονται για οσμή υγραερίου. Φαίνεται ότι υπάρχει μία μορφή διαρροής υγραερίου από τις δεξαμενές της παραλιακής ζώνης Λάρνακας-Ορόκληνης.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δε διαθέτουν μηχανισμούς άμεσης ενημέρωσης και επιβεβαίωσης των καταγγελιών τους, αφού η αστυνομία αδυνατεί να διερευνήσει τα παράπονά τους. Ζητούν τη δημιουργία υπηρεσίας παραπόνων, όπου θα καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά άμεσα και θα έχουν έγκαιρη ενημέρωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να δημιουργήσει υπηρεσία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής Ορόκληνης για έκτακτα περιστατικά οσμών ή διαρροών από τις δεξαμενές υγραερίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.179, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών και αντικατάστασής τους με σύγχρονης τεχνολογίας κλιματιστικά (DC INVERTER), με κοινοτική χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει εξαγγείλει ανάλογη επιδότηση και για αντικατάσταση παλιών ψυγείων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν μπορεί η Κύπρος να επωφεληθεί από κοινοτικά κονδύλια για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και κλιματιστικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.198, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη ομιλία του κατά την τελετή αποφοίτησης του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών αναφέρθηκε στην αξία των δέντρων. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του σε επιστημονικές μελέτες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνολική αξία ενός ώριμου δέντρου, εάν συνυπολογιστούν τα συνολικά οφέλη και η προσφορά του, υπολογίζεται σε €140.000. Εντούτοις, σε περιπτώσεις παράνομης εκκοπής δέντρων το Τμήμα Δασών επιβάλλει μηδαμινές ποινές, της τάξης ολίγων ευρώ. Πρόσφατο παράδειγμα η εξόντωση 20 ώριμων πεύκων στην περιοχή Τριμήκληνης, όπου το Τμήμα Δασών επέβαλε συνολικό εξώδικο πρόστιμο €200.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί σε περιπτώσεις εξώδικης επιβολής προστίμου από το Τμήμα Δασών για παράνομη εκκοπή δέντρων δεν επιβάλλονται αυστηρές ποινές και να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάλογος των ποινών που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.199, ημερομηνίας 10 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Την 21η Φεβρουαρίου 2009 το ΕΤΕΚ σε δημόσια παρέμβασή του για τα θέματα ενέργειας εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση συμβουλίου εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, για να υπάρξει διεύρυνση της συμμετοχής όλων των σχετικών φορέων και συμβολή στην κατάθεση ιδεών και προτάσεων στο κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας, δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος (κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της, εισαγωγή φυσικού αερίου, εφαρμογή ενεργειακών Οδηγιών Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.λπ.).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση του ΕΤΕΚ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.206, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε πρόσφατα προειδοποιητικό σήμα προς τις χώρες μέλη σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος “eCall” σε όλα τα αυτοκίνητα.

Το “eCall” είναι συσκευή σύγχρονης τεχνολογίας η οποία τοποθετείται μέσα στο αυτοκίνητο και ενημερώνει το κοντινότερο ιατρικό κέντρο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού άμεσης ανάγκης 112.

Η Κομισιόν θεωρεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει το χρόνο επέμβασης και να σωθούν περισσότερες ζωές, αφού σε περιπτώσεις ατυχημάτων πολλοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και δεν μπορούν να πουν πού είναι ή δεν ξέρουν την ακριβή τοποθεσία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πρόκειται να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην Κύπρο η τεχνολογία του “eCall”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.207, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι με πρωτοβουλία της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα οικολογικά προϊόντα η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει παρουσιάσει μελέτη από συμβουλευτικό οίκο (Copenhagen Economics) σχετικά με τις επιπτώσεις της επιβολής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών και την προώθηση νέων πολιτικών ενέργειας.

Το Μάρτιο του 2009 ο Υπουργός Οικονομικών με διαβεβαίωσε με επιστολή του ότι θα εξετάσει τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής σε βάθος και θα διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τη μέγιστη αξιοποίησή της.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής και αν έχει από το Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα διαβουλευθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή της, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και ύφεσης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.208, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κάποιες γεωτρήσεις στην περιοχή Κάτω Πύργου παρουσιάζουν φαινόμενα αλμύρισης. Οι γεωργοί και οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατωμένοι.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το μέγεθος του προβλήματος, εάν υπάρχει, και ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.210, ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με απλούς υπολογισμούς, κάθε φυσίγγιο περιέχει τριάντα γραμμάρια μολύβδου και κάθε κυνηγός χρησιμοποιεί πέντε φυσίγγια (μέσος όρος) σε κάθε εξόρμηση, δηλαδή 45 000 κυνηγοί σκορπούν στη γη γύρω στα 6 750 κιλά μολύβδου.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά βλαβερός, καθώς επηρεάζει αλυσιδωτά το περιβάλλον και τον άνθρωπο ο οποίος καταναλώνει το θήραμα στο οποίο παραμένουν τα σκάγια. Το νευρικό σύστημα είναι ο πιο ευάλωτος στόχος της έκθεσης στο μόλυβδο. Γι’ αυτό το λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε συζήτηση αν θα πρέπει να αντικατασταθούν τα φυσίγγια από μόλυβδο σε υδροβιότοπους. Ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Δασών υποστήριξε ότι σε τελική ανάλυση όλα τα στερεά καταλήγουν σε υδάτινες λεκάνες, όπως τα φράγματα, καθώς, όταν βρέξει, τα σκάγια παρασύρονται με το νερό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει κάποιες έρευνες για μόλυνση του περιβάλλοντος και επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας από το μόλυβδο και αν υπάρχουν σκέψεις για ρύθμιση του νόμου, ώστε τα φυσίγγια που περιέχουν σκάγια με μόλυβδο να αντικατασταθούν από φυσίγγια πιο φιλικά προς το περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.211, ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρεται συχνά ότι υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το ότι η δημιουργία ανεξάρτητου φορέα ή αρχής υδάτων προσκρούει σε συνταγματικά κωλύματα. Από την άλλη, ο υπουργός συχνά αναφέρει ότι θα υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της κυβερνητικής πολιτικής του Δημήτρη Χριστόφια, για δημιουργία ανεξάρτητου φορέα υδάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας ανεξάρτητου ενιαίου φορέα υδάτων και επίσης όπως καταθέσει τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας για το εν λόγω θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.226, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχει απορριφθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού το αίτημα για επιχορήγηση της μετάφρασης και έκδοσης του έργου του κ. Πανίκου Νεοκλέους με τίτλο “Αγνοηθέντες 1974”. Σημειώνεται ότι το βιβλίο έχει ήδη εκδοθεί στα τουρκικά και είχε πολύ μεγάλη κυκλοφορία. Ασχολήθηκαν με το βιβλίο πολλοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι και αντιμετωπίστηκε από την τουρκική κοινή γνώμη ως “αποκάλυψη”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί αρνήθηκαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες να χρηματοδοτήσουν τη μετάφραση και έκδοση του βιβλίου σε μία εποχή που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συμφιλίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.227, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Μεσογείου που δεν έχει κυρώσει και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, “Integrated Coastal Zone Management” (ICZM).

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην κύρωση και εφαρμογή του πρωτοκόλλου, καθώς η Κύπρος υπόκειται σε σοβαρές αλλοιώσεις και καταστροφές της παράκτιάς της ζώνης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.228, ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έχει αρνηθεί να αγοράσει αντίτυπα του βιβλίου “Αγνοηθέντες 1974” του συγγραφέα Π. Νεοκλέους, παρά το γεγονός ότι το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε με επιτυχία στην ελληνική και αγγλική του έκδοση και ασχολείται με ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της κυπριακής ιστορίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους λόγους που απορρίφθηκε η αίτηση χρηματοδοτήσεως και αγοράς αντιτύπων του βιβλίου “Αγνοηθέντες 1974” του Π. Νεοκλέους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.249, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σχεδιάζεται η κατασκευή πρατηρίου πετρελαιοειδών παρά το νεολιθικό οικισμό της Χοιροκοιτίας. Διερωτώμαι αν μπορεί η τοποθεσία να αντέξει ακόμα ένα πρατήριο. Επίσης, πληροφορούμαι ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε αρχικά ένσταση στην παραχώρηση της άδειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είχε προτείνει την απαλλοτρίωση του χώρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πράγματι υπάρχει έγκριση και γιατί δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.250, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει θεσμοθετημένη άδεια πατρότητας. Η γονική άδεια δεν πληρώνεται και αυτός είναι ο λόγος που δε γίνεται συχνή χρήση της από τους άνδρες, αλλά κι από τις γυναίκες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν μελετάται τροποποίηση των περί Γονικής Άδειας Νόμων του 2002 έως 2007, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και την περαιτέρω ενθάρρυνση των εργαζόμενων γονέων και ιδιαίτερα του πατέρα να επωφελούνται της γονικής άδειας, και, εάν ναι, πότε θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.252, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είχα πληροφορηθεί ότι από το Μάρτιο του 1994 είχαν παρατηρηθεί έντονες ελλείψεις τόσο στη στελέχωση όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της μαρίνας της Λάρνακας. Οι πολλαπλασιαζόμενες ελλείψεις εστιάζονται κυρίως στη μη στελέχωση της μαρίνας με προσοντούχο διευθυντή σε μόνιμη βάση και εδώ και δύο χρόνια στην υπολειτουργία του λογιστηρίου της, στον περιορισμό των ωρών λειτουργίας του ταμείου της, καθώς και στα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται στους χώρους της.

Όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα συνέθεταν και συνθέτουν μια πολύ άσχημη εικόνα που επηρεάζει δυσμενώς την εικόνα της μαρίνας Λάρνακας και του κυπριακού ναυτικού τουρισμού γενικά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν προωθήθηκαν επιστημονικά έγκυρα και αποτελεσματικά διαρθρωτικά μέτρα και ποια είναι αυτά, ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη λειτουργία της μαρίνας Λάρνακας μέχρι την παράδοσή της στο προσωπικό του επενδυτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.253, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, κατά τη διάρκεια εργασιών προς διάνοιξη οικοπέδων στο Κίτι, ιδιοκτήτης τεμαχίου γης προέβη σε παράνομη κοπή κυπαρισσιών με πρόθεση την κοπή ολόκληρης συστάδας κυπαρισσιών.

Μετά από επιτόπια έρευνα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων διαπίστωσαν την κοπή αριθμού κυπαρισσιών, ενώ κάτοικοι της περιοχής με πληροφόρησαν ότι η κοπή ολόκληρης της συστάδας των κυπαρισσιών αποτράπηκε χάρη στην έγκαιρη και άμεση παρέμβαση λειτουργών του Τμήματος Δασών και της αστυνομίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει καταγγελθεί ο ιδιοκτήτης και αν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα για την αποτροπή μελλοντικής κοπής των εν λόγω κυπαρισσιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.261, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η ελληνική πολιτεία αποφάσισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων θα φέρουν κόκκινο σήμα κυκλοφορίας και δε θα μπορούν να εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο θα καθιερωθεί “πράσινος δακτύλιος”, όπως περίπου συμβαίνει για χρόνια στο Λονδίνο και άλλες μεγαλουπόλεις. Αντίθετα, όσα αυτοκίνητα εκπέμπουν διοξίδιο του άνθρακα λιγότερο από εκατό σαράντα (140) γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα έχουν λευκό σήμα κυκλοφορίας και θα μπαίνουν ελεύθερα όλες τις ημέρες στον “πράσινο δακτύλιο”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σκέψεις εφαρμογής “πράσινου δακτυλίου” και στις κυπριακές πόλεις και ιδιαίτερα στη Λευκωσία, όπου εντοπίζεται πολύ σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.262, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από τις 19 Νοεμβρίου 2008 ψηφίστηκε η Οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/99/ΕΚ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.265, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην περιοχή της Ακρόπολης στο δήμο Στροβόλου έχει τοποθετηθεί παράνομα κεραία ραδιοσταθμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η λειτουργία του ίδιου σταθμού δεν πληρεί όλες τις απαιτούμενες άδειες. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για παρεμβολές στις τηλεοπτικές συσκευές τους, ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί επιτρέπεται η λειτουργία του ραδιοσταθμού μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και ποια μέτρα λαμβάνονται για την απομάκρυνση όλων των πομπών των ραδιοσταθμών από τις κατοικημένες περιοχές της Λευκωσίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.283, ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Πολυνείκη ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2009, προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.062, σχετικά με την επέμβαση στην παραλία της περιοχής “Θαλασσινές Σπηλιές” στην Πέγεια της Πάφου, μας πληροφορεί ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, αμέσως μετά την υποβολή σχετικών παραπόνων, επισκέφθηκε την περιοχή και διαπίστωσε τα ακόλουθα:

1. Παράνομη απόρριψη μπάζων και επέμβαση στην παραλία.

2. Τοποθέτηση αγωγών που ξεκινούν από υπό ανέγερση κατοικία και καταλήγουν στην παραλία της περιοχής “Θαλασσινές Σπηλιές”. Η υπό αναφορά κατοικία κατασκευάζεται από την εταιρεία “Theonisi Ltd” και βρίσκεται κοντά στην οδό Θήβας.

3. Επεμβάσεις στην παραλία, στο ύψος της οδού Θήβας, με την κατασκευή αποβαθρών, κυματοθραύστη και τοποθέτηση αγωγών πλησίον της παραλίας.

Παρ’ όλα αυτά, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την επιβολή ποινών, στην απάντηση του υπουργού αναφέρεται μόνο ότι τα πιο πάνω ευρήματα διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες αρχές (έπαρχο Πάφου και δήμαρχο Πέγειας) με την υπόδειξη όπως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, προχωρήσουν στη λήψη μέτρων για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών και αποκατάσταση του χώρου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν ενεργοποιούνται στην περίπτωση αυτή οι πρόνοιες της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη [Νόμος αρ. 189(Ι) του 2007].»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.284, ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχει επανειλημμένα δηλωθεί από τον Υπουργό Οικονομικών ότι η κυβέρνηση προωθεί μικρά αναπτυξιακά έργα στις κοινότητες για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η πολιτική αυτή θεωρητικά είναι πολύ σωστή, στο βαθμό όμως που αυτή υλοποιείται.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιος είναι ο βαθμός υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων στις κοινότητες ανά επαρχία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.285, ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί για το μετεωρολογικό ραντάρ στην κορυφή Θρονί στον Κύκκο ότι βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια. Επίσης, παρακαλώ όπως ενημερωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πληροφορία ότι, εξαιτίας της θέσης του, το ραντάρ δεν μπορεί να παρέχει πλήρη εικόνα των μετεωρολογικών δεδομένων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.332, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Κύπρος, μέσω της συμμετοχής της στις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και της θέσης της στην Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, ασχολείται ενεργά με την αναθεώρηση του Παραρτήματος VI της Διεθνούς Συμβάσεως για την Πρόληψη της Ρύπανσης της Θάλασσας από Πλοία (MARPOL Annex VI).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ποιες είναι οι αλλαγές που προωθούνται και ποια είναι η επίσημη θέση της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.333, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχει περιέλθει στην αντίληψή μου μία νέα τεχνολογία διαχείρισης οικιακών αποβλήτων με την ονομασία “plasma”. Φαίνεται ότι αυτή η τεχνολογία, που βασίζεται στην τήξη των σκουπιδιών σε υψηλές θερμοκρασίες έκρηξης, που ξεπερνούν αυτές της πυρόλυσης, εφαρμόζεται ήδη στις ΗΠΑ. Πληροφορούμαι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την τεχνολογία αυτή και από ελληνικά νησιά, γιατί δε δημιουργεί απόβλητα και δεν απαιτεί χώρο αποθήκευσης υπολειμμάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τεχνολογία αυτή και αν υπάρχουν δυνατότητες εφαρμογής της στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.334, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως έλαβε σωρεία παραπόνων από ορισμένες οικογένειες φοιτητών που για διάφορους λόγους εξαιρούνται από την πρόνοια της ισχύουσας νομοθεσίας για την παροχή φοιτητικής χορηγίας και αποφάσισε να κοινοποιήσει στο αρμόδιο υπουργείο τα ευρήματα της μελέτης που έγινε για το θέμα αυτό (Α/Π 1186/2009). Σύμφωνα με την υπό αναφορά έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, οι πρόνοιες του περί Παροχής Ειδικών Χορηγιών Νόμου που αφορούν τη φοιτητική χορηγία θα αποτελούσαν πραγματικό αντιστάθμισμα, εάν κάλυπταν όλους εκείνους τους φορολογούμενους που δικαιούνταν προσωπικές εκπτώσεις και πιστώσεις φόρων με βάση τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο, πριν αυτός τροποποιηθεί.

Η έκθεση συνιστούσε την τροποποίηση του περί Παροχής Ειδικών Χορηγιών Νόμου, ώστε να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της φοιτητικής χορηγίας όλοι εκείνοι οι φορολογούμενοι που τύγχαναν προσωπικών εκπτώσεων και πιστώσεων φόρων πριν την κατάργησή τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει προωθηθεί η υλοποίηση των προτάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, αφού έχει περάσει διάστημα πέραν του ενός έτους από την κατάθεσή της στο υπουργείο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.335, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Υγείας έχει συνάψει συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια του εμβολίου για τον ιό της νέας γρίπης H1Ν1.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις πρόνοιες του συμβολαίου όσον αφορά τις οικονομικές παραμέτρους και άλλες ουσιώδεις πρόνοιες, αλλά και όσον αφορά την ανάληψη ευθύνης για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.336, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στα πλαίσια της μελέτης για τη διάθεση των υλικών εκβάθυνσης του λιμανιού Λεμεσού, διεξήγαγε, τον Οκτώβριο του 2006, για σκοπούς σύγκρισης, σειρά δειγματοληψιών θαλάσσιου ιζήματος και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές στη Λεμεσό και στην Πάφο. Οι δειγματοληψίες έγιναν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν σημειακές πηγές ρύπανσης, όπως η προστατευόμενη περιοχή Λάρας στον Ακάμα, ο Κόλπος Χρυσοχούς, το Ακρωτήρι, η περιοχή Αμαθούντας κ.ά., και αφορούσαν την ύπαρξη μετάλλων, μολύβδου, χαλκού κ.λπ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με λεπτομέρεια και αναλυτικά, ποια ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών, ανά στοιχείο και τοποθεσία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.337, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η συμμετοχή των δημόσιων υπαλλήλων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι ύψιστης σημασίας για την προώθηση των συμφερόντων της χώρας τους. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι γνώστες των ιδιαίτερων καταστάσεων της Κύπρου και μπορούν να καταθέσουν απόψεις, όταν συζητούνται θέματα και λαμβάνονται αποφάσεις που την επηρεάζουν. Είναι σημεία επαφής μεταξύ της δικής μας κυβέρνησης και των κέντρων λήψης αποφάσεων της ΕΕ, οι δε γνώσεις που αποκτούν μπορούν να τύχουν της δέουσας αξιοποίησης με την επάνοδό τους στην Κύπρο.

Φαίνεται ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη γενικής ρύθμισης του θέματος, όπως έκαναν άλλες χώρες μέλη που, θέλοντας να ενθαρρύνουν τους κυβερνητικούς υπαλλήλους να διεκδικήσουν θέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους παραχωρούν διάφορες διευκολύνσεις όπως:

1. τη μη αφαίρεση των απουσιών για εξετάσεις και συνεντεύξεις από τις άδειές τους,

2. τη διασφάλιση όλων των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων άνευ διακρίσεων,

3. την παραχώρηση πολύχρονης μέχρι απεριόριστου χρονικού διαστήματος άδειας άνευ απολαβών για λόγους δημόσιου συμφέροντος, με σκοπό να κρατήσουν αυτούς τους υπαλλήλους και να τους αξιοποιήσουν.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία και στο Λουξεμβούργο παραχωρείται 10ετής άδεια, ενώ στο Βέλγιο, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στη Δανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Λιθουανία και στη Μάλτα παραχωρείται απεριόριστη άδεια. Η Κύπρος δεν παραχωρεί τίποτα από τα πιο πάνω, με εξαίρεση κάποιες άδειες άνευ απολαβών, βάσει διατάξεων του 2001, οι οποίες ορίζουν ότι τέτοιες άδειες παραχωρούνται για απασχόληση σε διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις και εξετάζονται κατ’ αξίαν. Αρμόδιο όργανο για την έγκρισή τους είναι το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα υπάρχει αταξία και αδιαφανής πρακτική, αφού τα κριτήρια για την παραχώρηση των αδειών ήταν ανομοιογενή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να εισηγηθεί την εισαγωγή παρόμοιων διευκολύνσεων στους δημόσιους υπαλλήλους, για να διεκδικούν θέσεις στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.344, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Γενί Ντουζέν”, σημειώθηκε διαρροή σε τρία δεξαμενόπλοια τα οποία μετέφεραν καύσιμα στις δεξαμενές της περιοχής “Γαστριά”, με αποτέλεσμα να χυθεί πίσσα στη θάλασσα και να δημιουργηθεί μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες των αρμόδιων τμημάτων της κυβέρνησης όσον αφορά την παρακολούθηση της κατάστασης του περιβάλλοντος μετά την καταστροφή και αν το γεγονός αυτό έχει καταγγελθεί στον αρμόδιο διεθνή οργανισμό.»

Απάντηση


 

Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.345, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχουν προβεί σε εντατική ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού H1N1 της νέας γρίπης. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας ενημέρωσης προς το κοινό για τα μέτρα πρόληψης κατά της γρίπης. Στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης όμως δεν περιλαμβάνονται και απλές συμβουλές που αφορούν τη διατροφή.

Εντοπίζεται για άλλη μια φορά η εφαρμογή της λογικής ότι η διατροφή δεν επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ιούς. Για άλλη μια φορά μάς προτρέπουν να λαμβάνουμε μέτρα προσωπικής υγιεινής (πλύσιμο με αλκοολούχα διαλύματα κ.λπ.), αλλά δε μας αναφέρουν τη σημασία της προσωπικής διατροφής. Όμως αυτή η λογική αντικρούεται συχνά από την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε συμπεριλήφθηκαν στις συμβουλές πρόληψης κατά του ιού της νέας γρίπης και οδηγίες για υγιεινή διατροφή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.346, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γνωστό ότι το σύστημα συλλογής υλικών συσκευασίας για ανακύκλωση προχωρά με πολλή καθυστέρηση και λειτουργικά προβλήματα. Πολλές κοινότητες με μεγάλο αριθμό κατοίκων διαμαρτύρονται, γιατί δεν έχουν αυτή την υπηρεσία στη διάθεσή τους, σε αντίθεση με τις κύριες πόλεις, οι οποίες λίγο πολύ έχουν δικτυωθεί στο σύστημα ανακύκλωσης. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση συμβάλλει οικονομικά σε ανάλογο βαθμό στην εκτέλεση εκατοντάδων έργων σε κοινότητες κάθε χρόνο, όπως στη διαμόρφωση πλατειών, τοπικών δρόμων, ανέγερση κοινοτικών γραφείων, τοίχων αντιστήριξης κ.λπ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν εντάσσονται στον κατάλογο των αναπτυξιακών έργων των κοινοτήτων, στα οποία συμβάλλει οικονομικά η κυβέρνηση, και τα έργα υποδομής για την ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.351, ημερομηνίας 13 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το χοιροστάσιο “Αντρέου και Κωστή Λτδ” στη Ξυλοτύμπου αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οχληρία και δυσοσμία και να διαμαρτύρονται οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι και το κοινοτικό συμβούλιο Ξυλοτύμπου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάσταση λειτουργίας του συγκεκριμένου χοιροστασίου και τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να αντιμετωπιστούν η δυσοσμία και η οχληρία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.352, ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι ενστάσεις ομάδας περιβαλλοντικών οργανώσεων σε σχέση με την οριοθέτηση της περιοχής “Natura 2000” στη χερσόνησο του Ακάμα δεν τυγχάνουν μελέτης και χειρισμού με την πρέπουσα σημασία και ενδιαφέρον, όπως αυτές των διάφορων ιδιοκτητών γης. Δίνεται η εντύπωση ότι οι ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας για τις αρμόδιες υπηρεσίες, επειδή δεν αφορούν περιορισμό της έκτασης, αλλά προσθήκη στην προστατευόμενη περιοχή και μέρους του υπόλοιπου των βιοτόπων που δυστυχώς αφέθηκε έξω από την κυβερνητική πρόταση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι η διαχείριση των ενστάσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της απόφασης της κυβέρνησης σε σχέση με την οριοθέτηση της περιοχής “Natura 2000” στη χερσόνησο του Ακάμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.353, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο λειτουργός προγραμματισμού που ανέλαβε να συντονίζει την επίσπευση των κατασκευαστικών έργων ως μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση έχει αφυπηρετήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Υποτίθεται ότι ο ρόλος του συντονιστή της επίσπευσης του έργου είναι πολύ σημαντικός, γιατί εκφράζει έμπρακτα τη βούληση της κυβέρνησης για υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχει διοριστεί ακόμα συντονιστής λειτουργός προγραμματισμού των έργων του κρατικού προϋπολογισμού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.354, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι πρόσφατα έχει συσταθεί ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προτίθεται να αρχίσει η μελέτη και παραγωγή έργου, ώστε να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.355, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Κέντρο Δηλητηριάσεων, που εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και έπρεπε να ανταποκρίνεται άμεσα στο τηλέφωνο 1401, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο συγκεκριμένος αριθμός τηλεφώνου αναφέρεται σε όλα τα χημικά παρασκευάσματα που παρασκευάζονται στην Κύπρο και στους καταλόγους τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη λειτουργία του κυπριακού κέντρου δηλητηριάσεων και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, για να αντιμετωπιστεί αυτή η σοβαρή έλλειψη που απειλεί τη δημόσια υγεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.356, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχτεί καταγγελίες για τακτική καύσεων ύποπτων υλικών μεταξύ των κοινοτήτων Αυγόρου, Λιοπετρίου και Ξυλοφάγου. Ο έντονος μαύρος καπνός υποδηλεί καύση ελαστικών, πιθανώς και λαδιών μηχανοκινήτων, καθώς και άλλων βλαβερών υλικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν διερευνήθηκαν οι καταγγελίες αυτές, ώστε να σταματήσουν αμέσως οι ρυπογόνες καύσεις των ύποπτων υλικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.357, ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να τριπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ενεργειακής έρευνας φτάνοντας τα €8 δις και οι δαπάνες σε διάστημα δέκα χρόνων θα φτάσουν τα €50 δις.

Η ανάπτυξη και χρήση “πράσινης” ενέργειας αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν 250 000 θέσεις, λόγω της μετάβασης μεγάλου τμήματος της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας από τη στεριά στη θάλασσα, άλλες 200 000 θέσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας κι άλλες τόσες στον τομέα της ενέργειας από βιομάζα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς προτίθεται να συμμετάσχει η χώρα μας σε αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θα συνεισφέρει με κεφάλαια κι αν προτίθεται να αξιοποιήσει μέρος αυτών των δαπανών για παραγωγή “πράσινης” ενέργειας στην Κύπρο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.367, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Οι ευθύνες και τα έξοδα που επωμίζεται η πολύτεκνη οικογένεια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας των παιδιών της είναι πολλαπλάσια, γιατί προσφέρει αναλογικά πολύ περισσότερα παιδιά στην Εθνική Φρουρά.

Η αύξηση του χορηγήματος των εθνοφρουρών παιδιών πολύτεκνων οικογενειών θα ανακουφίσει την πολύτεκνη οικογένεια και θα την ελαφρύνει από τα πολλαπλά οικονομικά βάρη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε προτίθεται να αυξήσει τη χορηγία για τους εθνοφρουρούς παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.369, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει καταστεί δυσβάσταχτο για την πολύτεκνη οικογένεια εξαιτίας του τρόπου τιμολόγησης, που δε λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της οικογένειας.

Το Σεπτέμβριο του 2008 έγινε μερική βελτίωση της ειδικής διατίμησης στο ηλεκτρικό ρεύμα για κάποιες πολύτεκνες οικογένειες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να βελτιώσει και να διευρύνει τα κριτήρια της ειδικής διατίμησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να ανακουφιστούν οι πολύτεκνες οικογένειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.370, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η Πάφος, μαζί με τη Σαλαμίνα, θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, βάσει ιστορικών και αρχαιολογικών δεδομένων, αλλά και τουριστικών οδηγών.

Έχω πληροφορηθεί ότι ολόκληρη η επαρχία Πάφου βρίσκεται υπό την επίβλεψη ενός και μόνο λειτουργού του Τμήματος Αρχαιοτήτων και πως μόνο σε περίπτωση τυχαίας ανεύρεσης αρχαιοτήτων (π.χ. από οικοδομικές εργασίες ή οδικά έργα) καλούνται “ενισχύσεις” από τη Λευκωσία. Πέραν της μεγάλης έκτασης που πρέπει να επιβλέπει αυτό το άτομο (από την Πέτρα του Ρωμιού μέχρι και την Πόλη Χρυσοχούς), έχει υπό τη διαχείρισή του δεκάδες μουσεία και υπό την ευθύνη του τη συντήρηση όλων των αρχαιολογικών χώρων της επαρχίας. Δεδομένων και των κρουσμάτων αρχαιοκαπηλίας στην περιοχή και της μεγάλης πιθανότητας αποσιώπησης τυχόν ανεύρεσης νέων αρχαιολογικών ευρημάτων, λόγω της άκρατης οικοδομικής ανάπτυξης και της έλλειψης επίβλεψης, έχουμε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί αμέσως το δυναμικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων που εργοδοτείται στην επαρχία Πάφου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υποβαθμίζεται ο αρχαιολογικός και ιστορικός πλούτος της Πάφου με αυτό τον τρόπο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.371, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«H Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει 13ο μηνιαίο επίδομα στις πολύτεκνες οικογένειες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε το υπουργείο του προτίθεται να ετοιμάσει και να καταθέσει στη Βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο για την παραχώρηση 13ου επιδόματος στις πολύτεκνες οικογένειες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.368, ημερομηνίας 15 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Γίνεται συχνά λόγος για την απειρία των νέων οδηγών ως αιτία για την πρόκληση δυστυχημάτων. Από την άλλη, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες καταγγελιών ότι η εκπαίδευση των νέων οδηγών είναι πολύ επιφανειακή και περιορίζεται μόνο σε ένα μέρος των συνθηκών οδήγησης. Σε άλλες χώρες στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης των νέων οδηγών περιλαμβάνονται υποχρεωτικά μαθήματα και ώρες οδήγησης σε υπεραστικούς δρόμους, νυκτερινή οδήγηση κ.ο.κ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να εισαγάγει την υποχρεωτική εκπαίδευση των υποψήφιων οδηγών σε όλες τις συνθήκες οδήγησης (π.χ. οδήγηση σε υπεραστικούς δρόμους, νυκτερινή οδήγηση κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.376, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Σαϊττά αναδείχθηκε η ανάγκη να ψηφιστεί νόμος για τα ιδιωτικά δάση (διαχείριση, προστασία κ.λπ.). Επανειλημμένα έχει δηλωθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά δάση βρίσκεται υπό επεξεργασία και προωθείται η διαδικασία για κατάθεσή του στη Βουλή. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε τέτοιο, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτες μεγάλες και σημαντικά δασωμένες εκτάσεις από ατυχήματα και πυρκαγιές, αλλά και από εκχερσώσεις και άλλα αναπτυξιακά έργα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που να αφορά την προστασία και διαχείριση των ιδιωτικών δασών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.372, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθιερώσει υποχρεωτικό αριθμό μαθημάτων σε σχολές οδηγών για όλους τους υποψήφιους οδηγούς. Όλοι οι υποψήφιοι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων από εγκεκριμένο δάσκαλο ή σε σχολή οδηγών. Στην Κύπρο δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόνοια, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η ποιότητα της εκπαίδευσης των νέων οδηγών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το υπουργείο του προβληματίζεται να καθιερώσει ελάχιστο υποχρεωτικό αριθμό μαθημάτων οδήγησης για τους υποψήφιους νέους οδηγούς από εγκεκριμένο δάσκαλο οδήγησης ή σχολή οδηγών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.373, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πολύ συχνά γίνομαι αποδέκτης παραπόνων από πολίτες που διαμαρτύρονται για τη διακίνηση φορτηγών αυτοκινήτων, βυτιοφόρων και αρθρωτών μέσα σε κατοικημένες περιοχές και συνοικιακούς δρόμους. Τούτο συμβαίνει γιατί, δυστυχώς, αποθήκες και βιοτεχνίες, σταθμοί πετρελαιοειδών και χώροι στάθμευσης φορτηγών λειτουργούν ανεξέλεγκτα πολλές φορές και χωρίς άδεια μέσα σε οικιστικές περιοχές.

Η παρουσία βαριών φορτηγών σε οικιστικές περιοχές δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας για την τροχαία κίνηση, τα παιδιά και τους πεζούς και επιπλέον προκαλεί σοβαρά προβλήματα οχληρίας και ρύπανσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία βαριών φορτηγών μακράς βάσης και αρθρωτών φορτηγών οχημάτων μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αν αυτό είναι εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αν υπάρχει πρόθεση για τροποποίησή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.374, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, σύμφωνα με μελέτη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του επιδόματος τέκνου ανέρχεται σε 7,5% ετησίως. Συνεπώς, σύμφωνα με τους πολυτέκνους, το επίδομα τέκνου θα έπρεπε να έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009, πέραν του τιμαρίθμου, σε αυτό περίπου το ποσοστό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων για άμεση αναθεώρηση του επιδόματος τέκνου με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2009.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.375, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εισαγάγει ως υποχρεωτικό θέμα στην εξέταση των νέων οδηγών τις αρχές οικολογικής οδήγησης (ecodriving). Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, εάν δεν πετύχει ο υποψήφιος οδηγός στο μέρος της εξέτασης που αφορά την “οικολογική οδήγηση”, τότε δε θεωρείται ικανός να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν πρόκειται να εισαχθούν στα υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης και εξέτασης θέματα που αφορούν την οικολογική οδήγηση (ecodriving).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.391, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η απόκτηση στέγης τόσο για την ίδια την πολύτεκνη οικογένεια όσο και για τα παιδιά της είναι άμεση ανάγκη.

Τον Ιούλιο του 2008, με την αναθεώρηση του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου, έγινε μερική βελτίωση των προϋποθέσεων και των κριτηρίων για την εξασφάλιση δανείου και χορηγίας για απόκτηση στέγης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι προτίθεται να κάνει για τη βελτίωση και διεύρυνση των κριτηρίων για απόκτηση στέγης για τις πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και για την επέκταση αυτών των στεγαστικών προγραμμάτων, υπό προϋποθέσεις, και στα παιδιά τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.392, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Είναι γενική παραδοχή ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεων κατά τα Σαββατοκύριακα προκαλείται από τη συνήθεια των Κυπρίων να οργανώνουν πολυπληθείς δεξιώσεις γάμων. Ως αποτέλεσμα τούτου, κάθε οικογένεια την εποχή που πραγματοποιούνται δεξιώσεις γάμων ταξιδεύει πολλά χιλιόμετρα κάθε Σαββατοκύριακο, προκειμένου να παραστεί σε δεξιώσεις πέραν του ενός συνήθως γάμου. Όλοι έχουμε βιώσει τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, κυκλοφοριακή συμφόρηση, πρόβλημα στάθμευσης, χάσιμο χρόνου κ.λπ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν γίνει μετρήσεις ή αν υπάρχουν στοιχεία που επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σύγκριση με τις περιόδους κατά τις οποίες δεν πραγματοποιούνται δεξιώσεις γάμων που να δείχνουν σε ποσοστά την αύξηση των μετακινήσεων, αλλά και των επιπτώσεών τους, π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση, καθυστέρηση κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.379, ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μετά τις πρόσφατες περικοπές των κυβερνητικών δαπανών που αφορούν τη φρούρηση πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, τίθεται ξανά επί τάπητος το θέμα του οικονομικού κόστους της φρούρησης των πολιτικών προσώπων.

Παλαιότερες προσπάθειές μου να δοθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτά τα στοιχεία έπεσαν στο κενό και αντιμετώπισαν το επιχείρημα της διαφύλαξης ουσιωδών πληροφοριών για την ασφάλεια των πολιτικών προσώπων, όπως π.χ. ο αριθμός των μελών της αστυνομίας που φρουρούν συγκεκριμένο αξιωματούχο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις φρουρές, τους οδηγούς και τους συνοδούς όλων των πολιτικών αξιωματούχων αναλυτικά, για το ακριβές κόστος της φρούρησης ή/και συνοδείας των πολιτικών αξιωματούχων για τη δημόσια οικονομία καθεχρονικά τα δέκα τελευταία χρόνια, κατά τρόπον που να μην επηρεάζεται η ασφάλεια των προσώπων αυτών (π.χ. να δοθούν στοιχεία με το συνολικό αριθμό φρουρών και συνοδών ανά κατηγορία αξιωματούχων).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.393, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, μετά τα πρόσφατα ατυχήματα παιδιών που έπεσαν από μπαλκόνια στο κενό, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) έχει προβεί σε κάποιες προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης των Κανονισμών του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου. Συγκεκριμένα, το ΕΤΕΚ προτείνει όπως:

1. αυξηθεί το ελάχιστο ύψος κιγκλιδώματος από 1,10 μ. που προνοεί σήμερα ο νόμος,

2. αναφέρονται τα πρότυπα κατασκευής ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους,

3. καθορίζεται το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κάθετων δοκών του κιγκλιδώματος,

4. καθορίζεται η κλίση των κιγκλιδωμάτων, ώστε το κέντρο βάρους τους να εντοπίζεται στο εσωτερικό του μπαλκονιού, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα πτώσης.

Παράλληλα, εντοπίζεται κενό στο νόμο, αφού οι ιδιοκτήτες οικοδομών που κατασκευάστηκαν πριν από το 1999 δεν είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε αναβάθμισή τους, βάσει των προτύπων του νόμου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση νέων κανονισμών που να ρυθμίζουν το συγκεκριμένο θέμα και ποια είναι τα σχόλιά του για καθεμία από τις προτάσεις του ΕΤΕΚ για το πιο πάνω ζήτημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.394, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πολλές φορές διάφοροι φορείς αναφέρονται στη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής στο νησί μας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος λειτουργούσε για πολλά χρόνια και ένωνε τη Λευκωσία με το κύριο λιμάνι, την Αμμόχωστο, καθώς και, για κάποια περίοδο, με την περιοχή των μεταλλείων της κοιλάδας Σολιάς. Λέγεται ότι το θέμα έχει μελετηθεί και το κόστος δημιουργίας της γραμμής είναι απαγορευτικό.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και γιατί αυτό έχει κριθεί ότι δεν είναι βιώσιμο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.405, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου (Κεφάλαιο 59, άρθρο 5Ζ), οι τοπικές αρχές πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση των αναπήρων σε όλες τις παραλίες λουομένων. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, δεν έχει εφαρμοστεί σε όλες τις παραλίες η πρόνοια της νομοθεσίας. Πρόσφατα, μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι στην παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα τα συνεργεία καθαριότητας απομάκρυναν τον ειδικό τάπητα για πρόσβαση των αναπήρων στην παραλία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει, ώστε να εφαρμοστεί καθολικά η πρόνοια της νομοθεσίας που αφορά την εξασφάλιση της πρόσβασης των αναπήρων στις παραλίες της Κύπρου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.409, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από έρευνα του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών σε ορεινές κοινότητες της Κύπρου με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μ. φάνηκε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες παλαιού τύπου σπάζουν λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Ως συνέπεια αυτού του φαινομένου και σε συνδυασμό με την πτώση της απόδοσης με την πάροδο των χρόνων, οι πλείστοι των κατοίκων, αντί να αντικαταστήσουν τον οικιακό ηλιακό θερμοσίφωνα, χρησιμοποιούν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή θερμοσίφωνα που λειτουργεί με υγραέριο (συμβατικό καύσιμο). Αυτή η πρακτική πιθανό να σταματήσει, αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για αντικατάσταση των παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα παραχωρηθούν επιπρόσθετα κίνητρα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της Κύπρου ή και σε άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους παλαιούς ηλιακούς θερμοσίφωνες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.410, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Με ιδιαίτερη ανησυχία έχω πληροφορηθεί ότι προκύπτει άμεση και επιτακτική ανάγκη για διορισμό ιατρού γενικής ιατρικής στο Αγροτικό Κέντρο Υγείας Κάτω Πύργου, αφού ήδη η μέχρι σήμερα γενική ιατρός έχει υποβάλει την παραίτησή της. Με την αποχώρηση της ιατρού, όλοι οι ασθενείς της απομακρυσμένης και αγωνιζόμενης για σαράντα πέντε χρόνια Τηλλυρίας θα βρεθούν εντελώς ακάλυπτοι από ιατρική φροντίδα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειές του, ώστε να διοριστεί τάχιστα ιατρός γενικής ιατρικής στο Αγροτικό Κέντρο Υγείας Κάτω Πύργου, και ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει, για να επιτύχει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιατρούς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.411, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου οι κυνηγοί ψάχνουν απεγνωσμένα να αγοράσουν αντιοφικούς ορούς, που είναι αντιδότο στο δηλητήριο των φιδιών, για να μεταφέρουν μαζί τους στις εξορμήσεις. Δυστυχώς, σημειώνεται έλλειψη αντιοφικών ορών στα ιδιωτικά φαρμακεία και στους ιδιώτες γιατρούς. Εντοπίζονται μόνο περιορισμένες ποσότητες στα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων, αλλά δεν είναι προς πώληση, ώστε να καλύψουν επείγοντα περιστατικά που μπορεί να προκύψουν από δαγκώματα φιδιών σε ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, μερικοί αναγκάζονται να αγοράσουν αντιοφικούς ορούς από τα κατεχόμενα στην τιμή των €200 αντί στην κανονική τους τιμή των €75.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης αντιοφικών ορών για αποφυγή ανεπιθύμητων περιστατικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.421, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι θα καθυστερήσει η κατασκευή γηπέδου γκολφ στην περιοχή Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας, γιατί σε μέρος της έκτασης που προορίζεται για το γήπεδο δεν μπορούν να εγκριθούν οικιστικές ή άλλες αναπτύξεις, καθότι είναι περιοχή σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να λάβει μέτρα, ώστε η κατασκευή του εν λόγω γηπέδου γκολφ να μην επηρεάσει τα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής και την αρχαιολογική στρωματογραφία οικισμού και νεκροταφείων της εποχής του Χαλκού που βρίσκονται στην περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.422, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με το άρθρο 12 του περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος Καπνίσματος) Νόμου του 2002, απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητο, όταν σε αυτό επιβαίνει άτομο κάτω των δεκαέξι ετών. Όποιος παραβαίνει τη συγκεκριμένη πρόνοια, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις χίλιες λίρες ή σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή και στις δύο ποινές μαζί.

Παρόμοιες διατάξεις εντοπίζονται και σε νομοθεσίες άλλων χωρών. Έχουμε ενημερωθεί μάλιστα ότι μια μητέρα στην Αυστραλία καταδικάστηκε πρόσφατα, γιατί την ώρα που κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητό της βρισκόταν και η τρίχρονη κόρη της.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσες καταγγελίες έχουν γίνει για τυχόν παραβάσεις και πόσες ποινές έχουν επιβληθεί στους παρανομούντες στην Κύπρο από το 2002 μέχρι σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.423, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι κατά τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικής άδειας οι αιτητές είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν επί των σχεδίων τα υφιστάμενα δέντρα. Οι πολεοδομικές αρχές γνωρίζουν εκ των προτέρων αν μια ανάπτυξη επηρεάζει δέντρα ή αν απαιτείται το ξερίζωμα δέντρων για την υλοποίησή της. Εντούτοις, φαίνεται ότι δε λαμβάνεται πρόνοια για προστασία των δέντρων κατά τη διάρκεια οικιστικών αναπτύξεων, με αποτέλεσμα να χάνονται πάρα πολλά δέντρα καθημερινά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το Τμήμα Δασών, όταν εκδοθεί πολεοδομική άδεια και ενημερωθεί εκ των υστέρων ότι υπάρχουν προστατευόμενα δέντρα στο χώρο, αναγκάζεται να παραχωρεί άδειες κοπής, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο να χάνονται χιλιάδες δέντρα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.424, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προκήρυξε διαγωνισμό για σύμβαση διεξαγωγής μελέτης για τη δημιουργία ζωολογικού κήπου στην Κύπρο, εκτιμώμενης αξίας €40.000 (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ). Εάν δεν απατώμαι, είχε γίνει μια άλλη μελέτη παλαιότερα, η οποία τελικά δεν αξιοποιήθηκε, που κατέδειξε ότι ένας σύγχρονος ζωολογικός κήπος δεν είναι οικονομικά βιώσιμος στην Κύπρο. Δημιουργείται ιδιαίτερη εντύπωση που επανέρχεται το θέμα, αφού υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση αν ένα τέτοιο έργο είναι βιώσιμο, όταν μεγάλοι και παραδοσιακοί ζωολογικοί κήποι κλείνουν λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπολόγισε το τεράστιο κόστος κατασκευής και λειτουργίας των ζωολογικών κήπων, προκειμένου να συνάδουν με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, πριν αποφασίσει να εκπονήσει τέτοιας μορφής μελέτη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.425, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των είκοσι επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνήλθε τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009, σε διήμερη συνεδρίαση. Κύριο θέμα της συνεδρίασης ήταν η κρίση στον ευρωπαϊκό γαλακτοκομικό τομέα, για το οποίο όμως οι υπουργοί περιορίστηκαν στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους και με την Επίτροπο Γεωργίας Mariann Fischer Boel.

Στη συνέχεια όμως κλήθηκαν να αποφασίσουν για την έγκριση ή μη τριών μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού. Οι δύο ανήκουν στην εταιρεία “Monsanto Europe SA” και η τρίτη στην εταιρεία “Pioneer Overseas Corporation”. Συγκεκριμένα, στο θέμα υπ’ αριθμόν 4 της ημερήσιας διάταξης προτείνεται προς έγκριση η διάθεση στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από τις εξής ποικιλίες γενετικώς τροποποιημένων αραβοσίτων:

1. MON 88017, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για διάθεση στην αγορά από την εταιρεία “Monsanto Europe SA” στην αρμόδια αρχή της Τσεχικής Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου 2005.

2. MON 89034, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για διάθεση στην αγορά από την εταιρεία “Monsanto Europe SA” στην αρμόδια αρχή των Κάτω Χωρών στις 14 Δεκεμβρίου 2006.

3. 59122xΝΚ603, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση για διάθεση στην αγορά από την εταιρεία “Pioneer Overseas Corporation” στην αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 26 Αυγούστου 2005.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν παρευρέθηκε στη συνεδρία αυτή, ποια ήταν η θέση που πήρε για το θέμα της αδειοδότησης των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών αραβοσίτου και ποια η μέχρι σήμερα στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτά τα θέματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.426, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το μουσείο μετεωρολογίας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και, συνεπεία τούτου, δεν το επισκέπτεται ικανοποιητικός αριθμός μαθητών και τουριστών.

Από την άλλη, πληροφορήθηκα ότι το πρώτο κτίριο γραφείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας βρίσκεται στο χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου και πρόκειται για ένα ωραιότατο διώροφο κτίριο αποικιοκρατικού χαρακτήρα το οποίο, παρά την εγκατάλειψη, παραμένει όρθιο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ως το “Ανεμόσπιτο”, γιατί, ως μετεωρολογικός σταθμός, ήταν εφοδιασμένο αρχικά με ανεμόμετρο. Μάλιστα, μετά από πολλές προσπάθειες έγινε κατορθωτό να μη συμπεριληφθεί στα υπό κατεδάφιση κτίρια του παλιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι δυνατό να μελετηθεί η μεταφορά του μουσείου μετεωρολογίας στο λεγόμενο “Ανεμόσπιτο” στον περίβολο του νέου αρχαιολογικού μουσείου, αφού βεβαίως πρώτα αναπαλαιωθεί και συντηρηθεί αναλόγως.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.427, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τι προτίθεται να κάνει, ώστε να παραμείνει το θέατρο “Αντίδοτο” στην παραδοσιακή του στέγη και να μην αναγκαστεί να την εγκαταλείψει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, όπως προνοεί σχετική δικαστική απόφαση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.428, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω δεχθεί καταγγελίες για πυκνούς καπνούς που σκεπάζουν την περιοχή της Ακτής του Κυβερνήτη μεταξύ των χωριών Πεντάκωμο, Μαρί και Καλαβασός, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που έκαιγε τα σκουπίδια στον περιφερειακό σκουπιδότοπο της περιοχής των χωριών της δυτικής Λάρνακας.

Πέραν της δυσοσμίας και της οχληρίας, οι πυκνοί καπνοί μεταφέρουν διοξίνες, τοξικές χημικές ουσίες, μικρόβια και ιούς, που σκορπίζονται στις γύρω περιοχές με ανυπολόγιστες συνέπειες στους ανθρώπους και τη φύση.

Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ποιο τρόπο εφαρμόζεται στην πράξη το στρατηγικό σχέδιο για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, που υπάρχει από το 2003, και ποια μέτρα λαμβάνονται, για να παύσουν οι παράνομοι εμπρησμοί και να κλείσουν οι παράνομοι σκουπιδότοποι.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.432, ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό και το είδος των τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο δρόμο Πόλης Χρυσοχούς-Πάφου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.436, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακριβή μέτρα διαμαρτυρίας της κυβέρνησης σε σχέση με τη μετακίνηση ή αντικατάσταση των παράνομων σημαδούρων από τις κατοχικές δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή “Κάππαρη” στον κόλπο της Αμμοχώστου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.437, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προχώρησε στην ετοιμασία έκθεσης προς το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με την εισήγηση για λήψη ποινικών μέτρων εναντίον των φορέων εκμετάλλευσης των χοιροστασίων που δεν επεξεργάζονται τα παραγόμενα απόβλητα σύμφωνα με τους όρους των αδειών απόρριψης αποβλήτων που κατέχουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις περιπτώσεις που έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των όρων της άδειας απόρριψης αποβλήτων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.438, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο δάσος της Αθαλάσσας αρκετά πεύκα έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία των προηγούμενων χρόνων και βρίσκονται στα πρόθυρα ξεράματος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποιες προσπάθειες γίνονται, για να ενισχυθεί το δάσος με άλλα ενδημικά είδη δένδρων που αντέχουν στην ξηρασία, όπως τρέμιθος, χαρουπιά κ.λπ.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.439, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή και τοποθέτηση ηχοπετασμάτων αξίας €2 εκατομ. με συνοπτικές διαδικασίες και τον ακύρωσε μόλις δύο μέρες πριν από την καθορισθείσα ημερομηνία υποβολής των προσφορών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί εφαρμόστηκαν διαδικασίες που δεν πείθουν για την αξιοπιστία τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.440, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Παραλιμνίου, υπάρχει σοβαρή αντίθεση στη μετακίνηση των επαρχιακών κυβερνητικών γραφείων διάφορων τμημάτων σε άλλους δήμους της περιοχής. Ο δήμος Παραλιμνίου διαμαρτύρεται ιδιαίτερα για τη μεταφορά των Γραφείων Εργασίας, του Φόρου Εισοδήματος, του Τμήματος Μετανάστευσης, καθώς και για τη μεταφορά, που επίκειται, του Επαρχιακού Γραφείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί υπάρχει αυτή η τάση μεταφοράς των επαρχιακών γραφείων Αμμοχώστου διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών από το δήμο Παραλιμνίου σε άλλους γειτονικούς δήμους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.441, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 7 Οκτωβρίου 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ανάπτυξης του λεγόμενου “πράσινου ενεργειακού τομέα”. Παρά τις αντιρρήσεις των Πρασίνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη χρηματοδότηση με €7 δις της πυρηνικής ενέργειας και με €13 δις των τεχνολογιών αποθήκευσης άνθρακα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπολογίστηκαν €16 δις για την ανάπτυξη των τεχνολογιών της ηλιακής ενέργειας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις δυνατότητες της Κύπρου να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. αιολική, βιομάζα, υδρογόνο, βιοενέργεια κ.λπ.) και ιδιαίτερα στα €16 δις της ηλιακής ενέργειας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.442, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία διερευνά καταγγελίες εναντίον επτά προσώπων, μεταξύ των οποίων και δύο λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σχετικά με απόπειρα απόσπασης χρημάτων και δεκασμό δημόσιου λειτουργού αναφορικά με την παραχώρηση αποζημιώσεων στα πλαίσια του σχεδίου αντιμετώπισης της τρομώδους νόσου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να προωθηθεί περαιτέρω η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.443, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Μία προσεκτική μελέτη του κειμένου της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Μαΐου 2009, με την οποία ιδρύθηκε ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, αναδεικνύει την απουσία συγκεκριμένων στόχων και πολιτικής κατεύθυνσης. Για παράδειγμα, δεν καταγράφεται πουθενά ως επιδίωξη η αύξηση των γεννήσεων και η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν περιλαμβάνονται στους στόχους του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής η αύξηση των γεννήσεων και η ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας, αν συνεδριάζουν όπως ορίζει το σκεπτικό της απόφασης, δηλαδή σε τακτική βάση, ο εθνικός φορέας και η υπηρεσιακή επιτροπή και γενικά αν εφαρμόζεται η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.444, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Τα χημικά απορρυπαντικά αποτελούν μια από τις βασικότερες αιτίες χημικής μόλυνσης των ποταμών και των φραγμάτων μας, των υπόγειων νερών και των διατρήσεών μας, προκαλώντας παρενέργειες στο σώμα μας, στους γύρω μας που τα εισπνέουν (κυρίως τα μικρά παιδιά) και, ακόμη περισσότερο, στο περιβάλλον μας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες του κράτους όσον αφορά την αγορά και προώθηση οικολογικών προϊόντων για τις ανάγκες των διάφορων κρατικών υπηρεσιών, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των οικολογικών απορρυπαντικών στην αγορά, να μειωθούν οι τιμές τους και να προωθηθούν ευκολότερα στη συνείδηση του καταναλωτή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.445, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε τη Μάλτα για το εαρινό κυνήγι τρυγονιών και ορτυκιών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει εκλείψει η οποιαδήποτε ελπίδα υλοποίησης της προεκλογικής εξαγγελίας του Προέδρου Χριστόφια για επαναφορά του εαρινού κυνηγίου στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.446, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Κύπριοι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα με την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Λάρνακας. Στο υφιστάμενο αεροδρόμιο έχουν τη διευκόλυνση να αποθηκεύουν τα προϊόντα τους σε αποθήκες που βρίσκονται κοντά στο χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών. Έτσι, τα φρούτα και λαχανικά προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες (π.χ. καύσωνας, βροχή κ.λπ.) μέχρι τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη.

Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, λόγω της παράλειψης να κατασκευαστούν αποθήκες κοντά στους χώρους στάθμευσης των αεροπλάνων, τα ευαίσθητα αυτά κυπριακά γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να μεταφέρονται σε ανοικτά ρυμουλκούμενα οχήματα για είκοσι πέντε λεπτά από τις αποθήκες στο νέο αεροδρόμιο και ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένεται για απροσδιόριστο χρόνο η φόρτωσή τους. Αυτή η καθυστέρηση και η διαδικασία της μεταφοράς ενδεχομένως να προκαλέσουν μεγάλη φθορά στα φρούτα και λαχανικά σε τέτοιο βαθμό, που να μην είναι πλέον εμπορεύσιμα. Τούτο θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον τομέα των εξαγωγών κυπριακών γεωργικών προϊόντων και συνεπακόλουθα στην κυπριακή γεωργική παραγωγή.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα λάβει μέτρα και ποια, ώστε να λυθεί το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από την παράλειψη κατασκευής αποθηκευτικού χώρου στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.447, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 20 Οκτωβρίου 2009 οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα ετήσιας χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις δεσμεύσεις λόγω της παγκόσμιας προσπάθειας για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί προσπάθησαν να καταλήξουν σε μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, στη βάση της εισήγησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, για παροχή ετήσιας οικονομικής βοήθειας τουλάχιστον τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης επ’ αυτής της πρότασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου και γενικώς για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της προτάσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.448, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009 παρατηρήθηκε διαρροή μαζούτ από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ στη Δεκέλεια, με αποτέλεσμα μικρή ποσότητα να διαρρεύσει στη θάλασσα. Όπως παραδέχτηκε δημόσια ο κ. Ανδρέας Πολυδωρίδης, διευθυντής του σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια, υπήρξε μια μικρή διαρροή μαζούτ στη θάλασσα η οποία οφείλεται σε βλάβη μιας βαλβίδας ασφαλείας του αγωγού τροφοδοσίας του λέβητα. Το μαζούτ είχε διαρρεύσει στο χώρο του σταθμού και από τα φρεάτια του αγωγού ομβρίων υδάτων διέφυγε στη θάλασσα μια μικρή ποσότητα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκταση της ρύπανσης και των επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθώς και αν εφαρμόστηκε η νομοθεσία για την περιβαλλοντική ευθύνη και ποια ήταν η τιμωρία των υπευθύνων για τη ρύπανση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.449, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι ο αριθμός των τρεμίθων του είδους “Pistacia Atlantica” μειώνεται σιγά σιγά στην Πάφο λόγω της ανεξέλεγκτης οικιστικής ανάπτυξης. Σε λίγα χρόνια θα απομείνουν μόνο ορισμένα μεγάλα δέντρα, αν αντέξουν στις συνεχείς επεμβάσεις.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο το Τμήμα Δασών πραγματοποιεί νέες φυτεύσεις τρεμίθων του εν λόγω είδους και γενικά αν υπάρχει πρόγραμμα διατήρησής του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.450, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την έκταση του φαινομένου της λαθροθηρίας των αγρινών.

Συγκεκριμένα, αναμένουμε από τον υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των καταγγελιών και των καταδικών σε σχέση με υποθέσεις λαθροθηρίας αγρινών, καθώς και αν υπάρχουν σκέψεις, για να επιτραπεί το λεγόμενο “ελεγχόμενο κυνήγι” του αγρινού.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.451, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι τα αγρινά απειλούνται από τη ζωονόσο του εχινόκοκκου, λόγω της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας αδέσποτων σκύλων και αιγοπροβάτων στις περιοχές Λεύκας και Αμπελικού. Στην ίδια περιοχή είχε εμφανιστεί η ασθένεια του μυκοπλάσματος, που είχε ως αποτέλεσμα να τυφλωθούν αρκετά αγρινά και να οδηγηθούν στο θάνατο από ασιτία. Πρόσφατα εντοπίστηκε στην περιοχή αγρινό με κύστεις εχινόκοκκου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πληθυσμών των αγρινών στις βόρειες παρυφές του δάσους Πάφου, λόγω της επαφής τους με κοπάδια αιγοπροβάτων από τα κατεχόμενα ή από την παρουσία αδέσποτων σκύλων στην περιοχή.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.452, ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι για τις ανάγκες της φετινής κυνηγετικής περιόδου έχουν απελευθερωθεί 150 000 περδίκια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, 70 000 περδίκια έχουν αγοραστεί στην τιμή των €5,98 το ένα, με συνολικό κόστος €418.600.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει γίνει οποιαδήποτε επιστημονική εργασία που να εξετάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους φυσικούς πληθυσμούς των περδικιών από την ετήσια τεχνητή εισδοχή στη φύση τόσο μεγάλου αριθμού περδικιών. Επίσης παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των άγριων περδικιών και το συνολικό κόστος της αγοράς και απελευθέρωσης περδικιών και γενικά του λεγόμενου “εμπλουτισμού του θηράματος”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.453, ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Οι τελευταίες βροχές ανέδειξαν ένα μεγάλο πρόβλημα που επικρατεί στην Κύπρο, την ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων και αποβλήτων οικοδομικών υλικών (σκουπίδια, μπάζα κ.ά.), με αποτέλεσμα, όταν σημειώνονται πλημμύρες, να κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες της κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων και αποβλήτων οικοδομικών υλικών και κατ’ επέκταση των πλημμυρών όπως αυτών που σημειώθηκαν πρόσφατα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.458, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι πολύ πρόσφατα στη Βρετανία έγινε μεγάλος σάλος για σκανδαλώδεις και απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ζώων τα οποία βρίσκονται σε τσίρκα. Η εκπαίδευση των ζώων περιλαμβάνει μαστίγωμα, ξύλο, όπως και τη μέθοδο της πείνας και της δίψας. Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τον έλεγχο των τσίρκων έχουν πάρει πολύ πιο αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία τους. Το Υπουργείο Παιδείας της Μάλτας απαγόρευσε σε όλα τα σχολεία να επισκέπτονται τα τσίρκα που περιοδεύουν στη χώρα, ενώ η Αυστρία κατάφερε να πάει ακόμα ένα βήμα πιο πέρα απαγορεύοντας τελείως την έλευση τσίρκων στη χώρα.

Στην Κύπρο, παρά τις πρόνοιες που υπάρχουν και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην έλευση τσίρκων, πολλά από αυτά δεν τηρούνται. Συγκεκριμένα, σε προηγούμενη περιοδεία τσίρκου στη Λάρνακα, μετά από επίσκεψή μας, διαπιστώσαμε ότι στο συγκεκριμένο τσίρκο υπήρχαν σκουπίδια πεταμένα κοντά και γύρω από τα τροχόσπιτα, βρόμικα νερά παντού. Το χειρότερο ήταν ότι μία ζέβρα είχε δραπετεύσει από τον έγκλειστό της χώρο και περιφερόταν σε παρακείμενο χωράφι. Ο ελέφαντας ήταν αλυσοδεμένος σε ένα πρόχειρο κατάλυμα, ενώ η τίγρης βρισκόταν σε ένα μικρό κλουβί. Σε άλλη επίσκεψη σε τσίρκο, το οποίο λειτουργούσε στη Λευκωσία, θεάθηκε μικρό τιγράκι, καθώς το περιέφεραν μέσα στον κόσμο και έναντι αμοιβής μπορούσε κάποιος να βγάλει φωτογραφία μαζί του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνονται, ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά την ευημερία και προστασία των ζώων στα τσίρκα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.459, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι, μετά από επιτόπια έρευνα και μελέτη από αρμόδιο λειτουργό του Γραφείου Επαρχιακού Μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λεμεσού, στο πρατήριο πετρελαιοειδών στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού 9 στα Κάτω Πολεμίδια, το οποίο ανεγέρθηκε και λειτούργησε πρόσφατα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, διαπιστώθηκε σειρά από σοβαρές παραβιάσεις των όρων της πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας. Ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων αυτών, το Γραφείο Επαρχιακού Μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λεμεσού συστήνει την απόρριψη της αίτησης για έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης και πιστοποιητικού καταλληλότητας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης της συγκεκριμένης παρανομίας και άλλων παρόμοιων σε ολόκληρη την Κύπρο, δεδομένου ότι η λειτουργία των πρατηρίων πετρελαιοειδών μέσα σε κατοικημένες περιοχές χωρίς έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας είναι δυνατό να εμπεριέχει κινδύνους για τη ζωή, την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων, καθώς και για το περιβάλλον.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.460, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι σε έκταση δύο στρεμμάτων στην περιοχή Έξω Βρύσης της Πάφου κόπηκαν πάνω από δέκα αιωνόβια προστατευόμενα δένδρα (τρέμιθοι) κι ότι το Τμήμα Δασών με μεγάλη ευκολία παραχωρεί άδειες αποκοπής και επιτρέπει τη μεταφύτευση χωρίς να λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική πτυχή του προβλήματος.

Επίσης, έχω ενημερωθεί ότι με την ίδια ευκολία οι υπόλοιπες αρχές που εμπλέκονται στην έκδοση αδειών οικοδομής (Πολεοδομία, δήμος Πάφου) αφήνουν να καταστρέφονται βιότοποι τεράστιας οικολογικής σημασίας, όπως είναι η Έξω Βρύση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες των αρμόδιων τμημάτων και αρχών, ώστε να διατηρηθεί η περιοχή Έξω Βρύσης και να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.478, ημερομηνίας 11 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι προωθείται η αδειοδότηση ανέγερσης νέου μεγαλύτερου ναού δίπλα από τον ιστορικό ναΐσκο της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο λόφο της πρωτεύουσας. Πληροφορούμαι ότι ο χώρος εντάσσεται στο τοπικό σχέδιο Λευκωσίας ως “αρχαιολογικός χώρος”. Στη βόρεια πλευρά του υφιστάμενου ναού ανευρέθηκαν κατάλοιπα μοναστηριακών κελιών, τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέσα στο μπετόν του νέου ναού. Θεωρούμε ότι ο επηρεασμός των αρχαιοτήτων και του 400 χρόνων ναΐσκου θα είναι αμετάκλητος και κατασταλτικός.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να επιτρέψει την αισθητική καταστροφή ακόμα μίας σημαντικής ιστορικής γωνιάς της πρωτεύουσας της χώρας μας.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.505, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει αποστείλει από τις 5 Οκτωβρίου 2009 επιστολή προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για επίσπευση των αιτήσεων της εταιρείας ASTRASOL LTD στα Λατσιά.

Πρόκειται ουσιαστικά για αιτήσεις που αφορούν χρόνιες παρανομίες σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης που προκάλεσε κατακραυγή και έντονη αντίδραση από τους πολίτες κατοίκους της περιοχής, το δήμο Λατσιών και τα πολιτικά κόμματα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι θεμιτό να ασκείται πίεση από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.506, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι επηρεαζόμενοι κάτοικοι της κοινότητας Ξυλοτύμπου διαμαρτύρονται ενάντια στη λειτουργία χοιροστασίου στην κοινότητα εξαιτίας της βρόμας και της δυσοσμίας που υποφέρουν εδώ και χρόνια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που επέβαλε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες του χοιροστασίου, ώστε να αποφευχθούν όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινότητα Ξυλοτύμπου κι αν εφαρμόστηκαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.507, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα, με πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων μείωσε το συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα €21 τα 1 000 λίτρα μέχρι την 31η Μαρτίου 2010.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί αυτή η μείωση δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, αφού το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφού σχεδόν κανένας στην Κύπρο δε χρησιμοποιεί κεντρική θέρμανση μετά την 31η Μαρτίου, παρ’ εκτός ίσως οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών, τους οποίους όλοι όμως λέμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.508, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι από το 2010 και κάθε χρόνο μια ευρωπαϊκή πόλη θα ανακηρύσσεται “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Ο γενικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βελτιωθεί το αστικό περιβάλλον συνολικά. Παρέχονται κίνητρα στις πόλεις, έτσι ώστε να αποτελούν πηγή έμπνευσης η μια για την άλλη και να ανταλλάσσουν τις βέλτιστες πρακτικές και ταυτόχρονα να συναγωνίζονται στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας. Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200 000 κατοίκους μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το βραβείο “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Στις χώρες που δεν υπάρχουν πόλεις με περισσότερους από 200 000 κατοίκους μπορεί να δηλώσει συμμετοχή η μεγαλύτερη πόλη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υποβάλει οποιαδήποτε κυπριακή πόλη αίτηση, για να ανακηρυχθεί “Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.509, ημερομηνίας 12 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόσφατα αποφάσισε να μειώσει το συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε μειώθηκε στο μηδέν ο ειδικός συντελεστής φόρου κατανάλωσης για το φωτιστικό πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές φτωχές οικογένειες για θέρμανση, αφού αυτό φαίνεται ότι επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.512, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι δεν έχει σταλεί στα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εγκύκλιος η οποία να πληροφορεί τους διευθυντές των σχολείων ότι ένα από τα μέλη των συμβουλίων των τμημάτων θα ονομαστεί Σύμβουλος Περιβάλλοντος.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δε ρυθμίστηκε το θέμα, αφού οι εκλογές, όπως πληροφορήθηκα, διεξήχθηκαν ήδη την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.525, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δόθηκε άδεια να μεταφέρουν στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων Πάφου, που διαφημιζόταν πριν από λίγα χρόνια ως πρότυπος χώρος διαχείρισης αποβλήτων, τα αδρανή υλικά και αν σχετίζεται αυτή η παράνομη δραστηριότητα με την ανάφλεξη των σκουπιδιών που σημειώθηκε κατά το τέλος Οκτωβρίου 2009.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.526, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε απάντηση σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των υπευθύνων για τη γνωστή διαρροή αποβλήτων στην Αλυκή Λάρνακας από το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής: “Στο φορέα εκμετάλλευσης του νέου αεροδρομίου Λάρνακας θα εκδοθεί άδεια απόρριψης αποβλήτων και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος θα παρακολουθεί την τήρηση των όρων της άδειας και την επιβολή της νομοθεσίας”. Η απάντηση αυτή δόθηκε την 21η Οκτωβρίου 2009, ενώ το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας λειτούργησε στις 10 Νοεμβρίου 2009.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν με την έναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου έχει εκδοθεί άδεια απόρριψης αποβλήτων, καθώς και για τις λεπτομέρειες της άδειας σε ό,τι αφορά το είδος των αποβλήτων και τον τρόπο διάθεσής τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.528, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη, ένα περίπου εκατομμύριο άνθρωποι θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της Avenida Diagonal, της κεντρικής λεωφόρου της Βαρκελώνης που χωρίζει στα δύο διαγωνίως τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας και οδηγεί στη συνοικία του Μοντερνισμού με τα έργα του διάσημου αρχιτέκτονα Γκαουντί. Το δημοψήφισμα, το πρώτο στην ιστορία για το μέλλον ενός δρόμου, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης ανεξαρτήτως εθνικότητας, προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2010. Σκοπός του δημάρχου Ζάρντι Χερέου είναι η μετατροπή μιας οδικής αρτηρίας που βουλιάζει από 100 000 αυτοκίνητα καθημερινά σε μια φιλόξενη λεωφόρο για πεζούς και ποδηλάτες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η καθιέρωση του θεσμού των δημοτικών δημοψηφισμάτων για τα μεγάλα έργα που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της πολεοδομίας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.529, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες κατέθεσαν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 15 Οκτωβρίου 2009, το ζήτημα της μόλυνσης σοδειάς από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, καθώς και αίτημα, που υπογράφεται από 180 000 ανθρώπους, για να σταματήσει η έγκριση του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού της BAYER.

Επιπλέον, μια έκθεση της GREENPEACE με τίτλο “Μαρτυρίες της επιμόλυνσης”, που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τεκμηριώνει τους κινδύνους της μόλυνσης από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τα αποτελέσματα στους οικονομικούς πόρους των τοπικών κοινοτήτων των αγροτών της Ευρώπης.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην οικολογική καλλιέργεια, που προστατεύει το έδαφος, το νερό και τους φυσικούς βιότοπους, παράγει υγιή τρόφιμα και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που πήρε η κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να απορρίψει την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών ρυζιού της BAYER, της πατάτας της BASF και του αραβόσιτου MON810 της MONSA

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.530, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα υπογράφτηκαν τα συμβόλαια μεταξύ της Υπηρεσίας Ενέργειας και της εταιρείας “Conergy Cyprus”, στην οποία ανατέθηκε το έργο της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εξήντα πέντε συνολικά δημόσια κτίρια.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον ακριβή κατάλογο των δημόσιων κτιρίων στα οποία θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή τους. Ποια δημόσια κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γιατί;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.531, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί τροποποιήσεις των περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμων του 1997 έως 2008 και των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων του 1980 έως 2009, για να βελτιωθεί η κάλυψη των πρόωρων τοκετών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εν λόγω τροποποιήσεις και πότε θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.534, ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε προηγούμενή μου ερώτηση με αρ. 23.06.009.01.011 είχα αναφερθεί στο αίσθημα αδικίας που διακατέχει τους άνδρες που κατατάχθηκαν στην Εθνική Φρουρά από το 1972 μέχρι και το 1975 και οι οποίοι υπηρέτησαν πέραν των τριών ετών, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που προκάλεσε η τουρκική εισβολή. Οι άνδρες αυτοί παραπονιούνται ότι δεν αναγνωρίστηκε η θητεία τους. Αντίθετα, νιώθουν ότι έχουν χάσει δικαιώματα επαγγελματικής ανάπτυξης και συνταξιοδότησης, από το γεγονός ότι υπηρέτησαν για περισσότερο χρόνο την πατρίδα τους.

Στην απάντηση του πρώην Υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Συμεωνίδη σημειώνεται ότι η πολιτεία, ως αναγνώριση της πιο πάνω προσφοράς και κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, αναγνωρίζει την εν λόγω υπηρεσία θητείας και εφεδρείας για σκοπούς συντάξεων, πιστώνοντας τα εν λόγω πρόσωπα με τις ανάλογες συνταξιοδοτικές μονάδες. Για να καταστεί δυνατή η ανωτέρω ρύθμιση, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων πιστοποιητικό τύπου “Α”, το οποίο χορηγείται κατόπιν αιτήσεώς τους από τα αρμόδια στρατολογικά γραφεία και στο οποίο αναγράφεται η υπηρεσία την οποία εξετέλεσαν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πόσα άτομα αποτάθηκαν στα στρατολογικά γραφεία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να τύχουν των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που δικαιούνται, αν ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός και αν έχουν ενημερωθεί οι δικαιούχοι για αυτά τα ωφελήματα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.553, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Μάιο του 2009 χορηγήθηκε από το Τμήμα Δασών, και συγκεκριμένα από τον περιφερειακό δασικό λειτουργό Τροόδους, άδεια κοπής αριθμού αιωνόβιων σκλήδρων και πεύκων σε ιδιοκτήτη ιχθυοτροφείου που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Στέγης. Παράλληλα, το Τμήμα Δασών προέβη και σε ανταλλαγή δασικής γης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μου, ο έπαρχος Λευκωσίας εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης δικαστικών μέτρων κατά του ιδιοκτήτη του ιχθυοτροφείου, καθώς δεν έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Αυτό σημαίνει ότι η ανταλλαγή δασικής γης με γη του ιδιοκτήτη θεωρείται άκυρη, καθώς η ανάπτυξη είναι παράνομη.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζεται η νομιμότητα της παραχώρησης άδειας για κοπή δέντρων και της ανταλλαγής δασικής γης στην περίπτωση του ιχθυοτροφείου στην Κακοπετριά .»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.566, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με πληροφορίες μου, στην περιοχή των χωριών Πολύστυπος, Λειβάδια και Αληθινού υπάρχουν ίσως και διακόσιες δρύες, πολλές προφανώς αιωνόβιοι.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια για προστασία των δέντρων αυτών μέσω του προγράμματος προστασίας των ευρωπαϊκών οικοτόπων “Natura 2000”.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.567, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο το αίτημα της εταιρείας “Cyprus Limni Resorts and Golfcourses PLC” του ομίλου Σιακόλα για ανταλλαγή ιδιόκτητων τεμαχίων γης με τεμάχια τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας στην περιοχή “Λίμνη” της Πόλης Χρυσοχούς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις λεπτομέρειες αυτής της ανταλλαγής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.568, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στο χωριό Τόχνη της επαρχίας Λάρνακας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης προς μια πολύ σημαντική αγροτοτουριστική μονάδα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε προτίθεται να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.570, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας κ. Μίλετ παρέστη και κατέθεσε στεφάνι στα εγκαίνια μνημείου των Βρετανών που έπεσαν στις μάχες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-59 στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το μνημείο ανηγέρθη στο σύνδεσμο βετεράνων Βρετανών που κατοικούν στην κατεχόμενη Κύπρο, οι οποίοι έτυχαν της πολιτικής στήριξης της βρετανικής κυβέρνησης. Εξ όσων πληροφορούμαι, το θέμα δεν ηγέρθη από την κυπριακή κυβέρνηση στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας κ. Μπράουν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είχαν παρθεί μέτρα και ποια, ώστε να αποτραπεί η ανέγερση του μνημείου. Επίσης, θα ήθελα να πληροφορηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για την ακριβή σχέση της βρετανικής κυβέρνησης με το θέμα αυτό και γιατί δε συζητήθηκε το θέμα στη συνάντηση Μπράουν-Χριστόφια.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.578, ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι το τσίρκο “Μπαρσελόνα” διαφημίζει ότι δίνει μικρές παραστάσεις στα καταστήματα “soeasy”. Ήδη δύο παραστάσεις δόθηκαν στις 14 Νοεμβρίου 2009 στη Λεμεσό, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009 στη Λάρνακα και θα ακολουθήσουν και άλλες. Πιο συγκεκριμένα, μικρή παράσταση θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 19 Δεκεμβρίου 2009.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν οι άδειες που έχουν χορηγηθεί στο τσίρκο συμπεριλαμβάνουν και παραστάσεις πέραν των κανονικών παραστάσεων του τσίρκου, ποια μέτρα λαμβάνονται για τις συγκεκριμένες παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε άλλους χώρους, αν εφαρμόζονται οι πρόνοιες του περί Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων Νόμου και ποια μέτρα λαμβάνονται για την υγεία και την προστασία του κοινού στις εν λόγω παραστάσεις.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.579, ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την πρόοδο της έρευνας για εντοπισμό της πηγής ρύπανσης (αρσενικó) στο υδροφόρο στρώμα της περιοχής Μάμμαρη.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.564, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί τις αντιδράσεις πολλών κατοίκων της Κακοπετριάς για κατασκευαστικά έργα τα οποία εκτελούνται στην πλατεία του χωριού. Αγανακτισμένοι Κακοπετρίτες καταγγέλλουν ότι ο κοινοτάρχης αλλοιώνει το παραδοσιακό ιστορικό κέντρο του χωριού, αφού στα μάτια τους τα έργα φαίνονται ως “εκτρώματα”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν για το έργο αυτό ακολουθήθηκαν όλες οι απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες (όπως π.χ. περιβαλλοντική μελέτη, δημόσια παρουσίαση κ.λπ.), αλλά και από τις σύγχρονες αντιλήψεις (κοινωνική συμμετοχή, δημόσιος διάλογος και διαβούλευση).»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.565, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο Τουρκικός Συνασπισμός Αμερικής έχει εξαγγείλει εκατό υποτροφίες για Αρμενίους των ΗΠΑ σε τουρκικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο σκοπός αυτής της εξαγγελίας, που είναι προφανές από πού πηγάζει και από πού αντλεί τους απαραίτητους πόρους, είναι να οικοδομηθεί μία κουλτούρα αποδοχής της τουρκικής πολιτικής σε βάρος του αρμενικού έθνους ανάμεσα στους Αρμένιους της διασποράς.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν παρακολουθούνται οι δραστηριότητες της οργάνωσης αυτής και ποια μέτρα λαμβάνονται προς αντιμετώπισή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.569, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε ερώτησή μου, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2008, σχετικά με τη λειτουργία χοιροστασίου στο χωριό Αγία Μαρινούδα της Πάφου ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών μού απάντησε, στις 10 Δεκεμβρίου 2008, ότι έδωσε οδηγίες όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς του χοιροστασίου με την παραχώρηση άλλων τεμαχίων κρατικής γης κατά την αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών, που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε. Έχουν περάσει ήδη δώδεκα μήνες και ακόμα δε φαίνεται να έχει προχωρήσει η εφαρμογή των οδηγιών του υπουργού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι εν λόγω οδηγίες και τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση της παραχώρησης άλλων τεμαχίων κρατικής γης για μεταφορά του χοιροστασίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.571, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι διαπράττεται μια μεγάλη αδικία εις βάρος κάποιων προσφύγων μας. Τα χρέη των προσφύγων που χρωστούσαν σε ιδιώτες στις τουρκοκρατούμενες περιοχές πριν από το 1974 εξακολουθούν να υφίστανται και αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι πρόσφυγες που χρωστούσαν στις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα έχουν επωφεληθεί από το σχέδιο διαγραφής των χρεών τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.577, ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω διαπιστώσει ότι, παρά το γεγονός ότι το κυνήγι της αλεπούς δεν επιτρέπεται στην Κύπρο και υποτίθεται ότι διεξάγεται σχετική μελέτη, πολλοί ασυνείδητοι σκοτώνουν τις αλεπούδες. Όμως, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν γίνει καταγγελίες από τους θηροφύλακες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει διεξαχθεί ανεξάρτητη μελέτη για τη διαχείριση της αλεπούς στην Κύπρο από επιστημονικό οίκο καταλλήλως καταρτισμένο και αν μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης που ήδη διεξάγεται γίνονται καταγγελίες για την εξόντωση αλεπούδων.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.583, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ολοκληρώνονται σύντομα οι εργασίες στον ξενώνα νέων στην πλατεία Τροόδους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν θα επαναρχίσει να λειτουργεί ως ξενώνας νέων το συγκεκριμένο κτίριο και ποιο υπουργείο ή τμήμα ή φορέας θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείρισή του.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.584, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η εταιρεία που σχεδιάζει την κατασκευή μαρίνας χωρητικότητας εκατόν είκοσι δύο σκαφών στην παραλία της Πάφου συμπεραίνεται ότι το έργο δυνατό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και προβλήματα ασφάλειας στους λουομένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης της εταιρείας, ο χώρος όπου προτίθεται να δημιουργηθεί τεχνητό νησί καλύπτεται από λιβάδια του προστατευόμενου φυκιού “Posidonia oceanica” και γειτνιάζει με θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή. Επίσης, είναι προφανές ότι η επέμβαση στη θάλασσα με τη δημιουργία τεχνητού νησιού θα έχει ανεπανόρθωτα και ανυπολόγιστα αποτελέσματα και συνέπειες που δεν μπορούν εκ των προτέρων να προβλεφθούν.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να απορρίψει την αίτηση για παραχώρηση άδειας για την κατασκευή τεχνητού νησιού και μαρίνας στην παραλία μεταξύ Πάφου και Γεροσκήπου, από τη στιγμή που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και τους λουομένους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.585, ημερομηνίας 1ης Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι μια μεγάλη έκταση πίσω από τα οικόπεδα ΣΤΕΛΜΕΚ (μεταξύ της οικιστικής ζώνης και της Πράσινης Γραμμής στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας) έχει μετατραπεί αυθαίρετα σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο.

Τα σκουπίδια αποτελούνται από ελαστικά αυτοκινήτων, πλαστικά κιβώτια, ηλεκτρικές συσκευές, όπως ψυγεία και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σακούλες με αποφάγια και άλλα άχρηστα αντικείμενα. Το χώρο λυμαίνονται αδέσποτοι σκύλοι, τρωκτικά και ερπετά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε θα καθαριστεί ο χώρος και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.586, ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι προωθείται η επαναλειτουργία του εργοστασίου “Άστρασολ” στα Λατσιά. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προέβη σε διάβημα προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ζητώντας να εξεταστούν το συντομότερο οι αιτήσεις της εταιρείας για επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, καθ’ υπόδειξη αρμοδίων, έχει προβεί πρόσφατα σε μερική κατεδάφιση κάποιων παράνομων υποστατικών του εργοστασίου, προκειμένου να διευκολύνει την αδειοδότηση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να ζητήσει την άμεση μετακίνηση του εργοστασίου σε άλλη καταλληλότερη περιοχή, μακριά από κατοικίες και γειτονιές.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.587, ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχουν περιέλθει στην αντίληψή μου καταγγελίες από κοινοτικούς συμβούλους της κοινότητας Λυμπιών σχετικά με την ενέργεια του εργολάβου που κατασκευάζει το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κόση να προχωρήσει στην περίφραξη ολόκληρου του χώρου που έχει απαλλοτριωθεί, κατά παράβαση της συμφωνίας που έγινε μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοτικής αρχής ότι ο χώρος θα παραμείνει ελεύθερος για δεντροφύτευση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν όντως υπάρχει συμφωνία για το συγκεκριμένο χώρο, αν πράγματι έγινε περίφραξη και τι προτίθεται να πράξει για το θέμα αυτό.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.592, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση, ώστε να εφαρμοστεί το διαχειριστικό σχέδιο για τον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.593, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αδειοδοτήσει τη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία καλαμποκιού MIR604.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη θέση που πήρε ο εκπρόσωπος της Κύπρου στο εν λόγω θέμα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.594, ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Όπως έχω πληροφορηθεί, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (48.753/2.12.1998), υποτίθεται ότι καταργήθηκε η επιχορήγηση από το κράτος στο διηνεκές του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και το μονοπώλιο στην ακτινοθεραπεία και αποφασίστηκε η προώθηση επαναδιαπραγμάτευσης της υφιστάμενης συμφωνίας στη βάση αγοράς υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά, το κράτος συνεχίζει να επιχορηγεί το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου με μεγάλα ποσά, τα οποία στερούνται τα ογκολογικά κέντρα των κρατικών νοσοκομείων, τα οποία οδηγήθηκαν κατά καιρούς στα όρια της πλήρους διάλυσης.

Η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τη Στρατηγική Αντιμετώπισης του Καρκίνου από τον Ιούνιο του 2008 και πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως ο Υπουργός Υγείας την εξήγγειλε στα ΜΜΕ στις 24 Νοεμβρίου, στην οποία περιλαμβάνονται τα εξής: “Προτείνεται η λειτουργία ως Τριτοβάθμιου Ογκολογικού Κέντρου Αναφοράς (ΟΚΑ) το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είναι εγκατεστημένος σύγχρονος εξοπλισμός όλων των ειδικοτήτων που δεν υπάρχει σε άλλα νοσοκομεία. Το ΟΚΑ θα πρέπει να πλαισιώνεται από κατάλληλα εξοπλισμένες και στελεχωμένες τριτοβάθμιες ογκολογικές μονάδες, οι οποίες να είναι σε θέση να προσφέρουν τις πιο απαιτητικές θεραπείες ή/και επεμβάσεις”.

Δεδομένου ότι κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Υγείας χωρίς να περιέχουν οποιοδήποτε ποσό για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το βαθμό υλοποίησης της απόφασης του 1998 του Υπουργικού Συμβουλίου και για τα έργα που προγραμματίζονται για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού στα πλαίσια της υλοποίησης της Στρατηγικής για τον Καρκίνο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.599, ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Πρόσφατα διαπίστωσα ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου έχει προωθήσει τη διαδικασία για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών οι οποίες θα επιδείξουν ενδιαφέρον για την ανέλκυση φορτίου αμιάντου από το βυθό της θάλασσας της Λεμεσού και συγκεκριμένα από το ναυάγιο του πλοίου “Φάρσα 2”.

Έχει επίσης περιέλθει στην αντίληψή μου ότι ο γενικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου φέρεται να δήλωσε δημόσια ότι μόνο εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού μπορούν να αναλάβουν την ανέλκυση του φορτίου, τη φύλαξή του και την εξαγωγή του στο εξωτερικό για διαχείριση, κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί, εκ προοιμίου, ο γενικός διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου έχει αποφασίσει ότι η εξειδικευμένη εταιρεία δε θα είναι κυπριακή και ότι το υλικό με τις ίνες αμιάντου θα εξαχθεί στο εξωτερικό, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες στην Κύπρο που ασχολούνται με θέματα διαχείρισης αποβλήτων αμιάντου και εφόσον υπάρχει χώρος απόθεσης των υλικών αυτών στην Κύπρο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.600, ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε για την επιδότηση των παραγωγών μπανανών τα τελευταία πέντε χρόνια, αν υπάρχουν πλεονάσματα παραγωγής που αποζημιώνονται και ποιο είναι το συνολικό ποσό που πληρώθηκε για την απόσυρση των μπανανών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.601, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ογδόντα ακόμα χώρες υπέγραψαν τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα, η σύμβαση εγγυάται ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα στη ζωή στην ίδια βάση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, απαιτεί την απαγόρευση των διακρίσεων, την εγγύηση ίσης νομικής προστασίας, τη διασφάλιση του δικαιώματος στην περιουσία και στον έλεγχο των προσωπικών οικονομικών υποθέσεων, καθώς και της ιδιωτικότητας των πασχόντων.

Η εν λόγω σύμβαση υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Δεκέμβριο, αλλά προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον είκοσι από τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Στις 26 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, που θα διασφαλίσει για τα άτομα αυτά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην ίδια βάση με όλους.

Η σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο που καθιερώνει τα ελάχιστα πρότυπα για την προστασία και τη διασφάλιση ενός συνόλου πολιτειακών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρίες σε όλη την υφήλιο. Είναι εξάλλου η πρώτη γενική σύμβαση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην οποία η Ευρωπαϊκή Κοινότητα καθίσταται μέλος.

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ακολουθήσει η κατάθεση στον ΟΗΕ του εγγράφου επίσημης επιβεβαίωσης, όταν όλα τα κράτη μέλη θα έχουν επικυρώσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Δώδεκα κράτη μέλη έχουν ήδη επικυρώσει τη σύμβαση. Η υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα αρχίσει να ισχύει μετά την κατάθεση του εγγράφου επιβεβαίωσης.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν η Κύπρος επικύρωσε τη σύμβαση και, αν όχι, πότε προβλέπεται να το κάνει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.602, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Επίτροπος Διοικήσεως έχει δημοσιεύσει έκθεση αναφορικά με τη συμμετοχή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο στις εκλογές για ανάδειξη αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης (Αρ. Φακ.: Α.Κ.Ρ 197/2008). Η έκθεση της επιτρόπου αναφέρει ότι δεν έχει κυρωθεί η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Συμμετοχή των Ξένων στη Δημόσια Ζωή σε Τοπικό Επίπεδο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχει κυρωθεί η συγκεκριμένη σύμβαση ακόμη και κατά πόσο θα προωθηθεί για επικύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός του 2010.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.603, ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Πληροφορούμαι ότι σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια η καταβολή μηνιαίου επιδόματος στους πάσχοντες με HIV/AIDS από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επίδομα αυτό είναι ύψους €600 μηνιαίως περίπου και σκοπό έχει να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τους πάσχοντες με HIV/AIDS, που έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες οικονομικές δυσκολίες, απρόοπτα ιατρικά έξοδα, χρήματα που χάνονται από απουσίες από την εργασία τους λόγω ασθένειας, στέρηση εργασίας λόγω διάκρισης κ.ά.

Στην Ελλάδα από το 1999 περίπου η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να χορηγεί το επίδομα αυτό σε όλους τους πάσχοντες με HIV/AIDS .

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν και πότε προβλέπεται να καθιερωθεί και στην Κύπρο το μηνιαίο επίδομα για τους πάσχοντες με HIV/AIDS

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.611, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων της Κυπερούντας κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αν δε διευθετηθεί το χρέος που προέκυψε από τη μη πληρωμή των λογαριασμών της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θα διακοπεί η λειτουργία του σταθμού και τα λύματα θα ρέουν ανεξέλεγκτα στον παρακείμενο ποταμό που καταλήγει στο φράγμα του Κούρρη. Οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον είναι πάρα πολύ μεγάλοι.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που αφορά στον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων Κυπερούντας, αλλά και άλλων κοινοτήτων, καθώς και αν γίνονται σκέψεις για επιχορήγηση από το κράτος ή την ΑΗΚ για ηλεκτροδότηση των σταθμών βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων με συσκευές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λπ.), ούτως ώστε να γίνεται πιο οικονομικά η διαχείρισή τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.612, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ενώνει το κέντρο της κοινότητας Κάτω Πύργου με το βυζαντινό παρεκκλήσι της Παναγίας Γαλόκτιστης δεν είναι εγγεγραμμένος. Σημειώνεται ότι το εκκλησάκι της Παναγίας Γαλόκτιστης αποτελεί το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής, μέγιστο προσκύνημα, κηρυγμένο αρχείο μνημείο και πόλος έλξης των επισκεπτών. Τον ίδιο δρόμο χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι της περιοχής για πρόσβαση στις περιουσίες και τις καλλιέργειές τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να αρχίσει, έστω και τμηματικά, η επίσημη εγγραφή του δρόμου που συνδέει τον Κάτω Πύργο με το βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας Γαλόκτιστης.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.613, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω γίνει δέκτης καταγγελιών που αφορούν τη δηλητηρίαση κυνηγόσκυλων και αλεπούδων από δολώματα. Σύμφωνα με καταγγελίες από κυνηγούς, τα δολώματα σε ορισμένες περιοχές αποτελούν αληθινή μάστιγα, αφού θερίζουν το φυσικό πληθυσμό των αλεπούδων και συχνά γίνονται αιτία για τις θανάσιμες δηλητηριάσεις κυνηγόσκυλων. Ήδη οι αλεπούδες στην Κύπρο βρίσκονται υπό συνεχή απειλή, αφού ορισμένοι ασυνείδητοι κυνηγοί και κάποιοι πτηνοτρόφοι αναλαμβάνουν από μόνοι τους, αυθαίρετα και παράνομα, να εφαρμόσουν πρακτικές καταπολέμησης του υπό εξαφάνιση πανέμορφου αυτού ζώου, γιατί το θεωρούν “επιβλαβές”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και πώς προτίθεται να τιμωρήσει τους ασυνείδητους εγκληματίες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.614, ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Ψεματισμένου προβαίνει σε ενέργειες για δημιουργία θεματικού πάρκου αιωνόβιων φραγκοελιών. Εντός του πάρκου θα περιλαμβάνονται 35 αιωνόβιες ελιές, ελιόμυλος, παιδότοπος κ.ο.κ. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει το δρόμο στις διάφορες αρχές για έργα προστασίας των αιωνόβιων ελιών και ελαιώνων, που δυστυχώς κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν σχέδια για προώθηση τέτοιων έργων προστασίας και διατήρησης των ελαιώνων και ελαιόδεντρων σε άλλες περιοχές της Κύπρου και αν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής στήριξης του κοινοτικού συμβουλίου Ψεματισμένου στο έργο που προγραμματίζει.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.624, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν ήδη υπογραφτεί τα συμβόλαια με την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει να εκτελέσει το έργο της διαπλάτυνσης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Αγίας Βαρβάρας σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας. Όπως είναι γνωστό, το έργο αυτό θα προκαλέσει την καταστροφή μεγάλου αριθμού δέντρων που φυτεύτηκαν εκεί, για να περιορίζουν το θόρυβο και τα καυσαέρια, καθώς και για να αναβαθμίσουν την αισθητική του αυτοκινητόδρομου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έγινε καταγραφή των δέντρων που θα καταστραφούν και, αν έγινε, να κατατεθεί πλήρης κατάλογος κατά είδος και αριθμό. Επίσης αν λήφθηκε πρόνοια για μεταφύτευσή τους και επαναδημιουργία της ζώνης πρασίνου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.625, ημερομηνίας 15 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Παρά το γεγονός ότι τα καψαλίσματα έχουν διά νόμου απαγορευτεί και έχει επίσης απαγορευτεί η καύση υλικών στην ύπαιθρο, προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές διοξινών που μολύνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα που αναπνέουμε και προκαλούν καρκίνο, έχω παρατηρήσει τελευταία έξαρση του φαινομένου.

Έλαβα καταγγελίες ιδιαίτερα από τις αγροτικές περιοχές δυτικά της Λευκωσίας ότι στήλες καπνού ξεφυτρώνουν από αγρούς και γεωργικά υποστατικά και γεμίζουν την ατμόσφαιρα με απειλητικά νέφη διοξινών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που λαμβάνει, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να σταματήσουν οι απαγορευμένες καύσεις κλαδεμάτων και άλλων άχρηστων υλικών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.633, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο, απαγορεύεται η διαφήμιση των τσιγάρων στα σημεία πώλησής τους (άρθρα 5 και 6), καθώς και η πώληση τσιγάρων σε ανήλικα άτομα (άρθρο 3).

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ελέγχεται η εφαρμογή του νόμου, αν γίνονται καταγγελίες και, αν ναι, πόσες έχουν γίνει κατά έτος από το 2002 μέχρι σήμερα.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.635, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατακυρώσει σε τουρκική εταιρεία, την εταιρεία “Anel Grup”, την κατασκευή του πρώτου ηλιακού πάρκου, δυναμικότητας 1,3 MW, στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο ηλεκτρισμός που θα παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο θα χρησιμοποιείται από την τουρκοκυπριακή ηλεκτρική υπηρεσία “Kib-tek”.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Ποιο το ακριβές ποσό που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εταιρεία “Anel Grup”;

2. Τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες;

3. Ποια η θέση της κυπριακής κυβέρνησης για το εν λόγω ζήτημα;

4. Θα ληφθεί υπόψη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο συνολικό ποσοστό που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η Κύπρος;

                    5. Γιατί δεν έχει διεκδικηθεί χορηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάλογου φωτοβολταϊκού πάρκου στις ελεγχόμενες από τη νόμιμη κυβέρνηση                        περιοχές της     Κύπρου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.636, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Γραφείο Προγραμματισμού έχει εκπονήσει μελέτη βιωσιμότητας για την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους στο κέντρο της Λεμεσού.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πόρισμα και τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.637, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι εκτοπισθέντες ή ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα οι οποίοι υπήρξαν θύματα των διακοινοτικών συγκρούσεων και της τουρκοκυπριακής ανταρσίας και έχασαν τη νομή και χρήση της περιουσίας τους από το 1958 μέχρι το 1964, όταν απευθύνονται στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για παροχή προσφυγικού δανείου, αισθάνονται δικαιολογημένα ότι τυγχάνουν άνισης αντιμετώπισης, αφού η εκτίμηση της αξίας της περιουσίας τους γίνεται με βάση τα δεδομένα του 1960. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ιδιοκτησίες ατόμων στην περιοχή Τηλλυρίας που βρίσκονται υπό κατοχή από το 1962.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του το συγκεκριμένο πρόβλημα και αν υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της αδικίας αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.638, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

« Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερεί η κατασκευή της γέφυρας στον ποταμό Καρκώτη, εντός της οικιστικής περιοχής Κακοπετριάς, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση μέσα στο κέντρο του χωριού, λόγω της έλλειψης παρακαμπτηρίου.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.639, ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι ο δήμος Λεμεσού αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση για την κατασκευή τεχνητού νησιού στην παραλία της πόλης της Λεμεσού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το τεχνητό νησί θα απέχει 200 μέτρα από την παραλία και θα συνδέεται με πεζογέφυρα με την ακτή.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση και ενδιαφέρον για την αδειοδότηση και την εκτέλεση του έργου και ποια είναι η επί της αρχής θέση του υπουργείου του για το συγκεκριμένο έργο.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.647, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών μελετήθηκε ο σχεδιασμός για μεταστέγαση κυβερνητικών τμημάτων στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων. Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Συγκοινωνιών και Έργων και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων και του δήμου Έγκωμης, αποφασίστηκε όπως αρχικά χωροθετηθούν στην περιοχή της Κρατικής Έκθεσης στην Έγκωμη το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, τα κεντρικά και επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Εξ όσων πληροφορούμαι, ο δήμος Έγκωμης φέρει κάποιες αντιρρήσεις και διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το εν λόγω έργο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα εξής:

1. Γιατί δεν εφαρμόστηκε και σε αυτή την περίπτωση η πρωτοποριακή ιδέα του δημοτικού δημοψηφίσματος για το μέλλον της περιοχής;

2. Γιατί δεν ακούστηκε και δε λήφθηκε υπόψη η άποψη των κατοίκων;

3. Γιατί δεν υπάρχει η πρόνοια για ένα μεγάλο χώρο πρασίνου και αναψυχής, του οποίου στερείται η δυτική Λευκωσία;

                    4. Γιατί δεν πρόκειται να εκπονηθεί μελέτη στρατηγικών επιπτώσεων στο περιβάλλον σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία για την εκτίμηση των επιπτώσεων                    στο περιβάλλον από ορισμένα σχέδια και/ή προγράμματα [Νόμος αρ. 102(Ι)/2005], αφού το συνολικό σχέδιο εμπίπτει στις σχετικές πρόνοιες του νόμου;»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.650, ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι επιστημονική έρευνα από το Ινστιτούτο Χάρβαρντ Κύπρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα υπολείμματα φαρμάκων στο νερό με κίνδυνο μάλιστα στο σύντομο μέλλον αυτό να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα και άλλα σκευάσματα. Ουσίες όπως η ιμπουπροφένη, η δισφαινόλη, το triclosan και η βενζοφαινόνη ανιχνεύθηκαν σε υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και σε νερό της υδατοπρομήθειας. Η πολυφαρμακία και η κατάχρηση φαρμάκων στην Κύπρο είναι η αιτία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αυξημένες ποσότητες φαρμάκων στο νερό προκαλούν καρκίνο του μαστού, ανδρική στείρωση κ.ά.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του τη συγκεκριμένη έρευνα και ποια μέτρα λαμβάνονται, για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.651, ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε έρευνα του Γενικού Χημείου του Κράτους εντοπίστηκαν φθαλικοί εστέρες σε 17 από τα 37 δείγματα παιδικών παιχνιδιών (ποσοστό 46%), τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα, ενώ 17 από τα 28 δείγματα (60,7%) που ελέγχθηκαν αναφορικά με τις μηχανικές και φυσικές τους ιδιότητες κρίθηκαν επίσης επικίνδυνα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί συνεχίζεται η παρουσία τέτοιων επικίνδυνων ουσιών στα παιδικά παιχνίδια και γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση του κοινού για τους παρανομούντες.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.652, ημερομηνίας 23 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε άρθρο του στην “Irish Left Review” ο Michael Youlton αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Martti Ahtisaari, ο οποίος προεδρεύει της περιβόητης “Independent Committee on Turkey”, ένας οργανισμός που αγωνίζεται για την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε να διατηρεί στην Ελβετία και την Κύπρο λογαριασμούς 3 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υπόψη του αυτή την καταγγελία και πόσο βάσιμη είναι.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.656, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε ερώτησή μου κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, η εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για 100% κρατική χορηγία στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 5 000 στέγες σπιτιών πολύτεκνων ή άπορων οικογενειών στα επόμενα πέντε χρόνια επρόκειτο να συζητηθεί σε σύσκεψη στο υπουργείο στις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις αποφάσεις της σύσκεψης αυτής.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.657, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω ενημερωθεί ότι έχει ξεκινήσει η κοπή μεγάλων πεύκων και άλλων δέντρων στον προσφυγικό συνοικισμό στο Δασάκι της Άχνας, προκειμένου να δημιουργηθούν οικόπεδα για νεαρά ζευγάρια προσφύγων.

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί το μόνο χώρο πρασίνου του συνοικισμού, ενώ έχει σημειωθεί ότι υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι στην περιοχή για ανέγερση κατοικιών χωρίς την κοπή δέντρων.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν εξεταστεί εναλλακτικοί χώροι για ανέγερση κατοικιών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.658, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εκδώσει συμπληρωματική απόφαση για την υδροδότηση και την άρδευση των γηπέδων γκολφ, που προνοεί διάφορες διευκολύνσεις προς τα υφιστάμενα γήπεδα και τις αναπτύξεις οικισμών παραθεριστικής κατοικίας των γηπέδων γκολφ, αλλά παρέχει και διευκρινίσεις που αφορούν την παροχή νερού από αφαλάτωση.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ακριβείς διευθετήσεις που αφορούν την ύδρευση και άρδευση των αναπτύξεων των γηπέδων και των παραθεριστικών οικισμών των γηπέδων γκολφ, καθώς και την υπηρεσιακή άποψη και θέση του Τμήματος Υδάτων επί των αποφάσεων αυτών.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.659, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως με την έκθεσή του Α/Π 818/2009 σχετικά με την ένταξη τεμαχίων ιδιοκτησίας μεγάλης εταιρείας που βρίσκονται μέσα στα όρια της Λίμνης Παραλιμνίου σε οικιστική ζώνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η απόφαση μπορεί να μην είναι η ορθή και νόμιμη και ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του νερόφιδου natrix natrix, είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας που ενδημεί στα όρια της Λίμνης Παραλιμνίου, και εισηγείται την εξ υπαρχής επανεξέταση της απόφασης υπό το φως των παρατηρήσεων και επισημάνσεων της έρευνας του Γραφείου.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε και πώς θα υλοποιηθούν οι εισηγήσεις του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με το παράπονο Α/Π 818/2009.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.660, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Οδηγία 2009/28/ΕΚ απαιτεί να θεσπιστεί από κάθε κράτος μέλος εθνικό σχέδιο δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στα εν λόγω σχέδια δράσης ορίζονται οι εθνικοί στόχοι των κρατών μελών για το μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καταναλώνεται στις μεταφορές, στην ηλεκτροπαραγωγή και στη θέρμανση και ψύξη το έτος 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις από άλλα μέτρα πολιτικής που αφορούν την ενεργειακή απόδοση στην τελική κατανάλωση ενέργειας. Τα σχέδια δράσης καθορίζουν και τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτών των εθνικών συνολικών στόχων. Στις 30 Ιουνίου 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σχεδιότυπο εθνικών σχεδίων δράσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, παράγραφος 1, της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει υιοθετηθεί ο σχεδιότυπος εθνικών σχεδίων δράσης και της Κύπρου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εισαγωγή του στην Κύπρο.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.661, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Το Δεκέμβριο του 2007 αποφασίστηκε η κατεδάφιση του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς, μετά από πολύμηνη έρευνα από ειδικούς επιστήμονες. Προηγήθηκαν διαμαρτυρίες των γονέων σε σχέση με την καταλληλότητα του κτιρίου, αφού κατά τη διάρκεια των εργασιών αντισεισμικής αναβάθμισής του εμφανίστηκαν πολλές κακοτεχνίες και ενδείξεις ότι κατασκευάστηκε με κακής ποιότητας υλικά. Τα έργα αντισεισμικής αναβάθμισης διακόπηκαν και άρχισε η κατεδάφιση. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει δύο χρόνια, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει εργασίες για ανέγερση νέου κτιρίου και τα παιδιά διδάσκονται σε ακατάλληλες πρόχειρες αίθουσες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ποσό που στοίχισαν τα έργα αντισεισμικής αναβάθμισης που διακόπηκαν και αν αποδόθηκαν ευθύνες για τους κακούς υπολογισμούς. Επίσης παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί καθυστερούν τα έργα ανοικοδόμησης του Ε΄ Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.662, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η πρώτη διαδικασία προκήρυξης προσφορών για ανέγερση του Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου στις Κεντρικές Φυλακές ακυρώθηκε.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ποιους λόγους ακυρώθηκε η προκήρυξη προσφορών και ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα για τη νέα προκήρυξη προσφορών για ανέγερση του Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου στις Κεντρικές Φυλακές.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.663, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που προκύπτει από την ποιότητα των Μελετών Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), προχώρησε στην ετοιμασία διατάγματος με το οποίο ορίζει το περιεχόμενο τέτοιων μελετών. Το διάταγμα αυτό (Αρ. 420/2008) εκδόθηκε την 21η Νοεμβρίου 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 20 του Νόμου 140(Ι)/2005 παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης και δεύτερου διατάγματος, το οποίο να ορίζει τα προσόντα των μελετητών που δικαιούνται να εκπονούν ΜΕΕΠ.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος θα προχωρήσει στην ετοιμασία και έκδοση του δεύτερου διατάγματος, που θα αφορά τα απαιτούμενα προσόντα των μελετητών που εκπονούν Μελέτες Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.664, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δήλωσε σε ημερήσια εφημερίδα ότι θα πρέπει να μελετηθεί το θέμα της εφαρμογής του quota ως εργαλείου για την εξοικονόμηση του νερού. Εξήγησε ότι θα πρέπει να καθοριστεί από τα συμβούλια υδατοπρομήθειας η κατανάλωση ανά άτομο και η όποια υπέρβαση από την καθορισμένη ποσότητα να χρεώνεται ακριβά.

Όπως είπε, όταν κάποιος υπολογίσει τις φυσιολογικές ανθρώπινες ανάγκες για το σύνολο των καταναλωτών, μπορεί να καθορίσει τις ανάγκες για το νοικοκυριό και να θέσει όριο στην κατανάλωση. Όταν το νοικοκυριό ξεπερνά τα όρια που θέτει η κάθε Αρχή, τότε πρέπει να πληρώνει περισσότερα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα υδατικού.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πώς σκοπεύει να προωθήσει στην πράξη την ιδέα του για επιβολή κατά κεφαλήν quota στην κατανάλωση νερού.»  

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.665, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι πρόσφατα εντοπίστηκε στη δημοτική παραλία στο Λατσί της Πόλης Χρυσοχούς μία νεκρή μικρή φώκια monachus-monachus. Το θλιβερό αυτό περιστατικό πιστοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα στις ακτές της Κύπρου ένας αριθμός από αυτό το πολύ σπάνιο είδος θαλάσσιων θηλαστικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχουν εντοπιστεί φώκιες monachus-monachus στις ακτές και θάλασσες της Κύπρου και ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία τους.»

Απάντηση


Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.668, ημερομηνίας 30 Δεκεμβρίου 2009, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Στην ανακοίνωση της ΑΗΚ, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2009, για τη διαρροή μαζούτ δεν αναφέρθηκε τίποτα για την απαίτηση της άδειας διαχείρισης αποβλήτων όσον αφορά εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων γιατί δεν έχει γίνει αναφορά για το εν λόγω θέμα.»  

Απάντηση


Αρχείο

2001 2006 2011 2016
2002 2007 2012 2017
2003 2008 2013  
2004 2009 2014  
2005 2010 2015  

     © Copyright 2000.  Η Βουλή των Αντιπροσώπων